HTML

A Játék Neve: Föld

Ez a blog arról szól, hogy hogy működik a világ valójában. Túl a látszatokon, a manipuláción, a mindent átszövő hazugságon és felelősséghárításon. A jelenkor eseményeinek mozgatórugóival is foglalkozik, ahogy a régmúltba is tapogatózik visszafelé, egészen az emberi lét kezdeteiig. Mindez egy sokéves kutatómunka eredményeire támaszkodik. A blog korábban "2012 blog" címen működött a blogol.hu szerverén. Kapcsolat: blog2012 kukac freemail ponnt hú!

Friss hozzászólások

  • Lazur: @Nikiló: www.youtube.com/watch?v=TQcqOW39ksk Apropó, és az már smafu, hogy a kínaiak azért akarnak... (2023.09.15. 00:32) Emberek, Irányítók és a Háttérhatalom
  • Gergő92: Nem csak én szoktam néha felnézni ide. :) (2023.01.18. 00:00) Mire készülnek a Marson?
  • Lazur: Ez egész friss: futureofhumanity.report/en www.youtube.com/watch?v=MYJFc3vA6N4 Csak a rotary klu... (2023.01.10. 18:29) 2019
  • Lazur: Szűk tíz évbe telt, de lassan a híradóba is bekerül ahogyan Kínában készülnek a cellák. www.youtu... (2022.12.05. 01:07) AUTOKRÁCIA (szerk)
  • Gergő Bohrát: A mostani események fényében bár 10 év késéssel, vagy inkább több, de csak efelé haladnak a dolgok... (2022.04.23. 22:12) A Jobbik és az Irányítók
  • Lazur: 2012 helyett 2021, de itt a mátrix 4. része: www.youtube.com/watch?v=JQVHrXek73E (2021.12.17. 20:30) Előadás videó - A Mátrix-trilógia (szerk)
  • Kápráz: ...Történt egyszer, hogy Noé szőlőt telepített, de a bortól megrészegedvén meztelenül feküdt sátrá... (2021.12.11. 21:02) Előadás videó (szerk)
  • maztro: @Gergő Bohrát: Szeretnek minket behúzni a csőbe, a cikk lényegében minden pontján prezentálja azt,... (2021.08.26. 05:03) Menetrend (szerk)
  • dangbird: Új nagy ívű, félelmetes novella a személyes blogomon: marioatreides.blog.hu/2020/01/06/nem_tehete... (2020.01.06. 10:36) Olyan, mintha
  • dangbird: ferfiakklubja.hu/fk_magazin/az_fk_noi_tamogatoi_korebol/amikor_nem_fogadjuk_el_a_ferfi_es_no_kozot... (2019.11.13. 10:09) A házasságról

Utolsó kommentek

Mi történik a Földdel? - 4. A talaj

2014.07.26. 11:38 dangbird

A termőtalaj, a humusz az élet forrása. Ebbe a forrásba tér vissza elpusztulásakor minden élőlény, hogy újra élővé váljon. Ebből következően maga a humusz is élettel van tele. Baktérium- és gombafajok seregei végeznek lebontó és újraépítő munkát. Ezért nyilván nagyon fontos, hogy a talajszerkezet, a nedvességtartalom – és a nedvességmegtartó képesség –, a pH, a kálium, foszfor és nitrogén aránya és minden egyéb paraméter bizonyos tűréshatáron belül maradjon. A talajt kapavágásnál mélyebben pedig egyáltalán nem szabadna bolygatni.

Az állati trágyával táplált, állati erővel megművelt földnél nem is volt semmi probléma. Aztán jött a traktor, mellyel a hatékonyság jegyében sokkal nagyobb területeket lehetett könnyedén felszántani. Persze minél nagyobb és erősebb egy traktor, a hatásfok annál jobb. S kellett vagy száz év, míg a talajt kutató tudósok elkezdték észrevenni: a tömörebb, agyagosabb talajtípusoknál az aerob-anaerob folyamatok aránya felborult az anaerob javára. A talaj ugyanis nem jut elég levegőhöz, mert a természettől fogva jelenlévő mikroszkopikus légjáratokat a traktor súlya összenyomja. Az ökörrel nem volt ilyen probléma... A lazább, homokosabb talajoknál nem jelentkezik ez a gond, ezeken bátran rodeózhatunk traktorral, csak arra kell figyelni, mit kötünk mögé, mert a homokos talajokat rendszerint a mélyszántással teszik tönkre.

Hogy honnan tudhatták volna, hogy a traktoroknak ilyen mellékhatása lesz? Nagyon egyszerű, a progresszionizmus bűvkörébe nem kellett volna beszédülni – ha valami nem romlott el, ne javítsd meg! Ha volt egy működő rendszer, ami ma is működhetne (lásd az utolsó részben), azt miért kellett nekiállni megreformálni...?

A másik dolog, ami elpusztítja a termőtalajt, a monokultúrázás. Ha nagy területeket vetünk be egyfajta növénnyel, minden évben ugyanazzal a fajtával, trágyázhatjuk akárhogyan, akár mű-, akár természetes trágyával, egy idő után terméketlenné válik. A világ összes sivataga így jött létre! A túl nagy egybeszántott terület eleve felborítja a talaj vízháztartását, és még ehhez jön hozzá a talaj egyoldalú merítése és szintén egyoldalú feltöltése. A modern mezőgazdaságban további problémát okoz, hogy megvan az eszköztára, hogy kicselezze a természetet, ami kártevőkkel koppint a monokultúrázó ember orrára. Monokultúrázás mellett nehéz belátni, mi a baj a műtrágyákkal és a növényvédő szerekkel, hiszen hasznosságuk, sőt nélkülözhetetlenségük oly nyilvánvaló!

Utolsónak hagytuk a legközismertebb talajpusztító jelenséget: a savas esőt, de ismertsége ellenére illik megemlíteni. Az égéstermékek ugyanis savanhidrideket tartalmaznak, vagyis olyan gázokat, amelyek vízben oldva savakat hoznak létre. A legfőbb ilyen gáz a szén-dioxid, azonban a szénsavmolekula köztudomásúlag gyenge és instabil, tehát különösebb veszélyt itt sem hordoz a szén-dioxid. Nem úgy a kén-dioxid, amely vízzel reagálva kénessavvá alakul:

FOLYTATÁS>>>

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekneve.blog.hu/api/trackback/id/tr686546205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janesz091 2014.07.28. 11:33:07

A vicc az egészben, hogy nekem ezt már tanították az egyetemen, tehát már széles körben ismert és elismert problémáról beszélünk, de ennek ellenére is úgy tesznek, mintha nem is ezen bolygó problémája lenne és nem is a mi bőrünkre menne ez az egész.

Csüller 2014.08.01. 13:23:47

Mérnöki okoskodás következik, nem a mezőgazdaságban dolgozom.
Az aerob-anaerob eltolódás lehet igaz, de hogy nem a traktor súlya okozza, az biztos. Az erős traktorokkal a nyomtávnál sokkal szélesebben szántanak, így az egy nyomvonallal megművelt terület sokkal nagyobb, mint a kerekek nyoma (még akkor is, ha a talaj természetesen nem csak közvetlenül a kerekek alatt nyomódik össze). Ráadásul a kerék által össze összenyomott talajt pont a traktor mögött húzott vontatmány lazítja föl.
Az összenyomott talaj elméletre másik ellenvetésem a 3-4 évente végzett talajlazítás, ami erősebb gépekkel 70-90cm mélyen szaggatja fel a talajt.
süti beállítások módosítása