HTML

A Játék Neve: Föld

Ez a blog arról szól, hogy hogy működik a világ valójában. Túl a látszatokon, a manipuláción, a mindent átszövő hazugságon és felelősséghárításon. A jelenkor eseményeinek mozgatórugóival is foglalkozik, ahogy a régmúltba is tapogatózik visszafelé, egészen az emberi lét kezdeteiig. Mindez egy sokéves kutatómunka eredményeire támaszkodik. A blog korábban "2012 blog" címen működött a blogol.hu szerverén. Kapcsolat: blog2012 kukac freemail ponnt hú!

Friss hozzászólások

  • Lazur: @Nikiló: www.youtube.com/watch?v=TQcqOW39ksk Apropó, és az már smafu, hogy a kínaiak azért akarnak... (2023.09.15. 00:32) Emberek, Irányítók és a Háttérhatalom
  • Gergő92: Nem csak én szoktam néha felnézni ide. :) (2023.01.18. 00:00) Mire készülnek a Marson?
  • Lazur: Ez egész friss: futureofhumanity.report/en www.youtube.com/watch?v=MYJFc3vA6N4 Csak a rotary klu... (2023.01.10. 18:29) 2019
  • Lazur: Szűk tíz évbe telt, de lassan a híradóba is bekerül ahogyan Kínában készülnek a cellák. www.youtu... (2022.12.05. 01:07) AUTOKRÁCIA (szerk)
  • Gergő Bohrát: A mostani események fényében bár 10 év késéssel, vagy inkább több, de csak efelé haladnak a dolgok... (2022.04.23. 22:12) A Jobbik és az Irányítók
  • Lazur: 2012 helyett 2021, de itt a mátrix 4. része: www.youtube.com/watch?v=JQVHrXek73E (2021.12.17. 20:30) Előadás videó - A Mátrix-trilógia (szerk)
  • Kápráz: ...Történt egyszer, hogy Noé szőlőt telepített, de a bortól megrészegedvén meztelenül feküdt sátrá... (2021.12.11. 21:02) Előadás videó (szerk)
  • maztro: @Gergő Bohrát: Szeretnek minket behúzni a csőbe, a cikk lényegében minden pontján prezentálja azt,... (2021.08.26. 05:03) Menetrend (szerk)
  • dangbird: Új nagy ívű, félelmetes novella a személyes blogomon: marioatreides.blog.hu/2020/01/06/nem_tehete... (2020.01.06. 10:36) Olyan, mintha
  • dangbird: ferfiakklubja.hu/fk_magazin/az_fk_noi_tamogatoi_korebol/amikor_nem_fogadjuk_el_a_ferfi_es_no_kozot... (2019.11.13. 10:09) A házasságról

Utolsó kommentek

Erkölcsileg pacsi!, társadalmilag... ide vezet

2012.09.28. 11:05 dangbird

Mára virradó éjjel valaki festékkel öntötte le a szabadkőműves Winston Churchill városligeti mellszobrát.

Reggel 9 körül észleltem a 3D pentimentó eme sajátos megnyilvánulását, és azonnal fényképet is készítettem róla (sajnos csak a telefonommal, mert egyébként nem mászkálok kamerával meg állvánnyal), hogy elsőként tudósíthattak az esetről, saját gondolataimat is hozzáfűzve.

Az esemény nyilvánvalóan Dániel Péter ügyének folyománya, aki vörös festékkel szennyezte be Horthy Miklós szobrát Kerekiben. Azonban az még májusban történt. Emlékszünk talán, a radikálisok háborogtak, a szélsőségesek acsarogtak és fenyegetőztek, de nem történt semmilyen válaszlépés, nem került semmilyen állat semmilyen anyagcsereterméke egyetlen zsidó emlékműre sem. Szerdán azonban furcsa bírói ítélet született Siófokon: a bíróság sem fel nem mentette, sem el nem marasztalta a rongálót (aki mellesleg előzetes fenyegetésekkel és követelésekkel toldotta meg tettét, ezáltal a BTK szerint terrorcselekményt követett el).

Kovacsics bíró úr szerint bár megállapítható a bűncselekmény elkövetésének tényállása, de a tett erkölcsileg pozitív tartalmú és társadalmilag hasznos volt. Horthy Miklós személye ugyanis megosztja a társadalmat. A neki állított szobor „akadályozhatja a kívánatos társadalmi béke kialakulását”. Dániel Péter tettének tehát a bíróság ítélete szerint olyan csekély a súlya, hogy nem érdemel büntetést.

Mindezek a kijelentések elhangzottak a tárgyalóteremben, a média országos nyilvánosságot adott nekik – és hirtelen Churchill szobrát hasonló „csekély súlyú” támadás éri...

Reméljük, hogy az elkövető, Dániel Péter mintáját követve, Facebookon vállalni fogja a nyilvánosság előtt tettét, és magyarázatot ad rá (bár számomra elég egyértelmű az üzenet).

Remélhetjük, de nem valószínű – mint az az elkövetés módjából kiderül.

Jó nagy adaggal lottyintották képen ugyanis a szegény jó Right Honourable-t, hiszen egészen a földig lecsorgott a festék (bár ez a képen nem látszik, távolabbról pedig nem tudtam elég kontrasztos felvételt csinálni telefonnal). Festéke tehát volt bőven a tettesnek, mégsem terítette be vele a szobrot, amiből arra következtethetünk, hogy sebtében dolgozott, a tetten érés kockázatát minimalizálandó. (Szinte látom is magam előtt, ahogy árpád-sávos kendővel az arca előtt oson az éj leple alatt a pingpongasztalok mellett, kezében az inkrimináló vödröcskével.) „Hősünk” tehát lehet bár szélsőséges, mégis józan gondolkodású (igen, úgy tűnik, ilyen is van) – pontosan tudta, hogy amilyen részrehajló volt a bíróság Dániel Péter ügyében, valószínűleg éppolyan részrehajló lesz az ő ügyében is, csak éppen ellenkező előjellel; tehát akár letöltendő börtönbüntetésre is számíthat.

Józanságának azonban nem ez a legfőbb bizonyítéka, hanem a célpont megválasztása. A „szélsőségesek” ugyanis általában a kollektív bűnösség elvének mentén gondolkodnak, „a zsidókat” szidalmazzák és ha vissza akarnak vágni, hát nekik vágnak vissza. (Át lehet olvasni a kurucinfón a Dániel Péterrel kapcsolatos cikkek alatti hozzászólásokat.)

Ebben az esetben azonban nem egy Holokauszt-emlékművet gyaláztak meg, amellyel olyan zsidók tízezreinek a lelkébe gázoltak volna, akik mind nem tehetnek róla, hogy Dániel Péter viszonya olyan a joghoz és egyáltalán a valósághoz, amilyen.

Egy bíró azonban nem engedheti meg magának, hogy őhozzá hasonló módon gondolkodjon. Márpedig az elkövetés időzítése és célpontválasztása arra mutatnak, hogy a Churchill-szobor leöntése nem Dániel Péternek szólt, hanem a bíróságnak – nem is a Siófoki Városi Bíróságnak, hanem a bíróság intézményének, mint elvont fogalomnak. Egy bíró nem magasztalhat fel egy bűncselekményt, mert személy szerint őt kellemes érzéssel tölti el, hogy elkövették.

És bár 1957 óta a bírók jogilag nem felelősek az ítélkezési tevékenységükért, a társadalmi felelősségük akkor is fennáll. És hiába nincs precedenciarendszer Magyarországon, ha egy bíró ítéletben kijelent valamit – méghozzá országos médianyilvánosság előtt – az a jogi képzettség nélküli átlagember számára igenis iránymutató lesz a hétköznapi jogértelmezésben. Ha dr. Kovacsics István bírói hatáskörében megállapította, hogy egy ellentmondásos társadalmi megítélésű történelmi személy szobrának megrongálása nem érdemel büntetést, sőt erkölcsileg helyeselendő és társadalmilag hasznos, tehát a közjót szolgálja, akkor mi tartsa vissza az egyszerű állampolgárt attól, hogy a közjó további szolgálatába állítsa a Trilak művek egyes termékeit? Churchill a II. Világháború idején Magyarország ellensége volt, és bár Nagy-Britanniával azóta békét, majd katonai szövetséget is kötöttünk, a békekötés fontos része a múltbéli, háborúval szükségszerűen együtt járó kölcsönös atrocitásokra fátylat borítani. Ezért nem illő Magyarország fővárosának közterületén szobrot állítani a volt szövetséges hatalmak nagyjainak. (Vagy róluk sétányt, netán teret elnevezni.) Mindez valóban társadalmilag megosztó jelenség (ahogy egy Horthy-szobor állítása is), tehát a párhuzam tökéletes, és a bíróság érvelése vagy erre az esetre is megállja a helyét, vagy Dániel Péter esetére sem. Hiába próbálják belénk verni a Négy láb – jó, két láb – rossz! Négy láb – jó, két láb – rossz! mintájára, hogy Churchill – hős, Horthy – gonosz! A háború nem így működik. Legfeljebb utólag így magyarázzák – a győztesek. Mi azonban vesztesek voltunk, engedtessék meg nekünk, hogy másképp gondoljuk.

Kovacsics István bíró „társadalmi békéről” szóló (nyilvánvalóan hamis) hárfapengetései láthatóan csak újabb feszültségeket szítottak. Remélhetőleg egy újabb szobor befestékezése a legsúlyosabb következménye a bíró önkény ilyenfajta megnyilvánulásának. Hiszen eljuthatunk akár odáig is, hogy egy gyilkosság esetében az áldozat világnézeti hovatartozása, foglalkozása, esetleg iskolai végzettsége alapján szabják ki a büntetést. Nem is beszélve arról, hogy a bosszú bosszút szül, főleg a zsidóság hagyományos értékrendje szerint. Lehetnek olyan szélsőséges elemek, a zsidók között is, akik bosszút akarnak állni – na nem egy Churchill szoborért, hanem azért, mert valaki rámutatott, hogy az általuk igazságosként és korrektként ünnepelt bírói ítélet hamisságra épül és társadalmilag igen veszélyes.

Ahogy a Mérő László-Tomcat vitában elhangzott annak idején: igen, szélsőségesek vannak. Nem kell őket provokálni, és akkor nem repül a molotov-koktél – vagy a festékes vödör.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekneve.blog.hu/api/trackback/id/tr986225959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spike 2012.09.28. 11:44:50

Heh, na ebből hogy jönnek ki?:) Milyen magyarázattal "bizonyítják" majd be, hogy ez bizony bűncselekmény volt? Szerintem kizárt, hogy beismerjenek, és elfogadjanak egy ekkora öngólt.

M.A. 2012.09.28. 12:39:53

Dániel Péter tette is bűncselekmény volt a bíróság szerint, csak éppen valamiféle jószolgálati bűncselekmény, közérdekből. Robin Hood és Sobri Jóska szellemisége vezette. (Amivel egyébként a bíró nem kevesebbet állít, minthogy a törvénykezés és a közérdek ma ugyanolyan ellentétben van, mint a betyárok korában volt).

spike 2012.09.28. 13:46:52

Úgy értettem, hogy büntetendő bűncselekmény. De alapjáraton minek állítanak WC-nek szobrot itthon? Mármint ezt most úgy kérdezem, mint aki még soha nem hallott a kőművesekről, meg a módszereikről. Eg

spike 2012.09.28. 13:48:08

(bocsánat, duplaposzt... nyomorult touchpad) *Egész pontosan ezt a kérdést feltehetnék az emberek legalább magukban.

M.A. 2012.09.28. 14:16:19

A BTK szerint csak büntetendő bűncselekmények vannak.

spike 2012.09.28. 15:15:43

Az lehet, de: "Dániel Péter tettének tehát a bíróság ítélete szerint olyan csekély a súlya, hogy nem érdemel büntetést."

M.A. 2012.09.29. 09:43:00

Ja igen, ismét kérném, hogy aki fent van facebookon, nyomja meg a like gombot a cikk alatt (kivéve, ha baromságnak tartja), ha már van élet a blogon, meg nemsoká közzéteszek egy fontos bejegyzést, akkor marketingolódjunk egy kicsit, ugye.

spike 2012.09.29. 16:14:18

érdekes módon sehol nem láttam cikket a történtekről, csak az általad írtat tették közzé pár honlapon. hallgatnak. a "marketingolódásról": sajnos az emberek még mindig nem képesek befogadni az összeesküvéseket. legalábbis az én tágabb ismerősi "köreimben". viszont akadnak buta emberek akik ezzel ellentétben mindenre vevők. ismerek egyet-kettőt, rosszabb mint az akit nem is érdekel az egész.

Inlakesh 2012.09.29. 16:59:15

Nincs sajtóvisszhang? Kár a festékért:D

2012 2012.09.30. 15:30:56

Miért, az én blogom már nem is számít semmit? :D Egyébként a Hunhír is lehozta, tőlem vették át.

Inlakesh 2012.10.01. 11:38:58

Tudom, csak náluk láttam. :D

LeonCL 2012.10.06. 21:17:56

Hmmm... http://www.origo.hu/itthon/20121006-sarga-festekkel-ontottek-le-a-budai-antallszobrot.html

M.A. 2012.10.07. 10:43:01

Ma jártam a városligetben, le is tisztították a Churchill szobrot. Egy kátyúban 5 évig lehet tengelytörést kapni, de erre van pénz.

spike 2012.10.07. 13:20:49

"A rendőrség rongálás gyanúja miatt rendelt el nyomozást ..." :D :D :D Bírom az ilyen megfogalmazásokat. Erősen gyanítják, hogy leöntötték a szobrot? Vajon csak a képzeletük játszadozik? Csörcsil már annyit kapott, hogy lehet már említésre sem méltatják a mainstream médiában. A kátyúkat már nem is hoznám fel. Inkább azt, hogy már olyan pofátlanul sikkasztanak, hogy nem is fáradoznak azon, hogy titkolják. Ez a debreceni 2es villamos téma botrányos. A fél város szét van verve már több mint egy éve, és sehova nem halad.

cath 2012.10.07. 13:25:04

spike- csak azt akarják, hogy metróval is hazaérhessek a második anyaföldemhez, ezért felfüggesztették a munkálatokat amíg sikerül összevezetni a vonalat a 4-es metróéval ;-)
süti beállítások módosítása