HTML

A Játék Neve: Föld

Ez a blog arról szól, hogy hogy működik a világ valójában. Túl a látszatokon, a manipuláción, a mindent átszövő hazugságon és felelősséghárításon. A jelenkor eseményeinek mozgatórugóival is foglalkozik, ahogy a régmúltba is tapogatózik visszafelé, egészen az emberi lét kezdeteiig. Mindez egy sokéves kutatómunka eredményeire támaszkodik. A blog korábban "2012 blog" címen működött a blogol.hu szerverén. Kapcsolat: blog2012 kukac freemail ponnt hú!

Friss hozzászólások

  • Lazur: @Nikiló: www.youtube.com/watch?v=TQcqOW39ksk Apropó, és az már smafu, hogy a kínaiak azért akarnak... (2023.09.15. 00:32) Emberek, Irányítók és a Háttérhatalom
  • Gergő92: Nem csak én szoktam néha felnézni ide. :) (2023.01.18. 00:00) Mire készülnek a Marson?
  • Lazur: Ez egész friss: futureofhumanity.report/en www.youtube.com/watch?v=MYJFc3vA6N4 Csak a rotary klu... (2023.01.10. 18:29) 2019
  • Lazur: Szűk tíz évbe telt, de lassan a híradóba is bekerül ahogyan Kínában készülnek a cellák. www.youtu... (2022.12.05. 01:07) AUTOKRÁCIA (szerk)
  • Gergő Bohrát: A mostani események fényében bár 10 év késéssel, vagy inkább több, de csak efelé haladnak a dolgok... (2022.04.23. 22:12) A Jobbik és az Irányítók
  • Lazur: 2012 helyett 2021, de itt a mátrix 4. része: www.youtube.com/watch?v=JQVHrXek73E (2021.12.17. 20:30) Előadás videó - A Mátrix-trilógia (szerk)
  • Kápráz: ...Történt egyszer, hogy Noé szőlőt telepített, de a bortól megrészegedvén meztelenül feküdt sátrá... (2021.12.11. 21:02) Előadás videó (szerk)
  • maztro: @Gergő Bohrát: Szeretnek minket behúzni a csőbe, a cikk lényegében minden pontján prezentálja azt,... (2021.08.26. 05:03) Menetrend (szerk)
  • dangbird: Új nagy ívű, félelmetes novella a személyes blogomon: marioatreides.blog.hu/2020/01/06/nem_tehete... (2020.01.06. 10:36) Olyan, mintha
  • dangbird: ferfiakklubja.hu/fk_magazin/az_fk_noi_tamogatoi_korebol/amikor_nem_fogadjuk_el_a_ferfi_es_no_kozot... (2019.11.13. 10:09) A házasságról

Utolsó kommentek

A Hold rázuhanhat a Földre?

2015.09.29. 11:23 dangbird

A bejegyzés a Szájbatalpaló blogon itt található.

Megszakítjuk a szájbatalpaló sorozatot egy bejegyzés erejéig. Olyan információ következik, amiről a tömegmédia nem fog hírt adni, bár a hírügynökségek feedjébe bekerült. Az alábbi cikkből az is kiderül, miért. De pár napon belül egy külön bejegyzésben fogjuk kivesézni a cikkben olvasható információkat, és azt, hogy hogyan is működik a média szelektív hallása. Utána folytatjuk a szájbatalpalást!

A New York Telegraph cikkje következik egyenes fordításban.

 A Hold rázuhanhat a Földre?

kozelihold_1.jpgA tudomány jelenlegi állása szerint a Hold nem egyenletesen, de folyamatosan távolodik a Földtől. A tegnap hajnali Holdfogyatkozáskor a NASA által mért értékek ezt kérdőjelezik meg.

A megfigyelést végző tudósok, Dr. Adam W. Leigh a NASA-tól és Prof. Timothy Warner, a UCLA (Kaliforniai Egyetem) Fizika Tanszékén működő Űrkutató Központ (SRC) szakmai vezetője szerint a probléma lényege az, hogy nemcsak a Föld vonzza a Holdat, de a Hold is a Földet, amelyet az árapály-jelenségen keresztül bárki érzékelhet - de amikor a Hold egészen közel kerül a Földhöz (Szuperhold-jelenség) ez a vonzás olyan erőssé válik, hogy kibillenti a Holdat látszólag stabil pályájáról.

„A látszólagos stabilitás mögött valójában egy nagyon bonyolult, ingadozó rendszer van”, magyarázta Warner professzor. „A Hold minduntalan ’le akar esni’, azonban ahogy közeledik a Földhöz, a perdületmegmaradás törvénye értelmében nő a sebessége, vagyis nő a keringéséből eredő centrifugális erő, ami megint távolítani kezdi a Földtől. Ez a távolodás aztán lassítani kezdi, amitől veszít a centrifugális erőből, és közeledni kezd hozzánk, és így tovább „a végtelenségig”. Ez a rendszer azonban korántsem teljesen kiegyenlített, és nem tud a végtelenségig működni. A korábbi mérések mind arra mutattak, hogy a Föld egymillió éven belül el fogja veszíteni a Holdat, azonban teljes holdfogyatkozáskor, ráadásul szuperhold idején sokkal pontosabb mérésekre vagyunk képesek. Ezek alapján úgy néz ki, a Hold Földre ható gravitációja miatt a Hold végül rá fog zuhanni a Földre, mindkét égitest megsemmisüléséhez vezetve.”

Az Űrkutató Központtól Dr. John Drumm úgy nyilatkozott, a probléma lényege pont az, hogy a kiegyenlítetlenség olyan kicsi, hogy nagyon nehéz megállapítani, mikor fog ez az esemény bekövetkezni. „A jelenség több tízezer éve tart és exponenciálisan növekszik, valószínűleg ezért is vettük most észre, nem csak a műszerek pontosságának fejlődése miatt. A perigeum egyelőre stabilan 350 ezer km-en kívül marad, de egyelőre nem tudjuk, meddig. A két égitest ütközése lehet, hogy ötven éven belül bekövetkezik, de legkésőbb nyolcszázezer éven belül biztosan.”

A hír futótűzként terjedt a tudomány magasabb köreiben, számos szervezet és elismert tudós is foglalkozni kezdett a kérdéssel, pontosabb válaszokat azonban a közeljövőben aligha remélhetünk.

„Nincs értelme riasztást kiadni a lehetséges eseményről. Mit tegyenek az emberek, halmozzanak fel kétszersültet?” - tréfálkozott Dr. Ben Logan, a NOAA Space Weather Prediction Center szóvivője, „Hogyan készüljünk fel a bolygó bizonyos és teljes megsemmisülésére? Csak megijesztenénk az embereket, pedig könnyen lehet, hogy az eseményre csak több százezer év múlva kerül sor.”

Optimistán nyilatkozott Stephen Hawking is. „Valószínűleg rengeteg időnk van arra, hogy megoldást találjunk a problémára. A Föld-Hold rendszer befolyásolása ma lehetetlen feladatnak tűnik, de ha arra gondolunk, csak száz évvel ezelőtt mennyi minden volt lehetetlen, ami ma mindennapos, talán bizakodhatunk.” A világhírű cambridge-i professzor egy nano-feketelyuk létrehozásában látja a legkézenfekvőbb elméleti lehetőséget, amely a Holdat kissé távolabb húzná a Földtől, miközben többlet-perdületet adna neki. „Erre akár már 2-300 év múlva is lehetősége nyílik a tudománynak” – nyilatkozta.

Forrás: Reuters / New York Telegraph

(A hírrel kapcsolatos háttérinfók a következő bejegyzésben... >>>)

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekneve.blog.hu/api/trackback/id/tr117862312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

robitsas 2015.09.29. 16:56:25

Ehhez Isaac Asimov nak is lenne nehany szava.:)

Egy_Vándor 2015.09.29. 20:12:14

Asszem értem mire megy ki, de nem lövöm le... :D

Hunnor 2015.09.29. 23:10:40

@Egy_Vándor: Főleg az előző bejegyzés türkében...

Lazur 2015.09.30. 00:49:53

Nano-feketelyuk létrehozása a legkézenfekvőbb elméleti lehetőség. Csak nem ugrani készülnek? Beh' jó is az, bárki meglássa. Ha a Hold kevés páni félelmet szülne hozzá, 50 év alatt kitalálnak újabb okot. www.youtube.com/watch?v=QoLPFov0Ass

Nikiló 2015.09.30. 13:02:09

Imádnivaló, ahogy hülyének nézik az embereket.
Fősodorban mondja, hogy ne mondjuk az embereknek, ne ijesszük meg őket.
Aha.

Lazur 2015.09.30. 21:34:55

Na jó, Telegraph a nagy almában? Tim-othy- Warner tán még hihető is. Lenne, ha a nyugatvirdzsinia épp az angyalok városában volna. Mi fogható még a mesebeszédből?
Végig lehetne nyálazni.

A "futótűzként terjedt el" stilisztikailag túl fennkölt, jobban megy valami bulvár szalagcímhez, mint tudományos-fantasztikus íráshoz.

(A nano-feketelyuk igen meggyőző, kíváncsi volnék az újság "főzzünk okosan" rovatára is -végy egy csipet galaxist, préselj össze három csillagot, hintsd meg pár bolygóval, gyúrj rajta kicsit, és már tálalhatod, ízlés szerint fűszerezve. Kacsasült, konyhafőnök módra.)

Laco78 2018.08.21. 14:21:50

Bálint szerinted megvalósult a Holdra szállás vagy hoax volt az egész? Sokan bizonyították már be, hogy nem volt lehetséges. Köszi!

dangbird 2018.08.21. 15:29:44

@Laco78: Persze, hogy megvalósult, szerintem írtam is erről évekkel ezelőtt, de a rádióban biztos, hogy beszéltünk róla. Már mi lenne rajta lehetetlen? És ki, mikor, hogyan "bizonyította be"? (Eleve szigorú értelemben valaminek a lehetetlenségét lehetetlen bizonyítani.) Miután a Z-reticuliról naponta jönnek-mennek a hajók a Földre, meredek lenne kijelenteni, hogy a szomszédos Holdra lehetetlen eljutni, legfeljebb azt, hogy akkor és ott nem történt meg. (De ugye még egy konkrét esemény meg nem történtét is nehéz bizonyítani.)

Laco78 2018.08.21. 22:08:56

@dangbird: hirtelen nem találtam az idevonatkozó írást a blogon, ezért is kérdeztem meg. Az N-retkuli érdekes téma, mivel bizonyítják mindezt?
süti beállítások módosítása