HTML

A Játék Neve: Föld

Friss topikok

Címkék

1984 (1) 2010 (2) Ádám (1) adó (1) adósság (1) államadósság (1) amerika (1) ÁMF (1) arany (1) Árpád-vár (1) asztrálsík (1) asztrálvilág (1) atomháború (1) audioblog (1) autokrácia (1) bajnai (1) bálint (1) Bánk (1) bankrendszer (1) bankvilág (1) beavatás (1) beszélgetés (1) biblia (1) birodalom (1) bolsevizmus (1) Bombagyár (1) borg (1) Budaházy (1) Buddha (1) buddhizmus (1) büntetés (1) cigánybűnözés (1) csalás (1) demokrácia (5) diktatúra (4) Dune (1) Édenkert (1) egó (1) egyenlőség (1) Élet (2) ellenállás (1) ember (1) emberiség (1) emlékezet (1) én (1) energetika (1) energia (2) érték (1) Éva (1) evolúció (1) exobolygó (1) fedezet (1) fejlődés (1) felnőttek (1) feltaláló (1) Feltámadás (1) feudalizmus (2) FIDESZ (2) filozófia (1) fogyasztás (1) föld (1) földönkívüli (1) forradalom (7) frank (1) függőség (1) galaxis (1) gárda (1) Gauss (1) gazdaság (3) globalizáció (2) gyerek (1) gyerekek (1) gyurcsány (3) halál (1) hatalom (2) Herbert (1) hiány (1) hidegháború (1) hidraulikus (1) hipnózis (1) hit (2) hitel (3) hitelválság (1) holdbázis (1) illúzió (1) IMF (1) imperializmus (1) ipar (1) ipari (1) iparosodás (1) irányítók (2) Iron (2) iskola (2) Isten (2) játékelmélet (1) jobbik (2) jogállam (2) jövő (1) kádárizmus (1) kamaszkor (1) kamat (1) kampány (1) kampánycsend (1) kaszinó (1) katasztrófa (1) KGST (1) kiegyezés (1) kigyó (1) kína (1) király (1) királyok (1) királyság (2) kirándulás (1) klímaösszeomlás (1) Kocsi (1) költségvetés (1) kommunizmus (2) koordinátapont (1) körbetulajdonlás (1) kormány (4) környezetpusztítás (1) környezetszennyezés (1) környezetvédelem (2) koronázás (1) középkor (3) kozmosz (1) kutatás (1) lakótelep (1) lélek (2) Lenin (3) LMP (1) magyar (1) Maslow (1) matek (1) matematika (1) monarchia (1) monopólium (1) Mountain (2) mszp (2) műsor (1) Nash (1) Nemzeti (1) nép (1) nevelés (1) olaj (1) örökkévalóság (1) Orwell (1) összeesküvés (2) OVB (2) part (1) pedagógia (1) pedagógus (1) pénz (4) piac (2) piacgazdaság (1) Pilis (1) politika (11) program (1) proletárdiktatúra (1) pszichiátria (1) pszichológia (1) radikális (1) radikalizmus (1) rádió (1) reinkarnáció (1) reklám (1) rendorseg (1) rendszerváltás (1) rövidfilm (1) sci-fi (1) sörözés (1) sün (2) szabadság (2) szavazás (2) SZDSZ (2) szellem (2) szélsőséges (1) szerencsejáték (1) szocializmus (2) szocreál (1) Szovjetunió (1) születés (1) szülő (1) találkozó (1) találmány (1) Tamás (1) tanár (1) tanulás (1) társadalom (1) technológia (1) technológiai (1) témák (1) teremtés (2) Teremtő (2) térhódítás (1) termelés (1) terrorizmus (1) tervgazdaság (2) teve (2) tiltás (1) titkosság (2) titok (2) tomcat (1) törpök (1) TÖRTÉNELEM (4) Tóth (1) tőzsde (1) transzcendencia (1) transzcendens (1) TUDATALATTI (1) tudomány (3) tüntetés (1) túra (1) tv (2) ufó (1) univerzum (1) űrhajó (1) űrkorszak (1) űrutazás (2) üzlet (1) választás (2) választási (1) vallás (2) valóság (1) válság (3) Verseny (1) víz (1) Vona (1) Zselenszky (1) Címkefelhő

Blogajánló

Mi történik a Földdel? - 3. „Káros és hasznos...”

2014.07.24. 20:23 dangbird

Szintén környezetismeret-óráról emlékezhetünk az állatvilág két táborra osztására: vannak káros állatok, és vannak hasznosak... „Leegyszerűsítjük a gyerekeknek”, ugye? Aztán ezek a gyerekek agrármérnökké, erdőmérnökké vagy hasonlóvá felnőve írmagostul akarnak kiirtani bizonyos állatokat kártételük miatt. Tipikus példa, amelyet mindig emlegetek: a szúnyog. Ha lenne rá mód, hogy ezt az állatfajt teljesen kiirtsuk, a legtöbb ember helyeselné. Mi haszna van? Csak a vérünket szívja! Azonban a valóságban a szúnyogok kiirtása után hamarosan nekünk is végünk lenne, mert az élővizeink mind rohadni kezdenének, ugyanis felületüket a szúnyoglárvák tartják tisztán.

Pap Gábor vesszőparipája a Káini modell, és gyakran elmondja, hogy nincs középutas kompromisszum: vagy egymásból élünk, vagy egymásért. A természeti mintából azonban nem ez derül ki. Az élőlények mind egymásból és egymásért is élnek, egymás kárára és egymás szolgálatára egyidejűleg. Darwin tulajdonképpen megnézte ezt a rendszert, és városi gyerekként az egyik felét észre is vette, a másikat teljesen figyelmen kívül hagyta. Így a természethez és az egymáshoz való viszonyunkat is egy féloldalas, torz világkép irányítja, ami az önérdek-érvényesítést a legszentebb és minden mást felülbíráló természeti törvénnyé magasítja.

Minden kártevőnek, „élősködőnek”, gyomnövénynek és „kórokozónak” helye és szerepe van tehát a világban, az embernek legfeljebb ahhoz van joga, hogy megfelelő körültekintéssel csökkentse vagy növelje az adott faj létszámát. A körültekintést hangsúlyozni érdemes, mert például Magyarország vadállománya az elmúlt évszázadokban (főleg az utolsóban) harmadára-negyedére csökkent; s a sportvadászoknak még így is kedvelt szólama a „vadkár”. (Arra a felvetésre, hogy nem kéne kiirtani a vaddisznó természetes életterét, az erdőt, és akkor nem jönne be a kertbe kitúrni a krumplit, a válasz: „És az erdőben mit enne a disznó, fát?” – Megtörtént eset!)

Nem kezdünk azon siránkozni, hogy hány állatfajt pusztított ki az utolsó példányig az emberiség szándékos vadászattal, ezt mindenki tudja. Sokszor azonban pl. a rovarok esetében nem a címzett kapja meg a vegyszert, pl. kártevők elleni szer tizedeli a méheket és a katicákat is. Olyan rovarirtó szereket hoztak forgalomba ugyanis a növények kártevői ellen, amelyeket vízben feloldva a talajra kell önteni, a növények felszívják azt, és a hatóanyag, egy idegméreg, belekerül a levelek szöveteibe. A növényeknek nincsenek idegsejtjeik, ezért rájuk ártalmatlan a szer, azonban ha egy rovar eszik a leveléből, elpusztul. Az más kérdés, hogy természetesen az egyéb növényevő élőlényeknek is árt a hatóanyag, így nekünk is, ám a nagyobb, jobban strukturált, bonyolultabb önvédelmi rendszerrel rendelkező lényekre nincs olyan vészes hatással a szer.

Csakhogy. Mindenki, aki valaha tartott szobanövényt, tudja, hogy a növények izzadnak, leveleiken apró vízcseppek jelennek meg. A rovarok egy része ezekkel a cseppekkel oltja szomját. Nem csak a növényen élősködő, szemmel nem látható apró lények, hanem a velük táplálkozó, a mi szempontunkból rendkívül hasznos lények is, pl. a katicabogár. Ha pedig a levél tartalmazza a hatóanyagot, akkor a belőle kiizzadt vízcsepp is.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy egy, a katicáknál is sokkal "fontosabb" (számunkra) faj érintve van: a méhek. Ha egy ország vagy egész kontinens méhállománya kipusztul, azt az országot/kontinenst bizony éhínség fenyegeti. Én pedig már jó tíz évvel ezelőtt számoltam azzal, hogy valószínűleg a tízes évek közepén az éhínség a "harmadik világ" problémájából globális problémává fog növekedni. Eszméletlen élelmiszerárakra lehet számítani néhány éven belül, és nem biztos, hogy a saját föld vásárlása és élelmiszer-önellátás kialakítása válasz lehet a problémára. Ha nincs, aki beporozza a növényeket, ugye...

Az egész mező- és erdőgazdálkodás a hatékonyság és az olcsó tömegtermelés bűvöletében él.

Lássunk erre még egy példát a következő részben!

14 komment

Mi történik a Földdel? - 2. Vízháztartás

2014.07.23. 18:48 dangbird

A nagy földi vízkörzésre mindannyian emlékszünk a környezetismeret óráról: a világtengerekben lévő sok-sok vizet hatalmas felületen párologtatja a Nap, így képződnek a felhők, amelyekből csapadék hullik a szárazföldekre (is), ahol a víz összegyűlik, erekbe, patakokba, folyókba, majd folyamokba, amelyek a világtengerekbe ömlenek.

Ez valóban így van, de ez csak a vízforgalom és a csapadék forrásának egyik része. A Földnek ugyanis van egy kis vízköre is, amiről hallgatnak – az emberi tevékenységnek ugyanis ezt sikerült összezavarnia, és ez a klímaösszeomlás fő oka.

A gödöllői Szent István Egyetemen (lánykori nevén GATE) kiszámolták, hogy a tiszai ártéri erdőkben egy tölgyfának akkora párologtató felülete van, mint egy focipályának. (Ezt nem is nehéz elképzelni: ha ősszel az összes levél lehullik egy 30-40 méter magas kocsányos tölgyről, azzal be lehet fedni a Maracana stadion játékterét.) A tiszai ártéri erdőségnek pedig, eredeti, érintetlen formájában (vagyis még a török idők előtt), teljes húszezer négyzetkilométeres kiterjedésen nagyobb párologtató felülete volt, mint az Atlanti-óceánnak. A „kis” vízkör tehát nem is annyira kicsi! Valaha a csapadék nagyobb részét ez adta, főleg a minden oldalról lánchegységekkel körülzárt Kárpát-medencében. A hegyláncok oldalán törik meg legkönnyebben a felhők vonulása, mert a hegység magasra kényszeríti őket, ahol hidegebb van, és a nedvesség kicsapódik. Ezért fontos, hogy ami nedvesség bejut ide, azt itt tartsuk, amelyben már a Kárpátok is segítségünkre vannak, hisz nem csak bejutni, kijutni is nehezen tud tőlük a felhő!

A délutánonként menetrendszerűen bekövetkező nyári záporok forrása is a kis vízkör – volt. Természetesen amíg van párologtató felület, addig működik a kis vízkör, csak nem mindegy, mennyi vizet tud forgatni. Arról nem is beszélve, hogy nehéz ugyan megbecsülni, mennyi volt ennek a növénytömegnek a vízvisszatartó képessége, de nyilván nem elhanyagolható, és a világméretű növénytakaró-pusztítás hozzájárulhatott a tengerszint emelkedéséhez, mely a ’90-es évek nagy slágere volt, és merő véletlenségből épp akkor pusztították legintenzívebben az esőerdőket. Lehetett hallani innen-onnan, hogy a Szent Márk tér már víz alatt van – azután ’95-ben volt szerencsém eljutni a Szent Márk térre, és nem volt víz alatt... Érdekes módon a világtengerek szintje azóta nem emelkedett érzékelhetően, pedig az Északi-sark már teljes hosszában hajózható...

 „Az a civilizáció nem fejlett, amelyik beleszarik az ivóvizébe! Az a civilizáció primitív!”

(Géczy Gábor)

Mindenképpen szót kell ejteni a környezetszennyezés legveszélyesebb formájáról, ez pedig a szennyvíz élővizekbe való bevezetése. Az emberi ürülék a legértékesebb humuszforrás a földi életben. Ez a „produktum” olyan mértékben gazdagíthatná a földi életet, hogy az önmagában létjogosultságot adna az emberi fajnak, ha egyéb módon nem is szolgálja az életet.

Régen, ha a budi alatt megtelt a gödör, ástak egy újat pár méterre, áttették rá a csillagvizsgáló fülkét, a régi gödröt pedig betemették és gyümölcsfát ültettek bele – termése nagyon erős gyógyhatással bírt arra a családra nézve, amelyik a budit használta, de a legjobb pálinka is ebből készült.

Ma a legutolsó kis faluba is drága pénzen bevezetik a csatornát, hogy legyen a parasztnak „higiénikus” vízöblítéses vécéje, ahol az említett „produktumot” vízzel keveri össze – ezáltal a „szupertrágya” veszélyes hulladékká változik. Érdemes tudni, hogy a szennyvíz összes többi formája (fürdő- mosogató-, takarító, stb.) önmagában veszélytelen, és felhasznáható lenne öntözésre – feltéve, ha csak hamulúgból (NaOH) készült mosószereket használnánk, mely a talajra ártalmatlan, sőt, lúgosítja is azt, ami a jelenlegi elsavasodás (lásd a 4. részben) mellett kifejezetten előnyös.

4 komment

Mi történik a Földdel? - 1. Globális felmelegedés

2014.07.22. 18:45 dangbird

Ha megkérdezünk bárkit, mi a környezetvédelem legégetőbb problémája, a válasz szinte biztosan és automatikusan a „Globális felmelegedés” lesz. Ha megkérdezzük, hogy tulajdonképpen mit is nevezünk globális felmelegedésnek, szabatos választ valószínűleg nem kapunk. De mint tudjuk, globális felmelegedés van, és mint tudjuk, ennek az üvegházhatás az oka, amit az emberi tevékenység közben kibocsátott szén-dioxid okoz.

Aki a 2012 Blogot végigolvasta és az előadásokat is végignézte, már biztosan tudja, hova tartunk: a köztudomású, „mint tudjuk” kezdetű mondatok legtöbbször nem igazak. Lássuk sorban:

Van-e globális felmelegedés?

Van.

Mi a globális felmelegedés?

Forduljunk az Irányítók-wikihez a válaszért, elvégre azért van:

„A globális felmelegedés annak a megfigyelésnek a neve, mi szerint a Föld átlagos felszíni hőmérséklete a XIX. század eleje-közepe óta kb. 0.8 Celsius fokkal nőtt.”

0.8 celsius fok. Vagyis a globális felmelegedés egy statisztikai jelenség, amit a hétköznapokban nem érzékelünk. Az, hogy tartósan 35-40 fok van, nem a globális felmelegedés eredménye, hiszen telente meg a hidegrekordok dőlnek meg. (-20 fok Budapesten? Harminc éve még senki nem hitte volna, hogy ez lehetséges.) Az, hogy mégis olyan, mintha a bőrünkön éreznénk, azért van, mert a naptevékenység jelentős mértékben megnőtt az elmúlt évtizedekben. A Napnak ugyanis nemcsak egy 11 éves ciklusa van, de egy kb. 400 éves is; az előző csúcspont a XVII. században viszont nem volt ennyire jelentős (valószínűleg a Napnak vannak még nagyobb léptékű, ember által nemigen megfigyelhető ciklusai is), tehát a XIII. században, 800 éve volt ilyen erős napsugárzás utoljára.

A napsugárzás erőssége és a Föld felszíni hőmérséklete közötti közvetlen összefüggés pedig tudományosan bizonyított tény. (Forrást ezúttal sem adunk meg, de reméljük, hogy 5 éves kor felett ez az összefüggés mindenki számára nyilvánvaló. Ha valaki mindenáron szép színes grafikonokat szeretne látni, keresgéljen bátran.)

Node pont az erősebb napsugárzás miatt kéne különösen odafigyelnünk rá, hogy minél kisebb legyen az üvegházhatás, nem?

Az üvegházhatás létező fizikai jelenség. A szén-dioxid pedig „üvegház-gáz”. Eddig igaz a történet.

Amit elfelejtünk, hogy a légkör 0.04%-a szén-dioxid. Ha tökéletes üvegház-gáz lenne, akkor is csak 0.04%-kal, vagyis 4 tízezred résszel tudná növelni a földfelszínt érő hősugárzást – de nyilván nem az. Vagyis a szén-dioxid által okozott üvegházhatás gyakorlatilag említésre sem méltó. Pontosan ezért a „carbon emmission”, a szén-dioxid kibocsátás a környezetvédelem varázsszava. Ez a gumicsont, ami eltereli a figyelmünket a valós problémákról, melyek az ezutáni bejegyzésekben következnek.

A szén-dioxid és a víz az élet két fő alapanyaga. Aki a szén-dioxidnak üzen hadat, pont annyira környezetvédő, mint aki sivatagot akarna csinálni a Földből, hiszen a vízpára is üvegházhatással bír(!), ráadásul tavaly is belefulladt valaki a Dunába...

Azt is érdemes megemlíteni, hogy az érintetlen természetben sokkal több szén-dioxid keletkezne, mint amennyit az emberi tevékenység termel. Az emberiség tehát valójában csökkentette a keletkező szén-dioxid teljes mennyiségét a Föld vízháztartásának összezavarásával (lásd a következő bejegyzést). A földbe beszivárgó víz egy része természetes földalatti gyűjtőkben, dolinákban gyűlik össze, innen leszivárog a mélyebb, magasabb hőmérsékletű rétegekbe, ahol a föld hője hatására endoterm reakcióba lép a kőszénnel, szén-dioxidot és metánt termelve – ez utóbbi a földgáz fő alkotója. Ha tehát soha nem szabályozták volna a Tiszát, akkor a „makói gáz” néven ismert alföldi gázmező nem csak a legnagyobb lenne a világon, de folyamatosan termelődne benne az utánpótlás!

1 komment

Mi történik a Földdel?

2014.07.22. 14:12 dangbird

earth_180_240.jpg

Ha már a blog új címe „A játék neve: Föld”, nézzük, mi is a helyzet, mi történik a Földdel!

Nagybejezésnek indult, öt vagy hat részes kisbejegyzéssorozat következik. Első része még ma felkerül, a többi naponta követi egymást! Maradjatok a képernyő előtt! :)

1 komment

Megérkeztünk! (szerk 3)

2014.05.29. 10:33 dangbird

Üdvözlök mindenkit az új oldalon! Amint látható, az eddigi tartalmak már meg is jelentek, hozzászólásostól, videóstól. A blog.hu persze nem a legkedvencebb blogszolgáltatónk (már írtam rajta korábban szupertitkos blogot, sőt, a Szolgálati Telepet is itt publikáltam), de ide volt a legegyszerűbb átköltöztetni mindent. (A személyes blogom is ide költözött át.)

A blog külalakjának formázására még várni kell, nem tartozik a legfontosabb feladatok közé, egyelőre ez a szabvány sablon marad. Ráadásul a blog.hu-n is átállás van egy felújított motorra, érdemes megvárni, hogy ott milyen lesz a végeredmény. Viszont egyelőre legalább reklámmentesség van.

Egyik fontos változás, hogy az e-mailes értesítő rendszer meg fog szűnni.

Másik, hogy mostantól csak indapass regisztrációval lehet hozzászólást írni. Ez sajnos nem rajtam múlik, a blog.hu szabálya, egyébként a legtöbb blogoldal így működik, főleg a hirdetőrobotok kizárása miatt.

Az indexen 'dangbird' felhasználónéven vagyok regisztrálva (az Autokráciából ismerős lehet a név), tehát innentől ilyen néven jelennek meg a szerzői hozzászólások.

E-mail címem egyelőre változatlan.

A YouTube és Facebook csatornák is maradnak.

Gigabejegyzést tervezgetek, amolyan indítóbejegyzésnek, de hogy mikor jut el a megírásig - inkább nem ígérek semmit...

Update: a fórum még június 30-ig biztosan üzemel, hogy utána mikor törlődnek az eddigi cuccok (vagyis mikor szűnik meg a blogol.hu tárhelye), arról nincs információ.

SZERK: Elkezdtem írni a nagybejegyzést - évek kérdése, és megjelenik... :)

114 komment

Változás

2014.05.04. 12:08 dangbird

Kedves olvasók!

2014. május során a 2012.blogol.hu címen működő oldal végleg bezárásra kerül. Azonban nem kell aggódni: csak arról van szó, hogy az összes tartalmat átköltöztetjük a blog.hu szolgáltatóhoz, mivel a teljes blogol.hu júniusban megszűnik. Hogy ez milyen technikai nehézségekkel fog járni, egyelőre fogalmunk sincs, az biztos (illetve elég valószínű), hogy az oldal belső linkjei nem fognak működni (tehát ami egyik bejegyzésből a másikra mutat). Ugyancsak megszűnik a tartalomjegyzék és sok más, a blogol.hu szabad sablonszerkesztőjének köszönhető funkció, pl. a névtelen ajánlás. Valószínűleg az új bejegyzésekről értesítő e-mail szintén megszűnik - lássuk be, már a létrehozásakor is elavult módszer volt, csak az RSS és Facebook-fób olvasók kedvéért működtettük. (Akikből meglepően sok van, hiszen az értesítő listán jelenleg több mint 130 e-mail cím található.)

A fórum szintén megszűnik! (Tovább működik viszont a #tuleles IRC csatorna >itt<.)

Sarkallatos kérdés, hogy a blog.hu-n milyen aldomain címen folytassuk? A 2012 nemcsak foglalt, de meglehetősen időszerűtlen is mára... Várom a javaslatokat hozzászólásban vagy e-mailben! (Tipp: rövid, könnyen megjegyezhető nevekben érdemes gondolkodni, 15 karakteresek felejtősek.)

Szintén kérdés, google-guruk irányába, hogy a YouTube-on össze lehet-e vonni két csatornát úgy, hogy a videóik és a feliratkozóik összefésülődjenek?

Több olyan adomány is érkezett a bankszámlára, melyekről nem kaptam a feladótól értesítést. Mivel ezeket nem tudtam e-mailben megköszönni, ezért ezúton KÖSZÖNÖM, viszont kérek továbbra is mindenkit, hogy ha pénzt küld, azt jelezze, hiszen az Irányítók bankjaiban ugye továbbra sem bízunk... :) Bankszámlaszám módosítás is várható (az Unicreditnél egyre rosszabbak a számlavezetési feltételek), ezt külön jelezni fogjuk.

60 komment

Beszélgetés a szellemi közösségekről

2014.03.26. 16:27 dangbird

Végre elkészült. Tudom, hogy sokat kellett várakozni, de egy kétkamerás videót mindig több macera összevágni.

Bár ez a szellemi közösségekről szóló kerekasztal beszélgetés volt hivatalosan, valójában a jobb fényképezhetőség miatt egy sorban ültünk, mint az amerikai "ilyencon-olyancon" fesztiválokon, a beszélgetés témáját meg inkábbis a "szellemi vezetők" kérdéskörének irányába terelte Szakál.

Ezúttal nem írok ki bankszámlaszámot, mert nem lenne egyértelmű, ki kapja a pénzt (én egyedül); bár jövő hónapban át fog menni mínuszba az egyenlegem... Úgyhogy a múltkori előadás ürügyén küldhet, aki gondolja...

23 komment

Se hall, se lát Dömötör...

2014.03.26. 16:16 dangbird

...valójában egy sikeres művész. Az ember, aki nem járt iskolába, és otthon se taníttatták:

Oszd meg (a bejegyzés alján share gomb), küldd el minden kisgyerekes, vagy gyereket váró, tervező ismerősödnek!

4 komment

Előadás videó - Ember és Természet konferencia (szerk)

2014.02.28. 13:29 dangbird

A múlt hét végén Magfalván, az Ember és Természet konferencián elhangzott előadásom:

Adományokat lehet küldeni a megszokott csatornákon:

Tóth Bálint
Unicredit Bank

1091 8001 - 0000 0105 - 4711 0009

paypal: blog2012 kukac freemail ponnt hu

(És hadd ne adjam elő múltkori dörgedelmemet "ha csak minden tizedik néző küldene ezer forintot" kezdettel.) Előre is köszönöm mindenkinek.

A többi előadásról is lesz felvétel a YouTube-on, meg az enyémről is jobb kép- és hangminőséggel, várhatóan hó végén.

A Kispesti beszélgetés összevágása kicsivel több munkát igényel ennél, úgyhogy türelmet kérek.

40 komment

Születésnap

2014.02.24. 12:20 dangbird

Tegnap lett 5 éves a 2012 Blog. Tegnap este az Ember és Természet konferenciáról hazaérve már nem volt erőm megírni ezt a bejegyzést, ezért most pótolom.

Fél évtizednyi működés mérlege:

- Több, mint 4 évet töltöttetek a blog olvasásával (vagy legalábbis megnyitva tartásával)

- ez közel 700.000 oldalmegjelenítés eredménye (sajnos a google analytics tavaly november óta nem méri az oldalt, úgyhogy ezt csak becsülni tudom).

- 213 bejegyzés

- 18 rádióadás

- 14 557 hozzászólás (ebből 12373 a blogon, 2184 a fórumon, annak 2011. május 26-i indulása óta)

- 350 frászbükk-lájkoló

- 244 feliratkozó a YouTube-on

- 549 278 elindított videólejátszás (vagy lelopás), ez csak saját csatornáinkon

- 354 szócikk az Irányítók-wikin, bár igen kevesen vettek részt eddig a szerkesztésében

- 11 előadás (a legkisebb közönség eddig 6 fő volt, a legnagyobb pedig 90 körül)

- és egy film.

KÖSZÖNJÜK! FOLYTATJUK!

10 komment