HTML

A Játék Neve: Föld

Ez a blog arról szól, hogy hogy működik a világ valójában. Túl a látszatokon, a manipuláción, a mindent átszövő hazugságon és felelősséghárításon. A jelenkor eseményeinek mozgatórugóival is foglalkozik, ahogy a régmúltba is tapogatózik visszafelé, egészen az emberi lét kezdeteiig. Mindez egy sokéves kutatómunka eredményeire támaszkodik. A blog korábban "2012 blog" címen működött a blogol.hu szerverén. Kapcsolat: blog2012 kukac freemail ponnt hú!

Friss hozzászólások

  • Lazur: @Nikiló: www.youtube.com/watch?v=TQcqOW39ksk Apropó, és az már smafu, hogy a kínaiak azért akarnak... (2023.09.15. 00:32) Emberek, Irányítók és a Háttérhatalom
  • Gergő92: Nem csak én szoktam néha felnézni ide. :) (2023.01.18. 00:00) Mire készülnek a Marson?
  • Lazur: Ez egész friss: futureofhumanity.report/en www.youtube.com/watch?v=MYJFc3vA6N4 Csak a rotary klu... (2023.01.10. 18:29) 2019
  • Lazur: Szűk tíz évbe telt, de lassan a híradóba is bekerül ahogyan Kínában készülnek a cellák. www.youtu... (2022.12.05. 01:07) AUTOKRÁCIA (szerk)
  • Gergő Bohrát: A mostani események fényében bár 10 év késéssel, vagy inkább több, de csak efelé haladnak a dolgok... (2022.04.23. 22:12) A Jobbik és az Irányítók
  • Lazur: 2012 helyett 2021, de itt a mátrix 4. része: www.youtube.com/watch?v=JQVHrXek73E (2021.12.17. 20:30) Előadás videó - A Mátrix-trilógia (szerk)
  • Kápráz: ...Történt egyszer, hogy Noé szőlőt telepített, de a bortól megrészegedvén meztelenül feküdt sátrá... (2021.12.11. 21:02) Előadás videó (szerk)
  • maztro: @Gergő Bohrát: Szeretnek minket behúzni a csőbe, a cikk lényegében minden pontján prezentálja azt,... (2021.08.26. 05:03) Menetrend (szerk)
  • dangbird: Új nagy ívű, félelmetes novella a személyes blogomon: marioatreides.blog.hu/2020/01/06/nem_tehete... (2020.01.06. 10:36) Olyan, mintha
  • dangbird: ferfiakklubja.hu/fk_magazin/az_fk_noi_tamogatoi_korebol/amikor_nem_fogadjuk_el_a_ferfi_es_no_kozot... (2019.11.13. 10:09) A házasságról

Utolsó kommentek

A humanizmus és a városi létforma

2010.03.06. 17:35 dangbird

„It is the world that has been pulled over your eyes to blind you from the truth.”

Korábban már esett >néhány szó< a humanista vallásról, most megpróbálnánk ezt alaposabban körbejárni és megnézni, hogyan áll összefüggésben mindennapi életünkkel.

Kezdjük azzal, hogy mi nem a humanizmus. A humanizmus nem azonos a humanitárius gondolkodásmóddal. Az egy dolog, hogy magában foglalhatja, de ez más vallásoknak is jellemzője lehet, tehát eme jellegzetességen keresztül nem azonosítható a humanista vallás.

Miért nevezzük a humanizmust vallásnak? Nevezhetnénk persze eszmerendszernek, irányzatnak, filozófiának vagy akár egyszerűen csak „divatnak”, de a humanizmus valójában ugyanazokkal az alapvető jellegzetességekkel bír, mint a többi vallás, azt leszámítva, hogy filozófiájának jellegéből adódóan nincs és nem is lehet szertartásrendje. Vallás azért is, mert kizárólagossági viszonyban áll a többi nagy világvallással, mégpedig sokkal inkább, mint azok egymással. Nincs tehát olyan, hogy „keresztény humanista” vagy „hindu humanista”, a két dolog összeférhetetlen; ezért a „szekuláris humanizmus” megkülönböztető fogalma is értelmetlen – nincs mitől megkülönböztetni.

A humanizmus saját definíciója szerint is emberközpontú világkép. Egy világkép középpontjában nem állhat egyszerre egy istenség és az emberiség is (hacsak nem maga az emberiség az istenség), így tehát a humanizmus lefektetésének első számú alapja az

- ateizmus.

Az emberi gondolkodásban kezdettől jelen lévő isten-tudatosságot kell először is megszüntetni ahhoz, hogy a filozófiánk működőképes lehessen. A humanista eszmék korai prófétái ennek bőszen neki is fogtak. (Maga a „humanizmus” szó eredetileg azt a nézetet jelentette, hogy Krisztusban kizárólagosan egy bölcs vagy igaz vagy jóságos embert látunk, semmi többet, semmi istenit vagy akárcsak ember felettit.) Az igazi áttörést aztán Charles Darwin >érte el<, akinek sikerült a humanizmust a „tudomány” világába beemelni. Így a második legfontosabb összetevő a

- darwinizmus.

Darwin elmélete tette teljessé a humanizmust, mint vallást. Ugyanis ahhoz, hogy sikeres lehessen, hogy az emberek számára vonzó legyen, minden vallásnak rendelkeznie kell valamiféle válasszal az élet néhány nagy kérdésére, úgymint hogyan és miből lett a világ, hogyan lettem én, ki vagyok én, miért vagyok itt, mi a célom, mi lesz velem, miután meghalok, miért van szenvedés a világban, stb. Az a vallás, amelyik nem tud elégséges és hihető magyarázatokat adni ezeken a területeken, kudarcra van ítélve.

Az első és legnagyobb (bár az ember számára nem legfontosabb) kérdésre, miszerint hogyan lett a világ, változott a válasz Darwin óta. Az evolúciós cikkben már szó volt róla, hogy a Föld és az egyes földtani rétegek kialakulására milyen válaszok voltak, azonban az Univerzum teremtése egyáltalán meg sem történt: az Univerzum mindig is létezett. Az anyag és az energia legfeljebb átalakul, a tér fix, az idő végtelen, a természet törvényei pedig öröktől valók. Ez utóbbiból következik egy újabb fontos összetevője a humanista világnézetnek:

- uniformatisztikus determinizmus.

Tehát: adott a világ egy pillanatnyi állapota, amely mintha egy paraméterként szerepelne egy függvényben, a függvény nem más, mint a természet törvényeinek összessége, kiadott értéke pedig a világ állapota a következő időpillanatban. Mivel az anyagi létezésre ez a látszólagosság szintjén elég nagy mértékben jellemző, kapásból ide tud kapcsolódni a

- mechanikus materializmus;

mechanikusságát természetesen az uniformatizmusból nyeri, az anyagelvűséget pedig csak úgy mellékesen odacsempésszük, illetve mivel az anyagi létezésben megjelenő dolgok egyes részegységeinek működéséből következtetni lehet az egész működésére, megjelenik a

- redukcionizmus;

ez pedig az önkényesen kikiáltott materializmus cáfolhatóságát a végtelenbe tolta el, hiszen a részletek részleteinek a részleteit a végtelenségig lehet vizsgálgatni, keresve azt, hogy „miből van”, sokszor már kifejezetten annak rovására, hogy „mitől működik”.

Az „öröktől való világ” elmélete igen kényelmes megoldás volt egy Teremtő kiküszöbölésére, ám veszélybe került az uniformatizmussal együtt, mikor a termodinamika második törvényének kozmikus szintű következményeit kezdték vizsgálgatni a tudósok. Új mesére volt szükség, így született meg az ősrobbanás, valamint a „kozmikus evolúció” sztorija, a nehezebb elemek spontán kialakulásának és a csillagok kialakulásának lehetőségével. (Az előbbi egyébként a „hidrogénfúzió” nevű legenda alapja, az utóbbiról pedig csak annyit, hogy az emberiség, amióta csak a Földön él, figyeli az eget, és évszázadonként átlagosan három csillag kihunyását jegyzi fel, míg új csillagot születni még soha nem látott senki.) Természetesen az ősrobbanásnak van némi igazságmagja, ettől hihető, de ebbe most ne menjünk bele.

Jelen írás tárgyát ugyanis nem a humanista vallást ténnyé emelő tudományos kavarások és félremagyarázások képzik, hanem magának a humanizmusnak, mint vallásnak az emberekre gyakorolt hatása. Lássuk a humanista-ateista-darwinista-uniformatista-determinista-redukcionista-materialista világkép válaszait a nagy kérdésekre!

- Honnan lett a világ?

- A világ úgy keletkezett, hogy „felrobbant a semmi” (az egyetemi tananyag öt oldalban, rengeteg latin szóval, önkényesen kitalált számértékkel gyakorlatilag ezt írja le). Oka nem volt, véletlenül történt. A Föld szintén véletlenül állt össze a „robbanás törmelékéből” (természetesen egyszerűsítve írom, ahogy az átlagember általában felfogja).

- Miből és hogyan lettem én, az ember?

- A Földön véletlenül megjelent az élet, kémiai anyagok véletlen találkozásából. Az ember az egysejtűből az evolúció útján fejlődött ki. Millió évekig létezett állatként, míg lassan emberré lett.

- Ki vagyok én, ember?

- Az ember egy véletlenül elindult folyamat csúcsterméke. Mechanikus szerkezet, amelynek struktúrája generációról-generációra csiszolódik a természetes kiválasztódás által. Képességei fokozatosan fejlődnek, javulnak – ezt bizonyítja az is, hogy civilizációja is >egyre fejlettebbé< válik. Mivel az élet kialakulásának esélye felfoghatatlanul kicsi, gyakorlatilag biztosra vehetjük, hogy ez egyedül a Földön történt meg. A Földön az embernél fejlettebb létforma nincs. (És ha máshol a világegyetemben lenne is az emberhez hasonló vagy nála fejlettebb létforma, az jelt adna magáról, így tudnánk róla.) Az ember, mint az Univerzum legfeljettebb létformája, egyúttal a legfőbb tekintély és hatalom a dolgok rendjének eldöntésében, saját elképzelései szerint formálhatja át a világot és önmagát.

- Miért vagyok itt?

- Nincs semmi oka, véletlenül kerültél ide; azt kezdesz magaddal, amit akarsz. Az okokat és a célokat a legfejlettebb lényként te határozod meg, így a „miért” kezdetű kérdésekre te adod meg a választ!

- Mi lesz velem, amikor meghalok?

- Megszűnsz létezni. A végtelen semmiből jöttél és a végtelen semmibe mész. Egy rövid vonalkád van két évszám között, élvezd ki!

- Miért van szenvedés a világon?

- Az okokat és a célokat a legfejlettebb lényként te határozod meg, így a „miért” kezdetű kérdésekre te adod meg a választ! A szenvedés néha véletlenül előfordul, próbáld elkerülni.

Remélem, rá lehet ismerni, ez az, amiben manapság hinni „illik”; ezzel ellentétes véleményt általában csak filozófiai kontextusban mernek az emberek megszólaltatni, gyakorlati kérdések esetében nem, mert félnek, hogy nevetségessé teszik önmagukat. (S ki is nevetik őket: mert aki nem nevet, maga is nevetségessé válik.) Lehet „hinni”, hogy van valahol valami Isten, akinek valami köze van ahhoz, hogy itt vagyunk, de az csak elmélet; a gyarkolati valóság a humanizmus valósága.

Mi a humanizmus vonzereje? – tehetnénk fel a kérdést az ostoba és irreális válaszok láttán. Hogyan történhet meg, hogy egy emberi közösség, melynek minden tagja magától értetődőnek tartja, hogy „Isten teremtett engem, a saját képmására, szeret engem és céllal küldött a Földre”, áttérjen azokra a válaszokra, hogy „a semmiből lettem véletlenül, egy majom képmására, a semmibe megyek majd vissza és céltalan a létem”?

Az elméleti vonzerő a tudás és az igazság iránti vonzódás (amely egyébként az Isten iránti vonzódás egyik megnyilvánulási formája a sok közül), ezáltal a tények és a tudomány tisztelete. A humanizmus világvallásá avanzsálása érdekében rengeteg maszatolás történt a természettudományok terén, rengeteg bizonyítatlan, sőt gyakran gyenge elmélet lett ténnyé emelve, rengeteg koholmány született, alapvetően idővel már nem az eszme igazodott a tudományhoz, hanem fordítva: a tudomány csak abban az irányban tehet erőfeszítéseket, hogy a humanista eszmerendszernek válaszokat szolgáltasson, az ezzel ellentétben álló kutatások pedig vagy tilalmasak, vagy pedig, ha ez nem lehetséges (pl. kvantumfizika), csendben és lehetőleg túlbonyolítva, kívülállók számára érthetetlenül kell folytatni. A >korábban leírtakon< kívül mi ösztönöz embereket arra, hogy célzottan a humanista eszmeiség alátámasztásának érdekében műveljenek „tudományt”?

Ehhez már meg kell vizsgálnunk a humanizmus gyakorlati vonzerejét, amely a fenti válaszok közt is ott van: „Egy rövid vonalkád van két évszám között, élvezd ki!” Ennyi az egész. A humanizmus elveti az élet széles spektrumú áttekintésének lehetőségét (nincs Isten, nincs lélek, stb.), és zöld lámpát ad a pillanatnyi késztetéseknek. Nem érünk rá, hiszen ketyeg az óra. A múlandóság kozmikus holokausztjának áldozatai, ideiglenes túlélői vagyunk mindannyian; bármit kérünk is kárpótlásul, az csekélység a végtelen sötétséghez képest, ami vár ránk. Ez a filozófia nem ismer tilalmat, csak igenlést.

Olyan ez, mint ha egy anya mindent megengedne gyerekének, míg az apa nem, hanem ésszerű keretek között nevelné a gyereket, a saját érdekében. Melyik a jó szülő?

És ha a gyereknek választania kell közülük, melyiküket választja majd?

Lássuk, hol bukik meg a humanizmus a valóságban!

Ott, hogy elhiteti az emberrel: te írod a szabályokat. Ez természetesen nem így van. A tettek következményét ember által változtathatatlan törvények szabják meg, nem az ember kénye-kedve. Egy kilences erősségű földrengés közben senki sem humanista. Mindenki szembesül vele, hogy a természet törvényeinek érvényességét az ő akarata nem tudja módosítani – még az emberiség együttes akarata sem. A humanizmus tehát az egyetlen jelentősebb hitrendszer a világon, amelyik a tapasztalati valóság útján is könnyedén cáfolható. Ennek ellenére ma a világ lakosságának legalább 90%-a a fenti válaszokban hisz, még ha önmagát kereszténynek vagy buddhistának is nevezi. (A buddhizmusnak sajnos minden erőssége mellett egy hibája manapság, hogy sokkal kevésbé áll konfliktusban a humanizmussal, mint a határozott istenkoncepcióval rendelkező világvallások. Aztán csodálkozunk, hogy a Dalai Láma, akinek a világ leg-„jobboldalibb” emberének kéne lennie, méltatni kezdi az amerikai demokráciát.)

Mivel a humanizmus félremagyarázza a természetes létezés lényegét, adja magát az egyetlen megoldás: el kell szakítani az embert a természettől. Ha valaki az élő természet közelében létezik, és látja azt a felfoghatatlanul komplex rendszert szüntelen átalakulásában működni, mélytudati szinten nehezebben veszi be, hogy mindez véletlenül jött létre.

Ha viszont nagyvárosokba zsúfoljuk be az embereket, megoldottuk a problémát: itt akármerre nézünk, mindent emberkéz alkotott körülöttünk. Itt egy pszeudo-létformában leledzünk, ahogy arról már >a rádió 2. adásában< is beszéltünk, egy olyan fokig kontrollált környezetben, amely a biztonság illúzióját is képes megteremteni, még a fizika törvényeitől is „megvéd” bennünket, ha pedig hiba keletkezik, az sokkal valószínűbben emberi mulasztás eredménye. Az ilyen közegben felnőtt ember aztán olyan mértékben bizalmatlan a természetnek az ő számára teljesen ismeretlen erőivel szemben, hogy ha találkozik velük, és tapasztalatlansága vagy életmódjának természetellenessége folytán ez a találkozás szenvedésteli, az csak még jobban eltávolítja majd a szándéktól, hogy megismerje a természetet – azt a természetet, amelynek a városi létforma is ki van szolgáltatva, azonban ez a függő viszony elrejtőzik az emberek szeme elől, eldugták a gépházba, ahol láthatatlanul teszi a dolgát.

Paksi Zoltán mondja, hogy a Teremtő az égre írta a tudást azért, hogy ne veszhessen el soha és mindenki számára látható legyen. Nos, a városi létezés még a csillagos eget is elrejti az emberek elől, magas épületeivel, mesterséges fényeivel.

Végezetül pedig ismét visszautalhatunk >a síkos bejegyzésben< említett kibernetikai világra: a városi ember számára „szükséges” – mármint >az Irányítók< szempontjából –, hogy minél több időt töltsön ebben a létformában, mely már teljes mértékben ember által alkotott (leszámítva persze, hogy szintén a természetre épül, mint pszeudo-valóság), itt már a virtuális gravitáció is ember által szabályozható – persze, hogy az az ember, aki élete nagyobb részét a tévé és a számítógép előtt tölti, hisz a humanista eszmékben…

257 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekneve.blog.hu/api/trackback/id/tr736226061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M.A. 2010.03.06. 17:48:00

Itt a régen várt új nagybejegyzés. Persze a végére odaírhattam volna, hogy az Avatart meg kell nézni, de jó lesz ide is. :)

Diodara 2010.03.06. 18:31:37

Jó, de nekik nincs levágva az USB csatlakozójuk vége, mint nekünk embereknek. :) Úgy könnyű...

eszakifeny 2010.03.06. 19:14:57

Logikus kovetkeztetes lenne a varosi eletre raunt ember szamara a menekules. Az alternativ eletmod alol (mondjuk videki kommuna) sajnos kihuztak a talajt azzal, hogy felelmet es bizalmatlansagot keltenek az emberekben egymassal szemben. De talan meg nem teljesen lehetetlen. Illetve ki tudja, aki varosba szuletett, annak talan ott van tennivaloja.

eszakifeny 2010.03.06. 19:16:13

bocs az ekezetnelkuli kommentert, mobilrol irom, es csak kriksz-krakszosan ment volna at

Alienexperiment 2010.03.06. 20:14:58

Ez ugyanolyan degenerált elképzelés, mint annak idején a Föld körül keringő Nap, utána meg a Nap , mint a világ közepe volt. Valószínűleg jó nagy körben nincs még egy ilyen elb*szott állatkert, ezt mutatják a SETI hibbant figyelői is, mert eddig 1-2 jelen kívül semmit sem fogtak. Ez azt mutatja, hogy máshol egyből azt használják ami az adott feladatra a létező legjobb megoldás, és valószínűleg a legenergiatakarékosabb, tehát a természetet utánozzák. Itt nem ez megy, de nem is mehetne, mert előbb szembe kellene nézni a valósággal, azt meg az átlagember nem akarja. Alienexperiment

Alienexperiment 2010.03.06. 20:21:24

Ha lesz a közeljövőben CHANELING, akkor lenne egy érdekes kérdésem: Az irányítók és kis sivatagi buckalakó kedvenceik nagyon eröltetik a genderideológiát meg a buzulást, ez vajon hogyan egyeztethető össze a bibliában olvasható Szodoma és Gomorra városok és lakóik lenullázásával? a) ellene mentek a főnökeik elveinek -még náluk is rosszabbak?- b) az egy másik csapat másik projektje volt? -akkor viszont azóta miért nem hallunk róluk?- Alienexperiment

balin 2010.03.06. 21:00:08

A vallás az amikor az ember hisz valamiben, a tudomány pedig az amikor abban hisz hogy tudja azt. A tudás az én szemeben az amikor az ember tudomásul veszi hogy úgyse érti meg a világot teljes egészében. Egy fraktált nem lehet úgy modellezni hogy elkezdjük szeletetlni egyre kisebb darabokra, közben megtagadjuk azt a gondolatot hogy összefüggés lehet a dolgok között, mert az olyan vallásos dolog, és nem lehet átlátni.

lololok 2010.03.06. 21:56:25

"kiadott értéke pedig a világ állapota a következő időpillanatban" Ehhez szükség van az idő definíciójára és örököltetett függvényére, amit alkalmazva a "most" egyenlő lesz a "következő pillanat" -tal. Ezek nélkül (márpedig nincsenek meg) ez a felfogás egy feltételezésen alapul, amit elfogadunk (nevezzük axiómának). Ebből az axiómából aztán levezetjük a determinisztikus világképet. Ha más axiómából indulsz (pl.: a "következő pillanat" -ot nem determinálja a "most" (hanem valaki tudatosan meghatározza az állapotát -> teremtő)), akkor más világképhez jutsz. Ettől még nem lett igazibb egyik sem a másiknál. "új csillagot születni még soha nem látott senki" Én valahonnan emlékszem olyan könyvekre, amiben születő csillagokról lehet olvasni. Te ezt határozottan tudod valahonnan? -> honnan? "véletlenül" Még ebben a kontextusban sem igaz, mert az előbb írtad le, hogy a "következő pillanat" csak a "most" -tól függ. Ennél a szónál azt érzem, hogy valójában nem tudod a különbséget a "véletlenül" és a "nem véletlenül" között. "véletlenül elindult folyamat csúcsterméke" A "véletlenül" -t lásd eggyel feljebb, a "csúcstermék" -et pedig nem értem: melyik paraméterünk maximális az összes létező lény paramétereit tartalmazó tömbök megfelelő elemei közül? "Nincs semmi oka" A legnehezebben valószínűleg az "ok" definiálható. Amíg nincs definíció a birtokodban, a kérdést úgy is feltehetnéd: mit jelent számomra az "ok"? Amire a válasz persze időben (lásd feljebb) is változik. "az ő akarata nem tudja módosítani – még az emberiség együttes akarata sem" Mondhatnám, hogy akkor definiáljuk az "akarat" -ot is, de ehelyett azt mondom: szerintem ritka az olyan ember, aki tudja, mit akar. Ez csak egy pár példa. Ez egy hangzatos post, de sok sebből vérzik. Így egy jó kis propaganda-duma marad.

Alienexperiment 2010.03.06. 22:41:01

Az egyik legismertebb humanista Al Pacino az ördög ügyvédjében.MUHAHAHA nem véletlenül! Alienexperiment

Laxius 2010.03.07. 01:12:52

Jah, IM A FAN OF MAN , pont ma néztem meg :D Kötelező film, hihetetlenül jó színészi játékkal.

Laxius 2010.03.07. 01:19:01

aki nem tudná miről van szó:) : http://www.youtube.com/watch?v=RGR4SFOimlk&feature=related

Diodara 2010.03.07. 09:59:45

lololok, szerintem érthető a bejegyzés külön definíciók nélkül is. Idő, véletlen és ok, ezt mind inkább érezzük, mint definiálni tudjuk. Lehet vitatkozni, hogy a köv pillanat a most következménye-e vagy valami nagyobb dologé, vagy mindkettőé, vagy az egy és ugyanaz, csak mi a véges fejünkkel nehezen értjük, meg lehet vitázni, hogy a véletlen akkor ebben a kauzalisztikus idővonalban létezhet-e egyáltalán. De szerintem ezek nélkül is érthető.

lololok 2010.03.07. 11:34:30

Nem, ezek nélkül nem jelent semmit. Ami alapvetően nem baj. A baj ott van, hogy bírálunk, elítélünk, kritizálunk egy embercsoportot, mert a gondolkodásában egy szimbólumot eltérően használ, mint mi. Egy szimbólumot, amiről egyébként se mi, se ők nem tudják, hogy pontosan mit jelent. Ha a bejegyzésben azt olvasnánk, hogy bezzeg a humanisták nem tudják, hogy mit jelent, de mit tudjuk: itt a definíció (aminek nem kellene egzaktnak se lennie, csak egy, a meglévőnél jobb próbálkozásnak), akkor hiteles(ebb) lenne. Ez olyan, mintha én lenéznélek téged azért, mert szerinted a semmi minden, szerintem meg a semmi semmi (ugye ismered a sapkás viccet). Abszurd. A legszörnyűbb dolog, hogy ez minden áldott nap megtörténik. A leginkább mainstream ágazata ennek a politika. Mint a taknyos kölykök, úgy beszélünk el egymás mellett (közben egyre idegesebbek leszünk), ahelyett hogy valami értelmessel foglalkoznánk. Másrészt, igen, a bejegyzés "érthető" ezek nélkül is, ha rendelkezel valamilyen válasszal, hogy mégis hogy értelmezd az általam felsorolt fogalmakat. De mivel foganatos definíciód nincs, egy axiómát fogsz elfogadni, amit vagy a "humanisták" vagy 2012blog tesz eléd (vagy más). Amik alapvetően hibásak, ha kilépünk az értelmezési tartományukból. Sose fogjuk megérteni, hogy mit jelent az idő, a véletlen, az akarat, az isten meg a többi. Miért nem hagyjuk abba a vitát akkor a jelentésükről? A humanisták JÓL gondolják, a saját értelmezési tartományukban, a saját axiómáik szerint. Valszeg 2012blog is JÓL gondolja a saját hülyeségei szerint. Mindkettő igaz, egyik sem igazabb. Tehát ez a tény önmagában nem ok az acsarkodásra.

Alienexperiment 2010.03.07. 17:01:51

Valami olyasmi lehet ez a "jövőbelátás", vagy az idő másként értelmezése, mint amikor minden tettünket egy fastruktúrában (vagy gráfban?) látnánk, hogy ha most itt ezt tesszük, akkor az ez és ezt okozza (okozhatja) a jövőben, de mindenképpen egy bizonyos valószínűségi vonalat erősít? Erről érthetően a Star-Trek-ben van szó néhol: http://hu.wikipedia.org/wiki/Star_Trek:_Enterprise ahol a jövőből jött Daniels ügynök alakítja a múltat, hogy nekik jó legyen. Alienexperiment

cath 2010.03.07. 18:00:16

nem vitát akarok szítani, de én spec most lololok hosszas hozzászólásait nem értem, és nem az időt....

vlk 2010.03.07. 18:22:56

lololok, szerintem te félreértetted a lényeget. Az ok egyébként szerintem nagyon egyszerűen definiálható, sőt hát az egy axióma. De nem hiszem hogy sorról sorra bele kell kötni abba amit 2012 írt, hiszen csak kiparodizálta a ma elfogadott gondolkodásmódot. Meg felhívta a figyelmet a veszélyeire. Az a baj egyébként szerintem nem lehet csak úgy szemet hunyni afölött hogy jaj hát istenem, a humanisták így gondolják a saját értelmezési tartományukban, nabumm! Mert akkor én csinálok magamnak egy olyan értelmezési tartományt hogy megkeserülik :D Ami rossz az rossz.

Diodara 2010.03.07. 19:17:25

Vlk, jól érzem, hogy te anno a nagy vampire rpg fórumon játszottál? :) Ismertem egy ilyen nevű srácot ott.

PortaS 2010.03.07. 20:03:27

Az egyik BGY rádióban, egy értelmesebbre sikerült részében a skacok az érvelési/ellenérvelési technikákról beszéltek. Latin nevekkel megáldott definíciók voltak, némi magyarázattal kiegészítve. A nevére már nem emlékszem, de volt egy olyan ellenérvelési mód, mely szerint az opponens okfejtésének egy gyengébb/mellékes láncszemét elkezded boncolgatni, megingatni, majd ennek segítségével az egész érvelését nevetségessé tenni. "Micsoda, hiszen az elefánt nem is olvas Daily Telegraph-ot! :)" Nekem, meg sztem a Barnának is átjött, hogy MMXII mit szeretett volna kifejezni. Az élő rendszerek tele vannak csodálatosabbnál csodálatosabb dolgokkal. Ártéri gazdálkodás, "köztigazdás élősködők", műhódok nélküli GPS, a falu határában betegség esetén felbukkanó, azt megoldani képes gyógynövényeket legelésző tehenek tejének elfogyasztása a falu lakossága által :) (körbeért), ... stb. Amíg az ember ezt a rendszert működtette (megfigyelte, segítette, tudását, a rendszer állapotát úgy adta át, ahogy kapta, kiegészítve persze a saját megfigyeléseivel), és nem talált ki helyette egy másikat, addig tekintetét a középpont felé fordította, ahová azt képzelte, akitől mindezt kapta, nem pedig saját magát. Szerintem ennek boncolgatása más válaszokat fog adni, mint a "tudomány eszköztárának helyes v. helytelen használatán való töprengés, majd ebből az egész okfejtés kiöntése a fürdővízzel együtt".

Vlk 2010.03.07. 20:22:21

Diodara: aha, gangrelt játszottam általában :)

dddd 2010.03.07. 20:43:19

Egy baj van.Régebben az Isten arra szolgált hogy megmondja azoknak a szellemileg alacsonyabban lévő embereknek hogy a közösség ellen ne tegyenek mert jön a BUBUS és elégsz a pokolban mert nem tudták felfogni logikusan hogy miért is rossz az ha nekik jó.Mostanra kell az embereknek egy "apuka" aki megvéd és a halál után is segit stb.Vannak a mai ateisták akik igazából hisznek ilyen miszitkus szarokban de csak azé nem hisznek istenben mert igy hogy okosnak tettetik magukat csinálhatnak azt amit akarnak ami Isten ellen szól.Isten nincs csak sajnos az emberek még nem elég okosak ahhoz hogy jók legyenek bármiféle képzeletbeli barát fenyegetése nélkül.Szánalmas szerintem...

eszakifeny 2010.03.07. 22:18:43

Aki szerint nincs Isten, az meg milyen mas egyertelmu dolgot nem vesz eszre vajon a hetkoznapokban?

Laxius 2010.03.07. 22:29:35

Arrol kene mar leszakadni, hogy Isten akar valamit tolunk, meg hogy itelkezik.Az o szemeben nincs jo es rossz, minden csak VAN.

lololok 2010.03.07. 22:48:57

Pont erről beszéltem, amit most csináltok. Szerintem Istennek kék-szürke pöttyös frotír gatyája van. Le kéne már szakadni arról, hogy piros.

cath 2010.03.07. 23:52:04

nincs is gatyája. Nő. :)

cath 2010.03.08. 00:04:37

Véletlen: olyan amit nem is vélnél... :). Azaz tulajdonképpen NINCS véletlen, csak ezzel illetjük azt ami olyan hihetetlen és mégis van. Ilyen szempontból az élet meg az egész világ úgy van véletlenül :), hogy valami olyan oka és kiváltója van, amit nem vélünk. Szóval erre tényleg pazarlás egy egész elméletet gyártani ami alapján élhetetlenné szerveztük (ték) a tömegek életét. Az idő dolgot sosem értettem. Mármint ha valaki NEM HISZ a többéletben, azaz úgy gondolja, hogy egy vonás a végtelenben a 70 éve, és utána hamuvá lesz (ami bizonyos értelemben igaz is mert többélet esetén is végérvényesen megszűnik az a létforma, az a jelenlegi testeddel összefonódott lét és tudatállapot ami most vagy), attól még miért kell annak lennie a célnak, hogy "élvezd ki". Jó nyelv a magyar: él - élvez. Vagyis valami olyasmi nekem hogy jól csinálja az "élést". Aki KIÉLVEZI" az életét, az nem jól csinálja, hisz a MEGÉLÉS helyett, KIÉLI az életet. Megélésnél megmarad valami, kiélésnél nem marad semmi. A civilizált majomban van valami :) De csak qazért mert az egyetlen emlős ami (szintén) képes neki nem tetsző más családból való fajtársát szervezetten és módszeresen és kíméletlenül agyonverni (szóval olaszliszka szokott lenni csimpánzzéknál is).

Vlk 2010.03.08. 01:40:15

Én meg azt nem értem hogy aki nem hisz Istenben, az hogy lehet képes arra hogy "jó" legyen? Egyáltalán akkor mi ennek a szónak az értelme? Ha nem látod be hogy létezik Isten, és nem hiszel a karmikus meg hasonló isteni törvényekben, hogy mi történik a lelkeddel a halál után például, és azt hiszed hogy a tested meghal és akkor kész vége game over, akkor mér nem úgy játszol ahogy az ateisták általában játszanak. Mint a sátánisták pl. Hogy te vagy a tested, és ha elnyomhatsz másokat akkor elnyomsz. Ez szerintem nem intelligencia kérdése, ha feltételezzük azt hogy Isten nem létezik. Ha Isten nem létezik és a törvényei sem, és mi csak testek vagyunk ebben a materiális világban, akkor szerintem csak vadász és áldozat típus létezne, intelligenciával akkor nem lehetne belátni hogy "jónak" kell lenni. Miért kéne "jónak" lenni? Miért kéne őszintének lennem másokkal? Miért nem taposhatnám el azt aki az akaratom útjában áll ha megtehetem? Miért legyenek egyáltalán elveim? Miért ne szolgáljam az erőset és tapossam el a gyengét? Szerintem aki ateista és mégis "jó", az vagy birka, és a kultúrája törvényei szerint él (bármilyenek(!) legyenek azok), vagy áldozattípus/gyenge, aki nem kóstolta meg még a hatalom ízét, és próbál biztonsági játékot játszani. ("Ha én nem bántok mást akkor hátha engem se bántanak") Egyébként félreértés ne essék: én hiszek Istenben, és próbálok jó lenni. És ezt nem azért teszem hogy behódoljak egy nálam úgyis erősebb hatalomnak. Ezt azért teszem, mert tudom, hogy van értelme annak hogy jót teszek. És tisztában vagyok vele hogy ha hatalmat kapok, akkor azt Istentől kaptam, és nem csak "szerencsés vagyok", vagy ami mégrosszabb: "a többi ember felett álló vagyok", és "hülye lennék nem kihasználni a szerencsémet".

vica 2010.03.08. 07:26:44

"Olyan ez, mint ha egy anya mindent megengedne gyerekének, míg az apa nem, hanem ésszerű keretek között nevelné a gyereket, a saját érdekében. Melyik a jó szülő? És ha a gyereknek választania kell közülük, melyiküket választja majd?" Tapasztalataim szerint x(10-12-14-17?) éves korig az anyát választaná (vagyis a megengedő szülőt, nemtől függetlenül), majd mikor feléri ésszel, hogy így nem működik, akkor átpártol az apához és azon nyavalyog, hogy miért cseszte el az anya az ő életét. Ez vajon működik az embernél is? Tehát rádöbbennek idővel, hogy így nem működik? Egy részük biztosan. A többinek pedig van még néhány lövése (élete), aztán game over, csak nem az ő elképzelése szerint.Ha-ha-ha.

lololok 2010.03.08. 07:38:45

Ki vagytok tagadva a kék-gatyája-van-istennek egyházból.

vica 2010.03.08. 08:02:50

"az ősrobbanásnak van némi igazságmagja, ettől hihető, de ebbe most ne menjünk bele." Később bele fogunk menni?

eszakifeny 2010.03.08. 10:03:47

Közhely, de nem minden ateista felelőtlen öncélú szemétláda. Egy jóbarátom teljesen normális és felelősségteljes életet él (kivéve, amikor a föld alá issza magát, de legalább nem ül autóba ilyenkor, höh), és mellette magasról leszarja, van-e Isten.

vlk 2010.03.08. 10:34:38

nem akarok támadó lenni, de (bár ez angolul jobban hangzik: no offense, but... :P) akkor a barátod a fenti elméletem szerint birka, vagy áldozat típus. Viszont, újabb megjegyzés: szerintem a legtöbb ateista igazából titokban a maga módján vallásos nem pedig ateista, csak nem képes elfogadni a vallások alaptételét, mégpedig hogy vannak igazságok, amiket el kell fogadni, hiszen emberként spekulációval magunktól nem jöhetünk rá, és ESETLEG ezeknek egy-egy igazságára szép lassan ráébredsz, ha a vallások tanai szerint élsz. lololok neked meg nagyon megy a szarkazmus, csak egy idő után kicsit demoralizáló ez hogy mindenre rámondod hogy azt te nem tudhatod. :P Persze, ezt sok mindenre rá lehet mondani, meg el lehet jutni a végén oda hogy "mivan ha semminek semmi értelme?" de azzal megölöd a beszélgetést

PortaS 2010.03.08. 10:58:49

lololok: "Ki vagytok tagadva a kék-gatyája-van-istennek egyházból." Én tudom, hogy te ezt nem úgy értetted... Én sem "úgy" értve írom: frappáns kis komment volt ;), muy szpászíbá...

szakal 2010.03.08. 11:06:27

A postot még nem olvastam, de minden szavával egyet értek! ((bocsánat de ezt olyan rég óta le akarom írni :) (aki nem ismerné, a bgy egyik hírhedt hozzászólása volt. :D)) Alienexperiment --> Miért? Nem a nap forog a föld körül? És ha nem-igen, akkor az számít valamit? Ha az eredmény azonos. Ide tartozik. Nem olyan régen szembesültem egy érdekes dologgal. Miszerint vannak olyanok, akik az asztrológiát nem papíron tanulják, hanem felnéznek az égre. Tök furcsa, nem? Oszt olyan elvetemült dolgokat állítanak, hogy a korszakok nem egyforma hosszúak, és pld. a vízöntő nem most fog beköszönteni, hanem vagy 400 évvel később, mert ha megveszünk sem fog, a vízöntő a kedvünkért oda ugrani ahova kéne, hogy most kezdődjön. Meg vannak korszakok közötti sötét idők. Szóval jó kérdés ez is. Most asztrológiában mivel számoljunk. :) Papiron húzkodott szeletekkel, vagy az éggel? A buzikról meg tök jó levezetést lehet olvasni Hubard 9 részes sci-fi sorozatában. A címe nem ugrik be. A scientologusoknál ne keresd, egy haverom megpróbálta ott beszerezni vagy 5 éve, de a könyv beszerzési lehetőségei helyett, hülye szóróanyagokat, meg meghívókat kapott. :D lololok--> "Ez olyan, mintha én lenéznélek téged azért, mert szerinted a semmi minden, szerintem meg a semmi semmi, de kékgatya van isten" Az egyik legnagyobb hibája a materialisztikus világképnek, az egyén felértékelése volt. Ha van isten - ha nincs lószart sem ér az életed. Most mindenki, az egója mögé bújva bizonyítja különlegességét, megismételhetetlenségét, és ragaszkodik minél további létezéshez. Igen. Lololok. Én lenézlek. És azért mert ha kell én meghalnék a hitemért, te meg élni akarsz a hitedért. Viszont éppen ezért én ölni is tudok a hitemért, te meg gyáván gyengén arról beszélsz, nem szabad a hitünkért ölni, mert az relativisztikus. Te sokkal fontosabb vagy mint isten. Sőt én is. És ezt mondják már olyan rég óta hogy el is hisszük. Pedig nem. (tényleg az tudjátok, hogy a holokauszt nagyobb és hatalmasabb mint isten? Istent tagadni szabad, a holokausztot meg nem. :D ) Cath ---> Civilizált majom. Annó ifjúságom idején a 80-as évek közepe táján, még volt szabad európa rádió, és néha hallgattam is. Ott (mikor még a kreacinizmus vagy mi, mint szándék se nagyon volt) volt egy műsor. Abban valami francia biológusok a kétirányú evolúciót modellezték volna. Tehát, hogy nem csak fejlődés, hanem a korcsosodás is része az evolúciónak. És ahogy az evolúció nagy példája a majom--> majomember -->ember fejlődési vonal, ők az ember --> emberi korcs --> emberszabású majom "korcsosulási vonalat dolgozták ki" Tehát az emberszabású majmok, elkorcsosult emberi maradékok. Aztán úgy két éve, l(ehet hogy még meg lehet találni a neten), a Duna deltában felvett filmecske jelent meg, egy cigány "törzsről?" akik már nem képesek a felegyenesedett járásra. Mikor láttam egyből beugrott az emberből majom teória. Lehet hogy nem is akkora baromság. :D

lololok 2010.03.08. 11:33:48

"Igen. Lololok. Én lenézlek." Én nem mondtam, hogy szerintem van isten vagy nincs. Csak annyit, hogy szerintem nem érdemes elítélni valakit azért, mert nem úgy gondolkodik ahogy az elítélő. A kék gatyás istent meg nem gondoltam komolyan, azt hittem (hehe), hogy ez nyílvánvaló. "Viszont éppen ezért én ölni is tudok a hitemért, te meg gyáván gyengén arról beszélsz, nem szabad a hitünkért ölni, mert az relativisztikus." Az én hitem az, hogy nem szabad ölni. Sem a hitemért, sem másért. "én meghalnék a hitemért" Tedd azt :). Csak vicceltem.

zui 2010.03.08. 11:35:35

PortaS, igen nagyra becsülöm a tudásodat, de: "Igen. Lololok. Én lenézlek. És azért mert ha kell én meghalnék a hitemért, te meg élni akarsz a hitedért. Viszont éppen ezért én ölni is tudok a hitemért, te meg gyáván gyengén arról beszélsz, nem szabad a hitünkért ölni, mert az relativisztikus." ,de azt Te is tudod, hogy egy szint után már nem ölünk SEMMIÉRT sem. Lololok talán ezt akarta megértetni.

lololok 2010.03.08. 11:43:52

"Te sokkal fontosabb vagy mint isten." Ezt nem tudom, mert nem ismerem. Te ismered? Tényleg kék gatyát hord? "egy idő után kicsit demoralizáló ez hogy mindenre rámondod hogy azt te nem tudhatod" Hát igen, ez a szörnyű valóság. Demoralizáló. Hogy semmit sem "tudhatsz", még azt sem, mi az hogy "tudni". A tény elől való menekülésnek számos formája van: pl.: vallások, tudomány, 2012blog, stb. Én úgy gondolom, hogy a bölcsesség ott kezdődik, hogy elfogadjuk ezt a tényt, nem pedig megpróbáljuk megkerülni.

georg1945 2010.03.08. 11:44:56

Kiváló! Nagyszerű! Nem vagy egyedül véleményeddel. Nincs evolúció, csak revolúció van. Ajánlom figyelmedbe: David Keys KATASZTRÓFA Hogyan változtatta meg egyetlen természeti csapás a világtörténelmet? A modern világ kezdetei -----Vincze Kiadó 2002 Csak létező élőlények kihalása van, de újak nem jönnek létre. Ha lenne evolúció, akkor a majmok ma már dolgoznának, beszélnének, de ime, több tízezer év múltán sem lettek tökéletesebbek. Az ember is változatlan, csak a körülmények változtak.

vica 2010.03.08. 12:02:13

"(tényleg az tudjátok, hogy a holokauszt nagyobb és hatalmasabb mint isten? Istent tagadni szabad, a holokausztot meg nem. :D )" Kettővel ezelőtti Célt tévesztett törvény c. poszt erről szól. Szal ha máshonnan nem, innen tudjuk.:)

Diodara 2010.03.08. 12:03:36

Megint előjött a Mikulás-effektus. Hogyha Istentől és belőle ered minden, s minden az ő része, akkor szerintem fehér gatyát hord. :) És az ő gatyájából bomlik le a többi szín. :) Egyébként ez egy nagyon általános és aljas módja a megzavarásnak, és az eszmecsere felborításának. Vannak ilyen ütőkártyák. "Honnan tudod, hogy igaz, meg honnan tudod, hogy te tudod?" Hasonló kategória, hogy: összeesküvés-elmélet! Meg: náci, fasiszta! Stb. Ezekkel szépen le lehet söpörni bármi konkrétum nélkül az egészet. Kb most azt csinálod, hogy a kezed a szemed elé nyomod és üvöltöd, hogy tessék csak, próbáljátok ki, nem láttok semmit, csak hunyjátok be a szemeteket! Én megmondtam. :) Abban a kis szösszenetben a blog főoldalán tényleg jól le van írva, hogy többnyire hisszük a tudott tudást. Hiszünk a szemünknek, a fülünknek, az embereknek, önmagunk logikájának. Mit vársz? Hogy megjelenik előtted egy káprázat, megsimogat, és azt mondja, hogy na látod, ez igaz?

M.A. 2010.03.08. 12:07:19

szakal: "Szóval jó kérdés ez is. Most asztrológiában mivel számoljunk. :) Papiron húzkodott szeletekkel, vagy az éggel?" - az asztrológia mindkettővel dolgozik, főleg az előbbivel, de meg van adva, hogy mikor melyikkel kell. "Viszont éppen ezért én ölni is tudok a hitemért, te meg gyáván gyengén arról beszélsz, nem szabad a hitünkért ölni" - Krisztus ölt volna a hitéért? "És ahogy az evolúció nagy példája a majom--> majomember -->ember fejlődési vonal, ők az ember --> emberi korcs --> emberszabású majom "korcsosulási vonalat dolgozták ki" - a devolúció a Védákban is le van írva. georg1945: "Az ember is változatlan, csak a körülmények változtak." - nem változatlan, visszafele fejlődik.

szakal 2010.03.08. 12:09:31

mindig ölünk :) A harc magunkban folyik. ennek manifesztációja lehet anyagi, vagy immateriális. "Egy szint után nem ölünk", igen, ha megölted magadban az ént már nem ölsz, talán, de addig harcolsz vágyaiddal, emlékeiddel, elvárásaiddal. :D lololok --> "Az én hitem az, hogy nem szabad ölni. Sem a hitemért, sem másért." Az enyém meg nem. :D Akkor most ha meg akarlak ölni nem fogsz védekezni? (itt most éppen nem akarlak megölni, ez elméleti kérdés sor, mint az is, hogy nem nézlek le a valóságban, de elméleti szinten igen is.) De pld. adhatok címeket (merre is járt Szögi tanár úr?) ahol ez nem elméleti kérdés. Ott is hős "birkaként" csak állsz majd és hited szerint cselekszel? Figyelem!!! A futás a harc egy módja. Ha nem tudsz ölni, fuss. Ősi bölcsesség. Szóval az elfutok, nem megyek oda, válaszok nem elfogadhatóak, mert ezek az ölést elfogadják pro/kontra, csak nem tudják végrehajtani. "szerintem nem érdemes elítélni valakit azért, mert nem úgy gondolkodik ahogy az elítélő." A hit alapja, az hogy helyes. Vannak megengedő hitek, és vannak tiltó hitek. De mindegyiknek vannak alappillérei, ahol nem lehet megengedő. Tehát egy megengedő hitnél lehet arról beszélgetni, hogy istennek ezer arca van. A buddhizmus nem rosszabb mint a kereszténység, de ott sem lehet arról vitatkozni, hogy teremtő van-nincs. Ha a vallás célját támadod meg minden hithű vallásos meg fog semmisíteni. (persze a megengedők, főleg ha lélekvándorlásban hisznek, nem a fizikai megsemmisítésedet fogják fontosnak tartani, hanem a megtérítésedet) (azért vegyük észre, hogy a buddhizmus, mint "békés, nem téritő " vallás, mekkora tért nyert a "fejlett" nyugaton) Tiltó hitnél ez egyszerűbb. Nincs másik isten. És pont. Másban hiszel, meghalsz.

zui 2010.03.08. 12:15:42

Most látom, hogy PortaS-nak címeztem a szakálnak szánt kommentemet. Bocs. :)

szakal 2010.03.08. 12:27:40

Én megbocsátok :) PortaS majd eldönti :))

steinerista 2010.03.08. 12:50:49

Az ateizmus tényleg balekság :) A nem-tudás pedig létező dolog, de nem kell rajta így fennakadni és nem is ide való érv, hanem a szenvedés (egyik) okozója. Ha ateista vagyok, azzal nem Istent káromlom, hanem inkább csak nem küzdök a nem-tudás ellen. Nem értem a vitát, vannak itt még ateisták? (Feró után szabadon) Szerintem a cikk jó, az idő (vagy tetszés szerinti vitás fogalom) valódi természetét meg nem hiszem, hogy fel lehetne fogni fizikai érzékszervekkel, mindenkinek lehet elképzelése róla, vitázni ezen csak görcs, viszont ha valaki olyan módszerrel tudja alátámasztani az elképzelését, amivel magam is meg tudok győződni róla, az szóljon! Őszintén szólva én itt most mindegyik álláspontban megtaláltam az igazságot, valószínüleg mert gyak. egyik sem ateista. Lololoknak igaza van, Isten létének milyenségén nincs sok értelme vitázni (főleg a nem-tudás mérgével magunkban), Isten létén-nemlétén már inkább, csak legyen az embernek idegrendszere/türelme hozzá :) Szakál, rosszul emlékszem, hogy azt írtad a fórumon, hogy ölni tilos? Most nem értelek. Devolúció érdekes, az antropozófikus világkép is azt vallja, hogy minden élőlény az emberről vált le a fejlődés során. (igen üdvös volt, amikor már leváltak a hüllők is :D) Lélekvándorlás pedig nincs, semmi sem vándorol (nem-tudás). A buddhizmus azért nyert teret a nyugati világban, mert elég sok mindent rá lehet húzni, ahogy 2012 írta, akár az ateizmust is. M.o.-n ha jól emlékszem kb a hetvenes évek körül hozta be a Kádár-rendszer, mert kellett azért valami a népnek, de Istent mégsem lehetett, ugye. A buddhizmusnak nincs istenképe, nincs kihez imádkozni és nincs miért imádkozni. A személyi kultusz akkor már amúgy sem nagyon élt, gondolom a trú komcsik ezt sem engedték volna.

szakal 2010.03.08. 12:59:52

Ééééééénnnnnnnnn? Ölni tilos? Az csak idézet lehetett. :D Ha Krsna beli gondolataimra gondolsz, ott sem az ölés, hanem a nekem nem tetsző ölés volt a gond. (a szükségszerűséget belátom csak nem szeretem)

lololok 2010.03.08. 13:33:16

"Akkor most ha meg akarlak ölni nem fogsz védekezni?" De. És elmegy majd a kedved az egész erőszakosditól. Megöllek-e? Nem. Elméleti síkon :). "De pld. adhatok címeket (merre is járt Szögi tanár úr?) ahol ez nem elméleti kérdés." Nem lehet, hogy ilyen helyek azért léteznek, mert a lakói is úgy gondolkoznak, ahogy te? "- The world is still a dangerous place, Bill. - Thanks to you, motherfucker." Tökre halkan teszem hozzá: én is ilyen környéken lakom, nem is messze a tanárúr agyonveretési helyétől. Az még nem is a legvadabb környék errefelé. "hanem a nekem nem tetsző ölés volt a gond." "Most mindenki, az egója mögé bújva bizonyítja különlegességét, megismételhetetlenségét, és ragaszkodik minél további létezéshez." Akkor most hogy is van ez?

szakal 2010.03.08. 14:03:37

""Akkor most ha meg akarlak ölni nem fogsz védekezni?" De. És elmegy majd a kedved az egész erőszakosditól." korábban "Az én hitem az, hogy nem szabad ölni. Sem a hitemért, sem másért." Akkor most nem fogod betartani a hitedet, és ha kell, mert nincs más megoldás, mégis csak ölsz? "Nem lehet, hogy ilyen helyek azért léteznek, mert a lakói is úgy gondolkoznak, ahogy te?" hahahahaha. Elgondolom, ahogy békésen leülök a c*gánytezsoval és egyetértünk a világ dolgaiban. Szerintem ha leszedjük az álszent pukkasztgatásokat rólad (meg rólam) sokkal közelebb állunk egymáshoz, mint a tezsvirekhez, csak akkor nem tudunk vidámkodni. "Akkor most hogy is van ez?" Hát ez úgy van, hogy egy nagyképű majom vagyok aki mindent jobban tud, és mindenbe belebeszél. :D És így jogosan megaszondhatom bárkinek, még krsnának is, hogy mit csinált rosszul. Ha nem így lenne, nem itt írogatnék, hanem máshol nem irogatnék, mert fontosabb dolgom lenne, mint hozzám hasonlókkal szócsatázzak. :))))))

steinerista 2010.03.08. 14:28:08

Bocsi, akkor értem, nem olvastam újra azt a beszélgetést a fórumon :) Csak az jutott eszembe, hogy írtad "mindig van más út", nem gondoltam, hogy csak kuruksetray-val kapcsolatban érted. Nekem a hitért való ölés nem stimmel hirtelen, mondjuk attól félek mindig valamilyen "hitért" öl az ember. A manu samhita-ban viszont vannak kifejezett esetek, amikor a halálbüntetést kifejezetten a bűnös érdekében kell végrehajtani. Nem tudom, hogy jön ide, csak az ölésről jutott eszembe.

eszakifeny 2010.03.08. 14:36:11

Akkor most ki van az ölés mellett, és ki nem? Mit számít az ölés ebben a rendszerben, úgyis visszatér a lélek, nem?

zui 2010.03.08. 15:13:46

Szakál nagyon szépen leírta:" A harc magunkban folyik. ennek manifesztációja lehet anyagi, vagy immateriális." Az ölés ellen prédikálni mindaddig hazugság,amíg a lelkedben vagy a gondolataid szintjén ölni tudsz. Ha már ettől mentesülsz,akkor pedig ezt a tanítást akkor is "fogják" a körülötted élők, ha éppenséggel meg sem szólalsz. A világban egyébként mindent szabad, bármikor, bárhogy dönthetsz, legfeljebb "lassabban" fejlődsz.

steinerista 2010.03.08. 15:17:38

Szerintem itt senki sincs az ölés mellett, vagyis remélem :) De lehetnek az ölésnek olyan okai, amik nem vonzzák maguknak a karmát, vagy lehet szerintem az ölés elrendeltetés vagy feladat is. Fene tudja, ilyeneken még nem gondolkodtam. A lélek meg nem tér vissza. Nincs lélekvándorlás, ez egy rossz kifejezés, nagyon félreérthető.

dasds 2010.03.08. 15:39:31

Itt mindenki annyira hiszi és tudja hogy Isten mi és hogy mit akar és mit nem de honnan??? Feltételezések mind abszolút bizonyíthatatlanok...

dasds 2010.03.08. 15:49:29

Én meg azt nem értem hogy aki nem hisz Istenben, az hogy lehet képes arra hogy "jó" legyen? írta ordas barátunk Vlk! Na hát pontosan az ilyenek miatt vannak a bűnözők akik talán eljutottak addig hogy szakállas bácsi nincs is.A gondolkodó embernek vannak erkölcsi gátjai(gondolkodo ember ritka) és tudod a csoport érdekében cselekszik és ha rabolsz,ölsz az a csoport ellen van azaz a saját tulélésed és a csport tulélését is veszélyezteted.Nem azt teszed amire éppen akkor van kedved nem az ösztöneid uralnak.Tudod e miatt vagyunk ott ahol mert a média ezt nyomja mindenkinek a pofájába hogy "legyél önmagad" "gondolj magadra bazd le a többiek érdekeit gázolj át rajtuk csinálj karriert".Nekem nem kell Isten meg semmien karmikus anyámkínyja ahhoz hogy tisztességesen éljek.Nem kell azt hinnem hogy majd valaki megjutalmaz érte és hogy akárcsak valami értelme is van,nem mondom hogy nincs Isten de ha van arra ráérek gondolni akkor ha meghalok,itt és most nem befolyásolja az életemet ha egypár holdkóros ember agyszüleményeiként képzelem el Istent és hiszek benne hogyha vasárnap nem eszek hust vagy mittomenmi akkor jön a hétfejű sárkány és megerőszakol...

vica 2010.03.08. 16:07:39

Marha nehéz értelmezni, amit írsz, mert alig használsz pontot meg vesszőt...

vica 2010.03.08. 16:08:08

és frappáns neved van:)

lololok 2010.03.08. 16:15:16

"Akkor most nem fogod betartani a hitedet, és ha kell, mert nincs más megoldás, mégis csak ölsz?" "Megöllek-e? Nem." "Elgondolom, ahogy békésen leülök a c*gánytezsoval és egyetértünk a világ dolgaiban." Érdekesen fog hangzani, de én el tudom képzelni, hogy egy problémás faluban a magyar közösség felkerekedik és szépen elsétál a cigányokhoz, megbeszélni a dolgokat. És ez valószínűleg jobb megoldás lenne, mint a kölcsönös gyűlölet meg feszkó. Nyílván ehhez minimum az egyik csoportnak fel kéne nőnie a feladathoz és megtenni az első lépést (itt feltételezem, hogy mindkét közösség nagyjából azonos emberi értelmi szinten van, ami általában igaz, még ha nem is tűnik úgy). Más kérdés, hogy manapság cigány közösség van, magyar közösség nincs. Ezekben a dolgokban a politikusoknak vezető szerepe kellene, hogy legyen. Jelenleg ugye nincs, illetve többet ártanak a magatartásukkal, mint használnak. Ha pesszimista, kiábrándult vén jobbikos lennék, azt mondanám, bizonyára szándékosan.

eszakifeny 2010.03.08. 16:33:58

a vén jobbikoson kuncogok :) vén miépes esetleg, a jobbik tele van lelkes, életerős ifjú gárdistákkal, vagy csak én képzelem így? :)

Diodara 2010.03.08. 17:34:24

dasds: szerintem rengeteg félelem, mesterséges korlát és félreértelmezés hangzik ki a szavaidból. Nincs ebben semmi misztikus, nem egy szakállas öregemberről beszélünk, aki fent lakozik az égen, nem fog megerőszakolni hétfejű sárkány, ha nem csinálsz úgy, ahogy. Sőt, hagyjuk el az Isten elnevezést is, hisz már túl sok mocsok került rá az utóbbi évszázadokban (ebből a szempontból a buddhizmus járhatóbb út az ateistáknak is, igen). Csak egy pillanatra felejts el minden szót, gondolatot, emléket, dühöt, vágyat, mindent kb amit eddig tapasztaltál, és nézz körül. Na ezt hívják egyesek Istentől valónak, te magad is beleértve. Az a baj, hogy elszeparálod magad tőle, valami távoli bosszúálló apónak képzeled. Ugyanannyira emberi, amennyire te az vagy, és ugyanannyira embertelen, amennyire egy hegy az tud lenni, tehát ismét: a mindenben minden benne van. :) Az ő akarata a te akaratod és így tovább, nem létezhet neki ellenálló. Amiről itt viszont beszélünk vagy beszélhetünk az a Nagy Terv, vagyis olyan triviális törvényszerűségek, mint pl a gravitáció. És ezek a törvények, illetve fejlődés lehetőségei nem tiszták alapvetően a legtöbb ember előtt. (Gondolom én, aztán a fene tudja.) :)

lololok 2010.03.08. 17:52:20

Ki ne felejtsd a gatyát.

Diodara 2010.03.08. 17:57:49

Ja és kék frottír gatyája van. :)

dasds 2010.03.08. 19:50:30

Btw a nevem abból született hogy csak ugy rányomtam a billentyűzetre.Am meg lehet de a Kereszténység,Mohamedán,Zsidó vallásokra nagyon is jellemző az amit én mondtam.A keleti vallásokba mint pl Budhizmus,természetvallások stb ahol nem mondják ki az Isten szót csak néha utalnak rá hogy lehet hogy van, sokkal szimpatikusabban számomra mivel nem egy dogma szerinti létre kényszerit és birkásít hanem inkább érvel és ugyanúgy a jóra tanit mint a kereszténység csak nem hülyítésel...Talán az Isten megnevezés kicsit a Kereszténységhez köt engem azért érzek ellenszenvet iránta...(És igen tudom hogy nem használok vesszőt meg pontot de van egy olyan rossz szokásom hogy ha nem hivatalosan írok akkor mintha mondanám ugy irom:S )

dasds 2010.03.08. 19:55:28

És igen hiszem hogy létezik "valami" (vagy az agyunk csak körökben tud gondolkodni)De kétlem hogy ezt bármiféle "megvilágosult" ember képes lenne megérezni.A nagy vallások ezért tűnnek hamisnak(kivéve a Budhizmus amiben nem találtam ilyen csináld ezt meg azt mert jön egy zöld meteorit ami kiszivja az agyvelődet és megsüti) és kissé olyan az ember érzése mintha meg akarnák hülyiteni.A természetvallásokban van olyan egészséges hit amikor nem kellenek pontos irományok hogy isten ez meg az hanem ugy érzik inkább,ez tűnik olyan természetesnek.

vica 2010.03.08. 20:21:40

dasds, tudom, hogy a neved a klaviatúra csodája:) "a magyar közösség felkerekedik és szépen elsétál a cigányokhoz" Pont erről láttam tegnap egy nagyon jó filmet. Nem erre van kihegyezve, de ez is keményen benne van: és működik! http://film.indavideo.hu/video/f_malaccal_teljes/ Nem mellesleg humoros is.:)

eszakifeny 2010.03.08. 21:06:31

"ki ne felejtsd a gatyat" - majdnem folbuktam a rohogestol a Mikszath teri macskakovon ettol a sortol :))))) imadom a kommenteket ezen a blogon

Vlk 2010.03.08. 21:44:46

dasds: "És igen hiszem hogy létezik "valami" (vagy az agyunk csak körökben tud gondolkodni)De kétlem hogy ezt bármiféle "megvilágosult" ember képes lenne megérezni." Nem értem hogy, hiszel benne hogy létezik valami de kétled hogy ezt meg lehetne érezni? akkor elmondanád hogy miért hiszel benne? vagy amikor a sok birka idiótáról beszélsz akik rózsaszín mesevilágokat találnak ki akkor magadat is közéjük sorolod? Lehet nem kellett volna ennyire élesen fogalmaznom, mert igazából örülök annak amit írsz, és csak megerősítessz abban a hitemben hogy minden ember mélyen legbelül vallásos. Egyszerűen annak az áldozata vagy amit megjósoltak a szentírások, a biblia, a korán, a bhagavad gita: a szekták megjelenése megutáltatta veled a vallást és ezért elfordultál tőle. A budhizmus egyébként az indiai vallásból fejlődött ki legjobb tudomásom szerint, csak kivette a bölcsességekből azt hogy ezt Istentől tudjuk, meg az egészet lebutította, kézzelfoghatóvá tette. De a budhizmusban is van lélekvándorlás karma meg ilyenek ha jól tudom. Ami nincs bebizonyítva. Hiszen a materiális világban bebizonyítani a lelki dolgokat olyan mint a, nemtudom egész számok halmazán a negatív törtekről számokról beszélni. Amit a csoportokról írsz: tehát a te nagyszerű logikáddal arra jutottál hogy a csoportod érdekeit kell nézned? Tegyük fel: a csoportod érdekei azt kívánják hogy zsákmányoljátok ki afrikát, romboljátok le a természetet és minden állat felett zsarnokoskodjatok, hogy létezésük célja csak annyi legyen hogy jóllakjanak velük az emberek. Ez akkor így elfogadható volna? De igazából ezzel nem is mondtam durvát hiszen ez a reallife. Kicsit felturbózva akkor: más csoportok kannibalizmusra kényszerítése (vagy a saját csoportod enne embereket), más csoportok között népirtás, más csoportok gyerekmunkára kényszerítése, hazugságok, trükkök satöbbi kellene mondjuk ahhoz hogy egy új bolygót elfoglalhasson a "csoportod". Ez a csoportnak jó lenne? Igen. Akkor elvileg semmi akadálya nincs ezeknek. Jaaa, de említettél valamit az erkölcsi gátakról! Ezek ha jól gondolom nem önös céljaidra vannak, ezek nem azért vannak hogy neked jobb legyen hanem hogy a "lelkiismeretednek" jobb legyen. De vajon ezek az erkölcsi gátak honnan származnak? Egy görög filozófus vagy egy Jézus nevű zsidó kitalálta őket, és azóta minden ember feltétel nélkül elfogadja őket, mert jobbat nem tud kitalálni?

cath 2010.03.08. 21:54:37

"erkölcsi gátak" működnek a legtöbb kicsit is értelmesebb állatban is(csak ösztönnek hívjuk mi emberek), pedig nekik nem jézus mondta. szóval nem tudom miről beszéltek itt 40 oldalakat.

dasds 2010.03.08. 22:12:41

Arról beszélek kedves barátom hogy az én életemet nem befolyásolja semmiféle isten:) Le sem szarom hogy létezik vagy nem mert e világi létemhez igazábol semmi köze ha nem szól bele.Valami van ha létrejött a világ vagy a kezdete de az is lehet hogy csak az értelmi szintünk nem tart még ott hogy megértsük.A birkáknak befolyásolja nekem nem,ez a fő külömbség...

dasds 2010.03.08. 22:14:03

""erkölcsi gátak" működnek a legtöbb kicsit is értelmesebb állatban is(csak ösztönnek hívjuk mi emberek), pedig nekik nem jézus mondta." Mondjuk ez igaz,ennyit az emberek kibaszott nagy felsőbbrendűségéröl.

Diodara 2010.03.08. 22:20:46

Az állatok nem tudatos lények, programok futnak bennük, ösztönök, félelmek, amelyik éppen felülkerekedik, aszerint cselekednek. Menj oda egy nem rég kölyködzött idegen kutyához, meglátjuk, mennyire erkölcsös. :) (Jó, persze nem ilyen egyszerű a dolog, de azért esetükben nem beszélhetünk erkölcsről.) Jó példája ennek pl a disznó. Annyira tanítható, mint a kutya, szobatiszta is lehet, hallgathat vezényszóra. Mégis vakon hemperegnek a mocsokban, míg le nem vágják őket, és a legbutább állatoknak tartja őket sok ember. Mennyi potenciál lenne bennük, ha bedobnánk közéjük egy fehér ügynököt, aki megmondaná nekik, hogyan törekedjenek az ember felé. :))

zui 2010.03.08. 22:44:06

A disznó csak disznóságra tud törekedni, az ember pedig csak emberségre. Szóval a hangsúly a törekedésen és nem a fetrengésen van.:) Diodara, egyébként nagyon szeretem olvasni a kommentjeidet, s most is elcsípted a lényeget. Vagyis a TUDATOSODÁST. ( vagyis a fejlődést ) A gatya pedig rózsaszínesen kék!:)

lololok 2010.03.08. 23:20:07

A tudatosodás olyan, mint isten kék gatyája. Senki se tudja, milyen az. A haszna az, hogy jusztifikáljuk vele olyan lények tömeges gyilkolását, akiket igazából nem értünk. Ha nem értjük a beszédüket, biztos nincs lelkük, nem igaz? "Annyira tanítható, mint a kutya, szobatiszta is lehet, hallgathat vezényszóra." Ja, tisztára mint az ember. "vakon hemperegnek a mocsokban" Szintén közös pont, wellness szolgáltatások keretében sokan hempiznek közülünk is a mocsokban. Leave disznók alone! "Menj oda egy nem rég kölyködzött idegen kutyához, meglátjuk, mennyire erkölcsös." Tegyük fel, hogy megszülöd a gyerekedet a kórházban és odamegy hozzád egy idegen tigris. Mit teszel?

Tőtelék 2010.03.08. 23:20:12

Már bocs, de az ember nem csak emberségre tud törekedni, hanem disznóságra is, magamból kiindulva. vuííí A malacok pedig nagyon okosak aranyosak

Vlk 2010.03.08. 23:30:44

Az ember is szeret hemperegni a mocsokban, menny el egy fesztiválra és meglátod :D Az emberek és az állatok között csak minőségbeli különbség van szerintem, szinte minden, ami az emberbe megvan, az megvan az állatokban is kisebb nagyobb mértékben. Tehát én-kép, tervek a jövőre, elvont gondolkodás, tudatosság, meg igazságérzet, amit a népszerű irányvonal amiről 2012 beszélt, megpróbál kisajátítani az emberi tulajdonságoknak. Erkölcsi gátak igazából minden jó érzésű emberben/állatban vannak, sőt a tudat is, hogy Isten létezik. Bár Isten létezése az állatokban igazából nem hiszem hogy tudatosul, a védák szerint emberi test alkalmas arra csak hogy Istenről gondolkozzon - már a materiális síkon. És ez az emberi létezés célja is ez egyben, ha valami akkor ez az, ami valójában megkülönbözteti az állatoktól. Ezt is a krisnásoktól "tanultam" egyébként :P lehet kicsit radikálisnak hangzik egy ateista számára, de ha nem Istenen gondolkozik az ember, akkor bizonyos tekintetben nem is ember, hanem csak egy állat. És egyébként, nem azért fogadjuk el Jézus tanait, mert kitalálta ezeket és jobbat nem tudunk - megválaszolva a fenti, költőinek szánt kérdésem-, hanem mert tudjuk hogy ezek helyesek, hiszen ez bennünk van alapból. És ez nem logika, nem ösztön, hiszen vajon milyen logikája / evolúciós előnye lehet annak hogy jó vagyok? Jónak lenni pont azt jelenti hogy nem érdekből cselekszem az ösztöneim szerint, hanem azt teszem ami helyes, akkor is ha ezzel nem lesz jobb nekem. dasds egyébként nagyon kiérződik az a humanista életérzés a szavaidból (amellett hogy mivel látszik hogy gondolkozol, sok humanista baromság már lepattant rólad), hogy neked nincs közöd Istenhez, te önerőből jutottál el oda ahol vagy, neked nem parancsol semmilyen isten, és nem fogod őt szolgálni. Pedig, tetszik vagy nem, nem önerőből vagy ott ahol vagy, és mindig szolgálsz valamit, a saját ösztöneid, a hatalomvágyad (avagy az illúzióid), vagy a rendszert aminek a része vagy. Abban igazad van hogy a te életedet nem irányítja közvetlenül (pontosabban hogy mit teszel azzal a kis idővel és testtel amit az életednek nevezel), és valamekkora szabadságod van, persze azon belül hogy alapvetően egy rabszolga vagy, de a vallásosok életét sem irányítja, hiszen a vallásosok döntöttek úgy hogy követik őt, szabad akaratukból. A fő különbség az hogy a "birkák" erre használják a "szabadságukat", te pedig arra.

Diodara 2010.03.08. 23:55:19

Igen-igen, a disznó-ember párhuzam szándékos. :)

cath 2010.03.09. 00:11:41

dasds: isten a birkáknak pont nem befolyásolja :) - de amúgy pont az a lényeg, hogy adott tudatossági-fejlettségi szinten (tehát mindenki a fajának megfelelő szinthez képest) a lehető legjobban igyekszik képviselni azt amit az a faj jelent. Ebből kivétel az emberiség- ilyen szempontból (és ez Diodarának szól) az állatok többsége a saját szintjén tudatosabban és jobban éli meg magát mint a legtöbb ember az emberségét és emberi "tudatosságát". Azaz fejlődnünk nekünk inkább kell (embereknek az ember eszmény felé)mint a disznónak (a disznó eszmény felé). A kutyás példa se jó, de arra megkaptad a választ :). "Az állatok nem tudatos lények, programok futnak bennük, ösztönök, félelmek, amelyik éppen felülkerekedik, aszerint cselekednek"- ez inkább az emberekre igaz manapság...

zui 2010.03.09. 00:14:25

"A tudatosodás olyan, mint isten kék gatyája. Senki se tudja, milyen az. A haszna az, hogy jusztifikáljuk vele olyan lények tömeges gyilkolását, akiket igazából nem értünk. Ha nem értjük a beszédüket, biztos nincs lelkük, nem igaz?" Szerintem aki erre használja a tudatát az még csak elindult a tudatosodás felé, de még NEM TUDATOS. A tudatos lélek ismeri a lélek szentségét. A tudatos az én olvasatomban sokkal több, mint az okos.

Diodara 2010.03.09. 00:20:30

Állatok esetében nem beszélhetünk tudatosságról, tehát nem élhetik meg tudatosabban. Nincsenek tudatában a választási lehetőségeiknek, vagy önmaguk esetleges szabadságának etc. Ellenben az emberben megvan a lehetőség, hogy az anyagiság és a szellemiség között ingázzon és mindenfélét gondoljon magáról és minden másról. :) Ezért tudunk mi fejlődni, és ezért nem tudnak ők (legalábbis egy életen belül). Aztán majd az okosok kiigazítanak.

lololok 2010.03.09. 00:23:24

Mi mindig olyan jól elbeszélgetünk (egymás mellett). Most kivételesen én voltam a "hibás", mert olyan fogalmat kezdtem pöckölgetni, amiről nem tudtam, hogy NEKED mit jelent.

zui 2010.03.09. 00:40:28

Ha már gondolatolvasók leszünk, akkor ez biztosan meg fog változni!:) Téged különben is nehezen tudlak követni, több lépcsővel jársz előttem.

szakal 2010.03.09. 10:05:21

steinerista --> "Szerintem itt senki sincs az ölés mellett, vagyis remélem :) " De! Én! Randa szamuráj mentalitás, de egyetlen célom megtalálni a méltó halálomat. És ezzel együtt jár a harc, és az ölés is. (ha kell) A lényeg, hogy nem lehet kizárni mint megoldást. dasds --->"Arról beszélek kedves barátom hogy az én életemet nem befolyásolja semmiféle isten:)" Na és ezért van szükség az erőszakra. A borogatás jó a zúzódásra. Az elfertőzött sebet még megpróbálhatjuk kivágni, de ha az üszök a főerekig terjedt, csak az amputáció marad. lololok -->"Akkor most nem fogod betartani a hitedet, és ha kell, mert nincs más megoldás, mégis csak ölsz?" "Megöllek-e? Nem." Tehát meghalsz. Vegyünk egy egyszerű példát. A földön eszméletlenül hever, a számodra legfontosabb személy. Van egy pisztolyod. Én pedig sátáni vigyorral a képemen közelítek feléd. Rajtam könnyíttet lemezpáncél, golyóálló bevonattal, a végtagjaimra leadott lövések lepattantak. A kezemben lévő kardot úgy forgatom, hogy látszik, hogy néhány éves tapasztalat van a karomban. A pengéről csepeg a vér, mögöttem már felhentelt hullák sora. Fejbe lösz vagy megvárod hogy odaérjek. Ölsz vagy meghalsz játék! Nos? (ja mögöttem 3 szabadkőműves-rózsakeresztes-immaginárius-budhista-taoista-jézus szivés-hitgyűlis és a többi mágus áll, hogy a kővéváltoztatás-holds-insanity és egyébb képességeidet blokkolják.) :D "Érdekesen fog hangzani, de én el tudom képzelni, hogy egy problémás faluban a magyar közösség felkerekedik és szépen elsétál a cigányokhoz, megbeszélni a dolgokat." Én is el tudom képzelni, de most éppen olyasmiről beszélünk ami nem problémás. Tehát ha megfeszülök se tudok a cigánytezsóval isten mibenlétéről beszélgetni, mert nincsenek közös ismereteink. Én nem ismerem az ő hitvilágát és ő meg a miénket. Mi tudunk beszélni arról mi az ateizmus, az ölés elméleti szükségessége. Ő nem. Ha meg igen, akkor már nem cigánytezsó a csávó. A problémákat megbeszélni meg támogatom. Ha lehet. Ha meg nem megy, vasvellát a tolvajokba. (az egésznek a lényege, hogy soha ne mond hogy soha. Én még azt se merem állítani, hogy soha nem fogok emberhúst enni, mert lehet olyan helyzet mikor fogok. (persze nem valószinű)) Diodara --> "Állatok esetében nem beszélhetünk tudatosságról, tehát nem élhetik meg tudatosabban." Nono! Az állatok kicsit messzebb vannak a tudatosságtól, de ugyan úgy ahogy az emberek között is vannak tudatosabbak, az állatok között is találsz ilyet. Az állatoknak az én meggyőződésem szerint csoport lelkük van. És vannak egyedek akik ebből többet, vannak akik kevesebbet tudnak befogadni, de a csoportlélek indokolt esetben bármelyik tagjában meg tud jelenni. Max. nem szokott. Mivel az állatok ismerik a szeretet - nem szeretet - fogalmát, igen is képesek tudatosan dönteni. Ismerik az ösztöntől idegen önfeláldozást. (halott gazdája mellet maradó éhen haló kutya) A természetüktől idegen segítség kérése (sebesült ember társ mellet maradás) Szóval ezt beszéld meg mondjuk a ló- suttógókkal. :)

steinerista 2010.03.09. 10:39:17

Szakál: az ölés szükségét bizonyos esetekben én is elismerem, írtam is valami ilyesmit, írtam a manu samhitát is, abban nincs sok lacafaca. Van szituáció, amiben egyszerűen ölni kell, nem sokkal jobb "hősi" halált halni pl. a családoddal együtt, mint szembeszállni a támadókkal életre-halálra. Viszont még soha nem öltem, igazából fogalmam sincs miről beszélek, valószínüleg nem is lesz rá szükségem. A karmától meg fosok :D Zui: már most lehetsz gondolatolvasó, gyere kártyaklubba :)

M.A. 2010.03.09. 14:48:46

Óvodát befejezni, tessék önállóan szépen viselkedni, az óvóbácsit meg hagyni rádiót vágni.

3lvx 2010.03.09. 20:49:55

A vallások mindig is egyfajta motivációt jelentettek az embernek, egy nagyobb, helyesebb cél érdekében történő munkához.Hogy mi volt a cél és hogy mi legyen a motiváció azt éppen az aktuális hatalom döntötte el.Például katedrálisok építése, ha dolgozol isten megjutalmaz, a piramisok építése, a nap isten megjutalmaz, agyagkatonák kínában, ha megvéded a császárt halálában is megvéd, feléleszti a katonákat.Ezek mind nagy tettek, amit az adott kor vallásai követeltek az emberektől. Párhuzamot vonhatunk ezekben a tettekben?Egy nagyobb jóra való törekvés... Soha nem azt mondták ezek a vallások, hogy legyél önző, senki vagy, csak mások földbetiprásával lehetsz valaki, de a mostani vallás, amiben az emberek hisznek, pontosan ez!Itt nem az isten egy vélt vagy valós emberrel nem egyenlő lény avatkozik bele az emberek munkájába, hanem elfogadnak egy saját eszmerendszert az ego hatalmasságát, a saját magadra kialakult perverz beképzeltséget.Mit taratsz fontosnak?A sáját egodat, hogy nincs más cél, csak a a saját magad céljai csak a saját vágyaid beteljesedése, nincs nagyobb jó csak TE vagy.Csak magadnak bizonyítasz ez az ami egyedüllétet szül, ami bizonytalanságot, már nem számíthatsz senkire és semmire, a céljaid beteljesületlenek, valaki más gátol meg benne már nem vagy képes szeretni senkit sem,mert mindenki más csak te vagy TE ,aztán elkezded magadat is gyűlölni , már elvesztetted a hited,ha pedig még a saját magadba vetett hiteded elveszted ebben világban, vesztettél ...És csak hogy hihetsz valamiben?A szeretet erejével, amit már az előző pontban elvesztettél...Ide vezet a humanizmus...

Dánkén 2010.03.09. 21:13:45

Egyszer úgyis túllépünk majd ezen az Isten hülyeségen de most még az emberek nem készek rá létezni egy képzelt apuka nélkül rendesen,tisztességesen a természettel összhangban szóval most még jó hogy van szakállas öregember képzeletbeli barátotok...

vica 2010.03.10. 09:07:03

Dánkén, mi ez a többesszám második személy???

Dánkén 2010.03.10. 14:18:45

Mi mint emberek tudod...

Vlk 2010.03.10. 17:12:49

Dánkén te miért beszlész olyan dolgokról amiről nem tudsz semmit? és miért tetteted mégnagyobb hülyének mint amekkora vagy? nem hiszem el hogy összekevered a télapót Istennel. És neked is feltenném a kérdést (ha már nem olvastál vissza): neked mint az emberiség éllovasának, aki "már tudja hogy nincs isten" annak ellenére hogy az emberek még nem, vajon miért van szükséged arra hogy a természettel összhangban élj? Komolyan nem értem, hiszen ha jól gondolom te olyan 60 évet szánsz még magadnak maximum az életben. 60 év alatt bármit csinálsz a környezeteddel, nem fog olyan drasztikusan megváltozni. A gyerekeid pedig nem fogják számon kérni rajtad a dolgokat, hiszen hited szerint te akkor 60 év múlva semmi leszel, és semmiről nem fogsz tudni, nem lesz lelkiismeret furdalásod. És nem kell semmilyen következményekkel szembenézned. Szóval nem értem a logikád komolyan mondom. Kivéve ha titokban azt képzeled hogy a gyerekeidben tovább élsz majd mint egó, vagy hogy az egód a lelkeddel majd továbbszáll valami jövőbeli emberbe, bár ezt nem feltételezem rólad hiszen neked ilyen butaságokban már nem kell hinned. Most pedig megyek a képzeletbeli szakállas apukámhoz hátha ad cukorkát amiért ilyen jót írtam. útközben megsimogatok egy virágot is.

Dánkén 2010.03.10. 17:45:02

Talán hogy nem vagyok olyan önző fasz hogyha engem nem érint vmi akkor leszarom az egészet.Ha vki csak azé olyan amilyen mert aztán majd megkapja az Ultimate Price-et élete végén az már ne is haragudj egy zsidó a szó kibaszott rossz értelmében.

Dánkén 2010.03.10. 17:46:58

És már ne is haragudj, te miért beszélsz olyan dolgokról amiről faszt sem tudsz?Láttad már a barátodat aki majd egy zöld mezőt ad neked életed végén ha minden nap elmész a templomba(képletesen írtam de hajrá lovagold meg majd ezt, hogy nem is erről van szó)

eszakifeny 2010.03.10. 17:49:18

Ez csak egyfajta istenkép. A mennyországban várható jóságok illetve a pokol elkerülése természetesen nem a megfelelő motiváció arra, hogy valaki "jó" legyen. Ez olyan, minthogy ezoterikus iskolában pénzért megvenni a megvilágosodást. Szóval ezt csak szidjad, de a teljes istentagadás picit erős.

Dánkén 2010.03.10. 17:56:23

Csak kiábrándító hogy valaki azért hisz mert akkor majd valamit kap és nem érti hogy miért is van vagy hogy ki olyan "hülye" uristen hogy betartsa az alap szabályokat anélkül is hogy majd valaki elevenen elégetné.Nem gondolod hogy talán azért találták az egész hitet ki mert voltak olyanok akiknek nem volt elég az az érv hogy:Ne csináld mert nekem rossz!Hanem kellet egy olyan hogy:Ne csináld mert jön a nagy szőrős szarvas Lucifer és szarban fogsz fürödni ha nem szálsz le rólam...Állati ösztönöket akarnak a Hittel eltüntetni hogy jobban élhessünk de már ideje lenne anélkül is jónak lenni hogy valaki büntet vagy szeret érte,ezen túllépni?Aki igazán hisz,szép dolog,talán ajándék is hogy mindent egy szines szemüvegen át lát,de kicsit furcsának találom.És nem azért mert én kibaszottul okosnak tartanám magam vagy megvilágosultnak és irnám a kis hülyéknek hogy pöcsök igy kell csinálni.NEM!Csak szerintem ez így van...

Diodara 2010.03.10. 18:02:06

Dánkén, igyekezz, mentsd meg a világot a mindent felemésztő ostoba hittől, mielőtt lejár az időd! :) Bizony, minden hívő retteg, és nap, mint nap remegő térdekkel esik le istene előtt, hogy nehogy elvarázsolja őt. Ki kell szabadítani őket a félelem és a szolgálat rabláncaiból. :)

Dánkén 2010.03.10. 18:41:58

Előre!!!:P

vlk 2010.03.10. 22:06:49

Dánkén úgy értettem hogy olyan dolgokról beszélsz amit nem tudsz semmit hogy a vallásról beszélsz (nem a túlvilágról). Mielőtt belekötsz a vallásokba, ismerd meg őket. Kb azt csinálod mintha belekötnél a matematikába mert annyit látsz belőle hogy kettes számrendszerben 1+1 az 10 tizesben meg 2, és mivel 10 nem egyenlő kettő azt hiszed hogy most jól megfogtad a matematikusokat. "Ha vki csak azé olyan amilyen mert aztán majd megkapja az Ultimate Price-et élete végén az már ne is haragudj egy zsidó a szó kibaszott rossz értelmében." Értem tehát akkor ezen az alapon ha valaki tavasszal elülteti a krumplit az egy büdös zsidó mert azért tette mert számol a következményekkel? Magyarul a következetes, logikus emberek mind büdös zsidók aki meg csak úgy él bele az életbe és leszar mindent az a fasza csávó? Az egész dolog egyébként egy ferdítés és félreértés, a vallásos ember nem "hazudik" Istennek azzal hogy templomba jár és játssza a szentet, és nem amiatt fog a "mennyországba" kerülni mert kétszínű kis pöcs volt, és legfőképpen nem arra vágyik hogy legyen egy nagy háza egy medencével a mennyországban és gyönyörű szőke nők elégítsék ki. Egy vallásos ember egyszerűen azt keresi hogy hogyan kerülhetne minél közelebb az Isteni igazsághoz, hogyan értheté meg azt. Úgy is mondhatnánk, hogy azt keresi, hogyan legyen erkölcsös. Ezt a tudását aztán felhasználja arra hogy a többi vallásos és nem-vallásos embert jobbá tegye, akikre olykor-olykor ragad egy kicsi ebből a tudásból. Egyértelmű számomra hogy a te erkölcsi kódexed a semmiben lebeg. Persze legalább van, az jó dolog, de hogy miért, azt nem tudod megindokolni. Hiszen materiális előnye nincs annak hogy önzetlen meg erkölcsös vagy. És épp ezért veszélyes is ez. Ha az életben olyan helyzetbe kerülsz ahol igazán próbára kéne tenned az erkölcseidet, és többször fel kell tenned a kérdést magadnak hogy "most pontosan miért is vagyok én önzetlen, meg természettel egyensúlyban élő?", akkor majd talán rájössz arra hogy mi az amiről beszélek. És egy vallásos emberrel szemben, ha te addig nem válsz azzá (vagy nem vagy az alapból is, csak valamiért tagadod), akkor arra a válaszra fogsz jutni, hogy KIBBASZOTTUL ÉRTELMETLENEK számodra ezek a fogalmak, nem létezik jó és rossz, csak győztes és vesztes, és csak a birka természeted miatt fogadtad el ezeket a dolgokat, hogy önzetlenség, becsület, tisztelet.

Vándor 2010.03.10. 23:28:34

Dánken: Fontos: A világ NEM fekete-fehér. Amit állítasz a birka, télapóhívő, kétszínű emberekről, az annyiban állja meg a helyét, hogy igen, léteznek ilyenek is. Ennek is megvan az oka (ha valakit érdekel a véleményem ennek kapcsán, akkor kifejtem, de ebbe a hsz-be most nem mennék bele, mert nem erről akartam írni). De a legtöbb istenhívő ember (főleg az újabb, szabadabb gondolkodású generáció, és nem csak a keresztények) ezt egyáltalán nem úgy fogja fel, ahogy te lefestetted. Az isten fogalom egy sokkal megfoghatatlanabb és összetettebb dolog ennél, amit nem hiszem, hogy egy mondatban, emberi nyelven meg tudnék neked fogalmazni. Mert talán nem is lehet igazán felfogni, megélni annál inkább, ha az ember egy kicsit figyel magára és a környezetére. A szakállas bácsihoz ennek köze sincs. Az ember nem azért lesz jó, mert azt parancsolták neki, hanem, mert ő is belátja, hogy a boldogsághoz csak így juthat el. És itt nem kizárólag az egyéni, hanem a kollektív boldogságra gondolok. Aki pedig olyan alacsony szinten van, hogy ezt nem érzi, annak jó lesz a mese a szakállas bácsiról, hogy azér' mégse ártson a társadalomnak, ha nem muszáj.

Diodara 2010.03.10. 23:38:02

És aki olyan alacsony szinten van, hogy rúg-kapálódzik az értetlenség sötét mezején, azt a kénköves pokolban fogja megrakni a hétfejű sárkány. :)) Szóval vigyázz Dánkén! Úgy vettem észre egyébként, hogy az ilyen kőmaterialista ember, aki általában nem szereti elfogadni, hogy pusztán a létével szolgál valamit, vagy valakit, és van felette is valami, az általában egy halálközeli élménynél gondolkodik el a dolgokon, vagy pl. ha tengeren viharba kerül, ahol megtapasztalja, hogy mennyire is kicsi, és mik az igazi értékek az életben. Mondjuk ennek úgy kéne működnie, hogy az ember körülnéz, elgondolkodik és annyit mond: Hmm, nem is gondolná az ember, mennyi minden van itt. :)

zui 2010.03.11. 08:48:06

A tudatosság fejlődése együtt jár a figyelem fejlődésével. Ha figyel ez ember, akkor rájön, hogy ő csak egy rész az egészben, de arra is rájön, hogy a másik ember is csak egy rész az egészben. Végül megérti, hogy a részek csak együtt alkothatnak képet, egyik paca sem több a másiknál, ezt legfeljebb csak képzelhetik magukról. Minél több paca "nyújt kezet" a másiknak, a kép annál inkább lesz teljes.

lololok 2010.03.11. 10:55:34

"nem hiszem el hogy összekevered a télapót Istennel." Jóhogy nem ugyanaz, a télapónak piros van, istennek meg kék. Dánkén: szerintem tökmindegy, hiszel-e istenben vagy a télapóban, a lényeg az, hogy ne akarj megölni! A legtöbb embernek a hit úgyis csak egyfajta halványlila, kellemesen meleg passzátszél, ami kis lelkének remegő vitorláját irányba állítja az élet borzasztó sártengerén. Ez a szerepe, és ha jól művelik, ezt a szerepet kiválóan be is tölti. A gond valójában ott kezdődik, ha a hitükre hivatkozva elseggfejülnek az emberek (pl. a hittel szentesítik az öldöklést) vagy egymást kezdik szekírozni és stresszelni. Tipikusan ilyen az ateista-hívő vita is, amit nem mellesleg most te is űzöl. Ha a hülyék úgy akarják gondolni, hogy haláluk után a télapó a térdére ülteti őket, hát hadd, nem? Szerintem ez elviselhető egészen addig, amíg elmebetegségükben ki nem végeznek valaki értelmeset, mint a télapó ellenségét.

vlk 2010.03.11. 12:59:19

lololok úgy látom akkor végül csak megnyilatkoztál, tehát te egy humanista, énközpontú felfogásban hiszel, pont amiről a 2012 írt. Ahhoz viszonyítod az emberek értékét hogy TÉGED meg akarnak e ölni. Tehát a föld kering a nap körül, feltéve hogy TE életben maradsz. Ez a filozófiád :) gratulálok hozzá, most már csak egyet nem tudunk: TE milyen gatyát hordasz? Sárgát? (csak hogy a sárgagatyásokat véletlenül se öljem meg ha úgy adódik.)

Dánkén 2010.03.11. 13:31:14

"Az ember nem azért lesz jó, mert azt parancsolták neki, hanem, mert ő is belátja, hogy a boldogsághoz csak így juthat el." Én is ezt mondom csak ehhez nemtudom hol van szükség Istenre,de igaz hogy amíg Isten nevében nem irtanak ki népeket mert az ő istenük kék vagy mittomén addig elviselhető.Amúgy meg lehet hogy ha halálközelben lennék elkezdenék hinni mert félnék a haláltol mivel nem tudom hogy mi következik utána és jó lenne hinni hogy valaki segít,de ez szerintem csak a félelmemből adódna,dehát kitudja....

eszakifeny 2010.03.11. 13:50:48

Mondasz valamit, mert Krisna kék, és a hívei tényleg nem ölnek. :) Asszem.

szakal 2010.03.11. 13:55:31

Krisnának magának is volt olyan megtestesülése mikor harcos volt és húst is evet. Max a new-ages krisnások ezt tagadják. :) Mindíg azt kell tenni amire szükség van.

lololok 2010.03.11. 14:36:44

vlk, te meg kommunista vagy. És rózsaszínet.

szakal 2010.03.11. 15:58:33

Lololok --> röhögök (rajtad) Ezt a szofisztikált érvelést! Utolérhetetlen. :D Lehengerlő. :D Tanics mester! :D :D

seh 2010.03.11. 16:40:43

Már bocsi, de nem Krisna testesült meg valakikben, hanem Visnu isten egyik avatárja, vagyis megtestesülése volt Krisna. Azért kék Krisna, mert Visnu is az.

Dánkén 2010.03.11. 17:50:29

A kék szín csak ugy jött,példaként,nem Krisnára gondoltam xD

seh 2010.03.11. 18:44:28

Nem is a kék színnel van baj, hanem, hogy ki kinek az avatárja.

szakal 2010.03.11. 19:25:58

"de nem Krisna testesült meg valakikben, hanem Visnu isten egyik avatárja," Isten bizony Krisna! :) Egy Krisnásnak Krisna minden. Azt nem tudom Visnu Krisna avatarja e egy krisnásnak, de az biztos hogy a világot krisna teremtette. Leteszem a nagyesküt, egy napig túrtam a forrásokat, hogy találjak krsnát aki húst evet, és találtam, és találtam egy Krsnát. (mondjuk indirekt húsevő bizonyíték volt, mert csak a kasztja indokolta, ksatriya volt, a húsevést, de húsevés nélkül krsna tudat ide vagy oda megette volna az első arrajáró rabló ;) ) no. azt se tudom hol tartok. De a lényeg, krisna nem Visnu megtestesülése, hanem a fene se tudja. beszéld meg a krisnásokkal :))))) Az egy napi kutatómunkám eredménye annyi lett, hogy közölte a krsnás haver. Ja! De mi nem eszünk húst akkor se! Pedig krisna evett húst, és én csak az egyoldalú étkezéstől akartam megmenteni őket. Brühühühü. Még Krsna példamutatása se tudta őket meggyőzni, hogy jó dolog legyűrni a fincsi véres husit. :D

lololok 2010.03.11. 19:36:03

szakal, Nincs spéci "titkom", ez nálam természetesen jön. Egyébként a "tanics" helyesen: "taníts". Ettől eltekintve, szcientológus létedre egész jól írsz helyesen.

lololok 2010.03.11. 19:38:30

Megint szakal, Mi a francért piszkálod a vegákat? Szeretnéd, ha húst ennének? Nem tökmindegy neked? Élni és élni hagyni, hm?

eszakifeny 2010.03.11. 21:02:42

:))) abba ne hagyjĂĄtok!

seh 2010.03.11. 22:12:19

Olvasd el a Mahabharatat es a Ramayanat, ott szepen leirja. Visnu isten ket avatarja Krisna es Rama herceg (tobb is van, Rama peldaul a hetedik). Az igaz, hogy a krisnasok ezt maskepp tanitjak, ok azt allitjak, hogy Krisna nem Visnu avatarja, hanem a teremto, de a Mahabharataban igy volt.

seh 2010.03.11. 22:21:32

Nem tudom megbeszélni a krisnásokkal, mert Erdélyben nincsenek ilyenek :))) Vagyis vannak, de csak kevesen. Ha többen lennének, nagyon furcsa szemmel néznék a krisnásokat. Itt még a Bivolaru jógaiskoláját is csúnya szemmel nézik a mai napig. Hithű katolikusok vannak errefelé, ami szerintem nem baj. Aki meg másra vágyik, az úgyis kimazsolázza magának, ami kell.

szakal 2010.03.11. 22:30:12

lololok --> :D :D :D A tanics és taníts között nem helyesírásbeli különbség van, hanem szándékbeli :D A vegákat nem piszkálom. Nőjön fű a fülükből! :D Kimondottan a krsnásokat piszkálom, és azért mert tulajdonképpen szeretem őket. Mert van hitük, amivel piszkálni lehet őket. És amit meg lehet ingatni (egyé húst vazze) ;) pld. téged nem piszkállak, csak szórakozom veled. (Vagy rajtad? :) )De azt nagyon. De egy lol-olok -on mit is lehet. Nevedben a végzeted. Nomen est Omen. ;) szcientológus én???????? Na de mester!!!!!!!!!!!!! Bőlcsességén csüngve, hogy is hiheti, hogy hamis próféták szavára figyelek. Tanics kérlek!

cath 2010.03.11. 22:30:14

mondjuk a vegákat én sem értettem sose... igazából semmi nem indokolja és okolja hogy valaki csak növényt egyen...

szakal 2010.03.11. 22:41:14

seh --> Ha átmész a fórumba olvashatod, hogy olvastam, és sajátos véleményem van az egészről. No akkor majd Csíksomlyón talán összefutunk. Biztos krsnamentes hely. :) Bár még kikérem lololok mester véleménylét, elmehet e ilyen helyre, mint látens szcientológus. Bocs az régen volt. Vállalt lololorel. :D

Diodara 2010.03.11. 23:17:39

Én terveimben úgy szerepel, hogy 22 éves koromtól vegetáriánus leszek. Kb addig fejlődik a férfi izomzata, szóval addig tömöm magamba az állati fehérjét, de igazából ha nem érted, miért vegák sokan, akkor tölts el egy órát egy vágóhídon. Vagy 10 percet. Vagy ölj meg egy tyúkot magad.

steinerista 2010.03.11. 23:34:47

Azért mert nem eszed meg, attól az az állat még elpusztul. Maximum még megy is a kukába, ha nem veszik meg a közértben. Én nem szeretem az ízét :) Egyébként ha jól meg van csinálva (vagy sokat ittam), meg tudom enni nagy ritkán. Állítólag a trú vegáknak már a gyomrukat is tönkretenné egy disznópöri (én disznót amúgy nem vagyok hajlandó enni, fúj, salom). A húsevés "zárja" a harmadik szemet, plusz egész más asszociációs folyamatot képez az elmében. Ez egészen jól megtapasztalható 4-6 havi vegáskodás után.

vlk 2010.03.12. 00:53:36

cath voltál már disznóvágáson? A vegetarianizmus olcsóbb, és nem egészségtelen, kb ezek az érvek szólnak mellette. én kipróbáltam, félve, mert mindenhonnan azt hallottam hogy gyenge leszek tőle és beteges, aztán elhatároztam hogy bármi bajom lesz visszaállok a húsevésre. ez vagy 2-3 éve volt. tejet meg sajtot meg tojást eszek egyébként, meg halat ha anyám nagyon csúnyán néz rám. (jobb a békesség: ölök halat :D) "igazából semmi nem indokolja és okolja hogy valaki csak növényt egyen" megfordítom a kérdésed ha lehet: ha nem muszáj ölnöd akkor miért ölnél? steinerista: nem nagyon értem most mintha kicsit a vegetarianizmus ellen is meg mellett is érvelnél? azt mondod te azért vagy vega mert az jobbá teszi a nemtom mentális meg mindenféle képességeid? "Azért mert nem eszed meg, attól az az állat még elpusztul." ebbe a képletbe ha kicseréljük az Xet, akkor is igaz marad "Azért mert nem eszed meg, attól steinerista még elpusztul."

steinerista 2010.03.12. 01:57:32

Vlk: húsevés ellen vagyok bizonyos értelemben, de nem képzelem azt, hogy ha én nem eszem csirkét akkor időközönként majd szabadon engednek egyet-egyet a szó csirkegyárból rohangálni a réten, hadd élje az életét. Nem is javaslom olyan állat húsának fogyasztását, ami azért született, hogy meghaljon és persze egész rövid életében szenvedjen. A baromfi-holokauszt létezik :) Ezernyi aspektusa van a húsfogyasztásnak, inkább az számíthat, hogy maga fogyasztó hogyan áll hozzá. A Buddha is evett húst, akkor mi ne ehetnénk?? De az üzemi hústermelés kicsit morbid, akkor is ha csak csirke (vagy akármi állat), kizártnak tartom, hogy bármi jó kisülhet ilyenből.

vlk 2010.03.12. 02:36:10

hát ha te nem eszed meg a csirkét. akkor az a boltban marad. a bolt kevesebb megrendelést ad le a csirkékre, hogy fogyjon el az áru. a csirkegyár kevesebb csirkét gyárt. kevesebb szenvedő csirke / arányában több csirke a falvakban--> win Jómondjuk, a tojáskérdést ez nem oldja meg, de egyszerre csak egyet. A tojásgyárakban biztos ilyen alienelrablásos körülmények között csinálnak a tyúkból tojásokat, azt is meg kell majd oldani. Egyébként meg, persze ehetsz húst, de miért ennél ha ezzel fájdalmat okozol másoknak, és van más választásod? Ezt honnan lehet tudni egyébként hogy Buddha evett húst? wikipedián ottvan a híres vegetáriánusok listáján: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_vegetarians Meg azért egy Krisnás linknek is kíváncsi volnék. Én még Jézusról is hallottam olyat egyébként hogy vegetáriánus volt csak halat evett. Bár lehet hogy keverem valami tanítványával.

lololok 2010.03.12. 08:43:14

"Tanics kérlek!" "csak szórakozom veled. (Vagy rajtad? :) )De azt nagyon" Akkor már megérte, öcsi. Feszülten figyejj tovább. "Kb addig fejlődik a férfi izomzata" Hát, nekem vega koromban is egész jól fejlődött. Ha valaki karma-mentes izomzatra vágyik, tudok tippeket adni. "Én terveimben úgy szerepel, hogy 22 éves koromtól vegetáriánus leszek." Nem tudom, mennyi vagy most (feltételezem hogy kevesebb, mint 22), de igazából az izomzat fejlődése nem függvénye a húsevésnek. A testépítők sem a hústól nőnek akkorára, hanem elsősorban növényi fehérjétől. Ez gyakorlatilag nem érv. "Ez egészen jól megtapasztalható 4-6 havi vegáskodás után." Én csak a székletemen tapasztaltam változást. Mire gondolsz? Lehet hogy volt valami, csak nem vettem észre? Várjunk csak... "a bolt kevesebb megrendelést ad le a csirkékre, hogy fogyjon el az áru. a csirkegyár kevesebb csirkét gyárt." De ezzel kevesebb csirkét is költet. Kevesebb pici pipi fog születni! Szóval szerintem ez az elgondolás hibás. A másik gyakori érv, hogy a növényt is megölöd, amikor megeszed. Ez csak részben igaz. Vannak növények, amelyekre igaz ez, másoknak (azoknak, amelyeknek nem a gyökerét eszed meg) viszont kifejezetten jót teszel vele. Ezt úgy is fel lehet fogni, hogy az ehető dolgoknak három típusa van: 1. amelyik nem szeretné, hogy megedd és menekül (lásd állatok), 2. amelyik elbújik, de nem ellenkezik (pl. gyökerek, krumpli, répa), 3. amelyik felszolgálja magát (gomba, gyümölcsök, zöldség-termések, felesleges tej és meg nem termékenyített tojás (!)). Vajon a teremtő (ha létezne, ugye) melyiket szánta emberi fogyasztásra?

Vándor 2010.03.12. 09:21:46

Nekem is többször megfordult a fejemben a húsmentes élet, viszont mindkét oldalról hallok érveket ellene ill. mellette, így nem tudom, mi az igazság. Én is attól félek, hogy gyenge leszek, gyengül az immunrendszerem, stb. Olyan álláspontot is olvastam már, hogy a gyerekekre kifejezetten káros, ha nem esznek húst, felnőttkorban viszont már nem árt. Akkor most hogy is van ez?

Vándor 2010.03.12. 09:29:55

Egyébként a dolog lényege a fölösleges szenvedés minimumára való törekvés. A rendszer sajnos úgy van felépítve, hogy az élőlényeknek olyan energiára van szüksége az élethez, amit csak másik élő(!) forrásból tud megszerezni. Mondhatni, mindenki parazita ilyen szempontból. A krisnások azzal szoktak érvelni egyébként, hogy igen, a növény is szenved valamilyen szinten, de nekik nincs olyan fejlett idegrendszerük, ezért jóval kevesebbet érzékelnek a világból, tehát nem is szenvednek úgy, mint egy állat. Másik példa (nem tudom már, hol olvastam): pl. az eszkimók nyugodtan ölhetnek állatot, mert ott nincsenek növények, tehát másképp nem tudnak életben maradni. Viszont egy idő után ez az egész nálam felvet egy olyan kérdést is, hogy egyáltalán, milyen alapon gondolják azt, hogy nekünk életben KELL maradnunk, más élőlények kárára. Persze, látom, hogy azért ki van találva az egész körforgás, de értelmetlen szenvedésen alapul az egész (legalábbis materialista szemszögből).

Vándor 2010.03.12. 09:50:34

Ja, és M.A.-hoz lenne egy kérdésem blogszerkezet ügyileg:): A tartalomjegyzékből szándékosan vannak kihagyva bizonyos postok? Gondolom igen, mert ezek általában nem kapcsolódnak szorosan a fő vonulathoz. Ezeket viszont jó lenne szerintem betenni valami külön kis tartalomjegyzékbe. A múltkor kerestem azt a postot, amit anno az LMP pártról írtál, de nem találtam. Lehet, hogy az le is került?

szakal 2010.03.12. 09:55:13

vlk -->"Meg azért egy Krisnás linknek is kíváncsi volnék." Keres :)))))))) Ha krisna 6. megtestesülése után érdeklődsz és a húsevés akkor találsz, ha jól emlékszem :D lololok --->> "öcsi" legalább vigyorikat használhatnál. Így még azt hiszem komolyan gondolod és sértegetsz. Ennek meg az a következménye, hogy... (megint törölve lesz az óvoda??) :D A vegáskodást meg én kezdtem, de utálom a dogmák megmagyarázását. A vegásoktól két érvet tudok elfogadni. 1. mert nekem így jó. 2. mert isten ezt mondta. Aki ennél többet akar magyarázni az már hazudik, és semmiben sem különbözik a buziktól. Azok is logikus érvek mögé bújva akarják elfogadtatni magukat. Különböző magyarázatokkal szolgálnak, hogy amit csinálnak miért nem természet ellenes. És rá akarnak venni, hogy elfogadjam, megértsem és támogasam őket. Aki meg nem fogadja el őket az mocskos náci. Meg gyilkos. Meg nem járt disznóvágáson, vágóhídon. Az élni és élni hagyni törvénye meg nem érdekel. Az én törvényem a jó szomszédság törvénye. Tehát mindenki azt csinál ami jól esik neki, otthon. De ha átjön hozzám azt csinálja, amit én mondok, mert én vagyok a ház ura. Ha vega, tolja félre a húst, és egye meg a köretet. Ha ezt látom, akkor legközelebb majd kap valami csak vegásat, mert a ház ura a vendég jog alapján figyel a vendégeire. De ha nekiáll hepciáskodni, hogy neki mi jár, meg mit szabad, akkor legközelebb is húst kap csak hússal, mert ha én megyek át, én is megeszem azt amit elém tesznek. És kínainál kínait eszek. Vietnáminál vietnámit. Bantu négernél, meg bogarat, ha azt szolgálnak fel. Nem tudom érthető e a különbség a liberalizmus, és a tengritista jó szomszédi viszony között.

szakal 2010.03.12. 10:01:49

(ja! és buzikhoz nem megyek vendégségbe, mert az ottani szokásokat nem kívánom megismerni :)))))) )

lololok 2010.03.12. 10:07:20

"Így még azt hiszem komolyan gondolod és sértegetsz." Hopp, már meg is buktál az első vizsgán. Még ha komolyan is gondolnám, neked miért kéne? "A vegásoktól két érvet tudok elfogadni. 1. mert nekem így jó. 2. mert isten ezt mondta." Ez így teljesen jó, szerintem is túlmagyarázás a többi (azért még a "kaják három csoportja" elméletem belefér). "És rá akarnak venni, hogy elfogadjam, megértsem és támogasam őket. " Nem tudom, te milyen krisnásokról beszélsz. Nekem van pár ismerősöm, de soha, egyetlen egyszer sem próbáltak rávenni, rábeszélni semmire. Ha szimpatizálsz velük, persze mehet az adomány meg az adóegyszázalék, de önként. Én még krisnás propagandát nem hallottam. Viszont az ingyen kajaosztás meg egyéb karitatív tevékenység, az részükről valóban önzetlen. Azt is kétlem, hogy valaha is vendégül láttál krisnást, azt meg főleg, hogy "hepciáskodott" volna a kosztot illetően. Egyébként én nem vagyok krisnás. Nekem úgy tűnik, hogy te általában ilyen extrém képzelt szituációkba hajtod magad (mint a múltkori "biztos halál" helyzet) és azokból vonod le a következtetést. Próbáltad már a valóság alapján is? Nem ismerlek, de ha generalizálni akarnék, az életkorodat 20 alá saccolnám. Stimmel?

eszakifeny 2010.03.12. 10:09:07

a fórum szerint 41 :)

Vlk 2010.03.12. 10:14:55

Ismerek egy csajt, akinek komoly vashiánya alakult ki a vegetarianizmustól, utánaolvastam nehogy nekem is az legyen, és azt írták hogy a nőkre ez jóval veszélyesebb, főleg talán a kamaszkorban lévő nőkre. De persze sok növényben van vas, szóval ha eszik olyanokat is akkor elvileg nincs gond. És nem hűde drága növények ezek, hanem tán a babban is van, de nem akarok hülyeséget írni utánanézni meg pláne nem :P :D De persze nem tudom hibáztatni azért amiért visszaállt a húsevésre. "De ezzel kevesebb csirkét is költet. Kevesebb pici pipi fog születni! Szóval szerintem ez az elgondolás hibás." Nade nem célom ellepni a földet csirkékkel, azzal megelégszem hogy normális populáció lenne a földön, és ezek falvakban élnének relatív boldogságban. Arányaiban ez így alakul ha nem veszek csirkehullát a boltban. De ugyanakkor ez kicsit olyan mint ha egy pártra szavazok, most az én egy szavazatomtól nem fog nyerni a párt, de ebből nem következik az hogy akkor nem kell szavaznom a pártra/senkinek nem kell szavaznia a pártra. Vándor hsz-ével kb egyet értek, mármint, én is a "krisnások érvét" írtam volna le. Meg hogy minimális szenvedés. Az öngyilkosság is bűn, hiszen a tested olyan mint egy feladat, amit az előző életed/döntéseid következményeként kaptál, te meg csak úgy flegmán visszadobod. Az hogy az egész materiális rendszer miért van kitalálva, szerintem elég logikus következtetés az hogy: pár lélek (mi, akik most a materiális világban vannak), már unták a rózsaszín világot (ami azért biztos nem olyan volt mint ahogy most elképzelnénk egy rózsaszín ponylandet), úgyhogy mivel annyira szeret minket Isten, létrehozott egy játszóteret. Néhány egyszerű szabállyal. De a lényeg hogy felejtsük el az Isteni szabályokat, legalábbis ne legyen rögtön a testünk tudatában, és legyünk saját magunk istenei. Mert csak így élvezetes a játék ha beleéljük magunkat. És legyenek következmények is, pl fájdalom, szenvedés, halál, meg materiális boldogság, testi örömök, ilyenek. Kilépni a játékból pedig nem úgy kell hogy öngyilkos leszel mert azzal csak egy új testet kapsz amiben tovább törlesztheted a "tartozásaid", hanem hogy belátod hogy ez a játék hülyeség, de az aktuális a kört már végig nyomod. (Tehát úgy képzelem el hogy, valaki a 244. életében egy rohadt geci volt, emellé a többi játékoshoz képest okos erős ügyes, a 245. életében meg nem annyira okos erős ügyes úgyhogy öngyilkos lesz, az kb olyan mintha beszállnál egy ki bírja tovább a pofonokat játékba, és miután kiosztottad a pofonokat, és te kerülnél sorra, bejelentenéd hogy najó te már unod a játékot. :P)

newman 2010.03.12. 10:17:16

Sziasztok. A múlt havi Hihetetlen magazin 16oldalas extra rovatában a paleolit táplálkozás hatásairól írtak(Dr Szendi Gábor) A paleolit táplálkozás jellemzője:65-74% állati eredetű fehérje és zsír a maradék lehet a növényi. Fel kell tenni a kérdést miért van a világon és kishazánkban annyi allergiás, cukorbeteg,elhízott, magas vérnyomásban szenvedő mi változott az elmúlt főleg 100 évben? Az állati fehérje fogyasztása nőtt volna? NEM Nem ez a felelős hanem a gabonafélék és az ebből készült ételek(kenyér tészta) ezek ugyanis NAGY mennyiségű gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak ezeknek nagy a glikémiás indexe éppen ezért rövid idejű de nagy inzulin löketet ad a szervezetnek. Ez egy idő után teljesen tönkreteszi az érrendszert+kialakul a diabetes melitus (cukorbetegség )2.tipusa. Ja és persze a koleszterin-mítosz is egy baromság. Gondoljatok bele hazánkban csak az elmúlt néhány évtizedben (mivel drága a hús) a fogyasztás drasztikusan esett mégis egyre több a "koleszterin beteg" itthon az orvosok szerint. Hogy a francba lehet ha egyre kevesebb állati terméket eszünk? Amúgy meg a növényi fehérjék esszenciális aminosav garnitúrája elég szegényes. Megnézném én azt a testépítőt aki csak növényen nőne meg. (Én magam is évek óta rendszeresen űzöm tudom miről beszélek) Ja és ne feledkezzünk meg arról se hogy a növényi táplálékok nagy mennyiségű KÁLISÓT (KCl) tartalmaznak. (A műtrágyázás miatt)Ez ma a trend ezzel mérgezik és írtják a magyarságot nem csoda ha nő a meddőség. Akit érdekel az nézzen utána Dr Tejfalussy András agrármérnök előadásanak a youtubon vagy a Google-ben Sziasztok

vlk 2010.03.12. 10:27:21

(ja! és buzikhoz nem megyek vendégségbe, mert az ottani szokásokat nem kívánom megismerni :)))))) ) :D:D megérezted a csapdát az érvelésedben mi?! Egyébként nem értem mi a bajod azzal ha valami logikus :S

vlk 2010.03.12. 10:42:50

newman, én meg norbitól azt hallottam hogy csak a norbi updatetől lehetek egészséges. A tej és a tejtermékek is állati fehérjék btw, csak nem kell hozzájuk ölni. Meg a tojás is, gondolom. Jó ahhoz kis abortusz becsúszhat ha meg van termékenyítve a tojás. De ha jól csinálják akkor nagyon korai stádiumban lévő abortusz, nem úgy ahogy az embereknél szokták. A krisnások mondjuk tán nem esznek tojást. Én azért igen. Vagy 20 éves koromig komoly húsevő voltam, jó kis kolbászok, hagymásvér, meg zsíroskenyér sóval és hagymával, meg sok sok krumpli (tirpák vagyok), meg a zöldséget/köretet elég gyakran félretoltam / csak a hús után ettem meg. Sokat voltam a természetben is, meg szerintem normális mennyiségű kenyeret ettem. Mégis 14 éves korom óta kb allergiás vagyok, szinte minden nyáron rosszabb, csak mostmár szedek rá gyógyszert. Asztma még nincs szerencsére. De az emberek régen is ettek egyébként kenyeret. Mégse olvasni olyan komoly dolgokról, csak ilyen szénanátha meg ilyenek. Egyébként abban egyetértek hogy egy csomó szar vegyi anyag meg nemtommi kerül a kajákba, de húsba/tejtermékbe/növénybe egyaránt. Most ezzel sokat nem tudok kezdeni, nem élhetek norbi updateen. Különben is mivan ha norbi csak egy 123784. szélhámos? Jameg, azért régen a parasztok meg nemtom szegényemberek asztalára se került olyan sokszor hús. Én minden nap ettem húst, ha nem ebédre akkor reggelire/vacsira.

zui 2010.03.12. 10:49:51

Vlk, minden tett tapasztalat. Az öngyilkosság is. Nem lágy szellők fuvallata közben jut el odáig valaki, hogy megteszi. Valószínű, hogy egy gyenge idegrendszert birtokló testbe bújt bele. És ezt ő akarta így, mert ő ezt akarta megtapasztalni.

2010.03.12. 10:57:10

Nem a jó falusi vegyszermentes hússal és állati termékekkel van a baj hanem a nagy keményítőtartalmú nagy mennyiségű gyors felszívódású szénhidráttal az öli meg az embert de mi ellen is megy a propaganda? Az állati eredetű termékek és a koleszterin ellen.Új kutatások szerint 50 éves kor felett a koleszterin szívvédő faktor szóval aki szedi a koleszterin csökkentőjét az magát öli szépen lassan.

newman 2010.03.12. 10:57:55

Bocsi az előbbi hozzászólást én követtem el.

szakal 2010.03.12. 11:00:18

lololok ---> "Még ha komolyan is gondolnám, neked miért kéne?" Nekem nem kell. Max huzakodok veled. :) Viszont ha komolyan sérteget valaki, az vért kíván, mert én már csak ilyen régi módi vagyok. És jobb volna a világ ha több ilyen régimódi volna, mert kevesebben beszélnének meggondolatlanul. "Én még krisnás propagandát nem hallottam. " Ingyé könyv? Hare krisna sátor? ha nem propagandáznának, hogy a nyűbe kerültek volna ide, és lenne ekkora táboruk. Persze nincs top shop reklámjuk, de van más. "extrém képzelt szituációkba" minden teoríának és állításnak, az elképzelhető legszélsőségesebb körülmények között is meg kell állnia a helyét, hogy működőképes legyen. Így ha azt mondod nem ölök, kell lennie megoldásodnak egy biztos halál szituációra is. Vagy mond azt nem ölök mást. és akkor az önfeláldozás és öngyilkosság megmarad neked bármikor használható megoldásnak. Itt ez egy filozófiai (hagyományos értelembe vett mielőtt bele kötsz) blog, és ehhez kapcsolódó beszélgetés. Ha itt nem a végső pontokból indulunk ki, akkor inkább menjünk kukoricán térdepelni. Tehát ha egy olyan szituációt, ahol biztosan vagy ölsz, vagy megölnek, nem tudsz elméletben se kezelni, nem tudom miért élsz. Vagy nem mersz magaddal szembe nézni? eszakifeny -->> sajnos ja! pedig örülnék ha lololoknak volna igaza. :) Vlk ---> rózsaszin pony land...... Elfelejted, hogy istenen és rajtunk kívül még van a pályán egy játékos. Itt komoly dolgok folynak a fejünk felet, és a lelkünkért, tehát nem mi csináltuk sajnos a játékszabályokat. :) newman --> üdv. örülök, hogy erre jártál :D

newman 2010.03.12. 11:05:04

Szia Szakál. Rendszeresen látogatom az oldalt olvasom a hozzászólásokat+hallgatom a rádiót is csak ritkán szólok hozzá mert amihez nem értek abban nem vitázok feleslegesen. Én földhözragadtabb vagyok de az oldal témái számomra is érdekfeszítőek és sokat tanultam mióta olvasom. (Remélem azért az igazságtartalma nagyobb mint a történelem könyveinknek...)

szakal 2010.03.12. 11:06:37

Én se értek hozzá :D Csak itt valaki azt mondta, nem baj :))))))

steinerista 2010.03.12. 11:39:44

lololok: a "gondolkodás", az asszociációs folyamatok változására értem, néhány érzelem eltűnésére, néhány felbukkanására. Persze feltételezve azt, hogy adott személy eddig is átlátta ezeket a folyamatokat. vlk: volna két szempont a vega életmód mellett. Az egyik, hogy ne egyél húst, mert meghal az cuki kis állatka. Ennek az a vége, hogy égvilágon senki se egyen húst, tehát kezdjük innen :) Ilyen alkudozások, hogy jó akkor csak kevesebb haljon, meg minél kevesebb szenvedés, engem nem érdekelnek. A csirkegyárról: sokan vannak azért vegák, akik nem veszik meg a közértben a "terméket", a gyár mégse tűnt el eddig. Majd ha tényleg senki sem veszi meg, akkor befejezik a termelést. A másik szempont, hogy nem is olyan jó húst enni. A húsevés egyfajta függőség, testi és lelki, csak nézz az emberek szemébe amikor azt mondod "köszönöm, nem eszem húst" és nagyon könnyen lemérheted a függőséget. A hatás túl sokszor drámai :) már unni szoktam a húsevés/nem-evés beszélgetéseket a ragadozókkal. Nem kifejezetten a karmára gondolok, hanem a holt energiákra, az első hsz-emben a témában leírtam röviden. Gyanítom ez alakítja az agressziót azzá, ami. Mindkét szempont hülyeség annak, aki szereti húst. Engem nem zavarnak a húsevők, néha én is szoktam enni. Szerintem ez mindenkinek a magánügye, csinálja aki akarja, a véleményem elmondhatom, ha nagyon ki akar jönni, de ennyi. Nem várom el Józsi bácsitól, hogy akkor mostantól a szalonna helyett egyen szóját, mert akkor spirituálisan felemelkedik, mert ez hülyeség. Öngyilkosság: sohasincs belekalkulálva az inkarnációba, tapasztalatként főleg. Ez egy láncreakció. Ha öngyilkos leszel, a következő életben is bele leszel kényszerítve az ezt kiváltó szituációba, az ezt kiváltó mentális alappal. Egy álom az álomban, de inkább játék a játékban.

eszakifeny 2010.03.12. 11:45:18

M.A. tavolleteben ki moderalja a kommenteket?

eszakifeny 2010.03.12. 11:46:25

ja semmi :)

zui 2010.03.12. 11:58:44

Steinerista, ezt már nagyon sokszor hallottam,hogy az inkarnációba nincs beletervezve az öngyilkosság. És ezt nem tudom elfogadni. Magában a teremtésben is benne van. Ha nem lenne benne,akkor nem lehetne megtenni. Én soha nem ítélem el az öngyilkost ( másokat sem!) Poklokat jár meg, s nem hinném, hogy büntit kap ezért.

zui 2010.03.12. 12:05:11

Ja,és miért ne hallhatnék meg űgy,hogy a szituációt megértettem és csak úgy játékból elmegyek?

steinerista 2010.03.12. 12:05:22

Zui, hol is van ez a teremtésben?? Vagy mert csak "meg lehet tenni"? Csecsemőt is erőszakolhatsz, az is benne van a teremtésben? Amit írtam azt nem hívnám büntinek, nincs szükség büntetésre, elég a stagnálás, ez a sima gyilkosokra is érvényes. Hol voltak elítélve az öngyilkosok? Csak az öngyilkos jár meg poklot? Ha nem akkor ő milyen jogon vonja ki magát? Azért próbálja kivonja magát, mert nem tudja, hogy lehetetlen. Az pedig, hogy mit fogadsz el és mit nem, a szíved joga, de hogy a teremtésben benne lenne??!...

Vándor 2010.03.12. 12:05:45

zui: Leegyszerűsítve: Kiszállhatsz, de kikerülni nem tudod a problémát, tehát legközelebb ugyanott leszel, amíg túl nem lépsz rajta. Más: Lehet olvasni/hallani halálközeli élményt megélt emberek beszámolóit, és apró érdekesség, hogy a legtöbben pozitív élményekkel térnek vissza, KIVÉVE az öngyilkosok, nekik általában rossz érzés.

steinerista 2010.03.12. 12:11:53

"Ja,és miért ne hallhatnék meg űgy,hogy a szituációt megértettem és csak úgy játékból elmegyek?" :D ezt nem gondolod komolyan.

zui 2010.03.12. 12:34:30

A teremtésben ott van betervezve, hogy az embernek megadta a szabad akaratot. Be kell látni, hogy az öngyilkos ember is az egész része. Tettéért nem csak önmagának kell "felelni". Ilyen nincs!

Diodara 2010.03.12. 12:35:27

szakal, szerintem térj vissza a valóság mezejére kicsit, meg nézz magadba egy apró pillanatra. Az őrület határán járkálsz, remélem tudod. És ez most egy sértés volt, szóval most jössz és levágsz a katanáddal? :) Mert meg mertem sérteni őkelme szamurájuraságot? Növényi fehérjéből is lehet testépíteni, csak baromi sokat kell enni és többnyire szóját, ami hazánkban elég drága. És továbbra is fenntartom, hogy ha majd neked kell minden egyes szelet húsért elvágni egy állat torkát és neked kell lefogni, amíg vergődik, majd átértékeled a dolgokat.

zui 2010.03.12. 12:43:01

Diodara, a hentesek a legnagyobb húsevők.

Diodara 2010.03.12. 12:46:55

Nyilván az megy hentesnek, aki ez ügyben érzéketlen. :) Vagy még élvezi is.

steinerista 2010.03.12. 12:54:15

Zui, a szabad akarat kétélű fegyver, fogalmuk sincs az embereknek valójában mit takar. Ki mondta, hogy az öngyilkos ember nem az egész része? Tettének következménye amit fentebb leírtam. Kinek kéne még felelni érte? Istennek, hogy szegényt ilyen próbák elé kényszeríti? Annyira nem nagy szám, van rosszabb is, mindenesetre óva intenék mindenkit az öngyilkosságtól, van más megoldás is itt, mint a megfutamodás. Az élet nem arra van, hogy eldobd, ha nem tetszik, akár hiszed, akár nem. Egyébként mi ez az öngyilkosság-propaganda? Milliók halnak éhen, olyan körülmények között, hogy az már tiszteletre méltó, mert nem az ön kezük által. Nekik nincs újra-tábla, öngyilkosoknak igen.

szakal 2010.03.12. 12:54:26

Diodara --> "Az őrület határán járkálsz, remélem tudod. És ez most egy sértés volt" Ez miért volna sértés? Mindannyian őrültek vagyunk! Nem vagyunk képesek felismerni a valóságot. (Lásd pld Platon barlang téma) De így vissza térni sem tudok. :) A világ, árnyék a falakon. :) Ifjúságom emléke. Kimentünk a piacra. Megvettük az élő tyúkot. Hazavittük, elvágtuk a torkát. A vérét kifolyattuk, és finom hagymás vért reggeliztünk. Aztán jött a "nem megmondtam bontott csirkét hozzál, bontott csirkét hozzál" korszak. Az emberek nem látják a halált, és azt hiszik az olyan rettentő dolog. Holott természetes. Ha odáig jutunk, hogy nem lesz a boltban hús, hanem nekem kell levágni, a legkisebb bajom az lesz, hogy levágom e. hidd el nekem. A gond az lesz, hogy mit vágjak le. Ha ezt megoldom, vagy megoldja bárki, a levágás, nem fog gondot okozni. A mai - városi- morált, próbálod ráerőltetni egy másfajta környezetre.

Dánkén 2010.03.12. 13:01:45

Én nem birnám ki hús nélkül, de szerintem is állatalanság az hogy kibaszott kis helyen tömik azokat a szegény állatokat és csak azért élnek hogy a végén mikor elég kövérek levágják őket.Szívesebben ennék olyan állatot ami egy gyönyörű élet végén mosollyal az arcán távozott el:D Amúgy meg a megöléssel nincs gond.Láttam már disznóvágást, és magam is öltem már állatot és kicsit sem vette el a kedvem a húsevéstől,sőt ha magad ölöd meg még szerintem jobb is.

zui 2010.03.12. 13:13:29

Nem propagálom az öngyilkosságot. Egyet propagálok, "ne ítélj! Semmi többet. "Zui, a szabad akarat kétélű fegyver, fogalmuk sincs az embereknek valójában mit takar." A szabad akarat arra való, hogy az ember eldöntse szeret-e vagy nem szeret mindenikt és mindent feltétel nélkül. Az öngyilkos még nincs ennek a birtokában. Mint ahogy milliárdnyi ember sincs, aki éppen "természetes" módon hal meg. Ezért parttalan az a vita is, hogy vega vagy nem vega. Aki ezt a szeretetet birtokolja az nem fog húst enni és kész. Számára a szeretet a legfontosabb, nem pedig az izomzata.

newman 2010.03.12. 13:15:45

Diodara jártál már valaha konditeremben? Ha jártál volna nem mondanál ilyen hülyeséget. Nem tudom hogy elégítenéd ki növényből a napi legalább 1 de inkább 1,5g/testtömeg kg protein igényedet? Egész nap csak ennél mint a növényevők? Az ember bélrendszere ha jól tudom inkább húsevésre van tervezve hiszen nincs sem 4 üregű összetett gyomrunk sem terjedelmes vakbelünk mint a lónak ahol a növényi cellulózt le tudnánk bontani. Amúgy voltam már többször is vágóhídon mivel agrármérnök vagyok és nekem is fáj a szívem elhiheted. Amúgy az ember sokkal régebb óta eszik húst mivel a földművelés és a növénytermesztés csak pár ezer éves találmány.

steinerista 2010.03.12. 13:26:44

Zui, ki ítélt? De most komolyan. Ítéltem, amikor azt mondtam, hogy az öngyilkos útja egy játék a játékban? Ez az igazság, nem befolyásolja, hogy te mit találsz ki rá. A szabad akarat a nagy teszt. Nem a szeretetről szól, hanem inkább a döntésekről. De semmiképpen sem arról, hogy minden felelősséget a szabad akaratra terelhessünk. Minden felelősség az egyéné. Az öngyilkos nem tudja, hogy mit csinál, de ez önmagában nem jelent felmentést a szabályok alól, végig kell játszania a vállalt szerepet, ha hosszú akkor hosszú lesz. Semmi sem jelent felmentést szerintem. Jó lenne levenni a szemellenzőt.

zui 2010.03.12. 13:52:33

Az ítélkezés az, amikor mi, földi szabályok szerint kitaláljuk,hogy kinek mire van szüksége ahhoz, hogy fejlődhessen. " A szabad akarat a nagy teszt. Nem a szeretetről szól," Ha feltétel nélkül szeretsz,akkor már nem kell döntened, minden EGYszerű lesz.

szakal 2010.03.12. 14:02:01

Erről vélemény? http://postaimre.euroweb4you.eu/news.php?extend.1121

eszakifeny 2010.03.12. 14:26:59

http://www.youtube.com/watch?v=95c9AGkIAGk

lololok 2010.03.12. 14:37:47

"Tehát ha egy olyan szituációt, ahol biztosan vagy ölsz, vagy megölnek, nem tudsz elméletben se kezelni, nem tudom miért élsz." Ez meredek, ilyen szituáció nincs. Bevallom Önnek, kurvára nem szoktam ilyesmiken agyalni. De elgondolom, ahogy Ön gondolkozik lefekvés előtt, és mindig erre a mondatra koncentrál, amikor lehunyja a szemét: "igen, én márpedig tökre megölném a páncélos szamurájt!". És még bokszol egy párat az ágy sarkába, hogy felkészítse magát, ha bekövetkezne a helyzet. "nem tudom miért élsz." Ezt a részt külön nem értem. De feltételezem: ha Önnek ez a kérdés felmerül, abban bizonyos, hogy Ön miért él. "1 de inkább 1,5g/testtömeg kg protein igényedet" Én elég gyakran járok konditerembe, de ennyit még soha életemben nem zabáltam. Valamilyen szinten a profi testépítést perverz dolognak tartom, mert a "sportolók" gyakorlatilag felzabálják az egész világot, hogy egy szaros versenyt megnyerjenek. És ha jól tudom, a legtöbbjüket vagy tápanyaggyártó cég, vagy kondigép-cég vagy ilyesmi finanszírozza, tehát a valódi céljuk a reklám. Ha meg valaki nem akar profi lenni, a fenti tápanyag-bevitel erősen túlzás. "És jobb volna a világ ha több ilyen régimódi volna, mert kevesebben beszélnének meggondolatlanul." És jóval többnek lenne betörve az orra, levágva a lába, kinyomva a szeme. Tudom, erre azt fogja válaszolni, hogy Ön szerint ez így lenne fasza meg kemény.

newman 2010.03.12. 14:55:48

Nem azon van a lényeg hogy 1 vagy 1,5g (amúgy ezek is csak ajánlott minimum értékek a profik szerint 2-3g/kg kéne) hanem hogy szükséges az embernek a jó minőségű és esszenciális aminosavakban gazdag állati fehérje+esszenciális zsírsavak(hús tej tojás) Enélkül a szervezet éhezik ami a jelenlegi vitamin és ásványi anyag hiányos feldolgozott élelmiszereink miatt van. Amúgy meg a koleszterin szegény diéta a legjobb módja egy társadalom elöregítéséhez.

cath 2010.03.12. 15:50:59

Istenem.... :) Disznóvágáson naqgyon kicsi koromban voltam de semmi emlékem. De tyúkot halat már láttam megölni, tyúkvért kifolyatni, stb. Persze sajnálatos, de nem mindenki vadászhat az erdő vadaira mert akkor meg már az őz is a kihalt listán lenne. Szóval érdekes ez, kit sajnálst jobban? a tyúkot aki leéli a nemtúl izgi életét hogy végül levágják vagy felvállalod hogy az összes erdőben élő ehető állat kihal. A nagyüzemi állattartás megevés céljából azt hiszem a legkisebb rossz amit a húsevés érdekében tesz az emberiség. A mennyiségek meg nem mindeggyek. Nem azt mondtam hogy minden nap rántott húst kell enni rántott hússal 2 pofára, de csatlakozom az előttem szólóhoz, bizonyos aminosavak és elővitaminok nincsenek mg csak a húsban (meg a krumpliban meg lehet h aq szójában) de az egész emberiség húsigényét ezekből nem lehet kielégíteni. Magam részéről 2-3 naponta 1 vékony szelet húsra igényt tartok, egyébként erősen minőségi éhezőnek érzem magam. Az ideális persze a magad által levadászott és elkészített őzike (hmmm de finom!!!:))), de ezt majd csak a világvége után megmaradt maroknyi emberiségnek ajánlom :), mivel ahogy már ezerszer :) leírtam ha most állnánk neki akkor nem maradna az erdőkben száraz levélen kívül semmi. Ja és otthon megölni a kiválasztott kakast talán nagyobb tiszteletet is ébresztene az emberekben aziránt amit megesznek, mint korunk előrecsomagolt, fel se ismerhető húskínálata...

cath 2010.03.12. 15:55:52

ja, és mondjuk komoly fizikai munkát hosszabb távon át nem lehet húsevés nélkül végezni. Úgyhogy ez is egy érdekes, hogy akkor az egész emberiség növényevéssel és meditálással töltse a napjait? :)

Diodara 2010.03.12. 16:12:26

newman, olvass vissza, ugyanazt mondjuk. Egyébként csak hogy tisztába rakjuk a dolgokat, a Kínában tradícionális, shaolin kung-fu-t tanuló emberkék sohasem esznek húst. És ők 60 évesen olyanokat tudnak csinálni, amit egy átlagmagyar már 30 évesen sem. :) A testépítés pedig baromság. :)

zui 2010.03.12. 16:18:24

Nándi megmondta, hogy csak nagyon kevesen tudnak elmenni a rendszerből. Azt azonban nem árulta el, hogy mi ennek a feltétele. ( legalábbis így emlékszem) Vagyis csak azok fognak vegák lenni, akik már elmehetnek. Ez a vegaság egyébként nem kíván egy egész életet. Ha az ember eléri a feltétel nélküli szeretet állapotát, akkor ez akár 80 éves korában is bekövetkezhet. A lényeg az, hogy elérje. "Úgyhogy ez is egy érdekes, hogy akkor az egész emberiség növényevéssel és meditálással töltse a napjait? :)" Ezt akarja legkevésbé az ember, pedig ha ezt tenné, akkor hamarabb szabadulhatna. De nem ezt akarja, és ez így jó.

Dánkén 2010.03.12. 16:37:35

Hát akkor én soha a büdös életben nem fogok szabadulni a rendszerből,pedig már ugy készültem rá:(

lololok 2010.03.12. 17:02:31

"shaolin kung-fu-t tanuló emberkék sohasem esznek húst. És ők 60 évesen olyanokat tudnak csinálni" Így van. "bizonyos aminosavak és elővitaminok nincsenek mg csak a húsban" Csak azt kérdezem, amit mindig szoktam: honnan tudod? Próbáltad? "meg a krumpliban meg lehet h aq szójában" Voilá. "a profik szerint 2-3g/kg kéne" Azt ugye sejted, hogy mindenki nem táplálkozhat így, mert akkor egymást is meg kellene ennünk? Ugyanakkor valamelyest aránytalannak érzem, hogy a világ egyik fele 0,05 g/kg-ot visz be naponta, mi meg itt tudományt csinálunk a test "építéséből". "ja, és mondjuk komoly fizikai munkát hosszabb távon át nem lehet húsevés nélkül végezni" Honnan tudod? Próbáltad? Ezt kivételesen biztosan tudom, hogy lehet. "Úgyhogy ez is egy érdekes, hogy akkor az egész emberiség növényevéssel és meditálással töltse a napjait?" Mér kéne? Lehetne sakkozni is. Vagy shaolin kung-fut gyakorolni. Például. Meg hát a növényeket is meg kell termelni. A vegaságról még annyit mondanék el, hogy a legtöbb ember szerint az valamilyen önsanyargatással járó, aszketikus valami. Holott nem. Én pl. nem erkölcsi megfontolások miatt lettem vegeta, hanem mert egyszer megkóstoltam egy olyan konyhát, ami után egyszerűen nem kívánom a hagyományos magyar zsírételeket. Tehát részemről az lenne önsanyargatás, ha vissza kellene térni a húsleves - pörkölt - rántott hús kosztra.

steinerista 2010.03.12. 17:02:32

Zui, az öngyilkosság nem fejlődés, hanem stagnálás. Ebben nem látok ítéletet, ez nekem tényszerű, másnak nem, de szavakkal nem hiszem, hogy meg fog győzni az ellenkezőjéről. Ahogy írtam büntetés nincs, ítélet pedig nem lesz feletted a mennyekben, vagy mi, hanem magadtól akarsz majd ugyanígy visszatérni, ugyanazokkal a feltételekkel, mert akkor még TUDNI fogod, hogy végig kell csinálni, ha fejlődni akarsz. Aztán megszületsz és kimegy persze a fejecskéből, a misztikus asztrál-kavinton meg nehezen beszerezhető. Nem értelek, öngyilkosság, meg most azt mondod előbb szabadul az ember ha meditál és vega, nem csinál semmit., szerinted viccből vagy itt? A feltétel nélküli szeretet, pedig szerintem elég egyszerűen elérhető dolog, már amennyire a szeretet itt "átjön" egyáltalán. Szóval nem nagy szám :) vannak azon is túl dolgok.

zui 2010.03.12. 17:52:48

"Nem értelek, öngyilkosság, meg most azt mondod előbb szabadul az ember ha meditál és vega, nem csinál semmit., szerinted viccből vagy itt?" Azért vagyok itt, hogy tapasztalatot gyűjtsek, s végül fejlődhessek. Minden tapasztalat elvileg stagnálás( hiszen maradok ), a fejlődés csak akkor következik be, ha már bennem van a feltétel nélküli szeretet. "A feltétel nélküli szeretet, pedig szerintem elég egyszerűen elérhető dolog, már amennyire a szeretet itt "átjön" egyáltalán."- Te már sokat tapasztaltál (stagnáltál) a Földön, s ez az életed a fejlődés, ha tényleg MINDENKIT és MINDENT szeretni tudsz feltétel nélkül. ( még az atlantiszi hierarchiát is!)

M.A. 2010.03.12. 18:59:01

Ugye most nem fog itt elkezdődni a húsevéses hisztéria? Ha már egyszer a cikk az evolúciós-humanista világkép téves és káros voltáról szól, legalább néhány szó önigazoló felvezetést produkáljon az, aki ezeknek az alapján álló "tudományos tények" ismeretében akar kinyilatkoztatásokat tenni arról, hogy mire van szüksége az embernek. (Neolit táplálkozás. Aha.) Én jelenleg is nehéz fizikai munkát végzek, és nem eszek húst. Indiában most is emberek milliói élik le az életüket úgy, hogy soha nem esznek egy falat húst se. Biztos nagyon betegek, csak még nem vették észre (az elmúlt párezer évben).

zui 2010.03.12. 19:22:02

Azt sejtettem, hogy az óvó bácsi is vega.:)

Dánkén 2010.03.12. 19:36:08

LEhetsz teljesen egészséges húsevés nélkül is csak sokkal könyebb megenni kis mennyiségű hust vagy tömni egész nap a válogatott zöldségeket hogy azt pótold,csak egyszerűbb ennyi...

newman 2010.03.12. 19:36:39

Meg kell nézni milyen az ember bélrendszere és látható hogy nem cellulóz emésztésre lett tervezve. Amúgy meg választ akarok arra a kérdésre hogy miért van annyi szív érrendszeri cukor allergiás ember, a hústól meg az állati fehérjétől zsiradéktól? Nem hiszem hogy az elmúlt 100 évben hazánkban a növekvő húsfogyasztás váltotta volna ki, hisz ha jól tudom 100 éve az infarktus meg koszorú ér meszesedés még jószerivel ismeretlen kórfajta volt csak ezután nőtt meg a gyakorisága. Vajon miért?

M.A. 2010.03.12. 19:44:37

"Amúgy meg választ akarok arra a kérdésre hogy miért van annyi szív érrendszeri cukor allergiás ember" - erre pont lesz egy válasz az egyik következő bejegyzésben, ami a fentin fog alapulni. "Nem hiszem hogy az elmúlt 100 évben hazánkban a növekvő húsfogyasztás váltotta volna ki, hisz ha jól tudom 100 éve az infarktus meg koszorú ér meszesedés még jószerivel ismeretlen kórfajta volt" - valóban szinte ismeretlen volt. Tehát: száz évvel ezelőtt az emberek táplálékának 3%-a volt hús, ma ez 25%, száz éve nem voltak szív- és érrendszeri betegségek, ma minden 7. ember ezekben hal meg. Ergó a növényevés káros, együnk sok húst. Jól mondom?

newman 2010.03.12. 20:03:55

Nem azt hanem a nagy keményítő és gyors felszívódású szénhidrátok(sok kenyér rizs tészta) mert ha jól tudom a ma propagált táplálék piramis alapját ezeknek kéne adnia de minél többet fogunk enni ezekből annál betegebb lesz a társadalom. Én is sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztok. Azt viszont megnézném hogy meddig dolgoznál mondjuk amikor zsákolni meg pakolni kell a takarmányt (60-80Kg/zsák) pusztán zöldségen 0állati protein mellett. Ezt is meg kell csinálni valakinek én sem szeretem. Amúgy régen a paraszt szalonnát hagymát evett mégsem volt koleszterines ma meg már senki sem mer állati zsírt enni mégis mindenki "koleszterin beteg" (ami persze egy vicc)

M.A. 2010.03.12. 20:15:43

"Azt viszont megnézném hogy meddig dolgoznál mondjuk amikor zsákolni meg pakolni kell a takarmányt (60-80Kg/zsák) pusztán zöldségen 0állati protein mellett." - na akkor mégegyszer: jelenleg is nehéz fizikai munkát végzek. Dolgoztam betonozáson is, akkor se ettem húst. Tapasztalatom szerint az erőnléttel ez nem függ össze, az állóképességet pedig javítja, ha valaki nem eszik húst. De kár azoknak magyarázni, akik mindenféle magazinokat összeolvastak gyors felszívódású hülyeségekkel, de sosem próbálták ki, milyen hús nélkül élni. Milyen egy zaj forrását hamarabb azonosítani, mint hogy a fejedet oda tudnád kapni. Milyen egy heti nemfürdés után is testszag nélkül maradni. Milyen nem tudni, hol van az orvosi rendelő abban a körzetben, ahol laksz. Ez csak tapasztalat útján működik. Persze van, aki kipróbálja, és nem jön be neki: vagy állandóan éhes, vagy türelmetlen, agresszív, vagy fáradékony, ilyenkor persze nem kell erőltetni. De az ilyen eset ritka.

newman 2010.03.12. 20:50:28

Ok. Lehet hogy neked van igazad én nem akarok vitázni senkivel sem e miatt, mindenki azt eszik amit akar az ő dolga. Nem csak magazin mert tanultam elég sok élettant meg még most is. Amúgy Szendi Gábort ismered? Én viszont azt tapasztaltam ha nem eszek elég állati proteint nem bírom a munkát "égnek" az izmaim. Nem vagy véletlenül "A"-s vércsoportú?

steinerista 2010.03.12. 20:58:09

"( még az atlantiszi hierarchiát is!)" Ez se nagy kunszt. "Minden tapasztalat elvileg stagnálás( hiszen maradok ), a fejlődés csak akkor következik be, ha már bennem van a feltétel nélküli szeretet." Ezt honnan szedted? A tapasztalat hogyan lehet stagnálás? Ha időben nézed, az már régen rossz, nem lehet így elosztani életeket, hogy most éppen fejlődés, most éppen meg tapasztalás. Mi van, ha egy i. e. 400-ban elért célhoz egy i. u. 1920-as inkarnáció tapasztalata kellett? A szeretet pedig minden embernek veleszületett képessége. Nem fog elájulni attól senki még a szíriuszon sem, hogy itt néhányan juj de nagyon szeretnek mindent és mindenkit a fotelból. Ettől várni a fejlődést elég naiv, szerintem cselekedni kell valamit.

Dánkén 2010.03.12. 21:08:27

Szerintem nem kell sirni hogy aki hust eszik az meghal és köcsög nem fejleszhető szar stb.Szerintem tökmind1 hogy ki mit eszik de pl a szarvas is csak növényeket eszik még is elég izmos nem?szóval ez a növényekel gyenge szar leszel szöveg hülyeség lehet?Jólvan tudom hogy más rendszer de akkor is....

newman 2010.03.12. 21:22:36

Daniken a szarvast tényleg nem kéne ide hozni mivel az kérődző és képes a növényi sejtfal cellulózát feltárni és a sejttartalmat emészteni(meg a rengeteg mikrobiális fehérje ami az előgyomraiban építi fel a saját testfehérjéit azt szintén megemészti az állat. Ezért mondják a kérődzőkre hogy növényt eszik s állatot emészt mivel a mikrobiális fehérje számukra kulcsfontosságú enélkül még szegény tehénke is éhen halna) De mi emberek nem kérődzők vagyunk.

zui 2010.03.12. 21:44:31

"Ezt honnan szedted? A tapasztalat hogyan lehet stagnálás?" Te írtad, hogy az öngyilkosság stagnálás. Én azt mondom, hogy az ögy. is tapasztalás. És most is azt mondom, hogy minden tapasztalás stagnálás mindaddig, amíg egy új minőség ki nem fejlődik. Ez a Földön számomra nem más, mint a FELTÉTEL NÉLKÜLI szeretet. Én is tudom, hogy a szeretet minden emberben benne van, csak éppen nem gyakorolja. Elfelejtette, hogy tkp. szeretni jött ide, nem pedig pénzt, hatalmat, hírnevet...gyűjteni. "A szeretet pedig minden embernek veleszületett képessége. Nem fog elájulni attól senki még a szíriuszon sem, hogy itt néhányan juj de nagyon szeretnek mindent és mindenkit a fotelból. Ettől várni a fejlődést elég naiv, szerintem cselekedni kell valamit." Ez így igaz! Korábban is írtam, hogy a szeretet gyakorolni, cselekedni kell. Elvárások nélkül. Önámítás azt hinni, hogy a vizsgán átmegyünk, ha csak a családunkat és a barátainkat szeretjük. És akkor itt rá is lehetne térni arra, hogy mit is jelent a szeretet, amely valójában egy nagyon összetett fogalom. Ebbe nem is mennék most bele, hátha 2012Blog M.A. ír majd erről egy jó bejegyzést.

lololok 2010.03.12. 21:45:23

newman, mennyivel nyomsz fekve és milyen étrend mellett? :)

Diodara 2010.03.12. 21:49:04

Valaki egyszer magyarázza már el a szeretet szó jelentését. Mert mindenfélére ráhúzzák, csak nem igazán tudom belőni. :)

newman 2010.03.12. 22:07:12

Nem tudom mit számít az engem soha nem érdekelt mivel csak hobbi szinten űzöm van elég dolgom anélkül is. bár szerintem még mindig jobb mint kocsmába meg discoba járni. amúgy 90kg vagyok és 120kg-mal szériázok. soha nem doppingoltam viszont naponta 3x van állati protein tartalmú kaja(hús tojás) és szoktam tejsavót fogyasztani rendszeresen. Ismereteim szerint a savó a legjobb biológiai értékű protein és azért még állatnak sem kell meghalnia:)

steinerista 2010.03.12. 22:12:37

Zui, dehát az öngyilkosság nem is tapasztalás, hanem a tapasztalás megszüntetése... Amikor azt írtam, hogy az öngyilkosság stagnálás, azt úgy értettem, hogy ami utána következik, az a stagnálás. Ennél érthetőbben nem tudom leírni, kérlek ennek szellemében gondold át a mondandód. A halál sem tapasztalás miután egyszer már megélted. A szeretet duma pedig nagy átverés, az emberek elhiszik, hogy ennyi elég is. Te hogyan gyakorlod, cselekszed a szeretetet?

lololok 2010.03.12. 22:20:33

Én 82 kg vagyok, 110-zel szoktam szériázni, de húst nem szoktam enni kb. soha. Se savót. Van egy haverom, aki 70 kg, 140-nel szokott nyomni. Nem vega, de nem eszik céltudatosan testépítő kaját meg nem szed semmi kiegészítőt. Azért a +10 kg-ért ez nem is fáj annyira. Elég böszme állat lehetsz, így belegondolva.

newman 2010.03.12. 22:31:51

Ha meg hozzáteszem hogy 172cm vagyok ugy még böszmébb nem? Amúgy nyilván sok múlik a genetikai adottságokon én viszonylag könnyen szedtem fel kilókat az egyetemi éveim alatt, elsős koromban kezdtem bele, mert előtte vagy 63kg voltam. A savó hatása hogy azóta nincs izomláz és izomégés nagyobb a fáradságtűrésem még a tanulás is jobban ment/megy. A szobatársam mindig panaszkodott h fáradt én meg soha. Ő nem evett elég állati proteint meg tejsavót sem. Nekem bevált.

zui 2010.03.12. 23:02:04

"Zui, dehát az öngyilkosság nem is tapasztalás, hanem a tapasztalás megszüntetése" Ilyenkor azt tapasztalom meg, hogy milyen azt eldönteni, hogy ne tapasztaljak már többet abban az életben. Szerintem nagyon keserves döntés. "A szeretet duma pedig nagy átverés, az emberek elhiszik, hogy ennyi elég is." Szerinted még mire van szükség ezen kívül? "Te hogyan gyakorlod, cselekszed a szeretetet?" Ez nem az én blogom, és mondtam, hogy ebbe nem akarok most belemenni, hátha kapunk egy jó bejegyzést, mivel én nem vagyok még hiteles tanító. Néhány dolgot azonban felsorolnék. Nem szerethetek, ha nincs bennem valódi tisztelet. Pl. ha én egy fotelban ülő szeretetben fetrengő nő vagyok, de közben kibeszélem a szomszédomat, akkor máris nuku a szeretet. Nem szerethetek, ha nem mondok igazat. Nem szerethetek, ha megalázom, megszégyenítem a másik embert. ( lásd gyermekszerető pedagógusok) Nem szerethetek, ha a magam módján nem segítek annak, aki tőlem segítséget kér. Nem szerethetek, ha ezért a segítségért viszonzást várok. Nem szerethetek, ha nem tudom elfogadni a "sorsomat", s abból a lehető legjobbat kihozni. Nem szerethetek, ha ragaszkodok emberekhez, tárgyakhoz. STB. Ja, és mosolygok a másik emberre, és ráfigyelek, ha beszél hozzám. Átölelem a síró embert, és felnőttként beszélek a gyerekekkel. Tanácsot is szoktam nekik adni, ha szükségét látom. Ha az édesanyám macskája beteg lesz, akkor is elhívom az állatorvost, ha épp a gázszámlámat sem tudom kifizetni. A cigányokkal ember módjára beszélek, és mindig a szemükbe nézek, s még akkor sem hagyom ott őket, ha nagyon büdösek.

steinerista 2010.03.12. 23:54:23

"Ilyenkor azt tapasztalom meg, hogy milyen azt eldönteni, hogy ne tapasztaljak már többet abban az életben." Ezt nem gondolod komolyan... Ha befejezted az adott életet, akkor nincs szükség öngyilkosságra. Ne haragudj, de ez nagyon nagy hülyeség. Na jó, hagyjuk ezt az öngyilkosság témát, gondolj róla amit akarsz, nincs rá szükséged. Csak ne legyél öngyilkos, oké? A szeretet meg olyan alap, amit optimálisan minden inkarnációban meg kellene tudni teremteni. Nem érdekel a túlmisztifikálása, ismétlem, nem olyan nagy szám. Nem a te blogod, oké, de most mindent 2012 írjon meg? És ha nem fog írni erről? Nosza ott a fórum, írj, ha már egyszer hiteles tanító leszel (A "még" szócskából ezt szűrtem le. Egyébként mikor?). Pont ez is fontos a szereteten felül, nem elhallgatni a tudást, nem számít ki érti, ki nem, vagy mit mondanak az okosok, úgyis szereted őket, nem :)

cath 2010.03.13. 00:04:32

HÚS: vicces, ahogy 20-30 éves emberek a hosszú távú kemény fizikai munkáról beszélnek, hogy ők már végeztek olyat...... lololok, hány éves vagy? Nem hiszem hogy 15-20 éven át napi 10-12 órát pakoltál vagont mondjuk. Majd ha azt kipróbáltad húsevés nélkül, akkor vitatkozhatunk, hogy mennyire kell a hús egy dolgozó szervezetnek. M.a.hoz ugyanez- az hogy 2 hónap nemdolgozás után dolgozol 2 hónapot keményebben, vagy akár egy fél évet, az nem ugyanaz mint amikor az ember éveken évtizedeken át fizikai munkát végez, napi minimum 6-8 órában. Indiában meg lehet hogy elvannak húsevés nélkül, de nem sok nép leledzik akkora semmittevésben mint ők (már fizikailag). Mellesleg ha mindenki csak növényi táplálékot enne akkor fele ennyi emberiség is fél év alatt szó szerint megzabálná a földet mint egy sáskaraj..... Shaolin kolostor más téma, zárt világ. És nem lehet midenki shaolin :)

cath 2010.03.13. 00:08:32

szeretet- szerintem az ahogyan viszonyulsz, és viselkedsz valakivel. AZaz nem érzés, nem szó :), és nem ilyen szivecskés maszlag. A tetteid árulják el kit-mit szeretsz.

cath 2010.03.13. 00:35:09

rossz hogy itt nincs módosítás gomb. A szeretetről még az jutott eszembe, hogy tulajdonképpen az is egy "fejlődésen" megy keresztül (ha keresztülmegy) az ember élete során. 2-3 éves korig még csak a kiszolgáltatottságon alapuló ragaszkodás, ami lassan lassan érik a fejlődés során valódi (feltétel nélküli) szeretetté (márakinél) az anya vagy szülő vagy nevelő felé. Ilyen értelemben nem is feltétel nlküli, hiszen igen kemény és nehéz munka, hogy ne az ellenkezőjét érje el a szülő 15 év alatt :). És mégis az a még-nem-szeretet-csak-ragaszkodás 3 év, ami igen meghatározó lesz a későbbi szeretet és bizalmi kapcsolatokban. úgyhogy azt is mondhatjuk, hogy a szeretetnek mégis van egy feltétele: hogy az embert amikor megszületik, szeressék. Szinte mindent eldönt a témában....

zui 2010.03.13. 00:45:05

Steinerista, nem árultad el, hogy mi kell ahhoz, hogy a szíriusziak is elájulhassanak. Te, írtad, hogy nem szabad elhallgatni a tudást!

steinerista 2010.03.13. 10:13:27

Tudás? Ez csak olyan költői ironizálás volt. Fogalmam sincs mitől ájulnak be a szíriuszon :D Nem szoktam tudást elhallgatni (pontosabban ami szerintem tudás lehet), de a komolytalanságot sem. Csak arra világítottam volna rá, hogy szeretni azért könnyű, főleg olyan dolgokat, amiket fel sem fog az ember. A nagy feltétel nélküli szeretet, egyáltalán azt sem tudom miért kell odabiggyeszteni a "feltétel nélkül"-t, a szeretet elé nem kell mindenféle jelző, stb. Gondolom neked is vannak elvárásaid, hogy mi történjen, ha feltétel nélkül szeretsz mindent, mindenkit.

Dánkén 2010.03.13. 11:11:00

De a gorilla nem kérődző(abba nem mennék bele hogy rokonunk mert megköveztek,de a gorilla nem kérődző mégsem eszik húst és akkor mint egy szekrény tömény izom)

M.A. 2010.03.13. 11:15:13

"Mellesleg ha mindenki csak növényi táplálékot enne akkor fele ennyi emberiség is fél év alatt szó szerint megzabálná a földet mint egy sáskaraj....." - na ez már Irányító-propagandának tűnik, annyira szöges ellentétben van az igazsággal. 60x akkora fotoszintetizáló felület kell, hogy egy kiló állati fehérjét megegyél, mint egy kiló növényi fehérjéhez. A növényevők nagy csordákban, nagy sűrűségben fordulnak elő az életterükben, a ragadozók kevesen, szétszóródva, kiosztott vadászterületeken élnek. Vajon miért? És ha ez így van, az embernek, népsűrűsége mellett, melyik táplálékforma a megfelelőbb? Minden nap több hektár esőerdőt égetnek fel azért, hogy legelőt biztosítsanak a marháknak, amiknek a húsából hamburger lesz Amerikában. A jelenlegi életformában zabáljuk fel a Földet, mint a sáskák.

2010.03.13. 11:35:31

"Nem hiszem hogy 15-20 éven át napi 10-12 órát pakoltál vagont mondjuk." Nem, tényleg nem. És te? Valami azt súgja, nálad azért több tapasztalatom van a kemény fizikai munkát illetően. "Mellesleg ha mindenki csak növényi táplálékot enne akkor fele ennyi emberiség is fél év alatt szó szerint megzabálná a földet mint egy sáskaraj" Az állatok, amiket mi felzabálunk, szerinted mit zabálnak fel, kis butuskám? Csakhogy ebben a láncban ~kétszer annyi a veszteség, mivel +1 transzferállomás van. Tehát nem az összes növényi tápanyag kerül át beléd az állatból, mivel az élete során anyagcseréit is folytat (szarik).

cath 2010.03.13. 12:34:55

Aha. Menj el egy falusi "háztájiba". A 2 db malacka, meg a 15 tyúk meg a 6 kacsa meg a 3 liba meg az egy tehén vagy kecske, akik az udvar meg legfeljebb a ház körüli füveket eszik, meg a házbanélők "moslékán" élnek, mióta zabálják fel a földet? Sarkosított amiről beszéltek , pont úgy nincs benne MÉRTÉK, mint a mindennap mekis kaját evő, rántott húst rántott hússal evőkében. Ma. t6e írtad fentebb, hgy a régi ember étrendjének 3 (szerintm 5-7 ) %-a volt hús. És dolgozott keményen és birt és nem halt meg koleszterin-izében. Én meg azt írtam fentebb hogy részemről a 3 naponta egy szelet húst igénylem. Ki lehet számolni ez hány százalék kb. Egyetlen hozzászólásomban sem azokat védtem akik napi szinten megesznek egy fél disznót, csak meggyőződésem és tapasztalatom, hogy komoly igénybevételt hosszabtávon az ember nem bir ki hús nélkül. Visszatérve a háztájira, ott se mindennap ettek esznek meg egy csirkét vagy disznót. Szárnyasokból mindig a már megfáradtat vágják le (kivéve ünnepekkor :))), és a malacka is tudtommal nem 2 nap alatt lesz hízott sertés. cVagyis roppent érdekes módon a téplálék 5 %nyi húsrészét anélkül tudja "előállítani" egy házi gazdaság, hogy ezért esőerdőket kellene kiírtani vagy mérföldeken át takarmányt termelni. fizikai munkáról nem vitatkozom. Dolgoztam elég sokat, sokféle minőségben, és jelenleg is napi szinten cipelek magammal mindenhová 7 kilót...:)(én meg 47 vagyok).Aki nem próbálta, az nem hiszi el, köss magadra egy súlyodhoz mérten 20%-nyi kilós súlyt és azzal kelj és azzal feküdj és vidd magaddal mindenhová :), legyen a karod alatt minden más tevékenységed közben. Fél év múlva beszélünk a tapasztalataidról az erőnlétedet és állóképességedet illetően :) ha csak füveket eszel közben.

Diodara 2010.03.13. 12:43:05

Történetesen nekünk van kertünk, amiben terem minden jó, tartunk tyúkot, kacsát, tartottunk sok ideig disznót, sőt anno még nyúlfarmunk is volt. Nagyon sokat eszik egy tyúk is, nem még a disznó vagy a kacsa. Rengeteg kukoricadara, csalán, meg marharépa megy beléjük. Ha most így belegondolok, hogy azon a földterületen is valami zöldséget termesztenénk, akkor lehet jobban jönnénk ki. Azt hiszem idén így is lesz.

zui 2010.03.13. 12:51:57

"A nagy feltétel nélküli szeretet, egyáltalán azt sem tudom miért kell odabiggyeszteni a "feltétel nélkül"-t, a szeretet elé nem kell mindenféle jelző, stb." Teljesen igazad van! A szeretetet akkor értjük meg valójában, ha már semmilyen jelzővel nem illetjük. Mégis miért ez a sok jelző: önzetlen, jóságos, odaadó, feltétel nélküli.....? Azért, mert ezek útjelző táblák, segítségek. Manapság pedig azért a feltétel nélkülit hangsúlyozzák, mert a mai, tudatosulás útját járó emberek ezzel állnak leginkább szembe. Mindennel és mindenkivel kapcsolatban feltételeket szabnak ( falakat emelnek ), ami úgy is mondható, hogy elvárásaik vannak. "Gondolom neked is vannak elvárásaid, hogy mi történjen, ha feltétel nélkül szeretsz mindent, mindenkit." Az előzőekből kifolyólag az a célom, hogy ne legyenek elvárásaim , hanem csak "úgy" szeressek, mint ahogy a Nap szeret, vagy a Föld, vagy a Teremtő. " Csak arra világítottam volna rá, hogy szeretni azért könnyű, főleg olyan dolgokat, amiket fel sem fog az ember." A szeretet mindenben és mindenkiben benne van. Ezt észre venni, felfigyelni rá, tudatosítani már nem olyan könnyű! Ha az lenne, akkor nem lenne szenvedés és fájdalom.

cath 2010.03.13. 12:58:47

úbaszki:))), akkor egyetek 40 éven át csak krumplit meg zellert :))))))) Igazából nekem az a vicces, hogy a macskámnak is adok mindenfélét mert ha egy hétig ugyanazzal a konzervvel etetem, akkor úgy néz rám mintha rablógyilkos lennék :). Mérték, változatosság, a józan ész és a legkevesebb "bántás" mellett. Ebbe belefér a heti egy szelet hús a télen levágott malackából, amit egész évben eszünk. Ha nektek kielégítő ha csak répán meg kukoricán éltek, ám legyen :). De vegetarianizmus :) közben nem ér olyan gyümölcsöt meg zöldséget enni, ami csak maláyföldön terem, mert akkor azzal meg a szegény 10 éves maláyföldön napi 14 órát dolgozó kislányokat zsákmányolod ki. Lehet választani a néha elfogyasztott coca vagy a vegaság mindenek felett között.:)

newman 2010.03.13. 13:03:51

Ok. Ezen a húsos dolgon kár veszekedni, mindazonáltal szerintem ha az élet úgy hozza az itt jelenlévő legelszántabb vegák is ráfanyalodnának a húsra, hiszen ha mondjuk kitörne a 3. világháború és nem lehetne termelni de a disznó ott lenne még az ólban akkor inkább éhen halnátok? nem hiszem.

newman 2010.03.13. 13:08:36

Más téma. Az lenne a kérdésem hogy írtatok a Marsról meg ami ott folyik. Eddig ok. Ha jól tudom regresszió meg remote viewing meg hasonlókkal dolgoztok. Az lenne a kérdésem ha ezt ki lehetett deríteni akkor miért nem csináltok hasonló kísérleteket arról hogy pontosan mi a fene folyik a titkos földi katonai bázisokon gondolok itt főleg a nevadai Area 51-re?

cath 2010.03.13. 13:11:14

ja, csak az EU elintézte, hogy magyarországon már ne nagyon legyen ott az ólban :) :/

M.A. 2010.03.13. 13:17:40

"ha az élet úgy hozza az itt jelenlévő legelszántabb vegák is ráfanyalodnának a húsra, hiszen ha mondjuk kitörne a 3. világháború" - még a krisnásoknál is engedélyezve van a húsevés, ha nincs más elérhető táplálék. "ha ezt ki lehetett deríteni akkor miért nem csináltok hasonló kísérleteket arról hogy pontosan mi a fene folyik a titkos földi katonai bázisokon gondolok itt főleg a nevadai Area 51-re?" - mert ágyúval nem lövünk a verébre. Az ESP-t csak a legfajsúlyosabb alapkérdések megválaszolására használjuk, nem részletkérdéseknél.

newman 2010.03.13. 13:28:12

Mi az hogy ágyúval? Miért nem találtam még soha sehol ezzel kapcsolatban semmilyen elfogadható választ mi a franc van ott? Szerintem nem csak engem érdekelne ez a "jelentéktelen részlet" kérdés. Van e ott valami vagy csak porhintés az egész. Így sokakban az az érzés lehet hogy tudjuk mi van a Marson a Szíriuszon a Lant meg a Zéta Reticulli csillagképben de itt a Földön lévő sok titkos bázisok egyikét sem tudjuk még csak behatárolni sem. Ha tudsz valamit amit el lehet mondani akkor várom a választ de ne térj ki ilyenekkel engem ez speciel sokkal jobban érdekelne mint a többi távoli világ.

lololok 2010.03.13. 15:30:50

"hiszen ha mondjuk kitörne a 3. világháború és nem lehetne termelni de a disznó ott lenne még az ólban akkor inkább éhen halnátok?" Előtte megzabálnánk a malac kajáját meg az ágyacskáját, hihihihihihihi :). Nem szeretem az ilyen "ha mondjuk" kérdéseket. Majd ha tényleg mondjuk, meglássuk mit lehet tenni.

lololok 2010.03.13. 15:54:25

"és jelenleg is napi szinten cipelek magammal mindenhová 7 kilót...:)" Tényleg fogadd részvétem az anyaság gyötrelmeihez, de amíg TE nem próbáltad hús nélkül, addig nincs igazán alapja a "komoly igénybevételt hosszabtávon az ember nem bir ki hús nélkül" jellegű kijelentéseidnek, nem igaz? A 47-nek 7 pedig a 14.8%-a, inkább. "téplálék 5 %nyi húsrészét anélkül tudja "előállítani" egy házi gazdaság" Példának okáért Budapesten hány háztáji gazdaságról tudsz? De mondhattam volna akármelyik magyar kisvárost vagy akár NYC-t is.

seh 2010.03.13. 15:57:57

Szakal, lehet h osszefutunk Csiksomlyon. Habar ..... nem is tudom, kimenjek vagy sem a bucsura. Amiota elek, mindig az orrom elott vonulnak el, kb 3 km-re lakom onnan :)) Es igen, Krisnamentes hely :P Na de nem is az en unnepem, en unitarius vagyok :)))))) De tenyleg. Forumra meg nem volt idom, de majd benezek oda is

cath 2010.03.13. 17:13:12

lol, nem "gyötrelemként" írtam, hanem tényként. Csak anyatejet evő, folyton magadon tartott csecsemő mellett nem lehet nem enni húst. Igen próbáltam. Azért írtam, 3-4 nap után egyszerűen elfolyik az életerőm nemhogy még magamon kívül mást is etessek a saját testemből. Plusz egy nagyobb de még az is pár évest a nap 24 órájában ellássak egyedül. Ifjabb koromban meg dolgoztam sokat, csak akkor bírtam, bár én mindig is mértékkel ettem húst. Viszont két elsőkézből ismerősöm meg évekig nem evett, aztán most hogy sanyarúbb sorsuk lett és több mint 8 órát dolgoznak keményen, bizony áttértek ők is bizonyos időközönkénti húsevésre. Aztán 18 éves kora előtt meg úgy 40-45 után senki nem vega önszántából, hacsak nem Paul McCartneynak hívják.:) A házi malacka meg nem előlünk eszi meg a takarmányt, mert ha jól tudom rohadt almát, hajtásnak eredt régi krumplit, csonttászáradt kenyervégdaraokat, kukoricacsutkát, házi maradékot és egyéb mást ami egy kertben a legnagyobb gondozás mellett is fellelhető mint "kárbamenő" kidobandó termés, azt ember meg nem eszi. Diodara amit írt, hogy van kertjük, az azért nem ugynaaz mint amiről én meséltem, mert gondolom mindenki dolgozik máshol is, ergo tényleg meg kell venni a nyúlnak a lucernát meg ilyesmi azaz nem önellátó és "körbeérő" a kisgazdaságuk.:) Valamint egy darab vén tyúkból ésszel és okosan 2 hétre elég húsétel és húst is látott étel (húsleves) készülhet egy családnak. És nem mellesleg ízre is finomabb mint egy brokkolikrém leves amitől éhesebb lesz az ember. De már mondtam ti tudjátok :), csak attól még nem érzem magam sem nyomorultnak se mbűnösnek mert meg merem enni a magam részéről igényelt és szükséges 5 %ot és mert olaj helyett malaczsírral !!! főzök.

cath 2010.03.13. 17:15:20

A nagyváros és a hústúlevés avyag vegaság témában meg lást a fenti bejegyzést Nyilván a nagyvárosi életforma nem egy (egészséges) embernek való forma. Itt nemcsak a táplálkozás kifacsart és életidegen hanem minden más is.

Dánkén 2010.03.13. 17:18:04

Kis off ahhoz a témához hogy mi az ideális kaja: http://www.karpatinfo.net/article8748.html ennek van vmi köze "Atlantiszhoz"?

Diodara 2010.03.13. 18:04:55

Teljesen körbeérően önellátó ez a házi kisgazdaság, amellett, hogy mindenki dolgozik vagy tanul. Fél nyaramat odakint töltöm. :) Megtanulja az ember tisztelni az életet adó földet.

lololok 2010.03.13. 18:34:54

"csak attól még nem érzem magam sem nyomorultnak se mbűnösnek mert meg merem enni' Isten ments! Nem is erről szól ez. Néha én is érzem, hogy ennem kell húst (1-2 havonta egyszer), olyankor eszem. Nem érdemes a szervezettel ellenkezni.

eszakifeny 2010.03.13. 19:03:52

ebben lololokkal vagyok. Szerintem az egeszseges v. kozel egeszseges szervezet jelzi, hogy mikor mit kivan, jo esetben meg is tudja adni neki a gazdaja, a csuunyagonoszhalalos nagyvarosban is

zui 2010.03.14. 13:07:32

Akárhányszor olvasom el ezt a bejegyzést, mindig oda lyukadok ki, hogy a Földön csak egy vallásnak kellene léteznie: A SZERETET vallásának. Íme a visszaigazolás, amellyel mindenki azt kezd, amit akar, de nem árt, ha odafigyel rá! http://www.youtube.com/user/777ALAJE#p/p/215A1A9F8D79A702/4/fFxR89145bM

lololok 2010.03.14. 15:43:39

Ez ám a visszaigazolás! Mér van az ufónak pakisztáni akcentusa?

zui 2010.03.14. 15:52:58

Nem tudom. Én nem arra figyeltem.

M.A. 2010.03.14. 19:33:37

newman: Voltunk földi bázisokon, anyahajókon, stb. is, nyugi. De amik ott folynak, azokról általában fizikai forrásokból is lehet tájékozódni. A legrázósabb dolgokat nyilván már rég kiszervezték a Holdra meg a Marsra. Area 51 működik, idegenekkel való tudományos kollaborációt meg egyéb érdekességeket folytatnak ott.

newman 2010.03.14. 20:42:25

Ok. Köszi szépen nem azért kérdeztem hogy kötekedésnek érezd, csak nem értettem hogy ezekről miért nem írtatok még hiszen van itt a Földön is rejtély bőven mint pl Area51 Amúgy gondolom ők is tisztában vannak azzal hogy ESP-vel meg regresszióval be tudtok hozzájuk "kukucskálni". Ők tudják ha ott vagytok, és tudnak is védekezni ez ellen vagy nem? Az idegenek gondolom a Zeta Reticulli szürkéi.

eszakifeny 2010.03.15. 19:45:59

Nocsak, Hitler is vegetáriánus volt, eszerint a dokumentumfilm szerint: http://topdocumentaryfilms.com/hitler-speaks-hitlers-private-movies/

M.A. 2010.03.15. 20:32:33

Elég köztudott, hogy az volt. Ráadásul sosem ivott, sohasem dohányzott.

Alienexperiment 2010.03.15. 20:44:55

A tojásfejűek sem esznek húst, hanem valószínűleg spec. saját célokra nemesített növényeket meg táplálékkiegészítőket esznek, nincs olyan , hogy nagyüzemi állattenyésztés ez egészen biztos. Egy ufós kontakt kapott valami krumplihoz hasonlót, kielemezték és valami 40% volt a fehérje tartalma. Az indiaiak meg esznek egy csomó olyan növényt meg olajos magvakat, amik itthon elérhetetlenek (az ára miatt is) tehát megvan a helyettesítő kajájuk. (ami nekünk nem nagyon, mert pl. csicseriborsó drágább, mint a hús) Az ESP tényleg jó lenne a helyi titkos helyek lehallgatására, de engem sokkal inkább érdekelne, hogy az itt "bérlőként" lakó alienek hogyan látják a köv. 5-10évet? Van vagy 4-5csapat akinek állandó bázisaik vannak itt, meg lehetne őket kérdezni? Alienexperiment

M.A. 2010.03.16. 22:07:45

"ami nekünk nem nagyon, mert pl. csicseriborsó drágább, mint a hús" - a piacon 400 Ft körül van egy kiló. A következő 5-10 évet magunktól is látjuk mi.

M.A. 2010.03.17. 14:26:35

Majd a saját blogodon olyan ésszerűen moderálsz, ahogyan akarsz.

cath 2010.03.17. 15:34:15

mondom én hogy a vegákkal valami gáz van .... :)))))) (a Hitleresre ref.)

Alienexperiment 2010.03.17. 18:01:50

A következő 5-10évet látjuk... kb., mint 2001 szeptember 10-én a következő napot. Azt sem hitte senki (aki igen, az meg tudta) , hogy ekkorát mernek lépni, és azóta több kisebb, kevésbé látványos akció is volt az "irányítók" részéről. Valami ilyesmiről szeretnék előre tudni, vagy ez túl necces? Alienexperiment

M.A. 2010.03.17. 18:16:00

A bolygó megtámadása egy Marson előállított kamu hadsereggel nem elég? Az önvédelem céljára felállított "ideiglenes" világkormány nem elég?

Diodara 2010.03.17. 18:31:54

Az elkövetkezendő 2 év eseményeivel mi a helyzet? Úgy tűnik, hogy Izrael kikényszeríti a 3. intifádát, és Közel-Kelet tényleg megint berobban, ahogy az írva volt az aranykoron. Mennyire valós az, hogy Irán berántja Kínát a háborúba? Mert ezek azért közelebbi dolgok és elég durvák lennének.

M.A. 2010.03.17. 18:37:49

Kisebb konfliktusokkal segíthetnek megalapozni a világkormány által elhozott világbéke iránti vágyat. Kínának nem tudom, lövöldözésben lesz-e szerepe, de egy rendszerváltás ott 2015-ig nem elképzelhetetlen.

Diodara 2010.03.17. 22:31:30

Off-kérdés: szolgálati teleppel mi a helyzet? Engem érdekelne a folytatás, talán még küldtem is anno egy emailt, de nem kaptam meg. El tudnád küldeni nekem erre a címre? :) Vagy felrakni valahova egyben.

lololok 2010.03.17. 23:04:26

"mondom én hogy a vegákkal valami gáz van" A zsidók tehetnek erről is.

zui 2010.03.17. 23:30:06

Azon még senki nem gondolkodott el, hogy itt mi mindannyian az előző TAPASZTALÁSunkban zsidók voltunk?:)

zui 2010.03.17. 23:33:50

lehet -kimaradt a mondatból.

cath 2010.03.18. 14:14:50

Zssidó nem lesz csakúgy az ember.... :) Előző életében meg főleg nem :)))

Altair 2010.03.18. 14:34:27

És fél zsidó lehet az ember előző életében?:P

zui 2010.03.18. 15:01:55

"Zssidó nem lesz csakúgy az ember.... :) Előző életében meg főleg nem :)))" Akkor ez azt jeleneti,hogy ha már egyszer azzá "váltam" akkor az is maradok?

cath 2010.03.18. 16:43:11

Altair, Aki félzsidó, az zsidó a nemzsidók szemében, és nem zsidó a zsidők szemében. úgyhogy félig zsidónak lenni sehogy sem kóser üzlet. :) Zui, te csak ne válj azzá :)) És még mielőtt elkezdene keresni a gondolatrendőrség: a mosolyjelek viccre utalnak.

Dánkén 2010.03.19. 17:12:19

Tényleg szóval sehogy sem lehet valaki következő életében zsidó?:P

newman 2010.03.19. 17:36:27

Sziasztok. Szemrád Nándor beszélt a földi teremtés c. előadásában a Titánok háborújáról. Ha jól tudom április elején érkezik a mozikba a hasonló című film.(Titánok harca) Várhatóan akkor ebben a filmben megint lesznek (fél)igazságok, utalások? Talán lesz benne néhány meglepő részlet is.

Diodara 2010.03.19. 18:27:00

Nem hiszem, az egy játék adaptáció. De persze a szövegbe lehet, hogy csempésznek érdekes dolgokat. A legtöbb mai film, sorozat, klip tele van szimbolikus utalásokkal. Egyébként ma jött ki a Megamind nevű film teasere, nézzétek meg, nevetni fogtok.

M.A. 2010.03.19. 18:51:23

"Tényleg szóval sehogy sem lehet valaki következő életében zsidó?" - de lehet, csak az nem egy jó karma. Igaz, talán magyarnak lenni jelenleg még rosszabb.

27 2010.03.19. 18:59:49

nincs olyan, hogy jo vagy rossz nemzetbe szuletes. Ott vagyunk, ahol lennunk kell. Nem szerencses a kollektiv nemzeti onsajnalat, elvonja az egyen figyelmet. Persze aki hagyja ezt, az magara vessen.

28 2010.03.22. 12:51:01

http://www.scribd.com/doc/25009498/Julius-Andan-A-vilag-a-szinfalak-mogott

Vándor 2010.03.23. 14:33:36

Elkezdtem olvasni a linkelt könyvet, jelenleg a felénél tartok. Közben gondoltam, rákeresek a szerző nevére. Érdekes dolgot tapasztaltam: A Google egyetlen külföldi oldalt sem dob ki a nevére, kizárólag magyar oldalakat. Ennek mi az oka??

Vándor 2010.03.23. 14:35:09

Wikin sincs róla semmi... azér ez gyanús, nem?

27 2010.03.23. 14:56:05

á, ez megint csak egy megmondás. tapasztalás, nyitott szemmel járás helyett, lustáknak. ja, és mielőtt valakinek gyanús lenne, hogy 28 néven kommentelték be, nem én voltam.

Dánkén 2010.03.23. 15:16:12

Vándornak igaza van,egyetlen egy külföldi oldal sincs erről, most vagy az imperialista cionista kémek mind letörölték és Magyarország az utolsó védőbástya, vagy ezt egy magyar találta ki mert most erre van igény errefelé(én a másodikra tippelnék)

27 2010.03.23. 15:19:04

Kutakodtam egy kicsit. A Julius Andan könyvet 'Duncan Shelley' írta. duncanshelley.eoldal.hu illetve duncanshelley.hu - ez utóbbi domain admin kontaktja a domain.hu-n nyilvánosan elérhető keresés/részletes keresés szolgáltatás szerint: admin-kontakt: Farkas Éva Katalin cím: Reggel u. 4. cím: 1214 Budapest cím: HU telefon: 20/3138757 Ugyanez a személy szerepel a gyemantfelkrajcar.hu oldal admin kontaktjaként is, és nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de engem taszít az, hogy csupa MLM-es isteníti az oldalon bemutatott könyvet. Duncan Shelley az iwiwen: iwiw.hu/pages/user/userdata.jsp?userID=8704877 Szerintem a fent említett Farkas Éva Katalin: iwiw.hu/pages/user/userdata.jsp?userID=119694 Semmi leleplezőt nem sikerült előkotorni, de én nem venném túl komolyan a könyvet.

27 2010.03.23. 15:26:31

Még valami, a Duncan Shelley oldala alján ajánlott iromuhely.net domain használója: Branding Marketing Kft. Árpád u. 5B. Törökbálint, 2045 HU Oldaluk: brandingcoach.hu Azon kívül, hogy Hórusz szeme van a logójukban (minek?), megintcsak semmi érdekesség, leszámítva, hogy ilyen semmirekellő tanácsadókhoz jutottunk el a színfalak mögötti igazságoktól.

27 2010.03.23. 15:27:47

aki erről akar még beszélni, jöjjön át inkább a fórumra, hm? tökéletes offtopik

Dánkén 2010.03.23. 16:25:43

Amúgy meg az lett volna az igazán érdekes ha találtál volna vmi leleplezőt vki iwiw adatlapján:P Am meg hogy hórusz szeme mit keres ott mert szerintem a szimbólum és az oldal mondandója között nincs semmilyen kötődés...

Vándor 2010.03.23. 21:13:23

Ok, akkor valószínű, hogy a sztori mese... viszont mi lehet a célja? Eddig félig olvastam el, szóval még nem tudom, mi lesz a végkövetkeztetés, vagy mire is akar rávezetni... na de akkor elolvasom előbb, aztán meglátjuk..:)

M.A. 2010.04.15. 19:04:24

Avatarból már van a neten DVD-verzió. (A 3D-nek elvileg nem szabad bedőlni, mert 2D-ből előállított kamu.)

GF 2010.04.24. 20:47:47

Kedves barátom! Az egyik bejegyzésben (lélekvándorlás) azt írod, hogy mindenki azt kapja, amire érdemes. Nos, ha ez igaz, akkor a városban élőkre is igaz. Miért hát a kritika velük szemben? A kérdés inkább az, hogyan változtassunk azon, amit megérdemeltünk? Hogyan emelkedhetünk ki a viták köréből az aktuális valóság "síkjára", azaz inkább úgy fogalmazok, a tiszta tudatosság szintjére. Sok sikert a további munkádhoz.

M.A. 2010.04.24. 20:55:46

"Az egyik bejegyzésben (lélekvándorlás) azt írod, hogy mindenki azt kapja, amire érdemes." - szerintem ilyet én sose írtam. "Miért hát a kritika velük szemben?" - hogy lássák, milyen veszélyei vannak annak az életformának, amiben élnek.
süti beállítások módosítása