HTML

A Játék Neve: Föld

Ez a blog arról szól, hogy hogy működik a világ valójában. Túl a látszatokon, a manipuláción, a mindent átszövő hazugságon és felelősséghárításon. A jelenkor eseményeinek mozgatórugóival is foglalkozik, ahogy a régmúltba is tapogatózik visszafelé, egészen az emberi lét kezdeteiig. Mindez egy sokéves kutatómunka eredményeire támaszkodik. A blog korábban "2012 blog" címen működött a blogol.hu szerverén. Kapcsolat: blog2012 kukac freemail ponnt hú!

Friss hozzászólások

  • Lazur: @Nikiló: www.youtube.com/watch?v=TQcqOW39ksk Apropó, és az már smafu, hogy a kínaiak azért akarnak... (2023.09.15. 00:32) Emberek, Irányítók és a Háttérhatalom
  • Gergő92: Nem csak én szoktam néha felnézni ide. :) (2023.01.18. 00:00) Mire készülnek a Marson?
  • Lazur: Ez egész friss: futureofhumanity.report/en www.youtube.com/watch?v=MYJFc3vA6N4 Csak a rotary klu... (2023.01.10. 18:29) 2019
  • Lazur: Szűk tíz évbe telt, de lassan a híradóba is bekerül ahogyan Kínában készülnek a cellák. www.youtu... (2022.12.05. 01:07) AUTOKRÁCIA (szerk)
  • Gergő Bohrát: A mostani események fényében bár 10 év késéssel, vagy inkább több, de csak efelé haladnak a dolgok... (2022.04.23. 22:12) A Jobbik és az Irányítók
  • Lazur: 2012 helyett 2021, de itt a mátrix 4. része: www.youtube.com/watch?v=JQVHrXek73E (2021.12.17. 20:30) Előadás videó - A Mátrix-trilógia (szerk)
  • Kápráz: ...Történt egyszer, hogy Noé szőlőt telepített, de a bortól megrészegedvén meztelenül feküdt sátrá... (2021.12.11. 21:02) Előadás videó (szerk)
  • maztro: @Gergő Bohrát: Szeretnek minket behúzni a csőbe, a cikk lényegében minden pontján prezentálja azt,... (2021.08.26. 05:03) Menetrend (szerk)
  • dangbird: Új nagy ívű, félelmetes novella a személyes blogomon: marioatreides.blog.hu/2020/01/06/nem_tehete... (2020.01.06. 10:36) Olyan, mintha
  • dangbird: ferfiakklubja.hu/fk_magazin/az_fk_noi_tamogatoi_korebol/amikor_nem_fogadjuk_el_a_ferfi_es_no_kozot... (2019.11.13. 10:09) A házasságról

Utolsó kommentek

Mi történik a Földdel? - 2. Vízháztartás

2014.07.23. 18:48 dangbird

A nagy földi vízkörzésre mindannyian emlékszünk a környezetismeret óráról: a világtengerekben lévő sok-sok vizet hatalmas felületen párologtatja a Nap, így képződnek a felhők, amelyekből csapadék hullik a szárazföldekre (is), ahol a víz összegyűlik, erekbe, patakokba, folyókba, majd folyamokba, amelyek a világtengerekbe ömlenek.

Ez valóban így van, de ez csak a vízforgalom és a csapadék forrásának egyik része. A Földnek ugyanis van egy kis vízköre is, amiről hallgatnak – az emberi tevékenységnek ugyanis ezt sikerült összezavarnia, és ez a klímaösszeomlás fő oka.

A gödöllői Szent István Egyetemen (lánykori nevén GATE) kiszámolták, hogy a tiszai ártéri erdőkben egy tölgyfának akkora párologtató felülete van, mint egy focipályának. (Ezt nem is nehéz elképzelni: ha ősszel az összes levél lehullik egy 30-40 méter magas kocsányos tölgyről, azzal be lehet fedni a Maracana stadion játékterét.) A tiszai ártéri erdőségnek pedig, eredeti, érintetlen formájában (vagyis még a török idők előtt), teljes húszezer négyzetkilométeres kiterjedésen nagyobb párologtató felülete volt, mint az Atlanti-óceánnak. A „kis” vízkör tehát nem is annyira kicsi! Valaha a csapadék nagyobb részét ez adta, főleg a minden oldalról lánchegységekkel körülzárt Kárpát-medencében. A hegyláncok oldalán törik meg legkönnyebben a felhők vonulása, mert a hegység magasra kényszeríti őket, ahol hidegebb van, és a nedvesség kicsapódik. Ezért fontos, hogy ami nedvesség bejut ide, azt itt tartsuk, amelyben már a Kárpátok is segítségünkre vannak, hisz nem csak bejutni, kijutni is nehezen tud tőlük a felhő!

A délutánonként menetrendszerűen bekövetkező nyári záporok forrása is a kis vízkör – volt. Természetesen amíg van párologtató felület, addig működik a kis vízkör, csak nem mindegy, mennyi vizet tud forgatni. Arról nem is beszélve, hogy nehéz ugyan megbecsülni, mennyi volt ennek a növénytömegnek a vízvisszatartó képessége, de nyilván nem elhanyagolható, és a világméretű növénytakaró-pusztítás hozzájárulhatott a tengerszint emelkedéséhez, mely a ’90-es évek nagy slágere volt, és merő véletlenségből épp akkor pusztították legintenzívebben az esőerdőket. Lehetett hallani innen-onnan, hogy a Szent Márk tér már víz alatt van – azután ’95-ben volt szerencsém eljutni a Szent Márk térre, és nem volt víz alatt... Érdekes módon a világtengerek szintje azóta nem emelkedett érzékelhetően, pedig az Északi-sark már teljes hosszában hajózható...

 „Az a civilizáció nem fejlett, amelyik beleszarik az ivóvizébe! Az a civilizáció primitív!”

(Géczy Gábor)

Mindenképpen szót kell ejteni a környezetszennyezés legveszélyesebb formájáról, ez pedig a szennyvíz élővizekbe való bevezetése. Az emberi ürülék a legértékesebb humuszforrás a földi életben. Ez a „produktum” olyan mértékben gazdagíthatná a földi életet, hogy az önmagában létjogosultságot adna az emberi fajnak, ha egyéb módon nem is szolgálja az életet.

Régen, ha a budi alatt megtelt a gödör, ástak egy újat pár méterre, áttették rá a csillagvizsgáló fülkét, a régi gödröt pedig betemették és gyümölcsfát ültettek bele – termése nagyon erős gyógyhatással bírt arra a családra nézve, amelyik a budit használta, de a legjobb pálinka is ebből készült.

Ma a legutolsó kis faluba is drága pénzen bevezetik a csatornát, hogy legyen a parasztnak „higiénikus” vízöblítéses vécéje, ahol az említett „produktumot” vízzel keveri össze – ezáltal a „szupertrágya” veszélyes hulladékká változik. Érdemes tudni, hogy a szennyvíz összes többi formája (fürdő- mosogató-, takarító, stb.) önmagában veszélytelen, és felhasználható lenne öntözésre – feltéve, ha csak hamulúgból (NaOH) készült mosószereket használnánk, mely a talajra ártalmatlan, sőt, lúgosítja is azt, ami a jelenlegi elsavasodás (lásd a 4. részben) mellett kifejezetten előnyös.

FOLYTATÁS>>>

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekneve.blog.hu/api/trackback/id/tr626538677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emberneve.gyufa 2014.07.23. 19:46:26

érdekes gondolatok, várom az elsavasodós részt :)

„Az a civilizáció nem fejlett, amelyik beleszarik az ivóvizébe! Az a civilizáció primitív!”

nem feltétlenül a primtív szót használnám, hiszen pont az ősi/első módszer volt a jó

euterpe 2014.07.23. 21:32:27

"A délutánonként menetrendszerűen bekövetkező nyári záporok forrása is a kis vízkör"
Ezt én csak 1990 és 1992 között érzékeltem. Ezek szerint csak ekkor "voltunk rendben"?

A Szent Márk teret én is így "tanultam", szóval ez berögződött. És akkor még nem volt net, hogy utána nézzünk. Később meg, mikor net lett, nem ennek akartunk utána nézni...

akapitalizmusbaromsag 2014.07.24. 21:35:16

"Régen, ha a budi alatt megtelt a gödör, ástak egy újat pár méterre"

Ezzel nem szennyezték be a földfelszín közeli vizeket, pl a talajvizet?

"A tiszai ártéri erdőségnek pedig, eredeti, érintetlen formájában (vagyis még a török idők előtt)"

Mintha írtad volna vagy előadásban említetted hogy, már régen meg kellett volna kezdeni Magyarország visszaerdősítését.A középkorban a vidéki lakosság az erdőkbe menekült az ellenséges hadseregek elől, a lovasságnak egyszerűen öngyilkosság lett volna bemenni utánuk.
Ha most törne ki egy háború, egyszerűen nem lenne hová bújni a civil lakosságnak, mert nagy részét kitermelték vagy ellopták az erdőknek.

Amúgy jó cikk, várom a folytatást.

dangbird 2014.07.24. 21:48:30

Egy budi kb. másfél méter mély, úgyhogy nem. Arról nem is beszélve, hogy szárító dolgokat is szórtak rá (kukoricacsutka, fűrészpor, hamu).
süti beállítások módosítása