HTML

A Játék Neve: Föld

Ez a blog arról szól, hogy hogy működik a világ valójában. Túl a látszatokon, a manipuláción, a mindent átszövő hazugságon és felelősséghárításon. A jelenkor eseményeinek mozgatórugóival is foglalkozik, ahogy a régmúltba is tapogatózik visszafelé, egészen az emberi lét kezdeteiig. Mindez egy sokéves kutatómunka eredményeire támaszkodik. A blog korábban "2012 blog" címen működött a blogol.hu szerverén. Kapcsolat: blog2012 kukac freemail ponnt hú!

Friss hozzászólások

  • Lazur: @Nikiló: www.youtube.com/watch?v=TQcqOW39ksk Apropó, és az már smafu, hogy a kínaiak azért akarnak... (2023.09.15. 00:32) Emberek, Irányítók és a Háttérhatalom
  • Gergő92: Nem csak én szoktam néha felnézni ide. :) (2023.01.18. 00:00) Mire készülnek a Marson?
  • Lazur: Ez egész friss: futureofhumanity.report/en www.youtube.com/watch?v=MYJFc3vA6N4 Csak a rotary klu... (2023.01.10. 18:29) 2019
  • Lazur: Szűk tíz évbe telt, de lassan a híradóba is bekerül ahogyan Kínában készülnek a cellák. www.youtu... (2022.12.05. 01:07) AUTOKRÁCIA (szerk)
  • Gergő Bohrát: A mostani események fényében bár 10 év késéssel, vagy inkább több, de csak efelé haladnak a dolgok... (2022.04.23. 22:12) A Jobbik és az Irányítók
  • Lazur: 2012 helyett 2021, de itt a mátrix 4. része: www.youtube.com/watch?v=JQVHrXek73E (2021.12.17. 20:30) Előadás videó - A Mátrix-trilógia (szerk)
  • Kápráz: ...Történt egyszer, hogy Noé szőlőt telepített, de a bortól megrészegedvén meztelenül feküdt sátrá... (2021.12.11. 21:02) Előadás videó (szerk)
  • maztro: @Gergő Bohrát: Szeretnek minket behúzni a csőbe, a cikk lényegében minden pontján prezentálja azt,... (2021.08.26. 05:03) Menetrend (szerk)
  • dangbird: Új nagy ívű, félelmetes novella a személyes blogomon: marioatreides.blog.hu/2020/01/06/nem_tehete... (2020.01.06. 10:36) Olyan, mintha
  • dangbird: ferfiakklubja.hu/fk_magazin/az_fk_noi_tamogatoi_korebol/amikor_nem_fogadjuk_el_a_ferfi_es_no_kozot... (2019.11.13. 10:09) A házasságról

Utolsó kommentek

Összeesküvés-elméletek helyett: az Irányítók (I.)

2009.02.26. 15:34 dangbird

A következő két bejegyzésben megpróbálom összefoglalni, hogy miért alapvetően helytelen mindenfajta összeesküvés-elmélet jellegű megközelítés, ha a mindennapi élet láthatatlan szellemi, gazdasági, társadalmi, politikai mozgatórugóit próbáljuk felderíteni. Egyúttal megteszem az első bátortalan kísérletet a helyes következtetések levonására, és a jelenkori „szabadság", „egyenlőség" és „testvériség" valódi alapjainak felvázolására.

Egyelőre nem kell Ádámig és Éváig visszamennünk, elég a Nagy Francia Forradalomig és az azt megelőző századokig - de előbb tegyünk egy kis kitérőt az ezredforduló idejére, Afrikába...

Ténykedik Magyarországon egy igen neves spirituális tanító, a neve Villás Béla. Egyik előadásán többedmagammal végighallgattam az ő „beavatásának" igen érdekes történetét, melyet egy afrikai sámán végzett el egy ottani „Ásramban" (képzavar, az ásram kifejezés csak hindu közegben értelmezhető), méghozzá tetemes összegért. A jelentkezőknek kemény próbákat kellett kiállniuk, és akik képesnek mutatkoztak erre, azoknak a mester a fülébe súgta, tessék megkapaszkodni,

A LEGVÉGSŐ TITKOT.

A létezés, vagy az élet titkát, vagy nevezzük akárminek, Isten legnagyobb titka ez, a spirituális überjollyjoker. Villás úr pedig, a szerecsen gurunak hála, birtokában van e titoknak.

Hogy mi ez a titok?

Ja hát az azért titok, mert nem lehet elmondani. Illetve lehetni éppen lehetne, csak hát nem szabad... Mert mi is lesz, ha mégis elmondja? Hát ezen a titkon kérem szépen a Skarabeusz Átok ül személyesen, szóval aki elmondja, annak még a lelke is darabokra szakad, vagy valami ilyesmi...

Nem vonom kétségbe, hogy Villás Béla őszintén beszélt, mikor mindezen körülményeket megemlítette saját beavatottságának fokát ecsetelve, csak maga a megközelítés az érdekes, illetve az, hogy az őt hallgató sokezer ember fennakadás nélkül elsiklik az „isteni titok" említése felett.

Istennek nincsenek titkai.

Ez mindjárt érthetővé és nyilvánvalóvá válik, de előbb említsük meg Voltaire azon megállapítását, hogy az ember az, aki „istent" teremt önmagának, a maga képmására. (Erre az aranyigazságra rengetegszer fogok még hivatkozni ebben a blogban - ha eljutunk odáig.) Jelen esetben, egy nagyon is emberi, sőt a mai korra és társadalomra ráillő jelenséget vetítenek ki az Istenre.

A hatalom és a titkosság közötti összefüggést.

És akkor folytassuk utunkat a középkorba, és nézzük meg, hogyan is működött az emberi civilizációban a hatalom intézménye akkoriban.

Legelőször is, a király arcképe minden egyes pénzérmén ott volt. S a király uralkodói tevékenységét a nyilvánosság előtt végezte. Alacsonyabb és magasabb rangú emberek százai fordultak meg udvarában minden nap, de törvénynapokat is tartott, melyeken országából bármely alattvaló eléje járulhatott, a legutolsó jobbágyig, és személyesen beszélhetett vele. (Tessék mondani, ki volt manapság Gyurcsánynál audiencián?) A király udvarát, vagyis életterét, jelenlétének legfőbb színhelyét, valamint útjain jöttét-mentét hatalmas, ragyogó pompa jellemezte. (S itt a ragyogó lesz a kulcsszó.)

De nem csak a király, az arisztokraták, sőt még a köznemesek közül is a hatalmasabbak hasonlóan jelentek meg alárendeltjeik szemében: ha a báró kocsija elhaladt valamerre, nyolcvannégy lovag haladt előtte, teljes díszben, zászlókat magasra felvonva, hogy már messziről látható legyen, hogy itt jön a báró. A báró pedig bent ült a kocsiban, melynek oldalán hatalmas, festett címerek jelezték: ez itt a báró kocsija. S a bárónak, ha kedve volt, integetett kifelé az ablakon az útból septében félreállt jobbágyoknak.

Ha a báró hazatért, hatszáztizennégy harsonás harsonázott másfél órán keresztül a vár udvarán, ezzel is jelezve, hogy itt van, megjött a báró, a zászlót pedig felhúzták - majd később, mikor a báró kilovagolt hatalmas és díszes kíséretével, megint trombitáltak egy félórát, majd leengedték a zászlót.

A nemesek udvarába a köznépnek bejárása volt, hiszen sokan ott is dolgoztak, de tessék elképzelni, nem voltak biztonsági őrök a kapuban, és nem kérték a befele menő emberektől a belépésre jogosító igazolványt, ugyanis az igazolvány fogalma akkor még nem létezett. Nem azért, mert nem lehetett volna egy papírt firkantani és viasszal lepecsételni, hanem azért, mert az ilyesminek akkor még mágikus súlya volt, és nem érezték szükségesnek, hogy lépten-nyomon alkalmazzák. (A feudalizmus ariszto-kráciára épült, és nem büro-kráciára. A kettő közötti különbségről majd írok máskor.)

A köznemesek, az egyszerű földesurak pedig minden nekik szolgáló jobbágycsaláddal személyesen tartották a kapcsolatot, ügyes-bajos dolgaikkal tisztában voltak, tudták, ki beteg, ki készül halni, házasodni, kinek volt rossz a termése, és így tovább. Sőt, ahol lehetőség volt rá, a birtok legmagasabb pontján építették meg az úr „kastélyát" - sok ilyen kastély mai szemmel családi háznak, vagy legfeljebb villának tűnne -, jelezve ezzel az úr fensőbbségét, de biztosítva ezzel azt is, hogy a birtok területén belül bárki bárhonnan láthatta a kastélyt, s fölötte lengeni a zászlót, ahogy az égre tekintve minden ember láthatja a Napot, s a kastély elhelyezkedése gyakorta az úrnak is lehetőséget adott, hogy minden egyes jobbágyát szemmel tartsa.

Röviden szólva, s csak azért fejtettem ki ilyen hosszan, hogy éreztessem, mennyire igaz a következő egyszerű kijelentés: a hatalom nyilvánosan működött.

És itt visszatér a „ragyogó pompa" kifejezése, nem véletlenül használtak annyi aranyat-ezüstöt és egyéb csillogó fémet a hatalmasok, és nem véletlen, hogy a zászlókon és a címereken a hatalom színe mindig a fehér volt. (Ma is az, de már csak üres szimbólumként.)

A fehér, a fény, a világosság, a láthatóság, a megismerhetőség, az értelem, a tudás, az igazság - ezek egy minőségbe tartozó fogalmak, és nevezhetjük őket isteni minőségnek is, hiszen Isten, mint tudjuk, mindentudó, tehát ő maga az abszolút tudás, igazság, értelem és az örök világosság.

A titok, mint olyan, pedig a sötétséggel összefüggő minőség, az isteni minőségekkel ellentétes dolog. Ezért nincsenek Istennek titkai. A középkorban is beszéltek ugyan isteni titkokról, illetve arról, hogy „rejtélyesek az Ő útjai", de az efféle gondolatok jórészt az Egyháztól származtak, amelynek szüksége volt a folyamatos létjogosultságra mint „közvetítő Isten felé", ezért próbálta a mindenki számára elérhető isteni világosságot az emberek elől elkendőzni - paradox módon a Szent Egyház a középkorban a sötétség legfőbb letéteményese volt.

S akkor nézzük, a következő bejegyzésben , hogyan megy át mindez a köztudatba, s hogy válik az „isteni titok" paradox fogalma természetessé!

10 komment

Címkék: politika összeesküvés forradalom középkor titok hatalom királyság feudalizmus irányítók titkosság TÖRTÉNELEM

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekneve.blog.hu/api/trackback/id/tr916226156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lilike 2009.10.29. 20:49:03

Szióka, bocsi hogy itt beleszólok egy tök lényegtelen dologba, de miért ne? szal Isten ugye Mindenható. Isten maga a mindenség. te azzal magyarázod hogy nincs titok, hogy isten világos minőség, a titok pedig sötét. Isten nem pusztán világos, hanem sötét is. Isten az állandóság világában él, nema viszonylagosságéban, számára nicsen világos és sötét. Számára minden tökéletes, hiszen minden a világon őtőle származik, vagy hogy pontos legyek, minden Ő. A sötétség is. Ezt érdemes lenne átgondolni. Villás Béláról pedig annyit, hogy sokszor fogalmaz félreérthetően. Szerintem bizonyos dolgokat túl magátólértetődőnek tart ahoz, hogy szőrszálhasogatva magyarázza el, ezért a megfogalmazásai bizonyos pontokban támadhatóak, ami persze nagy hiba, de ő is csak ember. Biztos vagyok benne, hogy ezt a végső titok dolgot csak rosszul fogalmazta meg. Hogy istennek nincsenek titkai, az tény és való. de hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek az is, hiszen mi emberek vagyunk, a felfogásunknak határai vannak... talán ezért maradhat előttünk titok valami olyasmi, amit senki sem titkolt előlünk! Minden jót

2012 Blog 2009.10.29. 20:54:22

Isten nem a viszonylagosság világában él, mi viszont igen, így Istent is csak ennek megfelelően tudjuk felfogni, fényként. Majd megkeresem a Villás-előadást, szerintem a fogalmazásából egyértelműen kiderül, hogy itt egy szándékosan eltitkolandó dologról van szó, lásd "skarabeusz átok"...

2009.10.29. 21:01:37

Én nem fényként fogom fel, hanem mint a mindenség. :) és talán nem csak én vagyok ezzel így. Nem, szerintem nem szabad elkülöníteni Istent a rossz dolgoktól, a sötétségtől. Miután ha az az akaratán kívül létezne, vagy nem tudná irányítani, akkor nem létezne, hiszen mindenható. Ok, Villás Bélával kapcsolatban abszolút érthető álláspontot képviselsz, neki sem minden szava szentírás.

lényegtelen 2009.10.31. 17:15:50

http://www.youtube.com/watch?v=AuPsKwRaMt0&feature=related

Suttogó Rézi 2010.03.06. 08:16:08

Mi a jó s mi a rossz?Én már megfestettem Jézust az Én látásmódom,felfogásom szerint,szakítva a (hagyományos) ábrázolási móddal,de az Urat még nem sikerült.....!Viszont van egy (versem) mit kvaterkázás az Úrral címen írtam és kaptam meleget hideget érte!Azt hiszem fent van a blogomban...Üdv,Rézi Ja,ide még visszatérek...:):)ez nem fenyegetés:):):):)

aha 2010.08.27. 18:37:34

Szia! Elnézést a szkepticizmusért, van pár dolog amiben ellentmondást látok. A középkor nem volt jobb, mint a mi korunk. A királyok már akkor is vérvonalakat követtek, és az "istenek" és emberek közötti kapcsolatot jelentették. Csak hogy isteneik nem a mi célunkat szolgálták, és azóta sem azt teszik. Lehet, hogy jellegét tekintve jobb volt az arisztokrácia (bár bürokrácia már a középkorban is volt, valamint ma is megfigyelhető, hogy nagy szerepe van a vérvonalaknak az irányítás egyes szintjein [pl. Illuminátusok] ). Ezt a képzavart elmagyarázod? Talán másokat is érdekel.

M.A. 2010.08.27. 18:52:37

"A középkor nem volt jobb, mint a mi korunk. A királyok már akkor is vérvonalakat követtek" - leírtam, szerintem miért volt jobb. Szerinted azért nem volt jobb, mert akkor is vérvonalakat követtek már, és az rossz? "Ezt a képzavart elmagyarázod?" - hol van képzavar? Mit kéne elmagyarázni?

aha 2010.08.27. 23:52:29

Köszönöm a gyors választ! A képzavar valószínűleg az én fejemben van; tehát amit nem értek az az, hogy miért használod a ragyogó jelzőt egy nyilvánvalóan illegitim és elnyomó hatalomra? csak azért, mert nyilvánosan merték vállalni a diktatúrát, mert megtehették? Az egy dolog, hogy a bárók vagy köznemesek és a társadalom többi része között kisebb volt a szakadék, mint most, és még az is oké, hogy a hatalom szimbóluma, mint írod, a fehér volt. Csak hogy eddigre már réges rég elveszett a szabadság, és a királyok is csak bábok voltak (néhány esetben beavatottak, pl. nagy Károly). Még egyszer elnézést az értetlenkedésért, az volt furcsa, hogy a rádióban is pozitív példaként hivatkoztál erre az állapotra.

M.A. 2010.08.28. 09:23:51

"miért használod a ragyogó jelzőt egy nyilvánvalóan illegitim és elnyomó hatalomra" - mitől nyilvánvaló? Honnan veszed, hogy akár illegitim, akár elnyomó volt? Mint leírtam, a láthatóság a megdönthetőség kulcsa. Mertek láthatóak lenni, mégis alig-alig akadtak népfelkelések a középkorban, és azok minden esetben rossz királyi/főúri döntések sorához köthetőek egyértelműen. Akkor ez hogy jön össze azzal, hogy elnyomó hatalom volt? "már réges rég elveszett a szabadság" - mint egy másik bejegyzésben írtam, a szabadság szónak nincs definíciója. Egyike a sok-sok jelentés nélküli álfogalomnak az Irányítók "eszmerendszerében". "a királyok is csak bábok voltak" - kinek a bábja? "néhány esetben beavatottak, pl. nagy Károly" - 1. kinek a bábja? 2. Nagy Károly a legvalószínűbb verzió szerint nem is létezett. 3. A magyar királyok mind beavatottak voltak, a Szent Korona beavatókorona. Az egy másik kérdés, hogy bizonyos esetekben silány volt az emberanyag (pl. Habsburgok), és a beavató erő nem tudott rajta keresztül működni. Néhány királyunknak (pl. Mátyás) még egyéb beavatása is volt mellé. De más európai országokban is gyakori volt a beavatott király, majdhogynem általános. "a rádióban is pozitív példaként hivatkoztál erre az állapotra" - mert folyékonyan hazudnak róla a történelemkönyvekben.

loveb 2010.09.19. 19:42:29

szerintem a zűrzavart úgy gondolta a kedves pógártárs, hogy az Illumináti jellemzően a vérvonalas teóriát alkalmazza valami általunk nem látható okból kifolyólag. és az illumináti már a középkorban a királyos földesuras storíban is keményen benne volt, ezért nem érti a kedves pógártárs azt, hogy miért lenne ez a korszak annyira fényes. valóban, bennem is ad ez az átalad leírt anyag egy fénytörést. Villás Béláról annyit, hogy nem tartom egetverő nagy embernek, a lelki -egykori- mesterem szerint nem azon az oldalon áll ahol kéne. ami pedig a fogalmazásait illeti, abszolút nem igaz, hogy félreérthetően fogalmaz, az a baj inkább, hogy az előadásai (megj. nekem a spirituális utam vele kezdődött) hosszúak, sok sok körítéssel, de kevés lényeggel.
süti beállítások módosítása