HTML

A Játék Neve: Föld

Ez a blog arról szól, hogy hogy működik a világ valójában. Túl a látszatokon, a manipuláción, a mindent átszövő hazugságon és felelősséghárításon. A jelenkor eseményeinek mozgatórugóival is foglalkozik, ahogy a régmúltba is tapogatózik visszafelé, egészen az emberi lét kezdeteiig. Mindez egy sokéves kutatómunka eredményeire támaszkodik. A blog korábban "2012 blog" címen működött a blogol.hu szerverén.

Friss topikok

  • emberneve.gyufa: egyik oldalnak se érdeke magyarországra pazarolni egy atomot, de ha valamelyik szomszédunk kapja a... (2014.12.17. 20:07) Előadás novemberben
  • Gergő92: @teGergő: Ja, én is rendszeresen találkozok az utcán is, meg ismerősök között is olyannal, hogy ne... (2014.11.23. 12:53) Occupy Hősök Tere
  • R. Tibor: Van itt egy videó, ahol a legfrissebb NASA felvételt mutatja az északi sarki jégtakaróról az EU pa... (2014.11.19. 14:43) Mi történik a Földdel? - 1. Globális felmelegedés
  • Lazur: www.youtube.com/watch?v=excskT6ix_g (2014.11.14. 04:29) Neurolingvisztikus programozás
  • heyokha: ezek ti vagytok? :) sajat magatokat reklamozzatok? :P www.davidicke.com/forum/showthread.php?t=23... (2014.10.31. 23:31) AUTOKRÁCIA (szerk)

Címkék

1984 (1) 2010 (2) Ádám (1) adó (1) adósság (1) államadósság (1) amerika (1) ÁMF (1) arany (1) Árpád-vár (1) asztrálsík (1) asztrálvilág (1) atomháború (1) audioblog (1) autokrácia (1) bajnai (1) bálint (1) Bánk (1) bankrendszer (1) bankvilág (1) beavatás (1) beszélgetés (1) biblia (1) birodalom (1) bolsevizmus (1) Bombagyár (1) borg (1) Budaházy (1) Buddha (1) buddhizmus (1) büntetés (1) cigánybűnözés (1) csalás (1) demokrácia (5) diktatúra (4) Dune (1) Édenkert (1) egó (1) egyenlőség (1) Élet (2) ellenállás (1) ember (1) emberiség (1) emlékezet (1) én (1) energetika (1) energia (2) érték (1) Éva (1) evolúció (1) exobolygó (1) fedezet (1) fejlődés (1) felnőttek (1) feltaláló (1) Feltámadás (1) feudalizmus (2) FIDESZ (2) filozófia (1) fogyasztás (1) föld (1) földönkívüli (1) forradalom (7) frank (1) függőség (1) galaxis (1) gárda (1) Gauss (1) gazdaság (3) globalizáció (2) gyerek (1) gyerekek (1) gyurcsány (3) halál (1) hatalom (2) Herbert (1) hiány (1) hidegháború (1) hidraulikus (1) hipnózis (1) hit (2) hitel (3) hitelválság (1) holdbázis (1) illúzió (1) IMF (1) imperializmus (1) ipar (1) ipari (1) iparosodás (1) irányítók (2) Iron (2) iskola (2) Isten (2) játékelmélet (1) jobbik (2) jogállam (2) jövő (1) kádárizmus (1) kamaszkor (1) kamat (1) kampány (1) kampánycsend (1) kaszinó (1) katasztrófa (1) KGST (1) kiegyezés (1) kigyó (1) kína (1) király (1) királyok (1) királyság (2) kirándulás (1) klímaösszeomlás (1) Kocsi (1) költségvetés (1) kommunizmus (2) koordinátapont (1) körbetulajdonlás (1) kormány (4) környezetpusztítás (1) környezetszennyezés (1) környezetvédelem (2) koronázás (1) középkor (3) kozmosz (1) kutatás (1) lakótelep (1) lélek (2) Lenin (3) LMP (1) magyar (1) Maslow (1) matek (1) matematika (1) monarchia (1) monopólium (1) Mountain (2) mszp (2) műsor (1) Nash (1) Nemzeti (1) nép (1) nevelés (1) olaj (1) örökkévalóság (1) Orwell (1) összeesküvés (2) OVB (2) part (1) pedagógia (1) pedagógus (1) pénz (4) piac (2) piacgazdaság (1) Pilis (1) politika (11) program (1) proletárdiktatúra (1) pszichiátria (1) pszichológia (1) radikális (1) radikalizmus (1) rádió (1) reinkarnáció (1) reklám (1) rendorseg (1) rendszerváltás (1) rövidfilm (1) sci-fi (1) sörözés (1) sün (2) szabadság (2) szavazás (2) SZDSZ (2) szellem (2) szélsőséges (1) szerencsejáték (1) szocializmus (2) szocreál (1) Szovjetunió (1) születés (1) szülő (1) találkozó (1) találmány (1) Tamás (1) tanár (1) tanulás (1) társadalom (1) technológia (1) technológiai (1) témák (1) teremtés (2) Teremtő (2) térhódítás (1) termelés (1) terrorizmus (1) tervgazdaság (2) teve (2) tiltás (1) titkosság (2) titok (2) tomcat (1) törpök (1) TÖRTÉNELEM (4) Tóth (1) tőzsde (1) transzcendencia (1) transzcendens (1) TUDATALATTI (1) tudomány (3) tüntetés (1) túra (1) tv (2) ufó (1) univerzum (1) űrhajó (1) űrkorszak (1) űrutazás (2) üzlet (1) választás (2) választási (1) vallás (2) valóság (1) válság (3) Verseny (1) víz (1) Vona (1) Zselenszky (1) Címkefelhő

Blogajánló

Előadás novemberben

2014.10.20. 11:46 dangbird

„Az Úr megkeményíté a Faraó szívét”


  – az „Oszd meg és uralkodj” technika alkalmazása a történelemben és a jelenben

 Az „Oszd meg és uralkodj” módszerét általában a Római Birodalomhoz kötjük a közgondolkodásban. Lényege, hogy egy hatalom az ellenségei között viszályt szít, így azok egymás elleni harcra fordítják erejüket, s nem az adott hatalomnak kell legyőzni őket. A történelem során ennek a módszernek számos változata kialakult. Sok esetben például a hatalom a megosztó technikát nem ellenségei, hanem saját sorai között alkalmazza, saját alattvalóit játssza ki egymás ellen – vagy akár önmaguk ellen...

Hogyan jelentkezik mindez a közelmúlt és a jelenkor eseményeiben? 1848, kiegyezés, két világháború, Trianon, ’56, rendszerváltás, 2006...

Mik a leggyakoribb megosztó technikák, megosztó tényezők? Hogyan hatnak ezek hétköznapjainkra a társadalom vagy akár a család szintjén? Hogyan ismerhetjük fel őket, hogyan védekezhetünk? Ehhez hasonló kérdésekre próbáljuk keresni a választ ezen az előadáson.

Messzire kell visszanyúlni az időben, hisz talán kijelenthető, hogy a módszer egyidős az emberiséggel. Az Ószövetség elején, mindjárt a negyedik oldalon így szól az Úr a legelső emberpárhoz (és a kígyóhoz):

 „ellenségeskedést szerzek közötted és az asszony között,
a te magod között, és az ő magva között (...)
és epekedel a te férjed után, ő pedig uralkodik te rajtad”

 Az Úr az Ószövetségben többször is megnyilvánul, mint megosztó hatalom, elég, ha a nyelvek bábeli összezavarására gondolunk, vagy az egyiptomi kivonulás történetére, melyet az előadáson szintén elemezni fogunk.

 „Te szolga, a legnagyobb ellenséged:
A másik szolga, és nem az urad”
(Török-Zselenszky Tamás)

 

 Időpont: 2014. november 28. péntek, 19:00

Helyszín: Bolyafészek
1067. Budapest, Csengery utca 62/b. fsz. 1.

Előadó: Tóth Bálint (szerkesztő, A játék neve: Föld)

A belépés ingyenes.

62 komment

Mi történik a Földdel? - 6. A megoldás

2014.07.28. 13:57 dangbird

Magyarországon a jelenlegi technológiai fejlettségi szint megtartása mellett a lakosság 90%-a vissza tudna térni egy, ha nem is mindenben, de alapvető szükségleteiben önellátó, fenntartható gazdálkodáshoz. Vagyis nem kellene lemondani a mobiltelefonról, az Internetről és hasonló prémiumokról sem, nem is beszélve a néhol valóban nagy segítséget adó gépi erőről vagy ipari tömegtermelésről. Ez azt jelenti, hogy az ilyen életmódot választó embereknek még jóval könnyebb dolguk lenne, mint nehéz sorsú paraszt őseiknek, akik napi 6-7 órát dolgoztak, heti 4-5 napban, évi 8-9 hónapban... És ha valaki szeretné, még a civilizációs csecsebecséktől is függetlenítheti magát, faluközösségbe szerveződve, skanzenszerűen egy az egyben élhetné ősei mindennapjait... Ha ötszáz éve működött, ma miért ne működne? Mi az akadálya? Mi változott?...

A leggyakoribb érv, hogy a Magyar Királyság lakossága hárommillió fő körül volt, ma pedig harmadakkora területen élünk tízmillióan. Az ország és a bolygó népessége tehát annyira megnőtt, hogy már rá vagyunk utalva a kőolajra, a repülőgépekre, a gyártósorokra, a műtrágyára, stb.

Ez nem igaz.

Ahelyett, hogy elhisszük, utána kell számolni!

Hagyományos paraszti gazdálkodásnál egy hektár terület kb. 10-12 személyt tud eltartani. Vagyis Magyarországnak 1 millió hektár művelhető területre lenne szüksége. Magyarország területe 9 302 744 hektár, ennek korlátlan fenntarthatóság mellett legfeljebb a harmadát szabad megművelni, vizeket, meredek hegyoldalakat és egyéb művelésre alkalmatlan területeket is leszámítva – bár ezeknek is van mezőgazdasági hasznosíthatósága. A hegyoldalakon kecskék legeltetése, a folyóvizeknél ártéri művelés, halászat, a tavak mellett kacsa- és libatartás, stb. A megművelhető, de érintetlenül hagyott területeken a réteket legelőnek, az erdősült részeket sertés tartására lehet használni. Vagyis Magyarország jelenlegi határai között legalább 30 milliós lakosságot tudna eltartani, korlátlan fenntarthatósággal, mindenfajta technológiai, ipari segítség nélkül.

És Magyarország még a viszonylag sűrűn lakott országok közé tartozik! Ne higgyük el tehát, amikor azt állítják, hogy a Föld túlnépesedett, ez nem igaz! 30 milliárd embert is jól tudna lakatni ez a bolygó naponta háromszor, korlátlan fenntarthatósággal. A nevezetes félmilliárdos érték, amely a Föld optimális lakosságát hivatott jelezni, a vándorló, legeltető nomád életmódra vonatkozik.

Nézzük akkor a legfontosabb kérdést: ahhoz, hogy az első „telepesek” elindulhassanak megteremteni egy olyan világot, vagy legalábbis egy olyan világ mintáját, ahol nem függsz olyan szuperstruktúráktól, amelyekre nincs ráhatásod (áramszolgáltató, élelmiszerlánc, „egészségügy”, stb.). Ahol a gyerekeket a családjuk neveli fel, nem az iskola, ahol nem kell OKJ-s végzettség, nincs munkahely, ahol egy főnököd van: az időjárás, és nincs rohanás, az órát el lehet felejteni – mindehhez milyen politikai-gazdasági átalakulásra van szükség?

A válasz: semmilyenre. A lehetőség már most is nyitva van, ha nem is 90% előtt, de talán 9% előtt mindenképpen... Nem kell még, hogy Mátyás király visszatérjen, mint „politikai vezető”, kezdetnek elég, ha bennünk tér vissza.

A jövőt mindenképpen egy polarizált világ formájában látom. Egyfelől az összébbzsugorodott, kicsit emberléptékűbb életet kínáló, értelmesebben megszervezett városokban folyhatna a technikai fejlesztés és ipari termelés (itt még akár, uram bocsá, egy tervgazdaság-szerű berendezkedést is el tudok képzelni), másfelől a vidéken, az emberek nagy többségének részvételével, önszervező közösségek alakulhatnak ki.

Az önszervezés lényege, hogy mindent a lehető legönállóbban végzünk el, a jelenlegi mindenható, mindent kényszeresen szabályozni akaró marxista állam helyett. Amit meg lehet oldani egyéni szinten, azt oldjuk meg ott. Amit családi szinten, azt ott, amit közösségi szinten, azt ott, és csak ami országos ügy, az legyen az állam kezelésében. Miért van szükség országos egészségügyi rendszerre, amikor az egészséget 90%-ban egyéni szinten meg lehet oldani egészséges életmóddal, 9%-ban közösségi szinten, a helyi gyógyász segítségével, és legfeljebb 1% az, akit a megyénként 1 db ispotályba el kell küldeni... Miért van szükség állami iskolarendszerre, amikor egy család tökéletesen alkalmas arra, hogy fölneveljen egy gyereket és megtanítson neki megadja a lehetőséget neki, hogy megtanuljon mindent, amit az életben tudnia kell majd? Miért van szükség arra, hogy a rendőrség foglalkozzon minden egyes kerékpárlopással, mikor minden nagyobb falu vagy minden járás fel tudja állítani saját fiaiból saját csendőrségét? A környezetvédelem 90%-a szintén az egyén szintjén eldőlő kérdés. Az istállótrágyát belelapátolom a kutamba, vagy megszikkasztom és beszántom a földembe? Természetesen a környezetvédelem is olyan terület, aminek vannak közösségi, térségi, országos, sőt globális szintjei is.

...s ide kapcsolódóan sokkoló kijelentés következik: nem tartom eredendően ördögtől való ötletnek egyfajta államok feletti állam létrehozását! Akik jelenleg ezt meg akarják csinálni, azok az „ördögtől valók”, saját hitvallásuk szerint legalábbis mindenképp. Az ő céljuk a teljes kontroll, elnyomás, rabszolgaság, az emberek testi-lelki-szellemi megnyomorítása, hogy könnyebb legyen uralkodni felettük.

 „A türelmes királyok királykodnak, a türelmetlenek zsarnokoskodnak.”

(Szent István király)

 Egy ideális világhatalomnak ugyanolyan messzemenőkig önkorlátozónak kell lennie, mint a nemzetállamoknak, amelyekből felépül, vagy épp a közösségi vezetőknek. Semmibe nem szabad beavatkozniuk, ami a beavatkozásuk nélkül is megvalósítható, működőképes. Mi, emberek vagyunk a hatalom forrása mindenfajta absztrakt rendszerben. Minél több hatalma van a rendszernek, annál kevesebb van a valóságos embernek. Ahogy már párszor említettem, az anarchia lenne a legtökéletesebb társadalmi berendezkedés – az egyetlen baj, hogy emberekkel megvalósíthatatlan. Az emberi társadalomnak rendezőelvekre van szüksége, és ha már így alakult, azokat a rendezőelveket lehetőleg ne a vécén budin ülve találjuk ki, hanem a világegyetem rendezőelveiről mintázzuk – itt jön be az államszervezés kérdéskörébe a szentség ügye és a Szent Korona szerepe, a rendi társadalom eszméje.

Nyilván nem lehet pontos és hiteles képet festeni egy olyan jövőről, ahol az emberiségnek sikerül a jelenlegi, félrecsúszott pályáról egyenesbe jönnie, de kell, hogy legyen valami célunk, képünk, ami felé el tudunk indulni. Ezért is fogtam neki a GEO – Galaktikus Elhárító Önkéntesség című regény írásának, amely a XXI. század végén, egy helyrehozott világban, ám korántsem tökéletes vagy utopisztikus, de nagyon is hihető jövőben játszódik. A nehézség és a jelentőség általában együtt jár, tehát amilyen nehezen készül, megküzdve minden egyes oldalért, remélhetőleg a jelentősége is ehhez mérhető lesz...

 

Kapcsolódó előadások:

Tóth Bálint - Múlt és jövő

Tóth Bálint - "Mint tudjuk..."

Molnár Géza - A természeti rendszerek működési zavarai (aki kételkedik a helyzet súlyosságában és abban, hogy még a mi életünkben változtatni kell, ezt mindenképp hallgassa meg!)

Géczy Gábor - A vidék jövője, a jövő vidéke

Géczy Gábor - Problémafenntartó problémakezelés

56 komment

Mi történik a Földdel? - 5. Energia

2014.07.27. 19:15 dangbird

„Mint tudjuk”, az emberiség ma „energiaválsággal” küzd, vagyis problémát jelent a felhasznált energiamennyiség előteremtése. Erről már korábban is írtunk, úgyhogy most nem is kell részletezni, pusztán az „alternatív energia” kérdéskörét járnánk körbe.

Kozmikus nullponti energia kicsatolása a „hipertérből”: ez a leghajmeresztőbb, tipikus példája az előremenekülésnek. Ha valóban létező dologról is van szó – ezt most tételezzük fel – az ezt megoldásnak tekintők felé a következő kérdéseim vannak:

Miért hívják ezt az energiát kozmikus nullpontinak?

Tudod, hogy mi az a kozmikus nullpont?

Tudod, hogy hol van az a „hipertér”, ahonnan kicsatolod, és mi van ott?

Tudod, hogy hogy került oda ez az energia?

Tudod, hogy miért van ott?

És minthogy mindezen kérdésekre a válasz az lesz, hogy „nem tudom”, valószínűleg még Egely György is ezt válaszolná mindre, a bónusz kérdés így hangzik:

Akkor hogy mersz hozzányúlni?

Lehet, hogy száz év múlva, mire az egész civilizációnk már teljesen ezen energia függésében létezik, akkor jövünk rá, hogy valami sokkal nagyobb bajt csináltunk a földi léttel, mint azzal valaha tudtunk volna, hogy kitermeljük a kőolajat – amellyel kapcsolatban egyébként hasonló kérdések szintén jogosak:

Van ugyan egy magyarázat arra, hogy hogy került oda ez az olaj és hogyan keletkezett, de erre konkrét bizonyíték nincs. Így továbbra is érvényes a kérdés, hogy miért van ott, mi a célja, a szerepe? Az egy dolog, hogy a felszín felett elvileg tudjuk, hogy mit okozunk a kitermelésével és használatával, de azt tudjuk-e hogy a föld alatt milyen folyamatokat hogyan befolyásolunk vele?

Létünk alapja az anyag és az energia (erő). Az anyagot a Földtől kapjuk („Földanya”-g), az erőt pedig a Naptól. Régen az emberek odafigyeltek erre a természeti törvényre, és ha energiára volt szükségük, a Nap felé fordultak és nem a Föld alatt kezdtek turkálni valamiféle „energiahordozó” anyagot keresve. Energiahordozó anyagnak ott volt az élő anyag, pl. a fa.

A geotermikus energia mindenképpen környezetbarátabb, és „fenntarthatóbb” is, mint a kőolaj, de megvan vele ugyanez az elvi probléma.

Ezért is voltam én mindig is a napenergia felhasználásának híve. Az sem igaz, hogy a napenergia „gyenge”. A szél és a víz erejét évezredek óta használja az emberiség, és mindkettő a napenergia származéka. A nap földfelszíni átlagos nappali teljesítménye 1.2 kW/m2. Ez azt jelenti, hogy egy ablaktáblányi napelem egy háztartás egy évi energiafogyasztását össze is tudja gyűjteni egy év alatt. A probléma csak az, hogy nincs megfelelő eszköz a nyáron összegyűjtött energia eltárolására a téli fűtéshez. Egy ekkora akkumulátor sem pénzben, sem ökológiai lábnyomban nem térülne meg, húsz év alatt sem.

Azonban a középkorban már (illetve még) ismertek egy olyan óriási kapacitású akkumulátort, amely negatív ökológiai lábnyommal rendelkezett és ingyen volt: úgy hívták, hogy FA. Bónusznak kinöveszti magából a napelemeket is, szintén ingyen.

Fontos leszögezni azt is, hogy az emberiség energiafogyasztásának nagy része fölösleges, egy rosszul szervezett és agyonbonyolított gazdasági és társadalmi berendezkedés miatt van rá szükség – ahogy az ipari termékek jelentős részére is. Pl: mire kell a mobiltelefon és az általa felhasznált energia? Hogy tudjunk beszélni családtagokkal, barátokkal... akik egy egészségesebb társadalomban a közvetlen környezetünkben lennének, és nem az ország, vagy épp a Föld átellenes pontján! Vagy nézzük azt az esetet, amit Bogár László említett egyszer:

Norvégiában a halat repülőre rakják, elviszik Vietnamba, ott feldolgozzák, konzervet csinálnak belőle, majd visszarepítik Norvégiába – mindezt azért, mert a Norvég munkásnak 50* (ötvenszer) annyi a fizetése, mint a Vietnaminak.

No, vállalja valaki, hogy megtanítja a Norvégokat halat fogni, hogy többet ne kelljen se Vietnaminak, se Norvégnak futószalag mellett állnia egész nap?

7 komment

Mi történik a Földdel? - 4. A talaj

2014.07.26. 11:38 dangbird

A termőtalaj, a humusz az élet forrása. Ebbe a forrásba tér vissza elpusztulásakor minden élőlény, hogy újra élővé váljon. Ebből következően maga a humusz is élettel van tele. Baktérium- és gombafajok seregei végeznek lebontó és újraépítő munkát. Ezért nyilván nagyon fontos, hogy a talajszerkezet, a nedvességtartalom – és a nedvességmegtartó képesség –, a pH, a kálium, foszfor és nitrogén aránya és minden egyéb paraméter bizonyos tűréshatáron belül maradjon. A talajt kapavágásnál mélyebben pedig egyáltalán nem szabadna bolygatni.

Az állati trágyával táplált, állati erővel megművelt földnél nem is volt semmi probléma. Aztán jött a traktor, mellyel a hatékonyság jegyében sokkal nagyobb területeket lehetett könnyedén felszántani. Persze minél nagyobb és erősebb egy traktor, a hatásfok annál jobb. S kellett vagy száz év, míg a talajt kutató tudósok elkezdték észrevenni: a tömörebb, agyagosabb talajtípusoknál az aerob-anaerob folyamatok aránya felborult az anaerob javára. A talaj ugyanis nem jut elég levegőhöz, mert a természettől fogva jelenlévő mikroszkopikus légjáratokat a traktor súlya összenyomja. Az ökörrel nem volt ilyen probléma... A lazább, homokosabb talajoknál nem jelentkezik ez a gond, ezeken bátran rodeózhatunk traktorral, csak arra kell figyelni, mit kötünk mögé, mert a homokos talajokat rendszerint a mélyszántással teszik tönkre.

Hogy honnan tudhatták volna, hogy a traktoroknak ilyen mellékhatása lesz? Nagyon egyszerű, a progresszionizmus bűvkörébe nem kellett volna beszédülni – ha valami nem romlott el, ne javítsd meg! Ha volt egy működő rendszer, ami ma is működhetne (lásd az utolsó részben), azt miért kellett nekiállni megreformálni...?

A másik dolog, ami elpusztítja a termőtalajt, a monokultúrázás. Ha nagy területeket vetünk be egyfajta növénnyel, minden évben ugyanazzal a fajtával, trágyázhatjuk akárhogyan, akár mű-, akár természetes trágyával, egy idő után terméketlenné válik. A világ összes sivataga így jött létre! A túl nagy egybeszántott terület eleve felborítja a talaj vízháztartását, és még ehhez jön hozzá a talaj egyoldalú merítése és szintén egyoldalú feltöltése. A modern mezőgazdaságban további problémát okoz, hogy megvan az eszköztára, hogy kicselezze a természetet, ami kártevőkkel koppint a monokultúrázó ember orrára. Monokultúrázás mellett nehéz belátni, mi a baj a műtrágyákkal és a növényvédő szerekkel, hiszen hasznosságuk, sőt nélkülözhetetlenségük oly nyilvánvaló!

Utolsónak hagytuk a legközismertebb talajpusztító jelenséget: a savas esőt, de ismertsége ellenére illik megemlíteni. Az égéstermékek ugyanis savanhidrideket tartalmaznak, vagyis olyan gázokat, amelyek vízben oldva savakat hoznak létre. A legfőbb ilyen gáz a szén-dioxid, azonban a szénsavmolekula köztudomásúlag gyenge és instabil, tehát különösebb veszélyt itt sem hordoz a szén-dioxid. Nem úgy a kén-dioxid, amely vízzel reagálva kénessavvá alakul:

2 komment

Mi történik a Földdel? - 3. „Káros és hasznos...”

2014.07.24. 20:23 dangbird

Szintén környezetismeret-óráról emlékezhetünk az állatvilág két táborra osztására: vannak káros állatok, és vannak hasznosak... „Leegyszerűsítjük a gyerekeknek”, ugye? Aztán ezek a gyerekek agrármérnökké, erdőmérnökké vagy hasonlóvá felnőve írmagostul akarnak kiirtani bizonyos állatokat kártételük miatt. Tipikus példa, amelyet mindig emlegetek: a szúnyog. Ha lenne rá mód, hogy ezt az állatfajt teljesen kiirtsuk, a legtöbb ember helyeselné. Mi haszna van? Csak a vérünket szívja! Azonban a valóságban a szúnyogok kiirtása után hamarosan nekünk is végünk lenne, mert az élővizeink mind rohadni kezdenének, ugyanis felületüket a szúnyoglárvák tartják tisztán.

Pap Gábor vesszőparipája a Káini modell, és gyakran elmondja, hogy nincs középutas kompromisszum: vagy egymásból élünk, vagy egymásért. A természeti mintából azonban nem ez derül ki. Az élőlények mind egymásból és egymásért is élnek, egymás kárára és egymás szolgálatára egyidejűleg. Darwin tulajdonképpen megnézte ezt a rendszert, és városi gyerekként az egyik felét észre is vette, a másikat teljesen figyelmen kívül hagyta. Így a természethez és az egymáshoz való viszonyunkat is egy féloldalas, torz világkép irányítja, ami az önérdek-érvényesítést a legszentebb és minden mást felülbíráló természeti törvénnyé magasítja.

Minden kártevőnek, „élősködőnek”, gyomnövénynek és „kórokozónak” helye és szerepe van tehát a világban, az embernek legfeljebb ahhoz van joga, hogy megfelelő körültekintéssel csökkentse vagy növelje az adott faj létszámát. A körültekintést hangsúlyozni érdemes, mert például Magyarország vadállománya az elmúlt évszázadokban (főleg az utolsóban) harmadára-negyedére csökkent; s a sportvadászoknak még így is kedvelt szólama a „vadkár”. (Arra a felvetésre, hogy nem kéne kiirtani a vaddisznó természetes életterét, az erdőt, és akkor nem jönne be a kertbe kitúrni a krumplit, a válasz: „És az erdőben mit enne a disznó, fát?” – Megtörtént eset!)

Nem kezdünk azon siránkozni, hogy hány állatfajt pusztított ki az utolsó példányig az emberiség szándékos vadászattal, ezt mindenki tudja. Sokszor azonban pl. a rovarok esetében nem a címzett kapja meg a vegyszert, pl. kártevők elleni szer tizedeli a méheket és a katicákat is. Olyan rovarirtó szereket hoztak forgalomba ugyanis a növények kártevői ellen, amelyeket vízben feloldva a talajra kell önteni, a növények felszívják azt, és a hatóanyag, egy idegméreg, belekerül a levelek szöveteibe. A növényeknek nincsenek idegsejtjeik, ezért rájuk ártalmatlan a szer, azonban ha egy rovar eszik a leveléből, elpusztul. Az más kérdés, hogy természetesen az egyéb növényevő élőlényeknek is árt a hatóanyag, így nekünk is, ám a nagyobb, jobban strukturált, bonyolultabb önvédelmi rendszerrel rendelkező lényekre nincs olyan vészes hatással a szer.

Csakhogy. Mindenki, aki valaha tartott szobanövényt, tudja, hogy a növények izzadnak, leveleiken apró vízcseppek jelennek meg. A rovarok egy része ezekkel a cseppekkel oltja szomját. Nem csak a növényen élősködő, szemmel nem látható apró lények, hanem a velük táplálkozó, a mi szempontunkból rendkívül hasznos lények is, pl. a katicabogár. Ha pedig a levél tartalmazza a hatóanyagot, akkor a belőle kiizzadt vízcsepp is.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy egy, a katicáknál is sokkal "fontosabb" (számunkra) faj érintve van: a méhek. Ha egy ország vagy egész kontinens méhállománya kipusztul, azt az országot/kontinenst bizony éhínség fenyegeti. Én pedig már jó tíz évvel ezelőtt számoltam azzal, hogy valószínűleg a tízes évek közepén az éhínség a "harmadik világ" problémájából globális problémává fog növekedni. Eszméletlen élelmiszerárakra lehet számítani néhány éven belül, és nem biztos, hogy a saját föld vásárlása és élelmiszer-önellátás kialakítása válasz lehet a problémára. Ha nincs, aki beporozza a növényeket, ugye...

Az egész mező- és erdőgazdálkodás a hatékonyság és az olcsó tömegtermelés bűvöletében él.

Lássunk erre még egy példát a következő részben!

42 komment

Mi történik a Földdel? - 2. Vízháztartás

2014.07.23. 18:48 dangbird

A nagy földi vízkörzésre mindannyian emlékszünk a környezetismeret óráról: a világtengerekben lévő sok-sok vizet hatalmas felületen párologtatja a Nap, így képződnek a felhők, amelyekből csapadék hullik a szárazföldekre (is), ahol a víz összegyűlik, erekbe, patakokba, folyókba, majd folyamokba, amelyek a világtengerekbe ömlenek.

Ez valóban így van, de ez csak a vízforgalom és a csapadék forrásának egyik része. A Földnek ugyanis van egy kis vízköre is, amiről hallgatnak – az emberi tevékenységnek ugyanis ezt sikerült összezavarnia, és ez a klímaösszeomlás fő oka.

A gödöllői Szent István Egyetemen (lánykori nevén GATE) kiszámolták, hogy a tiszai ártéri erdőkben egy tölgyfának akkora párologtató felülete van, mint egy focipályának. (Ezt nem is nehéz elképzelni: ha ősszel az összes levél lehullik egy 30-40 méter magas kocsányos tölgyről, azzal be lehet fedni a Maracana stadion játékterét.) A tiszai ártéri erdőségnek pedig, eredeti, érintetlen formájában (vagyis még a török idők előtt), teljes húszezer négyzetkilométeres kiterjedésen nagyobb párologtató felülete volt, mint az Atlanti-óceánnak. A „kis” vízkör tehát nem is annyira kicsi! Valaha a csapadék nagyobb részét ez adta, főleg a minden oldalról lánchegységekkel körülzárt Kárpát-medencében. A hegyláncok oldalán törik meg legkönnyebben a felhők vonulása, mert a hegység magasra kényszeríti őket, ahol hidegebb van, és a nedvesség kicsapódik. Ezért fontos, hogy ami nedvesség bejut ide, azt itt tartsuk, amelyben már a Kárpátok is segítségünkre vannak, hisz nem csak bejutni, kijutni is nehezen tud tőlük a felhő!

A délutánonként menetrendszerűen bekövetkező nyári záporok forrása is a kis vízkör – volt. Természetesen amíg van párologtató felület, addig működik a kis vízkör, csak nem mindegy, mennyi vizet tud forgatni. Arról nem is beszélve, hogy nehéz ugyan megbecsülni, mennyi volt ennek a növénytömegnek a vízvisszatartó képessége, de nyilván nem elhanyagolható, és a világméretű növénytakaró-pusztítás hozzájárulhatott a tengerszint emelkedéséhez, mely a ’90-es évek nagy slágere volt, és merő véletlenségből épp akkor pusztították legintenzívebben az esőerdőket. Lehetett hallani innen-onnan, hogy a Szent Márk tér már víz alatt van – azután ’95-ben volt szerencsém eljutni a Szent Márk térre, és nem volt víz alatt... Érdekes módon a világtengerek szintje azóta nem emelkedett érzékelhetően, pedig az Északi-sark már teljes hosszában hajózható...

 „Az a civilizáció nem fejlett, amelyik beleszarik az ivóvizébe! Az a civilizáció primitív!”

(Géczy Gábor)

Mindenképpen szót kell ejteni a környezetszennyezés legveszélyesebb formájáról, ez pedig a szennyvíz élővizekbe való bevezetése. Az emberi ürülék a legértékesebb humuszforrás a földi életben. Ez a „produktum” olyan mértékben gazdagíthatná a földi életet, hogy az önmagában létjogosultságot adna az emberi fajnak, ha egyéb módon nem is szolgálja az életet.

Régen, ha a budi alatt megtelt a gödör, ástak egy újat pár méterre, áttették rá a csillagvizsgáló fülkét, a régi gödröt pedig betemették és gyümölcsfát ültettek bele – termése nagyon erős gyógyhatással bírt arra a családra nézve, amelyik a budit használta, de a legjobb pálinka is ebből készült.

Ma a legutolsó kis faluba is drága pénzen bevezetik a csatornát, hogy legyen a parasztnak „higiénikus” vízöblítéses vécéje, ahol az említett „produktumot” vízzel keveri össze – ezáltal a „szupertrágya” veszélyes hulladékká változik. Érdemes tudni, hogy a szennyvíz összes többi formája (fürdő- mosogató-, takarító, stb.) önmagában veszélytelen, és felhasznáható lenne öntözésre – feltéve, ha csak hamulúgból (NaOH) készült mosószereket használnánk, mely a talajra ártalmatlan, sőt, lúgosítja is azt, ami a jelenlegi elsavasodás (lásd a 4. részben) mellett kifejezetten előnyös.

4 komment

Mi történik a Földdel? - 1. Globális felmelegedés

2014.07.22. 18:45 dangbird

Ha megkérdezünk bárkit, mi a környezetvédelem legégetőbb problémája, a válasz szinte biztosan és automatikusan a „Globális felmelegedés” lesz. Ha megkérdezzük, hogy tulajdonképpen mit is nevezünk globális felmelegedésnek, szabatos választ valószínűleg nem kapunk. De mint tudjuk, globális felmelegedés van, és mint tudjuk, ennek az üvegházhatás az oka, amit az emberi tevékenység közben kibocsátott szén-dioxid okoz.

Aki a 2012 Blogot végigolvasta és az előadásokat is végignézte, már biztosan tudja, hova tartunk: a köztudomású, „mint tudjuk” kezdetű mondatok legtöbbször nem igazak. Lássuk sorban:

Van-e globális felmelegedés?

Van.

Mi a globális felmelegedés?

Forduljunk az Irányítók-wikihez a válaszért, elvégre azért van:

„A globális felmelegedés annak a megfigyelésnek a neve, mi szerint a Föld átlagos felszíni hőmérséklete a XIX. század eleje-közepe óta kb. 0.8 Celsius fokkal nőtt.”

0.8 celsius fok. Vagyis a globális felmelegedés egy statisztikai jelenség, amit a hétköznapokban nem érzékelünk. Az, hogy tartósan 35-40 fok van, nem a globális felmelegedés eredménye, hiszen telente meg a hidegrekordok dőlnek meg. (-20 fok Budapesten? Harminc éve még senki nem hitte volna, hogy ez lehetséges.) Az, hogy mégis olyan, mintha a bőrünkön éreznénk, azért van, mert a naptevékenység jelentős mértékben megnőtt az elmúlt évtizedekben. A Napnak ugyanis nemcsak egy 11 éves ciklusa van, de egy kb. 400 éves is; az előző csúcspont a XVII. században viszont nem volt ennyire jelentős (valószínűleg a Napnak vannak még nagyobb léptékű, ember által nemigen megfigyelhető ciklusai is), tehát a XIII. században, 800 éve volt ilyen erős napsugárzás utoljára.

A napsugárzás erőssége és a Föld felszíni hőmérséklete közötti közvetlen összefüggés pedig tudományosan bizonyított tény. (Forrást ezúttal sem adunk meg, de reméljük, hogy 5 éves kor felett ez az összefüggés mindenki számára nyilvánvaló. Ha valaki mindenáron szép színes grafikonokat szeretne látni, keresgéljen bátran.)

Node pont az erősebb napsugárzás miatt kéne különösen odafigyelnünk rá, hogy minél kisebb legyen az üvegházhatás, nem?

Az üvegházhatás létező fizikai jelenség. A szén-dioxid pedig „üvegház-gáz”. Eddig igaz a történet.

Amit elfelejtünk, hogy a légkör 0.04%-a szén-dioxid. Ha tökéletes üvegház-gáz lenne, akkor is csak 0.04%-kal, vagyis 4 tízezred résszel tudná növelni a földfelszínt érő hősugárzást – de nyilván nem az. Vagyis a szén-dioxid által okozott üvegházhatás gyakorlatilag említésre sem méltó. Pontosan ezért a „carbon emmission”, a szén-dioxid kibocsátás a környezetvédelem varázsszava. Ez a gumicsont, ami eltereli a figyelmünket a valós problémákról, melyek az ezutáni bejegyzésekben következnek.

A szén-dioxid és a víz az élet két fő alapanyaga. Aki a szén-dioxidnak üzen hadat, pont annyira környezetvédő, mint aki sivatagot akarna csinálni a Földből, hiszen a vízpára is üvegházhatással bír(!), ráadásul tavaly is belefulladt valaki a Dunába...

Azt is érdemes megemlíteni, hogy az érintetlen természetben sokkal több szén-dioxid keletkezne, mint amennyit az emberi tevékenység termel. Az emberiség tehát valójában csökkentette a keletkező szén-dioxid teljes mennyiségét a Föld vízháztartásának összezavarásával (lásd a következő bejegyzést). A földbe beszivárgó víz egy része természetes földalatti gyűjtőkben, dolinákban gyűlik össze, innen leszivárog a mélyebb, magasabb hőmérsékletű rétegekbe, ahol a föld hője hatására endoterm reakcióba lép a kőszénnel, szén-dioxidot és metánt termelve – ez utóbbi a földgáz fő alkotója. Ha tehát soha nem szabályozták volna a Tiszát, akkor a „makói gáz” néven ismert alföldi gázmező nem csak a legnagyobb lenne a világon, de folyamatosan termelődne benne az utánpótlás!

3 komment

Mi történik a Földdel?

2014.07.22. 14:12 dangbird

earth_180_240.jpg

Ha már a blog új címe „A játék neve: Föld”, nézzük, mi is a helyzet, mi történik a Földdel!

Nagybejezésnek indult, öt vagy hat részes kisbejegyzéssorozat következik. Első része még ma felkerül, a többi naponta követi egymást! Maradjatok a képernyő előtt! :)

1 komment

Megérkeztünk! (szerk 3)

2014.05.29. 10:33 dangbird

Üdvözlök mindenkit az új oldalon! Amint látható, az eddigi tartalmak már meg is jelentek, hozzászólásostól, videóstól. A blog.hu persze nem a legkedvencebb blogszolgáltatónk (már írtam rajta korábban szupertitkos blogot, sőt, a Szolgálati Telepet is itt publikáltam), de ide volt a legegyszerűbb átköltöztetni mindent. (A személyes blogom is ide költözött át.)

A blog külalakjának formázására még várni kell, nem tartozik a legfontosabb feladatok közé, egyelőre ez a szabvány sablon marad. Ráadásul a blog.hu-n is átállás van egy felújított motorra, érdemes megvárni, hogy ott milyen lesz a végeredmény. Viszont egyelőre legalább reklámmentesség van.

Egyik fontos változás, hogy az e-mailes értesítő rendszer meg fog szűnni.

Másik, hogy mostantól csak indapass regisztrációval lehet hozzászólást írni. Ez sajnos nem rajtam múlik, a blog.hu szabálya, egyébként a legtöbb blogoldal így működik, főleg a hirdetőrobotok kizárása miatt.

Az indexen 'dangbird' felhasználónéven vagyok regisztrálva (az Autokráciából ismerős lehet a név), tehát innentől ilyen néven jelennek meg a szerzői hozzászólások.

E-mail címem egyelőre változatlan.

A YouTube és Facebook csatornák is maradnak.

Gigabejegyzést tervezgetek, amolyan indítóbejegyzésnek, de hogy mikor jut el a megírásig - inkább nem ígérek semmit...

Update: a fórum még június 30-ig biztosan üzemel, hogy utána mikor törlődnek az eddigi cuccok (vagyis mikor szűnik meg a blogol.hu tárhelye), arról nincs információ.

SZERK: Elkezdtem írni a nagybejegyzést - évek kérdése, és megjelenik... :)

117 komment

Változás

2014.05.04. 12:08 dangbird

Kedves olvasók!

2014. május során a 2012.blogol.hu címen működő oldal végleg bezárásra kerül. Azonban nem kell aggódni: csak arról van szó, hogy az összes tartalmat átköltöztetjük a blog.hu szolgáltatóhoz, mivel a teljes blogol.hu júniusban megszűnik. Hogy ez milyen technikai nehézségekkel fog járni, egyelőre fogalmunk sincs, az biztos (illetve elég valószínű), hogy az oldal belső linkjei nem fognak működni (tehát ami egyik bejegyzésből a másikra mutat). Ugyancsak megszűnik a tartalomjegyzék és sok más, a blogol.hu szabad sablonszerkesztőjének köszönhető funkció, pl. a névtelen ajánlás. Valószínűleg az új bejegyzésekről értesítő e-mail szintén megszűnik - lássuk be, már a létrehozásakor is elavult módszer volt, csak az RSS és Facebook-fób olvasók kedvéért működtettük. (Akikből meglepően sok van, hiszen az értesítő listán jelenleg több mint 130 e-mail cím található.)

A fórum szintén megszűnik! (Tovább működik viszont a #tuleles IRC csatorna >itt<.)

Sarkallatos kérdés, hogy a blog.hu-n milyen aldomain címen folytassuk? A 2012 nemcsak foglalt, de meglehetősen időszerűtlen is mára... Várom a javaslatokat hozzászólásban vagy e-mailben! (Tipp: rövid, könnyen megjegyezhető nevekben érdemes gondolkodni, 15 karakteresek felejtősek.)

Szintén kérdés, google-guruk irányába, hogy a YouTube-on össze lehet-e vonni két csatornát úgy, hogy a videóik és a feliratkozóik összefésülődjenek?

Több olyan adomány is érkezett a bankszámlára, melyekről nem kaptam a feladótól értesítést. Mivel ezeket nem tudtam e-mailben megköszönni, ezért ezúton KÖSZÖNÖM, viszont kérek továbbra is mindenkit, hogy ha pénzt küld, azt jelezze, hiszen az Irányítók bankjaiban ugye továbbra sem bízunk... :) Bankszámlaszám módosítás is várható (az Unicreditnél egyre rosszabbak a számlavezetési feltételek), ezt külön jelezni fogjuk.

63 komment