HTML

A Játék Neve: Föld

Ez a blog arról szól, hogy hogy működik a világ valójában. Túl a látszatokon, a manipuláción, a mindent átszövő hazugságon és felelősséghárításon. A jelenkor eseményeinek mozgatórugóival is foglalkozik, ahogy a régmúltba is tapogatózik visszafelé, egészen az emberi lét kezdeteiig. Mindez egy sokéves kutatómunka eredményeire támaszkodik. A blog korábban "2012 blog" címen működött a blogol.hu szerverén. Kapcsolat: blog2012 kukac freemail ponnt hú!

Friss hozzászólások

  • Lazur: @Nikiló: www.youtube.com/watch?v=TQcqOW39ksk Apropó, és az már smafu, hogy a kínaiak azért akarnak... (2023.09.15. 00:32) Emberek, Irányítók és a Háttérhatalom
  • Gergő92: Nem csak én szoktam néha felnézni ide. :) (2023.01.18. 00:00) Mire készülnek a Marson?
  • Lazur: Ez egész friss: futureofhumanity.report/en www.youtube.com/watch?v=MYJFc3vA6N4 Csak a rotary klu... (2023.01.10. 18:29) 2019
  • Lazur: Szűk tíz évbe telt, de lassan a híradóba is bekerül ahogyan Kínában készülnek a cellák. www.youtu... (2022.12.05. 01:07) AUTOKRÁCIA (szerk)
  • Gergő Bohrát: A mostani események fényében bár 10 év késéssel, vagy inkább több, de csak efelé haladnak a dolgok... (2022.04.23. 22:12) A Jobbik és az Irányítók
  • Lazur: 2012 helyett 2021, de itt a mátrix 4. része: www.youtube.com/watch?v=JQVHrXek73E (2021.12.17. 20:30) Előadás videó - A Mátrix-trilógia (szerk)
  • Kápráz: ...Történt egyszer, hogy Noé szőlőt telepített, de a bortól megrészegedvén meztelenül feküdt sátrá... (2021.12.11. 21:02) Előadás videó (szerk)
  • maztro: @Gergő Bohrát: Szeretnek minket behúzni a csőbe, a cikk lényegében minden pontján prezentálja azt,... (2021.08.26. 05:03) Menetrend (szerk)
  • dangbird: Új nagy ívű, félelmetes novella a személyes blogomon: marioatreides.blog.hu/2020/01/06/nem_tehete... (2020.01.06. 10:36) Olyan, mintha
  • dangbird: ferfiakklubja.hu/fk_magazin/az_fk_noi_tamogatoi_korebol/amikor_nem_fogadjuk_el_a_ferfi_es_no_kozot... (2019.11.13. 10:09) A házasságról

Utolsó kommentek

Az angol, mint finnugor nyelv (szerk)

2010.04.19. 15:54 dangbird

Évtizedek munkájának gyümölcsét hozom most nyilvánosságra. 1990 óta tartó, közel 5 milliárd forint állami támogatást igénybevevő kutatásom meghozta eredményét: ímmár tudományos, nyelvi és néprajzi tényként kijelenthetjük:

Az angolok finnnugor származékok.

Alábbi írásomat ajánlom tehát az MTA szíves figyelmébe.

A finnugor kultúra az Ural hegység két oldalán fejlődött ki, egymással párhuzamosan: minthogy a geofizikai adottságok nem tették lehetővé, hogy a finnek és az ugorok érintkezzenek egymással, így aztán csak véletlen, hogy ugyanazon a nyelven beszéltek, ugyanolyan használati tárgyaik voltak, ugyanolyan népművészeti motívumokkal.

Aztán jöttek a besenyők. Kiverték őket az Uralnak előbb keleti, majd nyugati oldaláról, így a nyugati oldalon nyugat felé kényszerültek, a keleti oldalon pedig észak felé (minthogy a hegység útban volt; szerencsére a besenyőknek viszont szárnyas lovaik voltak, mert különben nem juthattak volna a nyomunkban egész a kárpát-medencéig, és nem védték volna évszázadokon át a határainkat, miután végigkergettek minket egész ázsián…) A nyugat felé futottakból lettek a magyarok, az északiakból pedig a finnek. A besenyők támadása által katonailag legyengült, gyakorlatilag harcképtelen finneket a germánok valamiért nem visszaverték, hanem tovább pofozták skandinávia irányába – mint ahogy bennünket is tovább pofoztak a hunok és az itt lakó, három millió éve őshonos szlovákok, amíg aztán Szent István szlovák király le nem mészárolt minket, ahogy azt a jeles szlovák úriember, Ian Slota nemrégiben nagyon helyesen megállapította. (Most már viszont kérjük szépen a holokatolicizálási kárpótlást a szlovák államtól.)

A finnekre visszatérve, egy részük a mai finnország területén maradt, másik részük továbbvándorolt nyugat felé, majd amikor a tengerhez értek, kénytelenek voltak átúszni a Brit Szigetekre (a besenyők ímmár viking jelmezben kergették őket), ahol a hajuk kipirosodott a nagy hidegtől és a sok széltől.

Bizonyítékok:

Jelen elmélet nem csak elmélet, hanem olyan tény, amelyet egyetlen művelt, tájékozott ember sem kérdőjelez meg. Számtalan bizonyíték áll rendelkezésünkre: mind kulturális-néprajzi, mind nyelvi bizonyítékok. Utóbbiak vannak túlsúlyban, ezért ezeket fogjuk tárgyalni részletesen. Kulturális közösségünknek csak legszembetűnőbb bizonyítékát említeném meg: az angol király árpádsávos palástját. Az ős-angolok bizony gyakran használták ezt a zászlót, és később sem merült teljesen feledésbe: az Amerikába érkező angol telepesek mindjárt kitűzték, amint rájöttek, hogy nem Indiában vannak, s később ez is lett az Indiai Amerikai Egyesült Államok hivatalos zászlaja is.

Lássuk a nyelvi bizonyítékokat! A magyarság finnugor származását adottnak tekintjük, hiszen a finn nyelvvel jópár közös szavunk van, ún. alapszavak, amelyeket nagyon régóta és nagyon gyakran használunk, ezért nehezen deformálódnak, mint pl. testrészek nevei. Ezt mindenki megtanulja az iskolában. Most lássuk az angolt!

see – szem; say – száj; mouth – mond (ha a hangalak nem is, a jelentés sokszor deformálódik, de egyértelmű összefüggésben van az eredeti jelentéssel. Itt jól látható a jelentés felcserélődése); hair – haj; hear – hall; neck – nyak; arm – kar(om?); leg – láb; foot – fut.

Lássunk néhány példát a bővebb szókincsből:

run – rohan; hurt – árt; kill – öl; hit – üt; sword – kard; earth – föld; field – föld (Ez utóbbi bizonyítja, hogy nem a magyar kelta vagy germán, hanem az angol finnugor származék, hiszen a föld az eredeti alak); eat – ét; fire – forr; heat – hő; went – ment (Egy toldalékos alak!); wall – fal; king – kagán; how – hogy (az összes többi kérdőszó w-vel kezdődik angolban; s ha már itt tartunk:) where – hol (a wh kezdettel párhuzamos a magyarban a h kezdet: hol, hogyan, hány, honnan, hová); but – bár; wash – mos; hill – hegy; home – hon; house – ház; water - víz, stb…

Bizonyos esetekben a rokonság nehezebben érzékelhető, de határozottan kimutatható: lord – úr (kazárul: guor, szanszkritul: guru); you – te (régebbi angol alakja: thou, mind kazárul, mind szanszkritul tu); big – nagy (kazárul: mag, szanszkritul: mahá, görögül: méga); soul – szellem (a magyarban mind a szellem, mind a lélek szó levegő-minőségre utal); wait – vár; south – süt; I – én (szanszkritul: ; az angol I hang nem Á+J kombinációja, hanem a hosszú É-ből ered!); set – tesz (a magyarban az ún. gyökök, tehát az egyszótagos ősi szótövek gyakran megfordíthatók ill. megfordulnak); head – fej; world – világ; this – ez; one – van (az ősmagyar nyelvben az „egy” valaminek az egyedüliségét vagy egységét jelentette, számolásnál a „van”-t használták); ten – tíz (kazárul is ten, az ősmagyarban is az volt – a tíz egyike lehet a tényleges szláv jövevényszavaknak, ugyanis nem épül rá olyan szóbokor*, mint az egy-re); can – kanna; want – kíván(t?) stb.

Egyéb nyelvi elemek: toldalékok és prefixek is szép számmal párhuzamosíthatóak. A legszembetűnőbb példák:

- a d mint a múlt idő jele, amely a t zöngés párja, amely a magyarban múlt idő jele; a párhuzam egyértelmű, mert az óangolban d helyett még th volt

- az a, az névelőnk határozatlan névelőként a, an formájában való megjelenése (s köszönőviszonyban sincs az angollal tévesen rokonított nyelvek névelőivel, pl. francia le, la, les, vagy német der, die, das!)

- a magyar –on –en –ön, eredeti formájában, bár prefixként használatosan.

Így pl. ment a házon – went on a house: az angolok gyakorlatilag majdhogynem magyarul beszélnek!

Gyengébbek kedvéért: a cikk vicces hangvétele ellenére a felsorolt példák valósak, a szavak és egyéb nyelvi elemek rokonsága tény, de éppen annyira bizonyítja az angol nyelv „finnugor” származását, mint a magyarét. A távolabbi rokonságban álló szavak példáinál egyértelműen kiderült, hogy a közös eredetet nem a finn, hanem a szkíta eredetű (kazár, ógörög) nyelveknél kell keresni, a szkíták pedig kapcsolatban álltak mind a keltákkal, mind a germánokkal, innen a szavak rokonsága.

A franciában mint részben latin nyelvben megtalálható, magyarral rokon, de némettől idegen szavak (pl. száz franciául cent, kiejtve „szan”, németül viszont hundert!) esetében a középkori európán belüli terjedés kizárható (hiszen óriási német nyelvterület áll közöttünk), ami magyarul vagy azzal rokon nyelven beszélő nemzetségek európai jelenlétére utal a Római Birodalom létrejötte előtt. (Ismerve az ókori görögök „hüperborösz” – szkíta – származását, ebben semmi meglepő nincsen.)

*egység, egységes, egyén, egyéni, egyed, egyedi, egyszeri, egyforma, egyhangú, egyöntetű, egyoldalú, egykedvű, egyesít, egyesül, egyesület, egyke, egyszerű, egyáltalán, egyik, mindegy, stb. – ekkora szóbokor csak évezredek alatt tud kifejlődni, az egy nem lehet szláv jövevényszó!

SZERK: >itt< megtalálható az angol-magyar ősetimológiai szótár, melyben az ős-gyökök kutatása helyett inkább a mindenki által látható hangalaki és jelentésbeli összefüggésekre mentünk rá. Bármilyen észrevételt, javaslatot szívesen fogadunk.

110 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekneve.blog.hu/api/trackback/id/tr136226051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cath 2010.04.20. 10:02:55

szakal, aha. van benne valami. Főleg ha azt vesszük, hogy rovásírással egy csomó mostani nyelvani szabály egyenesen értelmetlen. Amit én sose értettem még az a dz-dzs a magyar ábcben. ha van ilyen hang, akkor miért nem maradt róla rovásjel, ha nincs (mert két hang összemosásából van- ahogy gondolná is az ember), akkor meg minek erre latin ábc-s "betű", (plusz az x y ra)? (jó, jó, jövevényszavak, de azok meg leírhatóak a magyar hangokkal is).

Lili 2010.04.20. 10:21:29

"mágusok nyelve"

csillagvirág 2010.04.20. 11:19:22

jómagam nemrég olvastam ezt az írást: http://www.varga.hu/OSKOR_ELO_NYELVE/VARGA%20CSABA%20_%20EGY%20REGI%20MAGYAR%20TAJNYELV%20A%20BRIT%20SZIGETEKEN%20.pdf örülök, hogy itt is előkerült a téma. nem helyesírás, hanem stilisztika (ha már végre nem off): pl.: "párhuzamosíthatóak"-nál fölösleges az "a" ----> párhuzamosíthatók. persze már teljesen elterjedt és a többségnek föl sem tűnik, de mennyivel szebben hangzik így. nemrég láttam egy olyat leírva valahol, hogy "bunkóak". ott azért elmorzsoltam egy könnycseppet a szemem sarkában. ja, meg az országok nevét azért még nagybetűvel kell írni, ugye? :)

M.A. 2010.04.20. 11:34:57

cath: Azért van dz, dzs, mert a magyarban egy hang egy betű, a dz és dzs pedig önálló hangok, a c és a cs zöngés párjai. A régi magyar nyelvben valószínűleg nem volt dz és dzs, a reneszánsz idején kerülhettek át az olaszból. A w, x, y nem részei a magyar ABC-nek, csak a bővített magyar-latin ABC-nek, amiben a jövevényszavakban használatos betűk is benne vannak. A magyar nyelv logikája szerint igazából az x-et ksz-nek kéne írni, ahogy a boksz esetében el is terjedt.

rövid penge 2010.04.20. 13:57:22

A házirend megsértése miatt törölve. (Write only mode, fölényeskedő stílus.)

én 2010.04.22. 20:29:14

Ne haragudj, de ez valami vicc?? :) A bejegyzés és a helyesírásos komment? Mármint annyira hihetetlen, hogy mindezt komolyan gondolod/gondoljátok. :) Bocsánat, bocsánat, már itt sem vagyok. Sajnálom.

zui 2010.04.22. 21:14:07

az ősnyelv: http://www.youtube.com/watch?v=LiuMW3RVry4

cath 2010.04.22. 22:18:03

nem vicc, vagyis az. de nem úgy :). Ősnyelvvel Varga Csaba is sokat foglalkozik, neki a számokkal és barlangfeliratokkal is vannak érdekes meglátásai.

M.A. 2010.07.24. 14:08:14

Ahol jelenleg tartok (a csillaggal jelöltek magyarázatra szorulnak, ezeket egyelőre nem írtam le): a az an az again megint any annyi/ennyi as az/ez arm kar bacon Bakony* bear (n) barsza (medve, ősm.) bear (v) bír belly bél/belső big nagy (mag) black bal brother barát brown barn(a) bubble búb-orék bug bogár but bár cache kasz/szak* can (n) kan(na, -csó) care tör(ődik) cash kasz/szak* close közel cold hűl(t) cool hűl come mag* com-mand meg-mond court kör/kert -d -t dance tánc data ad-at day dél dull dúl(t) earth föld eat ét field föld fine finom fire forr(ó) foot fut for for(og, -dul) four for(og, -dul)* fresh friss gas gáz/gőz garden kör/kert go jön/gyün (~gyere) guard kör hair haj have ha/ho(z, stb.)* head fej hear hall heart kör* heat hő heave hév heaven hév (!ég) hello hall(ó, -od) hit üt hold ha/ho(z, stb.)* home hon house ház horr-or hor(og, -ony, -gony, stb.) hurt árt how hogy I én in -ben (-ban) is ez -ing -ing (-eng, -ong, -öng) kill öl king kagán leaf levél leg láb live lévő lord úr (guor) low le many mennyi me én+mi mean mony/nyom milk meleg+lé+mell mouth mond move moz(og) muscle mozog must muszáj name név neck nyak new új night nap-nyugt(a) old holt+ó on -on (-en, -ön) one van ox ökör paper papír pence pénz pound font red rőt rod rúd run rohan sail szél say száj search keres/kerít secret szek(rény, stb.)* see szem send szán set tesz sheep síp sit tesz* sip szív so szó(val) some szám soul szó/szél (~szellem) south süt stand tesz* sun süt/sün* sure szor(os) sword kard ten ten (tíz, ősm.) -th -t theme tém(a) this ez thou te thunder tündér to -tól too túl tree erd(ő) wait vár(t?) wall fal want kí-ván(t?) wash mos waste veszt(ett)/veszett water víz we mi went ment will vil(ág)* wind von/vánd(orol) with -val/-vel where hol whole ho/ha* work dolg+működ world föld+vil(ág) wood vágott -y -i* yes jó Egyéb ötlet? (Nem csillagosakra gondolok, tehát olyanokra, amelyek a gyökök működésének részletes magyarázatát igénylik, abból rengeteget nem írtam még bele, inkább olyan ötletre gondolok, ami első ránézésre egyértelmű.)

opos 2010.08.18. 17:34:29

ass - áss (pikáns asszociáció) windows - wind-széltől-óvó - mint az ablakok soup - szop -levest souffle - szél összefújta powder - por púder egyelőre

Fehérzaj 2010.08.18. 21:13:53

Eléggé járatlan vagyok nyelvészetben, viszont: az említett szópárok egy része még jelentésben is igen távol áll egymástól, nem, hogy hangalakban. Mások pedig éppen nyugati eredetűek, és nem régebbiek pár száz évnél (ha tippelnem kellene). Ezeket leszámítva is érdekes összecsengések vannak, mondjuk.

boertttsllo 2010.08.18. 21:42:28

najó csak itt a lényeg nem az hogy bemutassuk hogy az angol finnugor nyelv hanem az hogy elgondolkozzunk azon a bizonyítási formulán ami ugyanezt a magyar nyelvről mondja ki

boertttsllo 2010.08.18. 21:43:33

najó lehet hogy ezt csak én értettem így namind1 :)

M.A. 2010.08.19. 11:36:33

"Mások pedig éppen nyugati eredetűek" - ha egy szó bármilyen idegen nyelvben megtalálható, automatikusan jövevényszóként azonosítják, teljesen alaptalanul. Melyik említett szópárokra gondolsz? Az opos által írottakra, a cikkben írottakra, vagy a listára?

Fehérzaj 2010.08.19. 12:47:43

A listára gondolok, természetesen. A secret elég erőteljesen latin eredetű szó, tehát végülis lehet, hogy a latin is finnugor nyelv? A theme szó szintén latin eredetű. A name szónak a magyaron kívül sok nyelvben van hasonló megfelelője, ráadásul ezek közelebb is állnak hozzá hangalakban. A Wikipédia visszavezeti Indiáig, amúgy nemtom. És még van pár ilyen. Népvándorlás meg keveredés a plafonon, szóval mindenki mindenkivel rokon, vagy hogy is van ez? Egyáltalán miért lényeges kérdés, hogy az angol népnek hol a töve?

M.A. 2010.08.19. 13:01:00

"A secret elég erőteljesen latin eredetű szó" - vagyis az etimológia odáig követi vissza, aztán csók. Meg is van csillagozva, vagyis van rá magyarázat, hogy hogyan kapcsolódik a "magyarba" (protoeurázsiaiba). Lesz(?) erről a nyelvesdiről egy külön előadásom. (A kérdőjel azért, mert a szervező úr el van tűnve hetek óta. Hamarosan már írok neki, hogy mi lesz.)

M.A. 2010.08.19. 13:16:22

Na módosítottam, a section-ból már joban kiderül, miről van szó (a latin -tio megfejtése külön ott van t betűnél).

Lili 2010.08.19. 15:57:04

Miért fontos egy lélek számára, hogy az adott inkarnációjában milyen származású? Miért jó egy most épp magyar ember bőrébe bújt léleknek, ha büszke a magyar múltjára? Örülnék, ha nem az előadásra hivatkoznál, hanem itt adnál egy kerek választ.

M.A. 2010.08.19. 16:08:25

Miért számít, hogy adott életben nő vagy vagy férfi? Miért számít, hogy ezen belül adott létállapotban valaki gyerek, vagy öreg? Miért számít, hogy egy adott családhoz tartozol? Ha születik egy gyereked, még nincs hozzá semmi közöd (főleg apaként), idegen ember, miért nem hagyod ott az utcán, mint a hajléktalant, aki szintén idegen ember? A sorsot, ha átmeneti is, élni kell, amíg tart, azért van. Az egy "karma", egy vállalás, egy küldetés, hogy valaki magyar, amit be kell teljesíteni.

opos 2010.08.19. 20:50:23

valley - vályú-völgy resistant - rézüst ez eléggé ellenálló, sőt régen az időkapszula leforrasztott rézüst volt full -tele, ma pl körömpörkölt volt csülökkel és tele ö izé fullra azaz fulladásig zabá vagyis ettem magam boil - lobog forr cache - kas régen a méhek még (kaptár helyett) eldugták a mézüket kasokba kaspó? ice - jég soap -szappan sirup - szirup szörp cat - kacúr nose - nózi A szekreter az milyen régi szavunk? Mert az ugye titkokat rejtő bútor.

opos 2010.08.19. 20:53:43

donkey - dinka szamár

opos 2010.08.19. 21:05:59

table - tábla asztal pasta - paszta tészta salt - só eagle- égről le sas carpet - kárpit, szőnyeg, burkolat, medencénket ölelő kárpátok, búzaszemet borító korpa cock - kakas cellar - cella pince garden - kert smooth -simít

opos 2010.08.19. 21:17:55

flask -flaska bottle- butélia butykos rod - rúd ballast - ballaszt puffy - dagadt, puffanva esik, pufi kip- kipihenem magam mert későre jár

cath 2010.08.19. 21:21:20

akkor itt is: az el van tűnve erőteljesen angol szófordulat, magyarban "csupán" akkor van (poént elősegítő) jelentése, amikor a vagytarantino vagy madonnavoltférje egyik filmjében elmondja a fickó, hogy te meg márpedig elutazol és ha elutazol, akkor el leszel utazva.... vagy valami ilyesmi. Magyarul simán "eltűnt" rövidebb, szebb, érthetőbb és főleg nem erőltetett. A thémához :) - e tárgyban vannak elég jó szakmai könyvek is, ugyértem történészek, nyelvészek is nyilatkoznak/írnak a mai tananyag totális "tévedéséről", spt jobb egyetemeken főiskolákon a jobb történelemtenárok azt is elmondják a megtanulandó mellett, hogy valójában mi az igazság (vagy mi lehet igazabb :) a hivatalos verziónál -pl. töriből már nem az az izgi hogy hogy volt a honfoglalás, hanem hgy most akkor kettős vagy hármas hondoglalásról beszélhetünk-e, hiszen előtte , meg még azelőtt is egyszer már egy magyar hullám eljött ide - ezért nem kellett itt sosem kiírtani nekünk senkit, akit meg ittaláltunk az valahogy simábban "beolvadt" mint bármely más nép területfoglalásánál az szegény őslakosok...)

cath 2010.08.19. 21:25:19

Lili: azért is számít a magyarság, mert több angol tudós szerint vannak a földön az emberek... és a magyarok. Ill pont asszem nyelvészeti szempontból is nyilatkozta valaki, hogy nem kell várni az űrlényekre, azok már itt vannak a földön: úgy hívják magukat, hogy magyarok :))))

opos 2010.08.19. 21:26:02

ponyvaregény

2010.08.19. 21:34:24

http://www.origo.hu/sport/magyarfoci/20100810-a-bbc-cikke-az-1953as-angolmagyar-merkozesrol.html """A játékuk a tökéletes labdabiztonság, a villámgyors mozgások és valami természetfölötti dolognak a tökéletes keveréke volt, ami éppolyan újszerű volt, amilyen hatékony." "" """"Mi 100 ezren, akik ott voltunk, egy kicsit megfürödhettünk az istenek fényében.""" ""Olyanok voltak, mintha a Marsról jöttek volna.""

zui 2010.08.20. 10:26:43

„Lili: azért is számít a magyarság, mert több angol tudós szerint vannak a földön az emberek... és a magyarok.” Amíg a lélek tanulni akar, a Földön addig „játszik” a nacionalizmussal és magyar lesz, meg orosz, meg amerikai….Most én vagyok a főnök, holnap te leszel, most én vagyok a hatalmasság, holnap te leszel….. Azonban egyszer ezt is meg lehet unni! Erre a lehetőség bármely nép tagjának meg van adva, magyarként esetleg könnyebb.:)

opos 2010.08.20. 13:29:25

curve - körív görbe

cath 2010.08.20. 14:47:34

zui, nem gondolom, hogy a "világpolgárság" üdvösebb, mint passzív ellenállásban óvni, tisztelni és büszkének lenni mindarra amit a "magyar" jelent. Ahogy a többi nép is büszke mindarra, amit az ő népének lenni jelent. Akikből ez is eltűnt, azok eltűntek. úgy értem, mint nép. Nem állok le vitázni, de szerintem az emberi létben, és embernek lenni itt a földön, igenis fontos, hogy azon belül melyik NEMZEThez tartozol. Nemzet: azaz a nemző ágad :), ahonnan jöttél, a múlt, az ősök... Akikből lettél, akik nélkül nem is lehetnél, és akiket akár megtagadva is, de magadban hordozol a sejtjeidben, és lehet hogy a gyereked vagy az unokád "hozza ki magából" genetikailag azt, amit 2000 éve őriz az idő a nemzeten keresztül, általad is.

seh 2010.08.21. 13:22:30

oops, azert egy kicsit mellelottel szavakkal. nose - nózi, ez pontosan ugyanaz, a nose-nak a sznobositott magyar valtozata, kizarolag a beszelt, informalis nyelvben talalhato. a butelia sem allja a helyet. az inkabb tartaly. mielott eroltetett belemagyarazo kapcsolatot velnenk felfedezni minden szoban, azelott kellene gondolkozni. ez nem orkoskodas a reszemrol, csak fel szeretnem hivni mindenki figyelmet, hogy nem minden szo magyar.

opos 2010.08.21. 22:12:08

seh, tehát a butélia, butykos az nem tartály, azaz nem tartunk bennük semmit? Te milyen szavakat tudsz rokonítani? sznobosított magyar változat, vagy kizárólag beszélt, informális nyelvben található alak is jó lesz.

Kang the Conqueror 2010.08.22. 01:33:39

Elég nevetséges. Milyen célhoz visz közelebb a nyelv vizsgálata... vagy éppen az azon való vita?

seh 2010.08.22. 10:20:32

opos, olvastad M.A. utolso naplobejegyzeset? Az en mondanivalom lenyege az volt, hogy nem minden rokon a magyarral. (Nekem pontosan ez a szakmam, a magyaron kivul meg beszelek nehany nyelvet - no nem dicsekveskeppen mondom, de ennel fogva van ralatasom a dolgokra). Nagyon sok kapcsolatot talalunk a magyar es mas nyelvek kozott, nagyon sokat felsorolt M.A. a listajaban, de neki sem jott ossze mindegyik szonal, ki is jelolte azokat csillaggal. Sajnalom, hogy nem ertetted ezt a sorok kozul. A Duna evangeliumaban (Bakos Attila) is akkora mellelovesek vannak, hogy az ember csak kapkodja a fejet. Nem is olvastam vegig, csak belelapoztam jo alaposan, de az eleg volt. Jokai az "Es megis mozog a fold" c. regenyeben nagyon szepen kifigurazta az ilyen, mindent magyarito tudosok tevekenyseget. Az egyik ilyen "tudos"azt allitotta, hogy Nabukodonozor neve tulajdonkeppen abbol a kifejezesbol ered, hogy: "no ne bolondozzon az ur". Kimeljuk meg onmagunkat es a magyar nyelvet az ilyen eroltetett es nevetseges magyarazatoktol. Kang, tokeletesen igazad van. Nem vezet sehova. Jo okot ad vitatkozni.

M.A. 2010.08.22. 11:02:22

"neki sem jott ossze mindegyik szonal, ki is jelolte azokat csillaggal" :) Megcsillagozva azok vannak, amelyeknek a belátásához magyarázatra van szükség. Ezek az összefüggések a protoeurázsiai ős-etimonokra épülnek, amelyek kutatása kezdetleges szinten van, mert a külföldi tudományos elit már rég felismerte, hogy akármekkora számítógépeket engednek rá a problémára, ezt érdemben csak magyar anyanyelvű emberek tudják vizsgálni. A magyar "tudományos elit" hozzáállását meg már ismerjük a dolgokhoz. Jókai Móricz zsidó szabadkőműves volt, nyelvművelés terén is jeleskedett, de nyelvrontás terén is. Kazinczy Ferenc szabadkőműves hasonló tudománytalan, csak lélektani alapokon nyugvó módszerekkel (pl. gúnyolodás) szabotálta a nyelvújítási folyamatot 50-100 évvel korábban, nem véletlen, hogy őt hangsúlyozzák agyon az iskolában. Ha nyelvész vagy, tényadatokkal alátámasztott cáfolatoknak nagyon örülnék! (Nem szeretnék hülyeségeket terjeszteni ugyanis.)

M.A. 2010.08.22. 11:08:32

"Elég nevetséges. Milyen célhoz visz közelebb a nyelv vizsgálata..." - a nyelv az emberi agy számára a gondolkodásnak is eszköze, azonkívül a technokrata civilizáció építkezésével az önellátástól egyre távolabb kerülünk, így egyre fontosabbá válik a megfelelő színvonalú kommunikáció. A nyelvek leromlása, lepusztulása természetes folyamat, de a megfelelő nyelvismeret gátolhatja ezt a folyamatot - ahogy mesterségesen pusztítani is lehet a nyelveket, ahogy az látszik is jelen korban.

seh 2010.08.22. 11:53:08

M.A., ez a szintetikus, analitikus, generatív és funkcionális nyelvtanok területe (ezek bizonyos szinten átfedik egymást, a taxonómiák nem mindenütt jelennek meg ugyanígy). Tudom, Chomsky is zsidó, de elég sok mindent kimazsolázott. Egy nyelvet nemcsak formálisan, jelrendszerként kell értelmezni, hanem szemantikailag is. Például: németül mist = szar, szemét, angolul a mist = pára, köd. Mindkettő germán nyelv. Az angol kevésbé, mert hibrid, a német tisztább, legalábbis ami a germán eredetet illeti. Itt most nem részletezem a sok nyelvújítást, amelyek egységesítették a németet, ugyanakkor meg tönkre is tették. Így lett a német szintetikusból félig analitikus. Ezért nem szabad egy kaptafára húzni mindent, ami hasonlít. És ez csak egy példa volt a sok közül. Ha gondoljátok, adok más példákat is. Ha pedig úgy érzitek, hogy a válaszom inkább maszatoló volt, megpróbálom érthetőbben leírni.

M.A. 2010.08.22. 12:11:37

A válaszod programozott volt, és (ezzel összefüggésben) nem kapcsolódott a témához. Az angol rug is hasonlít a magyar rúg+rág szavakra, mégsincs benne a szótáramban, mert nincs közük egymáshoz. Szóval hibákat keresek, vagy olyan kételyeket, amelyek vezetnek valamilyen következtetéshez, akár pro, akár kontra. A Vandékhár című előadásomon el fogom mondani részletesen, sok példán keresztül, hogy a szektornak mi köze van a székhez, a hasnek a hazudnihoz, a comenak a komlóhoz.

seh 2010.08.22. 13:08:57

Jó. Sajnos nem lehetek ott az előadáson, pedig szivesen elmennék, csak nagyon messze van . Nézzük más oldalról. Vegyük a románt. Állandóan hangoztatják a dák-római kontinuitást, amiről tudott dolog, hogy baromság. Mindig azzal jönnek, hogy ők Decebaltól és Traianustől származnak. Ja, és a nyelvük is. Közelebbről nézve, még ők sem tudják, hogy melyek a dák nyelvi elemek. A latin elemek tisztán elkülöníthetőek, a baj viszont ott adódik, hogy ez mesterséges latin szókincs, mivel 500 évvel még nem is létezett a mai román nyelv csírája sem. Fellelhetünk benne szláv (200 éve még cirill betűkkel írtak), török, magyar szavakat, és nem keveset. A témához úgy kapcsolódik, hogy szerintem a többi nyelvben is inkább úgy léteznek más nyelvi elemek, hogy nagy részét átvették és leszűkítették a saját nyelvükre. Ez óriási torzulásokhoz vezetett. Mivel a nyelv élő egység, folyamatos mozgásban van, használod, utazol, átadsz, átveszel (ezt erdélyi perspektívából sokkal tisztábban lehet látni, mivel a két nyelv erősen keveredett. ha én tőled laskát, borvizet, pityókát, árdét, gogost, murkot, vinetét és pungát kérnék, csak néznél, mint boci az új kaput). Mi itt azon igyekszünk, hogy véletlenül se keverjük a román kifejezéseket a magyarba. Ahhoz, hogy érdemben tudjuk vizsgálni ezeket, ismerni kellene az igazi, ősi magyar nyelvet, hogy el tudjuk különíteni mi tartozik oda s mi nem. Egyik lehetőség erre a csángók nyelve. Ők nagyon sok szót tisztán megőriztek az ősi magyarból, de az is igaz, hogy nagyon sok románt átvettek. Ahhoz, hogy megértsd, hogy egy pusztinai csángó mit mond, tudnod kell magyarul is és románul is. Ezért egy vagy két nyelv ismeretében esélye sincs az embernek kihámozni valamit is nyelvészetileg. A divatos nyelvtanelméletek pedig csak útmutatóként szolgálnak.

seh 2010.08.22. 13:49:43

Van egy ismerősöm, aki szerint az egyiptomi is magyar volt, mivel (szerinte) Egyiptom = égi hon. A baj ott kezdődik, hogy az Egyiptom nevet a görögök adták (Aegyptos=> Koptosz), az egyiptomiak saját országukat Kemt-nek, vagy Kemet-nek nevezték. Ez fekete földet jelent. Az egyetlen biztos dolog, hogy az ország nevének magánhangzói KMT voltak. Azt nem lehet tudni, hogy milyen magánhangzókkal bővítették ki ezeket, aminek eredmenyekeppen sok lehetett a jelentesvaltozas. Pontosan emiatt senki sem tud egyiptomiul, hiszen Champollion is csak a massalhangzókat fejtette meg. Szántai Lajos nagyon szép példákat hoz fel erre a magyarral kapcsolatosan, az előadásain is mindig mássalhangzókkal ír, utána tölti ki a közöket az összes lehetséges magánhangzóval. Ő értelmesen, konkrét tényekkel bizonyít. Őt nagyon jó hallgatni

seh 2010.08.22. 13:50:56

* mássalhangzói KMT voltak

M.A. 2010.08.22. 14:11:51

A baj lényege, hogy a magyar ember "magyarként" ismeri fel a protoeurázsiai maradványokat, holott minden nyelv torzult az elmúlt évezredek folyamán, csak a magyar sokkal kevesebbet, mint a többi. Az égi hon már csak azért is problémás, mert hogy került oda a p-t mássalhangzó páros? Ilyen "fordított erózió" nem szokott történni; vendégmássalhangzók előfordulnak minden nyelvben (gyerek-gyermek), de azok a legritkább esetben sem légzárasok, pláne nem duplán. Szóval vannak alapvető szabályok, amiket ismerni kell, mielőtt az ember találgatni kezd - szerintem ez fontosabb, mint X nyelven tudni. Egyébként ha az Aegyptosban az aegy-t égiként azonosítjuk, a maradó ptos-t sokkal logikusabb lenne az egyiptomi Pt.h (Isten) szó görögösítéseként azonosítani. Apropó, az -om végződés megjelenik más nyelvben is az Egypt végén? Mert az a magyarban elég izgalmas funkciójú (Komárom, Esztergom, malom, halom, barom, majom, stb.)... Az előadásból egy vágott verzió mindenképp felkerül a blogra.

seh 2010.08.22. 14:49:43

"a magyar ember "magyarként" ismeri fel a protoeurázsiai maradványokat" lásd Badinyi Annak nagyon fogok örülni, így legalább én is fogom hallani. Az OM-mal ugyanígy elmehetünk Indiába is. A magyar-MAG-gal két baj van. Egyrészt elfelejtettük, h honnan jöttünk, másrészt kiirtották belőlünk a nyelvújításokkal. Eredmény: sötétben tapogatózás. Nagyrészt. Van egy másik kérdésem. Milyen kapcsolata van a magyarságnak Atlantisszal? Érdekes dolgokat hallottam erről, hogy a magyarok tulajdonképpen atlantisziak voltak, ezért őrizzük az atlantiszi hagyományokat stb. stb... itt meg mást olvastam. Legalábbis az atlantisziakról.

opos 2010.08.22. 15:27:13

seh, egy valag szintagmát sugalltál úgy mintha nekem lenne tulajdonítható. Nem részletezem, mert nem vitatkozni jöttem, pláne nem apróságokon. Amit konkrétan (és tényleg én mondtam) vitattál az a bottle hogy az tartály, míg a butélia, az szerinted nem tartály. Hanem mondjuk polc amire pack ö izé akarom mondani pakolunk valamit?! Még mindig várok tőled szópárosításokat, pláne ezentúl hogy kiderült mennyi de mennyi nyelven beszélsz. addig is a témánál maradva music - muzsika horse - huszár sitter -sintér

seh 2010.08.22. 16:06:52

szeretem, mert szeretsz gúnyolódni opos. Megfeledkeztél az alapszabályról. Itt nem lehet senki ork. Én találomra csak kettőt ragadtam ki, te meg nagyon érzékenyen reagáltál. A szubjektivitást tegyük félre, ilyen esetekben nem vezet sehova game (nagyvad) - gém bheka (szanszk.) ugyanaz, mint béka Engem nem az érdekel, ami ugyanaz, mert az nyilvánvaló, hanem az, ami nem ugyanaz, mert ott lóg ki a lóláb.

seh 2010.08.22. 16:10:55

opos, a mássalhangzókat nézd, azok vezetnek nyomra

seh 2010.08.22. 16:23:04

"Amit konkrétan (és tényleg én mondtam) vitattál az a bottle hogy az tartály, míg a butélia, az szerinted nem tartály." Hol írtam én ilyent, hogy a butélia nem tartály? Én ezt írtam: "a butelia sem allja a helyet. az inkabb tartaly." Ha a butélia neked magyar szó, akkor én megeszem a szemüvegemet. Az tény, hogy tartályt jelent, de a tartály a magyar szó, nem a butélia. Nem mintha román eredetű lenne, de a románok is azt mondják, hogy butelie. Pontosabban ez a (gáz)palackot jelenti. Az "a îmbutelia" szó palackozást jelent. Ha neked ennek a szónak a tövéből kijön a "tart" szó, akkor nagyon okos vagy. A tartályból annál inkább.

2010.08.22. 16:41:05

Előkerült a magyar billentyűzeted, nagyszerű. Megint ferdítesz, ugyanis "butélia-butykos" - így írtam szó szerint. A butykos igenis egyértelműen magyar szót. Meg is érdemelsz egy nagy butykost a szép ékezeteidért. Ne orkozzál, amikor egyértelműen kötekedően léptél fel, és mingyá el is felejtetted hogy a rovat nem rólam, hanem a szópárosításokról szól. Meg a sunyiság, TE (és nem más!) állítasz egy viccnek is rossz nabukodonozoros példát, majd gyorsan meg is cáfolod(!) hogy uraim ""Kimeljuk meg onmagunkat es a magyar nyelvet az ilyen eroltetett es nevetseges magyarazatoktol."" Hát akkor miért nem kíméltél meg ettől minket? Hümm?! Heló, szerinted ezt a blogot olyanok olvassák akik besuck ö akarom mondani beslukkolják a ferdítéseid? És ha már ferdítés, megkérdezem a tisztelt blogírót is, hogy a címbéli angol-finnugor párhuzam csak egy elhibázott címadás, avagy sunyi programozása a felkészületlen olvasónak hogy s miként: angol-finnugor-magyar -> melyből ugyi a tudatalattiban a finnugor-magyar párhuzam ragad meg a leginkább.

M.A. 2010.08.22. 16:46:04

Itt egy csomóval az a baj (flaska, szappan, nózi, szörp, muzsika), hogy nyilvánvalóan átvett (visszavett) szó. Tehát nem a televízió, Internet és hasonló szavakat keressük. Ezek több ezer kilométeres köröket tettek Eurázsiában ezer évek alatt, ember legyen, aki visszanyomozza őket. Pl. a musica (amiből az angol music és a magyar muzsika is lett) a musa/muse szóra vezethető vissza, amiről elég nehéz elmagyarázni keményebb fejű embreknek, hogy egy jelentésbeli ráérzésről van szó: az angol amuse szó érezhető összefüggése az emotion, motivation, stb. szavakkal mutatja, hogy a görögben hiába jelenik meg a mus- kezdet a gondolkodásra, általában magasabb szellemi tevékenységre utaló gyökként, többszörös átvétel után is megérezte egyik-másik nép, hogy ez a gyök eredetileg moz(og) jelentéssel bír. És ez még egy egyszerűbb eset, mondjuk a nózihoz képest, ahol a latin nasusból az idők ködébe vesző tapogatózás vezet csak a nat szótaghoz (pl. ~nát-ha), hogy ez nyit-nyitás-nyílás, vagy simán az n, mint orrhang -at képzővel való ellátása, vagy teljesen rossz az irány, nem fogja egyhamar megmondani senki. A butélián ne vitatkozzatok már: a bod gyökről nem nehéz kitalálni, hogy valami testes dolgot, üreget, térfogatot jelent, bódé, bodag, bádog (kád) -> bath, bodnár, butykos, stb., megfordítva pl. dob-oz (ne tessék sikoltozni a (szív)dobogáson, meg hogy hangutánzó!)

2010.08.22. 16:48:47

M.A. szóval Te vagy M.A. akit kérdeztek hogy olvastam-e, eddig úgy fest felületesen lestem mert csak 2012 nevezettként láttalak. Na akkor az elébb utaltam is az "utolso naplobejegyzeset"-re. (mellesleg remélem nem az utolsó) "nyilvánvalóan átvett (visszavett) szó.".."Ezek több ezer kilométeres köröket tettek Eurázsiában ezer évek alatt, ember legyen, aki visszanyomozza őket" Persze, pontosan, ezt próbálom érzékeltetni, meg aztán ez a tyúk és tojás tipikus esete. Akik megalkuvók, és magyar identitásukban bizonytalanabbak, avagy éppen ellenérdekeltek, azok biztosan azt mondják, sőt állítják hogy mindig a magyar vette át ezeket a szavakat, és sosem fordítva. Ők mernek kicsik lenni.

2010.08.22. 16:52:03

Na igen M.A., ha nem tévedek előző kommentedig még nem is boncolgattad a "megfordítás" fogalmát. Az angol(szász) kiejtésnek ugyanis sokszor lehetlenül hangzik a magyar(hun) kiejtés, de megfordítva már elbírkózik vele. Ilyen megfordított szótagokból megint össze lehetne szedni egy csokorral.

opos 2010.08.22. 16:59:07

egg - tojás (elnézést ha nem épp irodalmi nyelvezet, emellett túl facsart, de az nem a s-egg-ből jön?) Mert itt még seh kitételének is kétszeresen megfelel a mássalhangzó..

seh 2010.08.22. 17:07:56

opos, gondolom te vagy az utóbbi két névtelen bejegyzés szerzője, legalább vállalhatnád. Hadd tisztázzunk már néhány dolgot: először is azt, hogy ha hisztizhetnéked van, menj ki az erdőbe és hisztizz ott. Másodszor, ha annyi önkritikád sincs, hogy legalább elolvass egy ellenvéleményt, akkor nem vagy vitapartner. Az egészséges vita arról szól, hogy tiszteletben tartjuk más véleményét még akkor is, ha nem értünk vele egyet. A lényeg az, hogy egy problémát különböző szemszögekből is meg lehessen vizsgálni. Ha te ilyen kis szarokba kötsz bele, hogy magyar billentyűzet és egy valag szintagma, amivel rád húztam a lepedőt, akkor menj s kezeltesd magad, mert nem latod a fától az erdőt. Tudtom szerint nem te vagy az Egyiptomos ismerősöm, akiről szó volt. Nem értem miért vetted magadra. Harmadszor, én nem beszéltem úgy veled, ahogy te velem, főleg látatlanban nem, mert egyikünk sem tudja a másikról, hogy ki az. Mivel nem a seggedből rántottál elő és nem vagyok óvodás sem, megkérlek moderáld magad és olvasd el az első bejegyzésem. Ott is leírtam, hogy nem kötekedni akarok. Gyere ide Erdélybe s magyarkodj itt, akkor majd kiderül, hogy megtelik-e a gatyád. Nem is olyan könnyű.

M.A. 2010.08.22. 17:17:13

ephesos: Őrjöngést befejezni. Mindjárt jön, hogy kiamagyar... Ne jöjjön. Maradjunk a nyelveknél, ahelyett, hogy: "Gyere ide Erdélybe s magyarkodj itt, akkor majd kiderül, hogy megtelik-e a gatyád. Nem is olyan könnyű." - ezt kétféleképpen tudom értelmezni, egyik rosszabbul hangzik, mint a másik. Szóval ne. témánál maradva: a segg az "szélső hasíték"-irányból közelíti meg a dolgokat (kb. szeg+seb-zseb), az eggnek inkább az "egész"-hez lehet köze.

seh 2010.08.22. 17:20:35

Bocs, de én sem ide akartam kilyukadni, csak más véleményeket és meglátásokat olvasni. Ez lett belőle.

opos 2010.08.22. 18:12:13

seh, persze hogy én voltam,a többi is, csak nem vagyok regisztrálva vagy "megjegyezve". A dolog többi része roppant fárasztó, ahogy kezted, majd egyre jobban dagasztod, hagyjuk. A blogíró általi felkérés úgy hangzott hogy "egyéb ötlet", mégegyszer mert fontos: ÖTLET, azt meg hoztam.. M.A. : "az eggnek inkább az "egész"-hez lehet köze.", az egészről könnyen eszembe jut a gömb.. amibe bele is nézhetünk, de egy gömbölyű női hátsó filozófiai értelemben bizony jelenthet egész-t is.

M.A. 2010.08.22. 18:24:47

Igen ám, csak "segge" eredetileg a lónak van.

opos 2010.08.22. 18:24:51

terra - terület?

opos 2010.08.22. 18:27:51

Hallottam már a tyúksegg kifejezést szemölcsre is. A lónak csöcse van.

M.A. 2010.08.22. 18:36:06

A terra persze hogy tér, csak az nincs jelen angolban, legfeljebb territory és egyéb képzett változatokban.

opos 2010.08.22. 18:51:04

terület - territory nekem jó így is, vagy place - placc ground - grund -gründol, gürizik, van egy mindent vivő: biro - ... na? jó?

seh 2010.08.22. 19:18:47

jól van, op. Értlek. Felszínt kapargatsz. A szemedet üti ki. ground, grund = talaj, föld, alap. Itt inkább MAGYAR szavakról volt szó. Ez is volt a cikkíró szándéka. Nem messengeren használt informális szavakról. A koviubit, az öngyit és a depit nem akarod hasonlítani valamihez? M.A. kezdeményezése tetszik, hasznos, nem is esik át a ló túlsó oldalára, maradjunk meg az értelmes vitánál. Az hasznos. A fene sem akar veszekedni

seh 2010.08.22. 19:26:45

"A terra persze hogy tér, csak az nincs jelen angolban, legfeljebb territory és egyéb képzett változatokban." épp ez a lényeg. Ugyanaz a szótő annyira megváltozik a különböző nyelveknél, hogy más-más jelentést kap az idők folyamán, esetleg csak távolról hasonlót Csak tudnám, hogy miért vagy így berágva

opos 2010.08.22. 19:51:24

ground - talaj, föld, göröngy - ez kinek a szemét üti ki? (göröngyös route-on, sötét éjjelen..) na gyúrj még.

seh 2010.08.22. 20:28:50

a szófajokkal tisztában vagy?

seh 2010.08.22. 21:10:41

M.A. Légyszi töröld a többit is, haszontalan termékei a mai hűlyeségnek. Kösz

opos 2010.08.22. 21:45:12

massage - úgy masszíroz mintha masszát gyúrna e három szavunkból melyik jövevény?

M.A. 2010.08.22. 21:58:27

Melyik három? Massza (mass) -> massz-ír-oz -> massz-ázs. Hogy a massa, mint nyers tömeg, hogyan kapcsolódik vissza a magyarba, nem tudom.

opos 2010.08.22. 22:05:22

A gyúr lett volna a harmadik. Csak azért kérdeztem, mert minél több szókapcsolat van, annál nagyobb a kényszer ráhúzni a jövevényszó lepedőt. Szerintem a massza mint nyers tomeg elég régi szavunk, így nem kell feltétlenül "visszakapcsolódnia" mivel eredendő mint a BŰN.

opos 2010.08.22. 22:09:04

air - ájer ez lehetne egy visszakapcsolódás, ám megint ki lesz aki biztosan megmondja hogy mi volt előbb a tyúk vagy a tojás?

csíbor 2010.08.24. 10:03:03

"Az egy 'karma', egy vállalás, egy küldetés, hogy valaki magyar, amit be kell teljesíteni." ehhez kapcsolódóan megpróbálom újra a kérdést úgy, hogy megüsse a mércét :-) szerinted mi a küldetése annak, aki éppen Magyarországra született és mit kell rajta beteljesíteni?

M.A. 2010.08.24. 13:15:55

Hogy meglocsolja a virágokat a kertben. Most erre milyen konkrét választ lehet adni? Pap Gábor órákat beszél róla, ott van például A magyar nemzet vállalása című előadása a bonanzán.

elbunda 2010.08.24. 19:59:56

félig off: http://naczivadasz.com/index.php?q=konyvajanlo_zsido_magyar_rokonsagrol_szolo_konyvek heh..:D

M.A. 2010.08.25. 09:41:26

A "zsidó"-magyar rokonságról én is fogok beszélni az első előadáson, és nem viccből...

elbunda 2010.08.25. 13:08:28

Ahm..Elohim = Élő hím meg hasonló szóelemezgetésekből,vagy asztológoiai szempontból vagy hogy? Elkezdtem nézni A magyar nemzet vállalása c. előadást (ezen a nyáron sok Pap Gábort láttam már,de nagyon) Most akkor a magyar nép meghatározó csilalgképei a nyilas és az ikrek vagy a nyilas és a skorpió?

M.A. 2010.08.25. 14:44:18

Konkrét tényekből fogom levezetni, nem a magyar meg a héber nyelvtan nemismeréséből. :) (Az elohim-élőhím párhuzam tényleg olyan, mint a nabukodonozor - ne bolondozzon az úr meg a Homeros-humoros.) A Nyilas meg az Ikrek, az egy TENGELY. Előfordulhat, hogy egy népnek egy tengely két oldalán lévő jegypárból ered a szellemisége, de ritka (nem tudnék egy példát se rá). A magyarság skorpió szellemiségéről is az első előadáson lesz szó.

elbunda 2010.08.25. 19:27:25

Áhá! :) Éreztem,hogy másról beszél,de a magyarság meghatározó csillagképénél csak a nyilast emlegette és ez megzavart. Az Elohimes példát Az Úr szava magyar volt c. szösszenetből vettem,amit tbombán találtam.A XX. század elején jelent meg, elég vicces asszociációi vannak.:D Jó összetett előadás lesz úgy tűnik.

M.A. 2010.08.25. 19:46:08

Pap Gábortól én még soha nem hallottam a magyarság és a Skorpió közötti összefüggést.

elbunda 2010.08.25. 21:07:34

Én se.A Skorpiót gondolom az újjászületés képessége miatt sorolják a magyarsághoz. (meg még sok minden miatt,amit nem tudok,mert még nem néztem utána a Skorpiónak) Minden esetre Pap Gábor szerint nem olyan fontos :D

elbunda 2010.08.26. 11:42:40

wow, eltűnt az a zsidó-magyar vicc amit bemásoltam. Dejó! :D Ha tudtam volna, én töröltem volna ki,nagyon sz*r :S Első olvasáskor még viccesnek hatott de...aztán irritálónak. Grat a goldenblogos helyezésért, a név miatti első helyezés meg már epic :D

M.A. 2010.08.26. 13:17:37

Nem is elsősorban a "magyarozásért" töröltem (arra lettek volna válaszaim), hanem azért, hogy "nincs értelme az előadásomnak". Nem kell az antireklám. :) Nem a zsidókról fog szólni elsősorban, hanem a Szent Koronáról meg az elmúlt 1000 év történelmi "ívéről".

elbunda 2010.08.26. 13:37:11

Ja,az csak irónia volt persze :D Hm.. hazudnék,ha azt mondanám,hogy nem hangzik jól a téma :D Szent Koronánál gondolom van valami olyan infód,amit Pap Gábor nem szajkózott elégszer :D Az nem baj,ha beleveszed,amit mondott, mert sokaknak telejsen új infó,de remélem,hogy valami + is lesz.(Bár biztos vagyok benne) Az elmúlt ezer év történelmi íve viszonylag új téma, engem marhára érdekel. Már várom :)

opos 2010.08.30. 20:04:08

master .. maestro - gazda úr(mester) .. mester nna igen, és figyeljünk a mássalhangzókra is: furunculus - faron kelés .. bár ez nem angol, de nagyon beszédes

opos 2010.08.30. 20:12:03

baggage - bagázs, én már hallottam (csomagra-bőröndre) hogy "öntsd ki a bagázst!"

opos 2010.08.30. 20:17:42

sugar - cukor (nap)sugár?

opos 2010.08.30. 20:23:25

line - vonal .. limes/határ hunul (persze rómainak tukmálják), limány.. ez meg sumérul és magyarul is a folyást jelenti a folyó közepén (a szélein nem folyik, vagy esetenként vissza) ami sokszor nem más mint elválasztó határ, vagyis vonal

opos 2010.08.30. 20:36:10

plant - plántál, palántázik plantation - ültetvény, palántás

opos 2010.08.30. 20:43:34

rank - rang

opos 2010.08.30. 20:51:49

solve - olvaszt(pecsétet) megold felold

opos 2010.08.30. 20:55:57

....A "zsidó"-magyar rokonságról én is fogok beszélni az első előadáson, és nem viccből... 2010. augusztus 25. 09:41:26 M.A. ... Beszéltek már előtted, igaz nem ma.. """"Irodalmunkban, - büszkén mondom - Nincs több olyan tipikus költő, Mint Lőwy Árpád, akit ismer, Immár egy egész emberöltő. Nincs, ki a magyar géniusznak Hívebb tolmácsa volna, mint ő, - Bár meglehet, hogy van nálánál Nem egy kiválóbb magyar költő. De ő nevében egyesíti A fajt, amelyre néz a Kárpát, Hiszen fajunknak fele Lőwy, A másik fele pedig Árpád. """""

opos 2010.08.30. 21:01:42

...Gyere ide Erdélybe s magyarkodj itt, akkor majd kiderül, hogy megtelik-e a gatyád. Nem is olyan könnyű. 2010. augusztus 22. 17:07:56 seh ..... ÓÓ, Te aratógép! Hát néked is kedveskedek egy verssel: "- megjegyzés: aki csupasz a más tollával illeget az idegen toll elfújható és csak leplezi a csupasz feneket "

opos 2010.08.30. 21:07:37

S végül -a téma apropóján- , vers mindenkinek: """"- megjegyzés: miért lehetetlen, hogy a magyar nyelvet tökéletesen birtokolja bárki idegen? Egyszer fenn jártam Helsinkiben, s ott Sok finn tudós szívesen fogadott. A magyarul tudók egy szigeten, Búcsúlakomát rendeztek nekem. Verseket olvastam - természetes, Így telt el vígan az a nyári est. Verseimen mulattak eleget, Végül egyikük, egy megjegyzést tett: Egy szó van a versekben - mondja ő -, Mely könyveinkben nem fordul elő. Mi az a "lófasz"? Ritka szó talán? Vagy nem használják már egyáltalán? Mire Lőwy arca elkomorul: Lófaszt tudnak kendtek - nem magyarul!""" /asziszem Ferenc testvérnek jár köszönet/

opos 2010.08.30. 21:18:42

""sugar - cukor (nap)sugár? 2010. augusztus 30. 20:17:42 opos"" -(nádcukor -ez kétféle is lehet, egyik a tetőnádban fészkelő vadméh készlete, a másik pedig ugye a cukornád) de Mielőtt megjön a netvonós, s vele a kérdőre vonás: """S ha rózsa, nád, pipacs, moh és csalán, Együtt nő a nap arany sugarán, Én Istenem! ki szabja meg nekem, Hogy bokrétámhoz melyiket vegyem?"""

Eger 2010.09.14. 08:39:13

Ez komoly, hogy "a tíz egyike lehet a tényleges szláv jövevényszavaknak"? És akkor mi a helyzet a tűzzel? A dísszel? Az angol this-szel?

M.A. 2010.09.14. 08:47:53

Végülis minden átvett szó visszavett szó, ha elég mélyre ásunk. A tíz szó a "ten íz" (mint pl. "három ízben") összevont alakjából, a tenizből lett. Mi meg általában nem erodáljuk a saját szavainkat, idegennek kell kikölcsönöznünk, hogy megcsinálja nekünk. A tűzhöz szerintem nincs köze, a tűz elemnek és a ten által kifejezett teljességnek csak érintőleg van köze egymáshoz. (A fénynek ez a differenciálatlan teljessége a quinta essentiához, magyarul láz elemhez vagy szerelemhez köthető.) Az angol this meg a magyar ez szó torzulása (lásd a cikk alján linkelt szótárat), ami valóban kapcsolatban van az íz szóval.

emjé 2010.10.30. 21:15:22

Épp a nagy temetői dzsembori előestéjén ugrott be: cemetery-temető

emjé 2010.11.24. 21:59:53

select - választ/szétválaszt, selected - válogatott (minőség) Szelel: csépelt gabonát szeles időben lapáttal, villával forgatva szétválasztani a héjától (ocsú, pelyva).

emjé 2010.11.24. 22:28:16

Bocsánat, helyesen fogalmazva: Szelel: csépelt gabonát szeles időben lapáttal, villával forgatva héjától (ocsú, pelyva) szétválaszt.

vodros 2012.07.18. 11:04:04

fresh - friss

vodros 2012.07.18. 11:05:56

Ja, most látom, hogy már volt.
süti beállítások módosítása