HTML

A Játék Neve: Föld

Ez a blog arról szól, hogy hogy működik a világ valójában. Túl a látszatokon, a manipuláción, a mindent átszövő hazugságon és felelősséghárításon. A jelenkor eseményeinek mozgatórugóival is foglalkozik, ahogy a régmúltba is tapogatózik visszafelé, egészen az emberi lét kezdeteiig. Mindez egy sokéves kutatómunka eredményeire támaszkodik. A blog korábban "2012 blog" címen működött a blogol.hu szerverén. Kapcsolat: blog2012 kukac freemail ponnt hú!

Friss hozzászólások

  • Lazur: @Nikiló: www.youtube.com/watch?v=TQcqOW39ksk Apropó, és az már smafu, hogy a kínaiak azért akarnak... (2023.09.15. 00:32) Emberek, Irányítók és a Háttérhatalom
  • Gergő92: Nem csak én szoktam néha felnézni ide. :) (2023.01.18. 00:00) Mire készülnek a Marson?
  • Lazur: Ez egész friss: futureofhumanity.report/en www.youtube.com/watch?v=MYJFc3vA6N4 Csak a rotary klu... (2023.01.10. 18:29) 2019
  • Lazur: Szűk tíz évbe telt, de lassan a híradóba is bekerül ahogyan Kínában készülnek a cellák. www.youtu... (2022.12.05. 01:07) AUTOKRÁCIA (szerk)
  • Gergő Bohrát: A mostani események fényében bár 10 év késéssel, vagy inkább több, de csak efelé haladnak a dolgok... (2022.04.23. 22:12) A Jobbik és az Irányítók
  • Lazur: 2012 helyett 2021, de itt a mátrix 4. része: www.youtube.com/watch?v=JQVHrXek73E (2021.12.17. 20:30) Előadás videó - A Mátrix-trilógia (szerk)
  • Kápráz: ...Történt egyszer, hogy Noé szőlőt telepített, de a bortól megrészegedvén meztelenül feküdt sátrá... (2021.12.11. 21:02) Előadás videó (szerk)
  • maztro: @Gergő Bohrát: Szeretnek minket behúzni a csőbe, a cikk lényegében minden pontján prezentálja azt,... (2021.08.26. 05:03) Menetrend (szerk)
  • dangbird: Új nagy ívű, félelmetes novella a személyes blogomon: marioatreides.blog.hu/2020/01/06/nem_tehete... (2020.01.06. 10:36) Olyan, mintha
  • dangbird: ferfiakklubja.hu/fk_magazin/az_fk_noi_tamogatoi_korebol/amikor_nem_fogadjuk_el_a_ferfi_es_no_kozot... (2019.11.13. 10:09) A házasságról

Utolsó kommentek

A manichaeizmusról

2011.04.05. 15:29 dangbird

A most következő bejegyzésre két szempontból is szükség van: egyrészt a 2012 Blog alaptémájához is kapcsolódik, másrészt a következő előadáshoz is.

Volt a világon ugyanis egy vallás, amely a földi létezéssel és a földi teremtéssel kapcsolatban nagyon hasonló dolgokat hirdetett, mint a mi csoportunk, illetve a tanításai részben összhangban vannak a 2012 Blogon korábban felépített világképpel. Hogy mindjárt irányítózzunk egy kicsit, nyilván nem véletlen, hogy úgy járunk végig 12 év iskolát, hogy meg sem említik, egyáltalán létezett a vallás, melynek neve: Manichaeizmus (e: „manikeizmus”). Találkozhatunk még a „manichaeista kereszténység” kifejezéssel, keresztény irányból viszont a „manichaeista eretnekség” szókapcsolat előfordulása valószínű, mivel a Manichaeizmus tanait egy rövid virágzási időszakot leszámítva mindig, mindenhol üldözték – kivéve a középkori Magyarországon. A „manichaeista kereszténység” kifejezés azonban helytálló, mivel a krisztusi tanításokra építkező hitrendszerről van szó. Hogy kapcsolt áruként nem hozza magával az ószövetségi világképet, ez kizárólag a judeo-keresztényeknek fáj. Valószínűleg inkább a terjedés gyorsasága, a tanok népszerűsége miatt látott a többi nagy vallás is veszélyes riválist a manichaeizmusban.

A manichaeizmus nevét a buddhizmushoz hasonlóan alapítójáról, Mániról kapta. Máni apja a 3. században egy korai keresztény szekta vezetője volt, halála után pedig fia követte eme pozícióban, s ő tette a manichaeizmust önálló vallássá. A krisztusi tanításokkal ugyanis a legfőbb gond, hogy igen hiányosak, nagyon kevés került lejegyzésre belőlük, így más forrásokra is szükség van, hogy egy teljes, egész világképet, katekizmust, szimbólumrendszert, liturgikus rendet, stb. felépítsünk egy vallás számára. A judeo-keresztények ezt nagyrészt a héber Tóra bevonásával tették, bár egyiptomi elemek is találhatóak náluk (Ámun-Rá háromszögbe zárt szeme, a misének, az imádságoknak az ő nevével való befejezése, stb.), valószínűleg korai kopt-keresztény hatásra. Máni ezzel szemben a hiányzó részeket a buddhizmus tanításaiból pótolta, valamint merítkezett pártus-keresztény forrásokból is, minthogy Máni anyai ágon párthus származású volt (az ő esetében ez történelmi tény, nem olyan vitatott kérdés, mint Jézusnál).

Sokan tévesen úgy hiszik, hogy a Manichaeizmus zoroasztrista forrásokból is táplálkozott. Ezt a tévhitet el kell oszlatni, egyáltalán semmi köze nincs a zoroasztrizmushoz, a tévedés onnan származik, hogy a legtöbb manichaeista irat pársig (korabeli közép-perzsiai) nyelven áll rendelkezésre, a manichaeizmus térítési stratégiája pedig ugyanúgy működik, mint a buddhizmusé: nem csak helyi nyelven, de a helyi kultúrában már ismert, bejáratott fogalomrendszerrel közvetíti tanításait, így a perzsa szövegek zoroasztrista terminológiát használnak.

A manichaeizmus tanításai logikailag párhuzamot vonnak a kozmikus és földi teremtés között, akárcsak az Ószövetség, viszont időben elkülönítik a kettőt. (Ez pedig lehetőséget ad a földi és a kozmikus teremtő elkülönítésére is!) Az Első Ember, Násá Quadmáyá fénytermészetű és jó volt. (Ez nagyjából megfeleltethető a lemúriai készítésű fénymagokkal.) Azonban őt a démonok világa magába nyelte (a jelenleg ismert emberi szellemstruktúra atlantiszi kiépítése a fénymag köré), ennek a világnak pedig Ashaklun az ura, a sötétség királyának (Melech Kheshokha) fia (itt nagyjából az atya megfeleltethető a Sátánnak, a fiú pedig „Jehovának” vagy Adonájnak – őket majd a Mátrix-trilógiában is azonosítani fogjuk). Ashaklun ad életet Ádámnak, a földtermészetű vagy anyagi természetű embernek. Ádám létének célja, hogy fogságba ejtse s itt, a földi létezés sötét rendszerébe zárva tartsa a fényt.

Innentől a történet ismerős: Ashaklun egy kertbe zárja be az első emberpárt, és őrt állít a kert kapujába, hogy se ők ne mehessenek ki, se hozzájuk ne jöhessen be senki s ne hozhasson számukra tudást saját eredendő fénytermészetükről. Itt fontos megjegyezni, hogy a manichaeizmus esetében az üdvtörténet a kozmikus teremtéssel együtt indul: szemben a judeo-kereszténységgel, ahol 4000 évig lötyög céltalanul az emberiség Krisztusra várva, a manichaeizmusban a Ragyogó Krisztus aktív szereplője az eseményeknek a Teremtés kezdetétől. Sőt, éppen ő az, aki kígyó képében kicselezi a sötét erőket, utat talál Ádámhoz és Évához, s felvilágosítja őket, hogy bár a sötétség gyermekei, de legbelül tiszta fényt hordoznak, ez a fény pedig felszabadítható. S ha képesek lesznek a fényt felszabadítani magukból, akkor nem csak ők fognak felszabadulni, de az egész Föld. (V.ö.: „Szabadítsuk fel a Földet”!)

Ezek után teljesen érthető, hogy a manichaeistákat mindenhol üldözték. Az egyetlen vallás volt, mely az igazságot elmondta az ember teremtéséről – ezt az igazságot azonban az emberek nem szeretik hallani, az végtére is sokkal jobban hangzik, hogy az embert Isten teremtette a maga képmására. A manichaeista kereszténységben a judeo-kereszténységhez képest egyenesen megfordul a jó és a rossz, a „bűnbeesés” pedig valójában az örömhír első közlése az emberiséggel. Ez persze Ashaklun (Adonáj) szemében „bűn” volt, hiba, cseppet sem kívánatos dolog, az ezt az örömhírt visszhangzó vallás pedig értelemszerűen üldözendő.

Végezetül érdekes megjegyezni, hogy bár a manichaeizmust, mint önálló vallást a középkori Magyarországon sem engedték terjedni, mégis, a magyar kereszténység, mint a kereszténység egy speciális (és az első 3-500 évben szinte egyáltalán nem judaizáló) formája manichaeista elemeket tartalmaz, vagy legalábbis akként tudjuk azonosítani – bár az valószínűbb, hogy a szkíta „protokeresztény” ősvallásból kerültek ugyanazok az elemek a magyar kereszténységbe és a párthus kereszténységen keresztül a manichaeizmusba is. Ezek az elemek megtalálhatók a népművészetben, tehát a köznép szintjén ugyanúgy, mint a társadalom legmagasabb szintjén, ami ugye nem más, mint a Szent Korona. A róla szóló előadáson erről nem volt idő beszélni (meg aztán a zománcképek elemzéséhez már projektor is kellett volna), de a Szent Korona képrendjében olyan elemek is találhatóak, amelyeket ma már kizárólag manichaeista szimbólumokként tudunk azonosítani. A manichaeista fényfelszabadulási folyamat fázisai láthatók az apostolképek szélein, a baj egyedül az, hogy mindenki csak az apostolokra koncentrál, és ezeket a motívumokat „dísznek” gondolja, holott a Szent Koronán semmi sem csak „dísz”, mindennek funkciója van, mint az előadáson tisztáztuk.)

S bár a magyar kereszténység az utóbbi 500 évben sajnos elkezdett idomulni az összeurópai katolicizmushoz (s ennek részeként judaizálni is), a manichaeista szimbólumok még a reformáció korában is élnek, sőt éppen a reformáció által egy időre új erőre kaptak a hagyományos „magyar” vonások, s mai napig református templomok szimbólumrendszerének részét képezik manichaeista vonások, a világon egyedül Magyarországon.

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekneve.blog.hu/api/trackback/id/tr296225996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spike 2011.04.05. 17:26:53

Vajon Madách melyik istent írta bele Az ember tragédiájába? Engem megzavart, főleg, hogy sem Lucifer nem tűnt számomra olyan szemétnek, sem Isten. Egyébként érdekes bejegyzés, nem hallottam még erről a vallásról, egészen idáig. Amúgy a Melech név olvasása közben rögtön eszembe jutott Darth Malak neve :D Lehet, hogy ez egy hülye asszociáció, de ki tudja milyen kapcsolat lehet a kettő között, végülis hasonlítanak. Bár valahol azt írtad, hogy a Star Warsban nincsenek rejtett üzenetek meg szimbólumok. Ez azt jelenti, hogy az irányítók keze sincs benne? Pedig van olyan népszerű szerintem mint a Star Trek. Képtelen vagyok elhinni, hogy semmi sunyiság sincs benne. Oh, és még egy dolog: az ASHAklun és AkASHA véletlen, vagy van valami kapcsolat?

2012 2011.04.05. 17:38:07

"Bár valahol azt írtad, hogy a Star Warsban nincsenek rejtett üzenetek meg szimbólumok." - ilyet így nem hiszem, hogy írtam, a Star Warsnak is vannak különböző értelmezési szintjei. Hogy mennyire irányítós, az jó kérdés. Sosem szedtem szét annyira. Nem hiszem, hogy az ashák között közvetlen nyelvi kapcsolat lenne.

emjé 2011.04.06. 08:42:19

Néhány éve akadt a kezembe Badinyi Jós Ferenc Magyar Biblia c. könyve - ékírásos agyagtáblákból fordított történetekkel. Az ószövetségi irányvonallal ellentétben a 'tudás fája' és annak gyümölcse az ott leírtak szerint kifejezetten az ember számára teremtetett, és maga az isten szorgalmazta annak fogyasztását.

spike 2011.04.06. 10:02:24

De az biztos nem egy konkrét fa volt, valamit szimbolizál (valószínűleg). Egyébként ha van, ha nincs kígyó, a két embert mindenképp kiteszik a paradicsomból, nem? Akkor Ashaklun rájött-e, hogy a kígyó bejutott?

Rics 2011.04.06. 11:53:55

spike: A tragédia egészen biztosan nem keresztény történet, a kereszténység csak eszmeként tűnik fel. Sokkal inkább valamilyen gnosztikus irányzatot képvisel, Madách pedig, aki mellesleg szabadkőműves volt, legszentebb eszményként az Egyenlőség, Testvériség, Szabadság hármas ideáját tartja a legcsodálatosabbnak. Az is nagyon valószínű, hogy a darabban megjelenő Úr, nem egyenlő Istennel. Úr: Hol volt köröd, hol volt erőd előbb? Lucifer: Ezt tőled én is szintúgy kérdhetem... Máshol pedig: Lucifer: Homályban ül, mi egy világot rendít és teremt, mert látásától megszédülne a fej! Vagyis ez nem vonatkozhatott az Úrra, akivel egy jelenettel korábban még javában beszélt.

spike 2011.04.06. 16:03:30

Rics: azt nem mondtam, hogy keresztény, csak a kérdést tettem fel, hogy melyik lehet benne. Sajnos a könyvet csak egyszer olvastam el, múltkor megláttam valakinél az asztalán, le is kaptam, hogy beleolvasok, másodjára azért tisztább volt, de még mindig homályos, majd ha lesz idom rá újra elolvasom. Nem tudtam, hogy kőmíves volt Madách :)

b_alin 2011.04.06. 16:27:10

A pilisben van három hegy, amelyek az orion (Nimród) csillagkép övvonalbeli három csillag elrendezésében állnak. Valószínű hogy egyipomban hasonló okból kifolyólag építették a piramisokat, és beléjük a hármas barlangot. A pálos beavatás egy ilyen hármas barlang mélyén, egy kőkoporsóban történt. Erős párhuzamot látni a kettő között, lehet hogy a temetekzési dolog a piramisok kapcsán csak egy "újkori" félreértelmezése a régi beavatási ritusnak... de lehet hogy a kiterjesztése... majd ha visszatér az első lélek egy kiszáradt múmiába, megkérdezzük tőle :)

Rics 2011.04.06. 17:49:50

Spike: Nem is kioktatásként mondtam, csak bevezetőül szántam a gondolataimhoz. :)

spike 2011.04.06. 22:49:49

Oh, értem :D b_alin: a pálos beavatásról hallottam. Egész pontosan láttam egy előadást róluk, itt linkelte valaki a fórumban. Elvileg két részes, de a másodikat nem találtam. Egy hosszú hajú, szemüveges férfi tartotta, a nevére már nem emlékszem. Továbbá arról is olvastam, hogy (azt hiszem) a szfinx környékén van egy elkerített rész, ahová nem engednek be embereket, elvileg egy olyan helyre vezet, ahová a beavatottak jártak.

emjé 2011.04.06. 23:16:35

"Egy hosszú hajú, szemüveges férfi": Szántai Lajos...:-)

spike 2011.04.07. 16:13:47

Áh köszönöm :D Jó a névmemóriám... :)

seh 2011.04.08. 22:42:09

A Jézus + Megváltó témáról jutott eszembe, hogy olvastam régebb a Holy Grail, Holy Blood (magyarul Az abbé titka) c. könyvet, ahol annyi ocsmányságot összeírnak Jézusról, például azt, hogy annyira különbözött attól a képtől, amit az Újszövetségből kapunk róla, meg hogy gyilkolt. A politikai háttérrel meg a Mária-Magdolnával való házassággal semmi bajom, de hogy még csalónak is nevezik. S hogy semmi isteni nem volt az egészben, hanem egy jól kitervelt politikai húzás volt az egész keresztrefeszítés...Persze tisztára mossák a zsikókat, ártatlan báránykák szegények, nem ártanak a légynek sem. Nagyon talmudista íze van.

Jain Zar 2011.04.09. 19:50:16

Van egy oldal (in English) ahol pont ezt a temat boncolgatjak. A ficko osszeszedte azokat a biblia idezeteket amelyekbol az o olvasataban az derul ki, hogy a jeshua=lucifer, isten=satan. Szerinte gyakorlatilag az egesz judeo-kereszteny bagazs satanimado.... :) http://www.nobeliefs.com/DarkBible/DarkBibleContents.htm

Bertalan Zoltán 2011.04.09. 20:09:21

Jain Zar részleteznéd azt amit közölsz, vagy említesz. Jézus a Sátán ? Nem világos számomra, hogy mire, milyen cselekvések és gondolatok által állapította ezt meg bár ki is. Egyáltalán ez a sátánosdi is egy elég érdekes témakör. Írtam is anno egy Stn védőbeszéde cikket. Akit érdekel elküldöm neki. Egy olyan nézetet fejt ki, amely a sorszerű szükségszerűség szemszögéből. Linket nem teszek ide, mert úgy tudom nem szabad. Természetesen nem valami botrányt okozó sátánista cikk, az amit említek.

emjé 2011.04.09. 21:57:24

"Egy olyan nézetet fejt ki, amely a sorszerű szükségszerűség szemszögéből." He... ?!

Bertalan Zoltán 2011.04.11. 15:13:56

Üdv emjé Bocsi, kicsit elkalandozott a gondolatom, ezért kurta lett ama kérdéses mondat. Egy olyan nézetet fejt ki, amely a sorszerű szükségszerűség szemszögéből közelíti meg a témát. Sorszerű szükségszerűségnek értem itt, mind azt, amit jelen esetünkben a földön testet öltött tanuló lelkek élnek át. Ahhoz, hogy fejlődhessenek, egy hosszas folyamaton kell végig haladniuk. Ám a tanulási folyamatot egy nem e világi entitás jelenléte nehezíti meg, történetesen az Árnyurak osztálya és a Sátán. Ezek a negatív, asztrális, mentális, majd materiális világunkba kivetülő jelenségek azok, amik megkísértik és több esetben is bűnbe, azaz etikátlanságra csábítják az embereket. Tehát, mint stn és minden további negatív dolog, a fejlődés érdekében teremtettek. Nagyon tömören ennyi, ellenben ez egy nagyon bő téma. Mivel, minden mindennel kapcsolatban áll a Teremtés pillanata óra. Ha érdekel a téma, írja az e-mailemre talpasok@freemail.hu Szia emjé és mindenki

DudeHUN 2011.04.11. 17:24:46

Elnézést, hogy csak így bele offolok az egészbe. Csak read only módban szoktam itt lenni. De előjött valami "érdekesség". Ez most mi a franc akar lenni: http://vault.fbi.gov/hottel_guy/Guy%20Hottel%20Part%201%20of%201/view

usbf 2011.04.12. 14:05:15

Erről a anichaeizmus-ról hosszan tárgyalgattunk egy másik oldalon (Torsalq..), egy, az iszlámot jól ismerő személyel. Ez a nyírkai jóslat-ból indult ki. Az érdemes tudni, hogy a mai Irán területén még található olyan népcsoport, szétszórva, pakisztán, és észak india területén, akik a Mánit és tanításait vallják. Vissza a jóslathoz. " A Kost Áldozó két fia tovább marakodik. A tevék magyar hajcsárai Manó bőrét húzzák Krisztus képére, hogy megtévesszék a népet, és aranyra válthassák a félhold csillogását. " Manó-Máni értelmezésben, egészen más képet fest a jóslat. Az írással öszhangban, már érthető, hogy a mostani időben és itt mér "kell félni" a Manó-Máni-tól. Innentől mindenki maga gondolja tovább. -------------------------------------------- Fentebbi hsz "Van egy oldal (in English) ahol pont ezt a temat boncolgatjak. A ficko osszeszedte azokat a biblia idezeteket amelyekbol az o olvasataban az derul ki, hogy a jeshua=lucifer, isten=satan. Szerinte gyakorlatilag az egesz judeo-kereszteny bagazs satanimado.... :) " Nem tudom melyik fodítás volt (Mózes 1még a bűnbeesés elötti rész) nem emlékszem pontosan. De valahogy így szólt, nem szóról szóra, de a lényeg. "Adjon nevet az állatoknak, nevét tudva, uralkodjon felettük." Tömören kábe ennyi. Ez kb. olyan mint az orvos csak akkor tud hatékony gyógyszer felírni a betegnek, ha pontosan tudva mi a baja, mi a betegségének a neve. Ha ezen a vonalon tovább megyünk, akkor ha valaminek tudom a nevét, cselekedhetem, megnevezhetm, uralkodok rajta. Az egész történetben, csak egy valakinek a neve kakuktojás. Ez pedig Isten-Jehova-ásmágcsomómás. Felmerül a kérdés tényleg ez a neve? Uralkodok rajta (?) etc.. etc... Nem valami átverés ez a név? Régóta ez motoszkál bennem, na meg a jehovatanuit szoktam vele az őrületbe kergetni, mikor lerohannak valahol. Neketek mi a véleményetek erről?

gyuff 2011.04.12. 20:37:22

a nyirkai jóslat csak 1 kitaláció nem?

gyuff 2011.04.13. 00:09:26

végre megtaláltam az ehhez kapcsolódó anyagot, elég felvilágosult figura írhatta (szerinte 3 meghatározó szellemi irányzat van, amelyek közül az egyik Manu melyek filozófiáját időközönként visszatérő mesterek csiszolják ) http://camphill.ideo.hu/wp-content/uploads/2006/08/A%20LELEK%20MEGMENTESE.DOC

mindegy mit irok ide 2011.04.13. 16:52:57

Jelenyin ustokos, valaki? http://youtu.be/jAe9ZH1M014

M.A. 2011.04.13. 17:11:52

Ezen mit kéne látni?

gyuff 2011.04.13. 23:04:58

amúgy annyira tipikus, hogy mennyire nyomják ezt a Gagarin az első ember a nagy lépés sztorit közbe meg: http://www.fn.hu/tudomany/20110411/fbi_mar_nem_cafolja/

gyuff 2011.04.13. 23:26:04

jah és valaki ezt linkelte be nemrég ha jól emlékszem: http://vault.fbi.gov/hottel_guy/Guy%20Hottel%20Part%201%20of%201/view

b_alin 2011.04.13. 23:39:57

"This has been mentioned in passing in comments on previous lists but it definitely warrants a mention here. Unlike most of the misconceptions here which deal specifically with what the Bible says or doesn’t say, this one is a misconception about the translation of part of it. The Old Testament refers to Moses as having horns on his head after he went up the mountain to see God. This prompted Michaelangelo to sculpt him with the horns. Many people believe that this was due to a mistranslation of the description of Moses but, in fact, it isn’t. Moses really is described as being horned. And the reason for this? In Old Testament times, a person who was believed to have seen or been touched by God was described as having horns (or rays of light) coming from their head. It was an ancient symbol much like today’s gloriole." http://listverse.com/2010/12/17/10-biblical-facts-that-everyone-gets-wrong/

emjé 2011.04.14. 00:23:10

2011. április 13. 23:26:04 gyuff: Mennyiben hitelesebb a fonnyadt szürke kertitörpe kábé tizenöt-húsz éve már bemutatott boncolása egy olyan sajtóhírnél (Gagarin), amit akkor szabadítottak a közvéleményre, amikor (talán) még meg sem születtél? És ki az az efbíáj, aki ha valamit már nem cáfol, attól az már igaz...:-)

emjé 2011.04.14. 00:27:22

Ja, ez lemaradt: ebben a testvérek között is minimum végtelen mindenségben húzzanak már a holtak f@szára a huszadrangú gagyi bábszínházukkal.

gyuff 2011.04.14. 10:45:18

nem várható olyan, hogy az FBI bejelentse, hogy innentől kezdve nem cáfolja az idegenek létezését.. Itt alapvetően arról van szó, hogy 50 évre titkosított dokumentumokba betekintést lehet nyerni, aminek a dátuma biztos hogy nincs nagy dobra verve. Szóval kicsit rosszul fogalmazták meg a magyar cikk címét és félreértés lett belőle:) legalábbis szerintem

teGergő 2011.04.14. 15:08:05

Hm, azért az nem rossz, hogy a 2012 benne van a blogol.hu 15-ös toplistájában (ma eddig a 10. hely, az oldalletöltések száma alapján).

M.A. 2011.04.14. 15:16:39

Ráadásul a listán a legtöbben pörgetik a számlálójukat, mert erre élveznek. 2-3 blog lehet max, aminek tényleg van akkora nézettsége, mint a 2012 Blognak.

remark 2011.04.17. 11:17:48

M.A.! Most nézem Pap Gábor Manicheizmusról szóló előadását, és Pap Gábor azt mondja, hogy Máninak három "elődje" volt (akik tanításaira támaszkodott), és ez a három Zarathusztra, Buddha és Jézus Krisztus. Zarathusztra pedig a wikipédia szerint a Zoroasztriánizmus/Zoroasztrizmus (?) alapítója volt. Tehát akkor most vajon a Manicheizmus támaszkodik-e mindhárom vallásra, vagy sem? Üdv: remark

st.anger 2011.04.17. 17:59:37

a tanításaikra támaszkodott, nem a nevükben alapított vallásokra.

M.A. 2011.04.18. 10:13:32

Passz. Ez egy olyan dolog, amiben nem lesz egyetértés, mert nyilván a zoroasztrizmus sem a semmiből keletkezett, tehát lehetnek közös forrásaik - pl. a szkíta teremtésmítosz egy eltorzult változataként is felfogható a zoroaszteri.

newman 2011.04.18. 14:27:12

Találtam egy előadást a Bibliáról. Elsősorban a kimaradt evangéliumokról, a gnoszticizmusról szól. Nagyon érdekes. Beszél az előadó a "bűnbeesés" igaz történetéről is. Nagyon egybevág a blog ezen bejegyzésével. Az előadó személye szintén érdekes: Bácsfi Diána. Ettől függetlenül elég korrekt érdemes egyszer meghallgatni A link: http://szalma.info/cokog/Avatara/20110327_Ami_%20a_Bibliabol_kimaradt.mp3 Holnap meg lesz tartva a Mátrix-trilógia elemzés? Elég nagy itt a csend mostanság. Üdv:Laci

b_alin 2011.04.18. 14:27:21

... vagy értették a mítoszok szimbólumrendszerét, és azt hogy mire utalnak, és akaratlanul is alkalmazták ezeket az eszközöket. Arra akarok kilyukadni hogy az hogy valaki átvesz pár analógiát, vagy metafórát, még nem jelenti azt hogy a dolog magja, értelme, lényege ne a semmiből keletkezett volna (mint minden ami eredeti).

Nomád 2011.04.22. 20:27:19

Kedves blogíró! Nagyon tetszenek a bejegyzések, és várom már nagyon a Mátrix-trilógia elemzéses videót is, ha lesz. Ha tudsz esetleg az ősi magyar/hun mondavilágról és szimbolikájáról(csodaszarvas, életfa, stb) néhány dolgot akkor leírhatnád, érdekelne hogy mi mit jelent ilyen szempontból. Wikipédiában meg ilyenekben nem bízom. :)

marioatreides 2011.04.23. 08:05:45

Ezekről beszéltem az Égig érő fa című előadáson... (Meg volt tavaly a Fehérlófia című is, szintén itt van a bejegyzéslistában.)

Vándorr 2011.04.25. 01:25:17

M.A.! Van egy előadás/bejegyzés ötletem, ami szerintem sok embert érdekelne. Tömören: A kereszténység objektív (amennyire lehet) elhelyezése, és szerepének ismertetése az általad/általatok ismert és hirdetett világképben. Nyilván akik aktívan olvassák a blogot, és esetleg másfelé is kutakodnak, azoknak sok újat nem nyújtana a téma (bár ki tudja...), de szerintem nagyon sok embert lehetne elérni ezzel. A legtöbb ember (legalább is az én ismerőseim között pl.) nem foglalkozik túl sokat világnézeti dolgokkal (vagy mert nincs idejük, vagy mert nem kelti fel semmi a figyelmüket), és a legtöbben keresztények, vagy ateisták. Szerintem sokat lendíthetne az ügyön egy olyan előadás/bejegyzés, ami egy átlag keresztény (vagy akár ateista) ember számára is emészthető formában tálal fel egy sokkal szerteágazóbb világképet, mint amit addig megismert. A legtöbb embernek nagyon kevés az ilyen irányú ismerete, ezért ha néha kapcsolatba is kerül "alternatív" megközelítésekkel, rögtön elveti azt, hülyeségnek/"sátántól valónak"/stb. bélyegezve. Azért jutott ez eszembe, mert én pl. sose találkoztam ilyen jellegű írással. A jelenlegi világképem, és az, hogy többek közt ezt a blogot is olvasom, sok apró lépésnek és véletlennek köszönhető, ill. annak, hogy azon "szerencsések" közé tartozom, akiknek voltak olyan személyes tapasztalatai is, amelyek ilyen irányú kutatásra ösztönöztek. Szerintem egy ilyen megközelítéssel sok emberhez lehetne eljutni, és sokakból kisebbfajta megvilágosodást váltana ki, ha az általuk ismert darabot bele tudnák helyezni egy sokkal tágasabb világképbe.

M.A. 2011.04.25. 07:27:59

Dehát az egész 2012 Blog erről szól, nem?

Vándorr 2011.04.25. 10:24:31

De igen. Ezért írtam, hogy össze lehet rakni a képet a blogból, de sajnos kevesen szánnak rá annyi időt, hogy elkezdjék elolvasni az egészet. Viszont ha lenne egy konkrét "bevezetés", ami kimondottan az olyan embereket célozza meg, akikről beszéltem, akkor hátha többek is rászánnák magukat.

spike 2011.04.25. 13:20:02

Bocsánat az offért, de lenne egy kérdésem. A bonanzán fent lévő Bruce Lipton előadáshoz létezik magyar felirat? Mert úgy emlékszem kerestem régen, hogy meg tudjam mutatni néhány embernek akik nem nagyon értenek angolul, és nem találtam. Most pedig arra gondoltam, hogy csinálnék hozzá egyet, csak ha már van, akkor minek.

M.A. 2011.04.25. 19:25:01

Szerintem nincs, de vannak nálam nagyobb nethuszárok is itt.

Istár 2011.05.09. 23:08:12

Mennyivel más megvilágításba kerül így a Teremtés történet. S bár a logika, és az etika is úgy kívánná, hogy ez legyen elfogadva helyesnek, a kereszténység megingathatatlanul kitart beszűkült és valótlan nézetei mellett. Nyilván az érdekek megkívánják hogy az emberiség sötétségben poroszkáljon. Érdekes egyébként, hogy ugye a Tudás fája van megtiltva, és az ősbűn ennek a tudásnak a megkaparintása. Ezzel évszázadokra bele lehet taszítani az emberiséget a vak hitbe, hogy aztán ha végül mégis előremozdul a tudomány a vallás ne fogadja el. Jobban belegondolva hihetetlen jó húzás tőlük, hogy alapvetően ketté szakítja a megismerés útját, hiszen már itt szembe állítja a tudományt és az istentiszteletet. Így az emberiség ha nem jön valami nagy bölcs, aki kibékítené ezt a kettőt egymással, el van vágva a megismeréstől, megvilágosodástól, felemelkedéstől.

lakatos nintendo 2011.05.16. 12:32:22

Sajnos itt tart a világ. Az elmúlt ötven év különös felfogást alakított ki az emberekben. A tudományban még nem történt meg a rendszerváltás. Azt mondták, hogy a tudománynak semmi koze a politikához. Ezt azok híresztelték, akiket még a régi apparátus helyezett a legfelső pozíciókba. Ezzel nálunk is megkezdődött a Parkinson-törvény megvalósulása. Mindenki elindult felfelé a gerontológiai ranglétrán, és általában egy létrafokkal még feljebb is kapaszkodott annál, ahová alkalmas lett volna. Így azután a feudális és bürokratikus rendszer alulról feltöltődve teljességgel dekadens és működésképtelen lett. Ez persze nyugatabbra sincs másképpen. Ez a világ alapvető baja. Mára már semmivé lett az a lelkesedés, amit a múlt század közepe táján megéltünk. A hozzám hasonló öregek még emlékeznek a tudomány fényes szeleire. A régi ismeretterjesztés néhány megmosolygott Don Quijotéja még rendületlenül vitézkedik a tudatlanság szélmalmai ellen, de mára már azok is egyre korhadtabbak. Quem dii odere, paedagogum fecere.(Akit az istenek meggyűlöltek, abból nevelőt csináltak.) 14 éves koromban tartottam az első előadásomat az Uránia csillagvizsgálóban. Alig értem fel a bemutató teleszkópot, amivel dolgoztam. Akkor még Kulin György volt az igazgató. Együtt míniumoztuk, festettük a távcső bádogtetejét. A dolog azért nem múlt el nyomtalanul. Minden nyáron tartok egy kis gyakorlati csillagászatot a nyári táborainkban. Két-háromszáz ember komoly hallgatóságnak számít napjainkban. Nagy élmény a városban felnőtt fiataloknak, ilyenkor egy kissé megcsapja őket a végtelenség szele, mert felnézhetnek a sokezernyi csillagra a Tejúton. Ez a városokban ritkán látható a fényszennyezés miatt. Onnan csak a legfényesebb csillagok láthatók. Így tűnik el a fény miatt a fény lényege. Az ismeretterjesztésben megmaradtak mára elvesztették azt a határtalan lelkesedést, amely valamikor előremozdította az első űrhajókat. Bennük még égett a vágy, legyőzni az ismeretlent. Mára már az ismertet sem tudjuk legyőzni. Qualis rex, talis grex. (Amilyen a király, olyan a nyáj is.) A helyzet úgy ötven éve kezdett romlani. Valamikor ebben az időben a tudomány két részre szakadt. Azóta van egy megismerhető és egy titkos területe is. ez még az ezoterikus tanoknál is sokkal titkosabb. A mindenki által megtanulható tudomány tehetségesebb elméit kiemelik a bozótosból, és ezek megláthatják a mai tudástól teljesen elrugaszkodott részeket is, amelyek bizonyos vonatkozásban évszázadokkal előzik meg a mai közgondolkodást. ezeknek majd minden eleme katonai titok vagy államtitok, így azután senki sem beszélhet róla a megtorlás veszélye nélkül. Az ide egyszer bekerült kutatók vagy dolgozók gyakorlatilag a világtól teljesen elkülönítve fejezik be az életüket. Akár azt is mondhatnánk, hogy egyfajta aranyketrecben végzik. ezért nincsenek ufók, ezért bohóckodnak a régi tűzijáték-rakétákkal indított űrhajókkal, ezért árulják a kalandos utakat az űrbe az életunt milliomosokkal az oroszok, mert valaki rájött arra, hogy a raktáron porosodó régi hordozórakéták megsemmisítése többe kerül, mint a fellövésük. Ezzel két fontos dolog is kielégítődik. Fogynak a rakéták, és egyúttal a nép is látja a "haladást". Az amerikaiak is Mars-béli nászutazásokról beszélnek. A virtuális haladás világát akarják elfogadtatni. De ki az, aki elhiszi, hogy ekkora elektronikus fejlődés mellett csak propellerek és rakéták jelenthetik a megoldást az űrkutatásban? A média minden ágát elárasztó irdatlan mennyiségű dezinformáció jó eszköz arra, hogy a tömegeket örökösen bizonytalanságban és butaságban tartsák. Az egyetemi képzés is egyre inkább hasonlít a tudománytörténet oktatásához, hiszen csak bizonyos szakágaknál tapasztalható érdemi fejlődés. Nagy árat fogunk fizetni azért, hogy elhittük, hogy Magyarországon nem érdemes alapkutatásokkal foglalkozni. Ez egyszerűen nem igaz. Mint alapkutató már a hetvenes évek elejétől tapasztalom ennek a romboló véleménynek a terebélyesedését. Akkor még akadt némi pénz a kutatásra, de a forrásokat főképpen a fejlett nyugat termékeinek a lemásolására használták. Ez a plágiummánia jellemző a mai világra. Ezért mertem azt állítani, hogy dekadens a tudományunk. Kisfaludy György JA, kár, hogy nem a tudományos életben volt előbb rendszerváltás, illetve ott eleve nem lehetne semmilyen "rendszer", csak az eredmények számítsanak, de már megint álmodik a nyomor.

level_1 2011.06.11. 16:29:38

"Ashaklun egy kertbe zárja be az első emberpárt, és őrt állít a kert kapujába, hogy se ők ne mehessenek ki, se hozzájuk ne jöhessen be senki s ne hozhasson számukra tudást saját eredendő fénytermészetükről. Itt fontos megjegyezni, hogy a manichaeizmus esetében az üdvtörténet a kozmikus teremtéssel együtt indul: szemben a judeo-kereszténységgel, ahol 4000 évig lötyög céltalanul az emberiség Krisztusra várva, a manichaeizmusban a Ragyogó Krisztus aktív szereplője az eseményeknek a Teremtés kezdetétől. Sőt, éppen ő az, aki kígyó képében kicselezi a sötét erőket, utat talál Ádámhoz és Évához, s felvilágosítja őket, hogy bár a sötétség gyermekei, de legbelül tiszta fényt hordoznak, ez a fény pedig felszabadítható..." Ehhez a részhez tudnátok egy forrásmegjelölést adni? A dunhuangi tekercsek ismertetőjében (Csornai Katalin fordítása), továbbá a gnosztikus felfogásról olvasottak alapján elmondható, hogy mindez belefér a történetbe, de így konkrétan leírva - a manicheizmussal kapcsolatban - ezt még sehol sem láttam. Érdekelne annak a műnek a címe, ahol ez említésre kerül.

nagy lajos 2011.07.11. 08:02:42

LNL. Kiado 2007 Máni Kelet Krisztusa Nyugat Buddhája

level_1 2011.07.11. 20:08:38

Kedves Lajos! Köszönöm! Azt hiszem, beszerzem ezt a könyvet, hogy bővítsem ismereteimet a manicheizmusról. Néhány manicheus forrás a Fény és Sötétség egymástól független meglétét valamiféle őseredeti állapotnak tünteti fel, miközben pl. a gnosztikusoknál csak Sophia gyermekeként születik meg Jaldabaoth, e világ teremtője és ura, aki talán megfelel a negatív főszereplőnek (Sötétségnek, az ószövetségi Úrnak, avagy Márának, a buddhizmus "Gonoszának"). Többek között erre a vélt ellentmondásra keresem a választ, hogy doktrinálisan tisztázható legyen számomra a Sötétség szerepe és kijelölt helye a világban.
süti beállítások módosítása