HTML

A Játék Neve: Föld

Ez a blog arról szól, hogy hogy működik a világ valójában. Túl a látszatokon, a manipuláción, a mindent átszövő hazugságon és felelősséghárításon. A jelenkor eseményeinek mozgatórugóival is foglalkozik, ahogy a régmúltba is tapogatózik visszafelé, egészen az emberi lét kezdeteiig. Mindez egy sokéves kutatómunka eredményeire támaszkodik. A blog korábban "2012 blog" címen működött a blogol.hu szerverén. Kapcsolat: blog2012 kukac freemail ponnt hú!

Friss hozzászólások

  • Lazur: @Nikiló: www.youtube.com/watch?v=TQcqOW39ksk Apropó, és az már smafu, hogy a kínaiak azért akarnak... (2023.09.15. 00:32) Emberek, Irányítók és a Háttérhatalom
  • Gergő92: Nem csak én szoktam néha felnézni ide. :) (2023.01.18. 00:00) Mire készülnek a Marson?
  • Lazur: Ez egész friss: futureofhumanity.report/en www.youtube.com/watch?v=MYJFc3vA6N4 Csak a rotary klu... (2023.01.10. 18:29) 2019
  • Lazur: Szűk tíz évbe telt, de lassan a híradóba is bekerül ahogyan Kínában készülnek a cellák. www.youtu... (2022.12.05. 01:07) AUTOKRÁCIA (szerk)
  • Gergő Bohrát: A mostani események fényében bár 10 év késéssel, vagy inkább több, de csak efelé haladnak a dolgok... (2022.04.23. 22:12) A Jobbik és az Irányítók
  • Lazur: 2012 helyett 2021, de itt a mátrix 4. része: www.youtube.com/watch?v=JQVHrXek73E (2021.12.17. 20:30) Előadás videó - A Mátrix-trilógia (szerk)
  • Kápráz: ...Történt egyszer, hogy Noé szőlőt telepített, de a bortól megrészegedvén meztelenül feküdt sátrá... (2021.12.11. 21:02) Előadás videó (szerk)
  • maztro: @Gergő Bohrát: Szeretnek minket behúzni a csőbe, a cikk lényegében minden pontján prezentálja azt,... (2021.08.26. 05:03) Menetrend (szerk)
  • dangbird: Új nagy ívű, félelmetes novella a személyes blogomon: marioatreides.blog.hu/2020/01/06/nem_tehete... (2020.01.06. 10:36) Olyan, mintha
  • dangbird: ferfiakklubja.hu/fk_magazin/az_fk_noi_tamogatoi_korebol/amikor_nem_fogadjuk_el_a_ferfi_es_no_kozot... (2019.11.13. 10:09) A házasságról

Utolsó kommentek

Az Irányítók 12 legnagyobb hazugsága, 10: Pénz = érték

2009.05.31. 10:39 dangbird

A következő téma makroökonómiai vonatkozású, viszonylag nehezen megérthető az egyén mikroszintjéről nézve.

Mi is a pénz tulajdonképpen, közgazdaságtani szempontból? A javak újraelosztásának eszköze. A társadalmi munkamegosztás specializálódásával a társadalmi összmunka össztermelésének elosztását olyan módon valósíthatjuk meg pénz segítségével, ahogy azt cserekereskedelemmel képtelenség lenne. A tudós nem tudja a gondolatait vagy az egyenleteit elcserélni a cipésszel cipőre, a pékkel pedig kenyérre, bár a munkájára szükségünk van, ezért neki is részesülnie kell az elosztott javakból.

Igen, ezt tudjuk. S a pénz mikroszinten azért tűnik értéknek, mert az összes létező pénzmennyiségnek minél nagyobb hányadát birtokolja valaki, annál nagyobb hányadára jogosult a társadalmi össztermelésnek.

Amíg valaki csak kevés pénzzel rendelkezik, addig nem érzékeli, hogy a piaci szereplők pénz utáni vágya visszahat a termelési magatartásra! A pénzből elvileg azt veszünk, amit akarunk, de csak egy határig. Ha nekem van 50 milliárd forintom a bankszámlámon, és mindet cipőre akarom költeni egy hónapon belül, akkor azzal fogok szembesülni, hogy a piacon egyszerűen nincs elég cipő! A cipő iránti túlkereslet egyrészt fel fogja emelni a cipők árát, másrészt arra fog ösztönözni embereket, akik eddig mással foglalkoztak, hogy kezdjenek otthon cipőket varrni, ami munkaerőt fog elvonni az egyéb javak előállításától - így visszajutottunk a 8. pontban írottakhoz, hogy ha a gazdasági erőnek túl nagy része, akár valós (termelőeszközök), akár fiktív (pénz), összpontosul egy kézben, az illetőnek módjában áll a piacgazdaság természetes egyensúlyát felborítani, a piaci mutatókat elállítgatni, akár válságot is okozni.

Ahogy azt már korábban leírtuk, régen az emberek a földből éltek. A föld adta azokat a javakat, melyek a megélhetéshez kellettek, illetve azokat a nyersanyagokat, amelyekből emberi munkával egyéb szükségletkielégítési cikkeket állítottak elő. Egy jobbágy adott esetben eltölthetett egy vagy két évet úgy az életéből, hogy pénz nem volt a birtokában. Ez ma már nehezen elképzelhető. Ma már pénzből élünk, mindent pénzért kapunk meg; minél komplexebb a gazdaság működése, annál nagyobb a szerepe a pénznek.

Most jön azonban a meglepetés: valójában még mindig a földből élünk! Amit elfogyasztunk, még mindig a föld javaiból előállított termék, az egyetlen különbség, hogy minden javak ősforrása, a föld, már nem a mi birtokunkban van. Kiaknázása központosítva történik, amely egyrészt jobb hatásfokot biztosítana, ha a központosított vezetés jószándékú és önzetlen lenne, másrészt, mivel nem az, ezért a föld és a fogyasztók közötti kapcsolat közvetettségével vissza is élnek - a föld most is biztosítja, amire szükségünk van, csak beékelődik közénk az Irányítók központilag szervezett pénz alapú gazdaságának zsaroló rendszere.

A pénz alapú gazdaságban a pénz mozgásának iránya ellentétes a javak mozgásának irányával. A pénz ellenérték, tehát nem érték, hanem anti-érték, vagy értékhely, ha úgy tetszik. A helyhez tartozik a szükséglet-kielégítési cikk (közgazdaságtani kifejezéssel jószág, többesszámban javak), ami maga a tényleges érték - feltéve, ha az érték-ellenérték egyensúlyban van egymással, vagyis minden értékhelyet ki lehet tölteni értékkel.

Általános tévedés, hogy a pénz akkor értékes, ha aranyfedezet van mögötte! Ez a tévhit onnan ered, hogy a pénz, a bankjegy, a Templomosok (az Irányítók elődei, erről később) által feltalált arany-multiplikátum, vagy arany-replika, ha úgy tetszik! Az arany nem jószág, birtoklását nem ezért vágyták régen az emberek, hanem pont azért, amiért ma a pénz után áhítoznak: mert ellenértéke volt a javaknak! Valójában a pénz fedezetét nem az arany adja, mivel a kettő ugyanaz, csak más formában - hanem a javak adják!

Ha így nézzük a dolgokat, a Magyarországon állandóan a köztudatban tartott „pénzhiány", „forráshiány", „költségvetési hiány", sőt maga az „államadósság", illetve az „EU-pénzek" meg az „IMF-mentőcsomag" fogalma is teljesen értelmetlen.

El akarják hitetni az emberekkel: a magyar gazdaságnak az a problémája, hogy kevés a pénz. Nem nehéz megtalálni erre a problémára a megoldást: a nyomdagépet bármikor be lehet indítani, annyi pénzt lehet nyomtatni, amennyit csak akarunk! De ettől az ország nem lesz gazdagabb, mint ahogy attól sem lesz több kajánk, ha veszünk még egy hűtőt - attól nem lesz több értékünk, hogy több értékhelyünk van. A magyar gazdaságnak nem a pénz a problémája, így a kívülről adott pénzügyi segítség csak monetáris szinten ad egy atyai pofont a gazdaságunknak, további inflációt okozva, valamint, ahogy az állam elkezdi költeni azt a pénzt, ez megintcsak további torzulást okoz a termelési szerkezetben, lásd a fent leírt visszahatási jelenséget. A magas közterheknek is részben az a célja, hogy a piacot minél kevésbé hagyják saját belső törvényszerűségeinek megfelelően működni. (A magas közterheket egyébként a költségvetési hiánnyal és az államadóssággal indokolják, pedig valójában a közterhek jelentős csökkentése pár év alatt megszüntetné a költségvetési hiányt, de erről majd talán máskor.)

Összefoglalva: a pénz csak mikroszinten tűnik értéknek, makroszinten egyáltalán nem probléma, és nem gátja a gazdaság fejlődésének. A tőkeberuházás, a termelőeszközök és az infrastruktúra mennyiségi és minőségi szintje játssza a fő szerepet annak kialakulásában, hogy mennyi munka által mennyi jószágot tudunk előállítani - feltéve, ha a gazdaságot hagyják működni, s nem felülről szervezik meg a termelést olyan módon, hogy minél célszerűtlenebb legyen, s minél több fölösleges munkát kelljen elvégeznünk csak azért, hogy figyelmünket és szellemi energiáinkat lekössék, elpazarolják.

A fentiek ismerete hasznos lehet, amikor szavazni megyünk - bár egyrészt, aki elmegy szavazni, nem olvasta el vagy nem fogta fel a 12 pont kezdetén írottakat, hogy mennyire fölösleges elmenni, másrészt viszont, ha a pártok programjait összehasonlítjuk, fontos szemponttá válik, hogy mennyire tekintik a pénzt szentséges és mindent megoldó csodaszernek. Ha az életképesebb pártprogramokat megnézzük (Jobbik, Munkáspárt), azt látjuk, hogy alapvető társadalmi és gazdasági átalakításokat szorgalmaznak, a monetáris politika terén történő változtatások másodrendűek náluk, szemben mondjuk az LMP-vel, mint egy korábbi bejegyzésben említettük - no és a sort szegény Fidesz zárja, akiknek még programjuk sincsen a weboldalukon... (Természetesen hogy kinek milyen a programja, az egy kérdés, az meg egy másik, hogy mennyire gondolja komolyan! Pl. az SZDSZ akárhányszor került bele a kormányba, soha meg sem kíséreltek semmit megvalósítani a deklarált céljaik közül...)

31 komment

Címkék: politika gazdaság piac hitel pénz válság hiány adó költségvetés adósság érték államadósság arany fedezet IMF ÁMF

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekneve.blog.hu/api/trackback/id/tr846226137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

catsword 2009.05.31. 17:14:19

Abban teljesen igazad van hogy az ilyenolyan hitelek csak az adósságcsapdába hajtás részei. Ami viszont gond, hogy magyarországról nem (csak) pénz hiányzik (mert ugye bizonyos körök ellopták), hanem most már az érték is: nincs termelés. 10-15 év alatt sikerült teljesen tönrtetenni azt ami ebben az országban érték: a mezőgazdasági termelést és az az kiszolgáló illetve arra épülő iparágakat (mg-i gépek eszközök gyártása, élelmiszeripar, feldolgozás stb.) Persze dráááága antall jóskánk letette ehhez az alapokat, összeveszett az oroszokkal, pedig óriási (és most jól fizető - pl gázzal) piac lenne. Ami véletlenül van termelés az meg úgy néz ki, hogy külföldi tulaj égisze alatt megy, azaz minden megtermelt 100 ftból jó ha 2 ittmarad a magyar gazdaságban, a többit mindenféle úton módon viszik kifelé... És amint nem lehet már kivinni (15 év után megszünik az adómentesség a külfi cégeknek, meg egyéb addigi kedvezmények), akkor fogja és továbbáll vagy nevet változtat és kezdődik előlről a 15 éves ingyenélése a bőrünkön... Jobbik most nekem is szimpatikus, mert végre van mg a programjukban, meg magyarságtudat erősítés... ami valóban kell a mai teljesen identitászavaros nemzetnek... Kérdés hogy ovi király :) mennyire meggyőző..mert beszélni viszont ő tud, a libás bajnai azt vettem észre hogy folyamatosan pislog mint egy hazudozós kiskutya, és hát az offshore cégei felszámolásaui nélkül sincs túl bizalomgerjesztő feje.

2012 Blog 2009.06.01. 09:07:02

Orbánék lesznek a kormányerő és az abszolút többség a parlamentben jövőre, ez már gyakorlatilag biztos. Hogy miért nem lesz annyira fontos, ki lesz kormányon, arról majd lesz egy külön bejegyzés.

JamesBond 2009.06.02. 22:12:58

Nos, ugye ennek a bejegyzésnek a címe: Pénz = érték. Eddig szinte csendben olvastam ezt a remek(!) blogod, de most klavit ragadtam. No nem azért, mert helytelen dolgokat olvastam, hanem azért, mert mivel a téma a pénz, ezt kicsit bővebben, akár két hosszabb bejegyzésben is lehetett volna tárgyalni, tekintettel a pénz kultúrálatlanságára kis (csonka) hazánkban. Mire gondolok? 1. A pénz fedezete valóban a megtermelt javak. De a pénz helyesen, csak egy jel és egy bizalom, ha önmagában nézem. Jel, hogy az adott jel mennyit ér. Bizalom, hogy kapok is érte valamit és annyit, amennyit jelez. 2. Nem esett szó a kamatról és a bankok működési mechanizmusáról, a levegőből előállított pénzről. Beismerem, hogy "Terria és Lerzia meséje" szőrmentén érintette, de egy kicsit én körbejártam volna modern változatban is. Valamint az 1913-as FED banki törvényről. Így ez sánta. 3. Nem esett szó az epénzről vagy helyi pénzről, mint a mai világunk pénzügyi (nem gazdasági) válságának egy lehetséges megoldásáról. Ezt különösen hiányolom. 4. A pénz nyomtatása el van nagyolva. Csak úgy szabad pénzt nyomtatnia az államnak plusszban (már ha megteszi ugye), hogy olyan beruházásokra fordítja, amelyek nem kerülnek ki az országból, helyben maradnak és különösebben (azaz csak bér- és hazai nyersanyag vonzata van plusszban) nem veszélyeztetik az inflációt. Ilyenek: - Gátak, vízelvetető árkok. - Szemételtakarítás, utcasöprés. Ilyet pl. régóta nem látok, de az alulkvalifikált munkaerőnek is munkát adna. - Vízberuházások. - Megújuló energiára alapozó erőművek. - Utak, hidak. - Egészségügy, oktatás. Ezek a beruházások ha plussz állami pénz kibocsájtásával épülnének, valósulnának meg, garantáltan nem okoznának inflációt. És ez mind pénz. Az igaz, hogy viszont része is egy gazdaságpolitikának, ami nem azonos a monetáris politikával. Ha későbbiekben lesz ezekről szó, akkor nem írtam a fentiekben semmit, csak nem volt jelzés és nem szeretném, ha a pénzt ennyivel elintéznéd. Amúgy a fidesznek van programja. Írom ezt Jobbikos szavazóként. Szebb jövőt.

2012 Blog 2009.06.03. 13:40:44

Elvileg az állam olyan közfeladatokat nem valósíthat meg frissen nyomtatott pénzből, mint az utcaseprés, mert annak infláció lesz az eredménye - csak akkor bocsáthat ki pénzt, ha a pénz ellenértékeként elvégzett munka permanensen növeli az a gazdaság NDP outputját legalább annyival, amennyi pénz kibocsátottak. (Termelőeszközök, infrastruktúra, vállalkozásfejlesztés.) Mint már írtam egyszer hozzászólásban, ezek olyan komplex témák, amikről egyesével is lehetne egy egész könyvet írni. Nem az a szándékom a 12 pontnál, hogy elmagyarázzam, az egyes átverések pontosan hogyan működnek, csak a lényegi alapelvre próbálok rávilágítani. És direkt azért teszek ide-oda szakkifejezéseket, hogy akit bővebben érdekel egy téma, ezek mentén el tudjon indulni a neten. Meg aztán egyszer szeretnék a 12 pontnak is végére érni. A durva része csak azután jön, és bizonyos bejegyzéseket adott határidő előtt kell megjelentetnem, mert nyakunkon a történelem.

p 2009.06.03. 16:59:15

Egyszerűen zseniális ez a blog, a stílus és a mindezt átható intelligencia. Végre valami értelmes dolog, ideje volt, egyre inkább..

2012 Blog 2009.06.03. 17:49:08

Ezt most meg nem magyarázom sehol, hogy nem én kommenteltem be magamnak. :) A Fidesz programjával kapcsolatban kimaradt az előző válaszomból: azt nem mondtam, hogy nincs programja a Zsidesznek, csak azt, hogy a weboldalukon nem találtam.

p 2009.06.03. 18:12:23

ööö.. boccs - vagy ezzel a hsz-szal most csak még jobban rontom a helyzetet? ;-) egyébként gyerekkorom óta az zavar, hogy az emberek úgy hagyják hülyíteni magukat, hogy nem is tudnak róla, de az egójuk miatt eszükbe sem jut mégcsak elgondolkozni sem rajta :-/

emzse3 2009.06.07. 12:19:13

Ennyi sületlenséget egy rakáson ritkán olvas az ember. Ajánlanám a blogger figyelmébe az alábbi tantárgyak sokkal elmélyültebb tanunlmányozását a címszavak és a fogalmomjegyzék megtekintésénél: - történelem + állampolgári ismeretek - közgazdaságtan Jó tanulást! Üdv emzsé

2012 Blog 2009.06.07. 14:26:28

Valamiért minden egyes alkalommal, mikor nem ért egyet velem valaki, borítékolja, hogy nem tanultam ugyanazokat a dolgokat az iskolában, mint ő. (Bár az értelmesebb hozzászólók érvelni is szoktak, nem csak fikázni.) De, tanultam, mint az a blogomon is látszik, ha valaki elejétől végéig végigolvassa, csak abban különbözöm a többi embertől, hogy én GONDOLKODTAM is azon, amit tanítottak, nem csak benyeltem, mint a többi gyerek. Ajánlom a kommentelő figyelmébe a 2. pontot a tudomány objektivitásáról. Tanultam közgazdaságtant is, ahol az elején szépen megtanítják a pénzről azt, amire én ezt a bejegyzést alapoztam, aztán meg szépen elfelejtetik az emberrel (már aki hagyja), amikor a bonyolultabb pénz-ügyekbe belemennek, pl. monetáris politika a makroökonómia tantárgynál.

Szeter 2009.07.24. 14:04:29

Ez a bejegyzés valóban kissé összecsapottra sikerült. @Emzsé Azt azonban nem látom, melyik része a sületlenség. Örülnék, ha konkrét (ellen)véleményt hallhatnék érvekkel... (gondolom a szerző is) így bizonytalan vagyok, melyik tankönyvet is kellene elővennem - mert bizonyára tudja, hogy az "előírt" témákban nagyon sok van. Bár, jobban meggondolva, az állampolgári ismeretek "tudományos" része még könyvcím szintjén is fehér folt a számomra. Nem vagyok 2012 magyar hangja, még csak nem is ismerem. De már gyerekkoromban dühített az ilyen típusú szöveg... vagy hagyja szó nélkül, vagy okosítson (minket, olvasókat is).

loveb 2010.12.03. 17:51:29

http://penzcentrum.hu/cikk/1026178/1/rengeteg_keszpenzre_lesz_szukseg_kedden_indul_a_bankroham

éljenZ 2012.02.17. 02:47:57

"Az arany nem jószág" De, igen az arany jószág is és pénz is, ezért van a piacon ára is és árfolyama is. Számtalan archaikus kultúrában szakrális jelentősége volt (pl. ebből készültek a vallási rituálékhoz szükséges tárgyak még jóval azelőtt, hogy bankjegy létezett volna). Az exoduskor a zsidók meg ellopkodták az aranyholmikat a bennszülöttektől (lásd Mózes II.), ami egy sivatagi vándorlás előtt egyáltalán nem tűnik racionálisnak. Az arany misztériumának kutatása önmagában megérne egy külön blogot, szabadjon itt csak az alkímiai vetületre utalnom (mit is jelent az aranycsinálás)? A cikk egyébként jó, csak nem igazán derül ki belőle, hogy a "KIR" (központi irányítás) a pénzkibocsájtás jogát birtokolja és ezáltal fogja a tökét a "modern" országoknak. Ebből a szempontból valóban édes mindegy, hogy az: arany, só, petymeg vagy hitelpénz. Tisztelettel: z

2012.02.17. 03:00:36

Ja, ez még birizgálja a zingerküszöbömet: "mennyire fölösleges elmenni" (szavazni). Hát nem Bálint! Nekem nem mindegy, hogy az istentelen, pusztító, sátánfattya maszop van kormányon vagy egy tehetséges, magyar parasztgyerek (igen horribile dictu Orbán Viktor). Rosszul is vannak a biboldók szerte a világban, mint azt látjuk (napi aktuális: Eu. Parlamenti határozat, hogy húzná le magát az ánglus csatornán az összes gyökér). (Ehhez már csak egy kis színes: Az Anyukám a minap azt mondta, hogyha a varangyok (MSzP) visszajönnek 2014-ben, akkor ő felköti magát. Nem tudtam neki őszintén azt mondani, hogy jaj Anyu ne már!) Na bocs! De tényleg! z

2012 2012.02.17. 10:26:17

"egy tehetséges, magyar parasztgyerek", aki mellesleg szintén istentelen, mesterfokú nagyoriens beavatott. A nagyorienseknek nincs nemzetiségük és nincs vallásuk a Testvériségen (szabadkőművesség) kívül. A gyurcsányi ámokfutás mögött az egyik agytröszt OV volt. Egy párt van. Akárkire szavazol, rájuk szavazol. Különböző szerepeket játszanak, hogy a választás lehetőségének illúzióját fenntartsák, hogy az emberekkel elhitessék azt, hogy bármiféle beleszólásuk is van a saját sorsuk alakulásába. Ha azt hiszik, hogy a fülkéből lehet forradalmat csinálni, akkor nem mennek az utcára fegyverrel. Ennyi.

éljenZ 2012.02.17. 14:47:30

Rendben értem, hogy Orbán Viktor is a "játék" része és sok minden volt ő már, de mindig következetesen kommunistaellenes és én ebben mindig is támogatni fogom (ebben a hazában nem tartom tisztességes módszernek egy nevezőre hozni az MSzP/SzDSz szlömöt a keresztény nemzeti középosztállyal vagyis a képviselőivel). Nem kötözködni szeretnék, tényleg érdekel a véleményed: a mostani EU-s gyalázatkampányt Magyarország ellen is Orbán Viktor találta ki? z

st.anger 2012.02.17. 15:01:07

kommunistaellenes? hála istennek, hogy elhárítja fejünk felől ezt a roppant veszélyt, amit a kommunisták jelentenek. nélküle már visszatért volna a vörös terror is talán. áldás a nevére :))

2012 2012.02.17. 15:12:30

Nézd már meg A hatalom arcai című előadást...

éljenZ 2012.02.17. 15:16:53

Jó, akkor most az internacionalista elvtársak új neve kozmopolita polgár urak vagy úrpolgárok vagy bármi. Lényeg, hogy nincs az a fenék, amibe bele ne ugranának csak, hogy megtartsák a hatalmukat. Nektek nem furcsa, amikor az ávós ivadékok féltik tőlünk a szent demokráciát?

Muaddib 2012.02.17. 16:24:59

Kommunistaellenes? Kicsoda? Hol? Viktor? 98-02 között megtehették volna, de semmi sem történt, most sem fog. Az egésznek az lett volna az értelme, hogy a következő rendszer az előző rendszer nyerteseit, kiszolgálóit és hívőit félreállítja, hogy ne lehessen forgatni a köpönyeget, ezért szop már az ország 500éve, mert mindig azok vezetnek, akik a leggyorsabban tudnak átvedleni, ez meg automatikusan kitermeli a gerinctelen, hazaáruló opportunista, kozmopolita janicsárokat, tippelj, vajon kik a legjobbak ebben genetikailag.

éljenZ 2012.02.17. 16:38:24

Vagyon néktek sok igazságtok, de mégiscsak azt mondom, hogy két pogány közt kell küzdenünk a megmaradásért. Nem szeretném szétverni ezt a blogot egy olyan vitával, amit nyilván ezer másik helyen lefolytattak már. Ha úgy gondoljátok, hogy majd az OVa(é)tlanítás után jobb lesz: legyen néktek a ti hitetek szerint!

Vándorr 2012.02.17. 16:56:03

"Ha úgy gondoljátok, hogy majd az OVa(é)tlanítás után jobb lesz: legyen néktek a ti hitetek szerint!" Szerintem nem érted a lényeget. Ilyet senki nem állított. Az hangzott csak el, hogy a jelenleg (és általában mindenkor) választható pártok közül végeredményben teljesen mindegy, hogy kit választasz, mert elég jól ki van találva az egész ahhoz, hogy igazából ne legyen lényeges beleszólásod a dolgok menetébe.

st.anger 2012.02.17. 20:38:58

a dolgok menete lényegében nem változik, csak az arculat lesz más. ebben van választásod négy évente.

Muaddib 2012.02.17. 20:56:44

Viktor horoszkópja: http://tolvajszarka.postr.hu/ezt-josoljak-orbannak-a-csillagok Asztrológiailag olyan időszakban vagyunk, ami rendkívüli eseményeket jelez! Komoly sorsfordítót jelez a Fidesz szolárja, a két sorsbolygó, a Jupiter és Saturnus egzakt oppozíciója nagy feszültséget jelez, a Plútó kvadrát Nap pedig felfordulást a vezetésben. A Fidesznél tovább bonyolítja a helyzetet a radix és szolár összevetés, amely szintén rendkívüli feszültséget mutat, amely a párt alapjait ingatja meg. Gondot jelent a december 22-i (a Standard and Pour's ezen a napon minősítette le Magyarországot) kvartál horoszkóp is, a Nap kvadrát Uránusz közlekedési balesetet, vagy kommunikációs hibát épp úgy jelezhet, mint az anyagiak miatt kulminálódó feszültséget. A két sorsbolygó szembenállása jelzi a realitások és távlatok feszültségét, ami a közeljövőben fokozódni fog. Nem értek az asztrológiához , de az írásban hatalmas baromságok vannak, szerinte a realitások ellen megy viktor, szerintem inkább a globalisták mennek a realitásokkal szemben, viktor meg gyáva és puha, ráadásul nem elég dörzsölt, hogy az egész világot átverje a mi érdekünkben. A fordítottját már tapasztaltuk, amikor minket vertek át a globalisták érdekében, lásd 1982-es IMF szerződés és magyar törvények, amik még ma is érvényben vannak. (beszarás Baz+: barikad.hu/az_imf_rendelet_eltoerleset_kezdemenyezi_a_jobbik-20120215

éljenZ 2012.02.17. 21:40:01

"végeredményben teljesen mindegy, hogy kit választasz, mert elég jól ki van találva az egész ahhoz, hogy igazából ne legyen lényeges beleszólásod a dolgok menetébe." Igaz Vándorr! Csak a magyarság a proletárdiktatúrából érkezett, ahol nekem volt szerencsétlenségem 25 évet élni. Gerincroppantó, lélekgyilkos, mocskos rendszer volt a kádárizmus, (szovjet fegyverekkel a hátunkban), ehhez képest én nagy értéknek tartom, hogy ilyen blogokon lehet egy nyitogatni a szemeket, ami a korábbi diktatúrában elképzelhetetlen lett volna.

M.A. 2012.02.18. 11:44:33

Én csak tíz évet töltöttem benne. Ma valóban lehet blogolni, akkor meg nem. De fel lehetne sorolni legalább 25 dolgot, amiben rosszabb a mostani rendszer, mint az akkori. Egyébként az eszmecserét illetően, akik komolyan gondolták az "alternatív gondolkodást", akkor is megtalálták egymást.

éljenZ 2012.02.18. 21:31:11

Valószínűleg pontatlanul fogalmazok, ezért félre tetszenek érteni. A kádárrendszer (spirituális)szellemben ölte meg az embert, mert elzárt minden csatornát (materializmus ugye). Gondolom a Neten számtalan jó leírás található a „kádári alku” mibenlétéről, én javaslom ennek tanulmányozását. Furcsa egyébként, egy szellemi útmutatást szolgáló blogon olyan viszontválaszokat olvasni, amik csak az anyagi, fizikai előnyeit sorolják a korábbi átkosnak. Vagy nem arról van szó, hogy anyagi síkon nincs megoldás az ember számára, hanem innen el kell szabadulni? És ugye ezt nem komolyan mondod M.A., hogyha Te a korábbi rendszerben „alternatív gondolkodóként” fejted ki áldásos tevékenységed, akkor az ennyi emberhez, ilyen szabadon jut el, mint manapság? Ettől sokkal kevesebbért úgy verték le „a rendszer ellenségeinek” a veséjét a kádárszalámival, hogy még a pisiléstől is elment a kedve, nemhogy az „uszítástól” (apropó, tudtátok, hogy ez BTK-s kategória volt a népi demokratikus köztársaságban). A magyar mentalitásból következő borzalmas országállapot, éppen annak köszönhető, hogy a kádári oktatás ilyen sikeresen indoktrinálta a „lakoósságot” (így mondták az elvtársak), de, hogy a humorérzék akkor sem veszett ki, megszületett a bonmot: „Két út áll a szocialista embertípus előtt: az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan.” Összességében: Kádár elvtársénál pusztítóbb rendszer nem ült a magyarság nyakán, mai hóhérainknak ezért végtelenül könnyű a dolguk, mert már minden szellemi tartásunktól meg vagyunk fosztva.

2012 2012.02.19. 09:40:40

Muaddib: write-only módot befejezni. (Gyanús vagy te nekem...)

cath 2012.02.19. 15:25:51

Muad, az akkori valóban termelésben dolgozó szakemberek közül jópár meg tudta jósolni, tett is javaslatot az ország vagyonának védelmére.... csak aki azt merte mondani hogy a küföldi tőke NEM szívjóságból jön ide és amit megvesz azt nem a mi örömünkre fogja "működtetni" (de azt is csak amig adómentesen visz ki pénzt), azt lekommunistázták, elhallgattatták, nevetségessé tették. A sok megvezetett fiatal meg várta, hogy 5 év alatt nyugati lesz az életszínvonal..... Mert annyit se tudott a gazdaságról, hogy HA a nyugati árak beengedése mellé nem köti ki senki a munka törvénykönyvébe pl. a nyugati bérek x %-ának garanciáját a munkáért, akkor kész az adósságcsapda (és emellé még el is adták a nagyobb értékű állami vagyontárgyakat, mivel azzalsem foglalkozott senki, ohgfy a kommunista államvagyon, a rendszerváltás tényétől a magyar NÉP vagyona kellett volna hogy legyen és nem a megválasztott új kormány vagyona- )

Muaddib 2012.02.20. 10:58:00

De az emberek sem sokat reklamáltak pl. 1992-ben, hogy figyeljél már , nem erre szavaztunk! Helyette 94-ben nakiket szavaztak vissza? Ez kb. akkora kórkép, (korkép) mint budapest lakósága, aki 5X (igen ötször egymás után!) visszaszavazta demszkit, a maoistát, főpolgármesternek. Sokan foglalkoztak egyébként, hogy mit hogyan adnak el, de leugatták őket nyugati segítséggel, itthon meg csak azt nézték a vezetők, hogy nekik meg lesz-e a boríték a zsebbe. Kőkemény nacionalisták kellettek volna, akik 1Ft tévedésért 10év börtönt adnak, dehát már 1982-ben törvényt hoztak az IMF-nek, ami ma is érvényben van! Valahogy nem azzal kezdték, hogy a köztársaság kikiáltása után minden befagyaszt, régi káderek és régi törvények vizsgálata következik. (érthetetlen, ezt még egy átlag könyvelő is tudná)

cath 2012.02.20. 13:43:31

történelemben létezhet olyan hogy VISSZAMENŐLEGES elszámoltatás. Itt kb 25-30 évre kellene. Mindenkit. Plusz a nemzetellenes, vagyonellenes "szerződéseket", ahol cukorgyárak cseréltek gazdát 1 ft-ért, meg visszamenőleges hatállyal megsemmisíteni. Ha ezt ónagykirályunk meglépné, király lenne belőle.:) De csak sunnyog és védi az egykulcsos adót ... :)

Muaddib 2012.02.20. 13:52:01

Az emberek nem akarják. Ha akarnák, akkor a jobbik kapott volna kétharmadot, és demszki egyszer lett volna főpolgármester, azóta börtönben lenne, és antaljóskának nem lehetne szobra. (károlyinak sem) Az emberek nem akarják, az emberek sört és pörköltöt akarnak meg délamerikai sorozatokat, lehet a folyamatos túlélni akarás degenerációt okozott.
süti beállítások módosítása