HTML

A Játék Neve: Föld

Ez a blog arról szól, hogy hogy működik a világ valójában. Túl a látszatokon, a manipuláción, a mindent átszövő hazugságon és felelősséghárításon. A jelenkor eseményeinek mozgatórugóival is foglalkozik, ahogy a régmúltba is tapogatózik visszafelé, egészen az emberi lét kezdeteiig. Mindez egy sokéves kutatómunka eredményeire támaszkodik. A blog korábban "2012 blog" címen működött a blogol.hu szerverén. Kapcsolat: blog2012 kukac freemail ponnt hú!

Friss hozzászólások

  • Lazur: @Nikiló: www.youtube.com/watch?v=TQcqOW39ksk Apropó, és az már smafu, hogy a kínaiak azért akarnak... (2023.09.15. 00:32) Emberek, Irányítók és a Háttérhatalom
  • Gergő92: Nem csak én szoktam néha felnézni ide. :) (2023.01.18. 00:00) Mire készülnek a Marson?
  • Lazur: Ez egész friss: futureofhumanity.report/en www.youtube.com/watch?v=MYJFc3vA6N4 Csak a rotary klu... (2023.01.10. 18:29) 2019
  • Lazur: Szűk tíz évbe telt, de lassan a híradóba is bekerül ahogyan Kínában készülnek a cellák. www.youtu... (2022.12.05. 01:07) AUTOKRÁCIA (szerk)
  • Gergő Bohrát: A mostani események fényében bár 10 év késéssel, vagy inkább több, de csak efelé haladnak a dolgok... (2022.04.23. 22:12) A Jobbik és az Irányítók
  • Lazur: 2012 helyett 2021, de itt a mátrix 4. része: www.youtube.com/watch?v=JQVHrXek73E (2021.12.17. 20:30) Előadás videó - A Mátrix-trilógia (szerk)
  • Kápráz: ...Történt egyszer, hogy Noé szőlőt telepített, de a bortól megrészegedvén meztelenül feküdt sátrá... (2021.12.11. 21:02) Előadás videó (szerk)
  • maztro: @Gergő Bohrát: Szeretnek minket behúzni a csőbe, a cikk lényegében minden pontján prezentálja azt,... (2021.08.26. 05:03) Menetrend (szerk)
  • dangbird: Új nagy ívű, félelmetes novella a személyes blogomon: marioatreides.blog.hu/2020/01/06/nem_tehete... (2020.01.06. 10:36) Olyan, mintha
  • dangbird: ferfiakklubja.hu/fk_magazin/az_fk_noi_tamogatoi_korebol/amikor_nem_fogadjuk_el_a_ferfi_es_no_kozot... (2019.11.13. 10:09) A házasságról

Utolsó kommentek

Az Úr és az Atya, avagy miért nem beszélt Buddha Istenről?

2009.09.14. 12:30 dangbird


A változatosság kedvéért ismét egy egyszerűen érthető és elfogadható téma következik.

A buddhizmus és Isten viszonyának irányából fogjuk megközelíteni a kérdést.

(S előre kell bocsátanunk, jelen sorok írója nem buddhista, nem keresztény, nem hindu és nem zsidó.)

Sokan élnek abban a tévhitben – főleg a „krisnások” és egyéb hinduk közül –, hogy a Buddhizmus isten nélküli, esetleg istentagadó vallás. A helyes megfogalmazás azonban ez lenne: Isten-koncepció nélküli vallás. A Buddha ugyanis sohasem beszélt Istenről, semmilyen módon, semmilyen formában – sőt, amennyiben tanítványai erről kérdezték, minden esetben megtagadta a válaszadást. Szerzetesek, erről az egyről ne kérdezzetek. Nyilván valami sokkal mélyebb ok van Buddha hallgatagsága mögött, nem egyszerű Istentől elfordultság.

A Bhagavad-gítából, a Krsna helyzetéről szóló részből világosan kiderül, hogy igazából senki sincs az egész Univerzumban, aki teljes egészében képes lenne megérteni Istent. Ez, >a korábban leírtak< alapján elég egyértelmű: a véges hogyan érthetné meg a végtelent? Ennek ellenére a hindu vallásnak igen fontos eleme a srútí, vagyis hogy hallani kell Istenről, minél többször, minél többet, és ez segít, hogy közelebb kerüljünk hozzá. A kínai bölcsesség azonban azt tartja, jobb egyszer látni, mint ezerszer hallani róla, és a Buddha megközelítése ehhez hasonló irányultságú. (Talán nem véletlen, hogy a buddhizmus sokkal népszerűbb lett Kínában, mint szülőhazájában valaha is volt.)

Értelmes ember nem használ egy párbeszédben olyan szót, amelynek jelentésével ő vagy beszélgetőpartnere nincs tisztában. Az utóbbi esetben úgymond tisztességtelen előnyt próbál szerezni valamiféle intellektuális fölényre alapozva, az előbbi esetben pedig saját magát teheti nevetségessé, ha lelepleződik, hogy az „intellektuális fölény” is csak póz, nagy szavakkal próbál dobálózni, melyek jelentését nem is ismeri.

Amikor az egyik ember azt mondja a másiknak: Isten – egyszerre mindkét eset fennáll. Valójában egyikük sem értheti e szó jelentését.

Személy szerint azt gondolom, az igazság valahol félúton van, adott esetben adott tudás átadásához szükség lehet egy isten-fogalom bevonására a gondolatmenetbe, azonban teljes elkötelezettségű isten-hitet elvárni emberektől és erre építeni egy teljes filozófiai, morális és életmód-rendszert meglehetősen ingatag dolog. Talán ezért is lehet, hogy míg a többi nagy vallásnak megvan a maga természetes életpályája, mely törvényszerűen születéstől halálig vezet, a buddhizmusban van egyfajta időtlenség, nem fejlődik, nem változik, nem öregedett meg, ám igazából sosem volt fiatal vallás sem. A Buddha soha nem várt el a szó hétköznapibb értelmében vett hitet a követőitől, a buddihsta filozófiát „buddhista logikának” nevezik, a Buddha az értelemre próbál építeni, nem elhinni kell a tanításait szívvel, hanem megérteni kell őket, ésszel. (Maga a szanszkrit buddha szó értelmet jelent, és a Bhagavad-gítában is rengetegszer szerepel.) Talán ez lehet a buddizmus vonzerejének egyik titka, illetve a jellegzetes heuréka-jelenségé, mikor egy szellemi kereső először találkozik a buddhizmussal, szinte biztosan az az első reakciója: ez az, megtaláltam, eljutottam az igazsághoz – buddhista vagyok! Ez persze csak egy korszak, amely némelyeknél pár évig tart, másoknál több életen keresztül.

A buddhista tanítások tehát nem tartalmaznak információkat Istenről, amelyeket – bizonyság híján – el kell hinni, hanem utat mutatnak, gyakorlati tanácsokon keresztül, a helyes nyolcas út és a meditáció által elvezetnek ahhoz, hogy az ember saját maga szerezhessen tudomást Istenről, saját szemeivel pillanthassa meg.

Ezt valószínűleg bármelyik szakavatottabb buddhista leírhatta volna. Következzen azonban a másik ok, mely jóval „profánabb”, ám kevésbé nyilvánvaló.

Az indiai nép az egyik legvallásosabb a világon. (Most tekintsünk el attól, hogy a történelem során sosem voltak egy egységes nép, vallási szempontból ez most lényegtelen.) A hinduk mindennapjait is igen nagy mértékben átitatja az istenhit, míg a keresztény pl. hajlamos csak a vasárnapi templomban imádkozni vagy este az ágy mellett, a hindu vallásgyakorlat fontos elemei a mantrák (ezek egyébként a buddhizmusban is megtalálhatóak), amelyek tele vannak Isten különböző szent neveivel (a buddhizmusban természetesen nem). A keresztény vallásban is vannak mantraként használatos imák (Miatyánk, Üdvözlégy), azonban nem jellemző, hogy az átlag hívő ezeket az utcán menet mormolná, egy rózsafűzért morzsolgatva. (A rózsafűzér egyébként a hindu dzsapa utánzata – de a keresztény vallás innen-onnan toldozott-foldozott voltáról már elmítést tettünk >a rádióban<.) Lényeg a lényeg, a Buddha beszélhetett volna Istenről megállás nélkül, ahogy pl. Krisztus tette, azonban nem hallgatták volna meg. „Közhelyesnek” számítottak volna akkor és ott a tanításai, az Istenről szóló tanításokkal a srútí fontossága miatt tele volt a padlás, ezen a téren sok újdonságot nem tudott volna mondani Buddha, így senki nem figyelt volna rá. Olyan fölösleges lett vona hinduknak Istenről beszélnie, mint folyóba vizet hordani.

S ha már említést nyert a Krisztus, hasonlítsuk össze Buddhával ilyen szempontból! Az első és legfontosabb, amelyet észre kell vennünk, hogy a közeg, mely körülvette őket, a fentiek alapján nagyon hasonló volt!.A zsidó nép is hagyományosan nagyon vallásos volt, az istenhit és a vallásos elvek nagyon főszerepet játszottak mindennapjaikban. S nyilván Krisztus és Buddha alapvetően azonos tudással rendelkeztek – ez nem csak hasonló (olykor azonos) tanításaik alapján jelenthető ki, hanem azon egyszerű ténynél fogva is, hogy Igazság csak egy van. A teljes igazságnak csak töredékét tudja egy tanítómester egy élet munkájával átadni, s hogy melyik ez a töredék s milyen módon adja át, az a befogadó közegtől is nagyban függ. Bármely vallásalapító tanításait kizárólagos és teljes igazságként elfogadni ezért ostobaság – mind a Krisztus, mind a Buddha figyelmeztettek arra, hogy amit elmondanak, az nem a teljes igazság.

Voltak olyan dolgok, amelyekről szándékosan hallgattak. S a Krisztus esetében talán ezek közé tartozott az Úr és az Atya különbözősége. Nem lehet nem észrevenni az ó- és újszövetségi istenkép különbözőségét, sőt, néhol ellentétes voltát. Talán ezért, „akinek füle van, hallja” alapon Krisztus mindenkire rábízta, hogy magától jusson el a felismerésig: igen, a zsidó nép nagyon vallásos, azonban az isten, akiben hisznek, Jehova, nem azonos azzal az Istennel, akiről Krisztus beszélt, és akit ő Atyának nevezett. Nem lehet nem észrevenni a szóhasználat szándékosságát. Sehol a zsidó hagyományokban „Mennyei Atyaként” nem emlegetik „az Úr Istent”, Krisztus pedig következetesen Atyának nevezi, és véletlenül sem használja rá a saját korában mindennapos használatú Adonáj (vagyis úr) kifejezést – ezzel is éreztetve, hogy ő bizony egy másik Istenről beszél, s mindez már >A maga képmására< illetve >Az emberiség eredete II.< című bejegyzésekből adja magát: Jehova a földi létezés ura, az ember teremtésének, Lemúria és a Phaeton elpusztításának legfőbb felelőse, az atlantiszi szellemcsaládok vezető szellemisége megszemélyesítve – kozmikus bűnöző, aki lázad az Atya és az őt szolgáló hatalmak ellen. Nyilván, ha ezt Krisztus valaha kimondta volna, ott helyben feszítették volna keresztre. Ezért kellett neki Istenről beszélnie s ezért nem kellett Buddhának – mert a hinduk Visnuja azonos a valódi, kozmikus Istennel, azonos a krisztusi Atyával, mint az mind a védánta irodalomból, mind magukból a Védákból egyértelműen kiderül.

Természetesen jelen írás miatt háboroghat a Mazsihisz vagy bármilyen zsidó szervezet, azonban azok, akik a Krisztust „idétlen megváltónak” (mesüge messiah) nevezik, jobb, ha hallgatnak, miután élen járnak mások vallásának mocskolásában – hadd ne kelljen citálnunk a Talmudból ezügyben… Azonfelül ennek a bejegyzésnek egyáltalán nem a mocskolás a célja, hanem hogy egy olyan tévedésre, összemosásra hívja fel a figyelmet, amely az ún. judeokeresztényeket ugyanúgy érinti, mint a zsidókat! Judeokeresztény alatt értendő az intézményesített, „sauli” néven is nevezett kereszténység, mely a (kissé átszerkesztgetett) Tórát „kapcsolt árunak” tekinti az Evangéliumok mellé, egy feloldhatatlan ellentmondást szítva, melynek figyelmen kívül hagyása sajnos eleve vakhitet követel a keresztényektől.

Azonfelül a képlet nem ilyen egyszerű!

A földi „istenség” legbiztosabb módszere önnön isteni mivolta illúziójának fenntartására, hogyha az önmagáról szóló tudást összemossa a valódi, kozmikus Istenről szóló tudással. Így a zsidók istenképében is van jó adag a valódi, kozmikus istenről szóló tudással, s ennek letisztítása ugyanúgy eredményre vezetne – hangsúlyozzuk újra, itt zsidók és keresztények egyazon hajóban eveznek!

Elég csak megnéznünk az átlag keresztény ember istenképét, amelyet sajnos nagyrészt egyházi tanítások alapján alakít ki magában. Hányszor hallottuk már, hogy én elfordultam Istentől, mert meghalt az akárkim, vagy akármi baj ért… Isten nem azért van, hogy neked jó legyen. Nem ő van érted, hanem te vagy őérte! Isten nem a mikulás. Megdöbbentő, hogy a keresztény istenkép milyen gyerekes módon párhuzamos a mikulással. Van egy nagyszakállú ősz öreg, jóságos bácsi valahol, tőlünk elérhetetlen távolságra, aki minden gyereket szeret és aki minden gyereknek szeretnie kell. Kívánságainkat meghallgatja, személyesen vagy levélben (ima), és ha jók voltunk, teljesíti, ha rosszak, akkor virgácsot kapunk. A gyerekek a mikulásban hisznek, a felnőttek az „Istenben”, és amikor rájönnek, hogy a mikulás sosem fogja elhozni a kért ajándékot, kiábrándulnak belőle. A valódi Isten bennünk él és mi őbenne, „őáltala, őbenne és ővele” egyek vagyunk, ő nem véges létező, mint az emberek teremtője, így nem tudunk semmiféle interakcióba lépni vele.

Olyan korban élünk, ahol a magasabb hatalmak közbeavatkozása elkerülhetetlenül folyamatban van, s nem lehet tovább tartani a hazugságot, a felemás istenképet – minden embernek el kell döntenie a következő években, hogy melyik oldalra fog állni, vallási hovatartozástól függetlenül. Tudjuk, hogy nagyon nehéz azt kérni az emberektől, forduljanak el saját Teremtőjüktől! Atlantisz beleprogramozta az emberi fajba teremtőjének feltétlen tiszteletét, s ez a program a mai napig is fut. Azonban legvégső soron mindannyian „az Atya gyermekei” vagyunk, s végül mindannyian hozzá fogunk visszatérni, lehet bármekkora kerülőúton is – ez már rajtunk múlik.

Mindazok, akik a sötét földi hatalom mellett tesznek hitet – akár tudatlanságból, akár személyes haszon reményében, vagy bármilyen okból – egyszer majd rá fognak jönni, hogy hibát követtek el. Lehet, hogy csak több millió év múlva, de el fog jönni a napja. Aki Atlantisz közelébe kerül, előbb-utóbb megbánja. (Már az is „hiba”, hogy egyáltalán itt vagyunk ezen a bolygón – de erről majd egy másik bejegyzésben.) Egyszer majd maga Jehova is meg fog térni az Atyához. Azonban az nem mostanában lesz…

61 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekneve.blog.hu/api/trackback/id/tr856226110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

p 2009.09.14. 17:14:06

Komoly kis cikk, a Mikulásos dolog meg pláne szép kis tripla 20-as dobás. Mindazonáltal a témának az Irányítókkal való összekapcsolására várok már nagyon, illetve arra, hogyan fog mindez összefüggeni "a következő évek magasabb hatalmainak közbeavatkozásával"... persze tudom, a türelem 2012-t terem ;-)

Laci 2009.09.14. 17:33:18

Hú, de jó post. Gratula.

p 2009.09.14. 17:43:50

Mindenféle komment nélkül: Júdás evangéliuma azon a gnosztikus tanon alapszik, hogy nem egy Isten van, hanem több, és ráadásul a földi világ teremtője egy alacsonyrendű istenség. (wikipedia)

Isaac 2009.09.14. 18:01:08

- Én, mint zsidó, csak annyit fűznék hozzá, hogy a Talmudra hivatkoznod fölösleges, erőltetett dolog. Az egy ősrégi törvénykönyv, annyi aktualitása van, mint ha én a Werbőczy-féle Tripartiumot rángatnám elő. - A bejegyzés többi része hit és meggyőződés dolga. Te leírtad kereken, ami a zsidók és a keresztények évezredes konfliktusának, fölösleges gyűlölségének kimondatlan alapja, Atlantidákkal vagy anélkül. - Szerintem zsidók is, keresztények is és minden más ember a jóra vezető utat keresi, tisztelet nélkül a kivételnek. A zsidók az általad démonizált Jehovánál, a keresztények a rabbik (egy része) által démonizált Jézusnál. Tudom, hogy unalmas szólam a "tolerancia". De láthatóan mindig van és lesz is aktualitása.

Fátum 2009.09.14. 19:20:18

Ez a cikk olyan lett, mintha a dolgokról való elképzeléseimet valaki helyettem "papírra" vetette volna. Nagyon precíz. De... amit "hiányolok" - nem is erről van szó, hanem kíváncsi vagyok, mit tudnál róla mondani - mi a helyzet Luciferrel; a Sátánnal; az Ősgonosszal; stb. ?

cath 2009.09.15. 08:41:23

hát, nem tudom. Engem valami megmagyarázhatatlan okból zavar, hogy Krisztust írsz és nem Jézust. Krisztus ugyanis sosem beszélt semmit :), csak fogta magát és feltámadt. Jézus beszélt a mennyei Atyáról. A Jézus sztori olvasásakor bennem ez maradt meg: Jézus, aki tanított, beszélt, lázadt a maga módján és keresztre feszítették. Feltámadása után írják róla hogy "krisztus", aki a végitálet napján ott lesz az "úr" oldalán és "ítélkezik". Szóval mintha ez két (ellentétes) szellemi lény lenne. Jézus- "ime az ember", és krisztus- egy ítélkezésre feltámasztott döntőbíró...

2012 Blog 2009.09.15. 12:15:37

Isaac: Én tudom, és az államcsődös bejegyzésben említettem is, hogy a zsidók nagyobb része nem a talmudi elvek alapján él a XXI. században, azonban a Werbőczy-féle hármaskönyves dolgot túlzásnak érzem, mivel sajnos valóban vannak még zsidók, akik a Talmudot nagyon is komolyan veszik. Kevesen vannak, de annál több kárt okoznak a világban. És valóban minden ember a jót keresi, csak a "jót" elég nehéz definiálni. Az élvezetet és a boldogságot is törvényszerűen keresi minden lény, és a szenvedést próbálja elkerülni. Ez az egyik oka a helytelen tetteknek, a másik pedig az, hogy mit tartunk helyesnek, az persze soha nincs fedésben azzal, hogy mi helyes egy abszolút mérték szerint. És ez természetesen neveltetés kérdése is, és ezért kultúránként és vallásonként változik. Pl. ami nálunk természetes és elfogadott dolog, a muszlim világban halálbüntetést érdemel, ami pedig ott elfogadott, itt börtönbe kerülsz érte (pl. poligámia). "Jehova démonizálásával" kapcsolatban meg kell, hogy értsd, hogy Jehova hamis képet fest magáról, így rajta keresztül kicsit a kozmikus Istent is tiszteled. Talán ezért nem túl szerencsés ezt a valakit Jehovának nevezni - noha ő nevezte el így saját magát. A toleranciáról szóló hárfapengetéseknek se vége, se hossza, de ettől függetlenül, ha úgy gondolom, hogy én tudom az igazságot, másvalaki pedig téved, meg fogom mondani neki, mégpedig az ő érdekében. Aztán lehet, hogy neki fájni fog ez. Ő meg megmondja a maga igazát, az meg esetleg nekem fog fájni. Ezzel szerintem nincs probléma, amíg egymásnak nem megyünk, amíg nem fordul a dolog a kölcsönös bántottság miatt egymásnak való segítésből egymásnak való ártásba. Márpedig a vallási differenciáknál ez a helyzet. Én nem erre akarok rátenni egy lapáttal. Már csak azért is, mert egyik felekezethez sem tartozok. cath: "Jézus" egy fiktív név, Joshuának hívták, ha viszont azt írom, nem lehet érteni, kiről beszélek. A Krisztus egy titulus, ugyanúgy, mint a Buddha.

Szeter 2009.09.15. 19:42:17

Nekem tetszett, kb. én is így gondoltam, biztos azért :) (persze Atlantiszról ebben a formában csak tőled hallottam). Egy megjegyzés: A "krisnások" nem hiszik, hogy a buddhizmus istentagadó vallás. Legalábbis pl. Krisna-völgyben biztosan nem, márpedig ők Európában kiemelkedő módon "ápolják vallásukat" a többi közösséghez képest. Pontosabban: a Krisna-tudatúak tanítása nem ezt mondja, persze ettől még egyes krisnások hihetik ezt. Csak azért írtam, mert a te mondatod túl...

PragaGyar 2009.09.15. 19:45:39

Jobb helyre nem tudtam ezt posztolni, úgyhogy íme. :) Elég érdekes írás, a popszakma neves lánylegényéről. http://vigilantcitizen.com/?p=1676

steinerista 2009.09.25. 06:01:55

PragaGyar, köszönöm! A többi post is nagyon jó, én ezt már folyamatosan olvasni fogom azt hiszem. Valamiért imádom ezt a témát, megyek és előkeresem a Drábik János gyűjteményem :) Kb ilyen voltam tizenévesen is, csak akkor a Tolkien jött be. Csak fel kell nőni :)

zui 2009.11.09. 21:33:38

Erre az oldalra tegnap este találtam rá. Nem tudom abbahagyni az olvasását! http://2000ad.uz.ua/index.html

zui 2009.11.10. 09:06:09

erdeklodo! Feltétlenül kezd el a fent ajánlott oldalt olvasni. 2012Blog írásainak és ennek a könyvnek a szintézise nagy felismeréseket fog eredményezni.

Julisics 2009.11.15. 17:43:39

zui! Szerintem ez a harci-marslakós dolog azért egy elég erőltetett gondolatmenet. Ha megnézzük, hogy a jelenlegi technológiai háttérrel és tudással rendelkező vezetőink is ismerik azokat a módokat, hogy nem kell katonailag beavatkozni, erőszakot alkalmazni, hanem alternatív módon tartják fent a hatalmukat (lásd pl. a multihidraulikus diktatúra bejegyzést), akkor ezeknek a "nem Földi segítőknek", akik már sokkal fejletebek voltak, mint mi magunk most vagyunk, minek kellet harci gépeket alkalmazniuk pl. Egyiptom inváziójánál? És minek aknázták alá Jerikó falait, amikor egy rohadt nagy rakétával mondjuk szétlőhették volna azokat, vagy éppenséggel csináltak volna egy vírust, amit beengednek a lakosok közé, és kinyírják őket? Miért kellett nekik alagutakat ásni, pont akkor, amikor kiabálnak az emberek, miért kellett nekik titokban tartani, hogy ők avatkoznak be, amikor sokkal nagyobb imádatot váltott volna ki az izraeli népből pl. egy lézercsapás bemutató, ami gyorsaságban is sokkal megfelelőbb, mint a többnapos áskálódás a föld alatt, amíg a menet üvöltözik, és senki nem tudja, hogy miért. Vagy ami mégjobb példa, hogy bebizonyítsam az egésznek a szenzáció hajhász lényegét: Az idegen lények miért csak annyira segítették az izraelieket, amennyire az az ószövetségi írásoknak megfelel, de közben teljesen nincs logikája, hogy amikor segíthettek volna sokkal nagyobb hatásfokkal is (pl. sokkal több bűvészmutatvány), miért azokat a módszereket alkalmazták, amiket leír ez a faszi? Vagy pl. amikor vándoroltak 40 évig a sivatagban, annak sincs túl sok értelme. Miért nem vitték őket, vagy teleportálták át egyik helyről a másikra? A legjobb: egyáltalán minek törték volna magukat az izraeliekért?

cath 2009.11.15. 17:59:02

40 évg azért koboroltak a sivatagban, hogy kihaljon az a generáció, amelyik rabszolga volt egyiptomban. az új hazába azok léphettek be, akik nem tudták mi az aszolgaság. mózes nem alárendelt népet akart.

Vándor 2009.11.15. 18:30:05

Én nagyjából kiolvastam a fent említett könyvet, bár néhány olyan fejezetet átugrottam, amikről lehetett sejteni, hogy miről fog szólni. Igazából az érdekelt, hogy az egész könyvből összességében mit hoz ki a szerző. Annak ellenére, hogy sok dolog elég erőltetettnek tűnik nekem, maga az alap koncepció elég jól átgondoltnak és logikusnak tűnik, eléggé összeáll a kép. Emellett ezen blog tartalmával is összeegyeztethetőnek tűnik a dolog. Amit viszont teljességgel hiányolok a könyvből, az a dolgok spirituális vonulata. Ez valószínűleg azért van, mert a szerzőnek az lehet a meglátása, hogy ilyesmi nem is létezik, minden csak biológia és genetika. Ez ki is derül a teremtésre (tervezésre) és a "feltámadásra" vonatkozó részekből (ami megjegyzem, informatikus szemmel nézve teljesen logikus és érthető, a szuperfejlett géntechnológián kívül nincs is benne semmi "sci-fi"). Itt azt írja a szerző, hogy a második eljövetel, majd az emberek feltámasztása, és a "jók" Isten országába vitele abban merül ki, hogy a "misszionáriusok" által alkalmasnak tartott embereket dns-ük alapján klónozni fogják, aztán magukkal viszik. Ez már önmagában azt feltételezi, hogy nincs lélek, ami meghatározná a személyiséget, hanem minden a dns-ből ered, még a viselkedés is. Összességében tehát a könyv számomra nem ad választ nagyon fontos és elkerülhetetlen kérdésekre, viszont nagyon érdekes területen tapogatózik. 2012blog, te olvastad a könyvet? Ha igen, mi a véleményed az ott leírtak és a te ismereteid közötti összefüggésekről? Ha nem olvastad, szerintem megéri átfutni, vannak benne nagyon érdekes, elgondolkodtató részek (mint ahogy vannak erőltetettnek tűnő, "unalmas", érdektelen részek is, de ezek átugrásával szerintem nem veszít sokat az olvasó). Egyébként mindenki más véleménye is érdekel a témában, aki olvasta a könyvet, szóval írjatok:).

2012 Blog 2009.11.15. 18:39:17

A harci marslakós történetre a következő reakcióm volt: "Danikeni mentalitás, mindent a földönkívüliekkel és a technológiával akar megmagyarázni, nem tud az okkult megközelítésről, Atlantiszról, nem ismeri fel még a dialektikus processzust sem, a fáraó és Mózes látszólagos szembenállása mögötti eltervezettséget, azt a módszert, amit az emberi faj teremtésétől napjainkig újra meg újra meg újra bevetnek az atlantisziak, mert az emberek (atlantiszi programozásukból adódóan) újra meg újra bedőlnek neki - még azok is, akik tudnak erről a módszerről. De ez az ember legalább nem állítja magáról, hogy isteni sugallatokat közöl isteni parancsra. Csak agymunkával vonta le következtetéseit, ami az igazság kiderítéséhez sajnos itt kevés - mivel az agyműködés nyersanyaga, a kívülről szerzett ismeret (jelen esetben pl. a történelem) hamis, ezért a végkövetkeztetés is hamis lesz.

Vándor 2009.11.15. 19:02:26

Azt hiszem, nagyjából értem, mire gondolsz. Mint én is írtam, a könyv "végső igazságokra" nem ad semmilyen választ. Viszont azokban a dolgokban, amiket az olvasó elé tár, azért lehet igazság, nem? Hiszen hasonló dolgokat (legalábbis a régi földi "istenek" "marslakó" mivoltát) régészeti leletek is igazolják. Ha pedig ezekben van igazság, akkor ezek a "marslakók" lehettek az atlantisziak fizikai megtestesítői?

zui 2009.11.15. 19:12:05

Számomra ez a könyv bizonyította be ténylegesen, hogy a zsidó nép egy kiválasztott nép. Én nem gondolkodom azon, hogy mit miért tettek azok, akik beavatkoztak, és hogy kik is voltak, de ha a megérzéseim nem csalnak, akkor mindenképp atlantiszra voksolnék. " Ama napon Izráel harmadik lesz Égyiptom és Assiria mellett, áldás a földnek közepette; Melyet megáld a seregeknek Ura, mondván; Áldott népem, Égyiptom! és kezem munkája, Assiria! és örökségem Izráel!" Sajnos tényleg semmi spiritualitás nincs a könyvben és sokszor unalmasan száraz, de én is úgy érzem, hogy semmit nem veszítettem azzal, hogy elolvastam. Sőt! Egy újabb bizonyítékot találtam arra ( csak más a kiindulási pont), hogy ez a földi világ egy nagy színház, amely tele van erőszakkal és szenvedéssel.

zui 2009.11.15. 22:45:50

http://videa.hu/videok/film-animacio/ufo-eszlelesek-7-filmreszlet-576txVBqZl1TxUvq

Fátum 2009.11.15. 23:14:51

Däniken mondjuk azt mondta, hogy hisz egy metafizikai istenben, aki szerinte nem éppen az ószövetségi Jehova...

kiki 2009.11.24. 18:19:24

Nem az a kérdés,hogy miért nem beszélt Buddha Istenről,hanem hogy Jézus miért beszélt feltámadástól lelkek megmentése a régi időkből(Noé napjaiból),hogyha reinkarnácijó van(tehát nem raboskodhatnak),vagy mi lehetett az a jó hír,amit híreszteltek a keresztények Jézus után? Mondjuk annyi biztos hogy keresztényi erkölcsöket hozott érvénybe,mert az erkölcs szinte a zsidók tudatában voltak csupán,de eltorzultak,lásd Talmud (ami ne melavult,a bankok még mindig talmudi elvek alapján működnek,akkor meg mirő beszélkünk..?:)

pheki 2009.11.25. 08:03:27

zui ,ez ténykeg nagyon durva könyv:D a tízparancsolat egy mobilteló,Jézus meg űrhajóról lelógatva járt a vízen... XD De msot akkor nincs Isten,Jézus meg nem más mint egy élien küldött?Nemá.

zui 2009.11.26. 09:30:07

pheki, ezt a könyvet nem kell szó szerint venni, de abban biztos vagyok, hogy nem jár messze az igazságtól. Az emberekre lehet közvetlenül ( a természeti erőkkel ), és közvetetten ( más lényekkel ) hatni. A könyv által számomra sokkal könnyebb Jézus szavait is megérteni és a korábban említett álmomat is. " Jézus így jövendölt Jeruzsálem pusztulásáról és a saját második eljöveteléről: Amikor látjátok hogy Jeruzsálemet hadsereg veszi körül, tudjátok meg, hogy elérkezett a pusztulása! Akkor, akik Júdeában vannak, fussanak a hegyekbe; akik a városban meneküljenek el; és akik vidéken vannak, vissza ne térjenek! A bosszúállás napjai ezek, hogy beteljesedjék mindaz, amit az Írás mond. Jaj, a várandós és szoptatós anyáknak azokban a napokban! Nagy gyötrelem lesz a földön, és az ítélet haragja sújtja ezt a népet. Lesznek, akiket kardélre hánynak. Sokakat fogságba hurcolnak pogány népek közé. Jeruzsálemet pogányok tiporják, amíg idejük be nem telik. Jelek lesznek a Napban, a Holdban és a csillagokban, a földön pedig kétségbeesett rettegés támad a népek között a tenger zúgása és a hullámok háborgása miatt. Az emberek megdermednek a rémülettől, miközben várják, hogy mi történik a világgal. A mindenség összetartó erői megrendülnek. Akkor majd meglátják az Emberfiát, amint eljön a felhőkben nagy hatalommal és dicsőséggel. Amikor mindez beteljesedik, nézzetek fel, és emeljétek föl fejeteket, mert elérkezett megváltásotok. " Lk 21,20-28 Ha ezt az idézetet végigolvasod, akkor már azt is tudod, hogy miért nem fogadja el a zsidó vallás Jézust. Isten pedig van, de erre mindenkinek magától kell rájönni. Egymást azért kell segítenünk, hogy ez egy kicsit könnyebben mehessen, ne csak óriási fájdalmak után.

Vándor 2009.11.26. 12:40:26

Hát pedig ezt a könyvet pont hogy szó szerint kell értelmezni, pont ez a lényege. Egyébként az alap koncepció szerintem nem hülyeség, sőt... viszont vannak benne tényleg elég erőltetett/röhejes részletek, például a fent említett "Jézust űrhajóról lógatták" rész. Ezektől eltekintve viszont elgondolkodtató, néhol megdöbbentő könyv.

zui 2009.11.26. 13:28:43

Vándor, a szó szerintiségen én is ugyanezt értettem, vagyis mindenre nem ad részletes választ a könyv ( pl. Jézus ), de már az előbb is leírtam, hogy nagyon sok igazság rejlik benne.

pheki 2009.11.26. 17:56:50

Vándor,amúgy az űrhajól lógatás sem ANNYIRA röhejes,a Biblia is leírja,este volt,jézus KÖZELEDETT , azt hiszem Márk szerint majdnem el is ment a hajó mellett. Csak ha Jézus egy őőőő nem is tudom ,egy Mester vagy lemúriai fénylény vagy hasonló,furcsa hogy a csodatételek is trükkök csupán.Nemtom,de ha csak ezt a könyvet venné valaki alapul,és az atlantiszi sztorit kihagyja,épp elég ok hogy atesita legyen.Túl logikus,én pl régebben erős hívő voltam, kicsit depressziós lettem az olvasás közben.:) De nagyon érdekes könyv,érdemes lenne mindenkinek elolvasni ezen az oldalon,adalékinformáció gyanánt.

zui 2009.11.30. 23:17:45

Egy újabb lecke!!!! http://krisztus.ro/tortenelem5.php Ne hagyd ki!

newman 2009.12.04. 23:04:43

Sziasztok.Érdekes témák ezek.Ebben az előadásban viszont egy másik oldalról ismerhetjük meg Atlantiszt. Már ha igaz az ebben elhangzott állítások: http://video.google.com/videoplay?docid=417348943083882120&ei=HYYZS8OOFqWu2wLb4IyMDQ&q=sz%C3%A1raz+gy%C3%B6rgy#

zui 2009.12.05. 01:06:03

Megnéztem az előadást, amit ajánlottál newman.( köszi) Meghallgattam egy pár Villás Béla hanganyagot is. Csodák csodájára már mindkettőnek van egyháza, amelyekről eddig nem is hallottam. A kérdésem csak annyi lenne, hogy ha még elolvasnék pár könyvet, és utána kimennék Egyiptomba egy beavatásra, akkor már én is tudhatnám a magam igazát? Most komolyra fordítva; szeretném megtudni, hogy miért szaporodnak gomba módra ezek az egyházak? Miért kell egyházat alapítani ahhoz, hogy bizonyos tudást átadhassunk embereknek? Úgy érzem, hogy manapság már igen nehéz "szűznek" maradni. Egyáltalán szükséges-e?

newman 2009.12.05. 09:53:58

Sziasztok. Igazából én is csak azért linkeltem be mert szó van benne Atlantiszról (de másabb megvilágításban mint itt a blogon) meg Jézusról akiről azt mondja az előadó hogy a Dórok közé tartozik.Kíváncsi lennék a Ti véleményetekre is ezekkel kapcsolatban. Tisztelt 2012blog ha lenne időd megnéznéd s kommentálnád nekem bővebben? Előre is köszönöm.

2012 Blog 2009.12.05. 10:41:20

Egyház = adómentes biznisz. Plusz törvényi védettség, akár a hatalommal szemben is, mert ha bárki piszkál, telesírhatod a világot vallási diszkriminációval. Videók megnézéséhez türelem, van a megnézni-elolvasni-meghallgatni könyvtáramban 4587345 óra videó és 495435345 oldal könyv.

zui 2009.12.05. 11:17:53

"Menjetek Izrael házának elveszett juhaihoz! Menjetek és hirdessétek: közel van a mennyek országa. Gyógyítsatok betegeket, támasszatok fel halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, űzzetek ki ördögöket! Ingyen kaptátok, INGYEN is adjátok!" Mt 9,35-10,1. 6-

zui 2009.12.05. 18:32:25

"Részletek Semjase tanításából - Az ember olyan lélekkel rendelkezik, mely soha nem hal meg, soha nem alszik, még a legmélyebb álom során sem; minden gondolatot és érzelmet megőriz; tudatja az emberrel, hogy gondolatai helyesek vagy hibásak – ha az illető megtanul figyelni szavaira. - Az emberi lélek hordozza magában a kreativitás birodalmát, és minden ember rendelkezik saját lélekkel. - Az ég és a Föld elpusztulhat, ám az igazság, a tudás, a bölcsesség és a lélek soha sem pusztulhat el. - Az ember képes világokat teremteni gondolatok által, ahogy a Teremtés során folyamatosan keletkezik a világ. - Az embernek ez a képessége felemeli őt a tudatlanságból, mely önmagában létezik, pontosan ugyanúgy, ahogy a csodák is léteznek benne. - Az ember önmaga a mennyek birodalma, a teremtés birodalma. - Ezért tanították azt a régi bölcs filozófusok, hogy az ember tulajdonképpen mikrokozmosz a makrokozmoszban, merthogy amit a Világegyetem magába foglal, azt az emberi tudat is képes magába foglalni. - Az emberi belső dimenziók végtelenek. - A teremtés képe, a lélek az emberben – a kiterjedés nélküli létezés – valamennyi dimenziót önmagában hordozza, ugyanabban az időben, átlényegítve valamennyi dimenzióból. - A lélek maga a csodák csodája, és minden erő ebből fakad. - A csoda igazából a lélek erejének használata a maga tökéletességében. - Az ember azonban a csodákra úgy tekint, mintha semmi értelme sem lenne keresni logikus magyarázatukat. - Ha az ember boldog, öröme belülről fakad, azért, mert az öröm, belső állapot; soha nem lehet meghatározni pontos forrásának helyét. - Az öröm az ember bensőjéből fakad, spirituális erők teremtik. - Ezért minden belülről fakad. - Az a körülmény, vagy ember, aki látszólag az öröm okozója, csak az örömnek egy külső okra történő kivetítése, az ember belsejében fakadó örömé. - A boldogság az ember bensőjéből fakad, és elválaszthatatlan a lélek létezésétől. - A lélek végtelen öröme és végtelen ereje szintén e létezéséből fakad. - Az ember látszólag lehet öreg, de ez csak átmeneti állapot. - Ötven évvel ezelőtt még nem létezett, és ötven év múlva – amikor teste halott lesz – szintén nem fog létezni, mert csak a test öregedhet meg és betegedhet. - A lélek azonban mindörökké fiatal marad és semmiféle betegségét nem kell elszenvednie az öregedésnek. - Az öregkor, de így a fiatalkor és a gyermekkor is, lehet szomorú, vagy problémákkal teli, de mindez elmúlik, mint ahogy minden a külső, megtapasztalható világból. - Ami örökké tart, az a lélek, az igazság, a tudás és a bölcsesség. - Ami a feladatotok, az az, hogy mindezt felismerjétek és felépítsétek önmagatokban, hiszen ezek a dolgok teszik az embert szabaddá. - Amikor az ember felismeri majd a lélek létezését, az öreg kor soha többé nem okoz majd problémát. - Nem lesz szomorúság, szenvedés, probléma, változások, nem lesznek jó és rossz időszakok. - A bölcsesség alapvető, és elemi erejű. - A bölcsesség fény. - Ahol pedig süt a fény, ott a sötétség megsemmisül." Részlet : http://aranylaci.fw.hu/

bigsittingbull 2010.01.10. 20:29:38

Nagyon tetszik ez a blog már 2o éve érdekel minden ami körülveszi az embert.13 évesen láttam 1 ürhajó szerü repülő szerkezetet amiröl tudtam,hogy nem repülő.Azóta rengeteg könyvet olvastam,bibliát is,einsteint is,fizikat,csillagászatot,paleoasztronautikát...stb.szokasom megálmodni a közelgő veszélyt ennek köszönhetem az életemet is.1 hónappal a balesetem előtt az egészet megálmodtam és a kellő pillanatban kiugrodtam a haladó autóból és túléltem.Szóval az ember sokra képes nagyon sokra.

pheki 2010.01.10. 23:20:18

Miért nem szóltál a vezetőnek hogy ne vezessen aznap?

András 2010.01.23. 23:19:41

"Nyilván, ha ezt Krisztus valaha kimondta volna, ott helyben feszítették volna keresztre." No és ez smafu? : "A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja. 45Mégis, bár az igazságot hirdetem, nekem nem hisztek. 46Ki vádolhat bűnnel közületek? Ha meg az igazságot hirdetem, miért nem hisztek nekem? 47Aki az Istentől való, meghallja az Isten szavát. Ti azért nem halljátok meg, mert nem vagytok az Istentől valók." 48A zsidók erre rátámadtak: "Hát nincs igazunk, amikor szamariainak és ördögtől megszállottnak mondunk?" 49"Nem vagyok ördögtől megszállott - felelte Jézus -, hanem tisztelem Atyámat, ti ellenben gyalázattal illettek, 50noha nem keresem a magam dicsőségét, hisz van, aki keresse és ítéletet mondjon. 51Bizony, bizony, mondom nektek: aki megtartja tanításomat, az nem ízleli meg a halált örökre." 52A zsidók közbevágtak: "Most aztán igazán meggyőződtünk róla, hogy ördögtől megszállott vagy! Ábrahám is, a próféták is meghaltak, s te azt állítod: Aki megtartja tanításomat, nem ízleli meg a halált örökre. 53Csak nem vagy nagyobb Ábrahám atyánknál? Mert hisz ő meghalt. S a próféták is meghaltak. Mivé teszed magad?" 54Jézus így válaszolt: "Ha én dicsőíteném meg magam, mit sem érne a dicsőségem. Atyám dicsőít meg, akiről azt mondjátok ugyan, hogy Istenetek, 55de nem ismeritek. Én azonban ismerem, s ha azt mondanám, hogy nem ismerem, hozzátok hasonlóan hazug volnék. De ismerem, és megtartom tanítását. 56Ábrahám, a ti atyátok örült, hogy megláthatja napomat. Meg is látta, és örült neki." 57A zsidók felháborodtak: "Ötvenesztendős sem vagy, s láttad Ábrahámot?" 58Jézus így válaszolt: "Bizony, bizony, mondom nektek: Mielőtt Ábrahám lett, én vagyok." 59Erre követ ragadtak, s meg akarták kövezni, de Jézus eltűnt előlük, és elhagyta a templomot." Sosem értettem, miért hagyták benne (vagy írták bele) többek között ezt a részt is azon a bizonyos zsinaton... tiszta öngól, nem?

zui 2010.01.24. 10:22:16

Az ördög igazgatja a világot, Isten csak néz, nem kiáltoz. Hagyja, hogy a gyermek magától álljon fel. Hagyja, hogy a felnőtt magától essen el. A sárban aztán gondolkodhat rajta, Mivé lett szellemének magja? A csábításnak ellenállni miért nem tudott? A hibáiba szüntelen miért bukott?

ph 2010.01.25. 19:20:57

2012: Te ezt a Joshuát a kabbalából vetted? :D (mármint hogy ez Jézus eredeti neve) Szóval a Kabbala mégsem a gonosz szimbólumrendszere?Vagy csak simán megbízható egyes részeknél? ed: Mármint gnosztikus kabablista

2012 Blog 2010.01.25. 19:37:21

Mikor írtam én olyat, hogy a Kabbala "gonosz"?

ph 2010.01.25. 19:46:39

Soha :) Csak kabbalista szimbólumok jelennek meg a szabadkőműves ... dolgokon,és én kapcsoltam rosszul.Vagy rosszul rémlik valami, túl keveset aludtam.:) "a gonosz" :D Mint egy mise :D Hülye vagyok akkor. Viszont a Kabbala jó táppontot adott ezeknek a Bibliai alakoknak megismerésében,"megértésében".

Bubu 2010.01.30. 21:02:34

Talán Jézus azért nem használta azt a szót hogy Ur mert elvileg ö azt hitte hogy Isten az apja és talán Mennyei Atyának hivta?

steineirista 2010.01.31. 03:05:52

ő TUDTA

annatolla 2010.08.09. 15:51:07

...nagyon...nagyon érdekes írások, de tisztulásra váró fogalmak, világkép, érdemes jobban figyelni rá..és a kommentek is elég jók...mégis hiányolom a tiszta és EGYSÉGES világlátást ilyenmagasröptű témáknál...:(

Chagall 2010.09.13. 17:20:45

A Tóra mint ösi törvénykönyv alapjában véve a Hammurappi oszlopáról levett perzsa törvények röviditett másolata. A babiloni fogságból hazatérő zsidó rabbik ez után szerkesztették össze a tórát, részben a rig védából=teremtéstörténet, részben más kultikus szövegelből.

loveb 2010.11.10. 22:07:47

http://www.youtube.com/watch?v=97Nxhaw_tZ4 STN...ISTEN. SÁTÁN. nincs még egy nyelv a világon szerintem ( persze nem tudok meggyőződni róla), ami így kifejezné a Teremtő teremtő erejének színeit, határát. ha isten témáját boncolgatjuk, zsákutcát találunk. tudjuk, nemcsak valószínűsítjük, hogy egy olyan edényt borítunk fel, amelynek vize soha nem ürülne ki. hogyan írhatnánk hát le az edényt? hogyan határozhatnánk meg a térfogatát, vagy egyéb jellemzőit? mi, akik subjektumok és objektumok is lennénk egyidőben, e szinte tudathasadásos állapotba kerülnénk... m, a részek, akkor fogjuk fel istent, ha azonosulunk vele, de tán ez egy helytelen gondolat: ha nemcsak azonosulunk, hanem azonosak, eggyé válunk vele. virágszirom helyzetét elképzelni csak úgy lehet, ha azonosulunk vele...majd eggyéválunk...

bananajoe 2010.11.12. 12:36:47

Jézus akkor most tulajdonképpen micsoda? Egy lemúriai küldött, vagy fénylény, miegymás?És mi a helyzet a többi, akár régebbi pogány vallások isteneivel, gondolok itt pl a skandináv mitológiában szereplő alakokra(Odin,Thor,Freya, stb)? Lehetséges, hogy ezek az "istenek" tényleg létező lények voltak(akár atlantiszi reinkarnációk) és az akkoriban élők találkozhattak velük? Egyébként a cikkben leírtakkal egyet értek, az én Istenképem is hasonló.Hiszek Istenben(a kozmikusban) de nem vagyok vallásos, ha már egy vallásban valami olyan van hogy tedd ezt vagy ne tedd azt, mert különben bla bla bla, az már onnantól nekem bullshit :)

newman 2011.02.25. 23:52:54

Nem tudom, hogy Júdás Evangéliuma mennyire hiteles forrás. A napokban olvastam a "NatGeos" kiadású könyvet. Ebben többek között benne van amit már itt is olvashattam korábban. Nevezetesen az, hogy a földi világ teremtői(Jézus szerint több is van:Él,Szaklasz stb.)nem a kozmikus Isten hanem alacsonyrendű istenségek. Jézus határozottan kineveti a 11 tanítványt amikor ezekhez az istenségekhez imádkoznak. Egyedül Júdás érti meg, hogy Jézus az Atya küldöttje. Ő kap egyedül titkos kinyilatkoztatásokat is. Továbbá elmondja Jézus, hogy nem minden emberben van meg az isteni szikra. Akikben ez nincs ott azok haláluk után megszűnnek létezni. Ez érdekes része az evangéliumnak. Erről tudtok még valamit? Laci

gyuff 2011.06.13. 20:10:41

ez ide való: http://www.freeweb.hu/terembura/tamerlan/tamerlan14.html

dandan 2012.03.26. 01:11:48

A magyar nyelv ismeri azt a fizikai törvényszerűséget, melyet Doppler-effektusnak neveznek. (Doppler előtt is milliók ismerték már valószínűleg.) E szerint a fizikai törvény szerint minden közeli, illetve felénk közeledő dolgot, eseményt RÖVID magánhangzókkal ejtünk; távoli, vagy távolodót HOSSZÚval. Pl.: itt-ott, erre-arra-amarra, innen-onnan stb., a nyilvessző haladása zihihi-zuhuhu és sorolhartnám. A szavaink (szófácskáink,szóvirágaink) lényegi részét, tartalmát a mássalhangzók őrzik. STN: IsTeN (öSTeN), ha közeledik felénk, SáTáN (SötéTeN), ha távolodik... De mi is? Talán ha mi távolodunk Tőle? De mitől? Az igazságtól, a fénytől!!! Áldás Nektek! Pár hete fedeztem fel ezt a roppant érdekes oldalt; egészben, egyben elolvasni az elejétől nagyon érdekes volt. Minden elismerésem!!!

cath 2012.03.26. 11:31:18

"A szavaink (szófácskáink,szóvirágaink) lényegi részét, tartalmát a mássalhangzók őrzik. STN: IsTeN (öSTeN), ha közeledik felénk, SáTáN (SötéTeN), ha távolodik... De mi is? Talán ha mi távolodunk Tőle? De mitől? Az igazságtól, a fénytől!!!" Dandan,én meg ezt köszönöm neked! A magyar nyelv tele van nagyon érdekes és mély igazságokkal, de most Te ismét ablakot nyitottál egy egyszerű és nagyszerű törvényszerűségre.

19682willem 2012.03.26. 14:20:23

"E szerint a fizikai törvény szerint minden közeli, illetve felénk közeledő dolgot, eseményt RÖVID magánhangzókkal ejtünk;" Nem rövid, hanem magas, a távolodó pedig mély.

teGergő 2012.03.26. 14:53:35

dandan: Azt azért had/hagy (? :)) tegyem hozzá, hogy persze a ma Doppler-effektus-ként ismert jelenség egy az egyben összevág a magyar nyelv szavaival (s nem véletlenül), de nem minden esetben van szó közel_edés_-ről, és távol_odás_-ról, alapesetben inkább csak úgy néz ki a dolog, hogy a magas hangok közelséget-kicsiséget, a mélyek pedig távolságot-nagyságot céloznak, méghozzá amelyek mind térben, mind időben megállják a helyüket. De hiába a Doppler-effektusként ismert elv, nem minden szavunknál értelmezhető ez "távolodás", és "közeledés" képpen, alapvetően csak kicsiségről, illetve nagyságról van szó, melyek értelmezhetők valamihez képesti térbeli elhelyezkedésben, időben, és méretben is. Tehát nem csak "közelség, és közeledés", illetve "távolság, és távolodás" van a magas, és a mély hangok mögött, hanem a "kicsiség" érthető kis távként, kis időtartamként, és kis méretként is, míg a "nagyság" nagy távként, nagy időtartamként, vagy nagy méretként is. (Most nem megyek bele a milliónyi példába.) Ezzel csak arra akarok kilyukadni, hogy kétségkívül eképpen van kapcsolat az iSTeN-SáTáN szavak között is, de abban már egyáltalán nem lennék olyan biztos, hogy "közeledést", és "távolodást" kéne látni bennük, inkább egyszerűen csak közelséget, és távolságot. Nincs -edés, -odás (alias: -D-S). Bár még akár lehetne is... :P Egyébként tetszett a majdnem szószerinti idézés Kiss Dénes-től! :D (Ja és kezdem szépen lassan kirakni külön-külön elszórt hsz.-ekből a leendő nyelvészkedős bejegyzéseimet is. Lehet, hogy mire eljutok odáig, nektek már nem is lesz benne semmi újdonság a nyelvészkedős álláspontjaimról... Azért még reménykedem, hogy majd talán mégis marad még valami. :))

teGergő 2012.03.26. 15:00:13

Egyébként ez is megérne majd valamiképpen egy misét, összeszedettséget, mármint hogy mindkettő csak egy STN, mégis képesek "ellentétes" jelentéstartalmakkal is előrukkolni, és az egész magyar nyelv egyébként is tele van ilyenekkel. :D

Kang 2012.03.26. 15:30:11

És az angol Satan (vagy Sathan) hogy kapcsolódik össze a dark/darkness/darkly-val? Vagy az angol (vagy bármelyik másik nyelv) az elhanyagolhatóan mindegy?

cath 2012.03.26. 18:22:19

Kang- más nyelvekben nem így megy az építkezés és szóteremtés, azaz sokkal inkább olyan érzése van az embernek, hogy TÉNYLEG csak rámutattak dolgokra és adtak neki egy tetszőleges nevet... amihez semmi köze sokszor a hasonló jelentéstartalommal bíró más szóalakoknak. Míg a magyarban ahogyan a világ épül fel, úgy épül fel a nyelv is, és a "hibák" amiket pl. a gyerekek vétenek (pl. hidegem van -fázom helyett)teljesen értelmesek és érthetőek, és jó mutatják, hogy a gyerek hogyan érti meg és sajátítja el a magyar nyelv íratlan szóalkotó szabályait... míg egy angolban egy ilyen szintű "szóhiba" (most nem pont ez) veszélyeztetheti a megértést.

spike 2012.03.26. 18:24:59

Valószínűleg sehogy. De az angolban, németben és hasonló nyelvekben az Isten és Sátán között sincs a szóalakban semmi hasonlóság.( God/Gott - Satan) A wikipédia szerint a sátán jelentése: vádló Talán még a japánban lehet egy kicsi hasonlóság: Kami - Akuma Bár az akuma sokmindent jelenthet, de mindegyik jelentése kb a démon szinonimája.

19682willem 2012.03.26. 19:55:38

A világ nyelveinek óriási százaléka csak konyhanyelv, főleg a Magyar nyelvhez képest. Képzeljünk el egy történetet, ahol az ifjú Magyar legény elmegy világot látni, hazajön aztán meséli a tapasztalatokat. Ahogy elmeséli eddig nem hallott szavakkal a látottakat, az akinek meséltek már rég elképzelte és a szeme előtt látta az egészet.. ugyanez angol nyelven 2 napba telne. Miért? Azért mert az eredeti Magyar nyelv az alapvető formákhoz kapcsolta a betűket(nyelvállás-ajakállás szerint), a magánhangzó csak "lelket" vagy mozgást adott neki.. ha látott egy jellegzetes fát jellegzetes levélformával, akkor a formákhoz kapcsolt betűkből alkotott egy szót és amikor ezt kimondta, senkinek sem mondott semmit(ha pl Magyarul "tudó" külföldi) de egy Magyar már látta, hogy miről is beszélhet az illető.. Aztán ha ő is meglátta egyből felismerte, nem kellett hozzá enciklopédia..

Kang 2012.03.27. 04:13:36

Igen, értem. Pont emiatt gondolom azt, hogy a magyar a legképesebb nyelv. Szerintem világnyelvnek kellene lennie. Amely pozíció meg is illetné. De a túlmagyarázásokat elég furcsának találom. Egyesek szerint ugyanis gyakorlatilag a magyarból ered az összes nyelv, beleértve a holt nyelveket is, település és helységnevekkel, meg mindenféle kifejezésekkel egyetemben. Az igazságot persze nem tudom...

2012 2012.03.27. 09:36:05

"Egyesek szerint ugyanis gyakorlatilag a magyarból ered az összes nyelv, beleértve a holt nyelveket is" - nem egészen így van, de pont erről fogok előadást tartani 2 hét múlva. Hamarosan kikerül a meghívó.

teGergő 2012.03.27. 21:24:52

Nekem is többet; az általánosabb, és áthatóbb infromációimat is le kéne majd írnom ezekről, amelyek szerintem általánosságban sok mindenre magyarázatot adhatnak majd, illetve sok egyéni felfedezést is lehetővé tennének. De előbb Bálint előadása lesz. :)

Kang 2012.03.29. 05:30:16

Arra az előadásra sem fogok eljutni. Pedig jó régóta tervezem. Egyszer úgyis sikerül. Gondolom valamilyen formában rögzítésre kerül majd.
süti beállítások módosítása