HTML

A Játék Neve: Föld

Ez a blog arról szól, hogy hogy működik a világ valójában. Túl a látszatokon, a manipuláción, a mindent átszövő hazugságon és felelősséghárításon. A jelenkor eseményeinek mozgatórugóival is foglalkozik, ahogy a régmúltba is tapogatózik visszafelé, egészen az emberi lét kezdeteiig. Mindez egy sokéves kutatómunka eredményeire támaszkodik. A blog korábban "2012 blog" címen működött a blogol.hu szerverén. Kapcsolat: blog2012 kukac freemail ponnt hú!

Friss hozzászólások

  • Lazur: @Nikiló: www.youtube.com/watch?v=TQcqOW39ksk Apropó, és az már smafu, hogy a kínaiak azért akarnak... (2023.09.15. 00:32) Emberek, Irányítók és a Háttérhatalom
  • Gergő92: Nem csak én szoktam néha felnézni ide. :) (2023.01.18. 00:00) Mire készülnek a Marson?
  • Lazur: Ez egész friss: futureofhumanity.report/en www.youtube.com/watch?v=MYJFc3vA6N4 Csak a rotary klu... (2023.01.10. 18:29) 2019
  • Lazur: Szűk tíz évbe telt, de lassan a híradóba is bekerül ahogyan Kínában készülnek a cellák. www.youtu... (2022.12.05. 01:07) AUTOKRÁCIA (szerk)
  • Gergő Bohrát: A mostani események fényében bár 10 év késéssel, vagy inkább több, de csak efelé haladnak a dolgok... (2022.04.23. 22:12) A Jobbik és az Irányítók
  • Lazur: 2012 helyett 2021, de itt a mátrix 4. része: www.youtube.com/watch?v=JQVHrXek73E (2021.12.17. 20:30) Előadás videó - A Mátrix-trilógia (szerk)
  • Kápráz: ...Történt egyszer, hogy Noé szőlőt telepített, de a bortól megrészegedvén meztelenül feküdt sátrá... (2021.12.11. 21:02) Előadás videó (szerk)
  • maztro: @Gergő Bohrát: Szeretnek minket behúzni a csőbe, a cikk lényegében minden pontján prezentálja azt,... (2021.08.26. 05:03) Menetrend (szerk)
  • dangbird: Új nagy ívű, félelmetes novella a személyes blogomon: marioatreides.blog.hu/2020/01/06/nem_tehete... (2020.01.06. 10:36) Olyan, mintha
  • dangbird: ferfiakklubja.hu/fk_magazin/az_fk_noi_tamogatoi_korebol/amikor_nem_fogadjuk_el_a_ferfi_es_no_kozot... (2019.11.13. 10:09) A házasságról

Utolsó kommentek

Mi történik a Földdel? - 5. Energia

2014.07.27. 19:15 dangbird

„Mint tudjuk”, az emberiség ma „energiaválsággal” küzd, vagyis problémát jelent a felhasznált energiamennyiség előteremtése. Erről már korábban is írtunk, úgyhogy most nem is kell részletezni, pusztán az „alternatív energia” kérdéskörét járnánk körbe.

Kozmikus nullponti energia kicsatolása a „hipertérből”: ez a leghajmeresztőbb, tipikus példája az előremenekülésnek. Ha valóban létező dologról is van szó – ezt most tételezzük fel – az ezt megoldásnak tekintők felé a következő kérdéseim vannak:

Miért hívják ezt az energiát kozmikus nullpontinak?

Tudod, hogy mi az a kozmikus nullpont?

Tudod, hogy hol van az a „hipertér”, ahonnan kicsatolod, és mi van ott?

Tudod, hogy hogy került oda ez az energia?

Tudod, hogy miért van ott?

És minthogy mindezen kérdésekre a válasz az lesz, hogy „nem tudom”, valószínűleg még Egely György is ezt válaszolná mindre, a bónusz kérdés így hangzik:

Akkor hogy mersz hozzányúlni?

Lehet, hogy száz év múlva, mire az egész civilizációnk már teljesen ezen energia függésében létezik, akkor jövünk rá, hogy valami sokkal nagyobb bajt csináltunk a földi léttel, mint azzal valaha tudtunk volna, hogy kitermeljük a kőolajat – amellyel kapcsolatban egyébként hasonló kérdések szintén jogosak:

Van ugyan egy magyarázat arra, hogy hogy került oda ez az olaj és hogyan keletkezett, de erre konkrét bizonyíték nincs. Így továbbra is érvényes a kérdés, hogy miért van ott, mi a célja, a szerepe? Az egy dolog, hogy a felszín felett elvileg tudjuk, hogy mit okozunk a kitermelésével és használatával, de azt tudjuk-e hogy a föld alatt milyen folyamatokat hogyan befolyásolunk vele?

Létünk alapja az anyag és az energia (erő). Az anyagot a Földtől kapjuk („Földanya”-g), az erőt pedig a Naptól. Régen az emberek odafigyeltek erre a természeti törvényre, és ha energiára volt szükségük, a Nap felé fordultak és nem a Föld alatt kezdtek turkálni valamiféle „energiahordozó” anyagot keresve. Energiahordozó anyagnak ott volt az élő anyag, pl. a fa.

A geotermikus energia mindenképpen környezetbarátabb, és „fenntarthatóbb” is, mint a kőolaj, de megvan vele ugyanez az elvi probléma.

Ezért is voltam én mindig is a napenergia felhasználásának híve. Az sem igaz, hogy a napenergia „gyenge”. A szél és a víz erejét évezredek óta használja az emberiség, és mindkettő a napenergia származéka. A nap földfelszíni átlagos nappali teljesítménye 1.2 kW/m2. Ez azt jelenti, hogy egy ablaktáblányi napelem egy háztartás egy évi energiafogyasztását össze is tudja gyűjteni egy év alatt. A probléma csak az, hogy nincs megfelelő eszköz a nyáron összegyűjtött energia eltárolására a téli fűtéshez. Egy ekkora akkumulátor sem pénzben, sem ökológiai lábnyomban nem térülne meg, húsz év alatt sem.

Azonban a középkorban már (illetve még) ismertek egy olyan óriási kapacitású akkumulátort, amely negatív ökológiai lábnyommal rendelkezett és ingyen volt: úgy hívták, hogy FA. Bónusznak kinöveszti magából a napelemeket is, szintén ingyen.

Fontos leszögezni azt is, hogy az emberiség energiafogyasztásának nagy része fölösleges, egy rosszul szervezett és agyonbonyolított gazdasági és társadalmi berendezkedés miatt van rá szükség – ahogy az ipari termékek jelentős részére is. Pl: mire kell a mobiltelefon és az általa felhasznált energia? Hogy tudjunk beszélni családtagokkal, barátokkal... akik egy egészségesebb társadalomban a közvetlen környezetünkben lennének, és nem az ország, vagy épp a Föld átellenes pontján! Vagy nézzük azt az esetet, amit Bogár László említett egyszer:

Norvégiában a halat repülőre rakják, elviszik Vietnamba, ott feldolgozzák, konzervet csinálnak belőle, majd visszarepítik Norvégiába – mindezt azért, mert a Norvég munkásnak 50* (ötvenszer) annyi a fizetése, mint a Vietnaminak.

No, vállalja valaki, hogy megtanítja a Norvégokat halat fogni, hogy többet ne kelljen se Vietnaminak, se Norvégnak futószalag mellett állnia egész nap?

FOLYTATÁS>>>

7 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekneve.blog.hu/api/trackback/id/tr76549437

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egely György kókler, elmész te a búsba! 2015.07.01. 11:51:57

Videó felvételeken hőzöngöl Jakab Istvánnal együtt, hogy te aztán leülsz bárkivel szakmai vitára csak hát nincs senki sem, aki erre vállalkozna. Vállalkoztam. Erre meg próbafelvétel és a Keshe témáról vitázzuk együtt trükkökkel jöttetek elő. Pedig én a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.07.29. 06:20:31

Tesla már 1902-ben olyan autót hozott létre, amely önmagának generálta a tiszta energiát...
csak aztán ez a tudomány nevű szektának, és az olajlobbinak hála, valahogy eltűnt...

egyébként jó poszt

Csüller 2014.08.01. 13:36:16

Nagyon jók a felvetések. Azonban az is egy jó kérdés, hogy a "Miért van ott?"-ra képesek lehetünk-e egyáltalán válaszolni? És a válasz alapján hozzá nyúlhatnánk-e a kőolajhoz vagy a nullponti energiához?
Vagy az adódik, hogy amikor "elég érettek" leszünk, akkor megtudjuk és majd hozzá nyúlhatunk? Ez esetben sokan arra hivatkoznak, hogy a XIX.században eljött a pillanat, hogy az ember megszerezte az olaj esetében a nagyüzemi kitermelés képességét és igazából ez a "jel" arra, hogy hozzá lehet nyúlni. Hiszen a képesség megszerzésébe is lehet beleszólása felsőbb hatalmaknak.

dangbird 2014.08.01. 14:26:27

Szerinted az emberiség érett az atomenergia használatára?

Csüller 2014.08.01. 21:46:02

Annak megítéléséhez, hogy érett-e, kellene valami viszonyítási alap.
Az emberiséget semmiképp sem azonosítanám azzal a borzasztóan szűk, erőszakos réteggel, amelyik a világ látható vezetését alkotja, 4 évnél tovább alig tervez és imáinak refrénjében a ROE (return of equity) zeng.
Ha feltesszük, hogy az emberiség vezetői valóban a teljes emberiség döntésének következményeként válnak vezetőkké, akkor természetesen nem érett a dologra. Viszont mivel a látható vezetőknek valódi hierarchia hiányában jelenleg nem sok köze van az emberiség egészének nagyobbik részéhez, a nem látható vezetőknek (irányítók) pedig még annyi se, a kérdés bonyolultabb. Inkább azt lehetne mondani, hogy a jelenlegi látható és nem látható vezetés nem érett erre.

2014.08.08. 11:24:00

Alapvetően azzal van baj, hogy az emberiség (?) kisebbik része teljes mértékben állatnak SE nézi az emberiség nagyobbik részét, és ennek megfelelően állnak hozzá minden kérdéskörhöz.

Amit szellemi és értelmi szinten emberinek nevezünk, az már régen megérett az atomenergia környezetbarát tehát FELELŐS és körültekintő használatára.

A fa jó napelem, csak az meg időben is számolandó, azaz nem m3-ben elsősorban. Magyarán folyamatos tervezést-ellenőrzést-visszacsatolást-tervmódosítást igényel :). Ez meg ugye ellenkezik a mai feelingel és jelszóval, hogy "élj a mának" ;-). Gondolkozni kell, tervezni, felelősen felhasználni. Gond-terv-felelés -- ezeket meg épp száműztük örök időkre mert nem trendik. Inkább 1 centes napi bérért feltúratjuk az egész földet valami kulimunkással. Kisebb a költség, nagyobb a haszon. Na ezért nem fognak halat a norvégok, hagy dobozolják csak azt a vietnamiak, olajjal, repülővel, tárolással, rakodással mindennel együtt ezerszer kevesebbe kerül mint ha ott csinálnák.

Az ember kényelmes és lusta, az egyes emberek. A vietnámi is sz.rna bele, ha nem halna éhen...Mert ez első körben ezen múlik. Második körben meg a "megkívánáson", hogy valami más kell, nem az ami itt és most van. Norvégiában unják a halat, a szárazföld belső részén meg arra szottyant kedvük...Vagyis nem nagyon él manapság a földön igazi buddhista ;-).

hamsa87 2014.10.30. 01:10:02

Üdv,

A "korlátlan" energiáról már sokszor sok helyen írtam és "vitáztam" fórumokon. Az én meglátásom az, hogy a "korlátlan" energia kérdésköre, hogy az jó e vagy sem nagyon könnyen megválaszolható.

A cikkben felhozott kérdések is nagyon helytállóak, de van egy másik nézőpont, amely sokkal egyszerűbb kérdést vet fel és egyszerűbb választ is lehet rá adni.

A kérdés úgy hangzik:

Ha "korlátlan" energiaforrásunk lenne, akkor az energiapazarlásunk és az abból következő természetre gyakorolt és ezzel együtt életterünkre gyakorolt káros hatások csökkennének vagy növekednének?

A válasz pedig roppant egyszerű: Elszabadulna a "pokol"...

emberneve.gyufa 2014.10.30. 16:04:06

@hamsa87:

egy kis filozófiai eszmefuttatás:

jelenleg az úgynevezett energiahordozók korlátolt hozzáférésének lehetőségével szerintem nagyobb pokol van, mintha bárki közvetlenül és korlátlanul hozzáférhetne az adott kor által használt energiaforráshoz

lásd mennyibe kerül Szaud Arábiában egy hordó olaj, és mennyibe kerül a fejlett országok piacain, nyilván itthon a tokaji olcsóbb mint máshol...

elég egyértelmű, hogy az a dolog hoz hasznot amihez neked monopol szerű hozzáférésed van

ebből kiindulva mégis milyen haszon származna valakinek is a korlátlan energiaforrásból, amikor az mindenki számára elérhető? és mi értelme lenne többet használni mint amennyire szükséged van? szerintem semmi értelme nem lenne mert nem juttatna semmilyen előnyhöz azokkal szemben akik szintén hozzáférhetnének

ezt főleg annak a fényében írom, hogy a korlátlan definíció kizárja, hogy ez a természetre valamilyen káros hatást gyakoroljon, hiszen ebben az esetben létezne egy felső korlát ami megakadályozza a további felhasználását

amikor korlátlan energiforrásról beszélek emberi vonatkozásban teszem, hiszen gyakorlatilag annyi energia van körülöttünk amit fel sem tudnánk használni, tehát érdemes az ember felhasználó képességéhez mérni mert ha van/lesz ilyen energia akkor az már volt 500 éve is amikor a török jócskán itt téblábolt (műs kérdés hogy feltehetőleg nem éltek vele :)

a lényeg: a jelenlegi egyenlőtlen nyersanyag eloszlásból adódik, hogy ez bizonyos köröknek megéri és ezt a helyzetet jövedelmező fenntartani, holott ennek egyértelműen káros hatásai vannak

míg egy korlátlan energiaforrás a szó nemes értelmében nem eredményezne senkinek monopol helyzetet(+valószinüleg nem földrajzi elhelyezkedéstől függ a hozzájutása)
süti beállítások módosítása