HTML

A Játék Neve: Föld

Ez a blog arról szól, hogy hogy működik a világ valójában. Túl a látszatokon, a manipuláción, a mindent átszövő hazugságon és felelősséghárításon. A jelenkor eseményeinek mozgatórugóival is foglalkozik, ahogy a régmúltba is tapogatózik visszafelé, egészen az emberi lét kezdeteiig. Mindez egy sokéves kutatómunka eredményeire támaszkodik. A blog korábban "2012 blog" címen működött a blogol.hu szerverén. Kapcsolat: blog2012 kukac freemail ponnt hú!

Friss hozzászólások

  • Lazur: @Nikiló: www.youtube.com/watch?v=TQcqOW39ksk Apropó, és az már smafu, hogy a kínaiak azért akarnak... (2023.09.15. 00:32) Emberek, Irányítók és a Háttérhatalom
  • Gergő92: Nem csak én szoktam néha felnézni ide. :) (2023.01.18. 00:00) Mire készülnek a Marson?
  • Lazur: Ez egész friss: futureofhumanity.report/en www.youtube.com/watch?v=MYJFc3vA6N4 Csak a rotary klu... (2023.01.10. 18:29) 2019
  • Lazur: Szűk tíz évbe telt, de lassan a híradóba is bekerül ahogyan Kínában készülnek a cellák. www.youtu... (2022.12.05. 01:07) AUTOKRÁCIA (szerk)
  • Gergő Bohrát: A mostani események fényében bár 10 év késéssel, vagy inkább több, de csak efelé haladnak a dolgok... (2022.04.23. 22:12) A Jobbik és az Irányítók
  • Lazur: 2012 helyett 2021, de itt a mátrix 4. része: www.youtube.com/watch?v=JQVHrXek73E (2021.12.17. 20:30) Előadás videó - A Mátrix-trilógia (szerk)
  • Kápráz: ...Történt egyszer, hogy Noé szőlőt telepített, de a bortól megrészegedvén meztelenül feküdt sátrá... (2021.12.11. 21:02) Előadás videó (szerk)
  • maztro: @Gergő Bohrát: Szeretnek minket behúzni a csőbe, a cikk lényegében minden pontján prezentálja azt,... (2021.08.26. 05:03) Menetrend (szerk)
  • dangbird: Új nagy ívű, félelmetes novella a személyes blogomon: marioatreides.blog.hu/2020/01/06/nem_tehete... (2020.01.06. 10:36) Olyan, mintha
  • dangbird: ferfiakklubja.hu/fk_magazin/az_fk_noi_tamogatoi_korebol/amikor_nem_fogadjuk_el_a_ferfi_es_no_kozot... (2019.11.13. 10:09) A házasságról

Utolsó kommentek

Terria és Lerzia meséje - avagy mese a bankrendszerről

2009.02.24. 16:43 dangbird

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy hatalmas birodalom, neve Terria. Minden tartománya, összes népe gazdgságban, biztonságban, boldogságban élt. Jólétük forrása a termőföld volt, mely kevés gondozásért cserébe bőséggel látta el a birodalom lakóit élelemmel és nyersanyaggal.

Terria leghíresebb tartománya a mesés, gazdag Lerzia volt. A lerzek kiváló iparosok voltak, s okos, nagy tudású, jó szívű és derék, szorgalmas embereknek ismerték őket minden tartományban, ahol megfordultak; mert utazgattak, igen sokat, szemben más tartományok népeivel, kik a lábukat se nagyon tették ki a falusi járásból, nemhogy a tartományukból. A lerz helytartót birodalomszerte a legbölcsebb embernek tartották. De nem csak legbölcsebb, hanem legvagyonosabb is volt mind közül.

Egyszer aztán Terria királyának azt javasolta egyik lerz tanácsnoka, hogy változtassák Terriát ipari birodalommá - ha hatalmas gyárakat építenek, az embereknek nem kell két kezi munkával előállítaniuk saját hétköznapi használati tárgyaikat, így még kevesebb munka árán még többet birtokolhatnának; Terria gazdagabb lenne, mint valaha.

A király hallgatott az okos szóra, és hatalmas iparváros építésébe kezdett - minthogy e munka koordinálása sokkal nehezebb feladat volt, mint a földművelésé, idővel trónszékhelyét is ide helyezte át, s az új fővárost Terropolisznak nevezték.

Hogy, hogy nem, pár év után azonban kifogyott a kincstárból az arany, bár Terropolisz felépítése még nem ért a végére. Búsult is a király... Hamarosan azonban megjelent udvarában a lerziai helytartó, s a lerzek tizenkét szekéren hozták mögötte az aranyat! A király nagyon megörült, bár nem értette, a lerzek miért akarják a birodalmat ily önzetlenül megsegíteni. A helytartó biztosította róla, nem kér semmit cserébe; ám az aranyat nem örökbe adja, csak kölcsön, s a király majd visszafizeti neki, mikor a hatalmas beruházás megtérült.

Úgy is lett. A terriai ipar virágzott, a gazdag falvak kalandvágyó fiai pedig a még gazdagabb városi létről álmodoztak, s a kincstár hamarosan roskadozott az aranytól. A király, hálája jeléül nem tizenkét szekérnyi aranyat adott vissza a lerz helytartónak, hanem tizenhármat, s olyannyira csodálatos dolognak tartotta a kölcsönzés intézményét, hogy rendelkezett: állami bankot kell létrehozni, mely a pénzt igénylő embereknek szerény kamatra kölcsönad.

Hosszú sor kígyózott a Terriai Királyi Bank előtt reggeltől estig: kérelmezők hada folyamodott hitelért, némelyek a rossz termés miatt szorultak meg, mások nagyobb, cifrább házról álmodtak - de a legtöbben lerzek voltak közöttük, ügyes és szorgalmas mesteremberek, akik saját ipari vállalkozások alapítására kértek hitelt, a haszonból megfizetve azt kamatostul.

Terria ipara hamarosan százszorosára növekedett, ontotta magából az árukat, s a munkaerő csak úgy özönlött a falvakból az egyre szaporodó és növekvő városokba. Özönlött, csak özönlött - s eljött az ideje, hogy nem maradt elég ember a vidéken, megművelni a földeket, s jóllakatni önmagukon kívül a városok egyre csak szaporodó lakosságát.

Hatalmas éhínség köszöntött Terriára. Városi és falusi egyaránt a kétségbeesett, tehetetlen királyt okolta; mindenki másként hitte, mi a kialakult válságos helyzet pontos oka, de mindenki egyformán tudni vélte a megoldást, s a kocsmákban gyakran vitatkozó embereknek sok nem kellett hozzá - csak néhány bölcs lerziai filozófus, kik az emberi egyenlőségről és a központi kormányzás megszüntetéséről álmodtak -, hogy felkeljenek a király ellen, lefejezzék, s Terriát szövetségi köztársasággá kiáltsák ki, független, a nép által választott tartományi kormányokkal.

Telt-múlt az idő.

Ágrólszakadt Jánoska egy nyomorúságos kis faluban látta meg a terriai napvilágot. A gyermekkor nélkülözéssel telt évei után a város felé vette az irányt - Terropolisz felé, ahol már az iparban is csak kevesek dolgoztak, hisz gépek végezték a munka nagy részét, az emberek pedig kényelmes irodákban ültek, adminisztratív munkakörökben dolgozva. Legtöbb fiatalnak ez volt az útja, hiszen falun már úgysem volt munka, a földet is gépekkel művelték...

Jánoskát egy lerz bankvállalat alkalmazta - több száz ilyen működött már Terriában, a király bukása óta bárki foglalkozhatott hitelezéssel, s a lehetőséget főleg a lerziai üzletemberek használták ki. A fiú kapott egy lakócellát a vállalati lakótelepen, s hogy munkáját megfelelően végezhesse, a vállalati iskolába, a Lerz Pénzügyi Főiskolára kellett járnia.

Hallgatótársai, a kedves, derék lerz iparosok leszármazottai, az ifjú lerziai bankártitánok legtöbbször szinte levegőnek nézték Jánoskát. Ha szóltak is hozzá, foghegyről beszéltek vele, de leginkábbis egymás között diskuráltak fennhangon a csak általuk ismert lerziai nyelven. Ágrólszakadt Jánoska úgy érezte, falusi származása miatt nézik le ezek a Terropoliszban felnőtt lerz fiatalok, s gyakran szeretett elbújdosni a főiskola néptelen részein; szolgálati helyiségekre nyíló kihalt folyosókon mászkált, alagsorokban kalandozott, eljutva olyan helyekre, hol tán még az öreg lerz professzorok sem jártak soha.

Egyszer azután rábukkant a legmélyebben fekvő folyosóra, melyben örök sötétség honolt. Jánoska villanyt sem talált, csak két mobiltelefonjának háttérvilágítását egyesítve tudott előrehaladni. Fémes csengés-bongás és víz csurgása-csobogása hallatszott a folyosó távoli végéből, hol Jánoska, óvatosan előrehaladván, egy réges-régi faajtót világított meg telefonjaival.

A furcsa zajok elhallgattak, s egy rekedten károgó férfihang azt kiáltotta:

- Ki az? Ki van odakint?

Jánoska nem tudta hirtelen, mitlévő legyen... ám az ajtó kitárult, s ő egy vénséges-vén, összeaszott arcú, púpos hátú, hosszú ősz szakállú öregembert pillantott meg egy sötétbe vesző, hatalmas terem közepén állva, mögötte irdatlan hegynyi csillogó aranypénzzel, előtte pedig egy kőtállal, amelyben víz felszínén csillogott a benti fény. Közelebb lépve észrevette, hogy az öregembernek tipikus lerz arcvonásai vannak.

- Te lerziai vagy... - nyögte bután, hisz ezerszer érdekesebb tényeket is szóvá tehetett volna, például az aggastyán háta mögött tornyosuló végeláthatatlan aranydombságot.

- Így van, fiacskám. Nem is akármilyen lerz... Én voltam az utolsó terriai király uralkodása alatt Lerzia helytartója! Én találtam fel a bankot!

- De hiszen az évszázadokkal ezelőtt volt...

- Úgy van! E helyt állott a Terriai Királyi Bank központi értéktára. S a lefejezett király a túlvilágról iszonyú büntetéssel sújtott engem, amiért a bankrendszert megalkottam, s amiért utána a forradalmat a háttérből szerveztem és támogattam pénzzel: minden egyes alkalommal, mikor a lerz bankok egy korabeli aranypénznek megfelelő értékű Terrkreditet multiplikálnak, nekem itt egy aranypénz megjelenik a semmiből, s azt meg kell mosnom ebben a kőtálban, hogy újra semmivé foszoljon. Addig kell élnem, amíg e munkát el nem végeztem! Ha mindet megtisztítottam, akkor meghalhatok. - S a csontvázszerűvé aszalódott kezek hátrafelé intettek: - Amint láthatod, kissé le vagyok maradva.

Jánoska tudta, mi az a pénzmultiplikáció, hiszen pénzügyi iskolába járt, így csak annyit kérdezett:

- De hát miért haragszik rád a király szelleme a multiplikált pénz miatt? Hiszen annak az élettartama véges, nem igazi pénz, kikerül a forgalomból, s aki erején felül multiplikál, csődbe juttatja magát!

Az öregember keserűen felnevetett.

- Valóban ezt tanítják, ez volt a multiplikált pénz valaha - s ne aggódj, minden alkalommal, mikor egy aranypénznyi Terrkreditet kivonnak a forgalomból, a hozzá tartozó érme tisztítás nélkül eltűnik mögülem. Fiacskám, ez a hegy a hátam mögött egyre csak növekszik, már a végét se látom. Ennyi az a multiplikált pénz Terriában, melyet soha nem fognak kivonni a forgalomból, mely helyett valódi kézpénzt soha nem fognak követelni az emberek a bankokon; miért is tennék! A csekket, átutalást, bankkártyát mindenki épppúgy elfogadja!

- Hogy hagyhatja az Állami Bankárügyi Főhivatal, hogy a bankok ezt csinálják?! - kiáltotta döbbenten Jánoska. - Nekik tudniuk kell róla...

- Ugyan, fiam, három alulfizetett állami hivatalnok fogja megállítani a lerziai bankokat abban, hogy bekebelezzék a világot? Elárulok azonban még valamit... de előbb felelj jól egy kérdésemre: hogy számolod ki a forgalomban lévő összes pénz mennyiségét?

- A pillanatnyilag forgalomban lévő multiplikált pénz és a jegybankpénz összege - vágta rá az iskolában tanult képletet Jánoska.

- Magyarán? - vonta fel szemöldökét az öreg lerz.

- Magyarán az emberek betétei a bankban és a forgalomban lévő készpénz együttesen.

- Úgy van! Most mondd meg, hogyan számolod ki az összes hitel mennyiségét!

- Az összes hitel... - felelte töprengve Jánoska. - Ezt még nem tanultam...

- Ohó! És nem is fogod! Ezt nem tanítják semmilyen iskolában! De gondolkodj csak... ha a bank a betétes pénzét adja ki hitelbe, akkor a hitelek összege egyenlő a...

- A betétek összegével! - kiáltott fel Jánoska, hirtelen rádöbbenve az egyszerű igazságra. Azonban az aggastyán olyan rikácsolva kiáltott fel, hogy a fiú összerezzent:

- Tévedés, tévedés, tévedés!!! Az összes hitel nem csak az összes betétnél, de az összes pénznél is sokkal több! Na figyelj ide, te mamlasz! Bemegyek a bankba, és beteszek egymillió Terrkreditet. Neked kéne az a pénz, de nincs, ezért kölcsönkéred a banktól. Bemész egy bevásárlóközpontba, amit „véletlenségből" szintén a lerz bankárok birtokolnak, és veszel belőle egy marhanagy plazmatévét! A pénzt kifizeted, az visszakerült a lerzekhez, ők meg visszaadják nekem, és ott tartunk, ahol az elején, igaz?

- Ööö... igaz.

- Nem igaz, te tuskó, hogy lenne igaz! Használd az eszedet, még mindig tartozol a banknak az egymillióval!

Jánoska dermedten próbálta a hallottak jelentőségét felfogni, az öreg azonban megelőzte:

- Na így haladja meg a hitelállomány mérete a betétállományét! - Fújt egyet. - De végül is a pénz körbejár. Mitől csökken a hitelállomány? ...Ne tátsd a szád! Hogyan szünteted meg a fennálló adósságodat?

- Kifizetem a ténylegesen megkeresett pénzemből.

- Vagyis dolgozol. Az elvégzett munka mennyisége csökkenti, az elfogyasztott javak mennyisége növeli a hitelállományt - és ezt a nagy kupacot itt mögöttem! Márpedig az öreg király pont azért kezdte a terriai ipart építeni, hogy kevesebb munkával többet fogyaszthassunk - hiszen a gépek dolgoznak majd helyettünk! Ehelyett, a piac ugyan tele van árukkal, az emberi munkaerő értéke viszont csökken... de sebaj, mindig lehet hitelt felvenni! Na ezért is nem fog ez a hegy soha elfogyni mögöttem, s ezért válik majd egy szép napon egész Terria fizetésképtelenné. - Az öreg lerz szinte suttogta az utolsó mondatokat: - S akkor minden a lerz bankok tulajdona lesz majd, s mindenki az ő rabszolgájukká válik majd.

- Elmondom! Nyilvánosságra hozom! - kiabálta Jánoska. - Ha az emberek megtudják, vége lesz az egész rémálomnak, és... - szava elakadt az aggastyán pillantásától.

A jellegzetes sötétkék lerz szemek huncut csillogással fürkészték Jánoska arcát, majd az öregember végre megszólalt:

- És ugyan ki fog hinni neked...?

---

Jelen írás fiktív világban játszódik, bármilyen hasonlatosság valós dolgokhoz a véletlen műve. Jelen írás szabadon sokszorosítható és terjeszthető, de csak teljes egészében, módosítás nélkül, továbbítva a jelen üzenetet is, 2012.blogol.hu forrásmegjelöléssel.

10 komment

Címkék: gazdaság hitel pénz válság kamat hitelválság bankvilág bankrendszer Bánk

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekneve.blog.hu/api/trackback/id/tr976226157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiváncsi 2010.05.12. 19:12:23

Kedves Blogoló! Nekem az egész makrogazdaság bűzlik pénzügyileg és az ösztönöm azt súgja, hogy itt valami nagyon nincs rendben. Ettől függetlenül a bejegyzéssel kapcsolatban volna néhány kérdésem, amit nem igazán értek: 1. Most akkor a kereskedelmi bank a hitelezés folyamán a betétet helyezi ki, vagy szembe megy a könyvelési ill. a törvényi szabályozással és nem létező tőkét helyez ki? 2. "- Tévedés, tévedés, tévedés!!! Az összes hitel nem csak az összes betétnél, de az összes pénznél is sokkal több! Na figyelj ide, te mamlasz! Bemegyek a bankba, és beteszek egymillió Terrkreditet. Neked kéne az a pénz, de nincs, ezért kölcsönkéred a banktól. Bemész egy bevásárlóközpontba, amit „véletlenségből" szintén a lerz bankárok birtokolnak, és veszel belőle egy marhanagy plazmatévét! A pénzt kifizeted, az visszakerült a lerzekhez, ők meg visszaadják nekem, és ott tartunk, ahol az elején, igaz? - Ööö... igaz. - Nem igaz, te tuskó, hogy lenne igaz! Használd az eszedet, még mindig tartozol a banknak az egymillióval! " - ezt nem igazán értem... Miért keverjük bele az árut a kérdésbe, amikor egyszer, ha azért fizetnénk a felvett hitellel és nem kéne visszafizetni a kapott kölcsönt, akkor valójában ingyen jutnánk a tv-hez? 3. "Vagyis dolgozol. Az elvégzett munka mennyisége csökkenti, az elfogyasztott javak mennyisége növeli a hitelállományt - és ezt a nagy kupacot itt mögöttem! Márpedig az öreg király pont azért kezdte a terriai ipart építeni, hogy kevesebb munkával többet fogyaszthassunk - hiszen a gépek dolgoznak majd helyettünk! Ehelyett, a piac ugyan tele van árukkal, az emberi munkaerő értéke viszont csökken... de sebaj, mindig lehet hitelt felvenni! Na ezért is nem fog ez a hegy soha elfogyni mögöttem, s ezért válik majd egy szép napon egész Terria fizetésképtelenné. - Az öreg lerz szinte suttogta az utolsó mondatokat: - S akkor minden a lerz bankok tulajdona lesz majd, s mindenki az ő rabszolgájukká válik majd." - ez a bekezdés nem illik a történetbe logikailag, hiszen nincs rendesen levezetve és szemléltetve, így csupán egy állítás, ami nem képes az eddigiekből hiteles végkövetkeztetést adni. Amúgy jó az oldal, sok érdekes infó van benne. De szerintem, ha valahol, akkor itt ennél a témánál sokkal jobb levezetésre és érthetőségre van szükség. További jó munkát! Üdv

Vándor 2010.05.12. 21:29:32

Ha ez a téma jobban érdekel, tudom ajánlani a Money as debt (pénz, mint adósság) c. filmet (youtube-on és googlevideon is fent van sztem), valamint a Zeitgeist I. 3. részét, ill. a Zeitgeist: Addendum-ot.

cath 2010.05.12. 22:33:30

kiváncsi: 1. törvényesen kihelyezhető a betét, de az nem a bank pénze, hanem a betétesé. Ergo a bank számára nem létező pénzt helyez ki hitelre ugyanis a betétesek akármikor felvehetik a betétjüket, ami ennek a hitelnek a fedezete. 2. az áru annyiból játszik szerepet az eladósításban, hogy kurvára nincs szükségünk a megvett áruk 3/4ére, és nem mellesleg minden ilyen felesleges tárgyszolgáltatás kb az előállításának a 10-50szeresébe kerül. Azaz nem teljes a számtan a példában. 1 millió pénzt felvesz a banktól és abból vesz egy 10 ezer pénz értékű vackot. 3. szerintem érthető a logika és pont abból következik ami a bejegyzés volt.

lololok 2010.05.13. 13:05:30

1. Most akkor a kereskedelmi bank a hitelezés folyamán a betétet helyezi ki, vagy szembe megy a könyvelési ill. a törvényi szabályozással és nem létező tőkét helyez ki? 1. törvényesen kihelyezhető a betét, de az nem a bank pénze, hanem a betétesé. Mindkettő igaz. Nem létező tőkét, törvényesen helyez ki, mert: a hitelezhető pénz mennyisége = betét / tartalékráta. A tartalékráta jelenleg Magyarországon - ha jól tudom - 5%. Mivel a hitelezett pénz nagy részét a hiteles egy újabb bankszámlán helyezi el, a hitelezett pénz sokszorozódik. Ezt nevezik pénzmultiplikációnak, azaz a kereskedelmi bankok ily módon képesek pénzt teremteni. A klasszikus pénzügytan szerint ez nem vezet szuperinflációhoz, mert a teremtett pénz a hitel visszafizetésekor megsemmisül. Egy pénzgazdaság jellemzésére a tartalékráta és a multiplikációs faktor (ami ugye ezután kb. egy mértani sor összege osztva az első elemével) alkalmazása bevett szokás. A tartalékráta az elmúlt 20 évben (ha jól emlékszem) folyamatosan csökkent itthon, de a világ országainak legtöbbjében is. A gond a rendszerben nem a pénzmultiplikáció, hanem a kereskedelmi bankok mindenütt jelenlévő, rejtett nyereségei. A kereskedelmi bankok elméletileg nem károsak, mert a gazdasági szereplők likviditását hivatottak növelni. Ha ez a téma jobban érdekel, lapozd fel bármelyik pénzügytan tankönyvet. Én ebben a hozzászólásban csak leírtam, amire emlékszem a pénzügy órákból, nem vagyok szakértő egyébként.

Kiváncsi 2010.05.13. 17:57:23

Vándor: A "Pénz, mint adósság" című filmet láttam és a kérdés pont ezért merült fel. Ugyanis a film azt állítja, hogy a bank nem csupán a beszolgáltatott betéteket helyezi ki (és ebből a szempontból a multiplikációt nem vizsgálom), hanem csalással olyan pénzt helyez ki, amelyet betétként be sem helyeztek, mivel statisztikai alapon biztonságosan megteheti ezt. Cath: 1. Ha a bank nem követ el szándékosan csalást, akkor a betéteknek és a hiteleknek az időbeli felhasználhatóságát egyezteti. Például egy látraszóló betétre nem helyez ki hosszú lejáratú kölcsönt, hanem e- helyett egy tartósan lekötött betétet fog felhasználni a hitelezésre. Mivel pedig a pénzbetét a tulajdonos számára nem hozzáférhető, ezért a bank nyugodtan kiadhatja azt hitelre és nem történik káros pénzteremtés. 2. Ezt a pontodat egyszerűen nem tudom követni. Az, hogy az árura szüksége van-e a vásárlónak vagy sem, annak semmi köze nincs ehhez a kérdéshez. A következő két mondatodat pedig tényleg nem tudom hova rakni és nem értem ennek mi köze a pénzteremtés problémájához. lololok: Köszönöm a válaszodat, de a pénzteremtés elvével én magam nagyjából tisztában vagyok. A problémám az, hogy nem értem hol van benne a mumus. Ugyanis lennie kell mumusnak, különben nem lenne téma a blogon:) Ezt a mumust keresem, de a hivatalos, törvényes kereskedelmi banki hitelezéssel papíron nincs probléma, vagyis ha nem tud valaki konkrétan levezetni nekem egy példát arra, hogy hogy kerüli meg a törvényt a bank és ez hogyan vezet az emberek kizsákmányolásához és ezzel az irányítók hatalmi erejének növeléséhez, akkor nem látom bizonyítottnak a leírtakat. Én ténylegesen gyanakszom arra, hogy valami nem stimmel a dologban, de jó lenne erre valami bizonyíték is.

M.A. 2010.05.13. 18:41:50

Kiváncsi: igen, találsz rengeteg anyagot a témában, azért is nem akartam bővebben kifejteni a blogon. Amit cath írt, hogy fölösleges szarokat veszünk, azért lényeges, mert a fölösleges pénzmozgás rontja a pénz értékét. Ha nyomtatsz 100000000000 forintot, és otthon az ágy alatt tartod, attól romlik a pénz értéke? A forgalomban lévő pénz mennyiségét tehát mindig meg kell szorozni a forgási sebességével, hogy a gazdaság pénzbőségét megkapd. lololok: "A klasszikus pénzügytan szerint ez nem vezet szuperinflációhoz, mert a teremtett pénz a hitel visszafizetésekor megsemmisül." - Nem szuperinfláció :), hanem hiperinfláció, és ahhoz valóban nem vezet, csak vágtató inflációhoz (10-100%), ez persze a forgalomban lévő valódi és hamis pénz arányától és forgási sebességétől függ. Hol a csalás? 1. Kíváncsi írja: "Mivel pedig a pénzbetét a tulajdonos számára nem hozzáférhető, ezért a bank nyugodtan kiadhatja azt hitelre és nem történik káros pénzteremtés." - itt a lényeg. Papíron ez a helyzet, a valóságban viszont a betétes a látraszóló betéthez anélkül hozzáférhet, hogy azt kivenné a bankból - csekk, bankkártya vagy átutalás segítségével a betétben lévő pénzt forgalomba lehet hozni, miközben a multiplikátuma is forgalomban marad. 2. Ahogy az öreg lerz magyarázza, hiába jár le a pénzmultiplikátum élettartama, mert minden 10 multiplikált forint halálával születik 11 új, lévén a hitel- és betétállomány folyamatosan növekszik. (Ugyanis a hitelbe adott pénz kapásból egy másodbetét formájában jelenik meg.) Amerikában pedig minden dollár után az állam kamatot fizet a FED-nek. Kínában pedig futószalagon gyártják a hitel fedezetét. (Nem a pénz fedezetét, mert az a munka! A hitelé a jószág.) Tekintve, hogy a hitelre előállított javak nagyrésze rövid élettartamú, pár év után hulladék lesz belőle, a világ hitelállománya már meghaladja a bolygó összértékét.

cath 2010.05.13. 19:15:59

Kiváncsi: "Mivel pedig a pénzbetét a tulajdonos számára nem hozzáférhető..." -ilyen nincs. A hosszútávra lekötött betét tőke részével a tulajdonos rendelkezik, azaz azt sem helyezheti ki kockázat nélkül a bank, mert bármikor felvehetik (legfeljebb nem kap rá kamatot a betétes, de a tőkét azonnal vissza kell fizetnie a banknak.) De pnzteremtésnél nem ez a fő duplikáló, ahenm a nem létező pénzek elvásárlása fogyazstási dolgokra.

Kiváncsi 2010.05.13. 21:08:22

cath: igazad van abban, hogy visszakérheti a befektetett tőkéjét. Ebbe hírtelen bele sem gondoltam. Viszont ez még nem jelentene problémát, ha erre a bank statisztikai alapon készülne azzal, hogy saját maga több tartalékot hagy bennt. (persze ez neki gazdaságtalan, ezért lehet nem fogja:)) M.A.: sajnos annyira elgondolkodtam néhány dolgon, hogy nem is vettem számításba a forgási sebesség kérdését. Igen ez megint csak egy kulcsmomentum. A látra szóló betét kérdése tényleg probléma, de persze egy normálisan működő esetleg non-profit bankrendszeben nem helyezné ki a bank azt a betétet, amely számlapénz formájában szabadon felhasználható. Amúgy az eszmefuttatásom végén megint csak arra jutottam, mint amire minden más témánál is... Rengeteg a kiskapu. Hihetetlen sok lehetőség van a pénzteremtésnél is arra, hogy rossz célokat szolgáljunk vele. A kamatokkal való játszadozás is ilyen. Elsőre azt mondanánk, hogy minden rendben van azzal, hogy a bank profitot szerez, mert hát neki is meg kell élni valamiből és ellenértékként szolgáltatást nyújt. A hiba ott van, hogy megfelelő kalkulációk sorával a bankok visszaélhetnek ezzel és kisemmizhetik a gazdaságot. És ez még csak a kamat, szó sem esett a törvény által előirt szabályok felrúgásáról, amelyre megint csak lehet módja (csalás, korrupció stb.). Nem hiába vannak nekünk mondásaink: "A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve." A probléma sajnos nem a bankokkal van, hanem az azt működtető emberekkel. Túlságosan alacsony szinten van az emberiség lelkileg! Kérlek javíts ki, ha tévednék! Amúgy vannak akik szerint a legnagyobb pénzügyi problémát nem is a hitelnyújtások jelentik, hanem a kb. 30 éve spekulációs céllal létrehozott származtatott pénzhelyettesítők. Az is megérne egy misét. ... egyre mélyebb a nyúl ürege:)... Köszi a felvilágosítást! További jó kutatást! Remélem lesznek még új bejegyzések (már az összeset elolvastam:)).

wmiki 2010.08.23. 20:42:31

szép kis mese, de tényleg az, mert elég naiv a valóságban nincs negatív szereplő amit egy társadalomba bevezetjük a kitalált pénz fogalmát onnantól kezdve a szükségszerű a bankok kialakulása, a hitelezés, és végül az összeomlás is hiszen a pénz nem valóság, mert ott az alma nem ér többet mint a krumpli, gyferenc pedig nem ér többet, mint 3 utcaseprő

2012 2012.02.04. 18:51:15

Feeesu: tanulj meg olvasni.
süti beállítások módosítása