HTML

A Játék Neve: Föld

Ez a blog arról szól, hogy hogy működik a világ valójában. Túl a látszatokon, a manipuláción, a mindent átszövő hazugságon és felelősséghárításon. A jelenkor eseményeinek mozgatórugóival is foglalkozik, ahogy a régmúltba is tapogatózik visszafelé, egészen az emberi lét kezdeteiig. Mindez egy sokéves kutatómunka eredményeire támaszkodik. A blog korábban "2012 blog" címen működött a blogol.hu szerverén. Kapcsolat: blog2012 kukac freemail ponnt hú!

Friss hozzászólások

  • Lazur: @Nikiló: www.youtube.com/watch?v=TQcqOW39ksk Apropó, és az már smafu, hogy a kínaiak azért akarnak... (2023.09.15. 00:32) Emberek, Irányítók és a Háttérhatalom
  • Gergő92: Nem csak én szoktam néha felnézni ide. :) (2023.01.18. 00:00) Mire készülnek a Marson?
  • Lazur: Ez egész friss: futureofhumanity.report/en www.youtube.com/watch?v=MYJFc3vA6N4 Csak a rotary klu... (2023.01.10. 18:29) 2019
  • Lazur: Szűk tíz évbe telt, de lassan a híradóba is bekerül ahogyan Kínában készülnek a cellák. www.youtu... (2022.12.05. 01:07) AUTOKRÁCIA (szerk)
  • Gergő Bohrát: A mostani események fényében bár 10 év késéssel, vagy inkább több, de csak efelé haladnak a dolgok... (2022.04.23. 22:12) A Jobbik és az Irányítók
  • Lazur: 2012 helyett 2021, de itt a mátrix 4. része: www.youtube.com/watch?v=JQVHrXek73E (2021.12.17. 20:30) Előadás videó - A Mátrix-trilógia (szerk)
  • Kápráz: ...Történt egyszer, hogy Noé szőlőt telepített, de a bortól megrészegedvén meztelenül feküdt sátrá... (2021.12.11. 21:02) Előadás videó (szerk)
  • maztro: @Gergő Bohrát: Szeretnek minket behúzni a csőbe, a cikk lényegében minden pontján prezentálja azt,... (2021.08.26. 05:03) Menetrend (szerk)
  • dangbird: Új nagy ívű, félelmetes novella a személyes blogomon: marioatreides.blog.hu/2020/01/06/nem_tehete... (2020.01.06. 10:36) Olyan, mintha
  • dangbird: ferfiakklubja.hu/fk_magazin/az_fk_noi_tamogatoi_korebol/amikor_nem_fogadjuk_el_a_ferfi_es_no_kozot... (2019.11.13. 10:09) A házasságról

Utolsó kommentek

Az Irányítók 12 legnagyobb hazugsága, 1: Szabadság és demokrácia van

2009.03.15. 17:23 dangbird

Már azt hittétek, hogy eltűntem, elvittek az irányítók? :) Nem valószínű, hogy ez bekövetkezik, és majd arról is írok a 12. pontban, hogy miért - de mindenesetre ha legalább egy hónapig nem jelentkezem, akkor lehet kezdeni gyanakodni, hogy elhallgattattak; ezzel persze egyúttal elismernék azt is, hogy minden, amit leírtam, megfelel a valóságnak...

Március 15. alkalmából kezdjük a legtriviálisabbal, amely egyúttal talán mégis a legalapvetőbb és legsötétebb hazugság: nevezetesen, hogy a jelenlegi államforma hivatalos megnevezése és működési módja demokrácia, amely az egyén szabadságára épül.

Kezdjük a szabadsággal, mivel ez a legkönnyebben kipukkasztható lufi: ha utánanézünk, hogy mi is pontosan a „szabadság", azt fogjuk tapasztalni, hogy ennek a fogalomnak nincs is definíciója.

A szabadság az egy olyan érzés-féle, hogy nem korlátoznak engem a cselekvésben, akaratom megvalósításában. Tehát lényegében szubjektív fogalom, ebből adódóan pedig az ember meggyőzhető arról, hogy ő szabad.

Mivel nyilvánvaló, hogy nem vagyunk mindenhatóak, akaratunknak természetes, ésszerű korlátok közé szorulása olyannyira magától értetődő, hogy ezeket a korlátokat nem is érzékeljük. Senki nem szenved attól például, hogy nem tud szárnyra kelni és repülni, mint egy madár, mert az emberi létformának természetes korlátja a repülés képességének hiánya, és mivel beleszülettünk eme létformába, megszoktuk, hogy nem tudunk repülni, sőt eszünkbe sem jut, hogy ez lehetne másképpen.

Annak a felmérése viszont, hogy melyik korlátunk természetes és melyik mesterségesen létrehozott, sokkal nehezebb, mint azt elsőre gondolnánk! A kulcs pont a beleszületés jelenségében van, hiszen a társadalomba éppúgy beleszületünk, mint az emberi formába, és a társadalmi konszenzus által támasztott korlátok ugyanolyan érzékelhetetlenül vannak jelen, mint a természetes korlátaink. A „társadalmi konszenzus" pedig valójában megszokás kérdése, így azok, akik a hétköznapi élet eseményeit bizonyos szinten irányítani képesek (pl. törvényhozók), képesek ezeket a korlátokat hosszú távon manipulálni, anélkül, hogy az emberek ezt észrevennék - ahogy a fogságban született állatnak is „természetesek" az ember által létrehozott eszközök, melyek fogságát biztosítják. Ezek az eszközök pedig a fizikai cselekvést effektíve korlátozó dolgok (rácsok, falak, ajtók) mellett azok a dolgok is, amelyek a fogságban tartott lény függőségét hozzák létre. Egy emberek által etetett, önmagáról gondoskodni nem képes állat a fogságából nem tud úgy kiszabadulni, hogy önnön létét ne veszélyeztesse.

A függőség, a kiszolgáltatottság az emberi fajnál az emberi létforma alapvető tulajdonságaiból természetesen következik egy bizonyos mértékben. Falka-lények vagyunk, akiknél ösztönszinten kódolt magatartásforma az önmagunkról való egyéni gondoskodás helyett az életbenmaradásnak, a problémák megoldásának, és általában, az akaratunk kifejtésének egymás közötti kooperáció általi elérése.

Ahogy a társadalom egyre bonyolultabb struktúrát vesz fel, az egymásnak való kiszolgáltatottságunk egyre magasabb szintre emelkedik. Mindez logikus és elkerülhetetlen, azonban olyan folyamat ez, amellyel egy, az emberi társadalmat irányító erő könnyedén képes visszaélni, és önös céljaira fordítani.

Miféle szabadság is ez, amelyet ma „vezetőink" (illetve irányítóink) hirdetnek? A jog szabadsága. A jog azonban önmagában még nem biztosítja, hogy ne legyünk gátolva akaratunk kifejtésében. Hiába van jogunk valamihez, ha lehetőségünk nincs hozzá, hogy megtegyük. Ez a mesterséges világ pedig pontosan a lehetőségeink terén korlátoz minket a végsőkig, miközben azt hirdeti a törvénykönyvet lobogtatva, hogy szabadok vagyunk. A törvény addig biztosított szabadságot, amíg a mindennapi életet az irányította, amíg a hatalmi struktúra törvény-alapú volt. Ma azonban nem törvény-alapú, hanem pénz-alapú, a pénz pedig a mai gazdasági rendszerben pont a lehetőség szimbóluma és gyakorlati megvalósítója. Ezt érzik is az emberek, ezért törekszenek minél több pénz birtoklására: nem az anyagi javak megszerzése és felhalmozása az elsődleges cél, hanem a pénz által biztosított lehetőségek szabadságának elnyerése.

A feudalizmus föld-alapú gazdaság volt. A föld természet által adottan rendelkezésére állt az embernek, és a természet erői hatására, mintegy önműködően biztosította az emberek számára az életbenmaradást, ugyanúgy, ahogy az állatoknak is. Természetesen az ember megművelte a földet, és bizonyos mennyiségű munkát belefektetett abba, hogy a föld javait minél biztosabban és minél nagyobb mennyiségben élvezhesse. Ma ezzel szemben nem a földből és a föld javaiból, hanem pénzből élünk, amelyet a természet nem biztosít nekünk, hanem megszerzéséért és megtartásáért szüntelen harcot kell vívnunk. A javak termelését és elosztását a modern „piacgazdaságban" központosították (éppen ezért a piacgazdaság fogalma is hazug, de erről majd egy másik bejegyzésben), így nem egymástól függünk, hanem egy központi gazdasági hatalomtól.

Hol van mindebben a demokrácia?

A demokrácia pontosan azt jelentené, hogy a társadalomban a hatalmi struktúra lentről felfelé építkezik, az egyéntől indul ki, az egyénre támaszkodik a hatalom, ha pedig az egyén ezt a támaszt elveszi, a hatalom a lábai elé omlik le. Tetszik emlékezni Rousseau társadalmi szerződésére? Aki kormányoz, az emberek megbízásából és az emberek érdekében kormányoz, a legfőbb hatalom a népfelség, amely főnöke annak, aki a konkrét intézkedéseket teszi. Ha nem úgy intézkedik, ahogy a népfelség elvárja, akkor természetesen, mint bármelyik rosszul dolgozó alkalmazottat, ki lehet rúgni, és a helyére alkalmasabb személyt keresni.

Ezzel szemben a valóságban nem a hatalom van a mi akaratunknak kiszolgáltatva, hanem fordítva, lehetőség-beli függőségünk okán mi vagyunk kiszolgáltatva a hatalmon lévőknek. Nincs lehetőségünk elmozdítani a hatalmon lévőket, mivel nem is tudjuk, kik ők, és nem is érzékeljük azokat a falakat és pórázokat, amelyekkel fogságban tart - mivel azokat civilizált emberi létünk természetes következményeiként fogjuk fel.

Ebből adódóan a jelenlegi hatalmi rendszer valójában nem demokrácia, hanem multihidraulikus diktatúra. Hogy ez a fogalom pontosan mit jelent, arról >egy későbbi bejegyzésben< fogok írni.

7 komment

Címkék: politika kormány szabadság demokrácia jogállam diktatúra

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekneve.blog.hu/api/trackback/id/tr666226151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cicc 2009.03.21. 14:38:08

friss: Nem tartod furcsának, hogy most, hogy Kurcsány az elmúlt 2 hétben tett is 3 olyan dolgot ami az ország hosszú távú érdekeit szolgál(hat)ja ( EU gazdaságélénkítő pénz mégis kierőszakolása, orosz gázvezeték megállapodás, a Nabucco EUtámogatottságához ragaszkodás), hirtelen az öszödi beszédre hivatkozva lemond? Mintha azonnal távoznia kellene mindenkinek, aki akár egyetlen nem kimondottan hazaáruló lépést is tesz véletlenül...

2012 Blog 2009.03.21. 16:14:49

Az irányítók nagyon okosak, nem mindig lehet egyből tudni, hogy mit miért csinálnak. Sokféle oka lehet ennek a lépésnek. (Gyurcsány eddigi pozitív megnyilvánulásait annak tulajdonítottam, hogy jövőre választás.) Vesztenivalójuk nincs egy bábcserén, nyerni viszont tudnak vele. Ő "elviszi a balhét", ha az utódja hajszálnyival jobban muzsikál, mint ő, visszaszerezheti az MSZP nem létező becsületét. Ha rosszabbul, akkor tömegeket nyom a Fidesznek. Mindenesetre a nemzeti ellenállás most elcsendesedik, kivár, és ez mindenképpen jó az "elitnek". Túl hangosak voltak, túl nagy energiát fordítottak "térítésre", túl gyorsan nőtt a létszámuk, és ők tudják, hogy Orbán és Gyurcsány ikertestvérek, de sokakat még a Jobbik sem tudott benyelni - ettől talán most kicsit lelassulnak, legnyugodnak.

2012 Blog 2009.03.21. 16:22:46

Ja és még egy "apróság": Gyurcsány is félidős miniszterelnök volt, és az első az álrendszerváltás óta, akit újraválasztottak! Az új embernek nulláról indul a "priusza", és egy év alatt talán nem tudja még annyira leírni magát. (Feltéve ha új lesz, és nem mondjuk Bockrosh...)

loveb 2010.12.01. 23:17:58

nagyon fontos cikk, érthetetlen, hogy csak 3 hozzászólást kapott. olyan aspektusokat is rögzítettél, amelyek egyike-másika újnak tűik, de csak aztán annyiban, hogy ennyire összeszedetten nem láttuk szemmel. de tudtuk, és tudjuk. jó a logikája a levezetésnek, nevezetesen, hogy a szabadság egy megfoghatatlan valami, és egy körülírásszerű fogalomnak mindig az a hátulütője, hogy körül-írják, a kérdés csak az, hogy MI körül szeretnék íerni, azaz mi a viszonyítási pont, amely központilag segít a definiálásban. tán ennyi kiegészítés szükséges lenne még benne. a második nagyon fontos felismerés, és számomra lenyűgöző volt, hogy MELY korlátok tűnnek természetesnek ( methogy ezeket annak véve könnyen elfogadjuk, és nem bolygatjuk), és melyeket tartjuk mesterségesnek-no ez utóbbiakat bolygatjuk, vagy akarjuk bolygatni. ami viszont az írásból nem derült ki pontosan, hogy egy kvázi mesterséges átrakodás figyelhető meg a mesterségeseket, azok egy jó részét természetesnek akarják eladni, ezzel is láthatatlanul szűkítve a keretet, amelyet szabadságnak képzelünk el. a harmadik lényeges momentum, hogy az emberiség a létezése elbonyolításával ( egyszerűbben: a természettől való eltávolodása növekedésével) egyre és egyre kiszolgáltatottabbá válik. nemtitok, azért IS születünk le, hogy társas kapcsolatokat éljünk meg és ezért nem vagyunk mi jegesmedveként magányosan életet élő szervezet... azonban a függés a vezető elittől oly mértékű, hogy az elit bármikor meglépheti azt, amit szeretne...és meg is lépi, folyamatosan meglépi. ismét megemlíted a föld alapú gazdaságot. amelyet felváltott a pénz alapú. a pénz pedig machinálható, egyrészt a mennyisége (fizikailag) másrészt megjelent a virtuális pénz, a banki hálózatban, innentől fogva ez a pénz halálos ítéletét is jelenti. mert ezt akarják... valahogy úgy kell elképzelnünk magunkat, mint egy pockot a terráriumban. akit figyelnek, minden lépésünket látjk, amit mi sokan nem tudunk. és mi azt hisszük, a világ az maga a terrárium. hát, azt hiszem, ennyi.

M.A. 2010.12.02. 11:58:47

"nagyon fontos cikk, érthetetlen, hogy csak 3 hozzászólást kapott" - abból is kettőt én írtam. Ez még nagyon kezdeti cikk volt, 3 héttel a blog indulása után, a látogatásszámláló még napi 15 körül mozgott. :)

Muzsi Attila 2011.02.16. 04:38:21

Most tévedtem ide. Érdekelnek ezek a dolgok. Elolvasom a többit is.

2011.03.04. 17:07:21

"A legjobb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagos szavazóval." (Churchill)
süti beállítások módosítása