HTML

A Játék Neve: Föld

Ez a blog arról szól, hogy hogy működik a világ valójában. Túl a látszatokon, a manipuláción, a mindent átszövő hazugságon és felelősséghárításon. A jelenkor eseményeinek mozgatórugóival is foglalkozik, ahogy a régmúltba is tapogatózik visszafelé, egészen az emberi lét kezdeteiig. Mindez egy sokéves kutatómunka eredményeire támaszkodik. A blog korábban "2012 blog" címen működött a blogol.hu szerverén. Kapcsolat: blog2012 kukac freemail ponnt hú!

Friss hozzászólások

  • Lazur: @Nikiló: www.youtube.com/watch?v=TQcqOW39ksk Apropó, és az már smafu, hogy a kínaiak azért akarnak... (2023.09.15. 00:32) Emberek, Irányítók és a Háttérhatalom
  • Gergő92: Nem csak én szoktam néha felnézni ide. :) (2023.01.18. 00:00) Mire készülnek a Marson?
  • Lazur: Ez egész friss: futureofhumanity.report/en www.youtube.com/watch?v=MYJFc3vA6N4 Csak a rotary klu... (2023.01.10. 18:29) 2019
  • Lazur: Szűk tíz évbe telt, de lassan a híradóba is bekerül ahogyan Kínában készülnek a cellák. www.youtu... (2022.12.05. 01:07) AUTOKRÁCIA (szerk)
  • Gergő Bohrát: A mostani események fényében bár 10 év késéssel, vagy inkább több, de csak efelé haladnak a dolgok... (2022.04.23. 22:12) A Jobbik és az Irányítók
  • Lazur: 2012 helyett 2021, de itt a mátrix 4. része: www.youtube.com/watch?v=JQVHrXek73E (2021.12.17. 20:30) Előadás videó - A Mátrix-trilógia (szerk)
  • Kápráz: ...Történt egyszer, hogy Noé szőlőt telepített, de a bortól megrészegedvén meztelenül feküdt sátrá... (2021.12.11. 21:02) Előadás videó (szerk)
  • maztro: @Gergő Bohrát: Szeretnek minket behúzni a csőbe, a cikk lényegében minden pontján prezentálja azt,... (2021.08.26. 05:03) Menetrend (szerk)
  • dangbird: Új nagy ívű, félelmetes novella a személyes blogomon: marioatreides.blog.hu/2020/01/06/nem_tehete... (2020.01.06. 10:36) Olyan, mintha
  • dangbird: ferfiakklubja.hu/fk_magazin/az_fk_noi_tamogatoi_korebol/amikor_nem_fogadjuk_el_a_ferfi_es_no_kozot... (2019.11.13. 10:09) A házasságról

Utolsó kommentek

Káin és Ábel, avagy a LOST egyik vonulata

2009.02.27. 17:25 dangbird

Az Irányítós-„világvégés" fő irányvonaltól kicsit eltérve, könnyedebb téma következik most. Hosszú lesz, de LOST-rajongóknak kihagyhatatlan.

(És elöljáróban, aki nem nézi a Lostot, az kurvára kezdje el nézni, dc-ről, torrentról minden epizód letölthető, nagy felbontású, szélesvásznú verzióban, magyar felirat pedig minden epizódhoz van, beleértve azokat is, amelyeket a magyar tévében még nem adtak le.)

Sokan próbálják a Lostot „megfejteni" világszerte, rajongói weboldalakon publikálnak összefüggéseket kutató, találgató írásokat, fórumokon vitatkoznak, cserélnek eszmét, háttérinformációkra vadásznak, emberek millióit tartják lázban olyan kérdések, mint pl. „mi ez a Sziget?"

Mindez annak ellenére, hogy a sorozat készítésének talán legkardinálisabb figurája, Damon Lindelof producer jópárszor elmondta már: nem létezik olyan egyetlen mondat, amelyet ha most elmondanék, mindenki megvilágosodna tőle hirtelen. Számomra ez már a kezdetektől egyértelmű volt, hiszen több, egymástól teljesen független, sőt egymást valamilyen szinten kizáró értelmezési lehetőséget találtam a történetre; ahogy mondani szoktam, mikor Lost-rajongóknak magyarázom ezeket a dolgokat, több „vonulata" van a történetnek. Jelen írásban az egyikkel fogok csak foglalkozni, a későbbiekben lehet, hogy még több másikat is előveszek.

Miért nem értik az emberek a Lostot? Miért van olyan érzése a nézőknek, hogy valami nagy titok van a történet mögött, amelyet meg kellene fejteni - de nem megy? Azért, mert egyszerűen rossz kategóriában próbálják értelmezni a történetet.

A LOST nem sci-fi.

Tudom, hogy - valószínűleg a megrendelő ABC nyomására, hiszen ma a köznéphez demokratikusan leereszkedő tömegkommunikációban szokás hinni - a sorozat sajnos egyre inkább elmegy ilyen irányba, főleg az ABC-n most futó 5. évad időutazgatásaival; de a 3. és főleg a 2. évad idején, amikor a „Káin és Ábel"-történet hangsúlyosan előtérbe került, még nyugodt szívvel jelenthettem ki, hogy az emberek azért nem értik pl., hogy mi a szörny, mert gyakorlatilag azt akarják tudni, „miből van", „hogyan működik", „ki és hogyan hozta létre", ilyesmi. Lehet, hogy idővel választ kapunk ezekre a kérdésekre, azonban akkor még teljesen fölösleges és értelmetlen kérdések voltak.

A szörny egy szimbólum - mint ahogy minden más is az a sorozatban.

Az emberek a mai kor tomboló materializmusában elveszítették azt a - régen természetes - képességüket, hogy szimbólumokban gondolkodjanak.

Ha megfejted a szimbólumokat, megérted a Lostot. S akkor megérted magyar népmeséket is és a Bibliát is. Nem véletlenül hoztam összefüggésbe ugyanis Káin és Ábel bibliai történetét a Losttal, hiszen valójában ott is ugyanezt a történetet mesélik el.

Ez a történet pedig nem két ember, hanem két civilizáció meséje. (Ha valaki emlékszik még, a 3. évad 1. epizódjának „The Tale of Two Cities" volt a címe...) Az egyik a telepes, a másik a nomád civilizáció. Mi, akik itt ülünk a számítógép előtt, kivétel nélkül a telepes civilizáció tagjai vagyunk, s ez a civilizáció-típus úgy kiszorította a másikat a Földről, hogy általában nincs is igazából tudomásunk arról, hogy másfajta civilizáció is lehetséges. A mi szubjektív szempontunkból írott történelem a nomád civilizációt primitívnek, barbárnak, tudatlannak, kezdetlegesnek, állatiasnak ábrázolja. De lássuk a kétféle civilizáció valódi mibenlétét:

A nomád civilizáció „vízszintesen" működik - vándorol, egyik helyről a másikra terelgeti állatait, akik legelnek, szaporodnak, híznak, s nagyrészt húsukból, valamint a természetben vadon megtalálható növényekből táplálkozik a nomád ember. A nomád ember együtt él a természettel, alkalmazkodik hozzá - kénytelen, hiszen nincs techológiája a természet erőivel szemben, ezért részben kiszolgáltatott, másrészt viszont rendelkezik azzal a tudással, amely a túléléshez, és a természetes élettérben való boldoguláshoz szükséges.

A telepes civilizáció ezzel szemben „függőleges" - építkezik, adott területen belül is egyre nagyobb méreteket tud ölteni, mivel egyik legjelentősebb motorja a technikai fejlődés. A technikai fejlődés azért (is) lehetséges, mert a telepes ember, mivel egy helyben él, és nem vándorol, képes arra, hogy felhalmozzon. Felhalmozzon például ételt, vagy használati tárgyakat - és felhalmozzon tárgyi tudást. A telepes civilizáció másik fontos ismérve, hogy megműveli a földet, vagyis tudását arra használja, hogy felülkerekedjen a természeten, felette uralkodni próbáljon, több vagy kevesebb, de a nomád embernél mindenképpen több sikerrel. Ennek az az ára, hogy az őstermészet tökéletes egyensúlyából és körforgásából kivonja magát, kívülállóként tekint rá, és kívülről próbál rá hatni, míg a nomád ember, saját nomád-fajta tudását a természeten belülről működve használja.

És nagyon fontos még megjegyezni: a nomád civilizációnak ugyanúgy van kultúrája, mint a telepesnek, csak másféle, mivel nem a felhalmozáson - tudás, művészeti alkotások felhalmozásán - alapul. A nomád embernek nincs több vagyona, mint amennyit magával tud vinni vándorlásában, ezért nem is célja a felhalmozás, és így nem is célja fizikailag maradandót alkotni. Szellemi gazdagságának nagy részét a fejében hordja: nem épít könyvtárat és nem ír bele könyveket, verbális tudását szájról-szájra terjeszti, dalait nem kottázza le, hanem újra meg újra elénekli, képeit és szobrait nem időtálló anyagokból készíti, hanem újra és újra megalkotja. Ezért is van, hogy a nomád civilizáció hajdani szellemi gazdagságára, sőt, puszta létére (vagy inkább mibenlétére), nincsenek tárgyi bizonyítékok, így a történészek könnyedén elhallgathatják, hogy létezett, illetve bagatellizálhatják létét az ősember fizikai-szellemi színvonalára, pusztán a telepes civilizáció „primitív elődjeként", nem pedig alternatívájaként kezelve a nomád világot.

No de hol van mindez a Lostban?

Elsőre talán nem látható, de Jack és a túlélők tábora jelképezi a nomád civilizációt, az „others" néven nevezett csoport pedig, Ben vezetése alatt, a telepes civilizációt. Jackék kint élnek a parton. (Miért pont a parton? Nyissuk szét az ujjainkat, és vegyük észre a köztük feszülő elcsökevényesedett úszóhártyát, tartsuk vissza a lélegzetünket egy pár másodpercre és gondolkodjunk el rajta, vajon egy macska képes-e erre - utána pedig nézzünk utána, mi az a Hardy-elmélet! Merthogy az iskolában valamiért nem tanítják.) Kiszolgáltatottság jellemzi a nomádokat a természet erőivel szemben - különös tekintettel a szörnyre, ami a természet elemi erőit jelképezi ebben az összefüggésben. A másik tábornak viszont ott van az a szonikus kerítés, amely házait, mini civilizációját, annak minden kényelmével, modernségével, sterilitásával védi. Ez a kerítés megállítja a szörnyet: a telepes ember a tudomány segítségével elhatárolta magát a természeti erőktől, és megállítja a külső betolakodót is: a telepes ember az általa lakott földterületet, mivel civilizációja arra függőlegesen épül, mindig kisajátítja, és másokat az oda való belépésben korlátoz, szervezett önvédelemmel, és persze technológiával.

A nomád társadalomnak két vezetője van. Az egyik a gyakorlati életben, a harci feladatokban, az életbenmaradásban, a fizikai gondokban mérvadó. Ő Jack. - Mi is a második neve? Shephard? „Shepherd" angolul pásztor. - A másik a spirituális vezető, a sámán (vagy ősmagyaroknál táltos), a lelkek és testek gyógyítója, a gyógyfüvek ismerője, a szellemi útmutató: John Locke. A Lostban kicsit megkeverték a dolgot, az orvos funkcióját történetmesélési szükségszerűségből átrakták Jackre, de ezt leszámítva passzol a két szerep.

A nomád társadalom közösség. Olyan fajta közösség, ahol mindenki ismer mindenkit, ahol baráti viszonyban vannak az emberek egymással, és főleg a vezetőkkel. A magántulajdon létezik, de határai némiképp elmosódnak. Törvények nincsenek. Tessék belegondolni: nincsenek törvények! Jack utasításait nem azért követik az emberek, mert „mertkülönben...!", hanem mert ő a vezető - és kész. Természetesen a sorozat legelején a „nagy babiloni" civilizációból odapottyant túlélők nem funkcionálnak ilyenfajta közösségként, csak idővel kovácsolódnak azzá.

Ezzel ellentétben nézzük meg a másik tábort! Bent egyáltalán nem „szeretik" az emberei. Nincsenek barátai. Nem szeretet, nem tisztelet, nem is tekintély a hatalmának az alapja, hanem a félelem, és különösen az emberek manipulálása az információk áramlásának kontrollálásával - elhallgatással, hazugsággal. Ben és csapata olyan érdekes képződmény, amely anakronisztikusan egymással összeforrva ábrázolja a telepes civilizáció különböző fejlődési szakaszait, a „visszaütéstől" (erről majd később) a jelenkorig, de mindenképpen a sötét oldalát próbálja kihangsúlyozni a dolognak. Ben egyeduralkodó, a Jack-Locke polaritás az ő csoportjában már nincs jelen. Miért?

Nézzük akkor most Káint és Ábelt. Nem nehéz kitalálni: Káin a telepes, Ábel a nomád civilizáció szimbóluma. Isten pedig tekinte Ábelre és nem tekinte Káinra. Káin pedig erre megöli Ábelt, ahogyan a telepes civilizáció is menthetetlenül kiszorította a nomádot a Földről, szellemi felsőbbrendűségre is hivatkozva, de kizárólag technológiai felsőbbrendőségre támaszkodva. (Technológiai felsőbbrendűséget értek azon is, hogy azonos természeti erőforrások - azonos földterület - megléte mellett a telepes civilizáció sokkal nagyobb létszámú hadsereget tud felállítani, hiszen összehasonlíthatatlanul nagyobb népsűrűség fenntartására képes a földművelés fejlettsége miatt.)

Lássuk akkor most Káin és Ábel viszonyát Istenhez!

Van egy igazság, melyet mindketten tudnak: Isten mindenütt jelenvaló.

A telepes ember számára ez azonban a tudomány absztrakt világába tartozó igazság, teológia. A nomád embernek ezzel szemben nem sokat kell magyarázni ezt, hiszen a teremtőt keze munkájában akaratlanul is fel kell ismernie. A teremtés, a természet erői körülveszik mindennapjaiban, az esőcseppek mintáinak játékában, a villámlásban, a vízcsobogásban, a szélben, a tűzben, az élő természetnek tavasszal a semmiből való kivirágzásában, mindenben folyton folyvást ott látja Isten keze munkáját, akárhová néz is. Ezért ő Istent a látható természet mögött lévő láthatatlan szellemiségként, a természet tudataként fogja fel, s a természeten keresztül folyamatos, élő kapcsolatban van vele. John Locke sámánként úgy beszél a szigetről, mint egy személyről: a Sziget ezt fogja csinálni, a Sziget azt fogja csinálni... Ő nem úgy „közvetít", mint egy pap, hanem azon fáradozik, hogy az általa szellemileg vezetett közösség tagjainak figyelmét a Sziget (itt egyenlő a természettel), mint tudatos, élő egész felé fordítsa, hogy ők maguktól is kapcsolatot találjanak vele, s megtalálják részüket a nagy egészben, saját útjukat a nagy útban.

A telepes ember egy helyben marad, megműveli a földet, sátor helyett házat épít, gyűjt, értéket halmoz fel, ezt pedig védeni kell, tehát kerítést emel. Elhatárolja magát a természettől. Mesterséges világban kezd élni; az Isten által teremtett világ (a természet) helyett a saját maga által teremtett világban. És ezen a ponton elveszíti az élő, személyes kapcsolatot az Istennel. Már csak a tudáson, a tudományon keresztül képes hozzá közelíteni. A természet erőivel birkóznia pedig másodlagos - mi is okoz legnagyobb gondot a telepes embernek, hétköznapjaiban? A másik emberrel megbirkózni. Természeti tényezők helyett a figyelme emberi tényezők felé fordul, társadalmi kapcsolatai, a többi ember pozitív és negatív értékelése kerül középpontba - részben azért, mert a korlátlan felhalmozás lehetősége felébreszti az önzést, ez pedig egy zárt környezetben létrehozza az emberek egymás közötti osztozkodásának végtelen játszmáit.

Milyen istenképe van tehát ennek a saját készítésű játszóterébe bezárkózott embertípusnak?

Antropomorf. Emberformájú. Megint visszajön a jó öreg Voltaire bácsi: az ember teremt istent a maga képmására. A telepes ember csak emberformájú istent képes imádni. Jézus Krisztus, Buddha, Krisna, és a többiek, a sok emberformájú istenalak és istenített próféta, akikre szükségünk van, hogy a transzcendenssel kapcsolatot próbáljunk találni. Érdekes egyébként megfigyelni, hogy az egyes embertípusok hogyan lokalizálják maguknak az eleve antropomorf vallásos ikonokat: az egész középkori keresztény európa következetesen kaukázusi fehér embernek ábrázolta Jézus Krisztust, annak ellenére, hogy nyilvánvalóan nem az volt. A zsidók fehér bőrüket az európai népekkel való keveredésben szerezték az elmúlt szűk évezredben, kétezer éve még nem fehér emberek voltak, hanem a mai arabokhoz hasonló barnás, füstös bőrszínük volt - azt szoktam mondani, hogy ha a Krisztussal ma találkozna az egyszeri hívő, cigánynak nézné... Mindez csak arra utal, hogy mennyire nem az számít, maga a Krisztus hogyan nézett ki, hanem hogy az Istenhez vezető úton „eszközként" hogyan funkcionál legjobban a vallásos ember életében. A kínai Buddha-szobrok hasonlóképpen kínai arcvonásokkal ábrázolják Buddhát, noha indiai volt. Ez kell a telepes embernek: egy olyan istenforma, mely nem csak hogy ember alakú, de akár a szomszédom is lehetne. És valóban a szomszédunk lehet, hiszen Isten számunkra már nincs jelen mindenhol, szem elől vesztettük, ezért aztán - ha már egyszer emberként kezeljük - építünk neki egy házat, és oda megyünk, amikor beszélni akarunk vele.

Jacob egy házban lakik.

Jacob a telepes emberek, Benék antropomorf istene. És természetesen amíg Locke azon fáradozik, hogy „összehozza" embereit a Szigettel, addig Jacob valaki, akivel csak Ben érintkezhet. A telepes civilizációban a vallásos és a világi vezetés összefonódik egymással, világi érdekek jelennek meg a vallásban, ettől korrupttá válik, Isten nevével pedig visszaélnek a hatalmasok, saját önkényes érdekeik érvényesítésekor - miközben azért hisznek is Istenben, félnek is Istentől. Az „istenfélelem" értelmetlen fogalma is a telepes civilizáció sajátossága: Jacobot sohasem láthatjuk a sorozatban, hiszen ugye Istent szem elől tévesztette a telepes ember, így rejtélyes figura ő, akit mivel nem ismerünk, ezért lehetőségünk van félni tőle. Még Ben is fél tőle. Csak „érdekes" módon Locke nem fél tőle, ahogy nem fél ő a Szörnytől sem, az elemi erőtől, amely mások számára fekete füst, de ő a fényességet látja benne, s nem fél a Szörnytől a mélyen istenhívő Mr.Eko sem, pedig végzete is a szörny lett: Mr. Eko önmagában nem hitt, „jó keresztényhez" illő módon lelkiismerete nem volt tiszta, akkor sem, ha mindent legjobb tudása és legmagasabb igazságérzete szerint tett életében. Külső, írott kódex szerint ítélte meg saját tetteit, akárcsak minden telepes ember, noha belső útmutatásait követve cselekedett; ez okozta nála az istenfélelem konfliktusát, amely végül halálához vezetett.

Na és akkor most a „visszaütésről". A telepes civilizáció, a természet egyensúlyából kiszakadva, szüntelenül növekszik és a szaporodik, s így előbb-utóbb útjába kerül a nomád civilizációnak: természetes vonulási útjából kiszakít egy darabot, bekeríti, kisajátítja. A nomád civilizáció érzi, hogy „övé az egész világ", ezért ezt egy ideig nem bánja, és alkalmazkodik, azonban ahogy élettere zsugorodik, egyre erősebb fenyegetést jelentenek egymásra a telepesekkel. Nyilván nem hagyja, hogy olyan szó nélkül kiradírozzák a Föld színéről, ahogy Káin egyetlen mozdulattal megölte Ábelt, hanem harcolnak. Kezdetben önvédelemből, később haragból, s még utóbb talán irígységből is, hiszen egyszerű és teljesen kielégítő életmódjukra máshogyan néznek onnantól, mikor megismerik a telepes civilizáció anyagi gazdagságát. S ekkor jön a visszaütés: a nomádok elsöprik a telepeseket. Meghódítják, leigázzák őket, s ezután mi történik? Lerombolják a városokat, sóval vetik be a földeket? Dehogy. Beülnek a telepes civilizációba! Megszűnnek nomádok lenni, szinte egyik percről a másikra birtokba vesznek egy olyan civilizációt, amelyet nem ők építettek, s amelyet így ők nem igazán jól értenek, mintegy nem ismerik a „használati utasítását" - ennek eredményeként jön létre egy torz képződmény.

A Lostban kezdetben volt a Dharma Initiative - egy olyan csoport, akik számára (legalábbis az elején még így láttuk őket) a tudomány, a Tudás volt minden, mindig keresték a válaszokat újabb és újabb kérdésekre, újabb és újabb megértési szintek felé törekedve. Ezen tevékenységük közben átgázoltak a „Hostiles" nevű csoporton, a sziget nomád őslakóin - és jött a visszaütés! Kiirtották a Dharmát, és beültek a helyükre. Így jött létre az „Others" nevű torz civilizáció, amely már minden látható ok nélkül, egyszerűen vezetésének korlátolt sötétségéből adódóan piszkálja folyton a nomádokat. Hiszen Bennek mibe tellett volna a zuhanás után két nappal besétálnia Jack táborába, és azt mondani: „Szevasz, Benjamin Linus vagyok, hoztam három takarót meg egy grillcsirkét barátságunk jeléül, de ugye majd megműtöd a gerincemet jövő héten?" Nyilván Jack önként segített volna, nem kellett volna se foglyul ejtés, se manipuláció, se „megtörés", se hazugság hazugságra halmozása - csak éppen Ben agya úgy működik, hogy csak az efféle megoldásokra áll rá.

Tudom, hogy ez a szimbolika mostanra részben megdőlt, hiszen megtudtuk azt, hogy a sziget őslakóinak már a Dharma kiirtása előtt is civilizációs eszközök álltak rendelkezésére (pl. gázálarcok, puskák, harci gáz), és már korábban is képesek voltak arra, hogy a szigetre oda-vissza utazzanak. (Richard jelenléte Locke születésekor.) Akkor azonban, amikor a „két város meséje" kibontakozott a Lostban, mindezek a gondolatok még tökéletesen passzoltak. A forgatókönyvírók csoportjának pedig nem kell vigyáznia az ilyen szintű következetességre: úgy sem érti senki a szimbólumokat.

Ajánlott: (de inkább "kötelező"...)

Az Ösztön című filmet mindenki kurvára nézze meg Anthony Hopkins és Cuba Gooding Jr. főszereplésével! Megjelenik benne az igazság Káin és Ábel történetével kapcsolatban, még ha nem is nevezik így nevén - a telepes civilizáció csak „The Takers" néven jelenik meg benne, s elég szép kritikát kap, a természet irányából nézve.

Pressing Lajos: Hová tűntek a csodák? - Pressingre lehet, hogy még fogok hivatkozni később is, zseniális a pali, ő hívta fel a figyelmemet a hajdani kétpolusúságra és az egyes civilizációtípusok jellegzetességeire spirituális szempontból, enélkül pedig talán fel sem ismertem volna ezt a mintát a Lostban.

41 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekneve.blog.hu/api/trackback/id/tr306226154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cicc 2009.03.03. 12:01:21

folytatás? A lost nem annyira érdekel, inkább a nem politizálós politika. Most főleg, hogy megint ország világ előtt leégette első emberünk az országot.

2012 Blog 2009.03.03. 13:20:52

Majd akkor lesz folytatás, ha eljutok odáig, hogy megírjam. Sajnos nem vagyok főállású blogger. Ha összedobtok havi 80 ezret, akkor egész nap ezt fogom csinálni. :)

JamesBond 2009.03.05. 12:05:48

Tetszik ennek a blognak a szellemisége, tartalma. Kíváncsian várom a folytatást. Igen, olvastam, hogy kevés időd van. :-)))

seh 2009.07.06. 23:48:09

tudom, hogy ez itt ebben a kontextusban egyaltalan nem fontos, de Jezus tenyleg zsido volt? ezt tanitja legalabbis a Biblia elso latasra, de.......

2012 Blog 2009.07.07. 17:25:16

Ebben a kontextusban csak annyira lényeges, hogy sémitának állítottam be. A biblia alapján meglehetősen valószínű, hogy az volt, más forrás meg nem áll rendelkezésre, amiből ilyen információ kiderülhetne. Mindenesetre sok misztikus iskola és tanító egymástól részben függetlenül azt állítja, hogy esszénus rabbi volt.

Szeter 2009.07.24. 11:51:31

Jézus -úgy néz ki- nem volt zsidó, erről számos "könyv" olvasható a neten. Bibliai hivatkozásokkal is erősítve, de leginkább az ó- és újszövetség szellemi összeegyeztethetetlenségére hivatkozva - szerintem teljesen elfogadható érveléssel. Az más kérdés, hogy milyen nép fia volt, ezen a téren már bizonytalanabb vagyok (nem mintha mindentudó volnék, ez csak a véleményem). Csak mellékesen írom, mert ez valóban nem érinti az összefüggéseket, amiről beszélsz... Akár fehér bőrű is lehetett tehát, ami nem változtat azon a tényen, hogy istent a saját képünkre teremtettük.

Szeter 2009.07.24. 12:48:47

Mármint a "telepes"-nek nevezett társadalmak...

2012 Blog 2009.07.24. 14:29:15

Szeter: abban egyetértek, hogy a Biblia két fele összeegyeztethetetlen, de ettől még nem zárnám ki, hogy Jézus zsidó volt. Nem hiszem, hogy "a vér kötelez", és egy rabbi ne képviselhetne a többségnél magasabb szintű erkölcsiséget. Sőt, kifejezetten van is okom azt gondolni, hogy zsidó volt, de erről majd bővebben "A zsidók titka" című bejegyzésben. Egyébként máshol is hivatkoztak már erre, most már utána fogok nézni. (Tudsz/tudtok ajánlani valami hitelesnek kinéző anyagot a neten?)

Szeter 2009.07.25. 13:08:52

Az egyik, ami hirtelen eszembe jut: Zajti Ferenc: Zsidó volt-e Jézus? A cím: http://www.google.com/url?q=http://www.angelfire.com/realm3/hmult1/konyvek/zsjezus0.htm&sa=U&start=1&ei=FOFqSsj3AdqO_Aaz8L3CCw&usg=AFQjCNHpb9OFdnTQWwrHM1pPLXJddPNwqA A másik Bodor Ernő: Az igazi Jézus. A cím: http://www.google.com/url?q=http://www.azigazijezus.hu/&sa=U&start=1&ei=kOFqSu2wBpaOnAOi6YnfCQ&usg=AFQjCNFMpbcJEn9zFB7oraXu4R38_Rv9JQ A címeket a googleban kereséssel másoltam, mert fejből nem tudtam. Csak azért írom, mert furcsa a sok kód a végén, de ezt adta a "ctrl-c". Volt még más is, de arra most nem emlékszem, és nincs is meg nekem. Tudom, hogy a bibliából is idéztek több helyről, de remélem a fentiek valamelyike is kitér rá. Remélem használható lesz számodra is. Amint írtam, az érvelés elfogadhatónak tűnt, bár nem ástam bele magam túl mélyen, és az eredeti iratok tanulmányozása nélkül tényleg csak azt mondhatom: logikusnak tűnik, de persze tartalmazhat tévedéseket is, ami az egésznek hamis értelmezést ad. Ráadásul mindez több helyen összekapcsolódik a magyar őstörténet elméletekkel, ez már rázósabb terület számomra, legalábbis egyelőre. Ezer oldalakat kellene elolvasnom (és persze "feldolgoznom", de monitor előtt ez nem megy gyorsan, nem bírja a szemem, agyam. Rendes könyvhöz meg most nincs kedvem :) A blogodhoz pl. tegnap kellett majdnem egy nap, de a végén már nem bírtam figyelni, pedig milyen rövidek... A megjegyzésedre visszatérve: Természetesen zsidóként is képviselhetett magasabb erkölcsiséget, ahogy bármely más nép esetében vannak e téren kiemelkedők. Ha ebből indulunk ki, akkor pedig nincs értelme a két "szövetség" különbözőségéről beszélni, ez jogos. Rosszul érveltem tehát (bár ez inkább csak egy félresikerült megjegyzés). Amire emlékszem az olvasottakból, nagyon röviden: a zoroasztrianizmus helyi/időbeli kiterjedése, eszmeisége, hasonlósága a keresztény tanokhoz, sőt a következtetés, hogy az ószövetséget Zarathustrától plagizálták a zsidók (de nem tudták benne megtagadni a szellemiségüket). Az akori népesség összetétele, vándorlása, kultúrájuk kölcsönhatása, stb. + Jézus (és mások) egyes kijelentései, mint mondtam. De jobban jársz, ha a Zajti-féle könyvvel kezded helyettem. Kiváncsi vagyok, mik az érveid a zsidósága mellett, kivárom...

cath 2009.07.25. 13:32:40

ezt már több helyen olvastam én is, hogy Jéézus nem volt zsidó- azért IS nem nézték jó szemmel a tanítgatásait. Sajnso a neten szerintem 4ez téma össze van mosva mindennel: párthus király volt, magyar volt :), stbstb. A halotti leple lenyomata (ha az) szintén nem egy echte zsidó arc.

Szeter 2009.07.26. 11:51:44

Cath: bár éppen én fejeztem ki kétségeimet, hadd mondjak "ellent" most önmagamnak, nekünk. Az, hogy a tanítását nem nézték jó szemmel, önmagában nem bizonyítja, hogy nem volt zsidó. Csak azért írom, mert én is szeretek valós érvek alapján meggyőződni valamiről. Ma reggel "átolvastam" ismét János evangéliumát (mivel ilyenkor még nem megy a szgép, nem tudtam megkeresni a vonatkozó idézeteket, gondoltam, hátha találok egyedül is - és azért János, mert én azt szeretem a legjobban). Nos, nem találtam, bár valóban nem haladtam szóról-szóra. Ellenben a szamáriai nő, akitől Jézus vizet kér, kifejezetten zsidónak mondja őt. Viszont... Mivel azonban ez a bejegyzés nem erről szól, nem hiszem, hogy itt kellene vele foglalkoznunk. Megvárjuk hozzá a "témafelvetést" :)

Diodara 2009.11.02. 21:43:33

Nem akarok nagyon spoilerezni, aki látta a legutolsó évadot végig, csak az olvasson tovább. :) Kérdés: ugye megjelent ott két Isten alak. Egyik Jacob, fehér ingben, másik meg a valaki feketében. Jacob halat (!) süt az elején, illetve szövöget egy egyiptomi jelképekkel teli szőnyeget/akármit. Aztán jön a fekete inges, csatlakozik, de nem éhes halra, hisz most evett (?). Szó esik a hajóról, amin nyilván emberek jönnek. A fekete ruhás azt mondja, hogy mindig ugyanúgy végződik, felsorol bűnöket, Jacob pedig azt mondja, hogy minden ami a vége előtt van "is just progress". Aztán jön a "loophole", azaz kiskapu keresésének feltevése, hogy megölhesse a fekete ruhás Jacobot. Aztán Jacob azt mondja, I'll be right here (!), mikor megtalálja. Na most ez a sorozat legérdekesebb jelenete volt szerintem. Itt megnézhető: http://www.youtube.com/watch?v=TpNJyP23e_0

Mellike 2009.12.02. 20:42:54

Lenne egy-két meglátásom ezzel a cikkel kapcsolatban. 1. A Lost egy amerikai sorozat, és így is kell kezelni. Mesterien értenek ahhoz, hogy alapigazságokkal kezdve hogyan manipulálják később az emberek gondolkodását, értékrendszerét. 2. Káin és Ábel története számomra inkább Pap Gábor magyarázatában nyer igazi világosságot. Ugyanis ő azt mondja, hogy ezen testvérpár mintázza azt a két nagyon különböző fajta emberi viselkedést, ami ma is érvényes. Káin a másokból élő, másokat kihasználó, kizsákmányoló típus, Ábel viszont a másokért élő. Nagy különbség. El lehet gondolkodni azon, hogy ma mely népcsoport melyik típusba sorolható. 3. Felvetődött, hogy Jézus zsidó volt -e. Akit ez érdekel, olvassa el Badinyi Jós: Jézus, a pártus herceg c. könyvét. Rengeteg bizonyítékkal szolgál. De csak egy: Azt mondják, hogy Jézus zsidó, mert az apja zsidó volt. Csak az a baj, hogy a zsidók mind a mai napig azt tekintik zsidónak, akinek az anyja zsidó, márpedig ezidáig senkinek, semmilyen módon nem sikerült Máriáról bebizonyítania, hogy zsidó volt. Másrészről pedig maguk a zsidók sem ismerik el Jézust zsidónak, tehát nem tudom, miért kell mindenáron bebizonyítania a keresztényeknek, hogy az volt, ha maguk az érintettek azt vallják, hogy nem.

cath 2009.12.02. 22:32:49

mellike, 3 ponttal teljesen egyetértek.

2012 Blog 2009.12.03. 13:20:43

1: Hol vannak a Lostban manipulációk pontosan? Én nem találtam. 2: Kb. erről van szó a bejegyzésben is, csak népcsoportok irányából megközelítve. 3: Szerintem teljesen lényegtelen, hogy zsidó volt-e, de a zsidók titka c. bejegyzésben leírtak miatt bírom gyanítani, hogy legalább felerészben az volt. A zsidó apa (már ha természetes úton fogant) és a párthus anya így bele is illene a képbe.

Mellike 2009.12.04. 22:38:47

"A LOST nem sci-fi. Tudom, hogy - valószínűleg a megrendelő ABC nyomására, hiszen ma a köznéphez demokratikusan leereszkedő tömegkommunikációban szokás hinni - a sorozat sajnos egyre inkább elmegy ilyen irányba, főleg az ABC-n most futó 5. évad időutazgatásaival; " Te magad írtad...:) Igen, nagyon pici dolgokkal tér csak el az igazságtól, aztán még egy kicsivel, aztán már összességében nagyon. Ez kb. olyan, mint az a megállapítás, hogy ne várjunk sokat egy jobboldali médiától se, mert valójában nem az igazság feltárása az érdekük, hanem a pénz van mögöttük, és ugyanazok az emberek ott is a műsorvezetők, szerkesztők, akik a népbutító magyar televíziónál dolgoztak. Ugyanez vonatkozik az amerikai film-termékekre. Tudjuk kik készítik őket, és miért. Egyébként bocsi, még csak most kezdtem olvasni a blogot, úgyhogy nem minden cikket olvastam még, de ígérem pótolom.:) 2.: Szerintem a cikkedben nem egészen arról van szó, amit én leírtam, ugyanis te a magyarságot is a telepesek közé sorolod. Ezzel pedig nem értek egyet. A Magyarok mindig is (és igen még ma is) másokért éltek. Had ne soroljam, hogy hányszor védtük a nyugat seggét. 3. Jézusnak az apja Isten. Még ha József zsidó is volt, még akkor is, el nem tudom képzelni, hogy zsidó neveltetésben részesült volna. Nem beszélve arról, hogy a zsidók akkor sem tartották volna zsidónak, mert az anyja nem volt zsidó.

Mellike 2009.12.04. 23:07:06

Szóval csak azt akartam ebből kihozni, hogy inkább érdemes meghallgatni egy ebben a témában nagy tudású embert (számomra ilyen Pap Gábor, Szántai Lajos stb.), mint megnézni egy amerikai sorozatot, amiből ki kell hámozni az igazságot. Mert ezek az előadók a képedbe mondják a tiszta igazságot, nem kell hámozgatni. Igaz, hogy egyelőadás unalmasabb, mint egy izgalmas sorozat.:)))

2012 Blog 2009.12.05. 10:37:41

"nagyon pici dolgokkal tér csak el az igazságtól, aztán még egy kicsivel, aztán már összességében nagyon" - a Lostnak semmi köze az igazsághoz, illetve metaforák formájában ábrázol bizonyos alap igazságokat. Alapvetően egy szórakoztató produkció, ami rengeteg emberhez eljut, és el van rejtve annyi igazság benne, hogy azoknak, akik már ébredeznek, jelezzék, hogy nincsenek egyedül, nincsenek megőrülve, sokan mások is tudják ezeket a dolgokat. Sok ilyen produkció van, a Simpsons pl. hemzseg az ilyen utalásoktól. "ugyanis te a magyarságot is a telepesek közé sorolod" - értő olvasás képessége, ált. isk. 1.-2. osztály: "A nomád társadalomnak két vezetője van. (...) A másik a spirituális vezető, a sámán (vagy ősmagyaroknál táltos)" - én ezt írtam...

Mellike 2009.12.05. 21:59:55

"A telepes ember egy helyben marad, megműveli a földet, sátor helyett házat épít, gyűjt, értéket halmoz fel, ezt pedig védeni kell, tehát kerítést emel. Elhatárolja magát a természettől. Mesterséges világban kezd élni; az Isten által teremtett világ (a természet) helyett a saját maga által teremtett világban." Most vagy én élek Magyarországon kívül, vagy itt is így élnek az emberek?! :)

RKS 2010.01.03. 16:52:41

Apró kiegészítés: Az Ösztön c. film Daniel Quinn Izmael c. könyvéből készült. Szóval ne a filmet nézzétek meg, hanem a könyvet olvassátok el. Sokkal többet mond, és sokkal jobban "átjön". Zseniális. Legalábis 10 évvel ezelőtt annak láttam. Én ebben olvastam először Káin és Ábel alternatív értelmezéséről. Nem teljesen ide tartozik (de azért valamennyire igen), hogy egyik barátom szerint a bibliai Bábel torony történet a globalizációról szól.

hacker001 2010.06.01. 21:57:17

Ilyen kiváló értekezéseket vajon miért nem adnak a "magyar" TV-kben....? Gratulálok a felismerésekhez. Egyvalamivel kiegészíteném: A MAGYAR NÉP TERMÉSZETI NÉP, MINDEN STIMMEL RÁ, EZÉRT NEM TUDUNK BEILLESZKEDNI A "NYUGATI" TELEPES VILÁGBA, ÉS VALÓJÁBAN A TERMÉSZET A KULCSA MINDENNEK, A MAGYAR EMBER TERMÉSZETET KEDVELŐ EMBER, HISZ NINCS OLYAN NÉPMESE, AHOL ÁLLATOK ÉS NÖVÉNYEK NEM FORDULNÁNAK ELŐ. Kérdem: Ki van lemaradva kitől? Mi, akik szellemileg gazdagabbak vagyunk, mint ők?

hacker001 2010.06.01. 21:58:18

Azaz KI is a kiválasztott nép?

Jagger 2010.07.28. 20:23:40

Ha valaki esetleg nézte a LOSTOT, de valami oknál fogva nem értette a végét, vagy csak úgy általánosságban, akkor annak segítenék, egy remek elemzéssel. Szerintem is sokkal több volt a LOST, mint egy átlagos sorozat, bár nagyon sok embert ismerek, akik csak azért nem nézték, mert mint mondták: "ez egy hülyeség", vagy "semmi értelme az egésznek" Nos én igazából, ezeket az embereket csak sajnálni tudom, mert igen is van értelme, méghozzá sokkal nagyobb, mint bármilyen más műsornak. Az tény hogy a LOST a gondolkodó, intellektuális nézőknek készült lényegében, akik el tudnak vonatkoztatni a képen látott konkrétumoktól, és átgondolni, hogy egy-egy kijelentés, szókapcsolat mi mást jelenthet. Úgy érzem fontos volt számomra ez a hat év. Akkor a beígért link: http://lostspoilershun.wordpress.com/2010/05/27/akiknek-nem-tiszta-a-finale-az-egyik-iro-magyarazata/

Linzerbusz 2010.10.26. 20:25:46

Helló! Régebben néztem a Lostot, de már nem emlékeztem rá teljesen pontosan. Nem akartam a legelejétől újranézni, ezért a 2. évaddal kezdtem, és most tartok a 3. évad közepénél. Először úgy gondoltam, hogy ez a telepes kontra nomád civilizáció magyarázat maximum csak nagy vonalakban illik rá a történetre, de aztán ráakadtam egy-két olyan jelenetre, ahol ez tökéletesen megjelenik. Pl. mikor Locke azt mondja Bennek, hogy ő jobban ismeri a szigetet. Erre Ben azt feleli, hogy ő születése óta ott él, míg Locke csak 80 napja. Erre Locke azt mondja, hogy őt mégis meggyógyította a sziget (korábban tolószékben ült), míg Bent nem (aki ekkor ül tolószékben). Ez szépen rávilágít arra, hogy a természeti népek között kevesebb a "mondvacsinált" betegség, vagy hogy is fejezzem ki magam... szóval hogy a betegség inkább a telepesekre jellemző. De a fegyver okozta sebek a nomádoknál sem múlnak el mindig, sőt... de ez más tészta. Másrészt az afroamerikai nő daganatát is meggyógyította a sziget (Bernard feleségéét). Amúgy a nomádok is telepesek voltak azelőtt, mielőtt a repülő lezuhant, csak a szigeten váltak nomádokká. De nem teljes mértékben nomádok, mert nem vándorolnak, egy helyben élnek, és azért valamilyen szintű felhalmozás náluk is van. Nem annyira, mint Benéknél, de amit lehet, azt ők is összegyűjtik. Szóval szerintem jóval bonyolultabb a kép, és biztosan van más értelmezési lehetőség is. Először szeretném végignézni a 6 évadot, és majd utána olvasgatni különböző fórumokat, hogy kinek mi a véleménye, mert nagyon érdekel, hogy mások mit gondolnak erről. Azt írod, a 2. és3. évad mutatja legjobban az értelmezésedet. De már a 3. évadban kiderül, hogy lehet és lehetett ki-be járkálni a szigetre (tengeralattjáró). Jó, Ben azt mondja, hogy az csak a remény miatt van, de akkor is. Na jó, lehet hogy nem a legmegfelelőbb helyre írtam be a sok hülyeségemet, de a cikked nagyon jó.

bukovinai 2010.11.15. 12:32:15

2012 : Jézusról és a zsidókról itt is olvasgathatsz : churchofgod.hu Nagyon kimerítő leírások vannak ott. Bibliáról vérvonalakról próféciákról egyebekről.

heed 2010.12.24. 13:56:09

"A zsidó Jézus"...főleg a zsidók nyomatják, hogy Jézus zsidó volt, miközben ugye nem ez a lényeg, viszont, ha ők valamit annyira tolnak, nagy valószínűséggel sántít a dolog... ...ajánlom Szántai előadásait Jézusról: elég jó logikai levezetései vannak Jézus származásáról.... ui:A zsidók titka bejegyzésben nem találtam írást Jézus származásáról...

19682willem 2012.07.21. 17:12:53

mekkora mák istenem.. :DD pár napja nyűglődök azon, hogy megnézzem-e a lostot mert 6 évad nem kevés.. újraolvastam az elemzést, oké.. ma újra elkezdtem nézni a family guyt inkább, azt már úgyis rég kezdtem el és végig kéne nézni.. 2 évad, 14résznél folytatom első pár percben ez történt: két agyhalott megnyal egy békát amitől eléggé "flashelnek" az egyik azt mondja: Hé ez tök jó, így már minden olyan jelentős másik is megnyalja(a béka hátsó felét, mert az előző már megnyalta a száját tehát az bacilusos..) szöveg: Ahh így már végre megértettem a LOST-ot! Az egész arról szól ahogy az emberek kijöttek a paradicsomból!

cath 2012.07.22. 09:59:03

Hát a family guy az számomra eléggé agyhalott dolog úgy egészében - pár résznél többet nem bírtam megnézni. Lost-tal szintén az volt a bajom, hogy érthetetlenül szemléltem, hogy ebben mi a fene köt le annyi embert... Bezzeg ami érdekes volt (rejtély pl.) azt váratlanul abbahagyták, gondolom azt rajtam kívül még vagy 10-en nézték az országban...

19682willem 2012.07.22. 12:31:04

akkor már ketten vagyunk a 10ből. szerintem le fogom szedni és megnézem majd az összes sorozatot... te jó ég, meghasonulás :(((((( :DDD

spike 2012.07.22. 14:44:32

És itt a harmadik is ... :D (sztááár vooooorsz utalás, jeee :D) A Rejtély utolsó évadját most forgatják. A 3. évad végén hagytam abba, de megéri folytatni szerintem, szóval úgy is lesz. Elég sok témába belementek, mindez egy szerintem jó kis történettel kísérve. Valószínűleg azért nem volt nézettsége, mert túl "fiktív", és mégis közel áll a valósághoz. Ezt valahogy az emberek nem bírják befogadni. Ha fiktív akkor legyen teljesen az. A Supernatural (Odaát) is elég érdekes, vannak benne dolgok, bár elég kacifántos, végig próbáltam figyelni az utalásokat, párhuzamokat, ferdítéseket. Az mondjuk különösen érdekfeszítő volt, hogy (SPOILER!) az "égiek" is akarják, hogy eljöjjön az apokalipszis. Meg, hogy a halál utáni "mennyország" mindenki számára más illúzió. Persze az illúzió részére nem fektettek hangsúlyt, csak hogy azért az mennyire jó, hiába valótlan.

M.A. 2012.07.22. 16:27:28

Lostból csak az első 2 évad jó igazából, a többi opcionális.

19682willem 2012.07.23. 23:25:37

Azt hiszem itt lesz a legjobb helyen: Valaki látta már a The secret of Kells-t? (főleg Bálinttól kérdezném) Én most nézem, a 7. percnél járok és eléggé úgy tűnik, hogy teli lesz szimbólumokkal(már az elején ott a falu ami óriási falat épít maga köré, az új generáció is pedig az sem tudja mi ellen..) Olyannyira úgy tűnik, hogy a My Pet Goat-ot lehet le fogja küldeni a "mélység" trónjáról.. de majd kiderül mennyire eresztik el magukat a rendezők, vagy mik.. ncore-ról szedtem le 720p-ben, ha kell tudok küldeni torrent fájlt csak kéretik visszatölteni 1-es arányra

19682willem 2012.07.23. 23:32:39

Már a 8. percben előjön az évkör 12-ese tehát minden bizonnyal szép estém lesz.. Egyszer azon a chaten lehetne rendezni egy kis gyűlést és mindenki elmondaná mit lát a My Pet Goatban és ebben mert nekem kicsit egyszerűnek tűnt az az egész.. persze teli volt szimbólummal, de én mindben láttam logikát(kivéve talán 1-ben nem), tehát nem volt lépten-nyomon az a "na ezzel mi a légpumpás torinói paleontológus hámlemezkére akart utalni" érzés..

teGergő 2012.07.23. 23:42:22

"azon a chaten lehetne" - Mármint milyen chaten? Azon, amelyet itt sokan nem is ismernek, mert csak a túléléses levlistán volt rajta, sehol másutt? Ha már szóba hozod, ne feledd, hogy ez itt a blogon még nem előhozott téma... (Vagy igen?) :)

19682willem 2012.07.23. 23:46:14

mitudomén...... :DDD az a fene nagy titkolózás... gyere inkább fel!

Vándorr 2012.07.24. 10:16:43

18682willem: "Kéretik visszatölteni 1-es arányra"

Vándorr 2012.07.24. 10:17:11

Ehh, a vége lemaradt. Szóval folyt.: Szóval ncore-on már régóta nincs arány, szóval mindegy, mennyire töltöd vissza.

19682willem 2012.07.24. 12:36:53

hogyne lenne arány? Annyi, hogy nem mutatják.. de ha csak letöltök és sohasem töltök fel, azért biztosan nem fognak oklevelet adni..

spike 2012.07.24. 13:08:34

Nincs. Két hét alatt kell 48 órát seed állapotban töltenie a torrentnek, az mindegy mennyit töltesz fel.

19682willem 2012.07.24. 14:19:44

ez komoly? Pedig ez nem tesz jót az oldalnak.. nos, akkor a kb 60 seedelésre bennhagyott torrenthadból kicsit ritkítok..

spike 2012.07.24. 15:34:01

Van benne ráció, pl. ha letöltöttél valamit, ami a kutyának sem kell már, azt soha nem tudtad visszatölteni, mert nem volt kinek. Így ez megoldódott, bár így meg seederek nem lesznek. De szerintem itt be is fejezhetjük, mert ez már elment nagyon a témától :)
süti beállítások módosítása