HTML

A Játék Neve: Föld

Ez a blog arról szól, hogy hogy működik a világ valójában. Túl a látszatokon, a manipuláción, a mindent átszövő hazugságon és felelősséghárításon. A jelenkor eseményeinek mozgatórugóival is foglalkozik, ahogy a régmúltba is tapogatózik visszafelé, egészen az emberi lét kezdeteiig. Mindez egy sokéves kutatómunka eredményeire támaszkodik. A blog korábban "2012 blog" címen működött a blogol.hu szerverén. Kapcsolat: blog2012 kukac freemail ponnt hú!

Friss hozzászólások

  • Lazur: @Nikiló: www.youtube.com/watch?v=TQcqOW39ksk Apropó, és az már smafu, hogy a kínaiak azért akarnak... (2023.09.15. 00:32) Emberek, Irányítók és a Háttérhatalom
  • Gergő92: Nem csak én szoktam néha felnézni ide. :) (2023.01.18. 00:00) Mire készülnek a Marson?
  • Lazur: Ez egész friss: futureofhumanity.report/en www.youtube.com/watch?v=MYJFc3vA6N4 Csak a rotary klu... (2023.01.10. 18:29) 2019
  • Lazur: Szűk tíz évbe telt, de lassan a híradóba is bekerül ahogyan Kínában készülnek a cellák. www.youtu... (2022.12.05. 01:07) AUTOKRÁCIA (szerk)
  • Gergő Bohrát: A mostani események fényében bár 10 év késéssel, vagy inkább több, de csak efelé haladnak a dolgok... (2022.04.23. 22:12) A Jobbik és az Irányítók
  • Lazur: 2012 helyett 2021, de itt a mátrix 4. része: www.youtube.com/watch?v=JQVHrXek73E (2021.12.17. 20:30) Előadás videó - A Mátrix-trilógia (szerk)
  • Kápráz: ...Történt egyszer, hogy Noé szőlőt telepített, de a bortól megrészegedvén meztelenül feküdt sátrá... (2021.12.11. 21:02) Előadás videó (szerk)
  • maztro: @Gergő Bohrát: Szeretnek minket behúzni a csőbe, a cikk lényegében minden pontján prezentálja azt,... (2021.08.26. 05:03) Menetrend (szerk)
  • dangbird: Új nagy ívű, félelmetes novella a személyes blogomon: marioatreides.blog.hu/2020/01/06/nem_tehete... (2020.01.06. 10:36) Olyan, mintha
  • dangbird: ferfiakklubja.hu/fk_magazin/az_fk_noi_tamogatoi_korebol/amikor_nem_fogadjuk_el_a_ferfi_es_no_kozot... (2019.11.13. 10:09) A házasságról

Utolsó kommentek

Stressz alapú programozás

2010.05.31. 14:03 dangbird

Programozásról szóló sorozatunk második részében a legegyszerűbb és legkiterjedtebben használt programozási technikát fogjuk megvizsgálni. Könnyen, akár akaratlanul is alkalmazható módszer ez, szülői programozásnak ugyanúgy alapeleme lehet, mint a páratlanul összetett MK-ULTRA rendszernek, más néven Monarch programozásnak, amellyel a következő bejegyzések egyikében fogunk foglalkozni.

Egyszerűsége folytán ez a módszer természetesen nem alkalmas egy egyén totális irányítására, ennek ellenére hatékony manipulációs eszköz s nagy előnye, hogy tömegkommunikációs eszközökön keresztül egyszerűen alkalmazható az >előző bejegyzésben< leírtak alapján.

Mindenekelőtt egy kis biológiába kell belemennünk, hiszen ha azt kutatjuk, hogy az embert hogyan távirányítják, tudnunk kell, hogyan is működik az ember, milyen élettani sajátosságok azok, amelyekkel „biztonsági résként” vissza lehet élni.

Ha az emberi tudatot akarjuk manipulálni, az emberi szervezet felépítését tudatosság szempontjából kell vizsgálni. Ilyen szempontból kétféle főrendszer működik együtt a szervezetben, mindkettő több szervrendszert magába foglalva: vegetatív és szomatikus. Szomatikus az, ami akaratlagosan irányítható. S ha belegondolunk, rengeteg sok féle szervünk közül egyedül az izmok egy része (kis része) tartozik ide, minden egyéb automatikusan működik s csak közvetett ráhatásunk van. Ez a vegetatív főrendszer, melynek irányítását a központi idegrendszer alsó szintű, tudattalan részei (köztiagy, kisagy, gerincagy) végzik, külső és belső impulzusokra reagálva. Fontos megemlíteni, hogy a szomatikusan vezérelhető izmok felett is van kontrollja a vegetatív idegrendszernek, lásd pl. a légzést vagy azt az esetet, ha valakit hátulról egy tűvel megszúrnak vagy forró vízbe nyúl.

A lényeg már ott is rejlik a fenti bekezdésben: a vegetatív rendszer „mindenható”. Mindenható nem csak azért, mert vezérlő idegzetének teljes kontrollja van az ember felett, hanem azért is, mert – ahogy nevéből kiderül – a vegetatív rendszer tart életben bennünket, így a szomatikus rendszer ki van szolgáltatva neki. Ezt a mindenható rendszert pedig külső és belső impulzusok irányítják. Nem tudjuk szívverésünket akaratlagosan felgyorsítani, azonban tudunk akaratlagosan futni és a helyzethez a vegetatív rendszer – kiszolgáló természetéből adódóan – alkalmazkodni fog.

A vegetatív idegrendszernek kétféle ún. „afferense” (gyakorlatilag vezérlési rendje) van – a szimpatikus és a paraszimpatikus. A paraszimpatikus idegrendszer állandó erősségű idegimpulzusokkal dolgozik, amelyek minimum-szinten tartják az életműködéseket. A szimpatikus rendszer a külső és belső ingerek hatására változó erősségű impulzusokat bocsájt ki, így a szervezet energiagazdálkodásának legfőbb felelőse. A szimpatikus idegrendszer tevékenységének teljes megszűnése kóma állapotába juttatná az embert.

Ezek alapján már leszűkíthetjük: ha valaki manipulálni akar bennünket, akkor a szimpatikus idegrendszert kell stimulálnia.

Nézzünk egy egyszerű példát: fürdünk a tengerben, és egy cápa közeledik felénk. Mit reagál a szimpatikus rendszer? A szívverés felgyorsul, a vérnyomás megnő, a tüdő kitágul, a légzés felgyorsul, a vércukorszint megemelkedik – a szervezet harcra vagy menekülésre képes állapotba kerül (fight or flight). A stressz, mint biológiai jelenség célja a túlélés. Az ijedtségtől vagy félelemtől remegő kezek vagy lábak a vért és az izmokat melegítik fel, hogy a kritikus pillanatban minél nagyobb fizikai teljesítményre legyen képes az egyén. Vészhelyzetben a szomatikus rendszeré a főszerep, a vegetatív ugyan szintén erősebben dolgozik, de az energiaellátás nagyobb része terelődik az erek összehúzódása és kitágulása folytán a szomatikusan vezérelhető izomzathoz. Olyan ez, mint egy katonai készültség egy országban: a mezőgazdasági és ipari javak, valamint az emberi munkaerő minden nélkülözhető morzsáját katonai célra fordítják, melynek ténylegesen produktív célja nincs, az ország megvédése azonban az adott helyzetben mindennél fontosabb. Ha a veszélyhelyzet elhárult, az erőforrások visszaterelhetőek a produktív csatornába (tehát a szervezet esetében a vegetatív rendszerhez).

Nézzük meg a cápás eset két további variációját: az elsőben nem igazi cápa közeledik, hanem valaki meg akar minket tréfálni egy műanyag cápauszonnyal, a másodikban pedig valódi cápa közeledik hátulról. Az első esetben lesz készültségi reakció, a másodikban viszont nem. Ebből értelemszerűen megállapítható, hogy nem a veszély az, amire a szervezet „mozgósítással” reagál, hanem a veszély tudata. Nem kell igazából veszélyhelyzetben lennünk ahhoz, hogy stresszes állapotba kerüljünk.

Ezek után kapcsoljuk be a tévét és hasonlítsuk össze az általa közvetített valóságfelfogást a saját, egyéni-eseti valóságfelfogásunkkal (már aki még egyáltalán képes rá): nagyjából 1945 óta várjuk folyamatosan a III. világháborút, bűnözés, gyilkosságok, merényletek ömlenek ránk a híradóból és persze balesetek – tegye fel a kezét az az olvasó, akit már valaha életében megöltek! Látható, hogy stresszelni akarnak bennünket, de vajon miért?

A válaszhoz közelebbről meg kell vizsgálnunk az emberi agy működését. Ha a szervezet többi részét a stressz hatására megváltozó energiaelosztás szempontjából vizsgáljuk, az agyat is így kell felosztanunk, nem fizikai szerkezete szerint. Amikor tehát elülső és hátsó agyra hivatkozunk ebben a bejegyzésben, az nem strukturális elemet fog jelenteni, hanem pl. az elülső agy szinte kizárólag a homloklebenyt és az azt közvetlenül kiszolgáló feldolgozó fehérállományt jelenti, a hátsó agy pedig magában foglalja a fali lebenyt, az amigdalát és a közti agy egy részét.

Ha hirtelen nagyon megijedünk, általában tapasztalható reakció, hogy az agy „megbénul”, nem tudunk gondolkodni. Ezt nem az okozza, hogy az agy szintén erőforrást veszít a vázizmok javára, hanem az agy belső működése, energiaelosztása változik meg.

Az agyunk elülső részében realizálódik a magasszintű gondolkodás. A hosszú távú perspektívák, elképzelések itt dolgozódnak fel, ez ugyanis a kreatív, ill. az absztrakt gondolkodás helye. Biológiai értelemben elülső agyunk tesz minket emberré, mivel sokkal magasabb szintű tevékenységekre képes, mint egy emlős állat agyának párhuzamos területei.

A nagyagy hátsó része egyszerűbb funkciókat lát el, itt található az átmenet az akaratlagos és az önkéntelen vezérlések között. Ha megyünk az utcán és közben beszélgetünk, esetleg a múlt vagy a jövő eseményein gondolkodunk, „nem vagyunk tudatában” annak, hogy melyik sarkon fordulunk be – a hátsó agy egészen magas szintű vezérlésekre is képes, miközben az elülső agy tudja végezni a maga speciális munkáját. Mindent, ami tanult de készségszintű viselkedésforma (hangszeres játék, írás, gépelés, autóvezetés, cipőkötés, stb.) a hátsó agy vezényel le, amikor utasítást kap rá az elülső agytól. A hátsó agy köti össze az elülső agyat az alacsonyabb agyterületekkel és ezeken keresztül magával a szenzoros-motoros idegrendszerrel. Az elülső agy által ismételten elvégzett rutinszerű cselekvéseket idővel a hátsó agy megtanulja magától végigcsinálni.

Stresszhelyzetben a pillanatnyi túlélésre kell koncentrálni. Nem lehet az élet hosszútávú stratégiai kérdésein merengeni, ott és akkor cselekedni kell, késlekedés nélkül. A hátsó agy funkciói egyszerűbbek, így gyorsabban tud reagálni, mint az elülső agy. Ezért aztán stresszhelyzetben az elülső agy vérellátása romlik a hátsó javára, és a normál vezérlő-kiszolgáló viszony megfordul a két agyterület között: a hátsó agy hozza a pillanatnyi döntéseket, az elülső agy csak „asszisztál” a túlélésben a maga sokkal megfontoltabb tevékenységével. A hátsó agyat pedig impulzusok vezérlik! Külső impulzusok, valamint az elülső agy által küldött parancsimpulzusok – kivéve vészhelyzetben, ahol a nagyagy elveszíti a parancsolás lehetőségét, és onnantól kizárólag a külső impulzusok irányítják a hátsó agy tevékenységét.

A tévéműsor természetesen nem juttat bennünket vészhelyzetbe. Csak egy kicsit játszik az elülső és hátsó agyterületek közötti hatalmi egyensúllyal, megnehezíti az elülső agy számára a hátsó regulázását, az elülső agy viszont jobban fog „hallgatni” a hátsóra, jobban befolyása alá kerül egy enyhe stresszhelyzetben, mint nyugalmi állapotban. S hogy az elülső agy ne tegyen különösen nagy erőfeszítéseket annak érdekében, hogy rendet tartson a szervezetben, gondolkodását megfertőzték néhány ideológiával, úgymint: szuperfejlett állatok vagyunk, biomechanikus gépek vagyunk, az élet célja az érzékkielégítés és a birtoklás, birtoklás = biztonság – stresszhelyzetben pedig az ember mindenekelőtt a biztonság ígéretét keresi. Lehet az egy autó, egy mosópor, egy bankhitel vagy egy politikai párt, amit elé tesznek, ha a nyugtalanító üzenetet hirtelen megnyugtatóval váltják fel közben, akkor a hátsó agy szólni fog az elülső agynak, hogy tegyen lépéseket az ügyben. A reklámban nem csak azért hadarnak, mert a reklámidő drága, hanem mert az üzenet a hátsó agynak szól, ami az elülső agy tanítványából ímmár a „mesterré” lett.

Hogyan tud a programozás iránya megforulni az agyban, hogy tudja a hátsó agy permanensen irányítása alá vonni az elülső agyat? Úgy, hogy a két agyterület közötti egyensúlyt a vérerek összehúzódása szabályozza, azt pedig a mellékvese által termelt készültségi szteroidok. A mellékvese működését az agyalapi mirigy szabályozza, s így visszajutottunk az agyba: az agyalapi mirigyet a szimpatikus idegrendszer szabályozza, azt pedig vajon mi? Hát természetesen a hátsó agy. Így abban a kérdésben, hogy az agy melyik része veszi át az irányítást, az agy hátsó része dönt – a távlati gondolkodásra képtelen, a jelen világában létező, pillanatnyi impulzusokra reagáló hátsó agy bármikor úgy dönthet, hogy irányítása alá vonja az egész szervezetet.

Mit tehetünk az ilyetén programozás ellen, azon kívül, hogy megpróbáljuk önmagunkat teljesen elszeparálni a programozást közvetítő impulzusok mindennemű forrásától, ami a jelenlegi rendszerben körülbelül egyet jelent a remete-aszkéta élettel? Hiszen mindannyian, gyárilag így működünk!

A megoldáshoz térjünk vissza a cápás példához. Ketten vagyunk a vízben, egy barátom és én. Megjelenik a cápauszony, amire ő halálra rémül, én pedig csak nevetek. Ugyanazt az impulzust kapta a hátsó agyunk, de másképpen reagált. Ugyanis a hátsó agy magától nem érti a világot, az elülső agytól tanul meg mindent, pl. azt, hogy a cápa veszélyes. Az én elülső agyam pedig már szólt, hogy nincs probléma: be lettem avatva, tudom, hogy egy harmadik barátunk szórakozik ővele.

A tudás, a valóság ismerete védelmet nyújt a programozás ellen. Mivel az elülső agyunk nincs teljesen kiiktatva, így ha egy újszerű szemléletet magáévá tesz, azt előbb-utóbb átveszi tőle a hátsó agy is. Nehezebb félelemben tartani olyan embert, aki tudja, hogy az élet végtelen. Nehezebb szorongásban tartani olyan embert, aki tudja, hogy az életének célja van. Nehezebb az olyan embert önzésre, haragra, bosszúra gerjeszteni, aki tudja, hogy egyazon forrásból származunk, egyazon elrontott teremtés átka alatt nyögünk, s ugyanaz a program fut mindannyiunkban.

Lehet tehát védekezni a programozás ellen, ám vigyázat: a túl sok impulzusnak előbb-utóbb megadja magát az agy. Ha valamit elég sokszor elismételnek, egy idő után belopja magát a valóságérezékelésünkbe, akkor is, ha az ellenkezőjéről vagyunk biztosan meggyőződve. Figyeljünk oda arra, melyek azok a varázsszavak, rejtett üzenetek, melyeket folyamatosan ismételgetnek a médiában, s próbáljuk kiszűrni ezeket! Ha felismerjük ezeket a mintákat, már tudjuk, hogyan és merre terelik a többi embert körülöttünk, és ha ismerjük a mérget, könnyebben találjuk meg a megfelelő ellenmérget is önmagunk és mások számára.

209 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekneve.blog.hu/api/trackback/id/tr776226044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nihilus 2010.05.31. 14:44:16

Nagyon jó cikk, szuperül összefoglaltad a lényeget. Már csak azt nem értem mitől függ, hogy valaki mennyire manipulálható? Néhány példával szemléltetve: Attól, hogy valaki azt üvölti nekem a TV-ben (amit amúgy nem is nézek), hogy ez a termék ilyen meg olyan jó, meg nélkülözhetetlen és még olcsó is, de csak most, csak neked, hát vegyél belőle 20db-ot, még nem fogom megvenni. Vagy ha eldöntöttem, hogy nem szavazok egy pártra, akkor hiába nyomják a képembe az utcán a reklámtáblákon 2 méteres betűkkel, hogy "CSAK A FIDESZ", akkor sem fogok arra szavazni. Valakinek viszont mégis valahogy tud hatni az agyára az ilyen is! Hogyan lehet az, hogy valaki immunis a manipulációra, valaki pedig totál birka? Ez alapvető intellektuális szintkülönbség csak, vagy esetleg a sorsfeladata miatt van valaki megáldva olyan képességekkel, hogy átlásson ezen az egészen?

lololok 2010.05.31. 14:53:29

http://video.google.com/videoplay?docid=-1834102102164393998# 1:00:00-tól erről beszél. Jó cikk egyébként, ha eltekintünk attól, hogy ez is egy programozási kísérlet.

Fehérzaj 2010.05.31. 15:15:12

Nihilus: A te tudatalattidra is ugyanúgy hat, hiába vagy tudatában magának a folyamatnak. Hosszútávon is formálja a világképedet és akaratlanul be fogod építeni a modelledbe. Vannak viszont olyan csatornák, amikről nem is feltételezed, hogy manipulációs forrás. Ezekbe a csapdákba már tudatosan és tudat alatt is beleestél. Valószínűleg ez egy több szintű játszma, minden függöny mögött van egy még egy. :P Az, hogy esetleges alsóbb szinteken átlát és tudatosan ellenáll neki pár(ezer, millió) ember, amúgy is statisztikailag elhanyagolható mértékű teher, pláne, ha ezeket az embereket még szeparálod is, magasabb szintű manipulációval...

pragagyar 2010.05.31. 15:27:56

napérlelte gyümölcsök, friss tejszín, fiatalos energia, sportos elegancia és minden ami buzzword :D

Nihilus 2010.05.31. 15:33:11

"Vannak viszont olyan csatornák, amikről nem is feltételezed, hogy manipulációs forrás." Nos, én már mindenről azt feltételezem! :) A függönyös hasonlat nagyon találó. A magasabb szintű manipulációk sora követi egymást. Konkrétan: A valamivel okosabb embereket lekötik összeesküvés-elméletes könyvekkel, weboldalalkkal, fórumokkal, amik tele vannak hazugsággal, félrevezetésekkel. (Ez mára már önálló iparág lett.) Azok szerencsétlenek pedig azt fejtegetik egy életen át, de az igazságot még csak meg sem közelítik. Akkor pedig következnek a további szintek... Valakiről azt feltételeznéd, hogy hatalma van, pedig ő is csak egy tehetetlen bábu, akit lekenyereztek pár év politikai "hatalommal", vagy pénzzel, meg még az is bábu, aki őt irányítja... Végül pedig ott van a piramis legteteje (vagy a földalatti kamrája?), ahol van a nagybetűs IRÁNYÍTÓ, de lehetséges, hogy még őt is manipulálja valaki. :)

pragagyar 2010.05.31. 15:45:53

Apropó, a Gurdjieff munkásságához volt-e már itt valakinek szerencséje?

Lili 2010.05.31. 15:47:19

lololok, creepy, épp a minap néztem újra azt a videót

cath 2010.05.31. 16:40:38

Az "aljas világ szindrómát" tőlünk amerikábbra úgy 40 éve leírták média-ellenes lények. Lehet hogy magyarország még most tanulja, mindenesetre szerintem többen vagyunk emberek, akik nem hisszük, hogy olyan rossz megtörténhet velünk mint a tévében, mint azok akik a látottaktól félnek és stresszelnek. reklámokról már leírtam a véleményem - nagyik és 14 éven aluli gyerekek manupulálhatók vele, a kettő közt maximum annyi, hogy egyszer megveszel egy új terméket... Cápához meg annyit hogy jó ha van azért nálad egy bálnaölő kés ha óceánban úszkálsz :).

zip 2010.05.31. 17:12:29

Örülök ennek a sorozatnak, mert így sok olvasást megspórolsz nekem. Jó az írás. Adalék az agyhoz: A speciális agy - az autisták agya. A normális működéstől eltérő, félelmetes kapacitásról tanúbizonyságot tevő képességeik. Mire képes az emberi agy valójában, ha nem kötik korlátozások a stabil működés érdekében? Ha csak egy adott feladatra koncentráljuk? Sokadkézből hallottam ugyan, de megfigyeltek egy autista ikerpárt, akik prímszámokban látták a világot. Kiszóródott egy doboz gyufa a padlóra, és kapásból mondta, hogy mennyi van a földön. Ugyanazt a beérkező információt, amit a szobában lévő nem autisták is megkaptak, történetesen a szoba képe, nagyságrendekkel hatékonyabban dolgozta fel az autista agy. Mi lesz itt, ha már közvetlenül beletudunk majd nyúlni az működésébe, nem csak közvetett stimulálással?

Alienexperiment 2010.05.31. 18:29:11

Már az is jó lenne, ha egy beépített mirígyet kaphatnánk, ami C-vitamint termel, mint az összes állatnál, hogy ne legyünk kiszolgáltatva, de nyilván az agyműködést is fel kellene turbózni, ami ma van, az viccnek is durva. Mégsem olyan hülyeség az a fajelmélet, meg az embernemesítés: http://www.msnbc.msn.com/id/5278028/ (Valahol magyarul is megvan) Mindenki génhibás többé-kevésbé, de aki felveti a nemesítést, az csúnyafasisztanácirasszista, szerintem meg a többiek simán idióták. Alienexperiment

lololok 2010.05.31. 19:22:28

pragagyar, én A. Gurdjieff munkásságát ugyan nem, de G. I. Gurdjieff munkásságát ismerem meg szeretem. Sőt, talán egyik kedvenc zeneszerzőm.

Nihilus 2010.05.31. 20:42:10

Felmerült bennem még egy kérdést: Lehet-e egy embert már születése előtt beprogramozni valamire? Vannak erre módszerek?

hermes3X 2010.05.31. 21:29:08

Grat a cikkhez,kiváncsian várom a folytatást! Nihilus! Igen lehet az embert születése elött programozi ajánlom Drábik János Tudatmódosítás című könyvét, amiben leírja,hogy történik egy személy programozása már a fogantatás pillanatától. Ezt csak úgy találtam,hogy mást kerestem. Ákos páholy-koncert:) http://img688.imageshack.us/f/akos2010.jpg/

vica 2010.05.31. 22:14:20

Nihilus, természetes kondícionálás már a pocakban elkezdődik (környezet hangjai, anya érzelmei, stb). Biztosan lehet ezek irányításával programozni.

Vlk 2010.05.31. 22:14:38

Alien: nekem a fajnemesítéssel/génkísérletekkel csak a szokásos problémám van: veszélyesek mert: - beláthatatlan következményekkel járhatnak - attól még hogy valaki szuperintelligens szupererős lesz, nem lesz szuperbölcs, és valószínűleg ezt a technológiát először úgyis a gonosz emberek kapják/veszik majd meg, akik szuperintelligens és szupererős gonoszok lesznek. - ugyanúgy ahogy növelni lehet az emberek képességeit, csökkenteni is lehet, például pont a szupererőseknek és nem-szuperbölcseknek ha már szuperintelligensek lesznek támadhat egy olyan 5letük hogy ó, miért nem kapcsolunk be valami funkciót az általunk irányított emberekben hogy annyi esélyük se legyen ellenünk mint eredetileg lett volna? Egyébként meg mi szükség arra hogy az emberek 5 évesen 7 fontos súlyokat tartsanak ki kinyújtott karral? :P főleg ha mindenki így születne. Akkor az óvodai meg általános iskolai verekedéseknél majd nem sebes térdek meg vérző száj lesz, hanem törött lábak meg kivert fogak :D szép kis utópia.

látogató 2010.06.01. 12:01:50

Nem szoktam ide írni, most mégis kedvet kaptam. (Nem is keveset, ezért elnézést :) 1. A cikk mindenképpen érdekes. Az eleje rendben, jó példák stb. Nekem onnantól a mondattól nem stimmel, hogy "Látható, hogy stresszelni akarnak bennünket". Számomra nem teljesen egyértelmű a kapcsolat: abból, hogy nagyrészt negatív dolgokat sugároznak nem következik az, hogy stresszelni akarnak. Ennek klasszikus magyarázata szerint az ember érdeklődése olyan, hogy ezek jobban felkeltik a figyelmét (főleg azért, mert a veszélyre érzékenyebben reagálunk). Márpedig a szolgáltató célja a felkeltett figyelem, hiszen az vezet nézettséghez. De tegyük fel, hogy elfogadom, stresszelni akarnak bennünket. Ennek során azonban nem a fentebb leírt biológiai mechanizmusok lépnek életbe. Velem még nem volt olyan, hogy a tv-t nézve pánikba estem, megnövekedett volna a vércukorszintem, vérnyomásom stb. Más történik: a belénk nevelt morális érzék kezd tiltakozni (az előzetes "programozásunk", hoppá), hogy ez meg az milyen borzasztó, "Te jó Isten!", egyszóval elszörnyülködünk. Ez nem kis különbség, hiszen ez nem az agy tudatalatti részéhez köthető. Így a terjedelmes leírást az agy részeinek működéséről nem idevágónak tartom. Meglepetés azonban a cikk vége (onnantól, hogy visszatér a cápás példához), azzal mégis egyetértek. Ott viszont a háttérben húzódó mechanizmus szerintem a hit. Aki hiszi, hogy végtelen az élet, azt tényleg nem lehet megrémíteni holmi katasztrófákkal. Összességében tehát a cikk jó gondolatébresztő, azonban véleményem szerint tárgyi tévedéseket tartalmaz. 2. A katasztrófák, veszélyek sulykolását én sem szeretem, mert az emberek világképét eltorzítja a valósághoz képest. 3. Genetikai módosítások: szerintem nem jó, hogy ez "tabu", minden irányú kutatás hasznos (is lehet). Azonban Vlk-val értek egyet, nagyon körültekintőnek kell lenni, és nem kevés hátulütője lehet a dolognak. A linkelt íráshoz meg annyit, hogy "The boy is healthy now, but doctors worry he could eventually suffer heart or other health problems." Nem véletlenek a korlátok a biológiában. 4. Nihilus írta: "A valamivel okosabb embereket lekötik összeesküvés-elméletes könyvekkel, weboldalalkkal, fórumokkal, amik tele vannak hazugsággal, félrevezetésekkel." Ez afféle öngól.

Alienexperiment 2010.06.01. 12:11:37

Vlk. ez a te hibád, nekem pl. a betegségmentes és hosszú élet jutott eszembe, hogy a HSS se valami lenézett félresikerült kísérlet eredménye legyen, hanem egy faj, aki kézbe vette a saját sorsát (DNS-ét) és kezd kimászni a gödörből. (lemászni a fáról) Alienexperiment

Alienexperiment 2010.06.01. 12:18:21

látogató: a zsír lerakódása ill. az izomzat kialakulása az embernél erősen degenerálódott, nézz meg bármilyen állatot, mennyivel erősebb, és mennyivel könnyebben alakul izommá és nem zsírrá a bevitt táplálék, a C-vitamin gyártásának megszűnése is ugyanilyen génhiba, ami régen nem volt meg. (pár10-100ezer éve) Persze az agy is fejlődhetne, koncentrálóképesség, képzelőerő, kreativitás, etika (ez utóbbi oktatható is lenne), stb... szerintem a HSS is jobb volt 10ezer éve, de amikor a népesség összevissza szaporodik, és időnként nagyon lecsökken a populáció, akkor a hibás gének tudnak elterjedni, valahogy nem a legkiválóbbak maradtak meg, és nem ők a legszaporábbak. (az IQ sem függ az utódok számától, és viszont, ez mindenképpen az átlag IQ csökkenését okozza, mert a népességszám nő) Alienexperiment

zui0725 2010.06.01. 12:19:12

http://felemelkedes.forumx.hu/viewtopic.php?t=43&mforum=felemelkedes

M.A. 2010.06.01. 12:26:55

Látogató: nem a tévénézés közben stresszelnek minket, de a tévében látottak hatására könnyebben stresszelhetőek vagyunk a mindennapokban. Alienexperiment: szerintem az izomtónus-különbség az életmód miatt van, nem genetikai alapon. Nézz meg egy lakásban tartott, élelmiszeripari termékkel etetett kutyát, ugyanolyan az izom- és zsírmennyiség rajta, mint az embereken.

Vlk 2010.06.01. 13:10:25

Alien: ebben az iq-degenerációban lehet valami, de szerintem ez csak egy olyan dolog, mint az emberi test leépülése és regenerációja, szép lassan leépülhet, de ha utána egészséges a társadalom, egészséges az életmód, jó az oktatás/nevelés, akkor hamar helyrejön az. Az intelligencia azért nem olyan mint a C vitamin, hogy eltűnik és aztán soha nem lesz többé. Egyébként szépek a tervek, csak ugyanúgy mint a kommunizmusnál, diktatúráknál, demokráciánál, a megvalósítás az, ami problémás lehet. És igen, az etika inkább oktatható mint öröklődő, szerintem. De a koncentrálóképességnél, képzelőerőnél, kreativitásnál is azért nagy részben felelős az oktatás, meg az életkörülmények. Szerintem előfordulhat olyan hogy hihhetetlenül kreatív emberek dolgoznak gyártószalag mellett napi 8 órát, aztán tvzik 6 órát, mert nem volt ideje még rájönni hogy ő igazából kreatív lény lenne. És nem az elmaradott orvostudományunk meg technológiai fejlettségünk miatt kell 8 órát a gyártószalag mellett gürizni, hanem azért mert a társadalom hibásan van megtervezve. Annyira hibásan, hogy gyanús hogy ez szándékos.

Alienexperiment 2010.06.01. 13:23:07

M.A. az izom vagy zsír beépülése genetikai, amit belinkeltem, ott is a családban megvolt az adott gén félig működő változatban a szülőknél, az utódban meg kijött teljesen működő változatban. Sportolóknál sokszor megvan ez a gén félig működve, azért jobbak, mint az átlag, de az állatoknál nincsenek ekkora különbségek, minden macska ugrik helyből 1m-t, a legjobbak mégtöbbet. Szerintem lehetnek ilyen félig működő gének, amik pl. a paraképességeket szabályozzák, na azokra kellene rámenni, meg a befolyásolhatóság csökkentésére, és persze a látható hibák kijavítására: inzulin-vércukorszint, C-vitamin, vörösvértest-oxigénfelvétel (nevetséges a 2perces oxigénhiány korlát) , B-17Vitamin termelés (a rák is olyan , mint a skorbut), vízháztartás, (2nap után kiszáradás, LOL, ez gyenge), az alvásigény csökkentése, vagy kiváltása meditációval, stb.. Alienexperiment

Nihilus 2010.06.01. 13:52:06

""4. Nihilus írta: "A valamivel okosabb embereket lekötik összeesküvés-elméletes könyvekkel, weboldalalkkal, fórumokkal, amik tele vannak hazugsággal, félrevezetésekkel." Ez afféle öngól." Nem öngól, csak nem fogalmaztam elég pontosan. Ha kritikusan szemléled az információkat, akkor jót jelent, hogy foglalkozol ilyen témákkal, mert több mint valószínű, hogy hasznos dolgokra fogsz rájönni, sok mindent megfejthetsz. De ha viszont például egy író könyvét szentírásnak tekinted, és minden egyes mondatát feltétel nélkül elhiszed, akkor azt adnak be neked az Irányítók a könyvön keresztül, amit csak akarnak. Te meg azt hiszed, hogy "felébredtél", nagyon átlátod a dolgokat, pedig csak hazudtak egy szépet neked. (Mert szerintem igenis vannak olyan írók, akiket azért pénzelnek, hogy írják meg az összeesküvés-elméletes könyvüket úgy, hogy minél több téves infó kerüljön bele.) Remélem így már érthető, hogy mit is akartam mondani.

cath 2010.06.01. 18:57:13

lépten nyomon azt lehet olvasni hogy az iq-átlag már nem 100 hanem 110. Akkor hogy degenerálódik?

Alienexperiment 2010.06.01. 19:18:03

cath, te elhiszed? Nézd mnár meg ezt: http://www.bombahir.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2886:egyetemista-teszt-i-elte-vs-bme&catid=122:bombahir-tv&Itemid=504 És ezek egyetemisták B+!!!!!!!!!!!!! Alienexperiment

Vlk 2010.06.01. 19:50:39

Egyébként egyik nagy kedvenc filmem az iq-témával kapcsolatban az idiocracy. Aki még nem látta az mindenképp nézze meg. Egyszerre sírtam mert nagyon igaz, és röhögtem magam halálra a hülyéken :D Arról szól hogy egy átlagos katonát és egy kurvát hibernálnak, és 500 év múlva kiolvadnak. És ők lesznek a föld legokosabb emberei.

Vándor 2010.06.01. 20:01:21

"lépten nyomon azt lehet olvasni hogy az iq-átlag már nem 100 hanem 110" Ez ilyen formában azért baromság, mert az átlag mindig 100. Ugyanis az IQ pontszám százalékban adja meg azt, hogy a saját korcsoportod átlagához képest hol foglalsz helyet. Tehát a 100% az átlag. Azt mondjuk nem tudom, hogy az ilyen IQ-kutató-számoló intézmények milyen léptékben frissítik azt a bizonyos "adatbázist", de úgy lenne logikus, hogy mindig aktuális időszakban vizsgálja, hogy a korcsoportjához képest hol foglal helyet az egyén. Ha pedig így nézzük, akkor egyértelmű, hogy mindig a 100 jelöli az átlagot.

Vándor 2010.06.01. 20:02:34

...persze összehasonlítgatni lehet korábbi generációk eredményeivel, csak épp a megfogalmazással volt bajom.

Alienexperiment 2010.06.01. 20:36:55

Vlk: Idiocracy az egy csúnya rasszista film, mert a nemesítésről szól, hogy az szaporodjon jobban, aki okosabb, jelenleg az ember az egyetlen, ahol ez nem így megy, a többieknél a selejt nem szaporodhat jobban, mint a többi. Én tovább is lépnék, a magas IQ-t és az etikai érzéket meg a paraképességeket domináns tulajdonsággá génsebészném, hogy ne véletlenül öröklődjön, illetve generációról generációra javítanék mindig valamit, mert vagy leépülés vagy fejlődés van. Alienexperiment

Robi 2010.06.01. 20:53:44

Lehet hogy hulyeseget irok de ha a stresszhelyzetek sokasaga altal az elso-hatso agy+ agyalapi mirigy mukodese elromlik az skizofreniahoz vezethett? csak kerdezem

cath 2010.06.01. 21:16:32

jaja. rosszul fogalmaztam. az emberek többsége, akik az átlagot képviselik, a 110 körüli iqt teljesítik, és úgy általában jobbak az eredmények mint korábban.

Vlk 2010.06.01. 21:44:25

Jó akkor én is rasszista leszek: én meg csak a jóseggű nagymellű lányokat engedném szaporodni, hogy csak jó csajok legyenek a jövőben. Meg ingyen sört mindenkinek. Mennyivel szebb lenne a világ, nem? Vannak nekem is ilyen világmegváltó álmaim. Nem értem miért nem gondolt rájuk korábban senki. Szép tervek ezek, csak a megvalósítással van gond, ahogy már korábban leírtam. Azzal hogy 7milliárd embert magam mellé állítsak, összefogjam őket eme csodás cél érdekében, leszámoljak az irányítókkal, a nagyvállalatokkal, pénzt szerezzek, motiváljam az embereket, megoldjam az éhezés és a szegénység problémáját, és nem utolsó sorban megakadályozzam hogy bárki keresztbeszervezzen nekem, pl olyan 5letekkel hogy ne a nőket, inkább a férfiakat tegyük szebbé, vagy ne ingyen sört hanem ingyen jégkrémet kapjon mindenki. Mindezt lehetőleg békés úton. Mert emberszerető vagyok.

Alienexperiment 2010.06.01. 22:38:46

Vlk, ha egy ország/térség/faj amellett dönt, hogy ők nemesítik magukat, akkor az eredmények láttán a többiek sem fognak kimaradni (de nem kötelező jobbnak és okosabbnak lenni), és természetes, hogy a szebb külső és jobb fizikum lesz a cél, (a 200-as IQ mellett) nem a C kategória. Itt egy guru, valamit azért tud a túlélésről: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/india/7645857/Man-claims-to-have-had-no-food-or-drink-for-70-years.html Alienexperiment

Kang 2010.06.01. 22:42:40

Valamiféle felsőbbrendűvé válásról beszélsz végül is, Alien? Hm?

Diodara 2010.06.01. 23:06:09

Ti most konkrétan a transzhumanizmusról beszéltek. Ilyen szinten nem figyeltétek a blogot olvasáskor?

Vlk 2010.06.01. 23:46:19

Azt olvastam hogy ez a guru azt állítja, hogy a szájpadlásán lévő üregekből szívja ki a vizet ami az életbenmaradásához szükséges. Tehát gondolom a nyálával játszik meditálás közben. Ennyit a 200as IQról. :P :D najó, csak mókázok. :) én is olvastam róla mostanában, elég durvának tűnik a dolog. De ez szerintem nem génmanipuláció, mert ha igaz amit mond, akkor 70 éve nem evett és ivott? Ilyet azért még egy teve se tudna megcsinálni. Ez inkább csalás, vagy csoda. Diodara, miért mit kellett volna olvasnunk erről a témáról? Nekem konkrétan ez nem rémlik, csak hogy lesz egy átalakulás meg nemtudom, de az inkább szellemi szinten fog bekövetkezni, és nem génmanipulációval.

zip 2010.06.02. 00:45:18

Vlk, ha 7 milliárd embert magad mellé állítasz a céljaid érdekében, már te vagy az irányító. :D

Alienexperiment 2010.06.02. 12:40:15

Nem kell ehhez 7milliárd, elég lenne 7-70ezer, csak lássák az eredményeket, utána sorbaállás lenne, szerintem mindenki szeretne okosabb, erősebb és jobb minőségű lenni. Persze ez 7milliárd emberrel nem elképzelhető, 7millióval esetleg. (én a rabszolgamunka helyett robotokkal dolgoztatnék) A cél egy utópista-futurista hitech világ, ami fenntartható és benne van a lehetőség, hogy az ember fejlődjön. Alienexperiment

Vándor 2010.06.02. 13:09:32

A 70+ éve nem evő indiai fószert már linkeltem a fórumba, meg talán itt is. Kérdeztem is az "illetékesektől", hogy ő kicsoda/micsoda, hova kell őt sorolni, ill. miért van itt köztünk, de egyelőre nem kaptam választ. Tehát kérdésem továbbra is él. Egyébként többször is vizsgálták orvosok az ürgét, tehát ellenőrzött körülmények között nem evett és nem ivott 10 napokon keresztül, ennek ellenére teljesen egészséges volt a vizsgálatok szerint.

vica 2010.06.02. 14:00:59

A Bombagyár felmérése amúgy nem az IQ-t, hanem az AQ (műveltség) szintet hivatott prezentálni. Tényleg lesújtó.

Vlk 2010.06.02. 14:53:11

Vándor: a világ színes, lehet tényleg valami félisten adta neki jutalmul ezt a képességet mert előző életében tett valamit, vagy ki tudja. Annyi csoda van égen, s földön... :P :D Alien: nem akarod megérteni a célzásom nagyon, lehet hogy tévedek és egy optimista felnőtt vagy, de én egy olyan 18 év körüli, még kicsit naiv embernek saccollak, nekem is voltak ilyen álmaim, nem tudtam elképzelni hogy ha én ki tudok találni egy ennél jobb világot, akkor az emberek miért ne állnának mellém. Ma is léteznek egyébként robotok, mégis van rabszolgamunka, sőt, rosszabb: a robotok végzik el azt a munkát amivel te etetni tudnád a családod. Sőt, hát sokkal bonyolultabb is a helyzet, igazából az emberek által végzett munkák 90%a teljesen haszontalan, viszont ugyanúgy rabszolgamunka. (McDonalds, ügyvédek, szállítás, reklámszakemberek, satöbbi satöbbi) Ráadásul a te terved nem is az igazából hogy megdönteni a rendszert, hanem szinte az irányítókké egybe vág: irányítani az embereket, megmondani hány utódjuk lehet, ki mit csináljon, kísérleteket végrehajtani rajtuk, 7 milliárd helyett csak 7 millió legyen, olyanná alakítani őket amilyenné szeretnéd, satöbbi. A különbség közted és az irányítók között az, hogy te csendesen-naivan bosszankodsz hogy miért nem az van amit te szeretnél, az irányítók pedig agresszív lépéseket tesznek annak érdekében hogy az legyen amit akarnak. Szerintem a legfontosabb eszmének az irányítók ellen annak kellene lenni, hogy az irányítókat legyőzzük, nem az hogy nagymagyarország legyen, roboturalom legyen, vagy a linux kiszorítsa a windowst, vagy az autók elektromos árammal mennyenek benzin helyett. (hamarosan úgyse mehetnek majd benzinnel :) )

Jagger 2010.06.02. 15:25:53

Alien szerintem te pont a Venus Project-ről beszélsz. Az egy olyan elképzelés ahol az emberek közösségekben élnének, a rabszolgamunka feleslegessé válna, mert azokat gépek végeznék, az emberek pedig fejlődhetnének és energiájukat az alkotó munka felé fordíthatnák. Nem lenne benne pénz mivel az egy értéktelen papír, a pénz megszűnésével pedig a bűncselekmények nagy része is megszűnne, mivel magántulajdon sem lenne. Nem lenne politika, hadsereg, stb. Szóval egy eléggé utópisztikus elképzelés, de mindenesetre nagyon jól ki van találva, az már más kérdés, hogy valószínűleg ez nem áll érdekében az irányítóknak.

Vándor 2010.06.02. 16:21:41

A Venus project 1 dolog miatt nem működne, és az az emberi tényező. Amíg az emberek nem elég fejlettek erkölcsileg és értelmileg, addig a pénz nélküli világban is lenne bűnözés az olyan emberi tulajdonságok miatt, mint a harag, féltékenység, szexuális ingerek (nemi erőszak), stb stb... meg persze biztosan lennének olyanok, akiknek nem tetszik a kitalált rendszer, nem tetszik, hogy nincs magántulajdon, stb. Hiába lehetne úgy boldogabb a világ, ha ezt nem mindenki látja be, vagy ha nem elég érett hozzá mindenki. Persze az elképzelés jó, és valóban sok igazság van abban, hogy a pénz nagyon sok bajunk fő okozója. Viszont az nem igaz, hogy ez egyedül a pénz, mint fizetőeszköz hibája. A pénzt is lehetne normálisan használni egy jó rendszerben. Persze talán jobb, ha egyáltalán nincs.

Vlk 2010.06.02. 17:03:03

Hát ha totális utópiát akarsz, ahol 0 bűn van, ott egy vérszomjas diktátornak kellene lenned, és megölni valakit azért mert pl kleptomániás, vagy szeret verekedni, vagy hamar elveszti a hidegvérét, holott annyira nem is ártalmas. Szóval ez egyfajta paradoxon, hiszen bűn nélküli világban egy bűnös irányítóra lenne szükség (már ha az emberekről beszélünk, meg a földön "lakó" lelkekről). Olyasmi mint a szabadság: ahhoz hogy igazán szabad légy, Istent kell szolgálnod, és/vagy a jót (kinek hogy tetszik). Viszont a pénz nem megoldás és nem is semleges dolog a kapzsiság és a bűnös élet ellen, hanem egyenesen az egyik okozója, elősegítője. Ahol pénz és túl nagy hatalom van, ott az emberek természetellenesen kapzsik. Valamennyi hatalom természetes módon úgyis jut persze egy-egy embernek, amit Istentől kap, pl intelligencia, vagy erő, de ebben a világban ezek nem sokat számtanak, hiszen a pénz sokkal nagyobb hatalom ezeknél. Ezért sokkal rosszabb ez a világ szerintem, mint az "ősemberek" világa. Nemtudom leírjam e de leírom ha már eszembe jutott, hogy a leggyakoribb reakció erre hogy, jó akkor mennyünk vissza az őskorba :P Hát szerintem attól még hogy nem vagyunk kapzsik, nem kell kőbaltához nyúlni meg rasztahajat növeszteni.

Alienexperiment 2010.06.02. 17:20:51

Az irányítók terve és az utópia (szinte) ugyanaz, csak egymás tükörképe. (nem véletlen a hasonlóság, a fejlett de rosszindulatú is fejlett) A túl sok ember, túl sok problémát generál, ráadásul ellenőrizhetetlen a szaporodásuk, ami egyszerűen nem létezhet fejlett helyeken, (törvényszerű, hogy romlik a DNS, de legalábbis a tisztasága) de a profit mindenekelőtt szemlélet sem, amennyire lehet tudni a K+F az ami mindenekelőtt van máshol, de az energia és eü olyan szinten van, hogy tudnak tervezni 1000 évekre, tehát nincsenek ezek a mindennapi pitiáner gondok. Amúgy csak 10éves vagyok, ahhoz képest jók az ötleteim. Sok scifi-t kell olvasni, főleg a kevéssé ismert szerzőktől, mert a sztároltak ebben gyengék. (nem az irodalom érdekel, hanem az ötletek, lásd pl. Raymond F. Jones: Zajszint. http://lopnak.thetruth.fotoalbum.hu/viewlarge/pictureid/6256138 Alienexperiment

Vlk 2010.06.02. 19:21:13

Hát én úgy tudom, hogy minél nagyobb a populáció, minél sokszinűbb DNSek léteznek, annál jobb minőségű lesz a populáció génállománya. Ha kicsi a populáció, akkor hamarabb belterjessé válhat a társadalom, meg a hibás gének hamarabb elterjedhetnek. Jó mondjuk, 7 millió ember az bőven elég a tisztaság megőrzéséhez, de ez a szám minél nagyobb, annál stabilabb lesz a génállomány. Egyébként nem volna olyan sok ez a 7milliárd ember sem, ha optimálisan élnénk, meg pl vegetáriánusok lennénk (főleg ha manuálisan belepiszkálnánk a génjeinkbe). De igazából egy populáció mindig addig nő amíg tud, tehát ha javulnának a körülmények, nőne a szaporodási kedv is, szóval valami minimális kontroll lehet nem ártana. Ahogy az Idiocracyból mondjuk kiderül, az intelligens embereknél már le is csökkent a szaporodási hajlandóság (persze csak általánosságban). Kár hogy az irányítóknak köszönhetően kevés az intelligens ember manapság :( Egyébként nem semmi hogy 10 évesen ilyen gondolataid vannak, meg ilyen tájékozott vagy :)

Alienexperiment 2010.06.02. 20:47:42

Ez a sokszínű DNS marhaság, kérdezz meg egy tenyésztőt (kutya, macska, ló) hogy mi erről a véleménye, és miért kerül milliókba egy-egy fedeztetés egy jó genetikájú győztessel, nincs ott semmiféle sokszínűség, (kevés a kiváló, és sok a gyenge) abból semmi nem jön ki csak valami korcs keverék, a HETERÓZIS ritka. Különben meg be lehet gyűjteni a DNS-t és korlátlan ideig lehet tárolni is (meg is tették már szerintem) ha kell valami, akkor csak előveszik a fiókból, nehogymár a Föld valami élő DNS minta-gyűjtőhely legyen. (vagy az?) Ehhez az egészhez persze a saját kezünkbe kell venni az irányítást, kizárva minden rosszindulató belföldi és külföldi (tojásfejű alienek kíméljenek) befolyást! Alienexperiment

Vándor 2010.06.02. 21:12:33

Minden fajtiszta kutya tenyésztésénél problémát okoz a belterjesség. Ráadásul a keverék kutyák általában jóval szívósabbak és tovább is élnek, mint fajtiszta társaik.

lololok 2010.06.02. 21:50:01

"Amúgy csak 10éves vagyok, ahhoz képest jók az ötleteim" Nem jók. Pár év múlva röhögni/szégyenkezni fogsz magadon, amikor visszaolvasod ezeket (feltéve ha tényleg értelmes vagy valamennyire, amiről én nem vagyok meggyőződve). Veszélyes dolog bölcseket mondani, amíg mindössze annyit tudsz a világról, amennyit a scifikben olvastál.

steinerista 2010.06.02. 22:24:51

Alien, ugye csak szivatsz mindenkit? Tényleg tíz vagy? :) Bocs, csak nehezem azok után, amiket tőled olvastam. Kutyás dologgal Vándornak van igaza, mi anno spánieleket tenyésztettünk (már csak mentjük őket). Nézd meg pl. a mopszot, a dobbermannt, vagy sorolhatnám, tele vannak "gyárilag" betegségekkel, mert annyira belterjes a faj. Ráadásul agyilag is elég degenerált fajok az említettek, bár a dobbermannál ez talán cél is volt.. De pl. a németjuhász, ami hihetetlen tanulékony és intelligens egy kutya, szinte mindig bekattan 8-10 éves korára, főleg azok amelyeket rendőri vagy mentős munkára alkalmaznak, tehát rendesen betanították. Mondjuk ez nem tartozik a belterjességre, csak úgy írtam. A Robotot olvastad Adam Wisniewski-Snergtől? Ha nem olvastad, akkor szerintem baromira csípni fogod.

M.A. 2010.06.02. 22:47:03

Nem 10, hanem 20 vagy 21...

steinerista 2010.06.02. 23:15:29

Uraim, tegyék meg tétjeiket. :)

Vlk 2010.06.02. 23:28:38

Én kb 10 évesen fedeztem fel hogy milyen jók a fantasy regények, orkok meg barbárok, satöbbi. :D 14 évesen pedig rájöttem hogy a világ akár lehetne jobb is. Ha Alien 10 éves, akkor tuti hogy csodagyerek :) dehát miért hazudna. :S

steinerista 2010.06.02. 23:34:52

Ha Alien 10 éves akkor tuti génmanipulálták :) Fantasy regényeket én is imádtam gyerekként, aztán vagy megváltoztam, vagy egyre szarabbak lettek az újabb és újabb fantasyk. A régieket bármikor újraolvasom filmek nézése helyett. Meg közben rájöttem, hogy a valóság üt minden fantasy könyvet :D

lololok 2010.06.02. 23:42:29

Engem 10 évesen megharapott a kutya.

zui 2010.06.02. 23:55:09

Én 11 voltam, amikor meghalt az apám.

Alienexperiment 2010.06.03. 20:49:50

Akkor már csak az lenne a kérdés, hogy miért tenyésztettek ki különféle kutyatípusokat, ha a keverék a legjobb, legokosabb, és a még tovább is él? A legokosabb tudtommal valami skót pásztorkutya, meg a többi közepes-kistestű pudli-puliszerű típusok, a németjuhász meg a dobermann is elég okos, és elég erős is mindenféle feladatokhoz, nyilván lehetne még finomítani a DNS-ükön, hogy öregkorukra ne legyenek szenilisek, agresszivek, de a keverék kutyák elég vegyesek, a HETERÓZIS ritka dolog. hátétépé://en.wikipedia.org/wiki/The_Intelligence_of_Dogs Az embernél is hasonló a helyzet, csak itt még bonyolultabb, de ha meg sem próbáljuk, akkor biztos nem fog sikerülni. Vannak akik csinálják, csak nem verik nagydobra: http://barikad.hu/node/54667 És igen a Star-Trek foglalkozik a nemesítéssel, persze csak PC szinten, nem várhatjuk el, hogy azt hirdessék, nincs más lehetőség: vagy a nemesítés, vagy az elkorcsosulás: hátétépé://memory-alpha.org/wiki/Augment De egy olyan oktatás sem lenne rossz kezdetnek, mint a V-ben vagy a Batman Begins-ben. (ettől nem lesz több okos, de legalább kihozza a felsőbbrendűt abból akiben van) Alienexperiment

Alienexperiment 2010.06.03. 21:03:42

MUHAHAHAHA, most látom, hogy az okos kutyák nagyrésze a németeknek köszönhető: németjuhász, pudli, dobermann, rotweiler, ezek a németek tényleg nácik, embert is ők akartak nemesíteni, csak ők nem titokban, mint a tudjukkik. A genetikai tisztaság élet-halál kérdés, és valószínűleg van valami nemzettudat gén is: http://www.dura.hu/html/mindentudas/raskoistvan.htm Alienexperiment

steinerista 2010.06.03. 21:56:55

Hát igen, ez német hobbi.. :D Valóban az uszkár a legokosabb, de ne értsd félre, mert ez csak azt jelenti, hogy korlátain belül gyakorlatilag bármire betanítható. Még pontosabban: a cirkuszi kutyák majd száz százaléka uszkár. A németjuhász viszont bármit megért amit neki mondasz ha kölyökkorától melletted van, sokkal ősibb (és tisztább, természet által nemesített) kapcsolatban van emberrel, megkockáztatom ilyen telepátiaféleség van közte és a gazdája között. A dobbermann fajtanemesítés régen leállt, nem találsz olyan példányt, aminek nem hibás a hátsó lába és a gerince és nem agybajos (nem feltétlenül pszichikailag, biológiailag). Már csak pénzért tenyésztik, mindennek ellenére, mert rengeteg nő fizet érte a jellegzetes fejforma miatt... Korcs pedig hiába egészségesebb és életrevalóbb, a büdös életben nem fogja neked végkimerülésig követeni a vérszagot, mint egy vadászkopó, vagy nem fog neked beúszni a hínárral teli tó közepére a lelőtt madárért, mint egy cocker spániel. A kutyatenyésztés inkább bizonyos tulajdonságokra és attitúdre ment a fajtákon belül, nem olyanokra, mint "okosság", "egészség", ezek csak melléktermékek, amik valljuk be lényegtelenek, ha van egy egész kenneled olyan ebekből, amik teszik a dolgukat. Gondolkodniuk nem kell, csak űzni a vadat :) Vagy ami a feladatuk.

zui 2010.06.03. 22:30:20

Ok, Alienexperiment! Megkapod a szuper laboratóriumot, alkotsz egy csoda génállományú testet. De honnan veszel bele lelket? A lényeget nem te alkothatod meg! Az, hogy abba a testbe melyik lélek szándékozik belmerülni, az nem tőled függ! Valahol már volt erről szó, hogy a tökéletes testbe "tökéletesebb" lélek száll. Én már akkor is elmondtam, hogy számtalan tökéletes testben él ma is "kezdő" lélek! Még mindig ott tartunk, hogy csak a szemünknek akarunk hinni??? A forma mindig múlandó!!! A forma csak rész az egészben. Az egész megalkotása pedig itt a Földön a RENDSZERTŐL függ, amely azonban egy "aljadék"!!!!!!!! Amíg a rendszer működtetése nem tőlünk függ, addig csak egy dologot tehet az emberi lélek. Fel kell ismernie, hogy neki itt már nincs több dolga, és el kell idegednie ettől a rendszertől véglegesen. Ha ezt nem teszi meg, akkor jöhet egy újabb reménytelen derby, hisz ugyanazok küldik, akik eddig is. Miért akarsz még mindig alsós tanárok iskolájába járni?

toteas 2010.06.03. 23:00:12

Hm, hm... Erdekes, erdekes. Miert tunt el hirtelen a bejegyzesem? Duncan Shelley konyvet szerettem volna mindenki figyelmebe ajanlani, mivel ugyanazon temat boncolgatja, mint a jelen blog szerzoje. Ajanlasom miert szalka "valaki" szemeben. Tudnatok ebben erdemes valaszt adni, kedves hozzaszolok? Es miert lett torolve? Valaszotokat elore is millioszor koszonom.

Diodara 2010.06.03. 23:01:08

Valószínűleg több link is szerepelt a hsz-ben, ami kiakasztja az oldalt.

toteas 2010.06.03. 23:09:50

Egyaltalan nem hasznaltam linket, csupan a kony cimet irtam le. Semmi serto megjegyzest nem hasznaltam. Valoszinuleg csak a blog szerkesztojet zavarta.

Alienexperiment 2010.06.03. 23:36:02

Zui, én is tudom, de a tökéletesebb testbe tökéletesebb lélek "jönne", és sok mai hiba egyszerűen hardverből kiiktatható lenne, és akkor végre tényleg a K+F lehetne a legfontosabb, nem a profit. (álmodik a nyomor) Már előrébb lennénk. Ha ez valahol összejött volna, akkor legalább a világ egy részén már valami utópist-futurista hitech világ lenne, de jelenleg az egész bolygón csak a low-tech profitmentes a megengedett, mint az Amishok meg Bhután, utópista-futurista hitech ország nincs, pedig lehetne. Nincs választási lehetőség. Rosszarcú, rosszindulatú embereket látni sem öröm, nemhogy a tevékenységüket tapasztalni nap mint nap. Ennél csak azt rosszabb látni, amikor egy homogén és élhető országot tesznek tönkre, mint Norvégia, Svédország, Dánia. Alienexperiment

cath 2010.06.03. 23:44:39

ha már kutya, akkor farkas vagy pumi. kertbe kuvasz, vadászni vizsla, idegesíteni foxi :). zui, nem mindenki alsós aki nem akar innen elmenni. a földi rendszer egy alapvetően teljesen jó hely, a jelenlegi "rendfenntartókkal" van gond. én jobbszeretném, ha őket ki lehetne takarítani.

Vlk 2010.06.03. 23:48:00

A legokosabb kutyák egyike a farkas. Ami azt jelenti hogy az emberek a fajnemesítés során képtelenek voltak jelentősen megnövelni a kutyák intelligenciáját. Cserébe sikerült kinevelni néhány nagyon hülye kutyát, meg néhány olyat ami emberi segítség nélkül meg se tudná szülni az utódait. (Pl a bulldogkölykök több mint 80%a császármetszéssel jön a világra) Az is igaz mondjuk, hogy feltételezem általában nem volt cél az hogy a kutyák okosak legyenek. De a természetben szerintem találunk a háziaknál erősebb nagyobb és gyorsabb kutyaféléket is (nem nagymacskákra gondolok). Még eszembejutott a hűség, bár ezt is sokféleképpen lehet értelmezni, gondolom a farkasok is nagyon hűségesek egymáshoz. Annyi hogy a farkasok vadabbak, talán. Nade a kutyáknál is igen sok baleset történik még mindig, pl a dobberman azt hiszem hírhedt a veszélyességéről ha nem megfelelően nevelik/kezelik őket. Genetikailag persze valószínűleg képesek lennénk szuperintelligens ember létrehozására, remélhetőleg minél kevesebb mellékhatással. Viszont ahogy leírtam korábban, a bölcsességet nem lehet genetikailag megszabni. :) Egyébként, Alien tényleg nagyon úgy tűnik hogy nemhiába akarod mindenáron magadra aggatni a csúnya fasiszta kifejezést. Nagyon elvakult vagy, először azt hittem hogy a nyíltságod miatt vonzódsz kicsit a fajnemesítéshez, mert nem rettent vissza a zsidó propaganda, de úgy tűnik hogy inkább pont a beszűkültséged miatt ragaszkodsz hozzá. Próbáld meg több szemszögből látni a világot. :) Bár egy 10 évestől lehet hogy nem kellene elvárni még ezt, bármennyire sokat olvas, majd inkább 10-15 év múlva :) A dobbermanos dologhoz: nekem akkor úgy tűnik hogy kicsit "túlnemesítették" a fajtát, nem? Szóval nem az volt a gond vele hogy leálltak, hanem hogy belterjes lett, szinte minden kutyában felhalmozódtak azok a hibás gének, és így már nem lehet olyat találni amiben azok a gének rendben vannak. A gepárdoknál is van ilyen úgy tudom, de náluk a vészesen lecsökkent egyedszám okozta ezt, a dobbermanoknál meg felteszem az, hogy mindenki a legjobb dobbermannal akarta fedeztetni a kutyáját, és így minden dobbermannak az őse az a hibás génű, kívülről tökéletesnek tűnő egyed lett.

Vlk 2010.06.03. 23:57:08

:) "de a tökéletesebb testbe tökéletesebb lélek "jönne"" ez nagyon tetszik :) tipikus materialista felfogás, olyan érdekes hogy tényleg, két fajta ember van, és ebben senki sem hibás, de az egyik úgy érzi hogy "én vagyok a test, és van egy lelkem", a másik meg úgy, hogy "én vagyok a lélek, és van egy testem". Szerintem ez a legtöbb ateista vs vallásos, meg tudományt előtérbe helyező vs vallásos vitának. Egyszer az egyik barátom (aki hisz a lélekvándorlásban, de szerintem materialista) azt mondta nekem a karma kapcsán, hogy nem szemétség az hogy a testem most a lelkem előző testben elkövetett bűnei miatt szenved? Na, de mindezt csak így zárójelben.

zui 2010.06.04. 00:44:53

"nem szemétség az hogy a testem most a lelkem előző testben elkövetett bűnei miatt szenved?"- nos, pont ez az egyik ok, amiért ez a rendszer "aljadék"!!! "Ordítozz a kutyával ( vagy fenyítsd meg ) 1 nappal később, mint ahogy kikaparta a virágaidat az ágyásból? Mit fog belőle megtanulni??? Itt folyamatos butítás folyik, nem tanítás!!! Azt hiszem, hogy nem is ez a cél! Itt az a cél, hogy nonstop fenntartsák az emberekben lévő ( a teremtőire visszaütő "gének" miatt) hatalomvágyat, amelynek ezernyi megjelenése van. Sőt, ha nem tudod kiélni, akkor vágyakozz rá!!! Ismét szabad az út ide. Ha pedig kiélted, akkor jöhetsz "bűnhődni". Mókuskerék ez az egész! De csak addig, amíg fel nem ismerjük, hogy mi hajtjuk a kereket, mi vagyunk a mókusok. Mi lenne, ha mostmár inkább sasok lennénk, vagy vízilovak...? Vagy mindkettő egyszerre! Ezernyi választási lehetőség van! Jöhet ide sok tanító, de az embereknek ezt maguknak kell belátni, felismerni. Olyan tanítók kellenek, akik képesek az emberben felébreszteni más vágyakat is, nemcsak azt, hogy kiváló mókusok lehetnek!

cath 2010.06.04. 01:54:41

"nem szemétség az hogy a testem most a lelkem előző testben elkövetett bűnei miatt szenved?"- de ez az lenne. De ha van is lélevándorlás, akkor sem így van. :). A rendszer pont azért szar, mert itt nem az szenved aki előzőekben mások ellen bűnt követett el, hanem az szenved, aki ellen ezek a bűnösök most is bűnt követnek el. dobberman- harapós őzike :)

cath 2010.06.04. 02:06:32

Csak úgy : kiakadtak, hogy kivonul a Sony. Vannak fórumok ahol megy a vita meg a leugatás. Valahol azt sehol sem lehet olvasni, hogy miért vonul ki. "üzleti megfontolásból" keletebbre költözik. A tények elhallgatása: az üzleti szempont az az hgy az ilyen külföldi cégek 15 évig semmit nem adóznak az államnak. a sony 1996 óta van itt....2011től keményen adót kellene fizetnie mint más (magyar) kis-vagy nagyvállalatnak.... És nem ez az első cég ami a rendszerváltás óta ezt tette. 14-15 évig elvan, kiviszi a hasznot, ad egy kis könyöradományt 15 évig az ottdolgozók béreként, majd elmegy.

zui 2010.06.04. 09:19:58

Cath, nem hiszek az elelve elrendelésben, tehát az örök bűnösben sem. Én a fejlődésben hiszek. Abban sem hiszek,hogy csak egy "helyen" és csak egy "tanítótól" lehet tanulni. Te tudod,hogy az ember miért kötődik a Földhöz? Én Úgy gondolom azért,mert csak hisz,de tudni nem akar! Ha már tudn is szeretne, akkor tuti,hogy szedi a sátorfáját!

M.A. 2010.06.04. 10:30:48

Toteas: már a fórumon is kérdeztem, hogy hogyan kapcsolódik a könyv a blog témájához, de nem mondtál semmi érdemlegeset. Ott nem töröltem, mert ott az offolás meg van engedve. Innen viszont töröltem.

M.A. 2010.06.04. 10:33:22

"nem szemétség az hogy a testem most a lelkem előző testben elkövetett bűnei miatt szenved?" - a tested nem tud szenvedni, mert egy érzéketlen tárgy. Azonfelül a test nem egy esetleges hordozó, hanem a lélek része, "kinövése", a léte a karma eredménye.

szakal 2010.06.04. 11:47:57

A Bombagyár felmérése amúgy nem az IQ-t, hanem az AQ (műveltség) szintet hivatott prezentálni. Tényleg lesújtó. 2010. június 02. 14:00:59 vica Szerintem IQ. Probléma megoldás. Az nem műveltség, hogy a holdon merre esik az elejtett toll. Egyébként ez a kérdés engem is megszopatott. MH nem nézek filmeket, így csak a kérdést láttam. És annyira egyértelmű volt, hogy nekiálltam elemezni, hogy a föld-nap gravitáció, a hold természetes mozgása, az vajon befolyásolja e a toll leesést, és emiatt a tol jellegzetes módon, tehát pld, az elengedés ponjától jobbra sodródva esik e le. Aztán rájöttem, hogy barom vagyok :D Hát ha totális utópiát akarsz, ahol 0 bűn van, 2010. június 02. 17:03:03 Vlk Aki még nem olvasta Szakmáritól a Kazohínia (Guliver utazása Kazohíniába) c. könyvet pótolja. (ötvenes években be volt tiltva. Jót lehet röhögni rajta, aztán pedig a mostani rendszeren.) (Én pld. amikor a Fideszeseket, meg az MSZP-seket narancssárga négyzettel, meg piros körrel látam tüntetni annó, háááát....)

cath 2010.06.04. 13:27:32

Zui, azt nem tudom, hogy az emberek miért kötődnek a földhöz, csak azt hogy én miért :). Nemcsak hitből. Hanem mert szeretem. persze irányítósdi nélkül. De amúgy még így is. Az egyik legcsodálatosabb bolygó, élet-tér, rendszer, kehely :), stb. Aki nem így érzi, tényleg menjen, mert nem becsüli meg a csodát.

zui 2010.06.04. 14:18:05

A bolygóval semmi bajom!!! Csupán a hazugságban nem túl célravezető tovább a "lábunkat áztatni", ha már felismertük. Én nem tudom magam jól érezni ott, ahol emberek milliárdjai vannak becsapva! Innentől fogva már én hazudnék magamnak. Engem már nem elégít ki az,hogy csak a szűk környezetemben ( család,barátok) működik az igazság.

lololok 2010.06.04. 15:02:34

Továbbléphetnél ezen. Ez egy ilyen dolog. Gondolod, hogy máshol nem hasonló problémákkal szembesülnél?

zui 2010.06.04. 15:23:07

Te miből gondolod, hogy máshol is csak hasonló problémával szembesülnék?

steinerista 2010.06.04. 15:59:30

Vlk: igen, a dobbermann már ennyire belterjes. Zui: akkor a fenének lógatod a lábad ha nem tetszik a láblógatás? Az "ébredés" sok felelősségel is jár, majd rájössz, amit te csinálsz az alvás. Hiába tudod, hogy aljadék a rendszer, nem fogtál fel az egészből semmit ha csak elfutni akarsz előle. Azt nem tudom, hogy te ezt mennyire teheted meg - mivel érdemelted meg, de nem úgy van ám, ahogy azt a Fénymóricka elképzeli. Különben is, egy szinttel feljebb lépsz és gondolod már meg is szabadultál a jó és a rossz harcától kívül-belül?

Vlk 2010.06.04. 16:25:21

Egy szinttel feljebb lépés meg jóvsrossz: Szerintem, ez nem olyan dolog hogy harcolni kell, és akkor jobb lesz. Tehát nem ilyen jó-gonosz capture the flag, és akinek több pontja van azé lesz a föld. Persze, a jóknak kötelességük kiállni az igazért, harcolni érte, de Isten akarata az hogy úgy legyenek a dolgok a földön, ahogy vannak. Vagy talán pontosabban nem akarja ezt, csak hagyja. És szerintem teljesen logikus azt feltételezni, hogy ha nem akarod ezt a taposómalmot, akkor elhagyod a földet. Persze sokan nem akarják, sokan gyávaságnak tarják azt hogy "lemondassz a tulajdonodról a könnyű élet miatt", meg "nem küzdessz, nem állsz ki azért hogy olyanná tedd a földet amilyenné akarod", meg azt hiszik hogy, csak azért akarod elhagyni a földet hogy a következő helyen könnyebben juthass hatalomhoz (ha valaki emiatt akarná elhagyni a földet, meg pl öngyilkos lesz hogy legközelebb hátha jobb lesz, azok persze maradnak ahol voltak). De akik el akarják hagyni, azok nem tekintik tulajdonuknak a földet, és nem látják értelmét a látszólagos, és ideiglenes hatalomért harcolni, miután elhagyták a testüket. Amíg persze a testük a földhöz köti őket, addig kötelessége mindenkinek a legjobbat kihozni.

lololok 2010.06.04. 16:28:55

Kb. erre gondoltam. De ha érzel valami megvilágosodás-félét, az is tök jó.

lololok 2010.06.04. 16:32:26

Mármint steineristával értettem egyet, nem Vlk-val. Azok túl partikuláris megoldások, meg egyébként is hülyeség.

steinerista 2010.06.04. 16:38:08

A jó jobbá tesz, ez a feladata a sötétben. Ha nem végzi a dolgát, akkor stagnál. A szürke rendszerekben soha véget nem érő a "harc" a jó és a rossz között, győzelem nélkül, hogy az ott állomásozó lelkek megmérettesenek és tovább menjenek, vagy maradjanak biztosítani a sötétséget (akárcsak tétlenséggel is). Nincs felesleges fizikai inkarnáció. Nem azt írtam, hogy Zui téved, csak azt, hogy valami nem stimmel nekem az álláspontjával. Senki sem jön ide azért, hogy elmenjen ha nem tetszik valami, ez nem egy hotel. Természetesen ha tudja miért jött és megtette, amit vállalt, akkor oké, de biztosan nem véletlenül van még itt, ez nem jellemző senkire :) A Földön a baj a górékkal van, miattuk ez a világ indokolatlanul szar. Nekik kell menniük és jönniük más felügyelőknek, akik szintén nem lesznek egy leányálom, de Föld fejlettségi szintjéhez, illetve további fejlődéséhez (rendszerek is inkarnálnak), nagyon is jók lesznek.

Lili 2010.06.04. 16:40:03

lololok, Te is írsz valahol ilyen rendszerben megmondó blogot? már ami nem hülyeség

steinerista 2010.06.04. 16:40:22

lololok: a helyi megvilágosodás kb annyi lehet, mint megtalálni és felismerni Isten egy kihullott seggszőrét. Na jó ennyire azért nem rossz itt a helyzet :D

b_alin 2010.06.04. 17:07:53

Nem értem hogy merülhet fel bárkiben hogy a "bűnökért" bármilyen büntetést lehet kapni. Mellesleg amíg az ember bűnt követ el, valamilyen félelem vagy kényszerképzet hatására teszi. Szabad ember nem követ el semmit tudatosan ami más kárára lehet. Engem nem érdekel hogy mi lesz a halál után, az hogy mit teszek a földön csak olyan értelemben fontos hogy saját szabad akaratomból fakadjon, és ne mások manipulációiból. Ez nem azért fontos mert akkor végül majd egy angyal megsimogatja a buksi fejem és azt mondja hogy okos voltam, hanem máskülönben a hazugságok áldozatává válnék. A legtöbbet úgy tudom kihozni a rendelkezésre álló életből, ha nem hagyom magam manipulálni, és mindent a valódi minőségében látok.

Lili 2010.06.04. 17:09:45

Ezt éled is?

steinerista 2010.06.04. 17:14:39

Valóban nincs büntetés, az szükségtelen. Stagnálás van és fejlődés. Kiben merült fel?

hhh 2010.06.04. 17:41:36

Én feltudom gyorsítani a szívverésemet és bizonyos fokig a lázamat is feltudom vinni,ezt mivel magyarázod?

lololok 2010.06.04. 18:17:58

"lololok, Te is írsz valahol ilyen rendszerben megmondó blogot? már ami nem hülyeség" Sejtem, hogy ez valamilyen cikizés akar lenni, de túl hülye vagyok, hogy felfogjam a logikai lépéseket mögötte. "lololok: a helyi megvilágosodás kb annyi lehet, mint megtalálni és felismerni Isten egy kihullott seggszőrét." Én könnyen osztom az észt, mert annyiszor világosodtam már meg, hogy mostanra már egészen sötét vagyok. Próbálok azért visszaúszni a partra. Szóval hülyeség ez, hülyeség. "máskülönben a hazugságok áldozatává válnék." Akkor most melyik is a saját akaratod meg melyik nem? Vagy mivan? Hogy lehet úgy gondolkozni, hogy semmilyen hatás nem ér? Vagy az a manipuláció, amikor valaki akar tőled valamit? Háde mindenki akar valamit... ez valami, amit célszerű elfogadni.

steinerista 2010.06.04. 18:48:35

Az vicc volt vazze, olvastad az utolsó mondatot? Jó volt benne valami, de a költői túlzást is túlzásba vittem, hogy ne lehessen érteni. Sikerült :)

zui 2010.06.04. 18:56:08

"de biztosan nem véletlenül van még itt, ez nem jellemző senkire :)"- Valószínűleg nagyon hosszú a "feketelistám". "Senki sem jön ide azért, hogy elmenjen ha nem tetszik valami, ez nem egy hotel. "- soha nem is éreztem annak, még gyermekként sem. (Előző életekről nem tudok semmit.) A felelősségvállalásomat egyébként most próbálom csökkenteni. Szerintem önbecsapás. Az ember max. segítést vállalhat, de felelősséget nem. Persze, hogy partikuláris megoldás az elmenetel, hisz az első pillanattól kezdve ellenállásba ütközik. Ami viszont nagyon tetszett, s ez eredményezte a kifakadásomat: "Nehezebb az olyan embert önzésre, haragra, bosszúra gerjeszteni, aki tudja, hogy egyazon forrásból származunk, egyazon elrontott teremtés átka alatt nyögünk, s ugyanaz a program fut mindannyiunkban." Jelentkezzen az, aki tud a láthatatlan felügyelőkkell harcolni! Egyyébként Nándi írt már arról, hogy voltak jobb felügyelők is, de a helyzet semmit nem javult, sőt. Akkor mire is várunk?

Lili 2010.06.04. 19:10:21

nem feltetlenul cikizes, de veheted annak, ha akarod. mar nem eloszor irod valamire, hogy hulyeseg, remelem, valahol leirod azt is, helyette mi nem az, hogz okulhassunk

Alienexperiment 2010.06.04. 19:21:43

A sok hippidumával nem értek egyet, ezen a szinten nem lehet a reinkarnációs léptékekben , vagy 1000években tervezni, mert addigra régen FREEJACK szerű világ lesz, ahol a belélegezhető levegőt is pénzért adják. A mérnök-übermensch genetikailag tervezett ember nem szaporodná túl az adott technológiai szintet, tehát mindig annyian lennének amennyit az adott technológiai szint megkövetel, de nem többen, mint amannyit a technológia lehetővé tesz anélkül, hogy a következő generációt nehezebb helyzetbe hozná, mert károsította a környezetet! Utána lehetne gondolkozni mindenféle nagyon magas, de nagyon távoli célokról. Igaz ez itt eleve (szinte) lehetetlen, ennyiféle (emberi) faj eleve nem természetes, mintha az állatkertben az állatok próbálnák az egészet igazgatni, eleve nem elég okosak hozzá, és egymást is kiirtanák, persze az sem normális, hogy bezárják őket, az eredeti környezetükben önfenntartók lennének, de az állatkert igazgatósága is megérdemelné, hogy a nagymacskák takarmánya legyen. Alienexperiment

steinerista 2010.06.04. 19:34:42

Zui: Felelősség Önmagadért. Kissé furán értelmezed a dolgokat. Mi van, ha a nagy felismerésben, hogy itt genyón irányítják a reinkarnációt, csak azt látod meg halálod pillanatában, hogy valóban nem tetted meg amiért jöttél és téged nem is vert át senki? Elárulom, nem mindenkit lehet, rengetegen vannak itt szabad akaratukból. Segítség: erről beszéltem, amikor azt mondtam, hogy felelősséggel jár az ébredés. Segítened kell mindenkinek, ha nagyon radikális akarok lenni még a pokollényt is fejlődéshez segítheted és tessék, már állást is foglaltál, harcolsz a sötét ellen. "Jelentkezzen az, aki tud a láthatatlan felügyelőkkell harcolni!" Ismétlem, kissé furán értelmezed a dolgokat, de poénnak poén volt. Nándit meg felületesen olvasol, vagy szelektíven. Tetszik - nem tetszik. "(Előző életekről nem tudok semmit.) " Azért arra kíváncsi lennék, hogy miről tudsz, valahonnan csak veszed a dolgaid. Nem azért mert előző életekről kell tudni ilyenekhez, nem, csak hát mégsem tyúknevelésről beszélünk, amit bármikor megnézhetsz valami gazdaságban.

steinerista 2010.06.04. 19:57:27

Alien, te is reinkarnációról beszéltél, vagy mi volt ez a jobb testbe jobb lélek? Látom nagyon meg van ez tervezve benned, de hogyan irányítod a jobb lelket a jobb testbe? Honnan veszed, hogy a jobb léleknek a jobb test kell? Vagyis honnan veszed, hogy a jobb lélek kerülne a jobb testbe?

Nihilus 2010.06.04. 20:00:32

steinerista: Az alsóbbrendű lelkeknek egyáltalán van beleszólásuk abba, hogy hova, milyen testbe születnek le?

Nihilus 2010.06.04. 20:13:11

Kiegészítés: Az alsóbbrendűt úgy értem, hogy nem istenség, atlantiszi, fénylény stb., hanem az "átlagember" lelke.

Alienexperiment 2010.06.04. 20:16:32

Steinerista, csak tippelek, de egy északi és egy

steinerista 2010.06.04. 20:16:42

Szerintem adott leszületésnél nem csak a test a döntő, hanem hely, életkörülmények, karmikus kapcsolatok, úgy alles zusammen, minden összefügg azzal, hogy mit éltél meg eddig. A fejlettségi szint lehet döntő abban, hogy mit kreálsz magadnak, alacsony szintről nyilván egy putrit :) De megfogtál egyébként, a putri lehet karma vagy a szabad akarat is. Majd kijavít aki ezt jobban látja. Az alsóbbrendű lélek csak itt az, ahonnan jött ott nem, szóval hawaii :)

steinerista 2010.06.04. 20:24:17

Átlagember: karma, és hogy mennyire tudatosan más síkokon, vagyis, hogy mennyire "átverhető". Így is megfogtál :)

cath 2010.06.04. 20:24:43

na már megint ovi lett itt... :)

Alienexperiment 2010.06.04. 20:27:32

déli ember között is sok különbség van, akkor képzelj el egy tökéletesített higgadt, ésszel élő 200-as IQ-jú finn és egy rosszindulatú funkcionális analfabéta ork közötti külömbséget, kell, hogy legyen valami alku a reinkarnációs folyamatban, pl. a jó helyen élő fehér emberek száma korlátozott, a rossz helyzetű barnabőrűeké szinte korlátlan, tehát akit ide kell "csábítani" annak nem kínálhatnak rossz helyeket. Valahogy a túlnépesedés is lefelé viszi az átlagszínvonalat, kisszámú, de válogatott csapat jobb lenne. (a körtefejű alienek beszámolói szerint sem laknak egyiküknél sem ennyien, holott a technológiájuk megengedné, lehet, hogy ők más a születés előtt megválogatják a jelölteket, akárki nem lehet körtefejű alien) Alienexperiment

Alienexperiment 2010.06.04. 20:34:19

Erről a reinkarnációs folyamatról mit lehet tudni, egy nívósabb helyen hogy megy ez? Gyakorlatilag ugyanazok születnek meg újra és újra, és közben nem felejtik el az előző pályát, és így tudnak fejlődni? A körtefejű alienek erről meglehetősen szűkszavúak, annyit árultak el csak, hogy a fizikai test nekik is csak porhüvely. (vessel) Ők nem nulla tudással születnek meg, ezt lehet tudni, (állítólag az összes addigi tudásuk megvan már születéskor és ezt használni is tudják, tehát nem valami homályos tudatalatti tudás!) de az új versenyzők honnan kerülhetnek be hozzájuk? Akárhonnan nem ez evidens. Alienexperiment

steinerista 2010.06.04. 20:43:22

Alien, nem tudom, de biztosan megoldható valahogyan. A blog egyik bejegyzése is feszegeti (az ál-ufó támadásos, lehet a kommenteknél?) Kérdés milyen tapasztalatot kínálsz az adott léleknek leszületés esetén? A barnabőrű orkok megmentése/megváltása talán vonzana jobb lelkeket.

zui 2010.06.04. 20:44:36

"Felelősség Önmagadért"- ez evidencia. Fentebb spec. nem erre gondoltam. Különben val.színű az a fajta fogoly vagyok, aki mindig a menekülésen töri a fejét. Na de majd jól megmutatják nekem! Meg én is jól megmutatom magamnak! Fene azt a nyivákolós fajtámat!

steinerista 2010.06.04. 20:46:58

Ha nagyon fejlett vagy, tehát nem is használsz fizikai síkot, akkor már nem is beszélhetünk reinkarnációról, mert a fogalom fizikai. Talán a körtefejűekkel lepaktáló irányítók közül inkarnálhat oda valaki cserébe, vagy nem tudom :D

steinerista 2010.06.04. 20:47:51

Zui, biztosan fogoly vagy??

Nihilus 2010.06.04. 20:52:46

steinerista: "Talán a körtefejűekkel lepaktáló irányítók közül inkarnálhat oda valaki cserébe, vagy nem tudom :D" Lehet, hogy ezt poénnak szántad csak, de felvet egy érdekes kérdést. Ha körtefejű barátaink képesek hatással lenni a spirituális sík történéseire, így a reinkarnációs folyamatra is, akkor lehet, hogy valamely módon Te is és Én is?

Nihilus 2010.06.04. 21:00:20

steinerista: Szerintem akik itt a Földön emberi fizikai testben élünk mindannyian foglyok vagyunk valamilyen szinten, DE viszont az eszközök a szabaduláshoz teljes mértékben rendelkezésünkre állnak, az, hogy elég fejlettek vagyunk ahhoz, hogy felfedezzük ezeket és használjuk is, már csak rajtunk múlik.

steinerista 2010.06.04. 21:06:55

Nihilus: az antropozófia nagy vonalakban úgy magyarázza, hogy minél tudatosabb vagy egy adott életben, minél több ismereted van a valóság felettiről, annál tudatosabban és talán ügyesebben tervezed meg a következőt, mert ezek az információk ott majd sokat számítanak, akkor is ha csak futólag elolvastál egy könyvet. A Tibeti Halottaskönyvet meg elég felolvasni a haldokló ágya mellett és ő majd úgy szervezhet ahogy neki tetszik, kiszakadhat a körforgásból is. Körtefejűekről sokat nem tudok, tényleg vicceltem :)

lololok 2010.06.04. 21:13:41

Lili, "de Isten akarata az hogy úgy legyenek a dolgok a földön, ahogy vannak" Namost, nem írta le, hogy honnan tudja, hogy Isten mit akar. Nincs levezés sem, nem jön ki semmiből. Következésképpen, véleményem szerint, mintegy definíció alapján jelentette ki ezt, tehát a dolgok történési rendje definíció alapján egyenlő isten akaratával. Én meg definíció alapján ezt hülyeségnek nyilvánítom. Egyszerűbben szólva, ez a frázis szöveghabosítás, nyálrázás, emocionális fröcsögés. Egy egyszerű, megalapozatlan vélemény. A dolgok történése -= Isten akarata -= hülyeség. Maradjunk ennyiben. Ugyanez a helyzet a csapdába esett lélekként vergődő, érzelmes kommenteket ontó emberekkel is. Nincs a mondandónak mélysége, nem informatív, annyit érezni csak belőle, hogy az illető frusztrált, kínja van, elbánt vele a sors és ezt nem tudja feldolgozni. Amin adott esetben segíteni kell. Vagy még jobb, ha az illető megoldja a gondjait, a helyett, hogy ide ontja a szomorú verseket. Ne keverjünk már valaki személyes gyötrelmébe misztikát meg kozmikus elvágyódást meg összeesküvés-elméletet. Kb. átjön, amit mondani akarok? "remelem, valahol leirod azt is, helyette mi nem az, hogz okulhassunk" Nem. Az egy axióma volt. Nincs magyarázat. steinerista, "Az vicc volt vazze" Ja, én is vicceltem! Folyamatosan viccelek!

Lili 2010.06.04. 21:15:42

:) ezt a kommentedet gyorsan elmentem, lololok, mielőtt elkaszálódik. köszönöm a részletezést

steinerista 2010.06.04. 21:19:48

"Ja, én is vicceltem! Folyamatosan viccelek!" Tudom, én folyamatosan röhögök rajtad :D (bocs, nem bírtam kihagyni :) )

zui 2010.06.04. 21:23:16

"Zui, biztosan fogoly vagy??"-Nem biztos! Lehet, hogy egy fejlődőképes pokollény vagyok. Fénybaby biztosan nem vagyok. Mondjuk erőm az van. Igen!! Egy sírdogáló harcos vagyok. Kész röhej, és szánalmas programozás!

Aliexperiment 2010.06.04. 21:36:09

Viccesnek hangzik, de van pár hiteles beszámoló, hogy amikor valaki véletlenül (műtét, baleset, stb..) kiszáll a testéből, akkor találkozik emberszerű fejlett lénykkel, velük elbeszélget, stb. és ők figyelmeztetik (de nem segítenek) hogy vigyázzon, amikor vissza akar jutni a testébe, (néha visszaküldik, és akkor nincs harc) akkor lesznek ocsmány lények (nagyfejű torz törpe alienek) akik ezt meg akarják akadályozni, konkrétan vissza kell verekednie magát a saját testébe. Ez a reinkarnációs folyamatokban is hasonló lehet? Ritkánegyébként de van, hogy a 5-10éves gyerekek emlékeznek előző tapasztalataikra, igaz csak homályosan, és nem is a legfontosabbakra: http://www.youtube.com/watch?v=L1aBip9ge48 Lehet , hogy a javított genetikájú fizikai test ebben is jobb lenne. (érdemes lenne megnézni, van-e valami különleges James DNS-ében) Alienexperiment

Diodara 2010.06.04. 21:39:20

lololok még mindig nem döntötted el, hogy piros vagy kék gatya? Egyébként egyetértek a sok siránkozás meg transzhumanista ostoba álmodozás helyett a tennivalókon kellene töprengenetek. Ahogy most állnak a dolgok, 2012-re ország nem lesz, mire feleszmélnek fénytáltosék. És nem vagyok benne biztos, hogy a kicsivel magasabb erkölcsiségű emberek a most következő dolgokat tiszta szívvel fogják átvészelni.

Nihilus 2010.06.04. 21:42:59

Diodara: A "Jeti kempingcsend sertés" című bejegyzésnél kezdtem volna el témát olyan irányban, hogy mit tudnánk tenni most. Egész pontosan a valutaárfolyamokat hoztam fel. Oda senki sem írt még sajnos.

Nihilus 2010.06.04. 21:44:43

Kiegészítés: Egyébként el sem hiszed, hogy napközben mennyit gondolkozom azon, hogy mit kéne/lehetne tenni... Te jutottál már valamire ilyen téren?

lololok 2010.06.04. 22:23:12

Nem kell semmit tenni, csak oldjuk meg a saját gondjainkat és viselkedjünk rendesen. Akkor majd minden jó/jobb lesz. Néha arra is gondolok, hogy lehetne barátkozni is egymással, de az már tényleg utópia.

steinerista 2010.06.04. 22:37:06

Alien: halálközeli beszámolókból rengeteg a hiteles, de ismeret hiányában nem tudom összevetni, hogy ugyanez történik-e, ugyanezekkel a lényekkel a reinkarnációban. Reinkarnációs folyamatban részt vevő lényekről pl. Tibeti Halottaskönyvben is olvashatsz (csak nem alieneknek hívják őket), de annak megírása óta talán már sokminden megváltozott. A tojásfejű és a körtefejű nem ugyanaz? Linkelnél valami "szakirodalmat"? Vagy írd le, de részletesen ám :), ha van rá energiád. (lehet fórumba is, ne hergeljük itt a szerkesztő urat offval :D) Zui: ha nem tudod mi vagy, az lehet, hogy gond, nem? Ismerd meg önmagad, addig nehéz. Programozás alatt mit értesz? Ugye nem magadat valamiképp? Mindenki jöjjön blogtalálkozóra és lesz nagy utópisztikus összebarátkozás :)

Diodara 2010.06.04. 22:58:40

Én mindent megteszek, amit tudok, hogy segítsem a családom. A csőd szélén vagyunk, kétszer kiraboltak minket. Keresem a kapcsolatot, ahol tudom. Jelentkeztem a Posta Imre riadóláncba is, ha elkezdődik a dara én a közepén leszek, mert már nem állapot, ami itt megy. A barátkozás jó gondolat, de félek, hogy erről az oldalról igen különös társaság verődne össze. Gyűjtenének be minket és raknának be lipótra. (Ha létezne még) :) Legutóbbi előadáson is igen feszengtem, még szoknom kell ezt a fajta kommunikációs légkört, hogy asztrológia és társai. :D

lololok 2010.06.04. 23:15:09

De nem egymással barátkozni, mert mi barátok vagyunk. Hanem azokkal, akikkel nem vagyunk. Értesz... Azokkal, akiket egyébként, általában utálunk.

Vlk 2010.06.05. 02:17:18

Nna, akkor erre reagálnék (barátaim :)): ""de Isten akarata az hogy úgy legyenek a dolgok a földön, ahogy vannak" Namost, nem írta le, hogy honnan tudja, hogy Isten mit akar. Nincs levezés sem, nem jön ki semmiből. Következésképpen, véleményem szerint, mintegy definíció alapján jelentette ki ezt, tehát a dolgok történési rendje definíció alapján egyenlő isten akaratával. Én meg definíció alapján ezt hülyeségnek nyilvánítom. Egyszerűbben szólva, ez a frázis szöveghabosítás, nyálrázás, emocionális fröcsögés. Egy egyszerű, megalapozatlan vélemény. A dolgok történése -= Isten akarata -= hülyeség. Maradjunk ennyiben." Szeretném definiálni Istent, legjobb tudásom szerint: Egy személy, akinek energiájából született meg a világ ahogy ismerjük, és akinek az energiája fenntartja azt. A tudása tökéletes, a hatalma végtelen (már csak azért is mert minden energia (materiális legalábbis biztosan) tőle származik). És Istennél nincs magasabb rendű lény, ő a legfelsőbb. Szerintem ebben mind fő vallás papja egyet értene velem (remélem nem tévedek, de szerintem nem). Annyi, hogy lehet hogy Isten nem személy, viszont akkor nem szokás Istennek nevezni hanem anyatermészetnek vagy nemtudom. Szerintem még mindig keverik páran a kedves télapóval, akit ha megkérünk valamire a kis koboldjaival igyekszik teljesíteni nekünk, de igazából nem képes nagy dolgokra. Meg visszaidézem azért a teljes gondolatomat: "de Isten akarata az hogy úgy legyenek a dolgok a földön, ahogy vannak. Vagy talán pontosabban nem akarja ezt, csak hagyja." Namost, ha a tudása tökéletes, akkor tudja mi folyik a földön, ha hatalma végtelen, akkor meg tudná ezt akadályozni. Ebből következően Isten akarata hogy így mennyenek a dolgok, vagy talán pontosabban nem akarja ezt, csak hagyja. Q.E.D. :P Egyébként nemtudom miért bántjátok zui-t, egy szóval se mondta hogy nem szeretné jobbá tenni a világot, és nem küzdene az első sorban az irányítók seregei ellen, ha tudná hogyan kell ezt megtenni (de egyenlőre senki se tudja pontosan, max annyit hogy "ne vásárolj a tesco-ban"). Csak azt mondja hogy ha az ideje lejárt, és lehetősége lesz rá, akkor szeretne lemondani a hatalomról, és tökéletesebben szolgálni Istent, egy magasabb bolygón, vagy ilyesmi, ha jól értem. Alien: szerintem te nagyon kevered a test tulajdonságait, és a lélek tulajdonságait. A magas IQ csak annyit jelent hogy nagy hatalmat kaptál és egy jó agyat. Bárki kaphat nagy hatalmat meg jó agyat. És akkor okos lesz, meg zseni, még ha nem is akarna akkor is feltalálna nagy dolgokat. Aztán persze bármit tehet vele. Ez nem úgy megy, hogy indulsz iq60ról, aztán iq80 --> iq 120 --> iq 200 --> félisten. lehet hogy előző életedben egy állat voltál, aztán iq200 aztán iq120, csak hogy abba is beleízlelj, milyen. IQ 200zal persze mindenféle hatalmas dolgot fogsz elérni, hiszen 200as az IQ-d. De ez nem befolyásolja a karmát, ez teljesen magától érthetődő. És egyébként ezért kellene tisztelni az "orkokat" is. Nagyon nagy butaság olyan dolog miatt lenézni valakit, ami független tőled is és tőle is (hogy milyen jó agyat kapott). Egy olyan, nemtudom 90es iq szerintem már elég ahhoz egyébként hogy megértsd a fontos dolgokat. Olyan mintha a cél az lenne hogy lefuttathasd az "Istent szeretném szolgálni" nevű szoftvert, és ehhez kéne minimum egy geforce kettes videókari, meg egy 1gigás proci. Vagy a "jót akarok tenni, de azért szeretnék szórakozni meg belfeledkezni az élet élvezetébe néha" programot. Hiába van neked 4magos procid, lehet hogy a "szarok bele, én drogozni és szopatni akarok" programot futtatod. Vagy a te esetedben a "tökéletes utópiát szeretnék építeni" programot. Ha az utóbbi kettőt választod, akkor (tippelek) kecskeként születsz újra és sexelhetsz naphosszat, vagy pl hangyaként, egy tökéletes hangyakolónia-utópiában. Ha a "jót akarok tenni de néha szórakozni akarok" progival nyomod sokat akkor lehet hogy megint ember leszel (200as iq-s finn, vagy 80as iq-s cigány, tökmind1 csak mások az életkörülmények, meg mindenféle karmikus dologtól függ), vagy esetleg egy felsőbbrendű bolygóra kerülsz, ahol kicsit jobb az élet mint a földön, de azért mégse a "mennyország". És ha hangya vagy disznó vagy kecske, vagy pedig növény vagy, akkor - mivel a szoftvert úgyse tudnád futtatni -, szépen végigmész pár fajon a reinkarnációid során, ahogy már eddig is végigmentél, ha minden igaz. Egészen addig, amíg el nem jutsz az emberi fajig, amivel - hacsak nem 40es az iqja, és nem halva születik vagy nemtom -, képes leszel meghozni a döntést hogy hogyan tovább. Mivel Isten egy személy, ezért biztos hogy találkozni fogsz a vallásos szemlélettel, az "Istent szeretném szolgálni" szoftver mindig feltelepül, és te döntöd el hogy futtatod vagy nem. Márha, persze, létezik lélekvándorlás, és a Bhagavad Gita igazat ír róla. Meg ha jól értelmeztem a Bhagavad Gitát.

cath 2010.06.05. 10:16:25

szerintem lassan ideje újranyitni a lipótót

Lili 2010.06.05. 10:52:47

lennének ötleteim, hogy kiket lehetne oda VISSZAzárni..

lololok 2010.06.05. 10:56:23

"Szeretném definiálni Istent, legjobb tudásom szerint: Egy személy, akinek energiájából született meg a világ ahogy ismerjük, és akinek az energiája fenntartja azt. A tudása tökéletes, a hatalma végtelen (már csak azért is mert minden energia (materiális legalábbis biztosan) tőle származik). És Istennél nincs magasabb rendű lény, ő a legfelsőbb." Minden további nélkül definiálhatod. A következő lépés a "személy", "energia", "fenntart", "tudás", "tökéletes", "hatalom", "származik", "magas", "rend", "lény" szavak definiálása. Mert ugye ez még mindig csak romantikázás így. "Egyébként nemtudom miért bántjátok zui-t, egy szóval se mondta hogy nem szeretné jobbá tenni a világot" Nem hát, de mi végre hangoztatja, ismerteti ilyen sokszor a világnézetét (konklúzió nélkül)? Ez olyan, mintha Arany negyvenszer írta volna meg az Ars Poeticát. "A magas IQ csak annyit jelent hogy nagy hatalmat kaptál és egy jó agyat." Ezt nem tudtam eddig (tudtommal senki sem tudta eddig - lásd a vízfejű zsenik sztorijait), de ha te mondod, biztos úgy van. Nyílván én tescos agyat kaptam Istentől (aki egy személy), ezért nem tudom felfogni. "ami független tőled" Én az életem legnagyobb részét tanulással töltöttem, de most rájöttem, hogy feleslegesen, hiszen az agyam független tőlem. A legjobb amit tehetek, hogy hülye maradok és futtatom az "Istent szolgálom" szoftvert, minek hatására a következő életemben kapok +10 IQ-t... Zseniális.

zui 2010.06.05. 11:53:49

lololok, kérlek bocsáss meg, hogy unalmat és türelmetlenséget váltottak ki belőled ( és a többiekből) a beírásaim. Ígérem, hogy 41. Ars Poetica már nem lesz! Viszlát!

lololok 2010.06.05. 12:17:20

Ez kb. a kiszámítható reakció volt.

Lili 2010.06.05. 12:28:45

Az ilyen "kiszámítható vagy" jellegű szöveg elég szarul szokott esni a nőknek, azt hiszem. Baromira élvezem a cinizmusodat, csak gondoltam, szólok, hátha nem voltál tudatában a sértésnek. Bár a sértődés a sértett problémája, nem muszáj engedni hatni a dolgokat.

Vándor 2010.06.05. 13:07:22

Azért elég "vicces", ahogy emberek mindenféle magasztosabbnál magasztosabb dolgokról filozofálnak, aztán ez is egymás baszogatásába végződik. Vonatkozik ez arra is, aki baszogat, meg arra is, aki felveszi a baszogatást. Ebből kb. az látszik, hogy ha mi most kapnánk egy utópiát, mindenféle gonosz irányítók nélkül, ugyanúgy háborúskodás lenne a vége.

lololok 2010.06.05. 14:34:03

"hátha nem voltál tudatában a sértésnek" Tudatában vagyok, hogy ez nem volt sértés. Ilyen egyenjogúságban még az érzékeny nőknek is illene tudniuk fogadni a kritikákat, nem? Ugyanakkor szeretnék emlékeztetni, hogy alapvetően Vlk-t fikáztam, nem zui-t :).

b_alin 2010.06.05. 14:37:57

Egy ötlet: Nem lenne jobb ha minden bejegyzéshez készítenétek egy topikot, és azt linkelnétek be ahelyett hogy ezzel a "fórummal" kellene szenvedni? Szerintem sokkal praktikusabb lenne, és ha elmászik a beszélgetés egy másik irányba át lehet pakolni egy új topikba...

Vándor 2010.06.05. 14:40:00

Pont azért jött létre a fórum, hogy ha elmászik a beszélgetés, oda lehessen átmenni. Csak épp ezt nehéz betartani, mivel ha itt elkezdünk valamiről beszélgetni, akkor nem logikus spontán átmenni egy másik helyre.

Vlk 2010.06.05. 16:18:19

"A következő lépés a "személy", "energia", "fenntart", "tudás", "tökéletes", "hatalom", "származik", "magas", "rend", "lény" szavak definiálása. Mert ugye ez még mindig csak romantikázás így." Erről mintha még régen régen lett volna szó egyszer, van valami latin kifejezés erre, hogy ha valaki úgy vitatkozik hogy elkezd a legapróbb dolgokba is belekötni, a végén már eljut oda hogy: de definiáld nekem kérlek azt hogy mi a jó és mi a rossz! hiszen igazából minden szar is lehetne az se lenne baj, ha úgy nézzük... meg mi az igaz mi a hamis. Hiszen az is lehet hogy minden amit igaznak gondolunk, igazából hamis... most az ilyenekkel mit kezdjek :P Isten definícióját azért próbáltam meg megfogalmazni, hogy köss bele valamelyik részébe, vagy érts egyet velem, és lásd be hogy nem a levegőbe beszéltem. Pl hogy ácsiácsi, szerintem Isten nem mindent tudó, meg szerintem nem Isten energiájából áll a világ, meg hasonlók. Természetesen ahogy írtam, azt elfogadom hogy nem hiszel Istenben, vagy hiszel benne, csak szerinted nem személy (ebből kifolyólag nem szereted Istennek hívni) a magas iq-ról és a tőled függetlenségről: ez egy olyan dolog, amiben olyan 99%ig biztos vagyok, azt hittem mindenki így van ezzel, hogy, például ha valakinek művészek voltak a rokonai, és tegyük fel nem is tud róla, akkor is, ha öröklődött ez a dolog, akkor, egy idő után nem fogja kibírni, és festeni kezd, vagy modellezni/textúrázni számítógépen, vagy zenélni. Ha valakinek 200as az iqja, akkor nem létezik hogy nem fog elkezdeni tanulni, hiszen 200as iqval nagyon fun tanulni. Hiába nehéz, de akkor is, muszály, egyszerűen. Még egy 130as iq-s ember elkallódhat, de azért valószínűleg nem fog, egy 200as iqs ember pedig szinte képtelen az elkallódásra, ahhoz nagyon sokat kéne drogozni meg inni :) És az iq ha jól tudom, nem növelhető. Az iq az adott. Olyat lehet persze, hogy felkészülsz az iqtesztre, gyakorlod, tanulod azt a fajta gondolkodást, de az már akkor nem lesz annyira hiteles. Nem azt mondom hogy a memóriát meg a logikát, meg a műveltséget meg bármit ne lehetne fejleszteni, hanem azt, hogy akinek nagy az iqja, az fejleszteni fogja, hiszen rengeteg sikerélményt kap, ha ezt teszi, és ez nagyon erősen befolyásolja az embereket. A magas IQ rákényszeríti az embert, hogy keményen tanuljon, na. Persze, például a jó nevelés, és a szülők ösztönzése, meg a sok pénz a családnál, hogy jó iskolákba járhass, ezek is hozzásegíthetnek ahhoz hogy okosabbá válj, de ezek is függetlenek tőled a születésed pillanatában, hogy milyen családba fogsz megszületni. Így értettem. Jó, abban igazad van, hogy a hatalom az a mai világban nem függ olyan nagy mértékben az IQtól, ez jogos. Inkább akkor csak azt mondom hogy nagy iq = szerencsés vagy mert jó agyat kaptál.

lololok 2010.06.05. 17:29:56

"Isten definícióját azért próbáltam meg megfogalmazni, hogy köss bele valamelyik részébe, vagy érts egyet velem, és lásd be hogy nem a levegőbe beszéltem. Pl hogy ácsiácsi, szerintem Isten nem mindent tudó, meg szerintem nem Isten energiájából áll a világ, meg hasonlók." Nem tudok kötekedni vele, mert üres levegő, amit mondasz. Nem tudom, mi az az energia. Sokan, sokféleképpen próbálták már definiálni, de végső soron nem egy hatékony vagy realisztikus fogalom. Nem tudom mi az, hogy "mindent tudni". Fogalmam sincs, milyen lehet az. Azt se értem, mit értesz az alatt, hogy Isten egy személy. Tehát ember? Fizikailag létezik valahol? Ha nincs teste, akkor már nem személy? Hogy kell ezt érteni? "Természetesen ahogy írtam, azt elfogadom hogy nem hiszel Istenben, vagy hiszel benne, csak szerinted nem személy (ebből kifolyólag nem szereted Istennek hívni)" És nem hiszek Istenben, de nem is nem hiszek. Fogalmam sincs, hogy létezik-e. Abban sem vagyok biztos, hogy egy Isten-figura létezése független-e attól, hogy mit gondolunk a létezéséről. Ha jönne egy személy és azt mondaná: "Én vagyok Isten.", azzal se tudnék mit kezdeni. Mi van ha jön valaki más és ő is ezt állítja? Milyen minősége van valakinek, aki Isten? Bárki lehet? Annyira magasröptű, a valóságtól elrugaszkodott dolgokat állítasz (Istent próbálod definiálni, vedd már észre magad :) ), nem mellesleg borzasztó szilárdan és eltökélten, hogy vitatkozni veled erről egyszerűen lehetetlen. Az IQ témában sem vagyok biztos, de valami elég erősen azt súgja, hogy nagyon-nagyon mellélőttél. "És az iq ha jól tudom, nem növelhető." Egy csecsemő IQ-ja vajon mennyi? És ugyanezen csecsemőé 20 év múlva? Vajon növekedett? Kezdjük ott, hogy az intelligenciáról sem tudjuk, mit jelent pontosan. E miatt léteznek olyan bárgyú tesztek, mint az IQ-teszt. Oké, lehet hogy egy európai vagy egy amerikai átlagpolgár esetében reprezentatív mérőszám az IQ (ne felejtsük el, hogy e mellett még mindig kurvára empirikus), de egy afrikai, a szaharában hangyászra vadászó néger esetében már nem kifejező. "Olyat lehet persze, hogy felkészülsz az iqtesztre, gyakorlod, tanulod azt a fajta gondolkodást, de az már akkor nem lesz annyira hiteles." Én meg úgy tapasztaltam, hogy a világban minden így működik. Az egészen hihetetlen eredményekhez egészen hihetetlen mennyiségű tanulás és gyakorlás kell. A zsenik pedig igen is azokból lesznek, akik valamilyen oknál fogva "rákapnak" a gyakorlásra, élvezik, amit csinálnak és játszva tanulnak. Azt szokták mondani (tudom, ez megint nem egy egzakt megfogalmazás), hogy a zsenialitáshoz két dolog kell: egy ötöd rész tehetség és négy ötöd rész szorgalom. Szóval az IQ-s részben tudunk vitatkozni, az Istenesben nem. A véleményem az IQ-ról teljesen ellentétes a Tiéddel. Tapasztalatom szerint az élet és a környezet az, ami az intelligenciát alakítja. Soha, senkinek sem sikerült még objektíven igazolni, hogy a genetikának vagy (főleg) a karmának (ezt sem tudom biztosan, hogy létezik-e) egyértelműen köze van az intelligenciához (hogy az intelligencia hogy függ össze az IQ-val, ami egy művi, kitalált mérőszám, aminek az objektív mérése szintén lehetetlen, azt most hagynám). Tudtommal.

lololok 2010.06.05. 17:38:00

"azt hittem mindenki így van ezzel, hogy, például ha valakinek művészek voltak a rokonai, és tegyük fel nem is tud róla, akkor is, ha öröklődött ez a dolog, akkor, egy idő után nem fogja kibírni, és festeni kezd, vagy modellezni/textúrázni számítógépen, vagy zenélni." Áhá. Tehát ha én néha zenélek, akkor tuti volt a felmenőim között zenész. Vagy várj... hol kezdődik a zenélés? Tehát mondjuk napi fél óra pötyögés a gitáron, az zenélés? Nagyon érdekel, mert szeretném tudni, volt-e zenész rokonom.

b_alin 2010.06.05. 17:51:40

Vándor, pont ezért mondom hogy ki kell kényszeríteni hogy eleve ott induljon el a diskurzus. A cikk végére be kéne rakni egy linket az új topikra, és letiltani a hozzászólásokat. Másképp nem megy. Én az isten kérdését úgy látom hogy a lényeg az hogy elfogadod hogy nem érheted fel ésszel. Ha azt hiszed hogy isten léte emberi aggyal felfogható, modellezhető, akkor oda jutsz hogy koncepciókat kezdessz el gyártani isten létével kapcsolatban. Ha istenhez közel akarsz kerülni, el kell ismerned hogy ő egy olyan hatalmas valami, amit mégcsak felcímkézni sem érdemes. Ez olyan mint amikor a születésüktől fogva vakok azt találgatják milyen a zöld, és egymással vitakoznak hogy milyen szaga vagy tapintása lehet a zöldnek, és hogy a zöld végülis micsoda... semmi több mint egy címke, még a látó emberek számára is.

Lili 2010.06.05. 18:09:21

b_alin, ez a zöld szín vita is egy De Mello-s példa :)

lololok 2010.06.05. 18:20:53

"el kell ismerned hogy ő egy olyan hatalmas valami, amit mégcsak felcímkézni sem érdemes." Ja, ja. Vagy nem kell elismerni, de okoskodni róla semmiképpen sem érdemes.

Vándor 2010.06.05. 18:36:59

Eleve hülyeség olyan dolgokról okoskodnotok, amikről nincs saját tapasztalatotok. Vonatkozik ez mindkét (vagy több) oldalra, és nem csak az isten-vitákra, hanem azokra is, amelyekben pl. a világ rendszerének működéséről van szó. Gyanítom, hogy az itt kommentelők közül csak kevesek rendelkeznek tényleges spirituális, vagy "földön túli" tapasztalatokkal. Én részemről az ilyen tapasztalatokkal rendelkező emberek élményeit, ill. gondolatait szívesen olvasnám, sőt, mások gondolatai is érdekesek lehetnek, viszont egy ilyen vitában állást foglalni úgy, hogy közben az egyénnek gőze sincs arról, hogy miről beszél, egyszerűen baromság, értelmetlen, fölösleges okoskodás, ami zsákutcákba vezet.

b_alin 2010.06.05. 19:36:37

Így van Lili, jobbat ki se tudnék találni :) viszont itt is pont erről van szó. Mondjuk úgy is fel lehet fogni hogy ez az a klisé amit minden isten-vitában el lehet lőni :D

Diodara 2010.06.05. 20:04:36

Szerintem túl sokat beszéltek.

Kang 2010.06.05. 20:16:54

"mert szeretem. persze irányítósdi nélkül. De amúgy még így is. Az egyik legcsodálatosabb bolygó, élet-tér, rendszer, kehely :), stb. Aki nem így érzi, tényleg menjen, mert nem becsüli meg a csodát." Cath, ezek szerint te tudod, milyen az Irányítók nélküli Föld??!! Hoppá!

cath 2010.06.05. 23:00:53

vlk, - az iq egy egészen érdekes dolog. Ami öröklődik, az az egyén elérhető maximális iq-szintje. De persze nem ezzel jön a világra, hanem azzal a "lehetőséggel", hogy normális-jó környezetben, tanulással stb. mennyi az ami kihozható belőle. A "jó környezet" sem feltétlenül mindenkinek jót jelent, van akinek a rossz környezet a jó, mert az sarkallja (ön)képzésre, és fejlesztésre, míg gazdag gyerek a nagy jólétben kihoz a 130-as plafonja helyett egy 110-et nulla tanulással... A mai iq-tesztek már alkalmazkodnak az adott kultúrához, azaz a fekete kisfiút nem úgy mérik fel mint a szőke norvégot, ergo egy viszonylag összehasonlítható számot kapunk az egyén intelligenciájára az országának és (szub)kultúrájának megfelelően megszerkesztett teszttel. Az iq növelhető (az egyén maximális szintjéig) a felnőtt élet bármely szakaszában is, vagyis ha kijöttél az egyetemről, még mindig lehetsz sík hülye, de 40 évesen meg jöhet egy olyan löket, amitől ez irányban fejlődsz. Iq teszteket be is lehet gyakorolni, de az rutin, és ma már elég sokféle teszt létezik, egy nem rutinos teszten alul fog teljesíteni.

cath 2010.06.05. 23:14:37

ja és (szintén vlknak) azt még nem vetted észre hogy akinek jó segge van, annak kicsi a melle, akinek jó melle van, annak lapos vagy rusnya a feneke? :) A természet tudja, hogy mi az ami szükséges és elég:), minden (jobb) nőnek egy helyen növeszt formás férficsalógatót. Ahol mindkét helyen elégedett vagy, ott zsírleszívás, szilikon, egyéb trükk van a dologban.

lololok 2010.06.05. 23:20:36

"Ami öröklődik, az az egyén elérhető maximális iq-szintje." Akkor hol vannak a prediktálható, jellemzően idióta, közepes meg zseni vérvonalak? Mutass egy publikációt, ami ezt statisztikailag értékelhető módon alátámasztja.

Alienexperiment 2010.06.05. 23:41:47

cath. a természet tudja mi az ami szükséges? Muhahaha, akkor a kocsog tojásfejűek (északi típus) miért tökéletesek fizikailag, és miért többszöröse az ő IQ-juk a miénkhez képest? Nekünk akkor minimum olyan erősnek kellene lennünk, mint egy medve. Az állatvilág többi része stimmel is, egy macska is olyan erős/gyors, hogy ellensúlyozni tudja az IQ-ját, stb... Ez is mutatja, hogy az emberrel valami nagyon nem stimmel, hülye is, gyenge is, mégis képes (látszólag) uralni a bolygót, igaz csak csapatban, de közben utálják egymást is, de az mégsem megy, hogy a hasonló a hasonlóval, ezen a bolygón az árja nem járja. (meg is látszik rajta) A rócsildok meg a rokefellerek mesélhetnének a vérvonalakról, de az már rasszizmus lenne, és az csak nekik van megengedve. Alienexperiment

Alienexperiment 2010.06.05. 23:51:43

Aki tojásfejű , körtefejű alienek témájában szeretne szakirodalmat, az Richard L. Thompson (PhD) és Timothy Good könyveit olvassa el, ők elég korrekt anyagot raktak össze, nem véletlenül hallgatták meg a katonák is Good-ot, van olyan anyaga, amit a katonáék sem tudtak begyűjteni, értelmezni viszont nekünk kellene, mert azt vagy nem tudták, vagy nem szivárgott ki. (Bob Lazar is teljes tanácstalanságot, fejetlenséget tapasztalt 1989-ben, pedig akkor már 50éve kutattak, végtelen pénz és emberanyaggal, katonáék ennyit tudnak, a világ meg csak befizető az egész projektben, a 2012blog módszere lehet kapna egy kis katonai szponzorálást, írjatok egy emailt nekik, hátha, volt már ilyen, lásd :http://www.davidicke.com/forum/showthread.php?t=82664) Alienexperiment

M.A. 2010.06.06. 11:14:24

cath: Én már láttam jópár kivételt ez alól a szabály alól. Akinek nagy melle van (=/= jó mell, mellesleg), azon általában máshol is több zsír van, ezért pedig lusta mozogni. De aki nem lusta, arról nem fog lógni a zsír, a kritikus helyeken pedig adott mennyiség alatt marad. Alienexperiment: dettó ugyanaz, már egyszer írtam, az ember fizikai satnyasága nem genetikai alapú, hanem az életmódjából adódik.

lololok 2010.06.06. 11:26:25

"hogy akinek jó segge van, annak kicsi a melle, akinek jó melle van, annak lapos vagy rusnya a feneke?" Bullshit :)

M.A. 2010.06.06. 13:00:12

Jól elkanyarodtunk a stressz alapú programozástól. De a legutóbbi kommentek legalább keresőbarát jellegűek. :)

toteas 2010.06.06. 13:05:16

Duncan Shelley: Kunoichi trilogia Julius Andan: Vilag a szinfalak mogott Magyar iro alneven irt konyvei. Evekig betiltottnak szamitott. A tema ugyanaz amivel a 2012 Blog is foglalkozik, a hihetobb igazsaggal. Csak ezt 10 evvel ezelott irtak.

toteas 2010.06.06. 13:09:03

Es kapcsolodik a 2012 Blog osszes eddigi temajahoz. Jobban mint gondolnatok.

toteas 2010.06.06. 13:12:23

M.A. Mellesleg ahogyan irsz es amirol irsz, szamomra paratlan.

M.A. 2010.06.06. 13:19:14

Ok, akkor nem törlöm ki. Aki akarja, majd elolvassa.

Vlk 2010.06.06. 13:42:38

lololol: ha az Isten témához nem értessz, akkor ne szólj bele :D akkor ne azt mondd hogy ez baromság, hanem azt hogy én ehhez nem értek, nem tudom. Amit mi mondunk, azt szentírásokból vesszük, mi se tudhatjuk pontosan, képzeld, mi se bizonyosodhatunk meg róla, hogy szentírások igazat állítanak. Csak elhihetjük, ahogy te is elhiszed hogy az atombombának pl ilyen és ilyen hatásai vannak az emberi szervezetre. A szentírások Isten szavai, soksoksok ember által tovább adva. És mellesleg tökéletesen értelmesek és logikusak. Legalábbis pl a Bhagavad gita. A biblia sajnos tele van szimbólumokkal, elvont dolgokkal, nehezen érthető. Btw az atombomba egy baromság, meg az elmélet hogy mit csinálna a testemmel, hiszen még sose láttam, és ha látnám is, meghalnék ha igazak a mendemondák, tehát nem lenne időm felfogni. :P Meg különben is, látnék egy összetekercselt nagy bombaformájú valamit. honnan tudhatnám hogy az egy atombomba? Még ha fel is robban, és meghalok. Lehet hogy csak egy óriási tnt volt! Vagy hidrogénbomba! Sose tudnám hogy tényleg atombomba volt. Szóval ez egy baromság :D A különbség csak annyi, hogy az atombombáról szerzett tudásunk frissebb. És persze ma épp a tudomány trendibb mint a vallás, nagyobb súlya van egy tudós szavának az átlagember szemében. Pedig: iraknak nem is voltak tömegpusztító fegyverei, szóval akkor könnyen lehet hogy hiroshima se volt, nemigaz? Egy csecsemő IQ-ja vajon mennyi? És ugyanezen csecsemőé 20 év múlva? Vajon növekedett? Hát egy csecsemő IQja valószínűleg 100, nemigaz? De ahogy mondtad, embereknél is nehéz mérni, csecsemőknél még nehezebb. De ha lenne egy szuperszerkentyű, akkor valószínűleg úgy lenne hogy, lehet hogy változna szép lassan, vagy nőne, attól függően hogy milyen ritmusban fejlődik az egyén agya (pl a csimpánzoknál az elvont gondolkodás asszem fiatalabb korban kialakul mint az emberben, szóval a 2 hónapos csimpánz intelligensebb mint a 2 hónapos ember, asszem). De ezt nem lehet növelni, hogy az átlaghoz képest mennyivel legyen fejlettebb, ez magától alakulgat. Nemtudom neked milyen tapasztalataid vannak az életből, de, nekem voltak olyan dolgok amiket sose bírtam felfogni, például hogy mi a szép a versekben, de volt, amit meg rögtön felfogtam, és nem értettem hogy az osztálytársaim pl miért nem vágják. Nem ismerős az neked hogy, "baze, köcsög Józsi, semmit nem tanul matekból, mégis mindig tudja.", meg "bese jár órára én meg itt szenvedek, meg magántanárom van, és mégis hármas lett, én meg kettes." Meg pl, mikor gimnáziumban elkezdte magyarázni a tanárunk az egyik tanulónak (aki mellesleg nagyon szorgalmas volt), hogy az egyik kezemben van egy krumpli. a másikban meg kettő. akkor az hány krumpli? Igazából ezen érvelni nem lehet nagyon, ez tapasztalat, és én azt hittem mindenkinek ilyen tapasztalatai vannak. jamég annyi hogy, értelemszerűen mivel nem értem a verseket, nem is érdekelnek. De ha érteném őket, és lenne tehetségem hozzájuk, meg pl versmondáshoz meg nemtudom, akkor valszeg azt tanulnék éjjel nappal. És akkor nem kettessel mentem volna át magyarból érettségin, pl. Meg ha jó lenne a számmemóriám (ami tudom, fejleszthető: de nekem annyira szar, hogy ezen nincs mit fejleszetni), akkor valószínűleg sokkal jobb lennék történelemből is. (A rövidtávú memóriám szerencsére átlagos, így egy hét megfeszített tanulással sikerült 3massal átmennem töriből.) Ma már semmit nemtudok, 1.-2. vh, honfoglalás, bastille ostroma, egy évszámra se emléxem. Volt hogy elszégyelltem magam emiatt, és megtanultam megint, de egy hét múlva megint elfelejtettem. Nem tudom a szüleim hány évesek, hányba születtek, néha a saját életkoromat is abból számolom ki hogy 84ben születtem. Nem értem hogy más miért emléxik minden számra. Programozásból viszont tehetséges vagyok: itt meg azt nem értem hogy más miért nem képes arra hogy leteszi a kódra az ujját, és végigmegy, hogy mit csinál a program, és hol tér el attól amit én akarom hogy csináljon. Meg hogy ha azt akarom hogy ezt csinálja, akkor szépen felbontsam a problémát megoldható részfeladatokra. De persze ez biztos azért van mert amikor 3 hónapos voltam akkor bekakiltam és ez sokként ért, és emiatt nem jó a számmemóriám. Biztos nem a genetika áll a háttérben. És zenélni biztos azért zenélek mert 5 hónaposan a fejemre esett egy játék-xilofon, és ezért 15 évesen ellenállhatatlan vágyat éreztem hogy vegyek egy basszusgitárt, nem pedig azért mert a anyai nagyfaterom meg a tesója is festett meg művészkedtek. És mindenki azt mondja hogy én is olyan elvont vagyok mint ők voltak. (Zenélni senki nem zenélt a környezetemben, barátaim se, családom se) Alien: de akkor svédeknek meg dánoknak kellene megnyerni a futóversenyeket, a kosárlabdaversenyeket, a fociversenyeket, a K1 versenyeket, nekik kellett volna megcsinálni a számítógépeket, a repülőket a gőzmozdonyt, a robbanómotort, az atombombát. (nem néztem utána melyiket ki találta fel) A második világháború körül mondjuk elég sok übermench nyert az olimpián. Jaaaa hogy később azok a nők beszőrösödtek és férfivé operáltatták magukat inkább? :D A te IQ-dhoz képest egyébként lehet hogy többszöröse az IQja egy átlag svédnek, az enyémhez képest nem :P Ne legyél már ennyire elfogult, vaze! :P

Vándor 2010.06.06. 13:54:55

Sok baromságot hordtok amúgy össze az iq kérdésről, javaslom, olvassatok utána, hogy hogy is működik ez az egész. Nem kell túlmisztifikálni, nagyon egyszerű. Eleve az iq csak egy kis szelete az ember képességeinek, de csak ezt tudjuk mérni valamilyen szinten. Ez pedig nem más, mint problémamegoldó késség, semmi köze pl. a műveltséghez. Valamint az iq az ember élete során állandó, nem fejleszthető. Ez úgy jön ki, hogy a gyerekek iq-ját gyerekekéhez hasonlítják, felnőttekét felnőttekéhez, különböző korcsoportok vannak. Kutatások azt támasztják alá, hogy az iq öröklődik, tehát erősen bennevan a genetika. Még olyan rásszistá eredmények is kijöttek, hogy a feketék átlag iq-ja jóval alacsonyabb, mint a fehéreké, a fehéreké pedig asszem alacsonyabb, mint az ázsiaiaké. De mint mondtam, ez csak a problémamegoldó képességet hivatott mérni.

Vlk 2010.06.06. 13:58:51

"Áhá. Tehát ha én néha zenélek, akkor tuti volt a felmenőim között zenész. Vagy várj... hol kezdődik a zenélés? Tehát mondjuk napi fél óra pötyögés a gitáron, az zenélés? Nagyon érdekel, mert szeretném tudni, volt-e zenész rokonom." Ne is kezdj el zenélni: már most megmondom hogy volt zenész rokonod :) Mindenkinek volt zenész felmenője. De a művészi hajlam egy öröklődő dolog, ezt már nagyon sok embertől hallottam, és nagyon sok példát láttam erre. Persze kicsit az ilyen dolgokat nehéz lekövetni, mert nem lehet olyan kísérleteket elvégezni hogy bezárok egy svéd csecsemőt egy fehér szobába egy zongorával, mellette egy cigány csecsemőt hegedűvel, és 20 év múlva kiengedem őket és meghallgatom ki zenél jobban. De ez akkor is így van. Ha nem elég jó a genetikád a zenéléshez, akkor elkezdhetsz gitározni de nem fogod örömöd lelni benne, és nem fogsz pozitív visszajelzéseket kapni. Mert botfülű vagy, vagy nincs kreativitásod, vagy egyszerűen bénák az ujjaid. Ez így van, és kész, nemigaz hogy nincsenek ilyen tapasztaltaid, mind2en a földön élünk. cath: igen, egyet értek abban hogy a környezet segítheti, és blokkolhatja is egy jó genetikájú ember fejlődését az életben. Hatással van rá. De egy IQ200as ember - ahonnan kiindult a vita, sokkal szerencséebb mint egy IQ100as, és szinte lehetetlen hogy a környezete annyira lefojtsa hogy ne nyilvánuljon meg ez a dolog nála. (Kb rabszolgának vagy keménydrogosnak kellene lennie). Ismerek egy alkoholista srácot, nagyon durván sokat ivott (és iszik tán még mindig), de egyszerűen képtelen volt kiölni az agysejtjeit, és matek-meg programozózseni.

Vlk 2010.06.06. 14:00:15

Vándor: köszönöm :)

lololok 2010.06.06. 16:49:14

Vlk, "ha az Isten témához nem értessz, akkor ne szólj bele :D" Öreg, ébredj már fel. Te se értesz hozzá. Akik a szent könyveidet írták, azok se érthettek hozzá. Szerintem. "Hát egy csecsemő IQja valószínűleg 100, nemigaz? " Nem, miért lenne? Vedd már észre, hogy elvonatkoztatsz és az IQ-t mintegy természeti állapothatározóként fogod fel, mikor csak egy empirikus mérőszám. Ha nincs kísérlet, nincs mérőszám. Meg lehet csinálni a kísérletet egy csecsemővel? Nem. Nincs IQ-ja. Amint képes kitölteni egy olyan tesztet, ami jó közelítéssel reprezentatívan írja le azt a tulajdonságát, amit az IQ-tesztek hivatottak mérni és megvan az eredmény, na onnantól van IQ-ja a gyereknek. Ha ragaszkodnál hozzá, hogy töltse ki a normál tesztet, azon zérus eredményt érne el (vagy a statisztikus minimumot). "A te IQ-dhoz képest egyébként lehet hogy többszöröse az IQja egy átlag svédnek, az enyémhez képest nem :P" No várjávárjá :). Az imént ecseteled a gondjaidat a rövid távú emlékezéssel, aztán ilyen nemes egyszerűséggel magadtól alávalóbbnak feltételezel. Nekem nincsenek gondjaim a számokkal. Ha ez jelent valamit, a maximálisnál jelentősen rosszabb eredményeim semmilyen teszten nem voltak eddig életemben (bármilyenen), de komolyan nem azért mondom... Mellesleg van néhány svéd ismerősöm, rájuk pont nem igaz az állításod :). Ez persze nem jelent semmit. Lehet, hogy ők átlag alattiak. "Igazából ezen érvelni nem lehet nagyon, ez tapasztalat, és én azt hittem mindenkinek ilyen tapasztalatai vannak." Ezt úgy hívják, hogy egoizmus. Néhányan máshogy gondolják, mint te; célszerű ezzel a gondolattal megbékélni. "Ha nem elég jó a genetikád a zenéléshez, akkor elkezdhetsz gitározni de nem fogod örömöd lelni benne, és nem fogsz pozitív visszajelzéseket kapni. Mert botfülű vagy, vagy nincs kreativitásod, vagy egyszerűen bénák az ujjaid." Egyik szülőm, sem nagyszülőm nem volt zenész, nem is értenek a zenéhez. Én már pár éve (~10) foglalkozom zenével, játszom is hangszerem, vannak (inkább voltak :)) is eredményeim. A távolabbi őseimről (ük-ük-ük) nem tudok semmit. Ebből is látszik, hogy az elméleted nem bizonyítható, nincs tiszta korreláció, tehát szar. Oké, van néhány jellegzetes példája, annak, amit mondasz, de pár példa sosem bizonyít egy teóriát. Max. annyit mondhatsz, hogy általában úgy tűnik (!!!), hogy X állítás igaz. Őszintén: eddig csak kötekedtem veled, de most már látom, hogy tényleg sötét vagy :). Csak viccelek.

b_alin 2010.06.06. 19:04:27

Vlk, mi ketten sokban hasonlítunk :) Jó látni hogy nem csak én vagyok gondban a számok megjegyzésével. Amúgy én is programozó vagyok, januárban végzek, feltéve hogy a motivációszintem magasabb lesz mint a kín amit okoz ez az egész. Én úgy gondolom hogy felesleges így leegyszerűsíteni a dolgot, eleve hülyeség iq-ról beszélni amikor az ember sorsa a legkevésbé sem ettől függ. Lehet hogy valaki nagyon tehetséges abban hogy átvegye más emberek teóriáit, de csak annyi lesz a haszna hogy ő lesz a legokosabb az agymosottak közt. Amikor valaki tévútra kerül, a saját érzelmei gátolják abban hogy visszatérhessen. Az érzelmi intelligenca, az intuíció, a nyitottság, meg minden aminek amúgy nem látjuk közvetlenül a hasznát, sokkal inkább fontos, legalábbis én így látom. Az életet nem lehet megnyert vitákban, megszerzett pénzösszegben, megbecsülésben, pontszámokban mérni, ez csak egy illúzió ami alkalmassá tesz arra hogy kihasználjanak.

lololok 2010.06.06. 19:28:29

Ez már tényleg off-topic, de hol fogtok végezni? :)

steinerista 2010.06.06. 19:33:22

Vlk, basszusgitárod van?? Azonnal hallani akarok minden részletet!!!! (krónikus basszusgitár-függőségben szenvedek, egyik kedvenc egózsákmányom és fétisem és mittomén) Fúj de off.... tudom, elnézést.

Vándor 2010.06.06. 20:13:27

Érdekes, úgy látom, gyanúsan felül vannak itt reprezentálva az informatikusok és a zenészek (vagy zenész hajlamúak). Én is az vagyok (mindkettő:)). Ez vajon miért van?

steinerista 2010.06.06. 20:27:18

Művészhajlam, KREATIVITÁS :), alkotási kényszer. Ezek az Ember legnagyobb erősségei az én véleményem szerint. Már akinek :) Igazából a zenész kifejezés kicsit erős rám, a szorgalmam ezen téren mindig hagyott némi kívánnivalót maga után. De tehetséges festő vagyok, amikor van hozzá kedvem (ráadásul a családom tele van képzőművészekkel :D). Vándor, te milyen hangszeren játszol? Ha jól emlékszem, linkeltél már saját szerzeményt? Mert ha jól emlékszem, akkor az nagyon tetszett! :)

Vándor 2010.06.06. 20:38:27

Elsősorban gitáros vagyok, de régebben doboltam is egy ideig. Egyszer lehet, hogy linkeltem valamit, valszeg ezt: http://veggg.uw.hu/autumn.mp3 Örülök, ha tetszett:)

M.A. 2010.06.06. 20:40:57

Azért, mert a blogot egy zenész-programozó írja. :) Mellesleg összefüggnek, mindkettő matematika, a demoscene világában is elég sok zenész-coder volt. A blogot valószínűleg akaratlanul is eléggé a logika nyelvén írom, és az ilyen gondolkodású embereket vonzza be elsősorban.

Vándor 2010.06.06. 20:48:19

Azért itt megjegyezném, hogy bár a zene tényleg elég jól leírható matematikával (sokan szerintem meglepődnének, hogy milyen összefüggések és törvényszerűségek vannak az amúgy "emocionális" zenében), azért messze nem minden zenész zenél tudatosan, matematikára építkezve. És sokszor bizony pont őket tartják a legnagyobbra. Én is ismerek olyan zenészt, akinél én jobban értem az összefüggéseket, jobban tisztában vagyok a zeneelmélettel, de a srác mégis jobb zenész nálam, mert "tehetségesebb", és valahogy zsigerből jobb zenei ötletei vannak, mint nekem. De talán az egyik legjobb példa erre Hendrix, meg egy csomó blues zenész. Na mindegy, ez már tényleg off. Csak azt akartam mondani, hogy a zenész lét sokszor nem jár együtt az ilyesfajta logikus gondolkodással.

lololok 2010.06.06. 21:14:38

Ezt milyen gitárral/technikával vetted fel? A dobokat te játszottad fel?

Vándor 2010.06.06. 21:22:02

A gitárt én játszottam fel erősítőszimulátor progikkal, minden más pedig általam megírt midi sávokkal vezérelt, ún. VST hangszerek (virtuális hangszerek). Ezek a dolgok nagyon jó barátai a pc-vel zenélő embereknek, nagyon jó minőségű cuccokat lehet összeállítani megfelelő hozzáértéssel és keveréssel. Egyébként Cubase SX3 alatt raktam össze. Ha érdekel valami részletesebben, ide írhatsz mailt és válaszolok (ne offoljunk tovább): wayfarer87@gmail.com

zui 2010.06.06. 21:38:34

Vándor, tényleg klassz zene! ( Csak mellékesen, én 8 évig ének-zeneibe jártam, és hegedültem, de ez már régen volt. Ma már csak a zene szeretete maradt meg. Többet ér minden szónál! )

Diodara 2010.06.06. 21:51:34

Én gitároztam, doboltam és furulyáztam (mert kötelező volt, oké? :D ) De már régen eldöntöttem, hogy majd öregkoromban (ha megérem) akkor komponálni szeretnék, mert nagyon jó zenék vannak a fejemben. Megkomponálom a korszakváltást. :D Kár, hogy hamarabb fogok meghalni. Majd legközelebb talán. :)

cath 2010.06.06. 22:18:26

iq témában javaslom nem a neten "utánanézni", hanem pl . egy komolyabb fejlődéslélektan könyvben. csecsemők iqját nem mérik mert azon a szinten értelmetlen.Viszont mérik, hogy az átlag fejlődéshez képest hol tart, miket csinál meg, miket nem, milyen az érzelmi reakciója, stb. A rasszista iq-s megközelítést is meg lehet találni szakkönyvekben, még az 1960-as években is, úgyhogy frissebbet ajánlok :). női cici-fenék téma- aki fél napot edzőtermeben tölt, az nálam már "trükközés". A genetikai (vagy cici vagy fenék) akkor érvényesül ha amúgy nem csinál semmit, semmi extrémet, se zabában se mozgásban, hanem csak simán él :). Alien, az északi tojásfejűek nem tudom neked miért tökéletesek... És én viszont nem zenélek. Csak hallgatok. :). De azt jól.

steinerista 2010.06.06. 22:33:20

Vándor, ez volt az, nagyon király :) Én is hülyültem sokat egy line6 cuccal és macbookkal, de az szóra sem érdemes. Inkább a pajtikkal szerettünk összejönni és erőteljes vagy elszállós dolgokat játszani, de azok az idők már elmúltak. Egy régi barátommal sokat szórakozunk zeneprogramokkal (ő nagyon ért ezekhez és a zenéhez), de az nekem olyan más. Örülök, hogy ilyen sok itt az egész, akár meg is csinálhatjuk a Le az Irányítókkal Big Band-et, ha Diodara megkomponálja a koncepciót :) Bár a matekhoz sík hülye vagyok és két hónapja nincs bőgőm csak egy ősi stratocaster szétszedve (imádok hangszereket bütykölni), de nyáron tervezek egy vételt.

Vándor 2010.06.06. 22:35:05

Láttam én már olyan nőket, akiknél mindkét dolog nagyon rendben volt (trükközés nélkül:)) Nyilván kevesebb, mint akiknél nem, de azért szerintem nem állja meg a helyét ez a "csak az egyik lehet jó" dolog:)

zui 2010.06.06. 22:48:24

Tessék, itt egy kis basszus!!! Tekintettel Vándorra! http://www.youtube.com/watch?v=uKZd4U397M4

Vándor 2010.06.06. 22:53:50

Vlk írta a basszusgitár-fétist, nem én:) Másrészt ebbe nem tudom, mitől extra a basszus. Egyébként szeretem őket. Na de talán most már tényleg hagyjuk az off-témákat:)

Vándor 2010.06.06. 22:54:43

Vagyis bocsánat, steinerista írta.

cath 2010.06.06. 23:21:57

Vándor, van egy(több) teszt (nem iq :), ahol meg kell mondandod a beúszó képeken látható cicikről, hogy igaziak-e vagy szilikon. A férfiak alig 10 %-a képes megkülönböztetni látványra, míg a nők 85-90%ban látják, hogy melyik igazi. És van olyan teszt is ahol dekoltázs-vagy kivillanó fenékfelső között kell választani. az arány hasonló. Sajnos a vizuális ingerekre harapó férfinem nem tudja megkülönböztetni vizuálisan a cicit a fenéktől, illetve az igazit a műtől. Ezért olyan jó üzlet a plasztikai sebészet :). Ha már megfogdossa, akkor biztos jobb az arány, de gondolom akik itt írtak :), nem fogdostak végig 1000 jóseggű -jómellű nőt, amire fel kijelentették, hogy nemúgyvanaz. Mert úgy van (sajnos), ahogy írtam, általában vagy-vagy. az ezerből egy akinek tényleg minden igazi és jó is... az meg rohadtsokat kér ;-).

Vándor 2010.06.06. 23:24:47

Ez biztosan így van, viszont aki(k)ről írtam, azokat a hölgyeket személyesen ismerem, és ha nem is fogdostam végig mindet, tudom, hogy nincs bennük semmi mű:). De ettől még persze igaz, hogy nyilván jóval kevesebb az olyan nő, akinél minden teljesen rendben van. De azért annyira ritkának nem mondanám...

lololok 2010.06.06. 23:40:37

cath, Én meg a "csak úgy" élést (értsd: 0 mozgás, TV-nézés, döglés az internet előtt, tisztelet a kivételnek) nem tartom reprezentatívnak. Oké, a dolgozó, gyerekes nők más tészta, de nekik már úgyis mindegy, hogy milyen seggük van. Ha valaki kellemes külsőt akar, tegyen érte. A mell-fenék témáról: nem tom, ki hogy van vele, nekem igazából nem is számít annyira, hogy melyik melyik. Mindkettőt szeretem. Ugyanakkor, ahogy említettem is, ez az arány nem mindenhol jellemző. Pl. egyetemek jogászkarain, vagy francia nagyvárosokban más. Ilyen helyeken mondjuk minden 100 db 20-30 év közötti nőből tökéletes mellileg-seggileg - mondjuk - 70 db. Mindezeken felül, szerintem legalább ilyen fontos, hogy mi van a mell és fenék között, illetve körülöttük, továbbá a lélek! (ahol lélek = főzés + mosogatás)

cath 2010.06.06. 23:58:51

lol, a "csak úgy élés" alatt én nem azt értem. hanem hogy nem szenved azért a pár centiért. Hanem pl. dolgozik-tanul egész nap, hétvégén meg csinál valamit amiben örömét leli - és ebben általában van mozgás is annak, aki nem totál zombi még...De nem az alakjára edz tudatosan és ész nélkül...(kedvencem hogy a meki mellett van egy ilyen lépegetős-futós konditerem vagy mi, és pont oda szoktunk leülni szembe csibeburgert enni, miután vagy mielőtt 3 és fél órát sétálunk, játszunk, hintázunk, focizunk...) És dolgozó (meg tanuló) gyerekes (ráadásul 30on felüli )nő vagyok és nagyon nem mindegy ám hogy milyen a seggem :))) Látom, viszont szereted a széplelkeket...:)

Alienexperiment 2010.06.07. 18:58:35

Vlk: Alien: de akkor svédeknek meg dánoknak kellene megnyerni a futóversenyeket, a kosárlabdaversenyeket, a fociversenyeket, a K1 versenyeket, nekik kellett volna megcsinálni a számítógépeket, a repülőket a gőzmozdonyt, a robbanómotort, az atombombát. (nem néztem utána melyiket ki találta fel) Az összes körtefejű alien találkozókon olyan alienekről számoltak be, akiknek nagyobb a fejük (testsúly/agyméret) mint egy akkora embernek, kivétel a teljesen embeszerű alienek, ott csak kicsit volt hangsúlyosabb a homlok (ÉS EGYENES!, ferde homlokú és kampósorrú alien ritka, mint a becsületes bankár) és főleg az északiakra hasonlítottak nagyon, volt olyan csapat akik dán orvosoknak mondták magukat, és teljesen bevált, de valahogy barnabőrű, ferde homlokú és üzletelő alienek nem bukkantak még fel, pedig mindenféle figurákat láttak már itt, a szőrös törpéktől a Yetiszerű óriásokig. Az északiak és a déliek között látható a különbség, északon a megvalósult és működő szociális piacgazd. (a bevándorlók mostanában b*sszák tönkre, mert csak a becsületes és szorgalmas emberekkel működik a rendszer) Délen mindig valamilyen kiskirály vagy egy központi nagyfőnök irányít, ha ez érti a dolgát akkor jól megy, ha nem akkor sz*rul, de a korrupció és a munkamorál soha nem lesz északi színvonalú. (lopni és hazudni fognak, akármilyen is a helyi főnök, ez egyszerűen a vérükben van, legfeljebb nem annyit) A DNS minősége nemcsak az, hogy ki mekkorát ugrik, hanem, hogy milyen országot képes felépíteni. Alienexperiment

Vlk 2010.06.07. 21:34:12

Alien: mindig tudtam hogy az északiak perverzek, akkor ők azok, akik zaklatják az embereket éjszaka, belopóznak hozzájuk, bedrogozzák őket elviszik valami laborba és csápszexelnek vele? :D lololok: nem neked írtam hogy: "A te IQ-dhoz képest egyébként lehet hogy többszöröse az IQja egy átlag svédnek, az enyémhez képest nem", hanem Aliennek, mert azt mondta hogy: "Muhahaha, akkor a kocsog tojásfejűek (északi típus) miért tökéletesek fizikailag, és miért többszöröse az ő IQ-juk a miénkhez képest?" :) "Akik a szent könyveidet írták, azok se érthettek hozzá. Szerintem." Szerintünk meg igen, és ezek alapján a könyvek alapján+logika+saját tapasztalatok osztjuk meg egymással a vallásos világképünket. Azt csináljuk, mint azok az általános iskolás tanulók, akik elhiszik hogy már jártak emberek a holdon, és elhiszik a leírt tapasztalatokat, elhiszik a méréseket hogy a höld tömege nemtom 1/6oda a földének, meg hogy ott nincs légellenállás, és teóriákat gyártanak hogy milyen holdjáró autót kéne építeni és az hogyan viselkedne a hold felszínén, hogyan lehetne megnövelni a sebességét, meg át lehetne ugratni vele egy kanyont, vagy ilyesmi. Nem mehetsz oda hozzájuk hogy srácok a holdraszállás hamisítvány, a tudósok hazudnak és a hold sajtból van, az apálydagályt pedig a lochnessi szörny okozza, vagy legalábbis nem tudom, de ti se tudhatjátok! Azt se tudjátok miről beszéltek. Szerintem. Egyébként, Harley Benton HBB-5000resem van, 5 húros aktív basszgitár, kényelmes, szép erőshangú (északi-német :D) Meg, van hozzá egy prolude fejem, az magyar gyártmány és zseniális! Egyik legjobb basszgitár erősítő, és nem vagyok elfogult a magyarokkal szemben. És: http://www.myspace.com/rushworms ebben a zenekarban játszok, bár ami fent van azok régi számok, de majd most felkerülnek az újak, az új demonkról, na aaazok nagyon jók lesznek :) Ha van myspaceetek jelöljetek be minket, mert mindig lebasznak hogy nem reklámozok :D ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Innentől jön az IQ-s dolog. mire leírtam, rájöttem hogy ezt a témát akár le is zárhatnánk, de ha már leírtam akkor íme, a gondolataim: Egy csecsemőnek szóló IQtesztet tényleg szinte lehetetlen lenne megcsinálni ezt már leírtam, de az IQ dologhoz én máshogy állok hozzá (itt meg biztos a sok szerepjáték az oka), az IQ az egy létező dolog, ami egy tengerimalacnak is van, és azt mutatja, hogy ha egy átlagos tesztalany-korabeli tengerimalacnak 100as az intelligenciája, egy értelmi fogyatékos tengerimalacnak 20, egy zseni tengerimalacnak 200, akkor az adott tengerimalacnak hanyas. Az IQ teszt pedig megpróbálja megsaccolni hogy hanyas ez az érték. Vagy ha nem, akkor ezt kéne jelentse :P Ha egy IQteszten minden egykorú tesztalany 0 pontot érne el, akkor nem lehetne kiszámolni hogy az átlagos alany, tehát a 100as IQ-jú hány pontot ér el, hiszen mindenki 0 pontot érne el. Illetve hát, ki lehetne számolni, az átlagos, tehát 100as iqjú az 0 pontot érne el. Tehát egy csecsemőnek 100as IQ jönne ki. Azonban egy ilyen csecsemő-IQ-tesztért pénzt kérni rablás volna :) Valami művészi hajlam azér csak volt a családban! (Mondom, nekem se volt zenész, csak festő, meg ilyen művészlélek). De ha még igaz is, akkor is csak azt jelentené ez, hogy olyan szerencsésen álltak össze a génjeid. Egyébként az átlagos tehetség is jobb a totál hozzánemértésnél. (onnan indult ki a dolog, hogy szerencsés az, akinek jó iq-génjei vannak, és emiatt okosabb lesz). Például ha befénymásolnád ide a szüleid-nagyszüleid általános-iskolai bizonyítványait, hogy ének-zenéből 1-es, ill felmentést kapott énekzenéből mert botfülű, akkor megeszem a kalapom. (Persze azért valamit játszanod is kéne nekem :))) Márpedig, a cigányok, akiknek nagyrészénél nagyon megsérült a génkészlet (arról nembeszélve hogy gyakran már születés előtt károsodnak alkohol meg éhezés meg cigi miatt - ami szintén független tényező a gyerek lelkétől-, hiába nem lenne annyira rossz a génkészletük), szóval a cigányoknál nem ritka hogy "felmentést" kapnak pl matekból mert diszleksziás meg számolásleksziás meg amúgy is, fogalma sincsen. Szóval, ne sértődj meg, de átlagos génekkel is lehetsz átlagosan jó zenész, lelheted benne örömöd, hisz a zene jó. Meg ahogy már te is rávilágítottál: a zenei hajlamot/tehetséget nehéz számon tartani az embereknél, lehet hogy valakinek a ZQ-ja (zene-hányados) 120, de az énektanárja sikeresen megutáltatta vele a zenét (ahogy velem is majdnem), vagy egyszerűen nem érte ilyen hatás. mert a zene azért nem olyan mint a tudományok meg a vallás a mai világban, hogy minden utcasarkon egy tudósba vagy krisnásba botlik az ember :P. Lehet a szüleid lappangó tehetségek voltak 120as zqval, személyedben viszont úgy kereszteződtek a gének hogy neked 140es, azaz meghallottál valami szennyet a rádióban de már rögtön beugrott hogy ááá, ebből jobbat is ki lehetne hozni, veszek egy gitárt! Egyébként engedd meg hogy megint hitetlenkedjek: sose érezted még úgy hogy ú baze, de jó lenne ha én is ilyen tehetséges volnék mint ez a gyerek, nem is vágja a zenelméletet pl, meg nem is játszik olyan régóta, de milyen jó témákat hoz már, pedig azt se tudja mit fog le. Jójó, ez csak elmélet, tudom. nade: én nem egoista voltam mikor kijelentettem hogy az ég kék (a tehetség, intelligencia, művészi hajlam, satöbbi öröklődik), hanem úgy gondoltam hogy mivel tapasztalataim alapján szinte mindig kék volt, ezért más is majd így gondolja. Nem számítottam arra hogy valaki majd lehülyéz, mert naplementekor piros, este meg fekete, és különben is, az nem kék, csak kéknek látjuk a fénytörés miatt (ez mekkora baromság egyébként, nem? hát nem a fény miatt látunk mindent színesnek?:D).

Alienexperiment 2010.06.08. 10:46:38

Ha igaz a reinkarnáció, meg a genetika, tehát, hogy akármilyen fizikai testbe nem tud akármilyen "lélek" jönni, akkor csak van ebben a fajelméletben valami, ugyanis a korrupció meg a lopási-hazudozási hajlam tisztán köthető bizonyos genetikához, viszont azt senki nem mondta, hogy nem lehetnek tehetségesek, pl. a zenei tehetség az írni-olvasni megtanulni képtelen romákoknál is lehet, a korrekt és működő szoc.piacgazd. alapú államot felépíteni képes svédeknél is van sok svéd, aki semmiben nem különösebben tehetséges, de lopni és hazudni sincs "tehetsége". Vajon melyik típusú emberrel lehet felépíteni egy utópista-futurista hitech világot? (mi lenne, ha a páréves gyerekeknél lenne egy tisztasági felmérés, hogy hogyan állnak a lopáshoz és a hazugsághoz, és milyen az ő ideális jövőképük? Ez megmutatná, hogy kik is ők valójában.) Az viszont érdekes kérdés, hogy a hazudozó és rabló emberek hogyan tudnak elfogadni egy NWO típusú világot? (a görögök és az olaszok leromlottak az utóbbi 2ezer évben, az egyiptomiak méginkább, a közel-keletiek is, kína és japán még mutathat valamit, európa meg most ássa el a jövőjét a bevándorlókkal) Valószínű még tovább rontanák, az utópista-futurista hitec világkép nem az ő jövőképük, az biztos. Alienexperiment

M.A. 2010.06.08. 11:14:56

"Vajon melyik típusú emberrel lehet felépíteni egy utópista-futurista hitech világot?" - egyikkel se. A technikai civilizáció nem való az emberi fajnak.

Alienexperiment 2010.06.08. 12:58:57

Akkor mi? Vissza a fára? Ha sikerülne eljutni végre oda, hogy tudnánk tervezni 1000évekre, és szennyezésmentes, (szinte) ingyenes energia lenne, mindenhol, mindenkinek, szerintem még az ember is összekapná magát, és megpróbálna jobb lenni, mint ma. (akinek meg nem menne, azt kiraknám egy rezervátumba, pl. ausztrália lehetne ilyen hely, és onnan nem jöhetne ki, de mi sem mehetnénk be, éljen mindenki a maga elképzelte világban, haha, egyelőre örülnék ha 1db ország lenne, ahol a pozitív jövőkép felé mennek, azonnal lépnék oda) Alienexperiment

lololok 2010.06.08. 13:45:08

"csak kéknek látjuk a fénytörés miatt (ez mekkora baromság egyébként, nem?" Bizony az. Itt megint jól mellélőttél. "én nem egoista voltam mikor kijelentettem hogy az ég kék" Ezt meg ferdítésnek hívják :). Merthogy nem ezt jelentetted ki, hanem hogy az intelligencia öröklődik. "akik elhiszik hogy már jártak emberek a holdon" A valóság az, hogy az ovisok/kisiskolások (sőt, az átlagpolgárok, kivéve 2012blogot) le se szarják, hogy volt-e ember a holdon. A technikai műveltség pedig nem itt kezdődik, hanem ott, hogy ki tudod számolni, hogy mennyire kell előfeszíteni a boltíves szerkezetet nyomatékkulcs és rugós megtámasztás segítségével, hogy ne omoljon össze. Meg ott, hogy ki tudod számolni, hogy mennyivel forogjon a izé, hogy jó legyen. Vagy milyen ellenállást tegyél be, hogy működjön. Ez meg igazából addig hit kérdése, amíg meg nem égeti a kezed vagy fel nem robban melletted. Utána már tök komolynak tűnik, az elméletekkel együtt, amik - tök érdekes - jó eredményt hoznak (persze nem mind). Szóval azért hit és tudomány csak annyiban ugyanolyan, hogy azért teljesen más. Van a tudománynak is hit része, oké, de általában az sem öncélúan születik. A téma részemről lezárva.

b_alin 2010.06.08. 14:19:16

A hit pont az ami a tudomány nem. Amikor hitnek nevezzük a vaskalapos, szavakon lovaglós, elemezgetős, kíváncsiskodós, tudni akarós fanatizmust, az inkább tudomány mint hit. A hit épp az hogy elfogadod hogy nem tudhatod. A vallás célja ez lenne, de sok esetben pont az ellenekőjét éri el vele az ember. Én ilyen kontextusban nem használnám a "hit" szót, és gondolom te is csak jobb híjján használod, és végülis nincs itt semmi ellentét, csak gondoltam megelmítem mielőtt egy rosszul használt szó miatt újabb vita alakul ki :) Minél többet írok, annál több szót lehet félreérteni. Minél kevesebbet írok, annál több intuíció kell ahhoz hogy megértsenek, szóval inkább kussoljunk, hacsak nem az a cél hogy szórakoztassuk egymást az öncélú vitáinkkal :) Amúgy nekem bejön a dolog :p

M.A. 2010.06.08. 16:15:16

Holnap lesz rádió. A nyersanyagvágás már kész is van.

lololok 2010.06.08. 16:28:14

Vallásra gondoltam, igen. De nem neked válaszoltam, hanem Vlk-nak, a te cuccodat nem olvasom. :)

Vlk 2010.06.08. 17:57:50

Jó, én elfogadom hogy kicsit más a tudomány és a hit, de annyit azért leszögeznék, hogy hívtak tudománynak olyan dolgokat amire a mai tudósok nem büszkék (pl az oxfordi egyetemen kiröhögték a tudósok galilleit vagy giordano brunot vagy nemtudom, aki azt mondta hogy a föld kerek és a nap körül kering), ugyanúgy ahogy hívtak vallásnak olyan dolgokat amikre a vallásosok nem büszkék. De ettől még, ha a tudományt ennyire true értelemben értelmezed, akkor hagy értelmezzem én is true értelemben a vallást: nem vallás a hókuszpókusz, a középkori hatalomtól korrupt keresztény egyház, és nem vallás a betépünk leírunk valami baromságot pár örök igazsággal megfűszerezve. A vallás igazi célja az igazság megismerése, csakúgy mint a tudományé. És ahhoz hogy jó tudós legyél, emberként legalábbis, először szükséged van egy kis hitre. A vallás annyival nehezebb, hogy több hitre van szükséged, és ha kísérletezni akarsz akkor nem elég az hogy szívenszúrod magad és átnézel mi van a halál után, meg megkéred Istent, hogy mutassa meg a kislábujját, hogy megmérhesd mekkora/miből van, milyen nehéz. (Ez különben is értelmetlen volna) Imádom egyébként a tudományokat is és a vallásokat is, csak nem szeretem ha egymással szembehelyezik őket, meg ki kéne találni egy jobb szót a tudományokra, pl természettudományok (csak ez hosszú :P), mivel a valláshoz is kell tudás, logika, tapasztalat, intelligencia, és a tudományhoz is kell hit (bár tudománynál a hit pótolható kísérletezéssel, csak mondom: egy emberélet kevés hozzá. felvinni mindenkit a holdra, pl). egyébként: Alien for president! ( csak majd nehogy a rezervátumba küldj, amikor tiltott helyen pecázok :P )

lololok 2010.06.08. 19:35:51

"És ahhoz hogy jó tudós legyél, emberként legalábbis, először szükséged van egy kis hitre" "A vallás igazi célja az igazság megismerése, csakúgy mint a tudományé" Ebben az utolsóban már csak ez a két mondat hülyeség. Lécci, erre már ne reagálj.

b_alin 2010.06.08. 20:16:46

Lehet kicsit érzékelten vagyok, de én meg a nevet nem olvasom hogy kihez tartozik az adott hozzászólás :)

Vlk 2010.06.08. 20:48:01

"Lécci, erre már ne reagálj." Mermajd te megmondod nekem, nem?! :P Btw legalább akkor már megindokolhatnád, hogy miért. Vagy ha ki akarsz szállni a beszélgetésből akkor TE ne reagálj. De ez milyen már hogy "hülye vagy, és pls ne reagálj rám!" :D

Alienexperiment 2010.06.08. 21:22:43

Ez a tudomány VS hit tipikusan az alulfejlett fajok sajátja, mert az, hogy mi nem tudjuk, miért képes a HIT valamire, az nem azt jelenti, hogy nincs tudományos alapja, csak azt, hogy mi AZT NEM ISMERJÜK! A tojásfejű alienek pl. adtak az egyik kontaktszemélynek egy pár szóból álló , látszólag értelmetlen szöveget, hogy azt ismételje el minden nap, és akkor meggyógyul, de ne árulja el, hogy mi az a pár szó, mert akkor nem hat. Meggyógyult, de nem meri elmondani a konkrét szöveget, nehogy elveszítse a visszaszerzett egészségét. Az okkultizmus tipikusan ilyen "tudomány" , tele van varázsigékkel, bizonyos helyeken, bizonyos időpontokban elvégzendő tevékenységekkel, amiknek számunkra tisztázatlan a tudományos háttere. A vallásnak is megvan a tudományos háttere, csak nálunk az is el van torzítva, és homályos, ezért nem is működik úgy ahogyan kellene. Mintha az állatok az állatkertben felfedeznék a kaja-automatát, és dobálnának bele mindent, gombot, kupakot, néhe pénzérmét, stb... Alienexperiment

lololok 2010.06.09. 11:36:29

Szerintem meg a tojásfejű alienezés az alsóbbrendű fajok sajátja. Az őszinte véleményem az a dologról egyébként, hogy a tudományos és a vallásos világkép is része egy nagyobb dolognak, ami annyira nagy, hogy nem tudjuk átlátni. És ennek vannak mögöttes, átfogó alapelvei, de csak elő-előbukkanó partikuláris oldalait vagyunk képesek felfogni. Lehet, hogy a teljesebb megértéshez vezető kulcs nem is a tudományban és nem is a hitben van, hanem valahol egész másban. Ez az én romantikus verzióm. Amit néha kijelentek a tudománnyal és a vallással kapcsolatban (pl. előző pár komment), az ezt a gondolatot nem veszi figyelembe.

Vlk 2010.06.09. 12:03:47

Alien: biztos vagyok benne hogy ilyen trükköket az alienekkel is el lehetne játszani, pl bezárnám egy cellába, megvárnám hogy éhes legyen, azt mondanám neki hogy ha fejen pörög és énekel eleget, akkor adok neki enni, aztán így random szórok neki kaját, aztán odahívom az ember haverjaimat és kiröhögjük hogy nézd, milyen primitív, elhiszi hogy ha breaktáncolni próbál akkor kap enni :D Nagy technológiai fejlettséggel és tudással meg intelligenciával vagy nyers erővel, azaz hatalommal a másik felett, könnyű a felsőbbrendűt játszani. De ez nem azt jelenti hogy tényleg felsőbbrendű lennék a ketrecbe zárt aliennél, csak azért mert én tudom, hogy igazából ha breaktáncol - ha nem, adok neki néha enni.

b_alin 2010.06.09. 17:31:22

Ez a mondókás gyógyítás szerintem azért működik mert az illető az egészségét egy tevékenységtől tette függővé, és mivel ebben nem vallott kudarcot, úgy tudta hogy meggyógyul, és ez a hit meg is gyógyította. Ugyanígy működik az átok is, ha elhiszed hogy pár szó megölhet, akkor meg is fogsz halni, csak nem a szavak miatt, hanem a hited öl meg. Ez esetben a hit szó nem azt akarja jelenteni hogy "lesz ami lesz", ez egyfajta programozás, mint amikor beadják a gyereknek hogy a köpködés menő, és egy igazi kis szubkultúra alakul ki ebből a suliban. Ez a fajta hit egy hazugság, de végül mégis beteljesíti önmagát. Ha az életed kudarcok sorozata, és emiatt depressziós vagy, kitalálhatsz magadnak egy fiktív múltat, és akkor a boldogságod csak az veszélyezteti hogy ha valami lerombolja az illúziót. Az igazi megoldás rájönni hogy nincs jelentősége, de alényeg itt az hogy a végeremény szempontjából mindegy hogy mi a valós, és mi az illúzió. Működik, és nem is kell találgatni hogy mitől, csak azt kell biztosítani hogy ne omoljon le az illúzió, kezelhető legyen mint ezesetben egy titok.

Nihilus 2010.06.09. 18:40:11

Vlk írta: "A vallás igazi célja az igazság megismerése, csakúgy mint a tudományé." Ezt inkább feltételes módban kellett volna írnod. A vallás jelenlegi formájában semmi másra nem szolgál, mint irányításra. Nem létező entitásokról, vagy valódiak kiforgatott alakjairól írnak és papolnak neked, a végső üzenetük a legtöbb vallás esetében pedig nagyjából az, hogy várd kívülről a segítséget, csak ülj a seggeden és majd minden jó lesz, meglátod. Ez is csak a rabszolgagyártás egy módja, mint például az oktatási rendszer.

Nihilus 2010.06.09. 18:42:30

b_alin írta: " és ez a hit meg is gyógyította." De mi az az erő, ami a hit hatására beindul? A saját akaraterőnk? Vagy egy külső erő lenne? Esetleg a kettőnek valamilyen kombinációja?

b_alin 2010.06.09. 20:43:48

Nem hiszek abban hogy a vallás irányításra való, inkább azt hiszem háttérbe szorult a szimbólumrendszer megértése, és felváltotta a tekintélyelvűség, ahol semmit nem lehet megkérdőjelezni, főleg azt nem hogy a magasabb pozícióban lévő pap nem érti a lényeget a szöveg mögött. Egyszerűen kikopott a lényeg, és nem a vallás szellemét adták tovább, csak a ritust. Szerintem mivel a test maga a lélek fizikai vetülete, a belső folyamat elég ahhoz hogy megbetegedj fizikailag. Van egy régebbi elhallgatott orvosi irányzat, ami mindent lelki eredetre vezet vissza, és gyakorlatban működik pl a rák gyógyítása esetén. Új medicina (GNM) a neve. Amúgy hallottam erről, a MAGtárban vannak ilyen gyógyításról szóló előadások, nem jut eszembe a fószer neve, meg az előadásé sem, de lényegében ugyanaz a szemléletmód mint a GNM esetén.

elbunda 2010.06.09. 21:20:47

Erről Szepes Mária is írt egy könyvet,a Mindennapi élet mágiája címmel . Bár ott magánéleti problémák, rossz kedv és hasonlók voltak terítéken,de gyógyításról is volt egy fejezet.Érdemes elolvasni.

Alienexperiment 2010.06.09. 21:27:40

Nehéz felfogni amít próbálok mondani, de egyszerűen VASLOGIKÁVAL kikövetkeztetve, nem létezik olyan hogy hit vagy tudomány, egyféle rendszer van, csak itt (elqúrt helyek) ez kétfelé van bontva, máshol nem nevezik sem hitnek, sem tudománynak, hanem valami másnak, pl. rendszerező erőnek, csak mi itt nem ismerjük csak egy kis részét, azt is ROSSZUL. Persze a helyi degenerált vezetés tesz is róla, hogy ez lehetőleg ne nagyon változzon pozitív irányba, a saját érdekében, de hogy sokan még drukkolnak is nekik, ez valami hihetetlen. Mintha önként akarna fizetni mindenki a maffiának, és aki nem akar, azt a többiek beköpik. (ez szerintem génhiba) Alienexperiment

lololok 2010.06.10. 11:07:40

Az IQ-tesztről: http://parkocka.hu/csod/i-q-teszt/

Vlk 2010.06.10. 15:37:21

Alien: egyet értek veled, bár látszólag különbözően fogalmazunk, logikailag ugyanazt mondjuk: te úgy fogalmazol hogy se hit se tudomány nem létezik hanem rendszerező erő. Hiszen a vallások és tudomány is korruptak. Én azt mondom hogy a vallások és a tudományok ugyan azok, csak amit ma annak hívunk az igazából nem mindig vallás és nem mindig tudomány. Nihilus: mielőtt kijelentettem azt amit, ezt írtam lololoknak: "De ettől még, ha a tudományt ennyire true értelemben értelmezed, akkor hagy értelmezzem én is true értelemben a vallást" Igen, feltételes módban is írhatnám, hiszen sokan vallásnak hívják azt aminek nem kéne annak lennie. Ugyanígy a tudománynál. Abban hogy a legtöbb vallás lényege az, hogy várd kívülről a segítséget és minden jó lesz, nem túl pontos megfogalmazás. A keresztény vallás azt tanítja: segíts magadon és Isten is megsegít, de ezt már biztos hallottad. A vaisnava vallásból nem tudok ilyen idézetet, de például a Bhagavad Gitában Krisna épp lebassza Arjunát hogy miért nem teszi a dolgát, miért nem harcol. Az más, hogy a vallásos emberek tudják a helyüket a világban, és azt, hogy nem legyőzniük kell a természetet hanem megtaláni benne a helyüket/jó gazdájának lenni, és mindig tisztában vannak vele hogy minden amit elértek azt Isten segítségével tették (az ateisták is, hiába állítanak mást), és az Isten által rájuk ruházott hatalmat - bármekkora is -, kötelességük jó célra használni (ha nem küzdenek/nem használják a hatalmukat jóra, az is bűn)

b_alin 2010.06.10. 17:50:17

A tudomány és a hit között nem lenne összeférhetetlenség, ha a hit valóban "nem tudás" volna, a tudomány pedig megmaradna a realitás talaján, és elfogadná a korlátait. Mindkettőben közös hogy az ember azt hiszi tudja, megtalálta, ekkor elveszik az alázat, és pár lépés múlva már istennek hiszi magát. Amúgy nem hiszem hogy az igazi tudomány és a vallás elválasztható, inkább arról van szó hogy ugyanaz a valami eltorzult két irányba, és kettészakadt. Se a hit, se a tudomány nem az aminek lenniük kellene valójában. Az hogy az istent összetévesztik a télapóval, még nem jelenti a vallás kudarcát, csak azt hogy vannak hülye emberek, akik isten mindenhatóságából azt következtetik ki hogy akkor istennek úgy kell viselkednie hogy az adott személynek jó legyen. Ebben még csak logika sincs, ez sima ostobaság.

Chagall 2010.09.13. 22:48:45

A PULI A LEGOKOSABB!!!!
süti beállítások módosítása