HTML

A Játék Neve: Föld

Ez a blog arról szól, hogy hogy működik a világ valójában. Túl a látszatokon, a manipuláción, a mindent átszövő hazugságon és felelősséghárításon. A jelenkor eseményeinek mozgatórugóival is foglalkozik, ahogy a régmúltba is tapogatózik visszafelé, egészen az emberi lét kezdeteiig. Mindez egy sokéves kutatómunka eredményeire támaszkodik. A blog korábban "2012 blog" címen működött a blogol.hu szerverén. Kapcsolat: blog2012 kukac freemail ponnt hú!

Friss hozzászólások

Utolsó kommentek

AUTOKRÁCIA (szerk)

2012.12.21. 11:55 dangbird

Íme. A 2012 Blogból kinőtt kezdeményezés eredményeként megszületett első filmünk. Csak 15 perces, de jóval több mint 1000 munkaóra van benne. Remélem, meglátszik majd.

A film DVD-n megvásárolható, amely a film teljes változatát tartalmazza (bár mindössze néhány másodpercnyi, ám fontos rész maradt ki a YouTube-verzióból), ezen felül 1:47 extrát werkfilm és interjúk formájában, rendezői kommentárt és a film zenéjét.

Rendelési információk az autokracia.uw.hu oldalon, amely majd frissülni fog és lesz PHP-ban megírt űrlapos rendelés, de nem ígérek időpontot, mert haldoklik a gépem. (Emiatt késik a Hagyomány és haladás előadás videója is.) Mindenesetre a DVD e-mailben már most is rendelhető.

szerk: Jézuskának köszönhetően felkerült a YouTube-ra a filmből készült Zselenszky klip is.

65 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekneve.blog.hu/api/trackback/id/tr976225952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prágagyár 2012.12.21. 14:54:27

Kár hogy nem vállalta el Zselenszky a főszerepet. Sokkal jobban passzolt volna hozzá. A kedvenc részem a szavakból összerakott videós "monológ" volt. Egyedül ez elvitte a filmet. Egyedül a zenéje volt zavaró, ami úgy az ötödik percnél jött be és a végéig kitartott. Tökéletesen jellegtelen, karaktermentes hollywood-i tömegzene. Sokat levett az atmoszférájából. Még csend is jobb lett volna. Vagy a vicces számítógép-zene az elejéről. Egyébként a George Lucas első nagyfilmjére, a THX 1138ra emlékeztetett.

M.A. 2012.12.21. 14:57:09

Na tessék. Nekünk meg tetszett a zene. Egyébként a kommentek ezúttal jobb lenne, ha a YT-ra (is) mennének.

lololok 2012.12.21. 18:26:39

MA, a tápegységed szaraxik vagy vírusod van? Csak azért kérdezem, mert nekem is újraindulgatott a gépem és rootkit volt. MBAM/vírusirtó nem találta. A zinterneten úgy láttam, hogy 2012 októbertől kapták be sokan ezt a vírust.

Lajoska 2012.12.21. 19:36:18

Jajj, ez a felszabdalt beszéd ez nagyon beteg volt. Azóta is így akarok beszélni, ha valaki hozzám szól. Ja, és a hanghatás. Hát..:-D

spike 2012.12.21. 19:38:06

Nem vagyok a rövidfilmek híve, szerintem jobb lett volna ha hosszabb. Persze nyilván az több munka. Elég hamar elrepült az a 15 perc, azt hittem még történik valami. Mindenesetre szép munka! Egyébként win7 alatt még nem is találkoztam vírussal, kezdem megkedvelni :)

M.A. 2012.12.21. 20:39:12

Valószínűleg alaplaphiba.

teGergő 2012.12.21. 21:58:51

A főbb bejegyzések listájába nem teszed be? Persze csak az Irányítók-wiki után... :) (Meg a Vandékhárnál sem emelted ki az "Előadás videó" szöveget úgy, ahogy eddig. Talán direkt, csak ez így furcsa. Meg akkor már ott lesz a Hagyomány és haladás videója is.) És ha már ilyenekről beszélek: a Kispesti Nemzeti Estek bannere is elavult helyre mutat már rég. :)

Lajoska 2012.12.22. 02:25:26

Még egy dolog, ami dél óta újra és újra eszembe jut: ebben a kicsike szobában hova pisilnak? Van valami kád amúgy a fürdésre? Meg aztán az is különös, hogy lepedővel vannak elválasztva a cellák, de mégse vették még észre egymást korábban. Hát csak szellentenek néha ezek a szerencsétlenek, vagy csámcsognak, vagy mittomén. Aztán meg: A szakállas szétszaggatta a lepedőt, de amikor nyöszörögni kezdett a főhős, akkor belökött valaki egy tányért, de honnan? Hát a lepedőnél ott állt a szakállas! Vagyis találkoznia kellett volna valakivel. Végül: miért van kapucni egy olyan ruhán, amit a viselői csak egy ilyen szobában hordanak?

lololok 2012.12.22. 05:56:19

Megpróbálok válaszolni a kérdéseidre, hiszen értek hozzá. Nyílván átvitt értelemben kell felfogni a látottakat. Ugye nem gondolod, hogy ilyen felesleges részletekkel tököltek az alkotók? Használd a fantáziádat. Ez a film azoknak készült, akik képesek aptrakt gondolkodásra. Szerintem ebből már rájöttél: megitták a pisijüket, illetve dezodornak használták. Azt a tányért egy gép dobta be. Alulról. A babazsúrról megmaradt kockasajt volt rajta. A szakállas nem látta a macisajtot, mert elromlott a szeme a tévézésben. A kívül álló robotot azért nem látta, mert pont be volt dugva a feje a lepedőbe. A kapucni azért kellett, mert az emós fazonnak korpásodott a haja, és nem akarta hogy a szomszéd meglássa. Aztán jött a kopasz vezér, akinek nem volt korpás a haja, hiszen nem volt haja.

teGergő 2012.12.22. 10:39:07

Na, ez most csak a "hülye kérdésre hülye választ adok" esete volt, vagy mi? Mert ennél azért életszerűbb válaszokat is lehet adni. :D Nyilván valóan a film nem volt képes minden erőforrásával egy teljes rendszer kiépítésére, és ábrázolására, és mindaz amit az Autokráciáról láthatunk benne nem a teljes kép, csak egy leegyszerűsített formája a mindenkori létezésnek benne - már csak azért is, hogy a lényeges dolgokra tudjunk koncentrálni, és ne legyenek szemelőtt a lényegtelenek. És mint ilyen, természetesen a filmben bemutatott világgal kapcsolatban sok érdekes (de egyébként teljesen lényegtelen) kérdés merül fel (a részletekkel kapcsolatban). A "szakállas" a főhösnek maga mondta el, hogy GÉPEK etetik őt, illetve az Autokrácia minden egyes lakosát. Nyilván nem csak megértette, hogy a rendszer, amiben él gépekkel működik, de látta is ezeket a gépeket kintről, és semmi meglepő nem volt abban, hogy az ismételten belökött a lakosztályba egy tányért (mint már korábban is tette). Nem kellett találkoznia senkivel... Ha már felhoztad, persze lehet gondolkodni a kapucnin is, de nyilván azért sem égető kérdés, mert mint fentebb írottam: a film nem volt képes bemutatni egy valódi Autokráciát szőröstül-bőröstül, helyette viszont a lényegét nagyon is. És ehhez a lényeghez nagyon jól passzolt az a kapucni. :) EGyébként ki lehetne találni rengeteg logikus, vagy logikátlan magayarázatot rá, de igazából semmi értelme ezt annyira komolyan venni. Az üzenet a fontos. :)

teGergő 2012.12.22. 10:49:09

Jut eszembe, milyen "főhős"? Csak főszereplő, de sehogysem hős! :D

M.A. 2012.12.22. 14:16:07

A DVD mellékletben szót ejtek erről a kérdésről is.

Lajoska 2012.12.22. 14:22:14

Jó-jó, persze, hogy az üzenet a fontos, csak hát ez engem belülről feszít, mint a bennszorult bélgáz. Muszáj volt megkérdeznem. Amúgy meg az üzenet nem tudom, hogy teljesen átjött-e mert hát ugye ebből a verzióból, mint írtátok, valami hiányzik. Ha fontos rész, akkor lehet épp az hiányzik nekem. Pl. ott már szerepel a wc, vagy a kockavajhoz bedobnak egy kis felvágottat is (másképp nem is élnének túl ugye, ilyen egyhangú kaja mellett). Ja és még egy (ez most komoly): most ez a mai állapotok bemutatása akart lenni kis túlzással, vagy valóban a lehetséges jövő? Mert az első esetben az ütött volna még, ha a végén a kamera mutat egy figurát, aki kikapcsolja a tévét az Autokrácia c. film végén, és mondja, hogy "de jó, hogy én call-centeresként egész nap hasznos munkát végezhetek 10 órában, választhatok a boltban 3 féle vaj és 15 féle hús közül, sőt sört is vehetek hozzá, és a tévében is több csatornán nézhetem a műsorokat".

Vándorr 2012.12.22. 14:38:24

Lajoska: Az a jó a filmben (mint sok más filmben is), hogy többféleképp is értelmezhető. Amit leírtál, az is egy lehetséges értelmezése, valószínűleg az elsődleges. De ha a fizikai valóságtól jobban elvonatkoztat az ember, akkor még úgy is működhet a film szimbolikája. Vegyük pl. a 2012blog egyik fő vonulatát, ami a földi rendszerről és az onnan való szabadulás fontosságáról szól: Az autokrácia megfeleltethető a földi rendszernek, a két szereplő pedig két léleknek. Számomra ez is egy jól működő verzió. A zene szerintem is szar, máskor kereshetnétek valami normálisabb zeneszerzőt!!!:))) Viccet félretéve: prágagyár: Szabadna megkérdeznem, hogy te milyen jellegű zenét képzeltél volna alá? Csak azért, hogy tanuljak a hibáimból... ha "hollywoodi tömegzenéhez" hasonlítod, akkor azt én tulajdonképpen bóknak veszem, ugyanis a hollywoodi filmzenék sok esetben igen komoly zeneiséget mutatnak be, és felfoghatók a klasszikus zene mai megfelelőinek. Persze tudom, hogy ez azokhoz nem ér fel, de azért na...:) A jellegtelenség kapcsán: Egy filmzene a főcímet leszámítva (amit egyébként M.A. komponált) aláfestésként szolgál, így nem is lehet célja, hogy magára terelje a figyelmet. Csak megtámogatja az aktuális jelenetet. De komolyan érdekel: Te milyen zenét képzeltél volna el alá?

teGergő 2012.12.22. 20:45:06

Lajoska: Hogy csak erre az egyre reagáljak, és ilyenformán: "Jó-jó, persze, hogy az üzenet a fontos, csak [...] másképp nem is élnének túl ugye, ilyen egyhangú kaja mellett" Nem baj az, hogyha gondolkodsz ezeken, veheted szó szerint is, hogy csak ezt a trutyit eszik minden nap, meg hogy csak ekkorka mennyiségben, de úgy érzem ezzel teljesen elveszíted az összekötő fonalat a film tartalma, és az abból kibogarászható üzenete között. Mint írtam: "a film nem volt képes bemutatni egy valódi Autokráciát szőröstül-bőröstül, helyette viszont a lényegét nagyon is". Számomra eléggé feltűnő, hogy a lényege az elvonatkoztatásban rejlik. Ha te csak szó szerint vagy hajlandó értelmezni, akkor valóban felmerülnek olyan kérdések, amilyenekre te keresed a választ - csak ez nem nagyon fog sehova sem vezetni, és a film üzenete is merőben elsikkad. Egy példával élve: a mindent látó szemnél sem szoktuk megkérdezni, hogy "és hol van a feje többi része?". Az csak egy szimbólum, amelyben nem képeződhet le az egész világ. No. :) Ha szerinted is fontos az üzenete, akkor próbálj meg elvonatkoztatni a felmerülő, látszólagos problémáidtól, különben nem fogsz üzenetet találni benne! :)

cath 2012.12.23. 11:29:44

Kicsit erőtlen lett. A felforgató zselenszky figurába egy csöppet több erő mehetett volna. Zene szerintem oké. Kíváncsi lennék a többi választható filmre oké az ebédem v a gyógyszerem címűre

cath 2012.12.23. 11:35:44

A tablet kitalálja helyettem hogy mit akarok írni.vagy helyett így lett oké :-) másodjára is

Történelem p 2012.12.25. 00:31:39

Fogadjunk ,hogy a kimaradt részben az ördög meg fog szólalni! :) Nekem nagyon tetszett, jól megcsináltátok.

M.A. 2012.12.25. 18:16:07

Az lenne a kérdésem, hogy van-e valaki, aki feliratkozott konkrétan erre a csatornára (dangbirdfilms) a trailer megjelenése után, és megkapta vagy ennek ellenére mégsem kapta meg az értesítőt a youtube-tól a film megjelenésekor. A kérdés tulajdonképpen áll a 2012 blog csatornára is, akik fel vannak iratkozva pár százan, kaptak vagy nem kaptak értesítőt pl. a Hagyomány és haladás 1. részéről?

Vándorr 2012.12.26. 12:13:56

Nekem kiírja a Youtube a főoldalon a feliratkozásaimtól feltöltött videókat, az Autokráciát is kiírta. Külön nem küld róla mailt, hanem kb. hetente küld egyet, amiben összefoglalva van benne.

Jagger 2012.12.26. 12:51:29

Én szoktam kapni időnként értesítőt, amikor megjelenik egy fontosabb bejegyzés a blogon. Pl. az autokráciáról is kaptam, de speciel a hagyomány és haladás első részéről nem.

szakál 2012.12.26. 22:24:32

Karácsonyi ajándékom. :) (és még igazat is írtam :) ) http://kispestszovetseg.org/koppany/autokracia.html

19682willem 2012.12.27. 02:35:48

Nem tudom hova írjam, tehát ide. Látta már valaki Wachowskiék új filmjét? Felhőatlasz - jó.

M.A. 2012.12.27. 10:38:41

"Én szoktam kapni időnként értesítőt, amikor megjelenik egy fontosabb bejegyzés a blogon. Pl. az autokráciáról is kaptam, de speciel a hagyomány és haladás első részéről nem." - az más, azokat én küldöm ki. Az előadás még nincs fent bejegyzésben, azért nem küldtem ki.

2012 2012.12.27. 11:24:12

"és még igazat is írtam" - én meg frissítettem a rád mutató 100.000 éves linket a banner alatt.

lololok 2012.12.27. 17:16:10

"Látta már valaki Wachowskiék új filmjét? Felhőatlasz - jó." Láttam. Nekem is tetszett. Kb. ekvivalens a Mátrix-szal, leszámítva a Mátrix 3 WTF élményét. Az kezd lenni a véleményem, hogy mindkettő (ti. Mátrix és Felhőatlasz) egy mű-forradalomra programozza a közönséget.

hunfonix 2012.12.28. 22:53:04

Haha a chrome azt mondja, hogy adathalász az oldal, és nem akar beengedni :) Az autokráciával nagyon betalálhattál valahová :D

Vándorr 2012.12.29. 00:22:23

A Felhőatlasz sztorija úgy tudom nem Wachowskiék agyszüleménye, regény formában már régebb óta létezik. Amúgy a Chrome nálam más oldalakkal is elkezdett baszakodni, úgyhogy mindenkit megnyugtatok, hogy nem az Irányítók állnak a háttérben:)

lololok 2012.12.29. 03:20:15

A Firefox szerint is "attack page". Segítség! Segítség! Terrorista! Segítség!

spike 2012.12.29. 03:34:06

És akkor felmerül a kérdés, hogy egyáltalán melyik film Wachowskiék agyszüleménye:)

M.A. 2012.12.29. 09:36:32

Melyik oldal??? Az autokráciáé vagy a 2012 blog? És ha FF szerint is, akkor nálam miért nem?

Vándorr 2012.12.29. 10:04:50

A 2012 blog. És nálam spec. egy zenész fórummal is elkezdte csinálni, amivel eddig nem...

M.A. 2012.12.29. 10:12:10

Az egész blogol.hu-t támadó oldalnak minősíti a google, azt persze nem hajlandó elárulni, hogy hol milyen ártalmas scriptet talált. Ha ez miattam van, akkor lehet, hogy ki fognak rakni innen minket...

teGergő 2012.12.29. 11:59:14

Én csak a saját blogomra akartam felmenni, amikor az FF le-támadóoldal-azott. Ekkor megnéztem simán a blogol.hu-t, és az is. Már csak kíváncsiságból a 2012 Blogot, hogy ez mennyire általános jelenség, és az is. Megnéztem másik gépen is, de az nem jelzett semmit, úgyhogy bemerészkedtem a tiltás ellenére.

Lajoska67 2012.12.29. 12:34:00

Többet nem is merek már erre az oldalra felnézni, mert állítólag rosszindulatú programokat tartalmaz. Igen kínos dolog.

M.A. 2012.12.29. 12:39:14

Az oldal témáját figyelembe véve nem meglepő, hogy a google próbál eltanácsolni a látogatásától...

teGergő 2012.12.29. 13:51:05

Végülis csak a 3. legolvasottabb vagy jelenleg a blogok között. :) Az írásaid le vannak mentve? Bár én még nem aggódom amiatt, hogy ezzel a bloggal lenne a baj, az egész blogol-on belül bárhol, bármi történhetett. Dehát "jobb félni, mint megijedni". :D

spike 2012.12.29. 15:01:42

Éppen pár hónapja töltöttem le az oldalt, ha esetleg valami miatt nem lehetne elérni.

19682willem 2012.12.29. 16:54:36

Ha szabad, valamilyen formában én is szeretném elkérni az oldalt, hogy meglegyen offline is. Ki tudja mit lesz az internettel idővel.

Lazur 2012.12.29. 21:44:23

paranoia off: [quote=króm]Ez a webhely közvetítői szerepet játszott a rosszindulatú szoftverek további terjesztésében? Az utóbbi 90 napon a blogol.hu webhely látszólag 3 webhely fertőzését szolgáló közvetítőként szolgált; ezek többek között: aryes.blogol.hu/, xemomanox.blogol.hu/, outofthedarkness.blogol.hu/. Ez a webhely (2012.blogol.hu) tartalmazott rosszindulatú szoftvert? Nem, a webhely nem tartalmazott rosszindulatú szoftvert az elmúlt 90 napban.[/quote] paranoia on

gyufa 2013.01.01. 05:51:49

blogol 2013?

sn0wflake 2013.01.02. 13:58:09

Boldog Új Évet Magunknak! :) http://www.youtube.com/watch?v=O4-6Y_91v5I

Lb4nd1 2013.01.02. 21:12:15

*Boldog új évet csinálok magamnak. :DDD

Lazur 2013.01.02. 21:41:47

@ sn0wflake: http://www.youtube.com/watch?v=y9ANOzmSKQg

Z.Lajos 2013.01.04. 12:34:04

Szerintem nagyon jó lett a film. Gratulálok, sok sikert a továbbiakban is.

Lazur 2013.01.13. 04:20:35

@prágagyár: Most, kicsivel a premier után előástam az eddig nem publikus munkaközi videóimat, lessed meg, hátha neked egy "kaparászós" thrillerzene jobban tetszik :D [reklám] http://www.youtube.com/watch?v=DOLgphcJBQI http://www.youtube.com/watch?v=9G3hVdifqFQ Bónuszként egy kicsivel később gyártott zörejkompozíciómat is megosztom. http://www.youtube.com/watch?v=8ovYZvvGjQ0 [/reklám]

Lazur 2013.01.29. 21:13:11

A kontroller mennyire kopirájtos? Van valami xboxos koncept pályázat, arra bejátszató? Ha már a név is kötelez a maga vénuszkulcsával, ügye. 8)

aaaaaNiki 2013.01.31. 15:13:07

Ez itt most off, de ez van. http://hurkagyurka.blog.hu/2013/01/30/alfoldi_robert_ujratolti_istvan_kiralyt Érdemes megnézni a plakátot. "Gyönyörű". Azt meg csak halkan jegyzem meg, hogy I=9 K=11 Én kérek elnézést.

M.A. 2013.01.31. 17:38:44

Lazur: elfelejtettem válaszolni, hogyne lenne bejátszható, hadd nyomkodják a hülyék az Autokrácia kontrollert, nincs ennél jobb reklám. (Mivel 4 gomb nem elég manapság, javaslom, hogy térj vissza az eredeti koncepciómhoz, azaz mindegyik fekete karikában négy kisebb gomb legyen, így összesen 16 félét nyomkodhatnak a drónok.)

Lazur 2013.01.31. 18:19:41

OK akkor bejátszom, bár valamit pléjsztésönre is kérnek.

Lazur 2013.01.31. 19:11:53

http://99designs.com/designs/20233978~a96985e62bbae5bb9b016cf552eb3757c0395b91-original

M.A. 2013.01.31. 19:20:15

Ez így nem fog nyerni. X-re kellett volna állítani, úgy jobban "sophisticated", meg sátánistább. :D

Lazur 2013.01.31. 19:31:59

Van az úgy is :D http://99designs.com/designs/20233985~4b5dc4a2c0bed8293cc46c2fc483fa999d3b3515-original

M.A. 2013.01.31. 19:38:29

Ezzaz, ezt küldd be a mocskos sátánistáknak! :D

spike 2013.01.31. 19:49:50

Gombát nem teszel rá?:) Joystick úgyis kell nem?

Lazur 2013.01.31. 21:43:03

Áá a gomba az túl nintendós.

Lazur 2013.01.31. 21:56:41

A mocskos sátánisták! :D http://www.youtube.com/watch?v=WktWvUHrTFA

spike 2013.02.02. 20:30:46

Azt azért megnézem, hogy hol találsz olyan helyet, ahol majd nem üt be a szar.

M.A. 2013.02.07. 13:38:16

Mint a fórumon jeleztem, készül az új szinopszis, interaktív websorozat, rengeteg erőforrás kell majd hozzá. Az Autokrácia DVD-ből pedig valószínűleg nem lesz utánnyomás, mert annyira nem veszi(te)k. Úgyhogy rendeljetek, amíg még van. A honlapot is azért nem csináltam meg még rendesen, mert ekkora forgalomért luxus lenne. (A megjelenéskor azt hittem, hogy mostanra már az utánnyomásnál fogunk járni. Persze gondolhattam volna, hogy az elején van a "roham", utána leül a dolog.)

2013.02.14. 20:41:09

ha mindenki, aki ébred, századannyit tenne mások ébresztéséért, mint te, akkor most nem itt tartanánk! én legalábbis ingyekszek, próbálok századannyit tenni...

Lazur 2013.03.04. 22:58:49

http://www.youtube.com/watch?v=fPgV6-gnQaE

aaaaaNiki 2013.03.06. 10:50:08

Lazur, ez nagyon durva. Azzal együtt, hogymár nekem is eszembe jutott.... Meg gondolom sok mindenkinek...

M.A. 2013.04.19. 14:57:27

Interjú az Autokráciáról: http://www.lidercfeny.hu/alkotas_megjelenitese.php?cikk_id=2297

heyokha 2014.10.31. 23:31:14

ezek ti vagytok? :) sajat magatokat reklamozzatok? :P

www.davidicke.com/forum/showthread.php?t=232599