HTML

A Játék Neve: Föld

Ez a blog arról szól, hogy hogy működik a világ valójában. Túl a látszatokon, a manipuláción, a mindent átszövő hazugságon és felelősséghárításon. A jelenkor eseményeinek mozgatórugóival is foglalkozik, ahogy a régmúltba is tapogatózik visszafelé, egészen az emberi lét kezdeteiig. Mindez egy sokéves kutatómunka eredményeire támaszkodik. A blog korábban "2012 blog" címen működött a blogol.hu szerverén. Kapcsolat: blog2012 kukac freemail ponnt hú!

Friss hozzászólások

  • Lazur: @Nikiló: www.youtube.com/watch?v=TQcqOW39ksk Apropó, és az már smafu, hogy a kínaiak azért akarnak... (2023.09.15. 00:32) Emberek, Irányítók és a Háttérhatalom
  • Gergő92: Nem csak én szoktam néha felnézni ide. :) (2023.01.18. 00:00) Mire készülnek a Marson?
  • Lazur: Ez egész friss: futureofhumanity.report/en www.youtube.com/watch?v=MYJFc3vA6N4 Csak a rotary klu... (2023.01.10. 18:29) 2019
  • Lazur: Szűk tíz évbe telt, de lassan a híradóba is bekerül ahogyan Kínában készülnek a cellák. www.youtu... (2022.12.05. 01:07) AUTOKRÁCIA (szerk)
  • Gergő Bohrát: A mostani események fényében bár 10 év késéssel, vagy inkább több, de csak efelé haladnak a dolgok... (2022.04.23. 22:12) A Jobbik és az Irányítók
  • Lazur: 2012 helyett 2021, de itt a mátrix 4. része: www.youtube.com/watch?v=JQVHrXek73E (2021.12.17. 20:30) Előadás videó - A Mátrix-trilógia (szerk)
  • Kápráz: ...Történt egyszer, hogy Noé szőlőt telepített, de a bortól megrészegedvén meztelenül feküdt sátrá... (2021.12.11. 21:02) Előadás videó (szerk)
  • maztro: @Gergő Bohrát: Szeretnek minket behúzni a csőbe, a cikk lényegében minden pontján prezentálja azt,... (2021.08.26. 05:03) Menetrend (szerk)
  • dangbird: Új nagy ívű, félelmetes novella a személyes blogomon: marioatreides.blog.hu/2020/01/06/nem_tehete... (2020.01.06. 10:36) Olyan, mintha
  • dangbird: ferfiakklubja.hu/fk_magazin/az_fk_noi_tamogatoi_korebol/amikor_nem_fogadjuk_el_a_ferfi_es_no_kozot... (2019.11.13. 10:09) A házasságról

Utolsó kommentek

Helyreigazítás az 5. ponthoz

2009.12.20. 11:25 dangbird

Jó blogger holtig tanul. Hét hónap telt el azóta, hogy „az Irányítók 12 legnagyobb hazugsága” – sorozat >5. pontját< megírtam, melyben a középkori világ félremagyarázásáról rántottam le a leplet. Apróbb tévedések azonban belekerültek ebbe a cikkbe is, ezeket most korrigálnám.

1: „Ami tény, hogy a középkori európában általános volt az írástudatlanság.” – Ez is egy csúsztatás, mint az a középkori társadalom működésének további tanulmányozásából kiderült. Egy középkori magyar ember valóban nem tudta volna elolvasni ezt a bejegyzést, de csak azért, mert nem tudott latin betűkkel írni-olvasni. A latin betűket ugyanis a latin nyelv leírásához használták, s ami viszont tény (amíg ki nem derül, hogy még ez sem igaz…), hogy latinul, egészen a reneszánszig, csak az arisztokraták és a papok tudtak, még a köznemesek sem, nemhogy a jobbágyok. A városi polgárságnak azonban mindig is kedvelt szokása volt majmolni az arisztokráciát. Így amikor a reneszánsz idején a művelt arisztokrata (és papi) réteg érdeklődése fokozottabban fordult a klasszikus műveltség felé (mert az sem igaz, hogy a reneszánsz előtt a klasszikus művészet és filozófia teljesen ismeretlen lett volna, a nyugati történészek ezt a „Nyugat-Római Birodalom bukása” nevű fiktív történelmi eseményből deriválják, amint azt – mármint fiktív voltát – Pozsonyi Ádám említette a >2. rádióadásban<), a városi polgárság is hasonló kulturális fordulatot produkált, őket pedig kénytelen volt követni a köznemes, ha nem akarta, hogy egy parasztból lett átlagpolgár bármiben is kiválóbbnak mutatkozzon nála – s többek között megnyílt az út a Biblia szélesebb közönség általi közvetlen tanulmányozásához is; részben ez is vezethetett az egyházszakadáshoz, minthogy kiderült, a Bibliában olvasható dolgok néhol nem egyeznek (vagy akár ellenkeznek) az egyházi kinyilatkoztatásokkal.

(Egyébként érdemes megnézni a XVI. század környéki angol és francia drámát, azokat a műveket nem néhány előkelőség kedvtelésére írták, hanem üzleti céllal, hogy a városi színházakat megtömjék közönséggel. Tehát abban az időben egy Hamlet vagy egy Szentivánéji álom volt a „Barátok közt”, a populáris kultúra, a késő középkori átlagpolgár érdeklődési szintjének megfelelő szórakozás. Ennyit a „sötétségről”.)

Lényeg, hogy ez idő előtt is írtak és olvastak az emberek a középkorban, azonban a saját nyelvükön, amelyet akkor még saját betűkkel is írtak le. Nyugatabbra innen rúnák különböző verzióit használták, nálunk pedig természetesen a „rovásírásnak” nevezett magyar írást. A „rovásírás” kifejezés önmagában megtévesztő, mivel a mai magyar nyelvben pálcára való vésés képét idézi fel az emberben. Valójában a „rovásírást” papírra is használták a középkor folyamán, mivel a régi magyar „róni” ige mai szóval azt is jelenti: írni, és a régi „írni” azt jelenti: rajzolni. Az emberek „írták” a képet és „rótták” a szöveget, korabeli szóval. Az írást „írásnak” nevezni, ez pont a latin betűk használatából ered, mivel a latin írást általában vallásos és hivatalos szövegekhez használták (a közigazgatás hivatalos nyelve a latin volt), és szépen, gondosan, kalligrafáltan kerekítették a betűket, vagyis „írták” (rajzolták) a betűket. Ezért nevezzük a latin betűs írást írásnak, míg a saját magyar írásunkra megmaradt a régi „rovás” szó.

Logikusan végiggondolva, ha a középkorban csak a kiváltságos felső réteg tudott volna írni-olvasni, akkor hogyan dobolta volna ki a törvényt a kisbíró a járásegyházi vásártéren? Emlékezetből? Nem, a törvényt latinul megszövegezte a király, és küldetett belőle egy másolatot minden megyésispánnak. Az ispán lefordította a törvényt magyarra, lemásoltatta annyi példányba, ahány járás a vármegyében volt, és szétküldte a törvényt a járási uraknak és bíróknak, hogy olvassák el, tanulják meg és a nép számára is kidoboltassák vásárnapon.

2: „Az inkvizíció által valóban elkövetett brutális dolgok reakciót képeztek a reformáció jelenségére” – ez egész egyszerűen nem igaz, az inkvizíció semmilyen brutális dolgot nem követett el, nem volt jogosult embereket megégetni vagy bármilyen világi büntetésben részesíteni bárkit – mint azt már a bejegyzésben is írtam, a boszorkánypereket világi hatóságok folytatták le. Az inkvizíció feladata az egyházi törvényeket is érintő ügyekben, különösen az eretnekségek kérdésében vizsgálódni, eljárást folytatni. Ha az inkvizíciós eljárás nyomán valakit elmarasztalt az egyházi bíróság, még mindig ott volt a bejegyzésben említett bűnbánat lehetősége, de ennek hiánya esetén is csak kiátkozni volt joga az egyháznak a bűnös személyt, világi büntetést legfeljebb az inkvizíciós eljárás nyomán saját eljárását is megindító világi hatóság szabhatott ki. Az inkvizícióról szóló különböző rémtörténeteket a vallási reformerek találták ki, hogy híveket nyerjenek meg maguknak. Az átlagembernek ugyanis valójában fogalma sem volt arról, hogy a „rettegett” inkvizíció egyáltalán létezik (mellesleg tudtommal ma is létezik), soha életében nem találkozott vele, s ha találkozott is, hát az inkvizítorok közönséges papoknak tűntek fel, nem volt csuhájuk hátára odaszitázva, hogy INQUISITIO – így az egyszeri ember bármit elhitt róluk, amit a protestáns papok meséltek.

Ajánlott:

Az inkvizíció témájában ajánljuk Főnix színvonalasan kidolgozott, temérdek forrással alátámasztott >cikkjét itten<.

Aki pedig elhiszi, hogy régen az emberek azt hitték, a Föld lapos, >olvassa ezt<.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekneve.blog.hu/api/trackback/id/tr206226079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szegenymagyarfold 2009.12.20. 22:35:30

http://www.youtube.com/watch?v=qbNHvRrYYl0&feature=related

2012 Blog 2009.12.21. 09:59:56

Igen, Rácz Sándor az esetlegesen rádióba elhívható emberek között szerepel. Én egyébként a Jobbik helyében köztársasági elnöknek is őt jelölném Morvai Hiszti helyett.

szegenymagyarfold 2009.12.22. 17:51:26

Sajnalom, hogy annyira keves ember latta ezt a videot! Mindenkinek latni kellene es hasonlokeppen erezni!

LeonCL 2009.12.22. 22:01:51

Hali! Nem tudtam, hova írjam be, ezért itt lesz: http://www.ted.com/talks/elizabeth_gilbert_on_genius.html A videóhoz van magyar felirat is, el lehet gondolkodni erősen azon, amit az írónő mondott. Ketemén, ha van türelmed végignézni, érdeklődve várom a reakciódat. Üdv

Diodara 2009.12.22. 22:52:22

LeonCL: Nagyon jó gondolatokra érzett rá az írónő, meg ezek szerint sok kreatív munkás. Ezt az egészet továbbgondolva el is juthatunk ahhoz a kérdéshez, hogy a gondolat maga nem az agytekervények neuronjai közt fellépő rendkívül bonyolult biokémiai reakciók során jön létre. És itt már előjön az a téma is, hogy a fantázia maga mennyiben valótlan vagy valóságos, és mitől függ, hogy mekkora csövön mekkora mennyiségű tőlünk idegen kép, infó jut a kis agyacskánkba. :)

LeonCL 2009.12.23. 13:39:57

Én régóta azon gondolkodok, hogy az agy tulajdonképpen csak egy nagyon bonyolult adó-vevő, ami közvetít a lélek és a test közt. Ezért lehet az is, hogy a skizofrének olyant látnak, hallanak, ami nincs is, rosszul működik az "adó-vevő"-jük. zavarokat szed össze.

cath 2009.12.23. 18:14:30

csak hozzáfűzés: statisztikailag MA elterjedtebb az írástudatlanság, mivel rovásírni kevesen tudnak ÉS latin betűkkel helyesen írni is sokaknak nagy feladat :). Elég ha pár napig nézzük a valamelyik tévéadót... sorozatosan hibásak a bemondó alatti-fölötti feliratok, nem egyszer magyar nyelvtanilag és szerkezetileg sem helyesek.... :(

zui 2009.12.23. 23:11:22

Persze, hogy radarok vagyunk. Erre előbb vagy utóbb, de mindenkinek rá kell jönnie. Tudomásul kell vennünk, hogy ami "kijön" belőlünk, az csak annyiban a sajátunk, hogy átjárt bennünket. Ezt a radart minden élet egyre fejlettebbé, érzékenyebbé teheti, ha ezt a külső környezet is támogatja, és megvan hozzá a belső erő. A kulcsszó a tanulás. "Ezt követően a következő, az ötödik kör közepén fog megtörténni a nagy „szétválasztás”, amikor azok az emberi lények, akik nem eléggé fejlettek ahhoz, hogy a többiekkel együtt haladjanak tovább, kihullnak, felfüggesztett állapotba kerülnek, amíg egy jövőbeni lánc megfelelő lehetőséget biztosít számukra fejlődésük folytatásához. Az emberi birodalom e része az itt maradók számára talán „elveszettként” írható le, mert tagjai leszakadnak a fejlődés ezen adott kis hullámáról. Az egyetemi hasonlattal élve ők a továbbiakban nem lesznek „évfolyamtársaink”. Csatlakoznak azonban a következő évfolyamhoz – sőt, ami azt illeti, a korábban elvégzett munkájuk és megszerzett tapasztalataik miatt annak vezetőivé válnak. Ezeknek az embereknek legtöbbje azért bukik ki, mert még túl fiatal, ahhoz azonban túl öreg, hogy az eggyel alacsonyabb osztályban, az állati birodalomban maradjon. Tapasztalatokat gyűjtöttek a lánc első részében, ezért képesek lesznek fejlődésüket könnyedén folytatni a következő láncban – mi több, segíteni tudnak majd elmaradottabb embertársaiknak, akik nem rendelkeznek ilyen előnyökkel. Azok ugyanis, akik túlzott fiatalságuk miatt „buknak” meg, semmilyen szemrehányást nem érdemelnek. Létezik azonban egy másik nagy csoport, akik megfelelő erőfeszítés esetén sikeresek lehetnének, de kibuknak, mert nem akarják megtenni az erőfeszítést. Ők olyan tanulóknak felelnek meg, akik nem azért buknak meg, mert túl fiatalok, hanem mert túlságosan lusták elvégezni a munkájukat. A sorsuk ugyanaz, mint a fiataloké, de amíg a fiataloknak semmi szégyellni valójuk nincs, mert minden tőlük telhetőt megtettek, addig a lusták nem tették meg a tőlük elvárhatót, ezért szemrehányást érdemelnek. Ezért kellemetlen karmikus örökséget visznek magukkal, míg az előző csoport mentes marad az ilyen terhektől. Krisztus intő szavait elsősorban az emberek azon csoportjához idézte, akik nem tesznek elegendő erőfeszítést, vagyis akiknek megvan a lehetőségük és képességük, hogy sikeresek legyenek, de akik nem hajlandók a szükséges erőfeszítésre. Tulajdonképpen a késedelem a legrosszabb, ami a fejlődés normál menetében az emberrel történhet. Az ilyen késedelem vitathatatlanul komoly baj, de mégis a lehető legjobb, amit az adott körülmények között tenni lehet. Világos, hogy az ilyen embereknek további tanulásra van szükségük, és ezt a képzést meg is kell kapniuk, még ha ez sok életet is jelent, amelyek közül esetleg sok szomorú, sőt szenvedéssekkel teli is lehet. De ez az egyetlen módja, hogy eljussanak arra a szintre, amit a sorsuk kijelölt, és amit a maga idején egészen biztosan el is fognak érni. Krisztus célja az volt, hogy, olyan sok ilyen embert „mentsen meg” a további szenvedéstől, amennyit csak lehetséges amikor így szólt tanítványaihoz: „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek. Aki hisz, és megkeresztelkedik, üdvözül, aki nem hisz, az elkárhozik.”15 A megkeresztelkedés ugyanis – és más vallások ennek megfelelő szertartásai – annak jele, hogy az életet a Testvériség szolgálatának szentelték, és az az ember, aki megérti az igazságot, és arcát a helyes irányba fordítja, biztosan az „üdvözültek” vagy „megváltottak” között lesz, akik majd megmenekülnek az „elkárhozástól” az ötödik körben. Ahogyan láttuk, a „kárhozat” csakis ebből a korszakból, vagy ebből a láncból való kiutasítást és a következő élethullámba történő visszavetést jelenti. Az imént hivatkozott „hit” természetesen nem csak a kereszténységet vagy teozófiát elfogadó emberekre vonatkozik. A legkevésbé sem számít, milyen vallású valaki, amíg életét spirituális beállítottsággal akarja élni, amíg egyértelműen elkötelezi magát a jó oldalán és a gonoszsággal szemben, és önzetlenül dolgozik előre és felfelé. A fenti problémát a számok oldaláról is megközelíthetjük. Úgy tűnik, hogy még éppen lehetséges akár a legfejletlenebb ma élő emberi lény számára is, hogy az ötödik kör közepe előtt elérje azt a szintet, ami ahhoz szükséges, hogy folytathassa fejlődését ebben a láncban. De ennek érdekében egyszer sem szalaszthatja el, hogy megragadjon minden neki felkínált lehetőséget. Azoknak a száma azonban, akik majd így is tesznek, elenyészően kicsi lesz. "

Ricsi 2010.06.22. 11:04:23

Üdv. Bár ez egy eléggé régi bejegyzés, de még csak most értem el ide:). Le a kalappal a cikk ill. mű előtt. Csak néhány apróbb észrevételem volna. (félreértés elkerülése végett nem kötözködni akarok, még kevésbé okoskodni). Egy inkvizitort az átlag korabeli ember is felismert főleg a xvi-szd-tól. Ferences rendi szerzetesek közül kerültek ki a jezsuita rend megalapításáig, sokszor még utána is. Voltak bizonyos ruházati jellegzetességeik. Egy-egy főinkvizítort pedig sokan arcról is felismerhettek. Magát az inkviziciót 1908-ban X. Pius pápa átnevezte Szent Hivatallá 1965-ben pedig Hittani Kongregáció lett a neve és alapvetően már csak belső ügyekkel foglalkozik. A Jézus Tövisei nevű szervezet elvileg folytatja a régi inquisitio hagyományait, de ezt pontosan hogyan és miként teszi arról nem tudok semmi érdemit. Még egyszer bocsi az ide pofátlankodásomért. Nem a témához kapcsolódik, de regressziós alkalmakat tartotok még? Tisztelettel: Ricsi

M.A. 2010.06.22. 11:11:43

Igen, az eredeti bejegyzésben szó volt róla, hogy az inkvizíció funkciója némiképpen megváltozott a reformációs egyházszakadástól kezdődően. Regressziókat csinálunk.

Ricsi 2010.06.23. 12:22:34

Köszönöm:) Tisztelettel: Ricsi

emjé 2010.07.13. 00:39:16

Ricsi, ez valami tök új botanikai hóbelevánc lehet. Mármint a Jézus Tövisei. Tessékmondani, Jézus Mester tanításaival pillanatnyilag melyik szervezet foglalatoskodik?

elbunda 2010.07.15. 23:05:14

Az ajánlott irodalmak el vannak mentva valakinél,mert a bgy jól besz*rt,és akarnám pedig mutatni valakinek.

M.A. 2010.07.16. 10:43:03

waybackmachine.com
süti beállítások módosítása