HTML

A Játék Neve: Föld

Ez a blog arról szól, hogy hogy működik a világ valójában. Túl a látszatokon, a manipuláción, a mindent átszövő hazugságon és felelősséghárításon. A jelenkor eseményeinek mozgatórugóival is foglalkozik, ahogy a régmúltba is tapogatózik visszafelé, egészen az emberi lét kezdeteiig. Mindez egy sokéves kutatómunka eredményeire támaszkodik. A blog korábban "2012 blog" címen működött a blogol.hu szerverén. Kapcsolat: blog2012 kukac freemail ponnt hú!

Friss hozzászólások

  • Lazur: @Nikiló: www.youtube.com/watch?v=TQcqOW39ksk Apropó, és az már smafu, hogy a kínaiak azért akarnak... (2023.09.15. 00:32) Emberek, Irányítók és a Háttérhatalom
  • Gergő92: Nem csak én szoktam néha felnézni ide. :) (2023.01.18. 00:00) Mire készülnek a Marson?
  • Lazur: Ez egész friss: futureofhumanity.report/en www.youtube.com/watch?v=MYJFc3vA6N4 Csak a rotary klu... (2023.01.10. 18:29) 2019
  • Lazur: Szűk tíz évbe telt, de lassan a híradóba is bekerül ahogyan Kínában készülnek a cellák. www.youtu... (2022.12.05. 01:07) AUTOKRÁCIA (szerk)
  • Gergő Bohrát: A mostani események fényében bár 10 év késéssel, vagy inkább több, de csak efelé haladnak a dolgok... (2022.04.23. 22:12) A Jobbik és az Irányítók
  • Lazur: 2012 helyett 2021, de itt a mátrix 4. része: www.youtube.com/watch?v=JQVHrXek73E (2021.12.17. 20:30) Előadás videó - A Mátrix-trilógia (szerk)
  • Kápráz: ...Történt egyszer, hogy Noé szőlőt telepített, de a bortól megrészegedvén meztelenül feküdt sátrá... (2021.12.11. 21:02) Előadás videó (szerk)
  • maztro: @Gergő Bohrát: Szeretnek minket behúzni a csőbe, a cikk lényegében minden pontján prezentálja azt,... (2021.08.26. 05:03) Menetrend (szerk)
  • dangbird: Új nagy ívű, félelmetes novella a személyes blogomon: marioatreides.blog.hu/2020/01/06/nem_tehete... (2020.01.06. 10:36) Olyan, mintha
  • dangbird: ferfiakklubja.hu/fk_magazin/az_fk_noi_tamogatoi_korebol/amikor_nem_fogadjuk_el_a_ferfi_es_no_kozot... (2019.11.13. 10:09) A házasságról

Utolsó kommentek

Magyar nevek amerikai filmekben

2010.09.11. 13:19 dangbird

Töltelékbejegyzés következik, írhatnám saját blogomra is, de talán itt többen tudnak példákat beírni.

Amire felfigyeltem, hogy amerikai filmekben magyar szavakra erősen hasonlító tulajdonneveket hajlamosak használni, olyan esetekben, amikor sem a producereknek, sem a forgatókönyvíróknak nincs kimutatható magyar kötődése.

A legtöbb példát pont az előző bejegyzésekben emlegetett Star Trekben találtam: Tzenketthi (tizenkettő), Bandi, Gaspar, Halkan, Orias, Tibor, Kostolain, Irtok, Keevan (kíván) – ez csak négány példa bolygó- és személynevekre, tucatszám előfordulnak. A Jem’Hadar névben is benne van a had szó, akár hadúrként vagy haderőként is értelmezhetnénk az összetétel második részét. (A rejtettebbek közé tartozik még Odo, a folyékony testű alakváltó teljes neve, amely csak egyszer hangzik el az egész sorozatban: Odo Ital, az ital pedig ugyebár egy folyadék – Odo „kardassziai” nyelven azt jelenti: semmi; ez egyszerűen az angol szleng ’nada’, nothing alakváltozata.)

De mindez lehetne egy magyar-angol szótár forgatásának az eredménye, mondván: keressük meg a világ legkevésbé beszélt nyelvei közül azt, aminek legvastagabb a szótára, és üssük fel, ha kell egy név! Ami miatt elkezdtem írni ezt a bejegyzést, ami igazán elgondolkodtató, és már semmiképpen nem nevezhető véletlennek: az Avatar beszélő nevei és szójátékai. Korábban mintha már elmítettem volna, hogy az EYWAH az Éva név alakváltozatán túl a YAHWE anagramja. Ezen túl Jake Sully egy navy jarhead volt, és mi lett belőle? Egy Na’Vi. A beszélő neveket szégyenszemre először az angolban vettem észre; adja magát a Quatrich-Selfridge névpáros, bár az utóbbinál az írásmód nem stimmel, de egy egyszerű zöngésítéséről van szó a rich szónak. És természetesen az egész küldetés kizárólag a pénzről szól, legalábbis Selfridge számára, mint azt a neve is mutatja (self-rich). Az ICU betűkód (I see you) is megérne egy numerológiai elemzést, ahogy az RDA is (azon túl, hogy 1841-ben alapították a Scroll and Key társaságot) – de inkább vizsgáljuk meg a Sully nevet!

Itt leírás és kiejtés alapjén két magyar igét lehet elég könnyen felfedezni. Talán nem véletlen, hogy Mo’At notóriusan egy hangsúlyos U-val ejti a nevet. (A többi Na’Vi nem, tehát ez nem idegen akcentus.) Ű hangot mégsem tudott mondani, meg azért ne figyeljen már fel az egész magyar közönség arra, hogy itt olyan tulajdonságok fogalmazódnak meg az ő nyelvükön, amelyek jellemzőek a főszereplőre: egyrészt négyszer születettként fejezi be a filmet, a történet folyamán háromszor újraszületik, másrészt egyértelműen repülő harcosként találja meg a helyét a törzsben, „I was born to fly”, állapítja meg egy helyen, magyarul: „szállni születtem”, mindez egy Sully nevű ember szájából. Szálldosós „karrierje” csúcsa, mikor meghódítja az ég leghatalmasabb ragadozómadarát, amit úgy hívnak: Toruk. Itt tudni kell, hogy a Turul szó eredetileg több alakban létezett, Túrul és Tórul is lehet. Ha mindezt összehozzuk azzal, hogy a Magyarországon jelenleg zajló politikai-társadalmi folyamatokra hogyan rezonál rá a film, akkor nyilván nem véletlenről van szó.

Kezdjünk gyűjtésbe! Van valakinek hasonló felfedezése? Nem olyan dologra gondolok elsősorban, mikor nyilvánvaló a magyar utalás, tehát egy magyar szereplőnek magyar neve van, vagy pl. mikor Sisko kapitány próbálja kimondani a csirkepaprikás szót, hanem a fentihez hasonló beszélő nevekre!

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekneve.blog.hu/api/trackback/id/tr716226031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ninat 2010.09.12. 10:14:26

Az Eywa-t h nélkül írják, tehát ez már nem stimmel annyira, de ettől még lehet benne valami.

2012 Blog 2010.09.12. 10:38:08

A kommentelés átmeneti hiba miatt nem működött tegnap, most már lehet írkálni ezerrel!

szeter 2010.09.12. 15:08:39

Régen jártam az oldaladon (nem az érdeklődés hiánya, egyéb okok miatt). Úgy látszik még fel kell vennem a ritmust, úgyhogy bocs, de nem értem: mi van Sully-val? Hogy kellene a nevét értelmezni? ((Az Avatárt egyébként nem láttam.)) Van még más kérdésem is. Igyekszem pótolni a lemaradásomat a bejegyzéseidben, de vagy elkerülte a figyelmem, vagy tényleg lassan fog mostanság az agyam, mert nem egészen világos. Remélem, válaszolsz ezekre is, ilyen hülyék szintjén :))) 1. Mire jó, hogy embereket programoznak? Mire jó, hogy a vezetők is programozottak? És kinek jó ez? 2. Miért vannak a filmekben utalások és mire? Programozós film, de minek? Hátha megnézi a delikvens? És akkor mi történik? Egy helyen azt írtad, talán stimulálják őket, de hát ez elég bizonytalan módszer nem? Ez az Avatárra is vonatkozik, milyen okból/céllal "rezonál az itthoni változásokra" a film? És egyáltalán miért vannak a filmekben magyar utalások? Hirtelen ennyi, ha majd eszembe jut valami utalás, azt is beírom :))

spike 2010.09.12. 15:55:19

Ez elég nehéz.Ha elkezd valaki ilyen szavakat, neveket keresni filmekben, lehet, hogy annyira koncentrál, hogy belemagyarázza.Vagy utólag nem tudja eldönteni, hogy ezt most belemagyarázta, vagy tényleg van valami benne.

Vándor 2010.09.12. 16:20:51

Nem név, de gondoltam, beírom: A Flashforward c. sorozat (sajnos csak 1 évadot élt meg, pedig sztem jó volt) 4. részének elején, amikor mutatják, hogy a blackout következtében egy turistabusz belerohan egy tóba, az egyik szereplő egy magyar lányt ment ki, aki nem tud úszni, és ezt ismételgeti: "help me, nemtok úszni, nemtok úszni!". Az amcsi néző számára amúgy nem derül ki, hogy magyar a lány, mert se előtte, se utána nem találkozunk vele többet. Csak kis érdekesség.

seh 2010.09.12. 20:29:44

Nem ide tartozik, de elég vicces eset volt a tavalyi román parlamenti választás híradós változata. Főcímnek ki volt írva, hogy TURUL DOI, azaz második forduló. Ha tudták volna, hogy mit írtak oda...

vica 2010.09.13. 13:44:21

Öcsém emlegetett régebben valami sci-fit, amiben azt hiszem idegen bolygóra kerül a főhős és ott persze idegen volt a nyelv is. És ott magyarul beszéltek! (Elég trágárul) Más magyar utalás nem volt, tehát csak azért kellett nekik a magyar nyelv, mert úgy hitték, soha senki nem fogja érteni, jól hangzik, és nem kell új nyelvet kitalálni egy film miatt. Utána kérdezek, hogy melyik film volt ez.

Alienexperiment 2010.09.13. 16:41:30

Egy eltérített számolt be a Janos bolygóról, Oxfordshire-ben, itt olvasható részletesen: http://www.galactic-server.com/rune/janos2a.html Semmilyen magyar kötődés nincs, csak érdekes a név, vagy a János az egy intergalaktikusan ismert név. (akár lehet) Alienexperiment

Szeter 2010.09.14. 14:08:43

Az is egy válasz volna, hogy az x-edik részben található a válasz... vagy hogy kapd be... vagy akármi...

beela 2010.09.14. 18:52:19

Engem is érdekelne M.A., amiket Szeter kérdezett!

M.A. 2010.09.15. 14:07:33

Hát akkor megpróbálok válaszolni, de a miértekre mindig nehéz. 1. "Mire jó, hogy embereket programoznak?" - ez ugye nem komoly kérdés? Neked nem jönne jól 2-3 programozott rabszolga? :) "Mire jó, hogy a vezetők is programozottak? És kinek jó ez?" - a rendszernek. Az elszabadult akaratnak, amiről a tavaszi előadásomban beszéltem. 2. Írtam már, hogy a programozási témákat egyrészt használják a programozási folyamatban is, másrészt a programozási motívumok megerősítik a programozást. Az Avatar nyilván többek között része a Magyarországon alkalmazott speciális social engineering folyamatnak. "És egyáltalán miért vannak a filmekben magyar utalások?" - ennek a kiderítésére irányult a cikk; nem tudom a választ.

LeonCL 2010.09.16. 14:38:46

Egy kis offtopic, Keteméntől várok választ: -melyik a rosszabb fazon, a zöld bőrű, kb. ember magasságú, vékony hatujjú idegen, vagy a kis szürkék? Szóval melyiknek "hihetek"? -kik azok a begánok, akiktől mindkettő óva intett? Azért kérdem, mert ébren "álmodtam"... Fura érzés, mit mondjak... :/

M.A. 2010.09.16. 15:38:16

"melyik a rosszabb fazon" - mindegyik rossz, amelyik jelenleg itt ufózgat. "kik azok a begánok" - nem tudom.

szeter 2010.09.17. 08:19:45

Köszönöm! 1-hez: ezzel már anno régebben is az volt a bajom, hogy azt hittem, egy "bizonyos szint" fölött nem akarnak rabszolgát maguknak a "lények". De hát rendben, legyen :) Na de mit csinálnak velük? Ha "megparancsolják" egy ilyen droidnak, leül tévét nézni vagy lemegy a plázába akarata ellenére? Vagy mi a fene konkrét hasznuk van belőle? 2-höz: most akkor a "turulos-nemzeti" vonulat is egy programozás - vagy már teljesen belekeveredtem az egészbe? Vagy ahogy írtad, erre lennél te is kíváncsi? A magyar szavakkal kapcsolatban: egyes vélemények szerint ez ma az egyetlen ősi nyelv maradványa (na persze pl. a szanszkritra is mondják). Nem lehet, hogy egész egyszerűen csak visszaköszönnek ilyenkor a szóbokrok és a belőlük képzett szavak valamiért? Vagy semmi sincs ok nélkül? Még egy kérdés: mi van a lélekkel? Ha robotokká formálják az emberiséget, mi történik azokkal? Vagy ezek lélektelen lények lesznek? Van egyáltalán olyan? És hogy befolyásolja ez az egész a karmát? Ha születésétől kezdve programozott, akkor mennyire felelős az illető a tetteiért? Emlékszem, írtad, hogy nálunk már nem érvényesül, de mégsem lehet teljesen kihagyni és elvileg az irányítóknak is egyre csak gyűlik... Még valami: Ezekkel a részekkel kezdett összeállni az egész blog, legalábbis számomra: van tehát egy cél és egy folyamat, és akár így is lehetne ez az egész. Persze nem lehet cáfolni, sem bizonyítani. Mindenesetre elég logikus és ráadásul szépen illeszkedik arra, amit ma magunk körül látunk. Csak buszozni kell kicsit és megfigyelni az embereket, különösen az iskoláskorú generációt... ahogy leülnek, ahogy néznek, ahogy a fülükbe dugják a fülhallgatót, bekapcsolják a szaraikat... ahogy és amiről egymással (is) beszélnek... nem is beszélve a buszpályaudvarokról... a droidsereg bizony már készen van. De ha nem igaz ez az egész, akkor is droidok, és csak az a kérdés, hogy mikor omlik össze minden itt a kis Földünkön... még egy generáció vagy esetleg kettő?

szeter 2010.09.17. 08:23:18

Ja igen... sajnos nincs pénzem elmenni sem előadásokra, sem kirándulni, sem blogtalálkozókra - pedig érdekelne a dolog :))

M.A. 2010.09.17. 09:04:43

"azt hittem, egy bizonyos szint fölött nem akarnak rabszolgát maguknak a lények" - milyen szint fölött? Atlantisz intellektuálisan sokkal magasabban van, mint az emberek. Morálisan viszont sok ember többet ér, mint ők. "Na de mit csinálnak velük?" - nem a plázákba küldik őket, hanem a médiában tevékenykednek főként, a harcászatban-rendészetben-hírszerzésben, a tudományos életben, stb. Szóval nagyon hasznosak. Másrészt egy kísérlet az egész, hiszen, mint írtam, a végcél az, hogy mindenki programozva legyen. Miért? Erről majd az első előadáson beszélek. (Lesz róla egy rövidített videó is.) "ez ma az egyetlen ősi nyelv maradványa (na persze pl. a szanszkritra is mondják)" - tulajdonképpen mindegyik nyelv az, csak nem mindegy, milyen mértékben. A magyar van a legközelebb. (Erről meg a 4. előadáson lesz szó. :) "Vagy ezek lélektelen lények lesznek?" - nem, a lélek ott lesz, ahogy most is ott van az emberekben, a programozás "csapdájában". Hogy ez karmikusan mit eredményez, azt az Irányítók sem látják át (megjegyzem, ha máshol nem, itt borulni fog az egész terv).

szomszedsrac 2010.09.17. 23:13:53

Szerintem bármely földi nyelv és hollywoodi film között lehetnek hasonló analógiák, ezzel nem azt mondom, hogy erőltetett az elméleted, csak.. túl átfogó? Az Eredetet kielemezted már ilyen szempontból? Érdekesebb lenne, mint az Avatar.

trekkie 2010.10.30. 15:18:13

Neelix = Nyilas...

M.A. 2010.10.30. 15:24:19

Igen, az nekem is megvolt, főleg, hogy ő testesíti meg a Nyilas jegyet a karakterek közül... (Mivel az amerikai és a magyar is nyilas nép, különösen érdekes, hogy ő a "főpedofil" a Voyagerben.)

Majomház 2010.10.30. 17:03:24

Ha már nyilas: egy Pap Gábor előadáson hallottam, hogy az egyes testrészeket egyes állatövi jegyeknek lehet megfeleltetni. És a nyilas a comb. Az amerikai tényleg nyilas nép? Ha igen, érdekes, hogy a HOUSE-ban a főszereplő combja az, ami sérült... M.A. szerinted van összefüggés? Vagy egyáltalán reális az ilyen fajta testrész-jegyek megfeleltetés?

M.A. 2010.10.30. 17:25:10

Nagyon jó felfedezés, örülök, hogy vannak, akik a szimbólumfejtés terén önállóan fejlődnek, és nem kell mindent mindig mindenkinek a szájába rágni. A testrészek és jegyek megfeleltetése teljesen korrekt; Pap Gábor laikushoz mérten elég komoly asztrológiai tudással rendelkezik. Az amerikai ténylegesen Nyilas-Bika nép, már amennyire ezt egy ilyen fiatal országnál meg lehet állapítani. Ezt egyébként az askenáziktól örökölték, erről beszéltem az előadáson is. House combsérülése az egész amerikai társadalom betegségét, meghasonlottságát, erőtlenségét (izmot vágtak ki, ugye) szimbolizálja - aminek fájdalmát droggal kezeli, ugye. A seb miatt nem tud a Nyilas önmagaként funkcionálni, House egy teljesen nem-nyilas karakter, az Ikreknek és a Baknak valami speciális keveréke, amelyek mindketten lényeges helyet foglalnak el a Nyilashoz képest: az Ikrek szemben áll vele, a Bak pedig semisextil, szomszédos jegy, és alapvetésekben különbözik a Nyilastól (erről pl. beszéltem a Fehérlófiás előadáson).

trekkie 2010.10.31. 11:37:50

Aha. Szóval akkor Janeway = Kos, Chakotay = Bika, Tuvok = Ikrek, Paris = Rák, Belana = Oroszlán, stb. így a doki a legalacsonyabb rangú, ő esik a skorpióra, Neelix pedig a Nyilasra, aki már nem is tagja a Csillagflottának?

M.A. 2010.10.31. 11:49:31

:)) Nem rendfokozat alapján működik. :) Harry Kim a Halak (azért van belezúgva 7-be: Halak-Szűz tengely), B'elana a Kos (nézd a haját!), Tuvok a Bika, Paris az Ikrek, azon belül 3. dekanátus (Vízöntő), ugye rókaképe van a színésznek, és az időnkénti hisztérikussága is erre utal, de az sem véletlen, hogy ő a kormányos; Janeway a Rák, mindenki anyukája (kivéve a 3 pedofil nagybácsit), Chakotay az Oroszlán, egyúttal Janeway férje és mindenki apja, a Szűz Kess és 7 (nem véletlen, hogy amint az egyiket kivették a sorozatból, a másikat berakták), bár Kessben van egy jó adag nyilas is, megjelenésre is; a doktor a Mérleg (egészség, vénuszi jellem beütések, mások kritizálására való hajlam, plusz hologram - a Mérleg az egyetlen TÁRGY az állatövön) a Skorpió pedig a legtöbb történetben láthatatlan, itt érdekes módon úgy is értelmezhető, hogy maga a hajó az.

trekkie 2010.10.31. 12:02:59

'egyúttal Janeway férje'... Lemaradtam valamiről? Egyébként mi ez a pedofilos cucc?

M.A. 2010.10.31. 12:30:43

"Lemaradtam valamiről?" - most a mögöttes szimbólumokról beszélünk, és nem a fedőtörténetről. Ha szimbolikusan értelmezzük, a Voyager legénysége egy család (ezt egyébként százezerszer el is mondja Janeway), ahol a szülők a kapitány és az elsőtiszt, és mindenki az ő gyerekük, kivéve a 3 pedofil nagybácsi archetípust képviselő karaktert: Neelix, Holodoc, Tuvok. Neelix esetében teljesen egyértelmű a pedofil vonal: nem csak a színész feje néz ki úgy, de Kess 1.5 éves, mikor összejönnek (micsoda véletlen, a Monarch programozásnál is ebben a korban kezdi a kezelő molesztálni a gyereket), és már az 1. évadban kiderül, hogy tulajdonképpen még NEM IVARÉRETT. Tehát nem csak szimbolikus, hanem effektíve pedofil kapcsolatot tart fenn vele Neelix, ennek csak azzal veszik el az élét, hogy Kesst egy felnőtt színésznő játssza. Neelix féltékenysége, beteges birtoklási vágya Kess fölött is egy jele az aberrációnak. Mikor 7 a helyére kerül, pszichés fejlődés szempontjából 6 évesen, Harry ugyan rámozdul, de ez nem számít pedofíliának, mert Harry a "legkisebb fiút" szimbolizálja. Utána következik a doktorbácsi, aki doktorosat szeretne vele játszani, amikor effektíve 7 éves, végül pedig nem más lesz a befutó, mint maga Chakotay papa. (Ez megfelelhet annak, hogy 6-7 éves kor körül kerülnek vissza a programozott gyerekek a családjukhoz, és innentől a szülők folytatják a bántalmazásukat.) A transwarpos epizódban pedig Parisnek megvolt anyu. Nagy, boldog család. :)

2010.11.01. 12:14:32

De akkor ennyi erővel B'elana meg Paris testvérek.

M.A. 2010.11.01. 12:39:42

Nem azok. Itt az adott személy életében betöltött szimbolikus szerepről van szó, nem vérségi kapcsolatokról. Hogy Chakotay és Janeway mindkettőjük életében szülő-szerepet játszik, az nem jelenti azt, hogy ők egymás életében testvér-szerepet játszanak.
süti beállítások módosítása