HTML

A Játék Neve: Föld

Ez a blog arról szól, hogy hogy működik a világ valójában. Túl a látszatokon, a manipuláción, a mindent átszövő hazugságon és felelősséghárításon. A jelenkor eseményeinek mozgatórugóival is foglalkozik, ahogy a régmúltba is tapogatózik visszafelé, egészen az emberi lét kezdeteiig. Mindez egy sokéves kutatómunka eredményeire támaszkodik. A blog korábban "2012 blog" címen működött a blogol.hu szerverén. Kapcsolat: blog2012 kukac freemail ponnt hú!

Friss hozzászólások

  • Lazur: @Nikiló: www.youtube.com/watch?v=TQcqOW39ksk Apropó, és az már smafu, hogy a kínaiak azért akarnak... (2023.09.15. 00:32) Emberek, Irányítók és a Háttérhatalom
  • Gergő92: Nem csak én szoktam néha felnézni ide. :) (2023.01.18. 00:00) Mire készülnek a Marson?
  • Lazur: Ez egész friss: futureofhumanity.report/en www.youtube.com/watch?v=MYJFc3vA6N4 Csak a rotary klu... (2023.01.10. 18:29) 2019
  • Lazur: Szűk tíz évbe telt, de lassan a híradóba is bekerül ahogyan Kínában készülnek a cellák. www.youtu... (2022.12.05. 01:07) AUTOKRÁCIA (szerk)
  • Gergő Bohrát: A mostani események fényében bár 10 év késéssel, vagy inkább több, de csak efelé haladnak a dolgok... (2022.04.23. 22:12) A Jobbik és az Irányítók
  • Lazur: 2012 helyett 2021, de itt a mátrix 4. része: www.youtube.com/watch?v=JQVHrXek73E (2021.12.17. 20:30) Előadás videó - A Mátrix-trilógia (szerk)
  • Kápráz: ...Történt egyszer, hogy Noé szőlőt telepített, de a bortól megrészegedvén meztelenül feküdt sátrá... (2021.12.11. 21:02) Előadás videó (szerk)
  • maztro: @Gergő Bohrát: Szeretnek minket behúzni a csőbe, a cikk lényegében minden pontján prezentálja azt,... (2021.08.26. 05:03) Menetrend (szerk)
  • dangbird: Új nagy ívű, félelmetes novella a személyes blogomon: marioatreides.blog.hu/2020/01/06/nem_tehete... (2020.01.06. 10:36) Olyan, mintha
  • dangbird: ferfiakklubja.hu/fk_magazin/az_fk_noi_tamogatoi_korebol/amikor_nem_fogadjuk_el_a_ferfi_es_no_kozot... (2019.11.13. 10:09) A házasságról

Utolsó kommentek

Mi történik a Földdel? - 1. Globális felmelegedés

2014.07.22. 18:45 dangbird

Ha megkérdezünk bárkit, mi a környezetvédelem legégetőbb problémája, a válasz szinte biztosan és automatikusan a „Globális felmelegedés” lesz. Ha megkérdezzük, hogy tulajdonképpen mit is nevezünk globális felmelegedésnek, szabatos választ valószínűleg nem kapunk. De mint tudjuk, globális felmelegedés van, és mint tudjuk, ennek az üvegházhatás az oka, amit az emberi tevékenység közben kibocsátott szén-dioxid okoz.

Aki a 2012 Blogot végigolvasta és az előadásokat is végignézte, már biztosan tudja, hova tartunk: a köztudomású, mint tudjuk kezdetű mondatok legtöbbször nem igazak. Lássuk sorban:

Van-e globális felmelegedés?

Van.

Mi a globális felmelegedés?

Forduljunk az Irányítók-wikihez a válaszért, elvégre azért van:

„A globális felmelegedés annak a megfigyelésnek a neve, mi szerint a Föld átlagos felszíni hőmérséklete a XIX. század eleje-közepe óta kb. 0.8 Celsius fokkal nőtt.”

0.8 celsius fok. Vagyis a globális felmelegedés egy statisztikai jelenség, amit a hétköznapokban nem érzékelünk. Az, hogy tartósan 35-40 fok van, nem a globális felmelegedés eredménye, hiszen telente meg a hidegrekordok dőlnek meg. (-20 fok Budapesten? Harminc éve még senki nem hitte volna, hogy ez lehetséges.) Az, hogy mégis olyan, mintha a bőrünkön éreznénk, azért van, mert a naptevékenység jelentős mértékben megnőtt az elmúlt évtizedekben. A Napnak ugyanis nemcsak egy 11 éves ciklusa van, de egy kb. 400 éves is; az előző csúcspont a XVII. században viszont nem volt ennyire jelentős (valószínűleg a Napnak vannak még nagyobb léptékű, ember által nemigen megfigyelhető ciklusai is), tehát a XIII. században, 800 éve volt ilyen erős napsugárzás utoljára.

A napsugárzás erőssége és a Föld felszíni hőmérséklete közötti közvetlen összefüggés pedig tudományosan bizonyított tény. (Forrást ezúttal sem adunk meg, de reméljük, hogy 5 éves kor felett ez az összefüggés mindenki számára nyilvánvaló. Ha valaki mindenáron szép színes grafikonokat szeretne látni, keresgéljen bátran.)

Node pont az erősebb napsugárzás miatt kéne különösen odafigyelnünk rá, hogy minél kisebb legyen az üvegházhatás, nem?

Az üvegházhatás létező fizikai jelenség. A szén-dioxid pedig „üvegház-gáz”. Eddig igaz a történet.

Amit elfelejtünk, hogy a légkör 0.04%-a szén-dioxid. Ha tökéletes üvegház-gáz lenne, akkor is csak 0.04%-kal, vagyis 4 tízezred résszel tudná növelni a földfelszínt érő hősugárzást – de nyilván nem az. Vagyis a szén-dioxid által okozott üvegházhatás gyakorlatilag említésre sem méltó. Pontosan ezért a „carbon emmission”, a szén-dioxid kibocsátás a környezetvédelem varázsszava. Ez a gumicsont, ami eltereli a figyelmünket a valós problémákról, melyek az ezutáni bejegyzésekben következnek.

A szén-dioxid és a víz az élet két fő alapanyaga. Aki a szén-dioxidnak üzen hadat, pont annyira környezetvédő, mint aki sivatagot akarna csinálni a Földből, hiszen a vízpára is üvegházhatással bír(!), ráadásul tavaly is belefulladt valaki a Dunába...

Azt is érdemes megemlíteni, hogy az érintetlen természetben sokkal több szén-dioxid keletkezne, mint amennyit az emberi tevékenység termel. Az emberiség tehát valójában csökkentette a keletkező szén-dioxid teljes mennyiségét a Föld vízháztartásának összezavarásával (lásd a következő bejegyzést). A földbe beszivárgó víz egy része természetes földalatti gyűjtőkben, dolinákban gyűlik össze, innen leszivárog a mélyebb, magasabb hőmérsékletű rétegekbe, ahol a föld hője hatására endoterm reakcióba lép a kőszénnel, szén-dioxidot és metánt termelve – ez utóbbi a földgáz fő alkotója. Ha tehát soha nem szabályozták volna a Tiszát, akkor a „makói gáz” néven ismert alföldi gázmező nem csak a legnagyobb lenne a világon, de folyamatosan termelődne benne az utánpótlás!

FOLYTATÁS>>>

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekneve.blog.hu/api/trackback/id/tr646535477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paraphone 2014.07.25. 20:56:28

Régóta nagy érdeklődéssel és tisztelettel követem Bálint munkásságát, azonban jelen bejegyzésében oly mennyiségben fordulnak elő jó szándékú tévedések, félinformációk és hibás következtetések, hogy inkább nem is bosszantom magam az ezekre való tételes reagálással, inkább csak annyit írok, hogy a cipész maradjon a kaptafánál. :)

dangbird 2014.07.26. 11:39:38

Pedig jó lenne, ha legalább a legsúlyosabb háromra rámutatnál...

R. Tibor 2014.11.19. 14:43:40

Van itt egy videó, ahol a legfrissebb NASA felvételt mutatja az északi sarki jégtakaróról az EU parlamentben Nigel Farage:

A lényeg 2:00-tól - az egész 3 perces.

www.youtube.com/watch?v=B5VbF8SnP3U
süti beállítások módosítása