HTML

A Játék Neve: Föld

Ez a blog arról szól, hogy hogy működik a világ valójában. Túl a látszatokon, a manipuláción, a mindent átszövő hazugságon és felelősséghárításon. A jelenkor eseményeinek mozgatórugóival is foglalkozik, ahogy a régmúltba is tapogatózik visszafelé, egészen az emberi lét kezdeteiig. Mindez egy sokéves kutatómunka eredményeire támaszkodik. A blog korábban "2012 blog" címen működött a blogol.hu szerverén. Kapcsolat: blog2012 kukac freemail ponnt hú!

Friss hozzászólások

  • Lazur: @Nikiló: www.youtube.com/watch?v=TQcqOW39ksk Apropó, és az már smafu, hogy a kínaiak azért akarnak... (2023.09.15. 00:32) Emberek, Irányítók és a Háttérhatalom
  • Gergő92: Nem csak én szoktam néha felnézni ide. :) (2023.01.18. 00:00) Mire készülnek a Marson?
  • Lazur: Ez egész friss: futureofhumanity.report/en www.youtube.com/watch?v=MYJFc3vA6N4 Csak a rotary klu... (2023.01.10. 18:29) 2019
  • Lazur: Szűk tíz évbe telt, de lassan a híradóba is bekerül ahogyan Kínában készülnek a cellák. www.youtu... (2022.12.05. 01:07) AUTOKRÁCIA (szerk)
  • Gergő Bohrát: A mostani események fényében bár 10 év késéssel, vagy inkább több, de csak efelé haladnak a dolgok... (2022.04.23. 22:12) A Jobbik és az Irányítók
  • Lazur: 2012 helyett 2021, de itt a mátrix 4. része: www.youtube.com/watch?v=JQVHrXek73E (2021.12.17. 20:30) Előadás videó - A Mátrix-trilógia (szerk)
  • Kápráz: ...Történt egyszer, hogy Noé szőlőt telepített, de a bortól megrészegedvén meztelenül feküdt sátrá... (2021.12.11. 21:02) Előadás videó (szerk)
  • maztro: @Gergő Bohrát: Szeretnek minket behúzni a csőbe, a cikk lényegében minden pontján prezentálja azt,... (2021.08.26. 05:03) Menetrend (szerk)
  • dangbird: Új nagy ívű, félelmetes novella a személyes blogomon: marioatreides.blog.hu/2020/01/06/nem_tehete... (2020.01.06. 10:36) Olyan, mintha
  • dangbird: ferfiakklubja.hu/fk_magazin/az_fk_noi_tamogatoi_korebol/amikor_nem_fogadjuk_el_a_ferfi_es_no_kozot... (2019.11.13. 10:09) A házasságról

Utolsó kommentek

Mi történik a Földdel? - 3. „Káros és hasznos...”

2014.07.24. 20:23 dangbird

Szintén környezetismeret-óráról emlékezhetünk az állatvilág két táborra osztására: vannak káros állatok, és vannak hasznosak... „Leegyszerűsítjük a gyerekeknek”, ugye? Aztán ezek a gyerekek agrármérnökké, erdőmérnökké vagy hasonlóvá felnőve írmagostul akarnak kiirtani bizonyos állatokat kártételük miatt. Tipikus példa, amelyet mindig emlegetek: a szúnyog. Ha lenne rá mód, hogy ezt az állatfajt teljesen kiirtsuk, a legtöbb ember helyeselné. Mi haszna van? Csak a vérünket szívja! Azonban a valóságban a szúnyogok kiirtása után hamarosan nekünk is végünk lenne, mert az élővizeink mind rohadni kezdenének, ugyanis felületüket a szúnyoglárvák tartják tisztán.

Pap Gábor vesszőparipája a Káini modell, és gyakran elmondja, hogy nincs középutas kompromisszum: vagy egymásból élünk, vagy egymásért. A természeti mintából azonban nem ez derül ki. Az élőlények mind egymásból és egymásért is élnek, egymás kárára és egymás szolgálatára egyidejűleg. Darwin tulajdonképpen megnézte ezt a rendszert, és városi gyerekként az egyik felét észre is vette, a másikat teljesen figyelmen kívül hagyta. Így a természethez és az egymáshoz való viszonyunkat is egy féloldalas, torz világkép irányítja, ami az önérdek-érvényesítést a legszentebb és minden mást felülbíráló természeti törvénnyé magasítja.

Minden kártevőnek, „élősködőnek”, gyomnövénynek és „kórokozónak” helye és szerepe van tehát a világban, az embernek legfeljebb ahhoz van joga, hogy megfelelő körültekintéssel csökkentse vagy növelje az adott faj létszámát. A körültekintést hangsúlyozni érdemes, mert például Magyarország vadállománya az elmúlt évszázadokban (főleg az utolsóban) harmadára-negyedére csökkent; s a sportvadászoknak még így is kedvelt szólama a „vadkár”. (Arra a felvetésre, hogy nem kéne kiirtani a vaddisznó természetes életterét, az erdőt, és akkor nem jönne be a kertbe kitúrni a krumplit, a válasz: „És az erdőben mit enne a disznó, fát?” – Megtörtént eset!)

Nem kezdünk azon siránkozni, hogy hány állatfajt pusztított ki az utolsó példányig az emberiség szándékos vadászattal, ezt mindenki tudja. Sokszor azonban pl. a rovarok esetében nem a címzett kapja meg a vegyszert, pl. kártevők elleni szer tizedeli a méheket és a katicákat is. Olyan rovarirtó szereket hoztak forgalomba ugyanis a növények kártevői ellen, amelyeket vízben feloldva a talajra kell önteni, a növények felszívják azt, és a hatóanyag, egy idegméreg, belekerül a levelek szöveteibe. A növényeknek nincsenek idegsejtjeik, ezért rájuk ártalmatlan a szer, azonban ha egy rovar eszik a leveléből, elpusztul. Az más kérdés, hogy természetesen az egyéb növényevő élőlényeknek is árt a hatóanyag, így nekünk is, ám a nagyobb, jobban strukturált, bonyolultabb önvédelmi rendszerrel rendelkező lényekre nincs olyan vészes hatással a szer.

Csakhogy. Mindenki, aki valaha tartott szobanövényt, tudja, hogy a növények izzadnak, leveleiken apró vízcseppek jelennek meg. A rovarok egy része ezekkel a cseppekkel oltja szomját. Nem csak a növényen élősködő, szemmel nem látható apró lények, hanem a velük táplálkozó, a mi szempontunkból rendkívül hasznos lények is, pl. a katicabogár. Ha pedig a levél tartalmazza a hatóanyagot, akkor a belőle kiizzadt vízcsepp is.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy egy, a katicáknál is sokkal "fontosabb" (számunkra) faj érintve van: a méhek. Ha egy ország vagy egész kontinens méhállománya kipusztul, azt az országot/kontinenst bizony éhínség fenyegeti. Én pedig már jó tíz évvel ezelőtt számoltam azzal, hogy valószínűleg a tízes évek közepén az éhínség a "harmadik világ" problémájából globális problémává fog növekedni. Eszméletlen élelmiszerárakra lehet számítani néhány éven belül, és nem biztos, hogy a saját föld vásárlása és élelmiszer-önellátás kialakítása válasz lehet a problémára. Ha nincs, aki beporozza a növényeket, ugye...

Az egész mező- és erdőgazdálkodás a hatékonyság és az olcsó tömegtermelés bűvöletében él.

Lássunk erre még egy példát a következő részben!

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekneve.blog.hu/api/trackback/id/tr686542007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hunfonix 2014.07.24. 21:54:01

Ne haragudj de erről a bejegyzésről süt a dilettantizmus!

Hallasz pár dolgot (gondolom az is hozzá értőktől...) és szépen beépíted az elméletedbe anélkül, hogy alaposan utána néznél.

Olyan vegyszer jelenleg nincs forgalomban Magyarországon és az EU-ban sem ami fáknál úgy működne ahogy írod.
Való igaz, hogy van ilyen szer de így ahogy írod csak kisebb szoba növényeknél (orchidea és ilyesmi) működik.
Egyébként felszívódó szernek hívják, ha utána akarnál nézni.
Vannak felszívódó növényvédő szerek, mind gomba ölő mind rovar ölő, de ezeket mind permetezni kell.
Lehet most azt mondod, hogy na és mi a különbség, hát óriási!

Egy átlagos felszívódó rovar ölő szer (Actara, Mospilan, Spilan ...) 7-14 nap alatt teljesen (de legalábbis jelenleg nem kimutathatóan) eltűnik a növényből.
Ugyan így a gomba ölők.

Az idei évben például akkora, mind a kártevők mind a gomba betegségek fertőzési nyomása, hogy például a szőlő termés már most fele a tavalyinak, pedig még arrébb van a szűret, ha továbbra is ilyen meleg esős párás idő lesz, akkor lesz ez még rosszabb is.

Említed a méh pusztulásokat. Erre olyan komolyan oda figyel a felügyelet, hogy el sem tudod képzelni. Gyakorlatilag minden ügyet felderítenek, mivel a nagygazdák csak receptre kapnak vegyszereket, és kiderül, hogy ki használta rosszul a szereket.
(persze lehet feketén Ukrajnából tudja az ég hogy honnan csempészni, de azért ez egy viszonylag kevés szereplős piac, főleg ha lebontjuk kistérségekre, ismer mindenki mindenkit)
Igen igen, mint mindent ezt is lehet rosszul és jól használni.
Egyáltalán nem sűrű dolog a méh pusztulás, és ha meg is történik azonnal is szankciókat von maga után.
De például a méhészeket sem kell félteni, mivel őket sokkal kevésbé ellenőrzik, mert hát ugye ők a sértett fél, folyamatosan nyomják a méheket antibiotikummal meg tudja az jó ég mivel...

Ez vadkáras dolog is nonszensz te mit szólnak ha a te vetésedet túrná fel a disznó??
A fotelből ülve könnyű ám osztani az észt.

Egyébként ezek a fél infók amik a neten terjengenek a növényvédelemről mind az USA-ból indulnak ahol jóval lazábbak ezek a szabályozások, pl náluk engedett sőt támogatott a GMO, ami nálunk Európában szigorúan tilos, itthon még az alkotmányba is belefoglalták a GMO tiltását.

Persze marhára nem egészséges ez az egész, de tudsz jobbat?

Ha 50 millióan élnénk Európában mint az XV. században lenne miről beszélni, akkor lehetne bio gazdálkodni.
De sajnos jelenleg 740 milliónyian vagyunk.

Vagy mégis Bill Gates megoldása a helyes? 500 millió elég az egész Földre a többi hagypusztuljon????

heyokha 2014.07.24. 23:40:21

"Pap Gábor vesszőparipája a Káini modell, és gyakran elmondja, hogy nincs középutas kompromisszum: vagy egymásból élünk, vagy egymásért."

Pap Gabor mintaja szerintem inkabb az emberi es kulonosen a mai emberi tarsadalomra vonatkozik. Nem hiszem nem tudna hogy a Teremtes az egy onszabalyzo rendszer. Olyan mint ket tukor egymassal szembe allitva ami egyidejuleg visszatukrozi a masikat. Orok mozgo :) Engemet az erdekelne ha tud-e valaki olvasmanyt ajanlani e temakorben, hogy ez hogy johetett letre.

A termeszet szetromobolasa az egyertelmu, mindent genetikailag modositani, majd levedjelezni, az emberi genetekt is. Becsippelni, es ez lesz a modern rabszolgatartas. Egy produktum legyen az ember mint az allatok amiket megeszunk a sok farmrol. Aztanjohetnek az etelreplikatorok is :)

Maskepp az elet elpusztithatatlan. A Termeszet ugyis ujra fogja magat teremteni. Volt az Anya Fold meg rosszabb helyzetben is :) Adigg jo amig mi felismerjuk az adott helyzetet.

Ajanloul egy regebbi film, Food Inc neven.
www.youtube.com/watch?v=xS4iAPNLSvM

dangbird 2014.07.25. 11:30:06

Hunfonix: a régi blog házirendje külön kiemelte a távkiértékelést, mint tiltott dolgot. Azért, mert pesti vagyok, automatikusan feltételezed, hogy a fotelban ülök, és nem tudom, milyen, amikor kár éri a növényeket. De tudom. És valóban ideges lennék, ha a krumplimat vagy a hagymámat kitúrná egy vaddisznó, de ez nem ok arra, hogy kiirtsuk a fajt. A vegyszerekhez valóban nem értek, mert biogazdálodást folytatok. A méhészek azért eléggé panaszkodnak az állomány pusztulására/elvándorlására, a katicák létszámának csökkenése pedig személyes tapasztalat is. (És jelenleg is tetűvel küzdök a paprikán.)
"Ha 50 millióan élnénk Európában mint az XV. században lenne miről beszélni, akkor lehetne bio gazdálkodni." - :) ...erről külön lesz szó az utolsó bejegyzésben.

heyokha: Tudom, hogy Gábor mintája az emberi viszonyokra vonatkozik, de egy jól működő társadalomnak nem természeti mintákat kéne követni? (Magas labda, tudom.)

Hunfonix 2014.07.25. 12:57:27

Szerintem ez csak annyira távkiértékelést mint amennyire te távkiértékeled a profi növény termesztést.
Elnézést a személyeskedésért, csak mostanában mindenki ezzel a bio termesztéssel fáraszt, ami egy nagy hazugság. Amit a boltban veszel nem lehet bio bárhogy is esküdözik az árus, hazudik.
A termelői piacon is nagyon meg kell nézni hogy mit veszel, több mint a fele megveszi (jobb esetben) a nagybanin és eladja mint termelő... (rosszabb esetben a teszkóban veszi meg a külföldi szart)

Egészen más 2-3 tő paprikán küzdeni a tetűvel mint több száz tőn 10-15 fóliában.
Nem csak idegességről van szó, hanem megélhetésről, arról, hogy tudsz-e enni adni a gyerekednek vagy nem.

A vadak gyérítése és kiirtása két nagyon különböző dolog, az erdőgazdálkodás szintén egy külön szakma amihez én sem értek, de folyamatos konfliktus van az erődgazdászok és mezőgazdászok között.

Tavaly előtt, vagy még egy évvel előtte nem tudom már, például a nem megfelelő gyérítés miatt annyira túlszaporodtak a nyulak az Alföldön, hogy a hó tetejéről elérve a fákat egész gyümölcsösöket rágtak le.
Teljesen meg voltak örülve az éhségtől vagy tudja a franc, hogy mitől. Miközben halomra lőtték őket csak tovább zabáltak, tisztára mintha valami apokaliptikus vérnyulak lettek volna.

Persze most lehet azzal érvelni, hogy nincs természetes ellenségük, ami csak fél igazság, mert a nádiféreg, vagy toportyán, vagy farkas mindegy hogy hívod, ismét jelen van.
De igaz, hogy nincs természetes ellensége sem a nyulaknak sem az őzeknek sem a disznóknak tehát muszáj őket lőni.

Vissza utalnék arra, hogy egyszerűen túl sok ember van, nem fér el egymás mellet a szabályozatlan természet és az ember.

A méhészek panaszkodását hagyjuk, marha jó biznisz a méhészkedés. Sírnak, hogy alig élnek meg aztán BMW-vel jár árulni... ugyan már... persze hogy sír, mert ha okosan sír akkor nála vásárolsz, ott hagyod a vissza járót, a hatóság kártérítést ítél neki minden egyes megdöglött méhéért...

Parasztok között mozgok gyerek korom óta, a többség rendes becsületes dolgos ember, de egy kis ravaszságért egyiknek sem kell a szomszédba menni, és a saját anyját megxxx 10 forintért, amivel önmagában semmi gond nincs, de soha ne azt nézd hogy mit mond hanem hogy miért mondja...

A katica pusztulás megint egy érdekes kérdés... nem igazán tudni, hogy miért fogyatkoztak meg, nyilván a vegyszerezés sem segít nekik, de jelenleg folyik egy kutatás, ami a felé hajlik, hogy a bio termesztés jegyében (!!!!!) Amerikából behozott idegen katicák szorítják ki őket az életterükről és nem a vegyszerezés a fő gond. Ezt egyébként alá támasztja hogy akkor az idegen katicáknak is fogyniuk kéne pedig nem fogynak...

A vegyszerezésnek egyébként komoly szabályai vannak, csak olyan napszakban szabad amikor a rovarok a legkevésbé aktívak, virágzáskor csak nagyon nagyon nagyon indokolt esetben és akkor is csak gyéríteni lehet...

Lehet bio termesztéssel okoskodni, de csak otthon, nagyban egész egyszerűen nem lehet mert nem tudsz piacképes terméket előállítani.

A rendszer szar, úgy ahogy van.

Hunfonix 2014.07.25. 13:07:34

jah és túl sok az ember és kevés a fóka ... (kíváncsi vagyok arra az utolsó bejegyzésre...)

Milo Kompanyon 2014.07.25. 14:10:38

Hunfonix:A felszívódó permetszerek nem távoznak el a növényből 2 hét alatt.Egy része talán de nem mind.Ha a szőlőt azzal permetezed még a borban is kimutatható a méreg,csak erről nem nagyon beszélnek.Szerintem épeszű ember nem hiszi azt ,hogy a piacon és az áruházakban árult zöldség-gyümölcs tartalmaz valamit is.Az hogy most a disznó feltúrja a kertem és akkor mi lesz vagy az hogy mit adok a gyerekemnek enni meg ilyenek..aki ilyen dolgokon dilemmázik annak lehet felszínes tudása nagyon. Azt meg ne hogy elhidd már ,hogy túl sok az ember a földön,sokkal többet is képes lenne eltartani a föld ,ezt csak beléd akarják sulykolni.

emberneve.gyufa 2014.07.25. 14:40:44

egyébként léteznek bio permetszerek is, gondolom ha komolyabban ráfeküdne az emberiség pár éven belül találna megoldást mindenre vegyszer mentesen is... de hát kinek áll ez érdekében :P

Hunfonix 2014.07.25. 20:31:10

@Milo Kompanyon: És ezt mégis milyen kutatási eredményekre alapozva mondod?
Az hogy te ez gondolod az nem érv, de az sem hogy az x-edik össze esküvés oldalon azt mondják.
Komoly tesztek és szabályozások vannak erre, és én nem mint kívül álló beszélek erről.

Az a baj, hogy mindenkiről a rosszat feltételezitek, hogy meg akar mérgezni a csúnya rossz monsanto meg bayern meg mit tudom én... lehet hogy így van, de ott van a cégektől független ellenőrző hivatalok, és a kutatásokat végző egyetemek, és azt első kézből biztosítom neked, hogy igenis a vegyszeren feltüntetett időben mérhetetlenné válik a vegyszer koncentráció, mert elég sok ilyen mérés elvégzésében vettem részt.

Igen maradhat még benne vegyszer de azt nem tudjuk mérni, milyen hatással van az emberi szervezetre? Senkinek nincs figja sem rollal, de azt elhiheted, hogy semmivel sem rosszabb mint megenni egy túrórudit.

Nem azt mondom hogy jó a vegyszerezés, csak azt hogy nincs más megoldás.
És ameddig nem tesz le valaki valami mást az asztalra lehet dünnyögni de nincs semmi értelme.

A disznós mondatodhoz nincs hozzá fűzni valóm, ha elolvasnád amit írtam akkor látnád hogy, ott is a vegyszerezés mellett érveltem, mert ha a gazda termésének felét elviszi a lisztharmat a negyedét a gyapjasbagolylepke, akkor nem igazán lesz mit letenni az asztalra...

Lehet hogy el tud tartani sokkal többet, de nem biogazdálkodással és rózsaszín köddel, hanem kurva kemény munkával...

Hunfonix 2014.07.25. 20:41:28

@emberneve.gyufa:

mondanál egy bio rovar ölőt?

ha beütöd gugliba biztos az első helyen dobja ki a biolat, hát az semmi másra nem jó csak tavaszi lemosó permetezésre, mert a kifejlett rovarok röhögnek rajta.

Az egyéb vajákosságokról csalán, zsurló, foghagyma lé ...
semmit nem érnek, én próbáltam.

Ahhoz, hogy mi valami termőföldtől távoli "kényelmes" munkát tudjunk végezni, nyomkodhassuk a gépet, ahhoz az agráriumban dolgozó cirka 5 százaléknak rengeteget kell termelnie.

Paraphone 2014.07.25. 20:52:43

@Hunfonix:
Én elhiszem, hogy büszke vagy a '68-ban megszerzett agrármérnöki diplomádra, egy olyan korból, amikor a vegyszeres növényvédelem számított a korszerűség csúcsának, és ahol csak a szerencsénknek köszönhettük, hogy a Vasfüggöny jó oldalán voltunk, és így mentesültünk pl a DDT "áldásos" hatásaitól.

Manapság viszont kicsit előrébb járunk ennél, tudjuk, hogy a "lebomló" növényvédőszer egyenértékű a korai "lebomló" nylonzacskókkal, melyek anyaga kismértékben módosult, széttöredezett és szétszóródott. Ugyanígy viselkednek a vegyszerek is: más nem célzottan kimutatandó vegyszerekké alakulnak át, vagy egyszerűen lehullanak ősszel a lombozattal, így viszont a vízkörforgásba jutnak be.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy állításod, mely szerint "bio"módszerekkel nem lehet nagyobb mennyiségű embertömeget élelmezni, vegyük észre a következő tényeket:
- az ipari forradalom vége felé (1900-ban), Európa lakossága közel ugyanannyi volt, mint jelenleg;
- ebben az időszakban nemlétezett még vegyszeres növényvédelem (se GMO, se műtrágyázás, se ....);
- ebben az időszakban Európa mezőgazdasága még kis mértékben exportra is termelt.

A jelenről pedig, miszerint biogazdálkodást csak kiskertben lehet folytatni: az idén tavasszal beszántott és beműtrágyázott kishantosi gazdaság mérete egy átlagos termelőszövetkezetével arányosítható.

Hunfonix 2014.07.25. 21:08:31

@Paraphone:
28 éves vagyok,
1900-ben Európa népessége 400 millió a világé 1.5 milliárd
2013-ban Európa népessége 740 millió a Földé 7.2 milliárd

Jelenleg nem kis hanem nagy mértékben termelünk exportra igaz nem nyersanyagot, hanem kész terméket (sajtot, bort, konzerveket...)

A műtrágyázással semmi gond, ugyan azokat az anyagokat juttatják a földbe mint állati trágyával csak koncentráltan.

Amivel nagy gond van az az öntözés, ami folyamatosan szikesíti a talajt, tökre tesszük az összes termő földünket, és Magyarországból is sivatag lesz.

Ha másra nem annyira már rá lehetne jönni, hogy a médiában nem fognak olyan dologról beszélni ami a valós baj. A növényvédő szerek használta és a műtrágyázás állandó téma a médiában a nyúédzses baromságokról nem is beszélve...

Viszont az öntözés irgalmatlan hatásairól hol hallasz?

Hunfonix 2014.07.25. 21:10:20

@Paraphone:
jah és egyébként itthon is használtak ddt google segít...

emberneve.gyufa 2014.07.25. 22:04:20

@hunfonix

tudtam hogy a szokásos definiciós problémáknál kellkezdeni a dolgot, szóval nem azt írtan hogy bio rovarölő, hanem hogy biopermetszer ami csak annyit jelent ami: valóban biológiai eredetű

egyébként pedig az ötlet a következő:

válasszuk ki milyen kártevő ellen akarunk védekezni, osszuk be milyen növényeket milyen skálán mennyire tart ehetőnek a kártevő, majd készítsünk egy jól kiszámított higítású szert lehetőleg azokból a növényekből amiktől írtózik vagy nem eszik (pl: csalán vs levéltetű)

2014.07.25. 23:55:33

fú a katicák már kezdenek az agyamra menni ... :)

K.ra nincs kevesebb katica, csak a harlekinből van több, ami narancsos inkább és sokpöttyös és egy vadállat (persze hisz amcsi :) ), biológiailag lenyomta a hétpettyest és nem minden tetvet eszik meg... vagyis kár volt behurcolni nagyjából.

A vegyszerekkel nem értem mi a baj. Attól még hogy nem "bio", nem feltétlenül árt. Nagyjából - ha kiürült a növényből és előtte 2 hétig elvégezte a dolgát, akkor kevesebb a kár mint ha valami dög lezabálja, gomba elsatnyítja stb. a termést.

A génmódosítás pl. pont "biológiai" módszer, nekem szimpibb a lemosható, felszívódó majd kiürülő vegy-szer.

Sokan szerintem se vagyunk, inkább csak foltokban, és mondjuk ennek a sok embernek a harmada az 6 éves koráig meghal(és addig annyit eszik csak öszzesen mint egy amerikai az élete első hónapjában) , tehát amúgy "súlyozottan" nem vagyunk még olyan sokan a földön. Okosan mindenkit , meg még több embert is meg lehetne ebből az aranytálból etetni.

Hunfonix 2014.07.26. 07:11:18

hát igen, okosan, tömeg termeléssel, de az csalán levél kivonattal nem megy.

jelenleg is olyan problémákkal küzd a termesztés, hogy pl a lisztecskére nincs hatásos vegyszer, szórhatod rá tonna szám a csalán levedet ha még a vegyszert is kiröhögi, a levéltetűről ne is beszéljünk, olyan magosról tesz a csalánodra...

minden gazdaságnak törekedni kell a minél kevesebb vegyszerre, és ez neki is elemi érdeke ha másért nem hát az árak miatt.
Tessék besétálni egy gazdaboltba és nézzétek meg hogy mennyibe kerül egy doboz vegyszer.
100 liter permet oldatba elégedő 5-6 ezer forintnál kezdődik, és ez a kiszerelés egy gazdának alig elég egy fóliára.

Egyébként a harlekin katica csak egy a rengetek súlyos tévedésből ami a biogazdálkodásból indult el.

Manapság például rovarokra ártalmas gomba betegség spóráit nyomják szét a kertészetekben, hogy erre mennyi hatás tanulmány készült...

De egy kicsit ismételném önmagam, ezek a problémák mind eltörpülnek a locsolás hosszú távú hatásai mellett, és azzal senki nem foglalkozik.
Nem csak a fóliában locsolnak, több száz hektáros szántóföldeket locsolnak folyamatosan a jobb termésért, na az az igazi rombolás.

dangbird 2014.07.26. 11:35:46

Paraphone: távkiértékelés rád is vonatkozik...

És csodálkoztam a DDT említésén mivel, valóban, nálunk is használták.

Kis adalék:

szepjovot.blogspot.hu/2014/06/kismeretu-organikus-gazdasagok-orosz.html

szerdan 2014.07.26. 12:24:29

Hunfonix hozzászólásának első sorával teljes mértékben egyetértek.

Először idézni fogok a posztból, utánna kis ismeret a hozzáértőkről, és válasz az idézetre.

"mert például Magyarország vadállománya az elmúlt évszázadokban (főleg az utolsóban) harmadára-negyedére csökkent; s a sportvadászoknak még így is kedvelt szólama a „vadkár”. (Arra a felvetésre, hogy nem kéne kiirtani a vaddisznó természetes életterét, az erdőt, és akkor nem jönne be a kertbe kitúrni a krumplit, a válasz: „És az erdőben mit enne a disznó, fát?” – Megtörtént eset!)"

Nem tudom, hol és ki írt ilyen számokról, de az elmúlt száz év.... nem évszázad, miket is hozott M.O.-gon? Pl. az ország 2/3-a oda lett. Jött egy háború, stb. Ergo, megint bele csúszott valaki abba a hibába, hogy olvasott, hallot valamit, és tény és adat szerűség visszakutatása nélkül közölte. Semmi utánna olvasás, semmi tényszerű kutakodás -csak egyszerű szimpla ismétlés.
Ilyet látni a mai vilába nap mint nap. Igy "készülnek" a diplomák, tudományos bejegyzések. Hivatkozik erre-arra, de a lustaság nem engedi a tények alapos megismerését, tényleges adatok felkutatását, és ebből születnek olyan írások, dogmák, mint itt is.
És kitudja a sor elején lévő nem-e tévedett(?), vagy szándékosan ferdített, mert a kor, a helyzet éppen ezt kívánta, vagy a lehetőségek eddig értek.

M.O.-gon a vadászatot, más néven vadgazdálkodásnak hívják. Kifinomult, precíz rendszer. Gödöllőről irányitják, mikor, miből max. mennyit KELL kilőni. Szigorúan ellenőrzött formában, és ellenőrzés alatt történik maga a vadászat, és vadgazdálkodás.
Minden társaságban van egy hivatásos vadász, akinek minimum, egy vadgazdálkodási szakközépiskolai képzetsége van, de van főiskola is ebből. Tehát nem úgy van hogy meg és lő.
Magát a vadászatot, nem lehet itt pár sorba leírni. Olvasson utánna aki akar, vagy erről véleménye van (és senki ne feledje, ez is egy szakma).
Tudni kell, európa, vagy bátran kilehet jelenteni, a világ legmagassaban jegyzett vadgazdálkodása folyik a mostani területű M.O.-gon. Idejár a félvilág, még most is tanulni, hogyan is kell ezt csinálni.

Vadkár. Igen, csak egy példa, egy kis konda disznó, ami mondjuk 10 tagú (kis konda), egy tavaszi kukorica vetést, ami 10ha-on történt, egy este vissza túrja, és feleszi. De menjünk át oda ahol nagyobb testű vad él, pl. Erdély. Leül a maci a kalászos sarkába, összeöleli a gabonát és úgy majszolja a gabonát, mint te a popcornt a moziba. Csak nem két órán keresztűl, tovább.

Egyszónak is száz a vége, mivel pont ezt a részt olvastam el (3.-at), és máris az elején ilyenbe futottam, nem is olvastam tovább, néztem egyből a kommenteket, ahol volt hasonló hsz, tehát pro és kontra, ugyan abból táplákozik, olvasatlanságból, jobban mondva ismétlésből, aminek kitudja mi, és kinek az érdekéről, féltudásából, ferdítéséből is születhetett.

Sajnálom, hogy ez a blog beleszaladt egy ilyen csapdába.
Egy darabig biztos nem is nézek ide vissza, pedig eddig sokat olvastam, tágitottam a tudatosságom itt (még "egyszerű" néven).

maztro 2014.07.26. 14:22:31

Én őszintén nem értek a vadászgazdálkodáshoz, és nem ismerem a (vad?)disznókat, de ha jól értem, a hangsúly nem azon van, hogy tényleg lőni kell a vadat, mert pusztítja a termést, hanem azon, hogy nem kellett volna annyira pusztítani az erdőket, azaz hogy azokat is 'termeszteni' kéne visszafele, nem csak lődözni.

Itt csak abból indulok ki, ami a bejegyzésben hangzik el, és amilyen reakciók arra érkeztek, az esetleges lényeglátás mellécsúszásával kapcsolatban, 0 tényleges háttértudás nélkül, tehát nem megaszondtam valamit, hanem észrevételt jeleztem, és rátok hagyom, hogy miként kezelitek.

maztro 2014.07.26. 14:26:46

Egyébként az összes szabadon élő disznaja az emberileg bevetett föld kizsákmányolásából tartja fenn magát, vagy akad kivétel? Mert ha nem akad kivétel (vagy legalábbis elenyésző), akkor ennyi erővel tényleg semmi helye egyetlen darabnak sem a Földön vadkár címszóval. De továbbra sem értek hozzá, pont ezért kérdés a fenti.

maztro 2014.07.26. 14:27:32

*Mármint nem szerintem nincs helye, hanem a címszavasok szerint.

heyokha 2014.07.26. 21:41:32

@dangbird: "Tudom, hogy Gábor mintája az emberi viszonyokra vonatkozik, de egy jól működő társadalomnak nem természeti mintákat kéne követni? (Magas labda, tudom.)"

Hat hogy a fenebe ne! Neked ugy tunik hogy ez egy jol mukodo tarsadalom? :))
A labda nem annyira magass mint inkabb nehez :) Illetve egy bonyolult es nagyon osszetett tema. Roviden, arrol van szo hogy a gepies gondolkodas fele toljak az embereket, igy ha nincs elore legyartott sablon akkor nem lehet vedekezni. De a sugallat ezt erzekelheti. Igy szuletik meg a racionalizmus is (marmint a gepies gondolkodasbol), ami nem mas mint elore legyartott sablonok ide-oda tologatasa es vegyitese. Mind ezt a varosodassal jelent meg, a termeszetben minden "termeszetes", a varosban meg minden mesterseges, igy a let es gondolkodas is az lesz. A kolcsonos viszony atcsap egy hiszterikus tulelesi harcba, ez a Kaini szellemiseg. Persze a hatterbe van meg valami mas is ami meg ennek elozmenye lehetett. Ha jol tudom Kain is es Romulusz is foldmuves volt, Abel meg Remusz (kecske) pasztor. Ugyhogy ketten harcolnak pont ugyan azert a darab foldert, mig az egesz emberiseg a kalapacs es az utovas koze van szorulva.

S elerunk a mahoz, ahol a 99%-a az embereknek ugy latjak a Termeszetet mint az az erdo ott kint, meg azok a fak, vagy azok a hulye zajos madarak. Ez a dualisztikus gondolkodas, mikor feher-feketeben latja az ember a vilagot. Vagy zerokban es egyesekben :) Mar az osszefuggeseket nem latjak, csak az adott napi hisztit. Celebek, terrortamadas stb. Ezert johet minden harom evente a vilagvege. Aki ezt eszleli, azt pedig a pszihologia gyanusnak nyilvanyitja.
Az abeces olvasas-iras es most a szamitogepek csak ratesznek egy jo lapattal a gepies gondolkodasra, mind ez az "evolucio neveben". Figyeljetek meg hogy a magyarban a FEJlodes nem pont ugyan azt jelenti. (fej,megfej,megfejteni,fejez,kifejez,befejez stb)

Ha nem terunk vissza a sugallatokhoz mindennek lottek. Meg annyit hozzatennek hogy a valosag felismeresekbol all es nem bizonyitekokbol. Tehat azt felismerni kell nem bizonyitani. Ez is a racionalitas egyik megtevesztese.

Nikiló 2014.07.28. 08:56:19

"Igen maradhat még benne vegyszer de azt nem tudjuk mérni, milyen hatással van az emberi szervezetre? Senkinek nincs figja sem rollal, de azt elhiheted, hogy semmivel sem rosszabb mint megenni egy túrórudit."

Hát ez elég furcsa kijelentés. Beszélünk erről 50 év múlva? Mert addigra nagyobb bizonyossággal állíthatod ezt. (És most abba sem kezdek belefúrni, hogy a túrórudi mennyire káros vagy mennyire nem.)

dangbird 2014.07.28. 14:29:09

@szerdan: "M.O.-gon a vadászatot, más néven vadgazdálkodásnak hívják. Kifinomult, precíz rendszer."

Ezt honnan veszed? Ez elméleti tudás, vagy van valami gyakorlati tapasztalat is mögötte?
Merthogy a gyakorlat általában azt mutatja, hogy mindenre lőnek, ami mozog, még háziállatokra is. Meg egymásra is, amikor kellően részegek (vagyis általában).
Hangsúlyozom, itt nem az erdészet szakembereiről van szó, hanem a sportvadászokról. Elméletben persze az erdészet mindenhol felügyeli a sportvadászokat, de gyakorlatban ez a felügyelet legtöbb helyen nem kellően szigorú, hogy finoman fogalmazzunk. A fő probléma az, hogy a vadászat a politikusok játszótere is, ezért a törvény számára érinthetetlen. Vadászbűncselekmények tucatjait követik el minden évben, de soha nem lesz belőle rendőrségi ügy.

"ez is egy szakma" - itt kezdtem gyanakodni, hogy vadász vagy, bár nem akarok távkiértékelni, mert a sportvadászok kedvenc szólama kutyák kilövésénél, hogy "vadat űzött", és hogy "ez egy szakma", és te nem értesz hozzá, úgyhogy kuss.

"Idejár a félvilág, még most is tanulni, hogyan is kell ezt csinálni." - valóban idejár a fél világ kilövöldözni a vadállományunkat, mert nálunk olcsóbb egy lövés, és nem lesz bajod, ha védett fajt lősz, vagy tiltott időszakban.

Hunfonix 2014.07.28. 15:32:27

@dangbird:

Hát ez ismét nem igaz:)
Persze nem lehet ott mindenhol a vadőr, de sport vadászat nem arról szól amit írsz.
Nyilván vannak negatív kivételek, de nem jellemző.

A új gazdag pöcsök viselkedését írtad le, akik nem csak a vadász szabályaira hanem minden másra is tesznek rá.

Azért mert valaki Porsheval gázol részegen, minden autós hibás?

Milo Kompanyon 2014.07.29. 22:21:49

@Hunfonix:
Visszatérve kicsit a felszívódó permetszerekre,mert sajnos nem volt még időm válaszolni,sok a meló a kertben tudod ;)Szóval ezt úgy kellene elképzelni mint mondjuk az embernél ha lepermetezik,olyan vegyszerrel ami nemcsak a bőrén marad meg ,hanem a szervezetébe,idegrendszerébe,vérébe,beivódik,befészkeli magát.Na már most ugye az embernél persze ez mindennapi gyakorlat ,mert hát permetlét is kap (chemtrail),továbbá "élelmiszer" formájában viszi be a méreg anyagokat.Az embernél ezek általában a végtagokba húzódnak le,és onnan próbálnak kitörni különböző külső vagy belső gyógyító hatások révén.Ezt hívja a mai orvostudomány betegségnek:D.Mert ugye hol is tud kijönni az a méreg anyag ha már a bőr pórusai elvannak tömődve és a bőrünk nem bírja ellátni méregtelenítő feladatát? Hát a szánkon,orrunkon stb. ekkor vagyunk ugye "megfázva".Pedig csak valószínűleg kaptunk egy kis friss levegőt (meghűltünk) ami beindította a méreganyagok kiválasztását és tódulnak is ki a szánkon ,orrunkon,míg az drága pénzért ,orvosoktól kapott gyógyszerekkel ezt el nem nyomjuk és a méreganyagokat magunkban hagyjuk ,melyek később sokkal keményebb formában fognak minket utolérni.Ugye ezt a leállást hívják a dokik ,gyógyulásnak :)Na de visszatérve a szobanövényre,ő neki még jobb állapotban vannak a pórusai valószínűleg és ezért kitudja választani a mérget amit rápermeteztek,de persze ez nem egy két nap leforgása alatt megy végre hanem hetek alatt.A jó mezőgazdász meg hát csak lepermetezi egy-két havonta minimum mert hát az a biztos ,így tuti nem bírja magából kiadni a növény ami belekerült. Mindig marad benne valamennyi ,az a lényeg,úgy mint az emberben,mert jön az utánpótlás.Továbbá ő az "izzadáson" kívül nem bír mást csinálni,és kitudja mire elég az? Érdekek nélküli vizsgáló bizottság permetszerekre? Na ezt gondolom te sem gondolod komolyan? Én nem szoktam ,összeesküvés elméletes oldalakat olvasgatni és abból informálódni,nem tudom honnan veszed ezt (jatekneve blogon kívül:)).Én elismerem ,hogy elolvastad sok permetszer használati utasítását,szoktad őket használni és megvagy velük elégedve.De ez tudod egy olyan oldal ami megmutatja a dolgok másik oldalát amit nem érdemes egyből elvetni még ha néha fáj is.Ajánlom forgatni ha már ennyire szeretsz olvasni, Bordeux Székely professzor kertészettel kapcsolatos könyveit,jókat írnak még kertészkedésről az Anasztázia könyvek is,vagy pesten szoktak lenni magyar kertes Somlósi Lajos előadások,ülj be néhányra,rád fér ;)

Hunfonix 2014.07.30. 07:02:34

Hát ezt nem hiszem el.

Egyszer már le írtam! Ne keverd össze a tudományos munkát és az álmodozást!

Most komolyan Bordeux-al jössz egy filozófussal? Tényleg ő a hiteles álláspont a növényvédelemben?

Nem is értem miért válaszolok a sok hülyeségre amit össze írtál de nézzük:

Az emberrel kapcsolatban igazad lehet, én is így látom, amíg nem muszáj nem veszek be gyógyszert, de eljön az a pont amikor muszáj, és ne mond nekem, hogy te soha nem veszel be semmilyen gyógyszert mert nem hiszem el, vagy még nem voltál beteg (egy megfázás nem betegség...)

A növényeknél ugyan így van, mint már írtam mindenki próbálja kerülni a vegyszerezést, ha másért nem hát azért mert kurva drága.
Amikor jön a gomba betegség nem tudsz mást tenni, nyomni kell.

"Érdekek nélküli vizsgáló bizottság permetszerekre? Na ezt gondolom te sem gondolod komolyan?"
Miért ne lenne? Miért felételezed, hogy az egyetemeken és a NÉHIB-nél csak és kizárólag szemét korrupt emberek vannak akik csak azért vannak ott hogy téged megmérgezzenek?!
Nem egy ember, nem egy helyen, és nem egyszer végzik ezeket a vizsgálatokat, ráadásul folyamatosan vizsgálják a visszamenőleg is a hosszú távú hatásokat.
Ahelyett, hogy vagdalózol be lehet menni bármelyik intézménybe, és meg lehet nézni milyen munka folyik.
Jah hogy ez össze döntené a kényelmes rózsaszín várakat? A tényekkel már csak így van...

Az a baj a hozzád hasonló dilettánsokkal, hogy a tudatlanságot személyeskedéssel leplezik.
Rám férne egy kis olvasás?
Addig sem jutottál az olvasásban, hogy megtanuld tagolni a hozzá szólásodat...

Egy_Vándor 2014.07.30. 11:57:48

@Hunfonix:
@Milo Kompanyon:
Bocsánat, hogy beleszólok, csak annyit szeretnék kérni mindkettőtöktől, hogy egyikőtök se menjen el a személyeskedés, a "távkiértékelés" és az egymás helyesírásán történő rugózás felé, mert az elviszi a vitát, ami még akár értelmes eszmecserévé is válhatna. Milo nem tudja tagolni a hozzászólását, Hunfonix, te viszont következetesen különírod az igekötőket ("hozzá szólás" stb.). Szóval én azt látom, hogy helyesírás terén mindkettőtöknél akadnak hiányosságok, úgyhogy ne ezzel vagdalkozzatok. Ellenben a gondolataitok/meglátásaitok ütköztetése továbbra is érdekel... :)

Hunfonix 2014.07.30. 12:37:28

@Egy_Vándor:
Nekem papírom van róla hogy nem tudok helyesen írni :D

Egyébként jogos a hozzá szólás.

Hunfonix 2014.07.30. 12:40:48

@Hunfonix:
tessék megint különírtam :)

Hunfonix 2014.07.30. 13:19:23

index.hu/tudomany/2014/07/30/vegyszert_kerestunk_a_dunaban/

Igaz egy kicsit más téma, de ide vág:
"Palotai tisztában van azzal, hogy sokak szerint a laborok manipulálják az adatokat azért, hogy elkerüljék a pánikot, illetve mert valami hatalmas összeesküvés játékszabályainak megfelelően így segítenek az emberiség központilag irányított pusztításában.

Az olyan akkreditált laboroknak, mint amilyenek mi vagyunk, csak az igazság számít, nincs más érdekünk.

A szakember elmondta, hogy a mérést végző kollégáknak ráadásul fogalmuk sincs, honnan származik a minta, amivel dolgoznak, egy vonalkódot látnak mindössze. Cégszinten sem lenne jó politika, ha kavarnának: elég egyetlen kitudódott eset, és máris oda a hitelesség."

De persze ebből is lehet hit kérdést csinálni, az index hazudik a laborok hazudnak, csak akkor beszélgetni nincs miről...

janesz091 2014.07.31. 20:32:26

Nagyon nagy OFF, de ezt meg kell osztanom veletek. Nagyon jól reflektál a természettudományos mítoszok előadásra, illetve e a tudományos kutatásról szóló bejegyzésre:
idokjelei.hu/2014/07/elbocsatottak-a-professzort-mert-felfedezese-a-dinoszauruszok-es-az-ember-egyideju-letezesere-mutat/

Milo Kompanyon 2014.08.02. 08:42:34

@Hunfonix: Nem gondoltam azt ,hogy nem tudsz olvasni,csak arra gondoltam ,hogy nézzél utána a dolgoknak egy kicsit más szemszögből is.Bordeaux Székely egyébként meg nem filozófus volt..Bocs a helyesírásért majd figyelek rá jobban,csak mindig kapkodok és nem igazán foglalkozok vele.

maztro 2014.08.03. 05:11:29

"Palotai tisztában van azzal, hogy sokak szerint a laborok manipulálják az adatokat azért, hogy elkerüljék a pánikot, illetve mert valami hatalmas összeesküvés játékszabályainak megfelelően így segítenek az emberiség központilag irányított pusztításában.

Az olyan akkreditált laboroknak, mint amilyenek mi vagyunk, csak az igazság számít, nincs más érdekünk.

A szakember elmondta, hogy a mérést végző kollégáknak ráadásul fogalmuk sincs, honnan származik a minta, amivel dolgoznak, egy vonalkódot látnak mindössze. Cégszinten sem lenne jó politika, ha kavarnának: elég egyetlen kitudódott eset, és máris oda a hitelesség."

Én ugyan szintén nem vagy jártas a "valóságban", úgy értve, minthogy nincs közvetlen személyes tapasztalatom ezekről, ezért elismerem, hogy hitkérdést csinálok belőle, és bár csak mert abból indulok ki, hogy "összeesküvések" vannak (bár ez nem a megfelelő, csak a közismert kifejezésmód), én is számba veszem azt, hogy nem minden egyes ember egytől-egyig rosszándékú összeesküvő, aki az egész emberiség ellen van, de "ki tudnám forgatni a szavait" (feltéve, hogy az kiforgatásnak számít, ha tudom árnyalni mindazokat, amik elhangoztak a fentebbi idézetben).

Az, hogy az átlag, illetve, hogy ne legyek ilyen pesszimista, tehát az, hogy a legtöbb/összes laboros semmilyen összeesküvésszerűségben nem vesz részt tudatosan és szándékosan, az nem feltétlenül jelenti ugye azt, hogy ténylegesen sem vesznek részt, akár tudtukon kívül. Nem vagyok tisztában a tanulmányaikkal, és azzal, mennyi élet-, és munkatapasztalatuk van, viszont azt ugye tudjuk, hogy a legtöbb ember azért járul hozzá nap, mint nap a tervezett társadalom napi szintű fenntartásához, mert nem ismer jobbat, és azt hiszi, hogy a lehető legjobban cselekszik, tehát ha érzi is, hogy nem minden okés, azt gondolja, okésabbat nem tud elérni, ezért kiszolgálja a jelenlegi helyzet fennmaradását, akár mélyülését. Ez egy világnézeti kérdés, nem kell hozzá semmi csoportosulásszerű háttérhatalmi dologban konkrétan részt vennie hozzá, elég, ha azt hiszi, hogy jó az, amit csinál. És bár kritikusan vizsgálod a kérdést, és csak a legszükségesebb esetekre mondod, hogy oda vegyszer kell, és az is csak csínján, amennyi tényleg szükséges belőle, és ennek következményeit visszamenőlegesen vizsgálod te magad is, mint ilyesmi munkakörben dolgozó ember, de ez számomra olybá tűnik, hogy sok ember számára pl. teljesen "természetes", hogy autókkal "kell" járnunk nap, mint nap mindenhová, el sem tudja képzelni milyen lenne az élet nélküle, pedig néhány száz éve még nem nagyon találkozhattunk vele, mégis működtek a dolgok, meg tudtunk élni, és nem volt életbevágóan fontos (ahogy ma sem lenne az, ha kicsit korrigálnánk a világnézetünket, és nem vennénk rá magunkat felesleges dolgokra, csak mert azt hisszük egyedüli fenntartható jónak), de tekintetlenül a hatásaira, mégis pöfögteti a levegőnkbe a Földből kiszipolyozott anyagokat.

Tudom, ez nem egy tökéletes párhuzam, mint ahogy konkrétumokra sem világítottam rá, csak egy elvi kérdésre, de mindenesetre én fenntartok egy szerintem egészséges, a tiédnél nagyobb megkérdőjelező világnézetet, miszerint lehet, hogy ÉN nem tudok jobbat, de attól még KÁROSAT csinálok, és bár ha nem csinálnék semmit, ÉN lehet, hogy rosszabbul járnék, de a Földanya valószínűleg kevésbé lenne terhelve.

Hangsúlyozom, konkrétumok nélküli hitkérdésről beszélek, tehát hülyének lehet nézni, de szerintem egészséges egy a tiednél nagyobb kételkedéssel nyúlni a dolgokhoz, akkor is, ha nem tudsz jobbat.

Ezekkel nagyjából reagáltam az első két bekezdésre, tehát hiába nem vesz részt valaki tudatosan egy összeesküvésben, ha tudatlanságból - mert úgy véli nincs jobb - mégis tevőlegesen hozzájárul (ami nem csak a laborokban történik, az utcaseprő éppúgy kiszolgálja ennek a rendszernek a menetét, pusztán világnézetével, hogy nem tud jobbat, azt hiszi, a lehető legjobban cselekszik, nem tudna jobbat csinálni). De ez feltételes módban, mert valóban nem értek komolyan a munkátokhoz, hogy meg tudjam ítélni, az elvégzéséhez szükséges világkép arányaiban mennyire torz (szerintem) a jelenkori modern városi életmód és annak körülményei, valamint a régi korok életmódja, és annak körülményeihez képest összevetve.

A harmadik bekezdés igen szúrós: "a mérést végző kollégáknak ráadásul fogalmuk sincs, honnan származik a minta, amivel dolgoznak, egy vonalkódot látnak mindössze". Tehát akkor végülis akármit adhatnának a kezükbe, ha a külső emberek esetleg résztvennének valamiben, amiben nem kéne? Nem feltételezem, hogy ezerötszázszázalékhogybiztosancsakisígylehet :), de azért felmerül a kérdés, mert adja magát a kérdés, és valószínűleg ez nem megválaszolható, amíg egyesével rá nem nézünk az emberek körmére. És ahogy írja is tovább, ugyanez a logika igaz itt is: elég egy ember, aki "kicsit más", kicsit be van pl. szervezve titkosszolgálati dolgokba, kicsit kikürtöli a titkos(?) belső anyagokat, eredményeket, kicsit bevisz valami pluszt, kicsit manipulál, lehetőleg fű alatt. [Folyt]

maztro 2014.08.03. 05:20:25

És bár bármikor lebukhat, nem biztos, hogy kitudódik szervezeten belül. Persze én nem látom be, első kézből, hogy ez a gyakorlatban hogyan működne és menne végbe, ahogy azt is el tudom képzelni, hogy vannak olyan emberek is, akik nem csak idegen érdekeket szolgáló titkosszolgálatokkal vannak összekötve, hanem mondjuk a hazai sajtóval, és akkor is kiszivárogtatnak dolgokat, ha azt a vezetés megpróbálná eltussolni. És nem azért próbálná meg eltussolni, mert összeesküvésben vesz részt, hanem mert így látja helyesnek. Itt, akit összeesküvőként említettem, az kizárólag a titkosszolgálati kapcsolattal rendelkező ember volt ebben a példázatban, még az újságírói kapcsolat sem akkora nagy dolog adott esetben. És majdhogynem lényegtelen, hogy hogyan veszik rá erre a tettre. Személyesen érdekelt benne (tízféle lehetséges dolog miatt), vagy megfenyegették, és nem mer ellentmondani, esetleg felmondani, hogy ne tudják használni, stb.

Lehet, hogy ez nagyon filmbélien hangzik, nem tudom kinek hogyan hangzik, de nekem az az érzésem, hogy ez a valóságban magától értetődően elterjedt gyakorlat. Akkor is, ha nem havonta tör ki egy botrány ilyenekkel kapcsolatban, és nem is évente; a fű alatt az fű alatt. És persze értem, hogy más is ellenőrzi a munkáját, kérdés, hogyan lehet kicselezni az őt ellenőrzőket.

És csak mert a konkrétumokat nem ismerem, az a legkevésbé sem jelenti azt, hogy hülyeséget beszélek. Ez most olyan (bár nem hasonlítom magamat hozzá, csak szemléltetem egy példával), minthogy manapság elfogadottak pl. Einstein felfedezései, de mielőtt meg tudta volna fogalmazni őket, még sokan nem hittek benne, hogy igaza lehet. Csak mert nem tudta még bizonyítani, és az emberek hitetlenek voltak, attól még igaza volt, és igaza lett volna akkor is, ha sosem tudta volna azt bizonyítani. (De ez csak egy párhuzam, függetlenül attól, hogy az ő felfedezései mennyire igazak valójában. :))

Nagyjából ennyit akartam hozzátenni.

Semmi konkrét, csak egy kis elméleti elvészkedés, amelynek akkor is tudni vélem, hogy van alapja, ha nem tudom felmutatni az alapját, mert nem vagyok annyira jártas a konkrétumokban.

Csak elgondolkodtatni akartam, a vitaindítás másodlagos.

maztro 2014.08.03. 05:21:21

Elírásokért bocsi, pl.
*Én ugyan szintén nem vagy_OK_ jártas a "valóságban"

maztro 2014.08.03. 05:26:17

*És bár bármikor lebukhat, nem biztos, hogy kitudódik szervezeten _KÍVÜL_.

Hoppá, ellentétes értelmű mondatokat gyártottam? :D

maztro 2014.08.03. 05:32:53

"Semmi konkrét, csak egy kis elméleti elvészkedés, amelynek akkor is tudni vélem, hogy van alapja, ha nem tudom felmutatni az alapját, mert nem vagyok annyira jártas a konkrétumokban."

Erre múltkorjában fogalmaztam egy olyat, hogy azért hiszek az összeesküvéses dolgokban, mert elnézve a világot, néha kilóg egy-két lóláb itt-ott, néhány képkocka, puzzle-darabka, és bár soha az életben nem fogjuk látni az összes darabot, így a teljes igazságot, azért elég darab után következetesen eldönthető, hogy az adott kép nem egy hajót fog ábrázolni a tengeren, hanem egy piramist a sivatagban, nem jöhet ki másképp. (Minthogy a példának nem kell egy szószerinti képpel példálóznia, ami úgy is kinézhetne, hogy össze van montázsolva pl. egy számítógéppel készített képen egy tengeri hajó meg egy sivatagi piramis: a példában szereplő kép a valóságot hivattott jelölni, a valóság pedig nyilván nem egy 40-60%-ban két részre töredezett, eltérő elveken működő montázs dolog, ha látjuk a 40%-ot, teljesen biztos, hogy a 60% azzal egyenértékű minőségű.)

Csüller 2014.08.05. 21:36:17

Az első komolyabb per lehet belőle GMO téren.
A GMO növény csak ideig-óráig kártevő-mentes.
dinamo.blog.hu/2014/08/04/igy_nevelj_szuperhernyot

maztro 2014.08.06. 14:47:34

Ránéztem a Reuterstől egyébként be nem linkelt cikkre, és bár nagyon hasonlít a kettő, én nem találtam 5 millió pereskedőt. De ha vak vagyok, javítsatok ki, az angolom sem épp kitűnő. :)

www.reuters.com/article/2014/07/28/brazil-corn-pests-idUSL2N0Q327P20140728

maztro 2014.08.07. 18:35:19

Plusz a cikkre megjelent egy trackback is (külsős válaszbejegyzés), most hívták fel a figyelmem rá, de bár még nem olvastam el, azért belinkelem.

criticalbiomass.blog.hu/2014/08/07/gmo_parbeszed_remelem_sorozat_lesz

2014.08.15. 13:13:41

A cikk alapján a tesztoszteron és annak hatásai egyértelműen "károsak" az emberiségre, a kommunikációra, a kapcsolatokra és a világot teljességében történő szemlélethez és átéléséhez :). Azaz minden emberi lény akiben elindul a válj férfivé program :) a hormonok szintjén - összességében egy káros organizmussá fog fejlődni ;).

www.origo.hu/egeszseg/terhesseg/20140814-rengeteg-tesztoszteront-termelnek-a-kisfiuk-a-mehben.html

emberneve.gyufa 2014.08.15. 17:42:21

szankcióim vannak érvényben néhány médiaszereplővel, ezért nem "kattinthatok" rá :D
süti beállítások módosítása